Maartje Nevejan

Regisseur, Acteur

Maartje Nevejan is regisseur en acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Ik ben er even niet

2019 | Documentaire

Nederland 2019. Documentaire van Maartje Nevejan.

Tijdens een absence, een relatief mild type epilepsie, is iemand kort helemaal van de wereld. Documentairemaakster Maartje Nevejan had zelf ook absences en onderzoekt in haar mooi vormgegeven Ik ben er even niet, wat zich precies afspeelt in het hoofd van iemand met zo’n mysterieuze aanval. Het desoriënterende gevoel is niet heel makkelijk onder woorden te brengen. Ze spreekt erover met haar familie, met lotgenoten en met artsen, wetenschappers en kunstenaars, waaronder kunstenaar Anish Kapoor, die 'blackest black', verontrustend zwarte verf, ontwikkelde. En ze stelt een intrigerende vraag: of je, als je van de ziekte geneest, niet ook iets waardevols kwijtraakt.

Broos

1997 | Komedie, Drama

Nederland 1997. Komedie van Mijke de Jong. Met o.a. Lieneke le Roux, Maartje Nevejan, Adelheid Roosen, Leonoor Pauw en Marnie Blok.

Vijf zussen hebben zich teruggetrokken in een oud strandhuis om er een videoband te maken ter ere van het veertigjarig huwelijk van hun ouders. Het is vrijwel meteen hommeles tussen de dames. En dan gaan ze ook nog praten over het verleden. Interessant drama, waarvoor regisseur De Jong in Locarno werd genomineerd voor een Gouden Luipaard. De actrices die de zussen spelen mochten een Gouden Kalf voor beste actrice delen. Gebaseerd op een gelijknamig toneelstuk. In 2014 verscheen Brozer, ook geregisseerd door De Jong, met dezelfde actrices, over het - daadwerkelijk - naderende einde van Pauw (1956-2013).

Meeuwen

1991 | Drama

Nederland 1991. Drama van Ineke van der Weele. Met o.a. Hugo Metsers, Wim van den Heuvel, Piet Kamerman, Maartje Nevejan en Juliëtte van Schie.

Een zwaarmoedige kantoorbediende (Metsers) met keelkanker gaat naar een waddeneiland om zich voor te bereiden op het feit dat hij in de nabije toekomst niet meer zal kunnen praten. Hij doet dit grondig: hij houdt op met spreken en correspondeert voortaan uitsluitend, waardoor hij zich isoleert. Hij raakt zo depressief dat hij zelfmoord pleegt. Een dertienjarig meisje wordt vermist en een uitgebluste rechercheur (Van den Heuvel) moet de zaak onderzoeken. Iedereen vermoedt een verband. De tv- bewerking van J. Bernlefs populaire, gelijknamige boek stijgt niet uit boven een trieste aflevering van Swiebertje.

Ornithopter

1985 | Experimenteel

Nederland 1985. Experimenteel van Annette Apon en Anette Apon. Met o.a. Maartje Nevejan, Jacqueline Tier, Rob Poncin, Chris Vinken en Marcel Musters.

Apon maakte deze film in nauwe samenwerking met leerlingen van de Amsterdamse toneelschool. Er wordt kunstmatig geacteerd en het camerawerk is niet om over naar huis te schrijven. Een experiment waarover de Nederlandse pers zeer verdeeld was. De titel Ornithopter verwijst naar een uitvinding van Leonardo Da Vinci, waarmee mensen als vogels konden vliegen.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Maartje Nevejan op televisie komt.

Reageer