Aeneas MacKenzie (1889-1962): scenario.
Er zijn 6 films gevonden.

The Ten Commandments

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Cecil B. DeMille. Met o.a. Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson en Yvonne De Carlo.

Regisseur DeMille, liefhebber van groots opgezet spektakel, had het leven van Mozes en de tocht van het Joodse volk van Egypte naar het Beloofde Land in 1923 al eens verfilmd. Hij deed het - niet bepaald dunnetjes - nog eens over met 25 duizend figuranten, een prima sterrencast en (inmiddels enigszins gedateerde) special effects. De gespierde Heston is mooi als bescheiden maar vastberaden Mozes. De legende wil dat DeMille tijdens de opnamen een hartaanval kreeg, van zijn dokter te horen kreeg dat hij moest stoppen met werken, maar na een nacht intensief bidden weer de oude was.

Against All Flags

1952 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van George Sherman. Met o.a. Errol Flynn, Maureen O'Hara, Anthony Quinn, Mildred Natwick en Robert Warwick.

Flynn speelt een Britse officier in de zestiende eeuw die 'undercover' gaat op het schip van piraat Roc Brasiliano (Quinn). Gevaarlijk genoeg, vooral gezien de vrouwelijke factor: een jaloerse damespiraat (O'Hara). Het knallend rode Technicolor-haar van O'Hara past prachtig bij haar veelal groene piratenpakjes, Flynn heeft bijna het charisma en de fysieke vorm van twintig jaar eerder, en Quinn is lekker losjes kwaadaardig. Meer heeft een piratenfilm niet nodig, en dat is maar goed ook, want de plot is niet bijzonder en het vechten niet overtuigend.

Captain Horatio Hornblower R.N.

1951 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1951. Avonturenfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Christopher Lee, Gregory Peck, Virginia Mayo, Robert Beatty en Denis O'Dea.

Terwijl Napoleon op het Europese vasteland met zijn legers van zich liet horen, werd de Britse kapitein Horatio Hornblower op een geheime missie naar Zuid-Amerika gestuurd. Met Gregory Peck een boord, altijd goed in rollen van rechtschapen mannen met een stevige ruggengraat, maakte Raoul Walsh (de man met het ooglapje) een prima oorlogsavonturenfilm over de zeeheld, naar de boeken van C.S. Forester. Tussen de zeeslagen door is er ook tijd voor romantiek: Hornblower moet de veiligheid waarborgen van een hooggeplaatste dame (Virginia Mayo) die onderweg gele koorts krijgt.

Buffalo Bill

1944 | Western, Biografie

Verenigde Staten 1944. Western van William A. Wellman. Met o.a. Joel McCrea, Maureen O'Hara, Linda Darnell, Thomas Mitchell en Anthony Quinn.

De jonge William Cody (McCrea) redt senator Olsen en diens dochter O'Hara uit de handen van de Indianen die hun postkoets aanvallen. De senator wil het spoorwegnet uitbreiden, waarbij hij het Indianenreservaat moet doorkruisen. Aangezien de gemoederen verhit zijn, waarschuwt onze held voor het gevaar. De Indianen zijn razend omdat hongersnood dreigt; de blanken slachten namelijk op ondoordachte wijze de buffels af. Boeiend westernavontuur, geschreven door Aeneas MacKenzie, Clements Ripley en Cecile Kramer, dat historisch niet veel betekent, maar gewoonweg teert op de heldenfaam van Cody, alias Buffalo Bill. Uitstekend vertolkt en prachtig camerawerk van Leon Shamroy. Knappe symfonische score van David Buttolph.

They Died with Their Boots On

1941 | Biografie, Western, Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1941. Biografie van Raoul Walsh. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Arthur Kennedy, Charley Grapewin en Gene Lockhart.

Biografische film over generaal Custer (Flynn) volgens aloud Hollywood-concept, sterk geïdealiseerd dus. We volgen hem vanaf zijn rebelse studententijd in West Point, tot het historische gevecht te Little Bighorn. De film is subliem gemaakt, met een Flynn op het hoogtepunt van zijn kunnen, omringd door een uitstekende cast van bijrolspelers. Gedeeltelijk een romantische komedie, voor de rest het heroïsche portret van een man wiens indianenpolitiek later (en vooral in onze tijd) veel kritiek opleverde. They Died with Their Boots On is de eerste van zeven westerns die Walsh met Flynn maakte.

The Private Lives of Elizabeth and Essex

1939 | Historische film, Biografie, Romantisch drama

Verenigde Staten 1939. Historische film van Michael Curtiz. Met o.a. Olivia de Havilland, Alan Hale, Robert Warwick, Henry Daniell en Nanette Fabray.

Groots opgezet epos over de stormachtige, tragische liefde tussen koningin Elizabeth I (Davis) en Robert Devereux, de tweede graaf van Essex (Flynn). Hier en daar wat traag en soapy, maar vooral visueel een spektakel. Davis, die de koningin in 1955 opnieuw zou spelen als oude vrouw in The Virgin Queen, was het oneens met de keuze voor de populaire Flynn als tegenspeler en opperde zelf Laurence Olivier. De ijverige actrice, die zelf veel research voor haar rol verrichtte, vreesde Flynns lakse werkwijze - achteraf gezien wel terecht; zij is overtuigender dan hij.