Kurt Maetzig is regisseur.
Er zijn 12 films gevonden.

Januskopf

1972 | Drama

Oost Duitsland 1972. Drama van Kurt Maetzig. Met o.a. Armin Mueller-Stahl, Viktor Ardiusko en Katja Paryla.

Een bioloog die uit Duitsland gevlucht is voor de nazi's, in de VS gewoond heeft en later in West-Duitsland, woont nu in de DDR. Hij wordt voor gewetensvragen gesteld in verband met genetische experimenten.

Das Mädchen auf dem Brett

1967 | Drama, Sportfilm

Oost Duitsland 1967. Drama van Kurt Maetzig. Met o.a. Christiane Lanzke, Hanjo Hasse en Klaus Piontek.

Een schoonspringster moet de teleurstelling verwerken over het mislukken van een belangrijke sprong. Gelukkig zijn er vriendelijke mensen die haar daarbij helpen.

Das Kaninchen bin ich

1965 | Drama

Oost Duitsland 1965. Drama van Kurt Maetzig. Met o.a. Angelika Waller, Alfred Müller, Irma Münch, Ilse Voigt en Wolfgang Winkler.

Na vijfentwintig jaar op de plank te hebben gelegen wegens verraad aan de communistische partij ging de film onopgemerkt in premi[KA2]ere op het filmfestival van Berlijn. De handeling betreft een ouderloos jong stel mensen, broer en zus. Hij zit in de gevangenis vanwege staatsondermijnende activiteiten waardoor zij geen carri[KA2]ere kan maken. Als zuslief een verhouding begint met de scrupuleuze rechter die broerlief veroordeelde, komt ze toch niet verder, terwijl de rechter voortgaat de maatschappelijke ladder te beklimmen. Om ook zijn carri[KA2]ere niet in het geding te laten komen betuigde regisseur Maetzig (wellicht weinig principieel) openlijk spijt over zijn film. Gebaseerd op het boek van Manfred Bieler (die ook het scenario schreef) Maria Morzeck oder das Kaninchen bin ich.

An französischen Kaminen

1962 | Oorlogsfilm

Oost Duitsland 1962. Oorlogsfilm van Kurt Maetzig. Met o.a. Arno Wyzniewski, Angelika Domröse en Hanjo Hasse.

Een in Frankrijk gelegerde Duitse soldaat kiest de kant van het verzet, nadat hij ingezien heeft dat zijn meerderen het slecht met de mensheid voorhebben.

Der Schweigende Stern

1960 | Sciencefiction

Oost Duitsland/Polen/Duitsland 1960. Sciencefiction van Kurt Maetzig. Met o.a. Yoko Tani, Oldrich Lukes, Julius Ongewe, Ignacy Machowski en Kurt Rackelmann.

Vanaf Venus komt de waarschuwing dat de aardse vrede wordt bedreigd, waarna een internationale commissie ontdekt dat er op deze planeet een op zelfvernietiging beluste beschaving verblijft. Een internationale rolbezetting in een aardige SF-film met een iets te duidelijke boodschap.

Raumschiff Venus antwortet nicht

1959 | Sciencefiction

Duitsland 1959. Sciencefiction van Kurt Maetzig. Met o.a. Yoko Tani, Oldrich Lukas, Ignacy Machowski, Julius Ongewe en Michail N. Postnikow.

Een expeditie naar Venus volgt de aanwijzingen die werden achtergelaten door een buitenaards ruimteschip dat jaren daarvoor op Aarde was geëxplodeerd. De leden van de expeditie ontdekken een door de oorlog vernietigd landschap en machines die nog steeds werken. Goed geproduceerd maar een beetje stijfjes. Deze internationale coproduktie werd in de Verenigde Staten met een uur ingekort, vandaar dat er bijna geen lijn in het verhaal zit. Gebaseerd op een roman van Europa's belangrijkste SF-auteur, Stanislaw Lem, die weigerde iets te maken te hebben met deze film. In 1956 in samenwerking tussen de DDR en Polen tot stand gekomen. Ook bekend als FIRST SPACESHIP ON VENUS.

Schlösser und Katen

1957 | Drama

Oost Duitsland 1957. Drama van Kurt Maetzig. Met o.a. Raimund Schelcher, Erika Dunkelmann, Erwin Geschonnek, Harry Hindemith en Karla Runkehl.

Naar een scenario van de dichter Kuba (Kurt Barthel) is dit één van de meest interessante DEFA-produkties. Een meisje werkt zich op van arbeidster tot dierentuin-specialiste en staat haar stiefvader bij in haar geboortedorp met allerlei collectivisatie-problemen.

Ernst Thälmann - Führer seiner Klasse

1955 | Biografie

Oost Duitsland 1955. Biografie van Kurt Maetzig. Met o.a. Günther Simon, Hans-Peter Minetti, Karla Runkehl, Karl Brenk en Paul R. Henker.

Vervolg van de officiële DDR-biografie vanaf 1923 tot Thälmanns terechtstelling door de nazi's in 1944 in Buchenwald. Ondanks alle propagandaclichés waarop door de regie de nadruk wordt gelegd, een iets betere film dan het vorige deel.

Ernst Thälmann - Sohn seiner Klasse

1954 | Biografie

Oost Duitsland 1954. Biografie van Kurt Maetzig. Met o.a. Günther Simon, Hans-Peter Minetti, Erika Dunkelmann, Gerhard Bienert en Erich Franz.

Oostduitse filmbiografie over de bekende communistenleider. Een flink budget kan niet verhinderen dat een interessant gegeven verworden is tot botte partijpropaganda, een persoonlijkheid als Thälmann onwaardig.

Familie Benthin

1950 | Drama

Oost Duitsland 1950. Drama van Slatan Dudow en Kurt Maetzig. Met o.a. Maly Delschaft, Charlotte Ander, Hans Georg Rudolph, Brigitte Conrad en Harry Hindemith.

Een fabriekseigenaar in het westen laat een fabriek in de DDR, geleid door zijn broer, ontmantelen. Kinderen uit een arbeidersgezin werken aan deze economische sabotage mee. Ondanks de propaganda een aardig, overtuigend politiek drama uit de DEFA-studio`s, gefilmd door een collectief onder leiding van Slatan Dudow (KUHLE WAMPE) en Kurt Maetzig (EHE IM SCHATTEN).

Die Buntkarierten

1949 | Drama, Historische film

Oost Duitsland 1949. Drama van Kurt Maetzig. Met o.a. Camilla Spira, Werner Hinz, Friedrich Gnass, Lotte Lieck en Carsta Löck.

De lotgevallen van een meisje dat als 'onecht' kind ter wereld kwam, later politiek bewust wordt, maar haar zoon een nietsnut ziet worden. Haar kleindochter gaat later naar de universiteit. Een levendige film over iemand die in het liefdeloze Victoriaanse tijdperk buiten haar schuld een 'getekende' was. Scenario van Berta Waterstadt naar haar hoorspel Während der Stromsperre. Camerawerk van Friedl Behn-Grund en Karl Plintzner.

Ehe im Schatten

1947 | Drama

Oost Duitsland 1947. Drama van Kurt Maetzig. Met o.a. Paul Klinger, Ilse Steppat, Claus Holm, Alfred Balthoff en Willi Prager.

Nadat Hitler de macht heeft gegrepen laat een uitgever zijn vriendin, een joodse actrice, in de steek, waarna zij trouwt met een niet-joodse acteur die later de keus krijgt: 'Berufsverbot' of scheiden. Verfilmd naar Hans Schweikart's novelle Es wird schon nicht so schlimm dat berustte op het levensverhaal van de acteur Joachim Gottschalk. De sentimentele debuutfilm van Maetzig die zelf het scenario schreef. Achter de camera stond Friedl Behngrund en Eugen Klagemann.