Bia Gomes: cast.
Er zijn 5 films gevonden.

A Costa dos Murmúrios

2004 | Drama

Portugal 2004. Drama van Margarida Cardoso. Met o.a. Filipe Duarte, Mónica Calle, Adriano Luz, Joao Ricardo en Sandra Faleiro.

Een jonge Portugese vrouw wordt in 1970 in Mozambique op harde wijze geconfronteerd met de gruwelijke koloniale oorlog in het land.

Nha fala

2002 | Musical, Romantiek

Portugal​/​​Luxemburg​/​​Frankrijk 2002. Musical van Flora Gomes. Met o.a. Fatou N'Diaye, Jean-Christophe Dollé, Angelo Torres en Bia Gomes.

Vita (N'Diaye) is een graag geziene verschijning in een stadje in Guinee-Bissau. Niettemin verruilt ze haar lokale populariteit voor een studie in Parijs om te ontkomen aan een oude vloek die stelt dat vrouwen in haar familie niet mogen zingen, op straffe van de dood. In Parijs gooit ze alle remmen los, gestimuleerd door de liefde, maar de angst voor de dood blijft een dagelijkse realiteit. Ma voix is een opgewekte musical die door idealist Gomes (1949) bewust werd gedraaid om een 'blij Afrika' neer te zetten, een Afrika 'waar de mensen dansen en vrij kunnen spreken'. Zijn optimisme beklijft.

Po di sangui

1996 | Drama

Portugal​/​​Tunesië​/​​Guinee-Bissau​/​​Frankrijk​/​​Guinee-Bissau 1996. Drama van Flora Gomes. Met o.a. Ramiro Naka, Edna Evora, Adama Kouyate, Bia Gomes en Dadu Cisse.

Po di sangui (Engelse titel: Tree of Blood) is een mooi gefotografeerd, maar traag verteld verhaal met een ecologische boodschap. Als nomade Dou in het dorp Amanha Lundju (Guinee-Bissau) terugkeert, moet hij constateren dat tweelingbroer Hami is overleden. Een droevig feit dat bovendien verplichtingen schept. Volgens de traditie van het zwagerhuwelijk moet hij gaan samenleven met Hami´s weduwe. De jonge Saly, die aan Dou was beloofd, is gek van verdriet. Tot overmaat van ramp geeft dorpstovenaar Calacalado opdracht het door droogte geteisterde dorp te ontruimen. Hij voorziet een catastrofe, nu bosopzichters uit de grote stad het op hun bomen (in 'feite´ de zielen van de gestorvenen) hebben voorzien. Flora Gomes debuteerde in 1987 met Mortu Negra, die op het filmfestival van Venetië werd bedacht met twee juryvermeldingen.

Udju Azul Di Yonta

1992 | Romantiek, Drama

Guinee-Bissau​/​​Portugal​/​​Guinee-Bissau 1992. Romantiek van Flora Gomes. Met o.a. Maysa Marta, Antonio Simao Mendes, Pedro Dias, Bia Gomes en Dina Vaz.

Een kleurrijke, vrolijke, zich vlot voltrekkende liefdesgeschiedenis over Marta, een jonge vrouw, die verliefd is op een oudere man, Simao Mendes, manager bij een visafslag en politiek geëngageerd. Door haar obsessie vergeet zij te kijken naar leeftijdgenoten, terwijl Simao Mendes meer geïnteresseerd is om een vermiste strijdmakker op te sporen. Als de jonge student Dias een chauffeursbaantje krijgt bij de afslag is hij meteen verkikkerd op Marta. Hij stuurt haar anoniem een liefdesgedicht; Marta besluit de afzender op te sporen. In de finale worden de verlangens van Simao Mendes en Marta beantwoord, maar het gebeurt niet zoals ieder van hen verwacht had. Een zekere teleurstelling maakt zich van hen meester, symbolisch voor de moeizame vooruitgang van Guinee Bissau, achttien jaar na de onafhankelijkheid. Derde speelfilm die dit land heeft voortgebracht.

Mortu Nega

1987 | Oorlogsfilm

Angola 1987. Oorlogsfilm van Flora Gomes. Met o.a. Bia Gomes, Tunu Eugenio Almada en Mamado Uri Baldé.

Het verhaal speelt zich af tegen de achtergrond van de twintig jaar durende onafhankelijkheidsoorlog (1954-1974) tegen de Portugese koloniale overheersers. De film geeft een beeld van het dagelijks leven in een dorp, waar omwille van de oorlog niets te krijgen is. Hoewel de dertigjarige Diminga, wier man aan het front vecht, het symbool is van de moderne Afrikaanse vrouw, verzoekt zij de beschermgoden na een lange droogteperiode toch net zo hard om regen. De eerste speelfilm sinds de onafhankelijkheid, gemaakt door regisseur Flora Gomes, die een man blijkt te zijn! Ondanks de gebrekkige middelen die hij natuurlijk tot zijn beschikking had, is Gomes er toch in geslaagd een gevoelige en zeer waarheidsgetrouwe kroniek over het volk te maken met een aantal sterke momenten en opmerkelijke acteurs.