Gérard de Battista: camera.
Er zijn 35 films gevonden.

Thérèse Desqueyroux

2012 | Drama

Frankrijk 2012. Drama van Claude Miller. Met o.a. Audrey Tautou, Gilles Lellouche, Anaïs Demoustier, Catherine Arditi en Isabelle Sadoyan.

De in 2012 overleden Franse filmmaker Claude Miller wilde een chronologische versie van François Mauriacs beroemde roman Thérèse Desqueyroux uit 1927 maken, omdat 'de flashbackstructuur iets voor televisiefilms op zaterdagavond is'. Het verhaal over een rijke vrouw die zit opgesloten in een totaal geregeld huwelijk kon ook prima lineair verteld worden, vond hij. Maar helaas: in Millers verbeelding van de geschiedenis krijgen we nauwelijks inzicht in de getormenteerde gedachtewereld van de hoofdpersoon. Ongeïnspireerd en kostbaar lopendebandwerk.

La dernière campagne

2013 | Drama

Frankrijk 2013. Drama van Bernard Stora. Met o.a. Bernard Le Coq, Thierry Frémont, Patrick Braoudé, Anne Loiret en Martine Chevallier.

Na La conquête (2011, Xavier Durringer) speelt Le Coq opnieuw de neo-gaullist Jacques Chirac, ex-staatshoofd van Frankrijk. Ditmaal is hij de Chirac die, ziek en aan de politieke zijlijnen, tijdens de presidentsverkiezingen van 2012 een rol wil spelen in de strijd tussen zijn voormalige vazal Nicolas Sarkozy en de socialist François Hollande. In zijn dromen ontmoet Chirac Hollande, in politieke kleur zijn tegenpool. Anderhalf jaar voordat deze met fantasie gemaakte tv-film op France 2 werd uitgezonden was Chirac veroordeeld voor corruptie tijdens zijn Parijse burgemeesterschap (1977-1995).

Changer la vie, Mitterrand 81-83

2010 | Documentaire

Frankrijk 2010. Documentaire van Serge Moati. Met o.a. Philippe Magnan, Erik Caravaca en Daniel Russo.

Derde gedramatiseerde kroniek van journalisten Serge Moati, Christophe Barbier en Hugues Nancy over politieke ontwikkelingen die zij zelf van nabij meemaakten. In mei 1981 wordt François Mitterrand de linkse president in het rechtse Élysée. Wat aanvankelijk niemand weet, is dat de socialist al aan prostaatkanker lijdt. Hij heeft daarom haast om zijn omvangrijke en revolutionaire verkiezingsprogramma te realiseren. Met grote detailkennis toont deze tv-film hoe een taaie idealist in economisch deprimerende tijden de verroeste Franse samenleving tracht te hervormen. Titel refereert aan oud Parti Socialiste-verkiezingsprogramma en campagnelied.

Cendres et sang

2009 | Drama

Frankrijk​/​​Roemenië​/​​Portugal 2009. Drama van Fanny Ardant. Met o.a. Ronit Elkabetz, Marc Ruchmann, Claire Bouanich en Abraham Belaga.

‘As en bloed’ is het voortsjokkende regiedebuut van actrice-icoon Ardant. Waarin Judith (Elkabetz), Oost-Europese bannelinge in Marseille, met haar kinderen een zomer lang doorbrengt in de afgelegen geboortestreek van haar niet met name genoemde vaderland. Aldaar belandt ze in oude clanvetes die haar echtgenoot al het leven kostte. Helaas kunnen zelfs de kamerbrede prachtplaatjes van Gérard de Battista de kijker niet uit de snurk houden. Naar Eschyle ou le grand perdant uit 1985 van de Albanese romancier Ismail Kadare en opgenomen in de Transsylvanische regio van Roemenië.

Un secret

2007 | Drama

Frankrijk 2007. Drama van Claude Miller. Met o.a. Cécile de France, Patrick Bruel, Mathieu Amalric, Ludivine Sagnier en Julie Depardieu.

François groeit in de jaren vijftig in Parijs op als de kwetsbare zoon van twee zeer atletische ouders: moeder Tania (De France) en vader Maxim (Bruel). François, die zijn vader stelselmatig lijkt teleur te stellen, komt erachter dat hij een halfbroer heeft gehad. Sterker, het verleden heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog nog veel ingewikkelder, en ingrijpender, familiegeheimen opgeleverd. Regisseur-coscenarist Miller bewerkte de Franse bestseller van Philippe Grimbert die er zijn eigen familieverhaal in vertelde. Fraai historisch drama met een fijne cast: Mathieu Amalric is prima als de volwassen zoon die in voice-over terugblikt en zijn vader uiteindelijk confronteert.

Le grand Charles

2006 | Biografie, Drama, Historische film

Frankrijk 2006. Biografie van Bernard Stora. Met o.a. Bernard Farcy, Danièle Lebrun, Denis Podalydès en David Ryall.

Dit 2-delige, voor televisie gemaakte drama volgt het leven en werk van 'de grote Charles': de Franse militair, politicus en president Charles de Gaulle (1890-1970). Schrijver-regisseur Bernard Stora - zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren - concentreert zich op de periode tussen 1939 en De Gaulle's verkiezing tot president in 1959. Daartussen lag een periode waarin de man zich terugtrok uit de politiek en zijn memoires schreef. De filmmaker doorsnijdt daarbij de gespeelde scènes met archiefbeelden. Acteur Bernard Farcy is prima in de titelrol, waarvoor hij werd genomineerd voor een Emmy Award.

Capitaines des ténèbres

2005 | Drama, Historische film

Frankrijk 2005. Drama van Serge Moati. Met o.a. Manuel Blanc, Patrick Mille, Clément Sibony en Richard Bohringer.

Al jaren buitelden Frankrijk en Engeland over elkaar heen op het Afrikaanse continent om zo veel mogelijk land te kapen. In 1898 heeft Frankrijk het Tsjaadmeer op het oog, om eerder veroverde gebieden met elkaar te verbinden. Entrez kapiteins Paul Voulet (Blanc) en Julien Chanoine (Mille). Ze hebben gesoigneerde snorren en knappe uniformen, dat is het probleem niet. Voor eigen glorie beginnen ze samen met wat andere militairen een reeks plunder- en moordpartijen die zelfs de Franse overheid te ver gaat. Capitaines des ténèbres is fictie, maar regisseur Moati baseerde zijn boek en tv-film op feiten - en die worden indrukwekkend onverhuld opgediend.

Ripoux 3/Part-time cops

2003 | Komedie

Frankrijk 2003. Komedie van Claude Zidi. Met o.a. Chloé Flipo, Thierry Lhermitte, Philippe Noiret en Lorànt Deutsch.

Politieman René krijgt na zijn pensionering met de Chinese maffia te maken als hij tijdens een bezoek aan een Chinees restaurant een miljoen euro in de hand gedrukt krijgt van de eigenaar, wanneer deze wordt overvallen. Om aan de maffia te ontkomen moet hij zelfs de identiteit van een overledene aannemen.

Le rêve plus fort que la mort

2003 | Documentaire

Frankrijk 2003. Documentaire van Jean Rouch en Bernard Surugue.

De laatste film van documentairemaker Jean Rouch voor hij, begin 2004, door een auto-ongeluk om het leven kwam.

La petite Lili

2003 | Drama

Frankrijk​/​​Canada 2003. Drama van Claude Miller. Met o.a. Nicole Garcia, Jean-Pierre Marielle, Bernard Giraudeau, Ludivine Sagnier en Robinson Stévenin.

La petite Lili is losjes gebaseerd op Tsjechovs toneelstuk 'De Meeuw' en is bedoeld als een commentaar op de filmcultuur in Frankrijk en de wereld. De film speelt zich af in een Frans vakantiehuis waar zich een gezelschap van regisseurs, acteurs en actrices heeft verzameld. Er is seks, er is liefde, er is jaloezie en natuurlijk - het betreft hier tenslotte een Franse Film - veel gefilosofeer. De bij het draaien 22-jarige Robinson Stévenin, die overigens al op zijn negende op de planken stond, speelt een prettige rol als filmmaker in spe.

Voyance et manigance

2001 | Komedie

Frankrijk 2001. Komedie van Eric Fourniols. Met o.a. Emmanuelle Béart, Dieudonné, Anémone, Zinedine Soualem en Serge Hazanavicius.

La petite Lili is losjes gebaseerd op Tsjechovs toneelstuk 'De Meeuw' en is bedoeld als een commentaar op de filmcultuur in Frankrijk en de wereld. De film speelt zich af in een Frans vakantiehuis waar zich een gezelschap van regisseurs, acteurs en actrices heeft verzameld. Er is seks, er is liefde, er is jaloezie en natuurlijk - het betreft hier tenslotte een Franse Film - veel gefilosofeer. De bij het draaien 22-jarige Robinson Stévenin, die overigens al op zijn negende op de planken stond, speelt een prettige rol als filmmaker in spe.

Une affaire de goût

2000 | Thriller, Drama

Frankrijk 2000. Thriller van Bernard Rapp. Met o.a. Bernard Giraudeau, Jean-Pierre Lorit, Florence Thomassin, Charles Berling en Artus de Penguern.

De gastronomische thriller is een smaakvol idee. Stijlvol dineren met elegante manieren en exquise voedsel terwijl er onderhuids iets onbeschaafds broeit en in de keuken iets aanbrandt. Regisseur Rapp dekt met deze elementen de tafel en laat de kijker proeven. Nicolas (Lorit) is een arme ober die door de excentrieke rijke zakenman Delamont (Giraudeau) gevraagd wordt om als zijn persoonlijke voorproever te werken. Er ontstaat een merkwaardige, afhankelijke relatie tussen beide mannen, die steeds onaangenamer wordt. De film kreeg vijf César-nominaties en was een filmhuiskraker in veel landen, ook in Nederland.

Venus Beauté (Institute)

1999 | Komedie, Drama

Frankrijk 1999. Komedie van Tonie Marshall. Met o.a. Audrey Tautou, Mathilde Seigner, Nathalie Baye, Samuel Le Bihan en Bulle Ogier.

Het intrigerende Venus Beauté (Institut) beschrijft het liefdesleven van drie schoonheidsspecialistes: Angèle (Nathalie Baye) gelooft niet meer zo in liefde, Samantha (Mathilde Seigner) wil wel een vriendje minder en Marie (Audrey Tautou) zoekt het bij een zestigjarige. Tonie Marshall (geb. 1951) liet cinema.nl destijds weten hoe verbaasd ze was dat haar film ook bij jongeren zoveel succes had. Meisjes van 20 - niet bepaald haar 'doelgroep' - kwamen haar in tranen vertellen dat ze op Angèle leken. Die tobden ook al over ouder worden, over de angst om je aan iemand te geven; dat was kennelijk niet voorbehouden aan de vrouwen van Marshalls generatie. Venus Beauté (Institut) was goed voor vier Césars.

Un dérangement considérable

1999 | Drama, Sportfilm

Frankrijk 1999. Drama van Bernard Stora. Met o.a. Jalil Lespert, Mireille Perrier, Chantal Banlier, Clément Sibony en Yasmine Belmadi.

Het intrigerende Venus Beauté (Institut) beschrijft het liefdesleven van drie schoonheidsspecialistes: Angèle (Nathalie Baye) gelooft niet meer zo in liefde, Samantha (Mathilde Seigner) wil wel een vriendje minder en Marie (Audrey Tautou) zoekt het bij een zestigjarige. Tonie Marshall (geb. 1951) liet cinema.nl destijds weten hoe verbaasd ze was dat haar film ook bij jongeren zoveel succes had. Meisjes van 20 - niet bepaald haar 'doelgroep' - kwamen haar in tranen vertellen dat ze op Angèle leken. Die tobden ook al over ouder worden, over de angst om je aan iemand te geven; dat was kennelijk niet voorbehouden aan de vrouwen van Marshalls generatie. Venus Beauté (Institut) was goed voor vier Césars.

Tontaine et Tonton

1999 |

Frankrijk 1999. Tonie Marshall. Met o.a. Emmanuelle Devos, Patrick Pineau, Eric Petitjean, Paul Minthe en Quentin Ogier.

Het intrigerende Venus Beauté (Institut) beschrijft het liefdesleven van drie schoonheidsspecialistes: Angèle (Nathalie Baye) gelooft niet meer zo in liefde, Samantha (Mathilde Seigner) wil wel een vriendje minder en Marie (Audrey Tautou) zoekt het bij een zestigjarige. Tonie Marshall (geb. 1951) liet cinema.nl destijds weten hoe verbaasd ze was dat haar film ook bij jongeren zoveel succes had. Meisjes van 20 - niet bepaald haar 'doelgroep' - kwamen haar in tranen vertellen dat ze op Angèle leken. Die tobden ook al over ouder worden, over de angst om je aan iemand te geven; dat was kennelijk niet voorbehouden aan de vrouwen van Marshalls generatie. Venus Beauté (Institut) was goed voor vier Césars.

Les monos : Jeu de lois

1999 | Komedie

België​/​​Frankrijk 1999. Komedie van Didier Grousset. Met o.a. Christian Rauth, Daniel Rialet, Éva Darlan, Gabrielle Forest en Johan Carollo.

Het intrigerende Venus Beauté (Institut) beschrijft het liefdesleven van drie schoonheidsspecialistes: Angèle (Nathalie Baye) gelooft niet meer zo in liefde, Samantha (Mathilde Seigner) wil wel een vriendje minder en Marie (Audrey Tautou) zoekt het bij een zestigjarige. Tonie Marshall (geb. 1951) liet cinema.nl destijds weten hoe verbaasd ze was dat haar film ook bij jongeren zoveel succes had. Meisjes van 20 - niet bepaald haar 'doelgroep' - kwamen haar in tranen vertellen dat ze op Angèle leken. Die tobden ook al over ouder worden, over de angst om je aan iemand te geven; dat was kennelijk niet voorbehouden aan de vrouwen van Marshalls generatie. Venus Beauté (Institut) was goed voor vier Césars.

Le boiteux

1998 | Misdaad, Drama

Frankrijk 1998. Misdaad van Paule Zajdermann. Met o.a. Vincent Winterhalter, François Berléand, Brigitte Roüan, Laura del Sol en Audrey Tautou.

Het intrigerende Venus Beauté (Institut) beschrijft het liefdesleven van drie schoonheidsspecialistes: Angèle (Nathalie Baye) gelooft niet meer zo in liefde, Samantha (Mathilde Seigner) wil wel een vriendje minder en Marie (Audrey Tautou) zoekt het bij een zestigjarige. Tonie Marshall (geb. 1951) liet cinema.nl destijds weten hoe verbaasd ze was dat haar film ook bij jongeren zoveel succes had. Meisjes van 20 - niet bepaald haar 'doelgroep' - kwamen haar in tranen vertellen dat ze op Angèle leken. Die tobden ook al over ouder worden, over de angst om je aan iemand te geven; dat was kennelijk niet voorbehouden aan de vrouwen van Marshalls generatie. Venus Beauté (Institut) was goed voor vier Césars.

La femme du cosmonaute

1998 | Komedie

Spanje​/​​Frankrijk 1998. Komedie van Jacques Monnet. Met o.a. Victoria Abril, Gérard Lanvin, Rossy de Palma, Gérard Hernandez en Bernard Verley.

Anna is getrouwd met astronaut Jean-Paul. Het gaat niet zo goed met hun relatie en Anna is dan ook blij met zijn vertrek voor een missie van acht maanden in de ruimte. Er wordt een reuzenscherm in de zitkamer geplaatst zodat Jean-Paul met zijn familie kan communiceren, maar dat maakt de situatie er niet beter op.

Un grand cri d'amour

1997 | Komedie

Frankrijk 1997. Komedie van Josiane Balasko. Met o.a. Josiane Balasko, Richard Berry, Daniel Prévost, Daniel Ceccaldi en Claude Langmann.

Anna is getrouwd met astronaut Jean-Paul. Het gaat niet zo goed met hun relatie en Anna is dan ook blij met zijn vertrek voor een missie van acht maanden in de ruimte. Er wordt een reuzenscherm in de zitkamer geplaatst zodat Jean-Paul met zijn familie kan communiceren, maar dat maakt de situatie er niet beter op.

Level Five

1997 | Experimenteel, Oorlogsfilm

Frankrijk 1997. Experimenteel van Chris Marker. Met o.a. Catherine Beikhodja, Nagisa Ôshima, Kenji Tokitsu, Ju'nishi Ushiyama en Shigeaki Kinjo.

Anna is getrouwd met astronaut Jean-Paul. Het gaat niet zo goed met hun relatie en Anna is dan ook blij met zijn vertrek voor een missie van acht maanden in de ruimte. Er wordt een reuzenscherm in de zitkamer geplaatst zodat Jean-Paul met zijn familie kan communiceren, maar dat maakt de situatie er niet beter op.

Irren ist männlich

1997 | Komedie

Duitsland 1997. Komedie van Sherry Hormann. Met o.a. Herbert Knaup, Corinna Harfouch, Richy Müller, Dominik Graf en Axel Milberg.

Anna is getrouwd met astronaut Jean-Paul. Het gaat niet zo goed met hun relatie en Anna is dan ook blij met zijn vertrek voor een missie van acht maanden in de ruimte. Er wordt een reuzenscherm in de zitkamer geplaatst zodat Jean-Paul met zijn familie kan communiceren, maar dat maakt de situatie er niet beter op.

Fallait pas!

1996 | Komedie

Frankrijk​/​​Spanje 1996. Komedie van Gérard Jugnot. Met o.a. Michèle Laroque, François Morel en Gérard Jugnot.

Anna is getrouwd met astronaut Jean-Paul. Het gaat niet zo goed met hun relatie en Anna is dan ook blij met zijn vertrek voor een missie van acht maanden in de ruimte. Er wordt een reuzenscherm in de zitkamer geplaatst zodat Jean-Paul met zijn familie kan communiceren, maar dat maakt de situatie er niet beter op.

Fallait pas ! ...

1996 | Komedie

Frankrijk 1996. Komedie van Gérard Jugnot. Met o.a. Gérard Jugnot, François Morel, Jean Yanne, Martin Lamotte en Thierry Lhermitte.

Anna is getrouwd met astronaut Jean-Paul. Het gaat niet zo goed met hun relatie en Anna is dan ook blij met zijn vertrek voor een missie van acht maanden in de ruimte. Er wordt een reuzenscherm in de zitkamer geplaatst zodat Jean-Paul met zijn familie kan communiceren, maar dat maakt de situatie er niet beter op.

Avocat d'office : L'amour piégé

1996 | Misdaad, Drama

Frankrijk 1996. Misdaad van Bernard Stora. Met o.a. Marlène Jobert, Hélène de Fougerolles, Alexandre Medvedev, Bernard Verley en Kathie Kriegel.

Anna is getrouwd met astronaut Jean-Paul. Het gaat niet zo goed met hun relatie en Anna is dan ook blij met zijn vertrek voor een missie van acht maanden in de ruimte. Er wordt een reuzenscherm in de zitkamer geplaatst zodat Jean-Paul met zijn familie kan communiceren, maar dat maakt de situatie er niet beter op.

Sixième classe

1995 | Komedie, Familiefilm

Frankrijk 1995. Komedie van Bernard Stora. Met o.a. Véronique Genest, Line Renaud, Gérard Séty, Clément van den Bergh en Elisabeth Vitali.

Oktober 1952 op het Franse platteland. De vakantie is voorbij. De tienjarige Aur[KA1]elien Bertrand (Van den Bergh) moet terug naar school. Zijn moeder Simone (Genest) is dokter en heeft weinig tijd voor hem en zijn vader Michel (Dul[KA1]ery) is naar Parijs om er werk te zoeken en een huis in orde te maken voor zijn gezin. Om dit gebrek aan affectie goed te maken heeft de jongen zich terug getrokken in een fantasie wereld. Tot op de dag dat hij een oud koppel ontmoet, Mr. en Mme Cotelle (Séty en Renaud), die hem liefdevol opnemen en zijn leugens geloven. Zijn moeder vertelt hij dat hij de tijd bij een vriendje doorbrengt. Knap stukje kinderpsychologie verwerkt tot een boeiende film. Van den Bergh is een hartveroverende revelatie en Renaud en Séty als het oude koppel zijn schitterend. Zelden werd het gevoel van gebrek aan liefde zo warm in beeld gebracht. De tijdssfeer werd optimaal gebruikt. Goed opgebouwd scenario van Stora en Claudine Vergnes. Gérard De Battista hanteerde de camera.

Gazon maudit

1995 | Komedie

Frankrijk 1995. Komedie van Josiane Balasko. Met o.a. Victoria Abril, Josiane Balasko, Alain Chabat, Ticky Holgado en Miguel Bosé.

Loli is niet tevreden met haar leven omdat haar man Laurent erg druk is met werken en weinig tijd voor zijn gezin vrijmaakt. De vrolijke Marijo zorgt echter voor afwisseling en voor plezier in bed. Als Laurent de twee vrouwen toevallig samen betrapt, is er meteen sprake van een huwelijkscrisis. Loli weet echter dat haar man ook vriendinnen gehad heeft en ze eist dat Marijo bij hen komt wonen. Dit staat garant voor emotionele toestanden en chaotische situaties.

Casque bleu

1994 | Komedie

Frankrijk 1994. Komedie van Gérard Jugnot. Met o.a. Victoria Abril, Gérard Jugnot, Valérie Lemercier, Jean-Pierre Cassel en Micheline Presle.

Om een klein moment van ontrouw in hun huwelijk weer goed te maken, bezoekt Jugnot met zijn vrouw Abril het hotelletje op een klein eiland in de Middellandse Zee, waar zij dertien jaar eerder hun wittebroodsweken doorbrachten. De hotelbaas is nog steeds Cassel en er verblijven enkele vreemde vogels: de gefrustreerde directiesecretaresse Lemercier, de aan video verslaafde gepensioneerde Piéplu met zijn echtgenote Presle, de ex- drugsverslaafde Brouté die onder de kalmeringspillen zit en de sportjournalist Saint-Macary. Het heterogene gezelschap belandt echter plotseling in een situatie van burgeroorlog, met gijzelnemingen en dreigende oorlogschaos. In zijn vijfde film als acteur-regisseur balanceert Jugnot weinig subtiel en gevaarlijk tussen slapstick en bittere ernst. Scenario van regisseur Jugnot en Christian Biegalski.

Un, deux, trois soleil

1993 | Drama

Frankrijk 1993. Drama van Bertrand Blier. Met o.a. Anouk Grinberg, Myriam Boyer, Olivier Martinez, Marcello Mastroianni en Jean-Michel Noirey.

Regisseur en scenarist Bertrand Blier (Merci la vie) filmde in de straten van multiraciaal Marseille een surreële schets van het innerlijk behang van tiener Victorine (Grinberg) met wijlen Mastroianni als sympathieke vader. Grinberg haalde alles uit de kast om schijnbaar leeftijdsloos haar bevindingen met liefde, seks en dood te verbeelden. Bliers experimentele werk werd rijkelijk bekroond met vele Europese filmprijzen waaronder de Grand Prize of the European Academy in Venetië. De Algerijnse raï-goeroe Khaled kreeg een César en, eveneens in Venetië, een Gouden Osella voor zijn originele filmmuziek

Au pays des Juliets

1992 | Komedie

Frankrijk 1992. Komedie van Mehdi Charef. Met o.a. Laure Duthilleul, Claire Nebout, Maria Schneider en Philippe Said.

Thérèse, Henriette en Raissa ontmoeten elkaar op een stationsperron, op een dag dat er een staking gaande is. Alledrie moeten ze een langdurig gevangenisstraf uitzitten en maken ze gebruik van een 24 uurs-verlof. Deze uren gaan ze samen doorbrengen. Charef zet op gevoelige en tedere wijze deze drie, zeer verschillende vrouwen neer. Hij legt hun innerlijke, heimelijke wraakgevoelens vast, toont hoe ze elkaar beter leren kennen. Voorzichtig komen gevoelens en verwijten naar buiten, waarbij de kijker tot medeplichtige wordt. Hoewel Nebout zich een beetje aanstelt, weten Schneider en Duthilleul de juiste toon te vatten.

Une époque formidable

1991 | Komedie, Drama

Frankrijk 1991. Komedie van Gérard Jugnot. Met o.a. Gérard Jugnot, Richard Bohringer, Victoria Abril, Ticky Holgado en Chick Ortega.

Regisseur Jugnot zelf in de hoofdrol als een stafemployé van een matrassenfabriek, die van de ene dag op de andere ontslagen wordt. Hij durft thuis niets te vertellen en in plaats daarvan komt hij met kleine geschenken aanzeilen. Het water stijgt hem echter aan de lippen en hij duikt onder bij een kleurrijk stelletje thuisloze clochards. Ondanks de grauwe, realistische achtergrond van het verhaal, een originele, onderhoudende en leuke film over kameraadschap, tederheid en klein menselijk leed. Goed spel, overtuigend gebracht met een voorspelbaar, maar toch wat onwerkelijk happy-end. Het scenario is van Philippe Lopes-Curval en regisseur Jugnot. Fotografie van Gérard De Battista.

La vida lactea

1991 | Komedie

Spanje 1991. Komedie van Juan Estelrich Revesz. Met o.a. Fernando Rey, Marianne Sägebrecht en Mickey Rooney.

Regisseur Jugnot zelf in de hoofdrol als een stafemployé van een matrassenfabriek, die van de ene dag op de andere ontslagen wordt. Hij durft thuis niets te vertellen en in plaats daarvan komt hij met kleine geschenken aanzeilen. Het water stijgt hem echter aan de lippen en hij duikt onder bij een kleurrijk stelletje thuisloze clochards. Ondanks de grauwe, realistische achtergrond van het verhaal, een originele, onderhoudende en leuke film over kameraadschap, tederheid en klein menselijk leed. Goed spel, overtuigend gebracht met een voorspelbaar, maar toch wat onwerkelijk happy-end. Het scenario is van Philippe Lopes-Curval en regisseur Jugnot. Fotografie van Gérard De Battista.

Hiver 54, l'abbé Pierre

1989 | Biografie, Drama

Frankrijk 1989. Biografie van Denis Amar. Met o.a. Lambert Wilson, Maxime Leroux, Claudia Cardinale, Robert Hirsch en Antoine Vitez.

In de barre winter van 1954 is Henri Grouès alias Abbé Pierre (Grouès’ schuilnaam tijdens zijn Résistance-jaren) onthutst door het doodvriezen van daklozen in de straten van Parijs. De pastoor zet een hulpactie op touw, die zal leiden tot oprichting van de Emmaüs-Stichting. Innmiddels strijdt de liefdadigheidsorganisatie mondiaal tegen armoede en sociale uitsluiting. Wilson, veelzijdig speler in aanbouw, is een gedenkwaardige Abbé Pierre en ontving er de Prix Jean Gabin voor. Bijrol van Bernie Bonvoisin, geëngageerd filmmaker en ex-zanger/-tekstschrijver van de legendarische Franse hardrockgroep Trust.

Scout toujours

1985 | Komedie, Drama

Frankrijk 1985. Komedie van Gérard Jugnot. Met o.a. Gérard Jugnot, Jean-Claude Leguay, Jean Rougerie, Jean-Paul Comart en Agnès Blanchot.

Een groep idioten probeert hun tijdelijke hopman gek te maken. Het vindt immers plaats bij de padvinders (voor de ongelovigen zij gezegd dat de film nogal duistere bedoelingen heeft). Zulke padvinders zijn er gewoon niet in het echt. Er is niet eens sprake van subversie van de regisseur-schrijver- scenarioschrijver-vertolker omdat de film getuigt van een zeldzame poverheid op alle gebieden. Een waardeloze verzameling van grove, afgezaagde, duistere en vuile moppen. Scenario van regisseur Jugnot, Pierre Geller en Christian Biegalski. Camerawerk van Gérard De Battista.

Blanche et Marie

1985 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk 1985. Drama van Jacques Renard. Met o.a. Miou-Miou, Sandrine Bonnaire, Gérard Klein, Didier Flamand en Patrick Chesnais.

Noord-Frankrijk, 1941. Een spoorwegarbeider en een kapper worden door de nazi's gearresteerd vanwege verzetsacties. De vrouw van de arbeider en de dochter van de kapper (dertiger Miou-Miou en tiener Bonnaire) slaan de handen ineen en besluiten het werk van de mannen voort te zetten. Blanche et Marie is een van de weinige op feiten gebaseerde Franse verzetsfilms waarin vrouwen het heroïsche voortouw nemen. De keuze van Miou-Miou en Bonnaire was een gouden greep: frêle ogende vrouwen met een zinderende onderhuidse spanning. Tegengas komt helaas van regisseur en coscenarist Renard zelf, vanwege zijn afstandelijke beeldtaal die identificatie met de heldinnen bemoeilijkt.

Griechische Feigen

1976 | Erotiek, Komedie

Duitsland 1976. Erotiek van Siggi Götz. Met o.a. Olivia Pascal, Betty Vergès, Sylvia Fröhlich, Rutger Hauer en Udo Kier.

Een studente uit München trekt door Griekenland en spreekt haar erotische ervaringen op een taperecorder in. Dit onbeduidende vakantiefilmpje paart flirterijen en bespiegelingen aan veel opnamen van ruïnes en zonsondergangen. Ietwat onbenullig. Scenario van Patrizia Piccardi. Camerawerk van Heinz Hölscher. Exporttitel: THE FRUIT IS RIPE.