Sergey Bondarchuk (1920-1994): regie, cast en scenario.
Er zijn 17 films gevonden.

La Batalla de los tres reyes

1990 | Avonturenfilm, Historische film

Italië​/​​Spanje 1990. Avonturenfilm van Souheil Ben Barka. Met o.a. Massimo Ghini, Ángela Molina, F.Murray Abraham, Harvey Keitel en Claudia Cardinale.

Dit verhaal speelt zich af in de 16e eeuw. Prins Abdelmalek wordt achtervolgd door de usurpator sultan Moulay Mohamed en vlucht van Marokko naar Algiers waar hij hulp vraagt aan de Turkse gouverneur, een piraat op de Middellandse zee. Deze speelfilmversie van een tv-serie, is onbegrijpelijk, grof en weinig overtuigend. Bij het monteren is er vaak gedacht AL ANDALUS.

Boris Godunow

1988 |

Rusland 1988. Sergey Bondarchuk. Met o.a. Jura Matjuchin, Adriana Bierdzinska en Sergey Bondarchuk.

Dit verhaal speelt zich af in de 16e eeuw. Prins Abdelmalek wordt achtervolgd door de usurpator sultan Moulay Mohamed en vlucht van Marokko naar Algiers waar hij hulp vraagt aan de Turkse gouverneur, een piraat op de Middellandse zee. Deze speelfilmversie van een tv-serie, is onbegrijpelijk, grof en weinig overtuigend. Bij het monteren is er vaak gedacht AL ANDALUS.

Step

1978 | Avonturenfilm

USSR 1978. Avonturenfilm van Sergey Bondarchuk. Met o.a. Vladimir Sedov, Nikolai Trofimov, Sergey Bondarchuk, Ivan Lapikov en Georgi Boerkov.

Bondartsjoek, die het meesterwerk OORLOG EN VREDE creëerde, heeft een ander meesterwerk gemaakt, gebaseerd op een werk van Tsjechov, dat vibrerend en adembenemend is in opname en produktie. Het verhaal van één van de belangrijkste werken van de Russische literatuur gaat over een driedaagse tocht over de steppe die een jongen onderneemt om een school te gaan bezoeken in een naburige stad. De tocht verandert hem van een kind in een jonge man. Een uitstekende film. USA-titel: THE STEPPE.

Otets Sergii

1978 | Drama

USSR 1978. Drama van Igor Talankin. Met o.a. Sergey Bondarchuk, Alla Demidova, Valentina Titova, Vladislav Strzhelchik en Nikolai Gritsenko.

Een verfilming van Tolstois postuum verschenen gelijknamige verhaal. Als een rijk officier verneemt dat zijn verloofde vroeger de minnares van Tsaar Nikolaas I is geweest, geeft hij zijn comfortabele bestaan op en wordt monnik. Het monnikenbestaan blijkt ook niet gevrijwaard van menselijke zwakheden en uiteindelijk keert hij terug naar het `zondige bestaan`. Deze prestige-produktie werd gemaakt ter gelegenheid van Tolstois 150e geboortedag. Sterregisseur/acteur Bondartsjoek (OORLOG EN VREDE) speelt de hoofdrol in dit zeer middelmatige produkt, dat Tolstoi geen eer aandoet. Eerder verfilmd in 1918.

Vrhovi Zelengora

1976 | Oorlogsfilm

Joegoslavië 1976. Oorlogsfilm van Zdravko Velimirovi[KA1]c. Met o.a. Sergey Bondarchuk, Velimir-Bata Živojinovi[KA1]c, Josephine Chaplin, Alain Nouri en Veljko Mandi[KA1]c.

Joegoslavische partizanen moeten een bergpas openhouden om hun hoofdmacht gelegenheid te geven te ontsnappen. Het bekende kooksel van heldenmoed en romantiek, opofferingsgezindheid en lafheid, die omslaat in moed. Zeer slechte Duitsers ook. Deze film voegt niets toe aan het genre.

Oni srazhalis za rodinu

1975 | Oorlogsfilm

USSR 1975. Oorlogsfilm van Sergey Bondarchuk. Met o.a. Vasili Sjoekstjin, Vyacheslav Tikhonov, Sergey Bondarchuk, G. Gurkov en Yuri Nikulin.

In dit meeslepende psychologische WO II-verhaal krijgen de laatste soldaten van een regiment het bevel een heuvel te verdedigen tegen een Duitse overmacht. Deze tweedelige film naar de roman van Sjolochov speelt zich af in het begin van de oorlog en toont de verandering in mentaliteit van de soldaten, van defensief naar offensief. De hoofdrol wordt vertolkt door acteur/regisseur Sjoekstjin in een van zijn laatste rollen. Een pathetisch heldenepos van de maker van o.m. OORLOG EN VREDE.

Sutjeska

1972 | Oorlogsfilm, Biografie

Joegoslavië 1972. Oorlogsfilm van Stipe Delic. Met o.a. Richard Burton, Irene Papas, Ljuda Tadic, Milena Dravic en Beta Zivojinovic.

Een groots opgezette oorlogsfilm rond de strijd van de partizanen van Tito en de zijnen tegen de Duitse bezetters in Joegoslavië in WO II. Burton is perfect als Tito. Het geheel is wat pathetisch en nogal chauvinistisch, maar zeer verteerbaar als schouwspel. De muziek is van Mikis Theodorakis. De originele speelduur is op video sterk teruggebracht, nl. naar 105m. In Duitsland werd de film zelfs uitgebracht in een versie van slechts 86m: het in de pan hakken van zoveel Duitse legioenen was de distributeur te veel.

The Battle of Neretva

1971 | Oorlogsfilm

Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Joegoslavië​/​​Duitsland 1971. Oorlogsfilm van Veljko Bulajic. Met o.a. Yul Brynner, Sergey Bondarchuk, Curd Jürgens, Sylva Koscina en Hardy Krüger.

Oorspronkelijk een kandidaat voor de Oscar voor de Beste niet-Engelstalige (buitenlandse) film, maar toen dit spektakel van twaalf miljoen dollar over de nazi-invasie in Joegoslavië, van bijna drie uur werd teruggebracht tot 102m, ging het verband grotendeels verloren. Jammer.

Bitka Na Naretve

1971 | Oorlogsfilm

Tsjechië 1971. Oorlogsfilm van Veljko Bulajic. Met o.a. Hardy Krüger, Sergey Bondarchuk, Curd Jürgens, Franco Nero en Sylva Koscina.

Oorspronkelijk een kandidaat voor de Oscar voor de Beste niet-Engelstalige (buitenlandse) film, maar toen dit spektakel van twaalf miljoen dollar over de nazi-invasie in Joegoslavië, van bijna drie uur werd teruggebracht tot 102m, ging het verband grotendeels verloren. Jammer.

Waterloo

1970 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

USSR​/​​Italië 1970. Historische film van Sergey Bondarchuk. Met o.a. Rod Steiger, Christopher Plummer, Orson Welles, Jack Hawkins en Virginia McKenna.

Met medewerking van het Russische leger gedraaid epos over de Slag bij Waterloo bevat de meest spectaculaire veldslagscènes ooit gefilmd. Het drama komt helaas minder overtuigend uit de verf door het schetsmatig scenario en ongetemde spel van Steiger - als een maniakale Napoleon met een potsierlijk Frans accent - en Welles als een bepruikte en bepoederde Lodewijk XVIII. Alleen Plummer geeft een superieure vertolking van de flegmatische Duke of Wellington. De film duurt iets meer dan twee uur, ongeveer de helft van de oorspronkelijke, naar verluidt verloren gegane versie. Nino Rota schreef de score.

Woina i mir

1964 | Historische film, Oorlogsfilm

USSR 1964. Historische film van Sergey Bondarchuk. Met o.a. Loedmilla Saveljeva, Jatsjeslav Tichonov, Victor Stanitsin, Sergey Bondarchuk en Irina Goebanova.

Een verfilming van Tolstoi's Oorlog en Vrede. Dit gigantische project laat op minutieuze wijze de veldslagen zien, die de Russen voerden tegen het leger van Napoleon die het land omstreeks 1812 was binnengevallen. Deze bruisende film wordt vooral door de bewerkelijke, glijdende camerabewegingen, boven het niveau van de oorlogsfilms verheven. De als acteur begonnen regisseur speelt de rol van Pierre. Zonder meer een 'must'. Kreeg de Oscar voor de beste buitenlandse film. De videoversie is ingekort met ruim een half uur.

Era notte a Roma

1960 | Oorlogsfilm, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1960. Oorlogsfilm van Roberto Rossellini. Met o.a. Leo Genn, Peter Baldwin, Sergey Bondarchuk, Giovanna Ralli en Renato Salvatori.

Drie ontsnapte soldaten uit verschillende legers - een Brit (Genn), een Amerikaan (Baldwin) en een Rus (Bondarchuk) - vinden tijdens WO II in Rome onderdak bij een vrouw (Ralli) die via de zwarte markt wat inkomsten heeft. Ondertussen rukken de Geallieerden op. Een soort didactische remake van Rosselini's Roma, città aperta (1945), waarbij de personages, overigens gespeeld door goede acteurs, ieder een politiek standpunt vertegenwoordigen. Technisch interessant doordat scènes in één vaste camera-instelling zijn opgenomen, met een door de regisseur zelf ontwikkelde Pancinor-zoomlens.

Soedba Tsjeloveka

1959 | Drama

USSR 1959. Drama van Sergey Bondarchuk. Met o.a. Sergey Bondarchuk, Zinaida Kirienko en Pavlik Boriskin.

Na zijn vlucht uit een kamp voor krijgsgevangenen hoort Sokolov dat zijn vrouw en kinderen tijdens de oorlog zijn omgekomen. Hij begint een nieuw leven en adopteert een dakloze wees. Het regiedebuut van de acteur Bondartsjoek, waarin hij zelf de rol van Sokolov vertolkt, leverde hem de Grote prijs van het festival in Moskou op. Het thema zou ondenkbaar zijn geweest v[KA1]o[KA1]or Stalins dood (1953), omdat die krijgsgevangenen als verraders beschouwde. De film wordt gezien als Bondartsjoeks beste regie- en acteerprestatie.

Othello

1956 | Drama

USSR 1956. Drama van Sergei Joetkevitsj. Met o.a. Sergey Bondarchuk, Irina Skobtseva, Andrei Popov, Vladimir Soshalsky en E. Vesnik.

Toen Joetkevitsj vernam, dat Orson Welles [KL]Othello[KLE] in 1952 verfilmde, zag hij van zijn eigen verfilmingsplannen van Shakespeares stuk af. Na het echter gezien te hebben, besloot hij alsnog aan zijn project te beginnen, omdat zijn interpretatie wezenlijk verschilde. Volgens hem is het stuk niet alleen een tragedie over liefde en jaloezie, maar vooral over het geloof in de mens. De rol van Othello wordt gespeeld door de later als regisseur (OORLOG EN VREDE) bekend geworden Sergei Bondartsjoek.

Poprygoenja

1955 | Drama

USSR 1955. Drama van Samson Samsonov. Met o.a. Loedmilla Zelikovskaja, Sergey Bondarchuk, V. Droesjnikov en Jeugeniy Teterin.

Een dokter in een Russisch provinciestadje houdt van zijn knappe jonge vrouw. Zij interesseert zich echter noch voor haar man noch voor zijn werk. Zij geniet van het leven en laat zich het liefst omringen door enkele kunstenaars met wie ze een avontuurtje niet uit de weg gaat. Regiedebuut van Samsonov dat in 1955 op het filmfestival van Venetië bekroond werd met de zilveren leeuw van San Marco.

Taras Sjevtsjenko

1951 | Western

USSR 1951. Western van Igor Savtsjenko. Met o.a. Sergey Bondarchuk, Natalia Oezjvi en Alexei Konsovsky.

Een film over de Oekra[KA3]inse dichter Taras Sjevtsjenko waarin Savtsjenko de essentie van het leven van de dichter en zijn bezieling goed wist weer te geven. De regisseur overleed vlak voor de voltooiing van de film. Reeds in 1925 werd door Piotr Tsjardynim een film aan de dichter gewijd. Deze versie werd op het Karlovy Vary festival bekroond voor de beste regie en de beste mannelijke acteur (Bondartsjoek).

Povest o nastoyashchem cheloveke

1948 | Oorlogsfilm, Drama

USSR 1948. Oorlogsfilm van Aleksandr Stolper. Met o.a. Sergey Bondarchuk, Boris Babochkin en Pavel Kadochnikov.

Een film over de Oekra[KA3]inse dichter Taras Sjevtsjenko waarin Savtsjenko de essentie van het leven van de dichter en zijn bezieling goed wist weer te geven. De regisseur overleed vlak voor de voltooiing van de film. Reeds in 1925 werd door Piotr Tsjardynim een film aan de dichter gewijd. Deze versie werd op het Karlovy Vary festival bekroond voor de beste regie en de beste mannelijke acteur (Bondartsjoek).