Robert Bolt: regie, scenario en schrijver.
Er zijn 8 films gevonden.

A Man for All Seasons

1988 | Historische film, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Historische film van Charlton Heston. Met o.a. Charlton Heston, Vanessa Redgrave, John Gielgud, Richard Johnson en Roy Kinnear.

Remake van de film uit 1966, opnieuw met een uitstekende cast, met aan kop Heston als Thomas Moore, vertrouweling van King Henry VIII. Moore kan zich niet akkoord verklaren met het feit dat zijn koning breekt met de paus, teneinde te kunnen scheiden van zijn vrouw. Heston, die het personage meermaals op de planken vertolkte, is schitterend en draagt zijn zware rol schijnbaar moeiteloos, ook al liggen de accenten heel anders dan in de vroegere versie. De film zal toneelliefhebbers geen ogenblik vervelen, terwijl filmfanaten het theatrale minder zullen waarderen. Een plezierige aanwinst is Kinnear, die als 'gewone man' regelmatig commentaar levert op de gebeurtenissen. Zonder zich verantwoordelijk te voelen, als een soort personificatie van de geschiedenis. Robert Bolt schreef ook nu weer het scenario, gebaseerd op zijn eigen toneelstuk. Denis Lewiston stond in voor het fraaie camerawerk.

The Mission

1986 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1986. Historische film van Roland Joffé. Met o.a. Jeremy Irons, Ray McAnally, Cherie Lunghi, Aidan Quinn en Ronald Pickup.

Overweldigend historisch drama met religieuze en politieke accenten, over de in de achttiende eeuw welig tierende mensenhandel in de Zuid-Amerikaanse jungle. De plaatselijke Orde der Jezuïeten, onder leiding van Irons, probeert de lokale bevolking te bekeren om hen zo te behoeden voor de dreigende slavernij. De Niro verandert van slavenhandelaar in Jezuïet en wordt tenslotte zelfs vrijheidsstrijder. De inheemse bevolking komt er in het script helaas nauwelijks aan te pas. The mission kreeg een Oscar voor de visuele hoogstandjes en een Gouden Palm in Cannes.

The Bounty

1984 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Avonturenfilm van Roger Donaldson. Met o.a. Mel Gibson, Anthony Hopkins, Edward Fox, Laurence Olivier en Daniel Day-Lewis.

Fraaie en goed gemaakte herverfilming van de beroemdste muiterij uit de geschiedenis. Deze vrije bewerking is niet gebaseerd op het boek van Nordhoff-Hall en schildert Bligh enerzijds als de onderdanige, ingetogen en koppige, maar zeker niet idiote christen en anderzijds als een dilettant zonder ruggengraat. Als geheel een interessante film, maar in het emotionele vlak op een afstand. Veel opnames die vanwege de ruimtelijke effecten in grootbeeld zijn opgenomen krijgen behoorlijk te lijden op de buis. Robert Bolt bewerkte de roman 'Captain Bligh and Mr. Christian' van Richard Hough tot scenario. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

Lady Caroline Lamb

1972 | Drama, Biografie, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Robert Bolt. Met o.a. Sarah Miles, Jon Finch, Richard Chamberlain, John Mills en Margaret Leighton.

Lady Caroline Lamb (Miles) ging de geschiedenis in als de meest besproken vrouw van het Victoriaanse tijdperk. Gehuwd met een jonge politicus (Finch) beleefde ze een ophefmakende en onbezonnen liefdesaffaire met Lord Byron (Chamberlain), iets wat niet kon in het hypocriete Engeland van die tijd. Grootschalige, ambitieuze superproductie over een stormachtige, buitenechtelijke liefde, die een jonge vrouw de afgrond in deed storten. Dat Bolt een uitstekend scenarioschrijver is, zal niemand in twijfel trekken, maar als regisseur was hij duidelijk te zwak om zijn complexe verhaal in goede banen te leiden. Magistrale fragmenten worden afgewisseld door uiterst vlakke en teleurstellende scènes. De acteurs doen hun best, maar kunnen niet alles redden. Prachtig in beeld gebracht door Oswald Morris. Gedraaid in Panavision.

Ryan's Daughter

1970 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van David Lean. Met o.a. Robert Mitchum, Trevor Howard, Sarah Miles, Christopher Jones en John Mills.

Een eenvoudig liefdesverhaal werd opgeblazen tot overdadige afmetingen. Het jonge meisje Rosy Ryan (Miles) in Noord-Ierland trouwt met de aardige, voortmodderende onderwijzer Charles Shaughnessy (Mitchum) en heeft een affaire met een Britse soldaat Randolph Dorian (Jones) die daar gestationeerd is. De omvang van de productie overschaduwt het dunne gegeven; de prachtige landschappen verduisteren wat er nog van de plot over is. Toch blijft het de aandacht vasthouden, al werd het niet de klassieker die het moest worden. Mills kreeg een Oscar voor zijn bijrol, als gebochelde. Oorspronkelijk was de film uitgebracht met een lengte van 206m. Scenario van Robert Bolt en het camerawerk is van Freddie Young.

A Man for All Seasons

1966 | Drama, Biografie, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1966. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Paul Scofield, Wendy Hiller, Leo McKern, Robert Shaw en Orson Welles.

De Britse koning Hendrik VIII liet zich tegen de wil van de Paus scheiden van Catherina van Aragon om het aan te leggen met Anna Boleyn. Dat schoot in het verkeerde keelgat van zijn zeer katholieke adviseur, filosoof, schrijver (Utopia) en staatsman Thomas More. De resulterende confrontatie is het uitgangspunt van een succesvol toneelstuk van Robert Bolt, dat werd vertaald naar deze speelfilm. Dankzij de indrukwekkende cast, de prima regie en de sterke vertolking van Scofield als More nog steeds boeiend. Oscars voor de film, de regie, voor Scofield en voor het script.

Doctor Zhivago

1965 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Romantisch drama van David Lean. Met o.a. Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger en Alec Guinness.

Hoewel de film volle bioscoopzalen trok waren critici bij het uitkomen zeer kritisch over Doctor Zhivago. Regisseur Lean was hierover zo gebelgd dat hij zwoer nooit meer een film te maken. Gelukkig bedacht hij zich later en maakte onder andere nog A Passage to India. Doctor Zhivago was overigens zeker geen slechte film. Sharif speelt de getrouwde dokter-dichter Yuri Zhivago, die ten tijde van de Russische Revolutie verwikkeld raakt in een affaire met Lara (Christie). Drie uur lang weidse Russische landschappen (gefilmd in het Spanje van Franco, waar het zingen van ‘De internationale’ in een van de scènes veel opzien baarde), prachtige ­art-direction en gepast bombastische muziek leverden vijf Oscars op.

Lawrence of Arabia

1962 | Biografie, Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Biografie van David Lean. Met o.a. Peter O'Toole, Alec Guinness, Anthony Quinn, Jack Hawkins en Omar Sharif.

Luitenant T.E. Lawrence (O'Toole) leidt tijdens WO I een weinig opwindend bestaan in Caïro, totdat hij, vanwege zijn interesse in de lokale bevolking, in gesprek komt met de Arabische prins Feisal (Guinness), die zich verzet tegen de Ottomaanse strijdkrachten. Tegen alle verwachtingen in lukt het Lawrence een strijdmacht te vormen uit de rivaliserende Arabische stammen en de Turken enkele zware slagen toe te brengen. Monumentaal epos, prachtig gefotografeerd, grote sterren in topvorm en een ijzersterk script. Zeven Oscars, onder andere voor beste film en beste regie. Algemeen beschouwd als een hoogtepunt uit de filmgeschiedenis.