Gina Lollobrigida (1927): cast.
Er zijn 71 films gevonden.

XXL

1997 | Romantiek, Komedie

Frankrijk 1997. Romantiek van Ariel Zeitoun. Met o.a. Michel Boujenah, Gérard Depardieu, Elsa Zylberstein, Catherine Jacob en Gina Lollobrigida.

De ondertitel van XXL luidt: 'Een film met grote ideeën', waarop een Franse criticus schreef 'Ja, maar welke ideeën?' Wat precies groot is aan de film en waar de warrige, kluchtige verwikkelingen op slaan, is onduidelijk. Alain denkt geramd te zitten met zijn modewinkel en verloofde in Parijs. De poppen gaan echter aan het dansen vanaf het moment dat de dood van een oude vent allerlei mensen aantrekt, onder wie Jean die er met Alains verloofde vandoor gaat.

Speciale Mastroianni : Il fascino della normalitá

1996 | Documentaire

Italië 1996. Documentaire van Loris Mazetti. Met o.a. Marcello Mastrianni, Giulio Bosetti, Claudia Cardinale, Manoel de Oliveira en Pietro Garinei.

De ondertitel van XXL luidt: 'Een film met grote ideeën', waarop een Franse criticus schreef 'Ja, maar welke ideeën?' Wat precies groot is aan de film en waar de warrige, kluchtige verwikkelingen op slaan, is onduidelijk. Alain denkt geramd te zitten met zijn modewinkel en verloofde in Parijs. De poppen gaan echter aan het dansen vanaf het moment dat de dood van een oude vent allerlei mensen aantrekt, onder wie Jean die er met Alains verloofde vandoor gaat.

Belmondo le magnifique

1996 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1996. Documentaire van Patrick Chamming's. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Philippe Labro, Jean-Claude Brialy, Jean Marais en Jean Rochefort.

De ondertitel van XXL luidt: 'Een film met grote ideeën', waarop een Franse criticus schreef 'Ja, maar welke ideeën?' Wat precies groot is aan de film en waar de warrige, kluchtige verwikkelingen op slaan, is onduidelijk. Alain denkt geramd te zitten met zijn modewinkel en verloofde in Parijs. De poppen gaan echter aan het dansen vanaf het moment dat de dood van een oude vent allerlei mensen aantrekt, onder wie Jean die er met Alains verloofde vandoor gaat.

Les cent et une nuits de Simon Cinéma

1994 |

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1994. Agnès Varda. Met o.a. Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Henri Garcin, Julie Gayet en Mathieu Demy.

Ter gelegenheid van Honderd Jaar Film maakte Varda een compilatie in combinatie met een filmverhaal met gastoptredens. Piccoli is de honderd jaar oude monsieur Simon Cin[KA1]ema, die een eenzaam bestaan voert in zijn kasteel. Hij is aan zijn rolstoel gekluisterd. Jonge schoonheid Gayet, studente aan de filmacademie wordt door hem ingehuurd om gedurende 101 dagen, telkens een dagje te besteden aan zijn herinneringen en bespiegelingen. Ze wordt overrompeld door alles wat met film te maken heeft: posters, memorabilia, (korte en lange) filmfragmenten (w.o. L`AGE D`OR, LADRI DI BICICLETTI, THE THIEF OF BAGDAD, ORPH[KA1]EE, UN CHIEN ANDALOU, THE WIND uit 1928, etc. etc.). Zijn vriend is Mastroianni, Garcin is zijn butler, Demy (de zoon van Varda en Jacques Demy) een produktie-assistent, die een romance beleeft met Gayet. Tot en met de naam op de credits van Schygulla langere optredens van de `acteur of actrice van de dag` en erna (vanaf Azema tot en met Toscan Du Plantier) cameo's, de z.g. 'steelse en stralende verschijningen'. Muziek van o.a. Max Steiner, Bernard Herrmann, Maurice Jarre, Michel Legrand, George Delarue, Francis Lai en Henri Mancini. Varda heeft in de prent al haar passie voor- en al haar ervaring met het filmvak gestopt van de laatste veertig jaar. Haar keuze is typisch continentaal Europees en zal bij haar eigen landgenoten de hartstochten het meeste doen oplaaien, al kan geen enkele cinefiel om dit eerbetoon aan de Tiende Muze heen. Camerawerk van Eric Gautier.

La romana

1988 | Drama

Italië 1988. Drama van Giuseppe Patroni Griffi. Met o.a. Francesca Dellera, Gina Lollobrigida, Pierre Cosso, Giuseppe Pianviti en Marie Ingrid Lindfors.

Een niet onverdienstelijke herverfilming voor de tv van Zampa's werk uit 1954 waarmee Lollobrigida beroemd werd, gebaseerd op de roman van Alberto Moravia. Dellera heeft nu de hoofdrol en Lollobrigida speelt de moeder. Het verhaal is gesitueerd in Rome tijdens de oorlog tussen Italië en Ethiopië. Het gaat over een levendige, hartstochtelijke en beeldschone jonge prostituée die zich zeer wel bewust is van de politieke situatie waarin Italië verkeert. Een verhaal over menselijke begeerten. De produktie is sjiek gedaan. Het camerawerk is van Ennio Guarnieri.

Deceptions

1985 | Komedie

Verenigde Staten 1985. Komedie van Robert Chenault en Melville Shavelson. Met o.a. Stefanie Powers, Barry Bostwick, Jeremy Brett, Sam Wanamaker en Gina Lollobrigida.

Heerlijke flauwekul over eeneiïge tweeling - een lid van de beau monde en een ongelukkige huisvrouw in New Jersey - die een week lang van identiteit en leven wisselen. Niet helemaal Hoe leven onze rijke en beroemde medemensen , maar een redelijk nauwkeurige copie daarvan door successchrijfster Judith Michael- in werkelijkheid een schrijvend echtpaar: Judith Bernard en Michael Fain. Co-regisseur Shavelson schreef het scenario. Oorspronkelijke vertoning in twee delen.

Wandering Stars

1983 | Biografie, Documentaire

Italië 1983. Biografie van Francesco Bortolini en Claudio Masenza. Met o.a. Gina Lollobrigida, Sylva Koscina, Claudia Cardinale, Rosella Falk en Giorgia Moll.

Een overzicht van de filmcarrières van acht diva's uit Italië, die de laatste dertig jaar actief zijn geweest. De actrices komen aan het woord om te verhalen over hun Amerikaanse filmavonturen en te vertellen waarom ze wel of niet rollen kregen. Lollobrigida merkt op dat de actrices in de Verenigde Staten door Hollywood werden ingepakt en dat ze heel goed onthaald werden in tegenstelling tot het thuisland, waar ze erger dan honden behandeld worden. Lisi vond Hollywood daarentegen de eenzaamste plek op aarde. De actrices kijken vrij laconiek tegen hun Amerikaanse carrière aan. Mooi stukje filmgeschiedenis.

Io, io, io... e gli altri

1975 | Drama, Komedie

Italië 1975. Drama van Alessandro Blasetti. Met o.a. Walter Chiari, Gina Lollobrigida, Silvana Mangano, Marcello Mastroianni en Vittorio de Si.

Een journalist leest op de spiegel van het treintoilet: 'Lang zal ik leven', en besluit twee dagen lang een onderzoek naar egoïsme in de moderne samenleving in te stellen - in politiek, huwelijk, religie, relaties - terwijl een loyale vriend hem van het tegendeel probeert te overtuigen en daarbij het leven laat. Italiaanse sterren van vroeger en nu en een dozijn schrijvers werkten met wisselend resultaat in de talrijke korte episodes belangeloos mee aan deze film van veteraan Blasetti. De regie is meer vermoeid dan venijnig, waardoor de voornaamste aantrekkelijkheid het herkennen van de talrijke gezichten blijft.

Le Avventure di Pinocchio

1972 | Familiefilm, Avonturenfilm

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1972. Familiefilm van Luigi Comencini. Met o.a. Andrea Balestri, Nino Manfredi, Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica en Mario Adorf.

De marionet van een houtbewerker wordt door een fee omgetoverd tot een jongetje dat door zijn ondernemingsdrang in allerlei avonturen belandt (waarvoor hij geregeld wordt bestraft met het weer veranderen in een houten pop) alvorens definitief met zijn vader herenigd te worden. Dit uiterst vindingrijke en stijlvolle filmversie van Carlo Collodi's sprookje - samengesteld uit een langere tv-serie - wordt qua strekking door Comencini omgedraaid tot een pleidooi tegen de repressieve opvoeding die de vitaliteit kortwiekt, waardoor Lollobrigida's pedagogische fee de ergste 'schurk' van het geheel wordt. Het scenario is van Comencini en Suso Cecchi d'Amico. Het camerawerk is van Armado Nannuzzi.

King, Queen and Knave

1972 | Komedie

Verenigde Staten 1972. Komedie van Jerzy Skolimowski. Met o.a. Mario Adorf, John Moulder-Brown, Gina Lollobrigida en David Niven.

De naieve jonge wees Frank (Moulder-Brown) wordt door zijn oom Charles (Niven) uitgenodigd om bij hem in Duitsland te komen wonen. Het blijkt een aardige man, maar de main attraction wordt zijn fascinerende, beeldschone tante Martha (Lollobrigida), die daarbij ook nog snode plannen met hem heeft. Voor sommigen het beste werk van de eigenzinnige Poolse regisseur Skolimowski, voor anderen een mislukte Nabokov-verfilming. Gouden Palm nominatie.

E continuavano a fregarsi il milione di dollari

1971 | Western, Komedie

Spanje​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1971. Western van Eugenio Martín. Met o.a. Lee Van Cleef, Gina Lollobrigida, James Mason, Gianni Garko en Simon Andreu.

Een stel huurlingen krijgt de opdracht om een Mexicaanse missiepost die een wapenarsenaal is geworden, op te blazen. Het lukt, maar de opdrachtgever is er zelf met het hun toegezegde miljoen vandoor. Deze spaghetti-western zit dankzij het scenario van Hollywood-veteraan Philip York degelijk in elkaar, maar mist iedere oorspronkelijkheid. Lollobrigida die in diverse vermommingen tegenspelers om haar vinger windt, acteert met verve, hoewel de humor rond haar personage niet van de beste soort is. Regisseur Martin, die ook bekend staat als Gene in plaats van Eugenio schreef mee aan het scenario. De fotografie is van Alejandro Ulloa. Gefilmd in Spanje.

Un bellissimo Novembre

1968 | Drama

Italië 1968. Drama van Mauro Bolognini. Met o.a. Gina Lollobrigida, Paolo Turco, Gabriele Ferzetti, André Laurence en Danielle Godet.

Tijdens een familierëunie op allerheiligen wordt een zeventien-jarige puber verliefd op een mooie, grillige tante die voor de grap op zijn avances ingaat. Het banale gegeven wordt gered door het vinnige beeld van de hypocrisie binnen een decadente familie. Lollobrigida blijft in opmerkelijke vorm, maar heeft als actrice in een lange loopbaan weinig geleerd.

The Private Navy of Sgt. O'Farrell

1968 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1968. Drama van Frank Tashlin. Met o.a. Bob Hope, Phyllis Diller, Jeffrey Hunter, Gina Lollobrigida en Mylène Demongeot.

O'Farrell wil wat knappe verpleegsters toegewezen zien om het moreel van zijn mannen op te vijzelen, maar hij krijgt echter Diller. Van de vele afgrijselijke Hope-kluchten is dit wellicht de ergste. Niet leuk, zelfs beledigend. Scenario van John Green, Robert M. Fresco en de regisseur.

Stuntman

1968 | Actiefilm, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1968. Actiefilm van Marcello Baldi. Met o.a. Gina Lollobrigida, Robert Viharo, Marie Duois, Marisa Mell en Jean-Claude Bercq.

De stuntman van een failliete filmmaatschappij wil zijn acrobatische vermogens gebruiken voor het veroveren van een rijke echtgenote middels gespeelde zelfmoordpogingen. In plaats daarvan treft hij een avonturierster die hem inschakelt bij de roof van kroonjuwelen. Deze matte avonturenkomedie biedt te weinig verrassingen om het uitgangspunt onderhoudend te variëren. De film werd op lengte gebracht door het uitvoerig etaleren van de fysieke charmes van de vrouwelijke sterrren. Lollobrigida opmerkelijk mooi, maar haar rol is niettemin een afgang.

Le avventure e gli amori di Miguel Cervantes

1968 | Romantiek, Avonturenfilm

Italië 1968. Romantiek van Isidoro Ferri. Met o.a. José Ferrer en Gina Lollobrigida.

Kleurrijke film met zalige kostuums, snelle actie, avontuur, romantiek en een held die alle vrouwen verleidt met zijn onweerstaanbare charme en schermkunst. Weinig inhoud, maar een fraaie verpakking.

Buona Sera, Mrs. Campbell

1968 | Komedie

Verenigde Staten 1968. Komedie van Melvin Frank. Met o.a. Gina Lollobrigida, Peter Lawford, Telly Savalas, Lee Grant en Shelley Winters.

Onderhoudende komedie met de charmante Lollobrigida als de Italiaanse Mrs. Campbell (de naam heeft ze van een blik soep overgenomen) die tijdens de oorlog zwanger is geworden en twintig jaar lang van drie verschillende Amerikaanse soldaten - die allemaal denken dat ze de vader van haar kind zijn - geld heeft ontvangen. Nu komen de mannen naar een reünie in Italië en voorziet ze problemen.

La Morte ha fatto l'uovo

1967 | Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1967. Thriller van Giulio Questi. Met o.a. Gina Lollobrigida, Jean-Louis Trintignant, Ewa Aulin, Jean Sobieski en Conrad Andersen.

De eigenaresse van een pluimvee-fokkerij experimenteert om meer gestroomlijnde kippen te krijgen, maar stuit daarbij op het verzet van haar intellectuele echtgenoot. Hij heeft ook genoeg van haar seksuele veeleisendheid en laat haar het slachtoffer worden van de geavanceerde foktechniek. Veel zwaargewicht talent werd losgelaten op een bizarre combinatie van zwarte komedie en horror-thriller, die door de regie overwegend pretentieus wordt gemaakt. De briljante fotografie haalt maximaal effect uit een decor vol eieren en machinerieën.

Cervantes

1967 | Biografie, Avonturenfilm

Spanje​/​​Frankrijk​/​​Italië 1967. Biografie van Vincent Sherman. Met o.a. Horst Buchholz, Gina Lollobrigida, José Ferrer, Louis Jourdan en Francisco Rabal.

Levensverhaal van de jonge Miguel de Cervantes, die later faam zou verwerven met de literaire klassieker 'Don Quichot´. Voordat hij zich aan het schrijven wijdde, werd hij namens koning Philips II naar paus Pius V gestuurd om hulp te vragen voor de Spaanse strijd tegen de Moren en beleeft op zijn missie diverse avonturen. Romantische biopic is historisch niet al te accuraat, maar wel visueel aantrekkelijk en spectaculair. Ook bekend onder de titel Young Rebel.

Les Sultans

1966 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1966. Komedie van Jean Delannoy. Met o.a. Gina Lollobrigida, Louis Jourdan, Corinne Marchand, Philippe Noiret en Daniel Gélin.

Een mode-fotografe is de maîtresse van een getrouwde industrieel die niet op een afspraak komt vanwege plotselinge vaderlijke verplichtingen als zijn dochter ook de geliefde van een getrouwde heer van middelbare leeftijd blijkt. De mededeling dat haar amant met een jonge vrouw is gesignaleerd wordt door de fotografe verkeerd opgevat. Deze ironische komedie over de dubbele moraal van vreemdgaande heren wekt de indruk dat Lollobrigida, Jourdan noch de regisseur de humor van de situaties en de dialogen hebben beseft, zodat satirische elementen alleen komen van Marchand en Noiret als het parallelle koppel vreemdgangers.

L'amante Italiana

1966 | Romantiek, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1966. Romantiek van Jean Delannoy. Met o.a. Gina Lollobrigida, Philippe Noiret en Daniel Gélin.

Lisa, een Italiaans fotografe, woont in Parijs. Op een avond wordt ze opgebeld: haar minnaar zit met een jong meisje in een nachtclub. Totaal overstuur probeert ze zelfmoord te plegen, maar een buurman redt haar. De volgende dag vertelt haar minnaar dat het meisje zijn dochter is, die probeert haar verloofde jaloers te maken. Bezorgd over de toekomst van zijn dochter laat hij Lisa de volgende avond alleen. Eindelijk begrijpt ze dat een man in het leven meer kan hebben dan alleen zijn vrouw. Prachtig gespeeld.

Hotel Paradiso

1966 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1966. Komedie van Peter Glenville. Met o.a. Alec Guiness, Gina Lollobrigida, Robert Morley, Akim Tamiroff en Peggy Mount.

Een pretentieuze klucht, slechts bij vlagen grappig. De zachtmoedige Guinness probeert van alles om zijn rendez-vous met zijn weelderige buurvrouw Gina voort te zetten, maar steeds komt er iets tussen. Het scenario is van regisseur Glenville en Jean- Claude Carrière naar een blijspel van Georges Feydeau. Het camerawerk is van Henri Decae.

Strange Bedfellows

1965 | Komedie

Verenigde Staten 1965. Komedie van Melvin Frank. Met o.a. Rock Hudson, Gina Lollobrigida, Gig Young, Nancy Kulp en Edward Judd.

Na hun succesvolle samenwerking in Come September staan Rock Hudson en Gina Lollobrigida opnieuw tegenover elkaar in deze minder sterke, op z'n best amusante komedie over twee merkwaardige bedgenoten. Oliezakenman Carter en Italiaanse bohemienne Toni trouwden ooit impulsief met elkaar, zijn al jaren uit elkaar maar nog niet officieel gescheiden. Nu ze elkaar weer tegenkomen heeft Carter een zakelijke reden om zijn ex terug te winnen: een mogelijke promotie die vereist dat hij getrouwd is. Leuke acteurs, maar niet rap genoeg om tot de beste van Hudsons komedies te behoren.

Bambole!

1965 |

1965. Dino Risi. Met o.a. Nino Manfredi, Mauro Bolognini, Franco Rossi, Luigi Comencini en Gina Lollobrigida.

Na hun succesvolle samenwerking in Come September staan Rock Hudson en Gina Lollobrigida opnieuw tegenover elkaar in deze minder sterke, op z'n best amusante komedie over twee merkwaardige bedgenoten. Oliezakenman Carter en Italiaanse bohemienne Toni trouwden ooit impulsief met elkaar, zijn al jaren uit elkaar maar nog niet officieel gescheiden. Nu ze elkaar weer tegenkomen heeft Carter een zakelijke reden om zijn ex terug te winnen: een mogelijke promotie die vereist dat hij getrouwd is. Leuke acteurs, maar niet rap genoeg om tot de beste van Hudsons komedies te behoren.

Woman of Straw

1964 | Thriller, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1964. Thriller van Basil Dearden. Met o.a. Sean Connery, Gina Lollobrigida, Ralph Richardson, Alexander Knox en Johnny Sekka.

Een verward moordverhaal waarin Connery en Lollobrigida de 'volmaakte moord' beramen op de oude Richardson wat ironische gevolgen heeft. Scenario van Robert Muller, Stanley Mann en Michael Relph naar een roman van Catherine Arley. Camerawerk van Otto Heller.

Le Bambole

1964 | Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1964. Komedie van Dino Risi, Franco Rossi, Luigi Comencini en Mauro Bolognini. Met o.a. Virna Lisi, Nino Manfredi, Monica Vitti, John Karlsen en Elke Sommer.

Episodenfilm. Aantrekkelijke vrouw blijft zo lang telefoneren dat haar echtgenoot troost in de liefde gaat zoeken bij de buurvrouw. Slurpen van soep door man wekt de moordlust van zijn vrouw. Een Zweedse komt wetenschappelijk voorbereid in Itali[KA3]e de verwekker van haar kind zoeken. Hoogbejaarde prelaat laat zich naar Rome vergezellen door zijn neef die door hotelhoudster wordt verleid. Korte opzet geeft talent voor en achter camera nauwelijks een kans. Deel 1 is wel leuk, maar voorspelbaar; 2 en 3 alleen maar flauw en alleen deel 4 komt echt amusant en pikant tot leven (en bracht Lollobrigida bij de zedenpolitie, hoewel het 'scandaleuze' meer zat in koppelaarsrol van geestelijke).

Mare matto

1963 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1963. Avonturenfilm van Renato Castellani. Met o.a. Gina Lollobrigida, Jean-Paul Belmondo, Tomas Milian, Eduardo Spararo en Vincenzo Mussolino.

Een gepensioneerde kapitein wordt door zijn kinderen naar een bejaardentehuis gestuurd, maar vlucht naar een vriend in een zeeliedenpension in Genua, die hem op een vrachtschip weet te plaatsen waar hij tijdens een storm zelf met de bemanning de wijnlading opdrinkt. de poging om actie en sociale kritiek te combineren met de kluchtige humor van sterke zeemansverhalen, leverde een nogal verwarrende film op met te sporadisch geslaagde momenten. De onttakelde Lollobrigida is een verrassing als pensionhoudster, waarmee niet gesteld is dat ze zich opeens als groot actrice ontpopt.

Vénus impériale

1962 | Romantiek, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1962. Romantiek van Jean Delannoy. Met o.a. Gina Lollobrigida, Stephen Boyd, Raymond Pellegrin, Micheline Presle en Gabriele Ferzetti.

Terwijl Napoleon Bonaparte steeds meer roem verwerft veroorzaakt zijn zuster Paulina schandalen met de familie onwelvallige minnaars. Ze wordt uitgehuwelijkt aan Prins Borghese, maar wordt in Parijs verliefd op een Franse officier die door Bonaparte naar het front in Rusland wordt gestuurd. De letterlijke kasteelroman in de marge van de historie moet het vooral van decors en aankleding hebben.

Venus Imperiale

1962 | Romantiek

Frankrijk 1962. Romantiek van Jean Delannoy. Met o.a. Raymond Pellegrin, Micheline Presle, Gabriele Ferzetti, Gina Lollobrigida en Stephen Boyd.

Terwijl Napoleon Bonaparte steeds meer roem verwerft veroorzaakt zijn zuster Paulina schandalen met de familie onwelvallige minnaars. Ze wordt uitgehuwelijkt aan Prins Borghese, maar wordt in Parijs verliefd op een Franse officier die door Bonaparte naar het front in Rusland wordt gestuurd. De letterlijke kasteelroman in de marge van de historie moet het vooral van decors en aankleding hebben.

La Bellezza di Ippolita

1962 | Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1962. Komedie van Giancarlo Zagni. Met o.a. Gina Lollobrigida, Enrico Maria Salerno, Lars Bloch, Carlo Giuffré en Franco Giacobini.

Een aantrekkelijke echtgenote van een garagehouder heeft veel succes bij de klanten; voor haar een belangrijke onderbreking in haar eentonige bestaan. De overmatig jaloerse man wreekt zich met overspel, maar verzoent zich weer met zijn vrouw, die niettemin belooft hem ooit met gelijke munt terug te betalen. Italiaanse come back-film van Lollobrigida, die het voor de hoofdrol noodzakelijke temperament in Hollywood lijkt te hebben achtergelaten, hoewel de vormgeving van debuterend regisseur Zagni óók allesbehalve bruisend is.

Go Naked In the World

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Ronald MacDougall en Ranald MacDougall. Met o.a. Gina Lollobrigida, Anthony Franciosa, Ernest Borgnine, Luana Patten en Will Kuluva.

Franciosa komt na zijn militaire dienstplicht weer in zijn geboortedorp. Hij wordt hopeloos verliefd op de sensuele Lollobrigida, maar hij beseft niet dat ze een succesvolle call- girl is. Zijn tirannieke vader Borgnine weet het wel. Hij wil zijn zoon inlichten, maar ze krijgen ruzie. Gezocht melodrama dat, mede door de geweldige miscasting, meer op de lachspieren dan de traanklieren werkt. Dit is luxe-tv-soap avant la lettre, met een aantal topsterren. MacDougall baseerde zijn scenario op de roman van Tom Chanales, en de titel is commercieel gemotiveerd (la Lollo gaat niet uit de kleren). Fotografie van Milton Krasner. Gedraaid in CinemaScope.

Come September

1961 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1961. Komedie van Robert Mulligan. Met o.a. Rock Hudson, Gina Lollobrigida, Sandra Dee, Bobby Darin en Walter Slezak.

Luchtige komedie over de jongelui (Darin en Dee) tegenover de oudjes (Hudson en Lollobrigida) in een Italiaanse villa, waarvan de rijke Amerikaanse eigenaar de beheerder verrast als hij in juli komt opdagen inplaats van in september voor zijn jaarlijkse verblijf van een maand. Het blijkt dat het fraaie buiten elf maanden van het jaar dienst doet als hotel. Leuk amusement, met gedateerde liedjes van Darin. Gedraaid in CinemaScope.

The Unfaithfuls

1960 |

1960. Steno. Met o.a. Tina Lattanzi, Pierre Cressoy, Mai Britt, Anna-Maria Ferrero en Gina Lollobrigida.

Luchtige komedie over de jongelui (Darin en Dee) tegenover de oudjes (Hudson en Lollobrigida) in een Italiaanse villa, waarvan de rijke Amerikaanse eigenaar de beheerder verrast als hij in juli komt opdagen inplaats van in september voor zijn jaarlijkse verblijf van een maand. Het blijkt dat het fraaie buiten elf maanden van het jaar dienst doet als hotel. Leuk amusement, met gedateerde liedjes van Darin. Gedraaid in CinemaScope.

Solomon and Sheba

1959 | Drama, Actiefilm, Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van King Vidor. Met o.a. Gina Lollobrigida, Yul Brynner, George Sanders, Marisa Pavan en John Crawford.

De filmmaatschappij kreeg altijd waar voor in Vidor gestoken geld. Met deze bijbelse spektakelfilm ging het echter bijna mis. Vidor gebruikte duizenden figuranten, en beginscènes met Tyrone Power in de rol van Salomo moesten over met Yul Brynner omdat Power plots stierf. Totaalkosten: vijf miljoen dollar, exorbitant in die tijd. Het verhaal bleef ondergeschikt aan de visuele patserij. Israël gaat goed onder koning Salomo, maar de vuige Sheba (Lollobrigida) wil Israël doen vallen. Daartoe heult ze met de Egyptenaren en verleidt ze Salomo. Freddie Young was verantwoordelijk voor de fotografie en mocht draaien op het indrukwekkende Super Technirama 70 formaat.

Never So Few

1959 | Oorlogsfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1959. Oorlogsfilm van John Sturges. Met o.a. Frank Sinatra, Gina Lollobrigida, Peter Lawford, Steve McQueen en Richard Johnson.

Tijdens de oorlog in Birma krijgen twee Amerikaanse officieren, Tom Reynolds (Sinatra) en De Mortimer (Johnson), de opdracht in Calcutta een dokter en geneesmiddelen op te halen. Onderweg beleven ze heel wat avonturen met de guerilla-strijders, maar ook met de sensuele Lollobrigida. Een super-de-luxe soaper met een ongelukkige mengeling van actie, humor en romantiek, typisch voor dit soort producties van vlak voor 1960. Het is goed gemaakt, maar na consumptie onmiddellijk weer vergeten. Millard Kaufman bewerkte de bestseller van Tom Chamales en had het geluk dat een aantal topacteurs aangetrokken werd om de rollen te vertolken. Camerawerk van William H. Daniels. Gedraaid in CinemaScope.

Where The Hot Wind Blows!

1958 |

1958. Jules Dassin. Met o.a. Melina Mercouri, Pierre Brasseur, Gina Lollobrigida, Yves Montand en Marcello Mastroianni.

Tijdens de oorlog in Birma krijgen twee Amerikaanse officieren, Tom Reynolds (Sinatra) en De Mortimer (Johnson), de opdracht in Calcutta een dokter en geneesmiddelen op te halen. Onderweg beleven ze heel wat avonturen met de guerilla-strijders, maar ook met de sensuele Lollobrigida. Een super-de-luxe soaper met een ongelukkige mengeling van actie, humor en romantiek, typisch voor dit soort producties van vlak voor 1960. Het is goed gemaakt, maar na consumptie onmiddellijk weer vergeten. Millard Kaufman bewerkte de bestseller van Tom Chamales en had het geluk dat een aantal topacteurs aangetrokken werd om de rollen te vertolken. Camerawerk van William H. Daniels. Gedraaid in CinemaScope.

La loi

1958 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1958. Drama van Jules Dassin. Met o.a. Gina Lollobrigida, Yves Montand, Pierre Brasseur, Marcello Mastroianni en Melina Mercouri.

Een Italiaans dorpje wordt geregeerd door een rijke bandiet inplaats van de gerespecteerde, maar berooide burgemeester. De komst van een landbouwingenieur doet de conflicten en emoties nog verder oplaaien. De sociale roman van Roger Vailland werd een opgeklopt melodrama met dankbare rollen voor de acteurs - vooral Montand als bandiet. Lollobrigida heeft niet de leeftijd meer voor de uitdagende, maar prille maagd en Mercouri als gefrustreerde burgemeestersvrouw met een zwak voor jongelieden is ronduit belachelijk. Scenario van de regisseur en Françoise Giroud. Ook bekend als WHERE THE HOT WIND BLOWS.

Anna di Brooklyn

1958 | Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1958. Komedie van Vittorio De Sica en Carlo Lastricati. Met o.a. Gina Lollobrigida, Dale Robertson, Vittorio De Sica, Amedeo Nazzari en Peppino De Filippo.

Contractbreuk met Howard Hughes resulteerde in jarenlange onmogelijkheid voor Lollobrigida om in Hollywood te werken, dus kwam Hollywood naar Italië voor films als deze. Rijke weduwe van een Amerikaan keert terug in haar geboortedorp en krijgt alle rokken- en fortuinjagers achter zich aan die voorspraak vragen bij pastoor. Zelf verkiest ze gesloten landbouwer (bar weinig overtuigende westernster Robertson) die niets van vrouwen wil weten. In plaats van twee gecrediteerde regisseurs is de film gemaakt door De Sica die dat om redenen van prestige niet bekend wilde hebben hoewel hij later mindere films heeft gemaakt dan deze mild satirische komedie.

Trapeze

1956 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1956. Drama van Carol Reed. Met o.a. Burt Lancaster, Tony Curtis, Gina Lollobrigida, Katy Jurado en Thomas Gomez.

Trapeze vormt het einde van Reeds creatieve Engelse periode (oa The Third Man) en het begin van zijn Amerikaanse 'big entertainment'-periode (oa Oliver!). De film is een vroeg voorbeeld van duur Amerikaans vermaak, met grote sterren en glad camerawerk, dat door een openlijk gebrek aan inhoudelijke pretenties plezierig wegkijkt. Een heel circus in Parijs werd afgehuurd om de verhouding tussen drie trapeze-acrobaten zo spectaculair mogelijk weer te geven. Acteur Burt Lancaster, zelf ex-trapezewerker, speelt de geblesseerde Ribble, Tony Curtis de aanstormende Orsini en Gina Lollobrigida de charmerende Lola.

Notre Dame de Paris

1956 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1956. Drama van Jean Delannoy. Met o.a. Gina Lollobrigida, Anthony Quinn, Jean Danet, Alain Cuny en Robert Hirsch.

Nooit eerder werd regisseur Delannoy door zoveel vrienden gevraagd of ze op de set langs mochten komen als tijdens de opnamen voor deze CinemaScope-versie van de Victor Hugo-klassieker. Had dat wellicht iets met La Lollo te maken? Enfin, de Franse classicist bij uitstek maakte van het romantische melodrama over de gebochelde klokkenluider Quasimodo (Quinn) en de sensuele zigeunerin Esméralda (Lollobrigida) een meeslepend, kleurrijk spektakel. In de Boulogne-Billancourt-studio bouwde Delannoys vaste decorateur René Renoux voor een fortuin de Notre-Dame-kathedraalinterieurs gedeeltelijk na. Voor adaptatie en dialogen tekenden taalvirtuozen Jean Aurenche en Jacques Prévert. 'Qualité française' met een kapitale Q.

Viva Italia!

1955 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1955. Documentaire van Orson Welles. Met o.a. Orson Welles, Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica, Rossano Brazzi en Anna Gruber.

Een aflevering van de nooit afgewerkte serie Around The World With Orson Welles voor de Londense Associated Rediffusion Television. Een eigenzinnige kijk op het Italië van midden jaren 1950. Hij bekijkt de Italianen als een naïeve Amerikaan. Hun siësta, opmerkingen van vrouwen over mannen en omgekeerd. Ironie en sarcasme gaan hand in hand. Hij spreekt met Brazzi over het Italiaanse publiek, met De Sica over Lollobrigida. Hij gaat op zoek naar de wortels van Lollo, die uit het dorpje Subiaco wegvluchtte om zich in Rome te vestigen. Toen ze eenmaal succes had in de film, ontvluchtte ze de grote stad weer om zich opnieuw op het platteland te vestigen, ditmaal met adellijke buren. Welles brengt schitterende beeldcomposities en het verschil tussen werkelijkheid en geacteerde scènes is bijna niet te zien. Het interview met Lollo behoort ongetwijfeld tot de laatste categorie. Een magistraal kleinood dat het des te spijtiger maakt dat de reeks niet werd voortgezet.

The Wayward Wife

1955 |

1955. Mario Soldati. Met o.a. Franco Interlenghi, Gina Lollobrigida en Gabriele Ferzetti.

Een aflevering van de nooit afgewerkte serie Around The World With Orson Welles voor de Londense Associated Rediffusion Television. Een eigenzinnige kijk op het Italië van midden jaren 1950. Hij bekijkt de Italianen als een naïeve Amerikaan. Hun siësta, opmerkingen van vrouwen over mannen en omgekeerd. Ironie en sarcasme gaan hand in hand. Hij spreekt met Brazzi over het Italiaanse publiek, met De Sica over Lollobrigida. Hij gaat op zoek naar de wortels van Lollo, die uit het dorpje Subiaco wegvluchtte om zich in Rome te vestigen. Toen ze eenmaal succes had in de film, ontvluchtte ze de grote stad weer om zich opnieuw op het platteland te vestigen, ditmaal met adellijke buren. Welles brengt schitterende beeldcomposities en het verschil tussen werkelijkheid en geacteerde scènes is bijna niet te zien. Het interview met Lollo behoort ongetwijfeld tot de laatste categorie. Een magistraal kleinood dat het des te spijtiger maakt dat de reeks niet werd voortgezet.

La donna più bella del mondo

1955 | Muziek, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk 1955. Muziek van Robert Z. Leonard. Met o.a. Gina Lollobrigida, Vittorio Gassman, Robert Alda, Anne Vernon en Tamara Lees.

Straatzangeres Lina Cabalieri wordt door een Russische prins in de society geïntroduceerd, maar zij kiest voor haar carrière. Als ze de beroemdste vrouw van Parijs is geworden, ontmoet ze hem opnieuw. De Hollywood-veteraan regisseerde een decoratief melodrama, maar Lollobrigida mist het temperament voor haar rol.

Frisky

1955 |

1955. Luigi Comencini. Met o.a. Roberto Risso, Gina Lollobrigida en Vittorio De Sica.

Straatzangeres Lina Cabalieri wordt door een Russische prins in de society geïntroduceerd, maar zij kiest voor haar carrière. Als ze de beroemdste vrouw van Parijs is geworden, ontmoet ze hem opnieuw. De Hollywood-veteraan regisseerde een decoratief melodrama, maar Lollobrigida mist het temperament voor haar rol.

Pane, amore e gelosia

1954 | Komedie

Italië 1954. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica, Marisa Merlini, Roberto Risso en Tina Pica.

Een politieman van middelbare leeftijd wil het rokkenjagen opgeven en trouwen met de vroedvrouw die een ongehuwde moeder is. De pastoor oefent pressie uit opdat ze met de vader van haar kind trouwt, en bovendien twijfelt ze aan haar verloofde, die nog steeds een oogje waagt aan de temperamentvolle dorpsschone. Deel twee uit de successerie doet niet onder voor de eerste aflevering (PANE, AMORE E FANTASIA), maar voegt er ook geen nieuwe elementen aan toe, behalve de aardbeving tegen het slot die de dorpsroddel overstemt en alle verhoudingen in de juiste proporties brengt.

Love And Dreams Bread

1954 |

1954. Luigi Comencini. Met o.a. Marisa Merlini, Gina Lollobrigida en Vittorio De Sica.

Een politieman van middelbare leeftijd wil het rokkenjagen opgeven en trouwen met de vroedvrouw die een ongehuwde moeder is. De pastoor oefent pressie uit opdat ze met de vader van haar kind trouwt, en bovendien twijfelt ze aan haar verloofde, die nog steeds een oogje waagt aan de temperamentvolle dorpsschone. Deel twee uit de successerie doet niet onder voor de eerste aflevering (PANE, AMORE E FANTASIA), maar voegt er ook geen nieuwe elementen aan toe, behalve de aardbeving tegen het slot die de dorpsroddel overstemt en alle verhoudingen in de juiste proporties brengt.

La Romana

1954 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1954. Drama van Luigi Zampa. Met o.a. Raymond Pellegrin, Xenia Valderi, Gino Buzzanca, Gina Lollobrigida en Franco Fabrizi.

Een in de liefde teleurgesteld volksmeisje probeert maatschappelijk hogerop te komen, maar vervalt tot prostitutie. Na een nieuwe liefde voor een politiek bewuste arbeider komt ze weer alleen te staan en moet voor haar aanstaand kind zorgen. Hoewel Moravia zelf de beroemde roman tot scenario bewerkte, ontbreken bijna alle nuances van het boek, ook omdat Lollobrigida haar rol alleen decoratief invult. Destijds was dat spectaculair genoeg om haar internationale sterstatus te bevestigen.

Pane, amore e fantasia

1953 | Komedie, Drama

Italië 1953. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Gina Lollobrigida, Vittorio De Sica, Roberto Risso, Marisa Merlini en Virgilio Riento.

Een nieuwe politiechef (De Sica) probeert een dorpsschone (Lollobrigida) te veroveren die een jonge agent (Risso) prefereert, zodat hij zijn troost zoekt bij de vroedvrouw (Merlini). Deze temperamentvolle komedie bracht een lichte toon in het neo-realisme, maakte Lollobrigida een internationale ster en gaf De Sica nieuw emplooi als oude snoeper.

Le grand jeu

1953 | Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Italië 1953. Avonturenfilm van Robert Siodmak. Met o.a. Gina Lollobrigida, Jean-Claude Pascal, Arletty, Raymond Pellegrin en Peter van Eyck.

Vriendschap, rivaliteit, liefde en tragische ongelukken in het Vreemdelingenlegioen. De film mist, ondanks de fraaie fotografie van de exotische locaties, de sfeervolle aanpak van de vooroorlogse versie en is daardoor veel minder overtuigend. Het spel van Pascal en Pellegrin is het ergste minpunt. Scenario van Jacques Feyder en Charles Spaak.

Il Maestro di Don Giovanni

1953 | Avonturenfilm, Romantiek

Italië 1953. Avonturenfilm van Milton Krims. Met o.a. Errol Flynn, Gina Lollobrigida, Cesare Danova, Nadia Gray en Paola Mori.

Een avonturier verijdelt een komplot tegen een hertog in Zuid-Italië en verovert intussen diens dochter. Deze matte cape-en-degen-film was geïnspireerd door het Europese succes van Flynns ADVENTURES OF DON JUAN, maar het zouteloze scenario en de onvaste regie bederven alle mogelijkheden. Flynn is te stram geworden voor atletische capriolen en heeft zelf als rokkenjager weinig animo meer. De landschapsfotografie van Jack Cardiff is de voornaamste kwaliteit.

Beat the Devil

1953 | Komedie, Thriller, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1953. Komedie van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Jennifer Jones, Gina Lollobrigida, Robert Morley en Peter Lorre.

Komedie is een duivels ingewikkeld genre, zo bleek wel in 1953 toen regisseur Huston en acteur Bogart voor het laatst samen een film afleverden. In Beat the Devil, geschreven door Truman Capote, hengelt de legendarische acteur subtiel naar de lach in een bont avontuur waarin een bende wanhopige mannen rond de Middellandse Zee aast op een stuk uraniumrijke grond, aangespoord door twee prachtige vrouwen. Helaas ging de gebezigde satire aan de jaren vijftig-goegemeente voorbij en haalde de inmiddels herontdekte film het niet bij Huston-Bogart klassiekers als The Maltese Falcon (1941) en The African Queen (1951).

Les belles de nuit

1952 | Komedie, Romantiek, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1952. Komedie van René Clair. Met o.a. Martine Carol, Gina Lollobrigida, Magali de Vendeuil, Marylin Buferd en Paolo Stoppa.

Een componist zonder succes droomt steeds weg in galante avonturen uit het verleden waarin de vrouwen uit zijn volksbuurt in andere gedaantes voorkomen. Die romances dreigen slecht voor hem af te lopen, maar bij het ontwaken heeft zich in werkelijkheid alles voor hem ten goede gekeerd. Deze elegante komedie laat droom en realiteit, heden en verleden, verrassend in elkaar overlopen, maar maakt de grote reputatie van destijds niet meer waar, door de al te passieve rol van Philipe wiens dromerige charme op den duur eentonig wordt.

La Provinciale

1952 | Drama

Italië 1952. Drama van Mario Soldati. Met o.a. Gina Lollobrigida, Gabriele Ferzetti, Franco Interlenghi, Renato Baldini en Marilyn Bufferd.

Een getrouwde vrouw ziet haar huwelijk bedreigd door chantage met het door haar verzwegen verleden. Deze eerste van twee Moravia-verfilmingen die Lollobrigida beroemd maakten, is de beste, door de zorgvuldige regie van Soldati en omdat de ster in de burgelijke situering beter tot haar recht komt dan als femme fatale.

L' Infedeli

1952 | Drama

Italië 1952. Drama van Mario Monicelli en Steno. Met o.a. Gina Lollobrigida, May Britt, Anna-Maria Ferrero, Pierre Cressoy en Irene Papas.

Corruptie en overspel binnen de Romeinse bourgeoisie resulteren in chantage en een sfeer van wantrouwen, waar een ten onrechte van diefstal beschuldigd dienstmeisje het slachtoffer van wordt. Ze pleegt zelfmoord. Deze op authentieke feiten gebaseerde episodische milieuschets is een interessante voorloper op LA DOLCE VITA en heeft een merkwaardige rolbezetting (sterren aan het begin van hun carrière, waarin ze sindsdien aanzienlijk beter leerden acteren).

Fanfan la Tulipe

1952 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1952. Avonturenfilm van Christian-Jaque. Met o.a. Gérard Philipe, Gina Lollobrigida, Marcel Herrand, Sylvie Pelayo en Olivier Hussenot.

In begin achttiende-eeuws Frankrijk gaat Fanfan (Philipe) het leger in. Niet dat hij nou zo strijdlustig is, maar in het leger kan hij zich verstoppen voor een vrouw met wie hij na een indiscretie geacht wordt te trouwen. Bovendien heeft een aantrekkelijke waarzegster (Lollobrigida) hem de hand van de dochter van de koning beloofd. Fanfan probeert die voorspelling te doen uitkomen. Mooie swashbuckler, met Franse zwier gemaakt, waarin Philipe een geweldig leuke schelm neerzet. Zilveren Beer in Berlijn, regieprijs in Cannes. In 2003 verscheen een niet zo geslaagde remake.

Altri tempi

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Alessandro Blasetti. Met o.a. Vittorio Caprioli, Elisa Cegani, Andrea Checchi, Aldo Fabrizi en Giovanni Grassi.

Een episodenfilm waarin zes verhalen - o.a. naar Luigi Pirandello - het idee van de `goede oude tijd` van ironische kanttekeningen worden voorzien. Een hoogtepunt is de sketch waarin De Sica als advocaat een mooie van moord verdachte vrouw (Lollobrigida) verdedigt op wie hij intussen verliefd is geworden.

Una Moglie per una notte

1951 | Komedie

Italië 1951. Komedie van Mario Camerini. Met o.a. Gino Cervi, Gina Lollobrigida, Nadia Gray, Armando Francioli en Paolo Stoppa.

Een graaf krijgt een beruchte rokkenjager op bezoek en vreest voor de standvastigheid van zijn vrouw. Hij neemt een tijdelijke plaatsvervangster in dienst, maar vindt het ook dan zijn eer te na om deze aan zijn gast af te staan. Deze luchtige kostuumkomedie - naar Anna Bonacci's toneelstuk L'Ora della fantasia - lijkt op het libretto van een lichte opera van Mozart en wordt gedragen door het spel van Cervi. Lollo en Gray als de beide echtgenotes zijn voornamelijk decoratief. Opnieuw verfilmd in een eigentijdse bewerking als KISS ME STUPID.

Four Ways Out

1951 |

1951. Pietro Germi. Met o.a. Cosetta Greco, Renato Baldini, Paul Muller en Gina Lollobrigida.

Een graaf krijgt een beruchte rokkenjager op bezoek en vreest voor de standvastigheid van zijn vrouw. Hij neemt een tijdelijke plaatsvervangster in dienst, maar vindt het ook dan zijn eer te na om deze aan zijn gast af te staan. Deze luchtige kostuumkomedie - naar Anna Bonacci's toneelstuk L'Ora della fantasia - lijkt op het libretto van een lichte opera van Mozart en wordt gedragen door het spel van Cervi. Lollo en Gray als de beide echtgenotes zijn voornamelijk decoratief. Opnieuw verfilmd in een eigentijdse bewerking als KISS ME STUPID.

Enrico Caruso, leggenda di una voce

1951 | Biografie, Muziek

Italië 1951. Biografie van Giacomo Gentilomo. Met o.a. Ermando Randi, Gina Lollobrigida, Maria von Tasnady, Garletto Sposito en Gino Saltamerenda.

Een verfilming van de jeugd en jonge volwassenheid van de opera-tenor Caruso, tot en met zijn doorbraak naar de roem. Deze biografie met de bekende clichés maakte Lollobrigida - als de eerste grote liefde van de zanger - voor het eerst bekend bij een internationaal publiek. Op de geluidsband leent Mario del Monaco zijn stem aan de titelrol.

Amor non ho! Però...però

1951 | Komedie

Italië 1951. Komedie van Giorgio Bianchi. Met o.a. Renato Rascel en Gina Lollobrigida.

Ernstige, aardige en gevoelige komedie over een brave, menslievende man die een jonge vrouw redt uit de Tiber, waarin zij zich uit liefdesverdriet wilde verdrinken. De vriendelijke man weet haar vertrouwen te winnen en helpt haar de verloren liefde weer te vinden.

Achtung! Banditi!

1951 | Oorlogsfilm, Drama

Italië 1951. Oorlogsfilm van Carlo Lizzani. Met o.a. Gina Lollobrigida, Andrea Checchi, Lamberto Maggiorani en Vittorio Duse.

Partizanen uit Liguria in Noord-Italië zetten hun verbeten strijd tegen de nazi's voort in de bergen, waar zij zich schuilhouden. Als zij naar Genua gaan om wapens bij een fabriek te halen, blijkt dat de moffen hun plan hebben doorzien en om het te verijdelen houden ze de fabriek bezet, maar de arbeiders steunen met risico voor hun eigen leven de partizanen. Het goede spel verhult het matige script.

Vita da cani

1950 | Komedie, Musical

Italië 1950. Komedie van Mario Monicelli en Steno. Met o.a. Aldo Fabrizi, Gina Lollobrigida, Delia Scala, Tamara Lees en Nyta Dover.

De revuemeisjes van een provinciaal tourneegezelschap hebben weinig succes, maar vinden wel echtgenoten met wie ze al dan niet gelukkig worden. Een soubrette wil uit loyaliteit een kansrijk engagement bij een groot gezelschap afslaan, maar de directeur houdt haar grootmoedig voor dat ze het aanbod moet accepteren. Het treffende beeld van de theaterfauna met daarnaast het nodige particuliere wel en wee (dat soms melodramatisch wordt aangedikt) is óók interessant als jeugdwerk van mensen aan beide zijden van de camera, die sindsdien een grote carrière hebben opgebouwd.

Miss Italia

1950 | Komedie

Italië 1950. Komedie van Duilio Coletti. Met o.a. Gina Lollobrigida, Richard Ney, Constance Dowling, Carlo Campanini en Luigi Almirante.

Een meisje wordt door haar vader opgegeven voor een nationale miss-verkiezing. Ze wint de titel, maar verkiest liefde boven roem. Deze simpele, romantische komedie met wat sociale ondertonen corrigeert de werkelijkheid: Lollobrigida werd in 1947 bij de Miss Itali[KA3]e-verkiezing derde (achter Lucia Bosé en Eleonora Rossi-Drago).

Cuori senza frontiere

1950 | Drama, Komedie

Italië 1950. Drama van Luigi Zampa. Met o.a. Gina Lollobrigida, Raf Vallone, Ernesto Almirante, Fabio Beri en Erno Crisa.

Sinds WOII loopt de Italiaans-Joegoslavische grens midden door een dorpje, waardoor gelieven opeens verschillende nationaliteiten hebben. Innemende sociale komedie uit de nadagen van het neo-realisme toont een ongewoon ingetogen rol van Lollobrigida als deugdzame boerendochter.

La Sposa non puo attendere

1949 | Komedie

Italië 1949. Komedie van Gianni Franciolini. Met o.a. Gino Cervi, Odile Versois, Gina Lollobrigida, Ave Ninchi en Giacomo Furia.

Een kolenhandelaar, op weg naar zijn bruiloft, voorkomt een zelfmoordpoging van een ongehuwd zwanger meisje. In het nonnenklooster waar ze het kind ter wereld brengt, wordt hij voor de vader aangezien. Cervi draagt deze komedie over persoonsverwisseling en varieert op zijn rol in QUATTRO PASSI FRA LE NUVOLE, maar hij blijft vooral in leukigheid steken. Een ondergeschikte rol van Lollobrigida als de ongeduldige bruid.

Campane a martello

1949 | Drama

Italië 1949. Drama van Luigi Zampa. Met o.a. Eduardo De Filippo, Gina Lollobrigida, Yvonne Sanson en Carlo Romano.

Een serveerster, die tevens prostituée is, spaart al haar geld en ontdekt dat al haar spaarcenten in handen zijn geraakt van een priester. Het is een misverstand maar de priester gebruikt het geld om een weeshuis te openen. De vrouw wil haar geld terug en de priester zit in een dilemma. Hij roept de boeren in zijn parochie op door de kerkklok te luiden, en vraagt hun om hulp. Gezamenlijk wordt een besluit genomen over de oplossing van het probleem. Het verhaal is een mengeling van melodrama en komedie, maar Zampa's regie overtuigt niet.

Alina

1949 | Drama, Misdaad

Italië 1949. Drama van Giorgio Pastina. Met o.a. Amedeo Nazzari, Gina Lollobrigida, Doris Dowling, Nino Cavalieri en Lauro Gazzolo.

De vrouw van een oudere invalide begint een verhouding met een smokkelaar. Jaloezie wordt zijn bende noodlottig. In deze lamlendig geregisseerde film worden spaarzame sociale elementen opgeofferd aan een cliché-melodrama met Lollobrigida in haar eerste rol als femme fatale.

I pagliacci

1948 | Muziek

Italië 1948. Muziek van Mario Costa. Met o.a. Tito Gobbi, Gina Lollobrigida, Afro Poli, Filippo Morucci en Beniamino Gigli.

Beroemde opera uit 1892 van Leoncavallo. Een clown bij een reizend revuegezelschap is jaloers op zijn vrouw. Zij heeft een verhouding met een jonge grondbezitter en als de waarheid van haar overspel tot hem doordringt verliest de clown zich in zijn optreden, tot hij alle pretentie opgeeft en zijn vrouw met een degen bedreigt. Costa, veteraan op het gebied van operaverfilmingen, maakte er een aanvaardbaar geheel van waarin de jonge, beeldschone Lollobrigida schittert als exotische schone met een décolleté dat niet veel te raden overlaat. De toneelverfilming van Franco Zeffirelli uit 1982 is veel indrukwekkender en beter gespeeld.

Follie per l'opera

1948 | Drama, Muziek

Italië 1948. Drama van Mario Costa. Met o.a. Aroldo Tieri, Gina Lollobrigida en Carlo Campanini.

Een echte lekkere film, uitstekend bezet en goed geregisseerd. Het verhaal gaat over een pastoor in de Italiaanse wijk van Londen, die met behulp van een journalist een concert organiseert. Hij wil geld inzamelen om een flatgebouw, dat anders tegen de grond gegooid zal worden, te kunnen restaureren. Het concert van Italiaanse liederen is gepland in Covent Garden.

A Tale of Five Cities

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Romollo Marcellini, Géza von Cziffra, Wolfgang Staudte, Emile E. Reinert en Montgomery Tully. Met o.a. Bonar Colleano, Barbara Kelly, Anne Vernon, Lana Morris en Karin Humbold.

Kelly, die voor een tijdschrift schrijft, vergezelt een Amerikaanse oorlogs die aan geheugenverlies lijdt, tijdens zijn bezoeken aan vriendinnen in vijf verschillende Europese steden - Rome, Berlijn, Parijs, Wenen en Londen - waardoor hij wil proberen zijn geheugen terug te krijgen. De spelers, waarvan er enkele naam zouden maken waren toentertijd nog grotendeels onbekend. Een teleurstellende, vervelende film. Het idee voor deze episenfilm is van Patrick Kirwan en M.J. Winson. Rischard Llewellyn, Piero Tellini, regisseur Von Cziffra, Günther Weisenborn en Jacques Companéez schreven het scenario. De camera werd bemand door Gordon Lang, La Torre, Ludwig Berger, Friedl Behn-Grund en Robert Dormoy. Werd in Engeland en de V.S. pas uitgebracht in 1951. Ook bekend als TALE OF FIVE WOMEN.

Aquila nera

1946 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek

Italië 1946. Avonturenfilm van Riccardo Freda. Met o.a. Rossano Brazzi, Irasema Dilian, Gino Cervi, Paolo Stoppa en Luigi Pavese.

Een complot tegen het hoofd van de kozakken leidt tot de dood van zijn vrouw, de verbanning van zijn zoon en tot de onteigening van zijn bezit. Met dapperheid en vernuft slaagt hij erin zich te wreken en eerherstel te verkrijgen. Een sterke rolbezetting in deze levendig gemaakte avonturenfilm naar Doebrowski van Poesjkin. De film gaf de naoorlogse Italiaanse filmindustrie een nieuwe impuls, los van het neo-realisme. Het debuut van Lollobrigida, Sanson en Canale.

Fedora

1942 | Drama

Italië 1942. Drama van Camillo Mastrocinque. Met o.a. Luisa Ferida, Amedeo Nazzari, Osvaldo alenti, Gina Lollobrigida en Carletto Sposito.

Goed gemaakte, aangrijpende tragedie over een Russische prinses die wraak wil nemen op de man die haar verloofde heeft gedood. Bezeten van haat en rancune trekt ze van het ene land naar het andere, op zoek naar de moordenaar.