Stanislaw Mucha

Regisseur, Scenarist

Stanislaw Mucha is regisseur en scenarist.
Er zijn 3 films gevonden.

Absolut Warhola

2002 | Documentaire, Experimenteel

Duitsland 2002. Documentaire van Stanislaw Mucha. Met o.a. Michal Warhola, Janko Zavacky, Maria Warhola, Eva Prevtova en Dr. Michal Bycko.

De dorpjes Miková en Medzilaborce liggen in een soort Bermuda driehoek van Slowakije en niemand zou ooit van ze gehoord hebben als Andy Warhol als Andrijku Warhola niet uit de buurt van Miková afkomstig geweest zou zijn. Bovendien is in Medzilaborce het enige pop-art museum ter wereld gevestigd. Hoewel Warhol's afkomst uit Miková omstreden is, staat vast dat zijn familieleden rond deze plaats wonen en leven. Overigens hoorden ze pas over Andy toen hij in 1978 overleed en tot die tijd had iedereen aangenomen dat hij huisschilder was in Amerika. De Andy Warhol Stichting heeft 23 originele zeefdrukken in permanente bruikleen gegeven aan het museum, dat geleid wordt door Dr. Michal Bycko en verder vol staat met Sovjet parafernalia, zoals een buste van Lenin. Documentaire filmer Mucha interviewt in zijn derde film ooms, tantes, neven en nichten en laat de kijker via het uitstekende camerawerk van Susanne Schüle de sfeer meeproeven en ontdekken dat het dak van het museum lekt en dat zigeuners er geen toegang hebben. Mucha merkt over zijn film op: 'als ik het resultaat van mijn werk achteraf bekijk, is dit geen film over Warhol, maar een rolprent over de mensen die hem verzonnen hebben in de hoop op een beter leven'. Een verbluffend document dat begint als een soort road-movie en een droefgeestig beeld schetst van het leven in de oostelijke uithoek van Slowakije dat de Oekraïnie en Polen als buurlanden heeft. Het scenario is van regisseur Mucha.

Mit 'Bubi' heim ins Reich

2000 | Documentaire, Oorlogsfilm

Duitsland 2000. Documentaire van Stanislaw Mucha.

Ludolf van Alvensleben, bijgenaamd Bubi, was een trouwe medewerker van Heinrich Himmler, de kippenslachter van Schrobenhausen, die namens Adolf Hitler ruim zes miljoen joden, talloze zigeuners, Russische krijgsgevangenen en andere regimetegenstanders in de concnetratiekampen liet vernietigen tijdens de twaalf vreselijke jaren die het 'duizendjarige rijk' heeft bestaan. Na de onvoorwaardelijke capitulatie van nazi- Duitsland vluchtte Bubi als zoveel anderen naar Zuid-Amerika, waar hij in Argentinië als Carlos Lücke tot 1970 leefde en in bed overleed. Hij had zich vooral 'verdienstelijk' gemaakt met het uitroeien van joden en Russen in Polen. Zijn kleinzoon Hubertus von Alvenleben vroeg zich af hoe het toch zat met het duistere verleden van zijn grootvader en stelde vast dat heel wat documenten in het Pools waren, een taal die hij niet beheerste. Hij besloot een advertentie te plaatsen om Pools te leren en kwam zo in contact met de Poolse documentairemaker/schrijver Mucha, die zich ging interesseren voor het geval Ludolf van Alvensleben. Van het een kwam het ander en samen met Hubertus ontstond deze documentaire over het beschamende verleden van Bubi, die bij lange na niet die held was waarvoor zijn omgeving hem altijd gehouden had. De film, die een stukje van de puzzel bijdraagt in de zeer incomplete geschiedenis van de volkerenmoord door de nazi's op de zigeuners, ging in première op het filmfestival van Berlijn en is van belang voor iedereen die wat meer wil weten over deze zeer schandelijke periode uit de twintigste eeuw - doch de communisten van Lenin, Trotski en vooral Stalin sloegen alle records: zij roeiden nog veel meer onschuldige mensen uit. Opgenomen in de serie Das kleine Fernsehspiel. Het scenario is van regisseur Mucha. Het camerawerk is van Susanne Schüle. Regisseur Much kwam vooral in de internationale schijnwerpers door zijn volgende documentaire ABSOLUT WARHOLA.

Polnische Passion

1996 | Documentaire

Duitsland 1996. Documentaire van Stanislaw Mucha.

In de berkenbossen van Grzybowszczyzna niet ver van de Poolse grens met Wit-Rusland ligt de stad Wierszalin. Het is een door god verlaten gemeente, waar de bewoners door de geschiedenis heen lak hebben gehad aan hun overheersers of gezaghebbers, die de grenzen naar willekeur heen en weer schoven. Of dit nu de tsaar, Lenin, Stalin, Hitler, de paus, de r.k. kerk of de orthodoxe kerk was, het maakte hen niets uit. Ze hadden hun eigen verlosser, hun profeet Eliasz, die net zoals Jezus wonderen kon verrichten, vooral als het een genezing betrof. Mucha, die de onderhoudende documentaire ABSOLUT WARHOLA over de familie van de koning der trash en pop-art draaide, laat ons deze keer de onbekende wereld van een aantal koppige inwoners binnenstappen, die als een soort sekte leven. Een ware belevenis. Het scenario is van regisseur Mucha.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Stanislaw Mucha op televisie komt.

Reageer