Malcolm Arnold: muziek.
Er zijn 28 films gevonden.

David Copperfield

1970 | Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Robin Phillips, Susan Hampshire, Edith Evans, Michael Redgrave en Ralph Richardson.

Eerste klas acteurs in stemmige versie van klassiek verhaal. De giganten van het Engelse theater geven hun opperste steun aan een tamelijk zwak scenario en een levenloze hoofdrol.

The Reckoning

1969 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Jack Gold. Met o.a. Nicol Williamson, Rachel Roberts, Paul Rogers, Zena Walker en Ann Bell.

Een bedachte, achterhaalde film van het type `angry young man` met de Williamson (uitmuntend als altijd) als tobberige zakenman die niet in harmonie met maatschappij kan leven en erop uit is een lang geleden gebeurde kleinering van zijn vader te wreken.

The Great St. Trinian's Train Robbery

1966 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1966. Komedie van Frank Launder en Sidney Gilliat. Met o.a. Frank Howerd, Reg Varney, Richard Wattis, Dora Bryan en Frankie Howerd.

Deze meer dan amusante aflevering uit een populaire serie begint met beelden van de echte Grote Treinroof maar gaat dan snel over in politieke satire, als uitgerekend op de plek waar de boeven hun buit verstopt hebben de nieuwe behuizing van de zo impopulaire meisjesschool moet komen. Jammer dat Alastair Sim er niet bij is.

Sky West and Crooked

1966 | Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1966. Misdaad van John Mills. Met o.a. Hayley Mills, Ian McShane, Laurence Naismith en Geoffrey Bayldon.

De hele familie Mills werkte mee aan deze film. Beroemd acteur John (Ryan's daughter) nam eenmalig de regie op zich, zijn vrouw Mary Hayley Bell schreef het scenario en hun dochter Hayley, inmiddels een voormalige Disney-ster, kreeg de hoofdrol. Zij is de zeventienjarige Brydie White. Zeven jaar geleden heeft Brydie zien gebeuren dat haar vriendje omkwam toen een geweer, dat de vader van het jongetje had laten rondslingeren, per ongeluk afging. De vader is nu nog steeds rancuneus en van haar alcoholistische moeder krijgt ze in plaats van steun slaag. Een zigeunerjongen (McShane), ook niet geliefd in de gemeenschap, wil wel haar vriend worden. Sky west and crooked is een degelijk drama dat zonder omfloersen dwingt tot meeleven.

Africa - Texas Style!

1966 | Avonturenfilm, Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1966. Avonturenfilm van Andrew Marton. Met o.a. Hugh O'Brian, John Mills, Nigel Green, Tom Nardini en Adrienne Corri.

Deze film (oorspronkelijk gemaakt voor tv) biedt niet veel opwinding met O'Brian die Mills helpt met het beschermen en temmen van wilde dieren in Afrika.

The Heroes of Telemark

1965 | Oorlogsfilm, Thriller, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Oorlogsfilm van Anthony Mann. Met o.a. Kirk Douglas, Richard Harris, Michael Redgrave, Mervyn Johns en Eric Porter.

In door de Duitsers bezet Noorwegen probeert een groep verzetsmensen te voorkomen dat de nazi's in de fjorden bij Telemark een atoombom maken. WO II-drama van regisseur Mann, wiens grote kracht lag bij westerns (Winchester '73), moet het meer hebben van spanning (en een zweem poëzie) dan van gevechtsmomenten. Als liefhebber van filmen op locatie toog Mann voor zijn op een na laatste film (hij overleed in 1967) met zijn prima cast naar Noorwegen en nam het ervan: veel mooie winterlandschappen en een aantal spectaculaire ski-scènes.

The Thin Red Line

1964 | Drama, Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1964. Drama van Andrew Marton. Met o.a. Keir Dullea, Jack Warden, James Philbrook en Kieron Moore.

Naar de klassiek geworden roman van James Jones over de gezagsverhouding en relatie tussen sergeant I Welsh (Warden) en soldaat Doll (Dullea) die er niet uitkomen, tijdens WO II (1941- 54) in Guadalcanal in de Stille Oceaan tijdens de onbarmhartige operaties tegen de Japanners, waarbij vriend noch vijand gespaard bleven. Werd in 1998 opnieuw verfilmd door Terrence Malick met Sean Penn als Welsh. Het scenario is van Bernard Gordon. Het camerawerk is van Manuel Berenguer. Mono.

The Inspector

1962 | Drama, Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Stephen Boyd, Dolores Hart, Hugh Griffith, Donald Pleasence en Harry Andrews.

Een spannend verhaal van Jan de Hartog over een jong joods meisje dat door een ex-nazi wordt achtervolgd in het Europa van na WO II. Een opwindende film, ondanks hiaten in de verhaallijn. Stijlvol gefotografeerd, onder andere in Holland en Israël.

Whistle Down the Wind

1961 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Bryan Forbes. Met o.a. Hayley Mills, Bernard Lee, Alan Bates, Norman Bird en Diane Clare.

'Jezus Christus,' mompelt de man (Bates) die zich in een boerenschuur heeft verschanst als hij gevonden wordt door drie kinderen. De kinderen hebben een gedegen religieuze opvoeding gehad, denken derhalve dat de man de wederopstanding van Jezus is. Ze houden hem verborgen voor volwassenen, brengen de man brood en wijn. Maar in werkelijkheid is de man een voortvluchtige moordenaar. Forbes' zeer geslaagde regiedebuut, naar roman van Mary Hayley Bell, is een lichtvoetige lofzang op de onschuldige kindergeest. Uitstekend spel, ook van de jeugdige acteurs. Genomineerd voor vier BAFTA's.

Tunes of Glory

1960 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Drama van Ronald Neame. Met o.a. Alec Guinness, John Mills, Dennis Price, John Fraser en Susannah York.

Een schitterend gespeeld drama over een harde kolonel in botsing met zijn opvolger. Speelt zich af in Schotland. Scenario van James Kennaway naar zijn roman. Doedelzakmuziek van Malcolm Arnold. Filmdebuut van York. Het camerawerk is van Arthur Ibbetson.

The Pure Hell of St. Trinians

1960 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Komedie van Frank Launder. Met o.a. Cecil Parker, Joyce Grenfell, George Cole en Thorley Walters.

De afwezigheid van Alastair Sim uit de St. Trinian's-serie zwakt de gloed af. De uitbundige meisjeskostschool wordt door een sjeik bezocht op zoek naar aanwinst voor harem.

The Angry Silence

1960 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1960. Drama van Guy Green. Met o.a. Richard Attenborough, Pier Angeli, Michael Craig, Bernard Lee en Geoffrey Keen.

Een klassieke film zonder overbodige franje waarvan je een tevreden gevoel overhoudt als je ernaar gekeken hebt, over het moedige standpunt van een eenvoudige Britse arbeider die weigert aan een wilde staking mee te doen en de wraaknemingen die hem te wachten staan. Geschreven door acteur Craig.

The Boy and the Bridge

1959 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Drama van Kevin McClory. Met o.a. Ian MacLaine, Liam Redmond, James Hayter, Norman Macowan en Geoffrey Keen.

Een jongen, die denkt dat hij een moord heeft begaan, verstopt zich in het ondergrondse gedeelte van de Londense Tower Bridge. Ondanks vindingrijk camerawerk van Ted Scaife weinig geslaagd, omdat er vrijwel geen intrige is.

Suddenly, Last Summer

1959 | Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk 1959. Horror van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Katharine Hepburn, Mercedes McCambridge, Albert Dekker, Montgomery Clift en Elizabeth Taylor.

Veelvuldig bekroonde, maar door alle betrokkenen bekritiseerde verfilming van een toneelstuk van Tennessee Williams, over een weduwe (Hepburn) die na de mysterieuze dood van haar zoon een arts verzoekt lobotomie uit te voeren op haar krankzinnig geworden schoondochter (Taylor). Williams noemde Taylor volledig miscast en het afwijkende scenario 'om te kotsen', terwijl regisseur Mankiewicz het 'slecht geconstrueerde' bronmateriaal van Williams als schuldige aanwees. Desondanks is deze Southern Gothic prima genietbaar, vooral dankzij het heerlijke spel van Hepburn en Taylor, die beiden een Oscarnominatie voor de film ontvingen.

The Roots of Heaven

1958 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Drama van John Huston. Met o.a. Errol Flynn, Juliette Gréco, Trevor Howard, Eddie Albert en Orson Welles.

Howard is in zijn eentje een kruistocht begonnen voor het behoud van de Afrikaanse olifant, een bedreigde diersoort die hij de `wortels van de hemel` noemt. Hij krijgt de hulp van een aan lager wal geraakte Britse majoor (Flynn) en een dienstertje uit een nachtclub (Gréco). De groep sympathisanten rond Howard wordt steeds groter, maar er groeien spanningen. Voor deze confrontatie van idealisme met materialisme kon Huston rekenen op de medewerking van een internationale rolverdeling van sterren, wat eigenlijk het zwakke punt van de film vormt. Er is bovendien een overmaat aan onuitgewerkte subplots, zo groot dat er een tv- serie van zou kunnen worden gemaakt. Toch blijft het een eerlijk pleidooi voor de bescherming van bedreigde diersoorten. Vrij gebaseerd op een bekroonde roman van Romain Gary, door Gary zelf in samenwerking met Patrick Leigh-Fermor bewerkt voor de film. Fotografie van Oswald Morris. Gefilmd in CinemaScope.

The Key

1958 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Oorlogsfilm van Carol Reed. Met o.a. William Holden, Sophia Loren, Trevor Howard en Oskar Homolka.

De roman van Jan de Hartog wordt een oppervlakkig liefdesverhaal. Loren is de teleurgestelde vrouw die haar sleutel aan een serie marinekapiteins uitdeelt tijdens WO II in de hoop dat hun leven vol gevaar er iets vrolijker door wordt.

The Inn of the Sixth Happiness

1958 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Mark Robson. Met o.a. Ingrid Bergman, Robert Donat, Ronald Squire, Athene Seyler en Richard Wattis.

Rond 1937 tijdens de Chinees-Japanse oorlog, geeft Bergman haar baan als dienstmeisje op om als zendelinge naar China trekken. Haar missiepost wordt bedreigd door een Japanse aanval. Ze leidt de honderd kinderen die ze onder haar hoede heeft door gevaarlijk vijandig gebied naar de veiligheid. Geromantiseerde geschiedenis van Gladys Aylward, die deze heldendaad in werkelijkheid volbracht, al dan niet op de tonen van de Nick Nack Paddy Wack Song. Het is allemaal dik in de verf gezet, maar je laat je toch meeslepen door de bewonderenswaardige Bergman en door Donat, die als mandarijn zijn laatste filmrol speelde. Isobel Lennart adapteerde de roman The Small Woman van Alan Burgess. Voor het camerawerk zorgde Frederick A. Young. Gedraaid in CinemaScope.

Dunkirk

1958 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1958. Oorlogsfilm van Leslie Norman. Met o.a. John Mills, Robert Urquhart, Ray Jackson, Meredith Edwards en Bernard Lee.

Epische oorlogsfilm over de evacuatie van geallieerde troepen bij Dunkerque in 1940, wordt wel beschouwd als de voorloper van Zanucks The Longest Day (1962). Met de historische reconstructie van de gebeurtenissen bij Dunkerque is niets mis (regisseur Norman deed veel bronnenonderzoek) maar de lotgevallen van individuele militairen zijn wat voorspelbaar: een officier offert zich op voor zijn manschappen, een gewonde soldaat wordt achtergelaten door kameraden. Prima cast met veteranen uit Britse oorlogsfilms, waaronder Bernard Lee en Richard Attenborough.

Tiger In The Smoke

1957 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1957. Thriller van Roy Ward Baker. Met o.a. Muriel Pavlow, Tony Wright, Bernard Miles, Alec Clunes en Laurence Naismith.

De leider van een goudroof die tijdens de oorlog plaatsvond moet zich zijn vroegere bendeleden, de weduwe van zijn partner en de politie van het lijf zien te houden als hij de buit gaat teruzoeken. De climax van deze thriller blijft wat achter bij het virtuose exposé, maar regisseur Roy Baker heeft een gedistingeerde film gemaakt van de door Anthony Pelliser bewerkte roman van Margery Allingham.

The Bridge on the River Kwai

1957 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van David Lean. Met o.a. William Holden, Alec Guinness, Sessue Hayakawa, Jack Hawkins en Geoffrey Horne.

In de met een Oscar bekroonde hoofdrol speelt Sir Alec Guinness een Britse kolonel die de leiding heeft over een groep krijgsgevangenen in Japanse handen. De brug over de Kwai die de gevangenen bouwen moet volgens Colonel Nicholson (Guinness) de superioriteit van de geallieerden ten opzichte van de Japanners aantonen, maar hij weet niet dat de ontsnapte Maj. Shears (Holden) opdracht heeft om de brug te verwoesten. Schitterend schouwspel, met spectaculaire grand finale. Guinness is erkend meesterlijk als doorgeschoten moraalridder, maar Hayakawa als kampcommandant doet niet voor hem onder. The Bridge on the River Kwai stond in 2004 in de top tien van beste Britse films aller tijden.

Island in the Sun

1957 | Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1957. Drama van Robert Rossen. Met o.a. James Mason, Joan Fontaine, Dorothy Dandridge, Basil Sydney en Joan Collins.

Op een West-Indisch eiland is de situatie explosief. De blanke minderheid begint steeds meer van haar macht te verliezen aan zwarte militanten. Mason heeft veel kans om de volgende gezaghebber van het eiland te worden, maar domme jaloezie is hem fataal en breekt zijn carri[KA2]ere. Belafonte is de leider van der zwarte rebellen. Traag, romantische melo met een interessante cast. Het scenario van Alfred Hayes naar een roman van Alec Waugh is slecht uitgewerkt. Voor de eerste maal in de (commerciële) Amerikaanse filmgeschiedenis laat men de liefde tussen zwart en blank opbloeien. De uiterst zedelijke kus die Belafonte gaf aan Patricia Owens werd na reacties van het geschokte Amerikaanse publiek uit de film geknipt! Mooie, haast toeristische opnamen op locatie van Frederick A. Young. Gerry O'Hara was regie-assistent. Gedraaid in CinemaScope.

Trapeze

1956 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1956. Drama van Carol Reed. Met o.a. Burt Lancaster, Tony Curtis, Gina Lollobrigida, Katy Jurado en Thomas Gomez.

Trapeze vormt het einde van Reeds creatieve Engelse periode (oa The Third Man) en het begin van zijn Amerikaanse 'big entertainment'-periode (oa Oliver!). De film is een vroeg voorbeeld van duur Amerikaans vermaak, met grote sterren en glad camerawerk, dat door een openlijk gebrek aan inhoudelijke pretenties plezierig wegkijkt. Een heel circus in Parijs werd afgehuurd om de verhouding tussen drie trapeze-acrobaten zo spectaculair mogelijk weer te geven. Acteur Burt Lancaster, zelf ex-trapezewerker, speelt de geblesseerde Ribble, Tony Curtis de aanstormende Orsini en Gina Lollobrigida de charmerende Lola.

A Prize of Gold

1955 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1955. Misdaad van Mark Robson. Met o.a. Richard Widmark, Mai Zetterling, Nigel Patrick, Donald Wolfit en Eric Pohlmann.

Een strak misdaadverhaal in het Berlijn van vlak na WO II over een plan om een goudlading uit de luchtbrug te roven.

The Sleeping Tiger

1954 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1954. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Alexis Smith, Alexander Knox, Dirk Bogarde, Hugh Griffith en Patricia McCarron.

Een strakke vertelling over een driehoeksverhouding tussen Smith, haar man die psychiater is (Knox) en Bogarde die op voordracht van Knox vermindering van straf krijgt. Derel Frye bewerkte de roman van Maurice Moisewitsch tot scenario. Camerawerk van Harry Waxman.

The Belles of St. Trinians

1954 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1954. Komedie van Frank Launder. Met o.a. Alastair Sim, Joyce Grenfell, George Cole, Hermione Baddeley en Beryl Reid.

Fatima, de dochter van een sultan, komt op een Britse meisjesschool die minder keurig is dan je zou denken. De meiden – overgooiers, strikken in het haar – worden klaargestoomd voor een antiautoritair bestaan. De school verkeert in financiële moeilijkheden. Het hoofd van de school krijgt gelukkig hulp van haar tweelingbroer (een dubbelrol van Alastair Sim): de sultan blijkt een paard te hebben dat binnenkort aan een race meedoet. Maffe komedie met leuke acteurs, destijds een groot succes, gebaseerd op de gelijknamige anarchistische strips van Ronald Searle die de heersende ideeën over vrouwelijk gedrag vrolijk overhoop haalden. Er zouden nog drie vervolgen komen.

Beautiful Stranger

1954 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1954. Komedie van David Miller. Met o.a. Ginger Rogers, Herbert Lom, Stanley Baker, Margaret Rawlings en Jacques Bergerac.

Lauw verhaaltje maar goede spelers: een actrice die aan de Rivièra woont, ontdekt dat haar verloofde een gevaarlijke misdadiger is. Amerikaanse titel: TWIST OF FATE.

The Captain's Paradise

1953 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1953. Komedie van Anthony Kimmins. Met o.a. Alec Guinness, Yvonne De Carlo, Celia Johnson, Bill Fraser en Charles Goldner.

Guinness speelt de rol van zijn leven als een zorgeloze kapitein, Captain Henry St. James, die op zijn veerboot heen en weer vaart tussen twee havens en die in elke haven vrouw en kinderen heeft. Nita St. James (De Carlo) en Maud St. James (Johnson) als de twee vrouwen vormen goede tegenpolen. In USA ingekort tot 77m. Het scenario is van Alec Coppel en Nicholas Phipps. Het camerawerk is van Ted Scaife.

The Sound Barrier

1952 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van David Lean. Met o.a. Ralph Richardson, Ann Todd, Nigel Patrick, John Justin en Dinah Sheridan.

Een eersteklas verhaal in documentaire stijl gemaakt over de allereerste tijd van straalvliegtuigen en de mannen die ze moesten testen. Met name Richardson is goed.