John Giorno

Acteur

John Giorno is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Andy Warhol

1988 | Documentaire, Biografie, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1988. Documentaire van Kim Evans. Met o.a. David Bailey, Brigid Berlin, Victor Bockris, Bob Colacello en Ronnie Cutrone.

Een portret van Andy Warhol (geboren als Andrew Warhola in 1928), de ongekroonde koning van de pop-art. Na zijn studies begon hij als reclametekenaar, tot hij begin jaren 1960 explodeerde in de Amerikaanse kunstwereld. Met zijn Factory domineerde hij tien jaar lang de cultuurscène in de V.S. en zijn schilderijen van Hollywood-coryfeeën en consumptieproducten zoals Campbell of Coca-Cola zijn wereldberoemd. Vanaf 1963 hield hij zich ook bezig met film. Deze films zijn echter zelden te zien door hun a-commerciëel karakter en werden ooit omschreven als het meest invloedrijke ongeziene [KA21]uvre uit de filmgeschiedenis. Vanzelfsprekend wordt er ook veel aandacht besteed aan de moordaanslag die Valerie Solanas in 1968 op hem pleegde en die van grote invloed was op zijn verdere carrière. In 1987 overleed hij ten gevolge van nooit opgehelderde complicaties na een eenvoudige operatie. Mensen die met hem gewerkt hebben getuigen over hun samenwerking. Verder zien we fragmenten uit diverse van Warhols films. Een interessante, goed uitgediepte documentaire die een duidelijk inzicht geeft in het complexe [KA21]uvre van deze culturele duizendpoot. Melvyn Bragg schreef het scenario en sprak de commentaar. Montage is van Tony Webb. Achter de camera nam Paul Bond plaats.

Energy and How to Get It

1981 | Drama, Documentaire, Experimenteel

Verenigde Staten 1981. Drama van Robert Frank. Met o.a. William Burroughs, R. Dowdy, Rudy Wurlitzer, Robert Golka en Agnes Moon.

Een uitvinder, die failliet gegaan is experimenteert verder in een hangar in de woestijn. Een landloper meent dat hij gek is. Drama en documentaire opnames wisselen elkaar af voorzien van een onjheilspellende commentaarstem, die afkomstig is van een kunstenaar gespeeld door regisseur Frank zelf. Voor liefhebbers.

Sleep

1963 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1963. Drama van Andy Warhol.

Gedurende zomaar eventjes zes uur kijken we naar dichter John Giorno die rustig aan het slapen is. Een onbeweeglijke camera - die sporadisch eens zoomt of over het lichaam glijdt - observeert de slapende en voor de rest is er geen actie, geluid of muziek. In feite bestaat de film uit drie uur van tien minuten opnamen die over een periode van zes weken opgenomen werden. Elke sequentie wordt twee maal herhaald, maar dat zal niemand opvallen. Dit was de eerste film van Warhol die opgemerkt werd en die zelfs - zeer beperkt - verdeeld werd. Warhol zelf noemt de films uit die eerste periode 'tableaux vivants'. Je kijkt ernaar zo lang je wil, doet iets anders, en kijkt dan verder. Je mist niets en het is ook geen probleem om te volgen. Het werd een van de meest invloedrijke films van de 'underground'.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer John Giorno op televisie komt.

Reageer