Ezel Akay

Producer

Ezel Akay is producer.
Er zijn 2 films gevonden.

Günese Yolculuk

1999 | Drama

Nederland/Turkije/Duitsland 1999. Drama van Neslihan Atagül. Met o.a. Newroz Baz, Nazmi Qirix, Mizgin Kapazan, Nigar Aktar en Iskender Bagcilar.

Günese yolculuk (Journey to the Sun) is een wonderlijke roadmovie over de Koerdische kwestie van de bevlogen schrijfster, architect en cineast Yesim Ustaoglu. Het verhaal begint in Istanbul waar provinciaal Mehmet (Newroz Baz) voor een schamel loontje lekkages opspoort voor het Waterleidingbedrijf. Mehmet is geen Koerd maar toch wordt hij gediscrimineerd vanwege zijn donkere, Koerdische uiterlijk. Mehmet kan het navertellen, in tegenstelling tot zijn Koerdische vriend Berzan (Nazmi Qirix). Ontdaan van zijn sociaal-politieke naïviteit besluit Mehmet het lichaam van zijn vriend dwars door Turkije naar Koerdistan te vervoeren, een reis van west naar oost door een verscheurd land. De losse regie, de natuurlijke acteerprestaties van de niet-professionele acteurs en de mooie cinematografie van Jacek Patrycki (de cameraman van wijlen Kieslowski) leverden de film een Best European Film & Peace Prize op tijdens het Berlijnse filmfestival in 1999.

Tabutta Rövasata

1996 | Komedie, Drama

Turkije 1996. Komedie van Dervis Zaim. Met o.a. Ahmet U[KA5]gurlu, Tuncel Kurtiz, Ay[KA10]sen Aydemir, Serif Erol en Fuat Onan.

Mahsun Supertitiz (U[KA5]gurlu) leeft als dakloze in een zeer oude wijk van Istanbul. In die stad kan een eindeloze ijskoude mist hangen en kan het dagen achtereen regenen. Mahsun voorziet in zijn levensonderhoud als hulpje van een visser en als dat niet meer lukt, wordt hij schoonmaker van een openbaar toilet. Omdat hij een strafblad heeft (hij steelt regelmatig auto`s om zich tegen de koude te beschermen) raakt hij door een hardhandig optreden van de politie al zijn schamele bezittingen kwijt en brengt rampspoed over zijn lotgenoten, die hem tot nog toe voor het ergste hadden weten te behoeden. De film geeft een indringend beeld van het allerlaagste niveau van de Turkse samenlevening, dat sympathieke kanten kent (de onderlinge solidariteit), maar tegelijkertijd verschrikkelijk deprimerend is (eenzaamheid, frustratie, seksuele onderukking). De film die met het absolute minimum aan geld gemaakt is, zit goed in elkaar en het debuut van scenioschrijver-regisseur Zaim mag zeer veelbelovend genoemd worden. Het camerawerk is van Mustafa Ku[KA10]sçu. Ook bekend als TABUT.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ezel Akay op televisie komt.

Reageer