Bertrand Faivre: productie.
Er zijn 21 films gevonden.

Tax Me if You Can

2022 | Documentaire

Frankrijk 2022. Documentaire van Yannick Kergoat.

De Kaaimaneilanden, Panama, maar ook Zwitserland, Luxenburg en bepaalde staten in de VS. Het zijn allemaal belastingparadijzen voor de rijken. Of het nu gaat om de grote fortuinen van atleten, politieke leiders en bekendheden, of om grote bedrijven en multinationals, de middelen om de miljarden verdiend aan belastingontduiking te verhullen, nemen toe. Tax Me if You Can legt op een toegankelijke manier en met een vleugje geërgerde ironie uit hoe jaarlijks miljarden in belastinggeld niet bij de overheid terecht komt.

La syndicaliste

2022 | Thriller, Drama

Frankrijk 2022. Thriller van Jean-Paul Salomé. Met o.a. Isabelle Huppert, Grégory Gadebois, Alexandra Maria Lara, François-Xavier Demaison en Pierre Deladonchamps.

Op ware gebeurtenissen gebaseerde film over vakbondsleider Maureen Kearney (Huppert), die de belangen vertegenwoordigt van de werknemers van Areva, een Frans bedrijf gespecialiseerd in nucleaire energie. Wanneer Maureen in 2012 ontdekt dat de leiding geheime deals wil sluiten met China slaat ze alarm, waarna haar privéleven verandert in een hel. Intrigerende film van regisseur Salomé, die halverwege verandert van politieke thriller in psychologische thriller, wanneer Maureen thuis wordt overvallen en misbruikt, maar de politie twijfelt aan haar verhaal. Gebaseerd op het gelijknamige boek van journalist Caroline Michel-Aguirre.

Un pays qui se tient sage

2020 | Documentaire

Frankrijk 2020. Documentaire van David Dufresne.

Journalist/filmmaker Dufresne bekeek duizenden uren van de Gele hesjes-protesten in 2018 en 2019 en zoomde vervolgens in op het gewelddadige optreden van de oproerpolitie. Daarna selecteerde hij een handvol van die filmpjes en legde ze voor aan zeker een dozijn betrokkenen. Dufresne vermeldt nooit wie we zien en horen, omdat hij wil dat we luisteren naar wat iemand te zeggen heeft en niet gelijk onze mening opmaken zodra we zien wat iemands rol of functie was. Met succes, want Un pays qui se tient sage is een gepassioneerde en tegelijk bedachtzame documentaire geworden. Enige nadeel is dat er zoveel grote thema’s voorbijkomen, dat het de kijker al snel gaat duizelen.

Little Joe

2019 | Drama, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 2019. Drama van Jessica Hausner. Met o.a. Emily Beecham, Ben Whishaw, Kerry Fox, Kit Connor en Phénix Brossard.

Wetenschapper Alice (Beecham) is druk doende om een plant genetisch zo te manipuleren dat de geur alleen al mensen gelukkig maakt. Maar wanneer de resultaten op zich laten wachten, neemt Alice drastische maatregelen. Uiteraard met rampzalige gevolgen. Thriller met vergelijkbare thema’s als in de klassieke griezelfilms The Day of the Triffids en Invasion of the Body Snatchers, maar dan gemaakt door filmhuisregisseur Hausner (van oa Lourdes). Zij kiest voor ingetogen camerawerk en fraaie tableaus, maar slaagt er niet in leven in de film te blazen of voor enige serieuze schrikmomenten te zorgen.

So Help Me God

2017 | Documentaire

Frankrijk​/​​België 2017. Documentaire van Yves Hinant en Jean Libon.

Ster van deze wonderlijke documentaire is de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez, die door de makers – bekend van het satirische programma Strip-Tease – over een periode van drie jaar gevolgd werd. We zien hoe de excentrieke Gruwez een cold case van twintig jaar terug probeert op te lossen, en zien haar ook – op geheel eigen en soms ongemakkelijk directe wijze – recht spreken in een handvol kleine misdaadzaken. Waarbij, zonder uitzondering, alleen allochtonen betrokken zijn. Politiek allesbehalve correct, maar juist daarom spannend en soms ook zwart komisch.

Une vie ailleurs

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Olivier Peyon. Met o.a. Isabelle Carré, Ramzy Bédia, María Dupláa, Dylan Cortes en Virginia Méndez.

Na hun scheiding heeft de ex van Sylvie hun zoon Felipe ontvoerd. Inmiddels is het vier jaar later en Sylvie vindt haar kind eindelijk terug, in Uruguay. Wat het einde van haar zoektocht had moeten worden, verloopt toch anders dan ze had gedacht. Intrigerend drama, met een mooie rol van Isabel Carré als de moeder, gaat complexe vragen over ouderschap niet uit de weg. Een zonnig dorpje in Uruguay en een krakende bestelwagen zonder portieren zorgen ondertussen voor een mooi decor.

The King's Gardens

2014 | Romantisch drama

Verenigd Koninkrijk 2014. Romantisch drama van Alan Rickman. Met o.a. Alan Rickman, Kate Winslet, Matthias Schoenaerts en Stanley Tucci.

Zonnekoning Lodewijk XIV (Rickman) eist niets minder dan perfectie van architect André Le Nôtre (Schoenaerts), die is aangesteld om de tuinen van Versailles te ontwerpen. In de onbekende hovenier Sabine De Barra (Winslet) vindt Le Nôtre tot ieders verbazing zijn ideale handlanger om aan de torenhoge verwachtingen te voldoen: met haar onorthodoxe, weelderige stijl voegt ze het broodnodige 'beetje chaos' toe aan Le Nôtres rigide creatie. Degelijk kostuumdrama, waarin bewust elke vorm van symmetrie en rechtlijnigheid wordt vermeden.

Sky

2015 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2015. Drama van Fabienne Berthaud. Met o.a. Diane Kruger, Norman Reedus, Gilles Lellouche, Lena Dunham en Q'orianka Kilcher.

Zonnekoning Lodewijk XIV (Rickman) eist niets minder dan perfectie van architect André Le Nôtre (Schoenaerts), die is aangesteld om de tuinen van Versailles te ontwerpen. In de onbekende hovenier Sabine De Barra (Winslet) vindt Le Nôtre tot ieders verbazing zijn ideale handlanger om aan de torenhoge verwachtingen te voldoen: met haar onorthodoxe, weelderige stijl voegt ze het broodnodige 'beetje chaos' toe aan Le Nôtres rigide creatie. Degelijk kostuumdrama, waarin bewust elke vorm van symmetrie en rechtlijnigheid wordt vermeden.

Une place sur la Terre

2013 | Drama

Frankrijk​/​​België 2013. Drama van Fabienne Godet. Met o.a. Benoît Poelvoorde, Ariane Labed en Max Baissette de Malglaive.

Stevige drinker Antoine, nooit om een cynische pointe verlegen, rommelt in Brussel als opdrachtfotograaf zijn kostje bij elkaar. Ook past hij op Matéo, het zoontje van een veel afwezige buurvrouw. Op een dag hoort hij een jonge vrouw piano spelen en fotografeert haar - tot hij ineens getuige is van haar poging tot zelfmoord. Sombere bijna-romance lijdt onder het slecht geschreven, artificiële personage van tragedienne Elena. Dat de film desondanks niet zinkt, is volledig de verdienste van het Naamse acteerwonder Poelvoorde (Le tout nouveau testament).

Pieds nus

2010 | Drama

Frankrijk 2010. Drama van Fabienne Berthaud. Met o.a. Diane Kruger, Ludivine Sagnier, Brigitte Catillon, Jacques Spiesser en Anne Benoît.

Drama van Fabienne Berthaud over onconventionele Lily en haar oudere zuster Clara. Oorspronkelijke titel Pieds nus sur les limaces (letterlijk: met blote voeten over naaktslakken).

Julia

2008 | Drama, Thriller

Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Mexico​/​​België 2008. Drama van Erick Zonca. Met o.a. Tilda Swinton, Saul Rubinek, Kate del Castillo en Aidan Gould.

Een dorstige werkloze vrouw helpt een vriendin met het kidnappen van een jongetje. Drama van Erick Zonka met Tilda Swinton.

Sauf le respect que je vous dois

2005 | Drama

Frankrijk 2005. Drama van Fabienne Godet. Met o.a. Olivier Gourmet, Dominique Blanc, Julie Depardieu en Marion Cotillard.

Frankrijk, het land waar ooit vijftigers met pensioen gingen. In deze werkwraakthriller haalt een getergde werknemer die leeftijd niet eens, vanwege een zelfverkozen dood. Sein voor collega François (Olivier Gourmet) om zich met geweld tegen de treiterende baas te verzetten. Plotwendingen houden de aandacht vast, maar de kracht van de film van voormalig psycholoog Godet ligt verscholen in de details. Zoals de werknemers tegen elkaar worden uitgespeeld, hoe gezinnen worden opgeofferd. Een bitter relaas over de wurgende greep van een verstikkend systeem. Niet nieuw, wel actueel.

Trois Huit

2001 | Thriller, Drama

Frankrijk 2001. Thriller van Philippe Le Guay. Met o.a. Gérald Laroche, Marc Barbé, Bernard Ballet, Alexandre Carrière en Jean-François Lapalus.

Pierre (Laroche) werkt in een glasfabriek. Hij gaat van de dagploeg naar de nachtploeg omdat het beter betaalt. Hij hoopt het bestaan van zijn vrouw Carole (Mouchel), die boekhoudster is, en hun twaalf-jarige zoontje Victor (Le Roy) te verbeteren. Onder zijn nieuwe collega`s bij de nachtdienst zit een zekere Fred (Barbé), een imposante kerel met een grote waffel, die amateurbokser is. Door zijn onbehouwen optreden heeft Fred, die een goede arbeider is, een promotie gemist en is teleurgesteld. Hij doet joviaal tegen Pierre, maar maakt hem algauw het leven zuur door zijn frustraties op Pierre te botvieren. Hij beschadigt de auto van Pierre, vernedert hem in het bijzijn van hun collega's, en intimideert hem voortdurend. De situatie wordt onhoudbaar als hij zich aan Victor dreigt te vergrijpen, hoewel Pierre zijn best doet om niet uit zijn slof te schieten. Gelukkig kan hij met de overige collega's goed overweg en als een betonnen vloer gestort moet worden in het huis dat Pierre bouwt, is ook Fred van de partij. Niemand van de collega's durft het echter op te nemen tegen de gemakkelijk ontvlambare Fred, maar door het geduld van Pierre lukt het de agressieve man te matigen, hoewel zijn huwelijk eronder begint te lijden. Pierre lijkt een slappe vent, maar is in wezen een flinke kerel en een doorzetter. Het spel van de twee hoofdrollen is realistisch en zeer geloofwaardig. Barbé is zo echt dat je af en toe blij bent als kijker, dat hij in sommige scènes eventjes afwezig is. Het uitstekende scenario is van Régis Franc, Olivier Dazat, en regisseur Le Guay, die het tempo erin houdt. Het is gebaseerd op een waargebeurd voorval in 1990. Het camerawerk van Jean-Marc Favre geeft de troosteloze sfeer van industrieel Noord-Frankrijk haarfijn weer. Een film die vergelijkbaar is met RESSOURCES HUMAINES van Laurent Cantet uit 1999, maar zonder de politiek van die film.

The Warrior

2001 | Avonturenfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​India 2001. Avonturenfilm van Asif Kapadia. Met o.a. Irrfan Khan, Puru Chibber, Aino Annuddin, Manoj Mishra en Mandakini Goswami.

De gevreesde zwaardvechter Lafcadia komt na een gruwelijke slachtpartij tot inkeer en besluit nooit meer zijn wapen te heffen. Tot grote woede van zijn krijgsheer, die een prijs op zijn hoofd zet. Achternagezeten door zijn ambitieuze opvolger begint Lafcadia aan een epische, meditatieve reis, op zoek naar de besneeuwde bergtop uit een visioen. Met prachtige beelden van de woeste natuur in het uiterste noordwesten van India tot gevolg. Winnaar van de BAFTA voor de beste Britse film, maar Hindi gesproken.

La fille de son père

2001 | Drama

Frankrijk 2001. Drama van Jacques Deschamps. Met o.a. Natacha Régnier, François Berléand, Fanny Cottençon, Frédéric Pierrot en Circé Lethem.

Om zich te wreken op zijn overspelige vrouw introduceert Henri (François Berléand) zijn buitenechtelijke achttienjarige dochter Anna (Natacha Régnier), een nietsvermoedend meisje dat haar vader nooit heeft gekend. Hoewel de twee biologisch niets met elkaar te maken hebben ontstaat gaandeweg een intieme vader-dochter relatie met alle man-vrouw spanning van dien. Een interessante film over liefde, jaloezie en wraak. De makers werden geïnspireerd door het boek Njetotsjka Njezwanowa van Dostojewski.

Le voyage à Paris

1999 | Komedie

Frankrijk 1999. Komedie van Marc-Henri Dufresne. Met o.a. Olivier Broche, François Morel, Micheline Presle, Marina Tomé en Valentin Morel.

Om zich te wreken op zijn overspelige vrouw introduceert Henri (François Berléand) zijn buitenechtelijke achttienjarige dochter Anna (Natacha Régnier), een nietsvermoedend meisje dat haar vader nooit heeft gekend. Hoewel de twee biologisch niets met elkaar te maken hebben ontstaat gaandeweg een intieme vader-dochter relatie met alle man-vrouw spanning van dien. Een interessante film over liefde, jaloezie en wraak. De makers werden geïnspireerd door het boek Njetotsjka Njezwanowa van Dostojewski.

La tentation de l'Innocence

1999 | Drama

Frankrijk 1999. Drama van Fabienne Godet. Met o.a. Magali Muxard, Patrice Pertant, Emmanuelle Devos, Antoine Chappey en Yves Verhoeven.

Om zich te wreken op zijn overspelige vrouw introduceert Henri (François Berléand) zijn buitenechtelijke achttienjarige dochter Anna (Natacha Régnier), een nietsvermoedend meisje dat haar vader nooit heeft gekend. Hoewel de twee biologisch niets met elkaar te maken hebben ontstaat gaandeweg een intieme vader-dochter relatie met alle man-vrouw spanning van dien. Een interessante film over liefde, jaloezie en wraak. De makers werden geïnspireerd door het boek Njetotsjka Njezwanowa van Dostojewski.

Extension Du Domaine De La Lutte

1999 | Drama, Komedie

Frankrijk 1999. Drama van Philippe Harel. Met o.a. Philippe Harel, José Garcia, Catherine Mouchet, Cécile Reigher en Marie-Charlotte Leclaire.

Literaire zwarte komedie, gebaseerd op het gelijknamige boek van romancier Michel Houellebecq ('Elementaire deeltjes') die het draaiboek schreef met regisseur/scenarist Philippe Harel. Rijk gevuld met filosofische teksten over oa de aanschaf van een bed, de ontoegankelijkheid van vrouwen, vreemde luchtjes in huis en de weemoed van feestdagen: de moderne maatschappij in een notendop. Philippe Harel speelt zelf de hoofdpersoon, steevast door de verteller aangeduid als 'Onze Held'. Onze Held is een kettingrokende misantropische IT-er die, zoals hij zelf Maupassant aanhaalt, 'los staat van de wereld' maar zichzelf normaal acht 'tot zo'n 80%'. Hij is alleen, verdient 25x minimumloon, maakt georganiseerde groepsreisjes en heeft al twee jaar geen seks. Collega Tisserand (José Garcia) is zo mogelijk nog alleenstaander. Het toeval wil dat de twee door het bureau worden gekoppeld om softwarecursussen te geven in de provincie. Alwaar Onze Held pas goed op stoom komt. 'Je bent verweesd door de tienerliefdes die je nooit hebt gekend. Net als de vrije markt creëert vrije seks een klasse van paupers.' Verlossing uitgesloten. Extension du domaine de la lutte (in de context te vertalen als 'verlenging van het strijdperk') grossiert in treffende teksten en subtiele plotwisselingen.

Last Man Out

1997 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1997. Drama van Rachel Tillotson. Met o.a. Bob Mason, Geraldine Alexander, Michael Carter, Reg Wilson en Felicity Blair.

Literaire zwarte komedie, gebaseerd op het gelijknamige boek van romancier Michel Houellebecq ('Elementaire deeltjes') die het draaiboek schreef met regisseur/scenarist Philippe Harel. Rijk gevuld met filosofische teksten over oa de aanschaf van een bed, de ontoegankelijkheid van vrouwen, vreemde luchtjes in huis en de weemoed van feestdagen: de moderne maatschappij in een notendop. Philippe Harel speelt zelf de hoofdpersoon, steevast door de verteller aangeduid als 'Onze Held'. Onze Held is een kettingrokende misantropische IT-er die, zoals hij zelf Maupassant aanhaalt, 'los staat van de wereld' maar zichzelf normaal acht 'tot zo'n 80%'. Hij is alleen, verdient 25x minimumloon, maakt georganiseerde groepsreisjes en heeft al twee jaar geen seks. Collega Tisserand (José Garcia) is zo mogelijk nog alleenstaander. Het toeval wil dat de twee door het bureau worden gekoppeld om softwarecursussen te geven in de provincie. Alwaar Onze Held pas goed op stoom komt. 'Je bent verweesd door de tienerliefdes die je nooit hebt gekend. Net als de vrije markt creëert vrije seks een klasse van paupers.' Verlossing uitgesloten. Extension du domaine de la lutte (in de context te vertalen als 'verlenging van het strijdperk') grossiert in treffende teksten en subtiele plotwisselingen.

La danse des esprits

1997 | Mysterie, Experimenteel

België 1997. Mysterie van Manuel Poutte. Met o.a. Damien Berkal, Pierre Lekeux, Félicité N'Gisol en Bruno Marin.

In een klooster achter uitgestrekte bergen bevindt zich het triptiek van Sint-Alba. Elk jaar omstreeks hetzelfde tijdstip straalt het triptiek gedurende enkele seconden een buitengewoon licht uit. Daar komen dan aardig wat mensen op af. Het licht opent de ogen der bezoekers en maakt hen helderziende. Maar thans gebeurt er iets onverwachts dat het mirakel onmogelijk maakt. De bedevaarders zijn aanwezig en wachten... Zeven verschillende personages uit de hectische, moderne wereld worden er met elkaar geconfronteerd. Ze wachten elk op het mirakel en hopen op die manier hun problemen te kunnen oplossen en hun verlangens te realiseren. Ook de kijker wacht tevergeefs op het licht in film van Poutte die de zaak produceerde, regisseerde en schreef.

Méfie-toi de l'eau qui dort

1996 | Drama

Frankrijk 1996. Drama van Jacques Deschamps. Met o.a. Robin Renucci, Maruschka Detmers, Jean Benguigui, Frankye Pain en Philippe Dormoy.

In een klooster achter uitgestrekte bergen bevindt zich het triptiek van Sint-Alba. Elk jaar omstreeks hetzelfde tijdstip straalt het triptiek gedurende enkele seconden een buitengewoon licht uit. Daar komen dan aardig wat mensen op af. Het licht opent de ogen der bezoekers en maakt hen helderziende. Maar thans gebeurt er iets onverwachts dat het mirakel onmogelijk maakt. De bedevaarders zijn aanwezig en wachten... Zeven verschillende personages uit de hectische, moderne wereld worden er met elkaar geconfronteerd. Ze wachten elk op het mirakel en hopen op die manier hun problemen te kunnen oplossen en hun verlangens te realiseren. Ook de kijker wacht tevergeefs op het licht in film van Poutte die de zaak produceerde, regisseerde en schreef.