Ewa Fröling: cast.
Er zijn 14 films gevonden.

Millennium: Mannen die vrouwen haten

2009 | Thriller

Zweden​/​​Denemarken​/​​Duitsland​/​​Noorwegen 2009. Thriller van Niels Arden Oplev. Met o.a. Noomi Rapace, Michael Nyqvist, Lena Endre, Sven-Bertil Taube en Stefan Sauk.

Mikael Blomkvist is op non-actief gezet na een veroordeling wegens laster tegen een Zweedse industrieel. Daarom gaat hij graag in op het verzoek van de rijke zakenman Henrik Vanger om diens familiegeschiedenis te schrijven. Mikael ontdekt dat het familieverhaal een excuus is om hem te laten uitzoeken wat er gebeurde met Vangers nicht Harriet, die 40 jaar geleden op zestienjarige leeftijd verdween. Verfilming van het eerste boek in de zeer succesvolle misdaadtrilogie van Stieg Larsson over de avonturen van Mikael Blomkvist, redacteur van het politieke tijdschrift Millennium, en de briljante hacker Lisbeth Salander. Deze met piercings, oogschaduw en schmink getooide meisjesvrouw is precies de heldin die de film nodig heeft: kwetsbaar, gehavend én onoverwinnelijk

Sprängaren

2001 | Misdaad, Thriller, Drama

Zweden 2001. Misdaad van Colin Nutley. Met o.a. Helena Bergström, Örjan Ramberg, Reine Brynolfsson, Brasse Brännström en Pernilla August.

Mikael Blomkvist is op non-actief gezet na een veroordeling wegens laster tegen een Zweedse industrieel. Daarom gaat hij graag in op het verzoek van de rijke zakenman Henrik Vanger om diens familiegeschiedenis te schrijven. Mikael ontdekt dat het familieverhaal een excuus is om hem te laten uitzoeken wat er gebeurde met Vangers nicht Harriet, die 40 jaar geleden op zestienjarige leeftijd verdween. Verfilming van het eerste boek in de zeer succesvolle misdaadtrilogie van Stieg Larsson over de avonturen van Mikael Blomkvist, redacteur van het politieke tijdschrift Millennium, en de briljante hacker Lisbeth Salander. Deze met piercings, oogschaduw en schmink getooide meisjesvrouw is precies de heldin die de film nodig heeft: kwetsbaar, gehavend én onoverwinnelijk

Gossip

2000 | Drama, Komedie

Zweden 2000. Drama van Colin Nutley. Met o.a. Pernilla August, Helena Bergström, Lena Endre, Stina Ekblad en Ewa Fröling.

Alle verwijzingen, spiegels, inkijkjes, doorkijkjes, knipoogjes, overeenkomsten, kruisbestuivingen en overlappingen tussen de Zweedse werkelijkheid en fictie maken ensemblekomedie Gossip ingenieus, fascinerend en leerzaam. Maar met dik twee uur ook uitputtend, zeker voor de niet-Zweden onder ons. In ieder geval nog te begrijpen en interessant is het gegeven dat negen Zweedse topactrices (gespeeld door negen Zweedse topactrices) allen kans maken op de hoofdrol in de Hollywood-remake van de klassieke Greta Garbo-film Queen Christina (1933). De negen worden de gehele dag van de uitslag gevolgd. Een deel van Queen Christina sijpelt door in het leven van de actrices; Stella (Bergström) is bijvoorbeeld lesbisch, iets wat gesuggereerd wordt over koningin Christina in die film. Sommige verwikkelingen zijn voor niet-ingewijden onduidelijk. Heeft de muzikale carrière van Eivor (Ekblad) soms te maken met ABBA? En wat duidt de media-aandacht rond de zwangere buik van Cecilia (Richardson) en de kennelijke vader, regisseur Rolf (Brännström)? Op zulke punten reikt de aantrekkelijke ambitie van scenarist-regisseur Nutley wellicht net even te ver.

Bert - den siste oskulden

1995 | Komedie, Familiefilm

Zweden 1995. Komedie van Tomas Alfredson. Met o.a. Martin Andersson, Cajsa-Lisa Ejemyr, Ing-Marie Carlsson, Johan Ulveson en Yvonne Lombard.

Absurde tiener Bert (Anderson) is bij de trouwe kijkers bekend uit een tv-serie in twaalf delen. Nu is hij twee jaar ouder. De idee[KA3]enmakers besloten het personage voort te laten leven en de jonge kijkers kennis te laten maken met Berts eerste perikelen op het doornige pad der verliefdheid, verpakt in een matineelange speelfilm. Zijn belevenissen zijn nog even idioot als altijd, maar hij probeert zijn donkerharige klasgenootje Victoria (Ejemyr) te veroveren om zijn maagdelijkheid te verliezen. In zijn fantasie is hij de held, maar in werkelijkheid is hij een verlegen slungel, die denkt grote kans te lopen zonder ooit genaaid te hebben de kist in te gaan. Hoewel het voorafgaande wat grof is gezegd, probeert deze typische Zweedse jeugdfilm op 'subtiele' wijze hetzelfde te zeggen. Niet dat we iets tegen deze voorlichting hebben, die door opvoeders en externe begeleiders wordt bejubeld, maar toch aardig betweterig is. We geloven dat een lekker ouderwets avontuur waarschijnlijk minder geforceerd en boeiender voor de jonge kijkers is. De ernst van het leven duurt toch een heel leven lang. De film zit netjes in elkaar, de rolverdeling is aantrekkelijk, maar het is allemaal toch een beetje opgelegd. Het scenario is van Michael Hjorth, Anders Jacobson, Sören Olsson en Tomas Tivemark. Sommige makers hebben zich een beetje uitgeleefd; zo is regisseur Alfredson te herkennen als Aage Kastrup, componist Michael B. Tretow als fotograaf C. Lidbom en mochten voornoemde schrijvers Hjorth, Mike Hostile en Tivemark, Tony Werner spelen. Het camerawerk is van Leif Benjour.

Sista dansen

1993 |

Noorwegen​/​​Zweden​/​​Denemarken 1993. Colin Nutley. Met o.a. Helena Bergström, Reine Brynolfsson, Ewa Fröling en Peter Andersson.

Verwarrend drama over twee - niet bijster interessante - dansstellen, die allebei aan een stijldanswedstrijd moeten deelnemen in Blackpool. Aan het begin zien we een dame in een baljurk dood op het strand liggen. Pas aan het einde weten we, via een lange reeks vermoeiende flashbacks, hoe en waarom zij aan haar einde is gekomen. De film is wel door te komen, maar het is beslist geen film waar de wereld op gewacht heeft... Het scenario is van regisseur Nutley. Het camerawerk is van Jens Fischer.

Oxen

1991 | Drama, Historische film

Zweden 1991. Drama van Sven Nykvist. Met o.a. Stellan Skarsgård, Ewa Fröling, Lennart Hjulström, Max von Sydow en Björn Granath.

In de tweede helft van de 19e eeuw teisterden hongersnoden Europa. Rond Kerstmis 1868 is in Zweden de nood zo hoog dat werknemer Skarsgard uit wanhoop een van de ossen van zijn werkgever slacht. Hoewel Skarsgard's gezin gered is, zorgen afgunst en jaloezie van dorpsgenoten ervoor dat dominee Von Sydow Skarsgard aangeeft, die dan tot een langdurige vrijheidsstraf veroordeeld wordt. Zijn vrouw Froling moet zich zien te redden met prostitutie om haar dochter te kunnen voeden. Von Sydow, geschrokken door de veroordeling begint een actie om gratie te verkrijgen. De film moet het vooral hebben van de fraaie fotografie van Nykvist. Von Sydow's spel is van grote klasse. De film werd genomineerd voor een Oscar en Nykvist die het vak als cameraman bij Bergman leerde, regisseerde weer voor het eerst na een periode van dertien jaar. Samen met Lasse Summanen, die de montage deed, schreef hij het scenario.

Fallgropen

1989 | Thriller, Romantiek

Zweden 1989. Thriller van Vilgot Sjöman. Met o.a. Börje Ahlstedt, Maria Kulle, Ewa Fröling, Kajsa Reingardt en Duncan Green.

Liefdesthriller rond de dood van jonge theologiestudente Reingardt: zelfmoord of het werk van haar vriendje of van haar seksueel gefrustreerde prof Ahlstedt? Sjöman kan het spelen met taboes en symboliek niet laten: angst, schuldgevoelens en de complete schakering van psychopatisch gedrag. Sombere intrige en ontknoping, mooi gefotografeerd door Ralph Evers.

Ein Treffen mit Rimbaud

1988 | Misdaad, Romantiek

Duitsland 1988. Misdaad van Ernst-August Zurborn. Met o.a. Anke Sevenich, Sven Wollter, Walter Kreye, Hannelore Elsner en Ewa Fröling.

De jonge Charlotte wil naar Marseille liften. Heinrich, een man van rond de vijftig, neemt haar mee. Hoewel Charlotte al snel merkt dat Heinrich een duister geheim met zich meedraagt, blijft ze toch bij hem en raakt zo verzeild in allerlei criminele zaken. Deze spannende road-movie is het debuut van regisseur Zurborn.

Jim & Piraterna Blom

1987 | Familiefilm, Fantasy

Zweden 1987. Familiefilm van Hans Alfredson. Met o.a. Johan Akerblom, Ewa Fröling, Stellan Skarsgård, Jan Malmsjö en Hans Alfredson.

Een sprookjesachtige gezinsfilm waarin een kind denkt dat zijn gestorven vader, een chef-kok in een klein stadje, zal terugkeren. De vader leert hem niet alleen uien in stukjes hakken, maar ook zijn jaloersheid overwinnen tegenover de nieuwe vriend van zijn moeder. De overleden vader zorgt er verder voor dat een saaie verjaardag verandert in een piratenavontuur op zee. Een aardige, ook voor volwassenen te pruimen combinatie van Hans Christian Andersen, Astrid Lindgren en Alice in Wonderland.

Demoner

1986 | Drama

Zweden 1986. Drama van Carsten Brandt. Met o.a. Ewa Fröling, Lars Green, Björn Granath en Pia Oscarsson.

Op de spits gedreven huwelijksconflicten van een kinderloos koppel, dat op de vooravond van de begrafenis van de moeder van de man de buren uitnodigt om de spanningen te verlichten. Dat leidt tot een harde confrontatie waarin geen van de vier hoofdrolspelers gespaard wordt. Superieure vertolkingen in een sinistere ontleding van het huwelijksinstituut door de Deense regisseur Brandt, gedraaid naar het gelijknamige Zweedse toneelstuk van Lars Noren en vergelijkbaar met het meest pessimistische en het beste van Strindberg of Bergman.

Fanny & Alexander

1982 | Drama, Biografie

Zweden​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1982. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Pernilla Allwin, Bertil Guve, Ewa Fröling, Jan Malmsjö en Börje Ahlstedt.

Twee kinderen groeien begin twintigste eeuw op in een liefdevolle, uitbundige Zweedse theaterfamilie. Maar na de vroegtijdige dood van hun vader trouwt hun moeder met een kille geestelijke die niets van levensvreugde moet hebben. Ontroerend mooi vormgegeven, autobiografische familiesage wordt verteld vanuit het perspectief van de kleine Alexander, een jongetje dat met zijn marionetten en laterna magica een geheel eigen wereld creëert. Met dit warme pleidooi voor levenslust en verbeeldingskracht maakte Bergman een einde aan zijn veertigjarige carrière als filmregisseur. Hij bleef echter wel televisiefilms schrijven en regisseren.

Fanny och Alexander was oorspronkelijk een vierdelige miniserie voor televisie van in totaal 312 minuten maar regisseur Bergman besloot het ook uit te brengen als bioscoopfilm van 188 minuten.

Sally och friheten

1981 | Drama

Zweden 1981. Drama van Gunnel Lindblom. Met o.a. Ewa Fröling, Hans Wigren, Leif Ahrle, Gunnel Lindblom en Gunn Wållgren.

Sally (Fr[KA3]ling), de heldin, is van de bescherming van het ouderlijk huis overgestapt naar de bescherming van het huwelijk en wil na een scheiding met haar kinderen onafhankelijkheid verwerven. In een nieuwe relatie op basis van gelijkwaardigheid blijkt ze haar vrijheid moeilijk te kunnen hanteren. Opmerkelijk acteren behoedt de film van clichématigheid, hoewel iets van de ironie waarmee actrice Lindblom als Nora tegen Sally aankijkt medescenarioschrijfster/regisseuse Lindblom ook van nut had kunnen zijn. Het scenario is van Margarete Garpe, althans volgens de aftiteling. Het camerawerk is van Tony Forsberg. Eastmancolor, Mono.

Chez nous

1979 | Drama, Thriller

Zweden 1979. Drama van Jan Halldorff. Met o.a. Ewa Fröling, Ernst Günther, Sven Lindberg, Ingvar Kjellson en Lis Nilheim.

Een prostituée ontdekt achter een porno- en drugscircuit bureaucratische vertakkingen en komt bij een intimidatiepoging per ongeluk om het leven. Een journaliste van een verondersteld eerlijke en progressieve krant gaat de moord onderzoeken, maar wordt monddood gemaakt als ze de waarheid wil publiceren. De onderwerpen 'georganiseerde misdaad' en '20 miljoen kronen zwart geld' leverden de stof voor een documentair toneelstuk dat door Haldorff is verfilmd met méér dan de vereiste interesse voor spanning en sensatie. De afkomst van de planken valt nauwelijks nog te herkennen. Ewa Fröling speelt de journaliste - haar eerste filmhoofdrol - erg goed.

Drömmen om Amerika

1976 | Drama, Komedie, Historische film

Zweden 1976. Drama van Christer Abrahamsen. Met o.a. Hans Klinga, Janne Carlsson, Mona Seilitz, Eddie Axberg en Olle Björling.

Kruimeldieven leren elkaar in de gevangenis kennen en plannen naar Amerika te emigreren, omdat de kansen op een nieuw leven in Zweden verkeken lijken. Een mislukte roof leidt tot een ongelukkige moord en de betrokkenen worden gearresteerd en in het openbaar onthoofd, de laatste executies (1876) vóór de afschaffing van de doodstraf. Deze verrassend verfilmde case history laat zijn lichtheid in vormgeving - fotografie, muziek, spel van de hoofdrollen - effectief contrasteren met de grauwheid van de sociale omstandigheden en het fatale handelingsverloop. BUTCH CASSIDY AND THE SUNDANCE KID lijkt een inspiratiebron, maar deze debuutfilm kan op eigen benen staan.