Loes Luca (1953): cast en scenario.
Er zijn 23 films en 2 series gevonden.

Ome Cor

2022 | Drama, Komedie

Nederland 2022. Drama van Martin van Waardenberg en Peter Verhage. Met o.a. Martin van Waardenberg, Floortje van Waardenberg, Rienus Krul, Jacqueline Blom en Huub Stapel.

Sympathiek project van Martin van Waardenberg, die klaar was met de bemoeienis van filmfondsen, en deze film met een bevriende regisseur draaide voor een budget van nul euro. Oer-Rotterdammer ‘Ome Cor’ is een typische sjacheraar die al zijn geluk heeft verspeeld: hij wordt zijn huis uitgezet, wordt opgelicht door een kennis en heeft een moeizame relatie met zijn dochter. Ome Cor probeert er bovenop te komen met hulp van een rits bekenden, die gespeeld worden door een enorme verzameling aan grote acteurs en beroemdheden (van Pierre Bokma tot Ahmed Aboutaleb). Het levert een geslaagd komisch drama op, dat doet denken aan Rotterdamse filmklassieker De Marathon (óók geschreven door Van Waardenberg). De opbrengsten van Ome Cor gaan grotendeels naar het Sophia Kinderziekenhuis.

Casa Coco

2022 | Komedie

Nederland 2022. Komedie van Bob Wilbers. Met o.a. Gerard Cox, Joke Bruijs, Gijs de Lange, Loes Luca en Richard Groenendijk.

De Rotterdamse Pleun runt al jaren Casa Coco, een pension voor bezinning en rust op Bonaire. Dit najaar komt Pleun’s jeugdliefde Toon die, nadat zijn vrouw heeft aangekondigd van hem te willen scheiden, met een bevriend echtpaar mee komt om zijn problemen onder de Antilliaanse zon te doen vergeten. Vinden de twee jeugdliefdes elkaar weer terug onder de Caraïbische zon?

Koning Worst

2022 | Animatie, Musical, Familiefilm

Nederland 2022. Animatie van Mascha Halberstad. Met o.a. Henry van Loon, Jelka van Houten, Kees Prins, Loes Luca en Remko Vrijdag.

Wanneer Greetjes vader, slager Tuitjes, de strijd aanbindt met de Italiaanse Smakkerelli, staat het voorheen zo rustieke dorpje Moppel op zijn kop en dreigt Greetje niet alleen de jaarlijkse worstenwedstrijd te verliezen, maar ook haar grote liefde Nol.

Ik wist het

2022 | Komedie, Romantiek

Nederland 2022. Komedie van Jamel Aattache. Met o.a. Sigrid ten Napel, Steef de Bot, Tarikh Janssen, Victoria Koblenko en Melissa Drost.

De eigenzinnige Mia opent haar eigen bloemenwinkel en ontmoet daar - letterlijk - de man van haar dromen. Een recept voor succes, totdat Mia ineens vlinders krijgt van diegene die recht voor haar staat.

Maud & Babs

2021 | Drama

Nederland 2021. Drama van Patty Stenger. Met o.a. Loes Luca, Rifka Lodeizen, Kim van Kooten, Peter Paul Muller en Nadja Hüpscher.

Een licht humoristische serie over een familie die onder hoge druk komt te staan vanwege toenemende mantelzorg.

Huisvrouwen bestaan niet 2

2019 | Komedie

Nederland 2019. Komedie van Aniëlle Webster. Met o.a. Jelka van Houten, Eva van de Wijdeven, Loes Luca, Leo Alkemade en Kay Greidanus.

Veertiger Huib zag het niet aankomen. Zweepslagen, van z'n eigen vrouw Marjolein. Ze wilde wat nieuws. Dat is de humor in Huisvrouwen bestaan niet 2. Gewaagd, maar dan wel binnen de Libelle-grenzen. Niet al te gek. Vergelijk het met de diepgang van Live-Laugh-Love-bordjes. Deze tweede keer gaat het over een ingekakte veertiger, een flitsende jonge zakenvrouw, en over een zestiger met jonge liefdes. Jelka van Houten en Leo Alkemade, het zweepslagduo, steekt er met kop en schouders bovenuit dankzij soepel samenspel, maar de rest komt aardig mee. Geslaagd werk.

Mi vida

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Norbert ter Hall. Met o.a. Loes Luca, Elvira Mínguez, Anniek Pheifer, Fermi Reixach en Loïc Bellemans.

De 63-jarige Lou uit Schiedam heeft haar kapsalon verkocht en reist nu naar de Spaanse havenstad Cádiz, om een taalstudie te doen en na te denken over de toekomst. Het liefst zou ze zich voorgoed in Spanje vestigen, maar hoe moet het dan met haar kinderen en kleinkinderen? Deze luchtige karakterstudie kabbelt een tikje gezapig voort – Lou heeft wat fijne ontmoetingen, wat ruzietjes en wat nieuwe inzichten – maar het zestigersperspectief is verfrissend, de regie van Norbert ter Hall (A’dam – E.V.A.) prettig ingetogen, en de hoofdrol van Loes Luca mooi en overtuigend.

Baantjer het begin

2019 | Misdaad, Drama

Nederland 2019. Misdaad van Arne Toonen. Met o.a. Waldemar Torenstra, Tygo Gernandt, Robert de Hoog, Loes Luca en Ruben van der Meer.

Aardig idee: een reboot van de oer-Hollandse boeken- en tv-serie Baantjer als harde, gelikte actiefilm. Baantjer het Begin gaat veelbelovend van start, lekker vlot en luchtig geregisseerd door Arne Toonen (Black Out). Torenstra en Gernandt zijn goed gecast als rechtschapen agent De Cock en diens louche partner, die anno 1980 een moord in de krakersscene moeten oplossen. Dat dit gepaard gaat met talloze politiefilmclichés is gezien het bronmateriaal wel aanvaardbaar, maar het is jammer dat de toon gaandeweg steeds dramatischer wordt. Meevoelen met deze karikaturen is iets te veel gevraagd.

Oogappels

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Will Koopman. Met o.a. Bracha van Doesburgh, Ramsey Nasr, Jeroen Spitzenberger, Mike Libanon en Malou Gorter.

Het concept van de succesvolle BNNVara-serie Oogappels is op papier simpel, maar blijkt in de praktijk uiterst doeltreffend. In het mozaïekdrama volgen we vier gezinnen die op de een of andere manier met elkaar verbonden zijn: hun kinderen zitten op dezelfde middelbare school of de ouders kennen elkaar. Er komen allerhande puberthema’s voorbij – gezondheid, drugsgebruik en tatoeages –, maar ‘ouderperikelen’ worden belicht, zoals een ingedut seksleven, vreemdgaan en (te) hoge verwachtingspatronen.

De Fabeltjeskrant: de Grote Dierenbos-spelen

2018 | Familiefilm, Animatie

Nederland 2018. Familiefilm van Freek Quartier. Met o.a. Georgina Verbaan, Elsje Scherjon en Loes Luca.

In het Grote Dierenbos is weer van alles te beleven. De picknick van Juffrouw Ooievaar dreigt in het water te vallen als Bor de Wolf geen uitnodiging heeft ontvangen en de andere dieren verdwalen. Daarnaast arriveert er een bijzondere nieuwe gast in Fabeltjesland; Peter Panda uit China. Hij is de neef van Droes de Beer en op wereldreis. Juffrouw Ooievaar vindt het maar niets, zo'n dier uit een ver land. Maar de nieuwkomer komt goed van pas als scheidsrechter bij de jaarlijkse Grote Dierenbos-spelen. In de spannende competitie nemen Team Zwart en Team Wit het tegen elkaar op. Welk team zal er winnen?

De Matchmaker

2018 | Romantische komedie

Nederland​/​​België 2018. Romantische komedie van Jeroen Houben. Met o.a. Benja Bruijning, Ariane Schluter, Eva van de Wijdeven, Sanne den Hartogh en Georgina Verbaan.

Soort van romantische komedie over losbollerige fotograaf (Bruijning), die eenmaal terug in zijn geboorteplaats nog steeds gevoelens blijkt te hebben voor jeugdvriendin (Van de Wijdeven). Met als subplot de zoektocht naar een partner voor zijn alleenstaande moeder (Schluter). Buitengewoon flauw, plat en ongeloofwaardig. En - dodelijk voor een romantische komedie - niet grappig en ook niet romantisch. Kortom: teleurstellend speelfilmdebuut van Houben, die eerder positief was opgevallen als maker van korte films, commercials en videoclips (voor onder andere De Jeugd van Tegenwoordig en Ronnie Flex).

Huisvrouwen bestaan niet

2017 | Komedie

Nederland 2017. Komedie van Aniëlle Webster. Met o.a. Eva van de Wijdeven, Jelka van Houten, Loes Luca, Jim Bakkum en Waldemar Torenstra.

Carrièrevrouw Gijsje (Van de Wijdeven) wil graag zwanger worden maar dat lukt niet. Zus Marjolein (Van Houten) verliest haar baan en ontdekt dat het schoolpleinmoederschap niet haar ambitie is. Moeder Loes (Luca) maakt het haar dochters extra moeilijk met nieuws over een grote schuld. Leuke actrices maken het beste van een nogal oubollig scenario, gebaseerd op De huisvrouwmonologen van Sylvia Witteman. Opgewekt gehannes met controlestress, schooltraktaties en natuurlijk mannen. Jim Bakkum draaft op als collega die vanzelfsprekend zijn hemdje uittrekt

De prinses op de erwt: Een modern sprookje

2016 |

Nederland 2016. Will Koopman. Met o.a. Teun Luijkx, Loes Luca, Peter Bolhuis, Sigrid ten Napel en Angela Schijf.

Koningin Aurelia en koning Balthazar van Luxenstein zitten in zak en as. De populariteit van de monarchie neemt af en ze staan op het punt hun baan kwijt te raken. Adviseurs wijzen hen erop dat een mooi koninklijk huwelijk de boel flink zou oppeppen. Maar waar halen ze op stel en sprong een geschikte prinses voor hun zoon Manuel vandaan? Producent Leo de Boer komt met een oplossing: een reallifeshow waarin Manuel op zoek gaat naar zijn grote liefde. Aanvankelijk is Manuel sceptisch. Zo'n mediacircus is niks voor hem. Totdat zijn vader hem erop wijst dat het tv-programma misschien wel dé manier is om Julia terug te vinden, het meisje met wie hij lang geleden een zomermiddag doorbracht. Sinds dat moment kan Manuel haar niet meer uit zijn hoofd kan krijgen.

Lepel

2005 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Nederland​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2005. Jeugdfilm van Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Joep Truijen, Neeltje de Vree, Barry Atsma, Carice van Houten en Loes Luca.

Negen jaar is Lepel (Truijen) pas. Maar terwijl zijn krengige stiefoma (Luca) voor de televisie hangt, moet hij alle klusjes in huis doen. In dit mooi vormgegeven Assepoester-achtige moderne sprookje gaat het jochie op zoek naar een moeder. Geestige jeugdfilm, geschreven door Mieke de Jong, is een ontroerende fabel met mooie dialogen en heerlijke visuele vondsten. Een deftig warenhuis blijkt een schuilplek achter de herendassen te hebben, de schoolmeester rijdt in een appelgroen Trabantje en Lepels beste vriend wordt de verlegen verkoper Max (Atsma).

Ja zuster, nee zuster

2002 | Musical, Komedie

Nederland 2002. Musical van Pieter Kramer. Met o.a. Loes Luca, Tjitske Reidinga, Paul Kooij, Waldemar Torenstra en Paul de Leeuw.

Ja zuster, nee zuster bleek goed getimed in een periode waarin nationaal breed werd verlangd naar vroeger. De gelijknamige tv-serie geschreven door Annie M.G. Schmidt stamt uit de veilige, hoopvolle jaren '60. Productiedesigner Vincent de Pater bouwde de hele Primulastraat uit die serie prachtig studio-achtig na en liet daarmee ieder realisme varen. Dat sluit naadloos aan bij de stijl van regisseur Kramer (Hertenkamp) die zijn uitbundige absurdisme de vrije loop laat, vooral tijdens de klassieke musicalnummers. In Kramers sympathieke Ja zuster-universum is ook plaats voor 'moderne' woorden als breakdancing, homoseksualiteit en buitenlanders.

Ketelbinkie

1998 |

Nederland 1998. Joost Ranzijn. Met o.a. Spike Snellens, Ron Verhoeff, Maarten van Roozendaal, Pierre van Duyl en Loes Luca.

Ja zuster, nee zuster bleek goed getimed in een periode waarin nationaal breed werd verlangd naar vroeger. De gelijknamige tv-serie geschreven door Annie M.G. Schmidt stamt uit de veilige, hoopvolle jaren '60. Productiedesigner Vincent de Pater bouwde de hele Primulastraat uit die serie prachtig studio-achtig na en liet daarmee ieder realisme varen. Dat sluit naadloos aan bij de stijl van regisseur Kramer (Hertenkamp) die zijn uitbundige absurdisme de vrije loop laat, vooral tijdens de klassieke musicalnummers. In Kramers sympathieke Ja zuster-universum is ook plaats voor 'moderne' woorden als breakdancing, homoseksualiteit en buitenlanders.

Mijn Franse tante Gazeuse

1997 | Familiefilm, Komedie

Nederland 1997. Familiefilm van Ben Sombogaart en Joram Lürsen. Met o.a. Afroditi Piteni Bijker, Caroline van Gastel, Boris Stoïkoff, Walter Crommelin en Hanneke Riemer.

In de keurig nette gemeente Droogbaak wordt een netheidswedstrijd georganiseerd. Juist op dat moment komen Katootjes eigenzinnige tante Gazeuse en haar oom, een uitvinder, op bezoek. Van Rust, Reinheid en Regelmaat, de pijlers onder Droogbaak, is dan al gauw geen sprake meer. Jeugdfilm naar de gelijknamige televisieserie heeft geestige momenten. Maar de verbale grapjes rond ouderwetse Nederlandse uitdrukkingen zijn niet aan alle (jonge) kijkers besteed.

Wie aus weiter Ferne

1994 | Drama

Nederland 1994. Drama van Eric Oosthoek. Met o.a. Willem Nijholt, Joop Admiraal, Loes Luca, Jacques Commandeur en Krijn ter Braak.

Op uitnodiging van het Concertgebouw, komt de Nederlandse dirigent en Mahler-specialist Nijholt terug naar Nederland om een eenmalige uitvoering van Mahlers Derde Symfonie te leiden. Zijn verrassing is groot als blijkt dat het Concertgebouw in de steigers staat en dat de werkzaamheden tijdens de repetities gewoon doorgaan. Bovendien is de akoestiek van de zaal verschrikkelijk slecht en is het balkon te dichtbij, zodat de posthoornsolo in het derde deel onmogelijk 'wie aus weiter Ferne' kan komen, zoals de partituur voorschrijft. Met dit detail staat of valt voor hem de hele uitvoering. Meesterlijk portret van wat een dirigent beweegt in de uitvoering van een compositie. Nijholt geeft schitterend gestalte aan deze gekwelde man, die af en toe toch ook menselijke trekjes toont, hoewel dit voor hem van ondergeschikt belang is. Zijn oplossing voor de posthoornsolo is een megalomaan juweeltje. Met medewerking van het Simfonieorkest Con Brio en posthoornsolist Jos Verspagen. Scenario van Nirav Christophe en Jacques Peeters. Aan de camera stond Tom Erisman.

Minder beter

1994 |

1994. Pieter-Rim de Kroon.

Op uitnodiging van het Concertgebouw, komt de Nederlandse dirigent en Mahler-specialist Nijholt terug naar Nederland om een eenmalige uitvoering van Mahlers Derde Symfonie te leiden. Zijn verrassing is groot als blijkt dat het Concertgebouw in de steigers staat en dat de werkzaamheden tijdens de repetities gewoon doorgaan. Bovendien is de akoestiek van de zaal verschrikkelijk slecht en is het balkon te dichtbij, zodat de posthoornsolo in het derde deel onmogelijk 'wie aus weiter Ferne' kan komen, zoals de partituur voorschrijft. Met dit detail staat of valt voor hem de hele uitvoering. Meesterlijk portret van wat een dirigent beweegt in de uitvoering van een compositie. Nijholt geeft schitterend gestalte aan deze gekwelde man, die af en toe toch ook menselijke trekjes toont, hoewel dit voor hem van ondergeschikt belang is. Zijn oplossing voor de posthoornsolo is een megalomaan juweeltje. Met medewerking van het Simfonieorkest Con Brio en posthoornsolist Jos Verspagen. Scenario van Nirav Christophe en Jacques Peeters. Aan de camera stond Tom Erisman.

Weggedaan

1991 |

Nederland 1991. Marianne Holtslag. Met o.a. Ria Marks, Marline Williams, Annet Malherbe, Loes Luca en Marie Louise Stheins.

Op uitnodiging van het Concertgebouw, komt de Nederlandse dirigent en Mahler-specialist Nijholt terug naar Nederland om een eenmalige uitvoering van Mahlers Derde Symfonie te leiden. Zijn verrassing is groot als blijkt dat het Concertgebouw in de steigers staat en dat de werkzaamheden tijdens de repetities gewoon doorgaan. Bovendien is de akoestiek van de zaal verschrikkelijk slecht en is het balkon te dichtbij, zodat de posthoornsolo in het derde deel onmogelijk 'wie aus weiter Ferne' kan komen, zoals de partituur voorschrijft. Met dit detail staat of valt voor hem de hele uitvoering. Meesterlijk portret van wat een dirigent beweegt in de uitvoering van een compositie. Nijholt geeft schitterend gestalte aan deze gekwelde man, die af en toe toch ook menselijke trekjes toont, hoewel dit voor hem van ondergeschikt belang is. Zijn oplossing voor de posthoornsolo is een megalomaan juweeltje. Met medewerking van het Simfonieorkest Con Brio en posthoornsolist Jos Verspagen. Scenario van Nirav Christophe en Jacques Peeters. Aan de camera stond Tom Erisman.

Achter de dijk met Mieke Muts

1991 |

1991. Netty van Hoorn.

Op uitnodiging van het Concertgebouw, komt de Nederlandse dirigent en Mahler-specialist Nijholt terug naar Nederland om een eenmalige uitvoering van Mahlers Derde Symfonie te leiden. Zijn verrassing is groot als blijkt dat het Concertgebouw in de steigers staat en dat de werkzaamheden tijdens de repetities gewoon doorgaan. Bovendien is de akoestiek van de zaal verschrikkelijk slecht en is het balkon te dichtbij, zodat de posthoornsolo in het derde deel onmogelijk 'wie aus weiter Ferne' kan komen, zoals de partituur voorschrijft. Met dit detail staat of valt voor hem de hele uitvoering. Meesterlijk portret van wat een dirigent beweegt in de uitvoering van een compositie. Nijholt geeft schitterend gestalte aan deze gekwelde man, die af en toe toch ook menselijke trekjes toont, hoewel dit voor hem van ondergeschikt belang is. Zijn oplossing voor de posthoornsolo is een megalomaan juweeltje. Met medewerking van het Simfonieorkest Con Brio en posthoornsolist Jos Verspagen. Scenario van Nirav Christophe en Jacques Peeters. Aan de camera stond Tom Erisman.

Abel

1986 | Komedie, Drama

Nederland 1986. Komedie van Alex van Warmerdam. Met o.a. Alex van Warmerdam, Olga Zuiderhoek, Henri Garcin, Annet Malherbe en Loes Luca.

Oudere jongere Abel (regisseur Van Warmerdam zelf) woont nog thuis. Hij is met geen stok het huis uit te krijgen, tot leedwezen van zijn vader. Die organiseert zelfs een romantisch afspraakje voor hem, zonder resultaat. Abel knipt liever vliegende vliegen doormidden. Maar dan ontmoet hij het meisje van de peepshow waar zijn vader stiekem verliefd op is. Leuk, absurdistisch debuut van de regisseur die voordien zijn sporen verdiende bij de avantgardistsche theatergezelschappen Orkater en De Mexicaanse hond. Hij gaf met Abel zijn visitekaartje af: zijn films bieden een eigenzinnige, ironische blik op de Nederlandse samenleving. Prima acteerwerk. Twee Gouden Kalveren.

Het Veld van eer

1983 | Thriller, Mysterie, Drama

Nederland 1983. Thriller van Bob Visser. Met o.a. Loes Luca, Ralph Wingens, Guido Louwaert, Frans Vogel en Lou Spanjersberg.

Visser fantaseert verder op wat zijn zus overkwam: ze huwde overhaast met een plotseling opgedoken jeugdvriend, die niets liever doet dan de slagvelden van Verdun bezoeken. De echtgenoot blijkt gevaarlijk. Ondanks soms frappante beelden werden de eventueel sociaal relevante thema's bedolven onder de Rotterdamse humor in een zwalkend scenario. Een enkele droomscène is aardig getroffen.

Het meisje met het rode haar

1981 | Drama, Biografie, Oorlogsfilm

Nederland 1981. Drama van Ben Verbong. Met o.a. Renée Soutendijk, Peter Tuinman, Adrian Brine, Loes Luca en Truus Dekker.

Een goede onder de Nederlandse verzetsfilms. Renée Soutendijk speelt Hannie Schaft in deze verfilming van een boek van Theun de Vries. Nazikiller Schaft sterft al voordat de film goed op weg is. Via de gedachtes van haar beste vriend worden haar leven, liefdes en dromen gereconstrueerd. Volgens Theun de Vries was Schaft hartstikke communistisch, regisseur Ben Verbong (De Kassière) laat haar ideologie in het midden en ontneemt haar hiermee helaas een aannemelijke drijfveer voor haar daden. Het sterkste punt van Het meisje met het rode haar is de naar Hollandse begrippen hoge production value, met fraai naargeestig camerawerk van Theo van de Sande (De aanslag, Blade).

Een vlucht regenwulpen

1981 | Komedie, Drama

Nederland 1981. Komedie van Ate de Jong. Met o.a. Jeroen Krabbé, Marijke Merckens, Henriëtte Tol, Claire Wauthion en Huib Rooymans.

Verlegen bioloog met trekjes van zijn geestelijk vader krijgt van stoere alter ego opdracht binnen een week een vrouw te versieren. Krabbé kwijt zich kranig van zijn dubbelrol. Je vraagt je alleen af waarom hij als stoethaspel zoveel moeite moet doen om aan de vrouw te komen. Onhandigheid is juist charmant en zo'n rare houtje-touwtje-jas trekken ze wel uit. Daar heb je geen alter ego bij nodig. Het macho gedroom over dé ideale vrouw werd door regisseur De Jong alleraardigst in beeld gebracht, maar feministes konden er niet vrolijk van worden. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Maarten 't Hart.