Thomas Kufus (1957): cast en productie.
Er zijn 14 films gevonden.

Das schweigende Klassenzimmer

2018 | Drama

Duitsland 2018. Drama van Lars Kraume. Met o.a. Jonas Dassler, Michael del Coco, Sina Ebell, Judith Engel en Michael Gwisdek.

In Oost-Berlijn neemt een eindexamenklas in 1956 spontaan een minuut stilte in acht uit solidariteit met de Hongaarse opstand, waarbij het volk zich tegen de Russische bezetter keert. Die minuut zet een kettingreactie in gang die levenslange consequenties krijgt. Een waargebeurd verhaal over vriendschap, overtuiging en verraad, met een dramatische rol voor het verzwegen oorlogsverleden van de ouders van de betrokken tieners. Een boeiende geschiedenisles, verpakt als spannend psychologisch drama, van de maker van het al even geslaagde Der Staat gegen Fritz Bauer.

Somewhere in Tonga

2017 | Drama

Duitsland 2017. Drama van Florian Schewe. Met o.a. Sascha Alexander Gersak, Luis Pintsch en Lolohea Lin.

Op het Polynesische eilandje Tonga (even Google Maps er op naslaan) begint de Duitse sociaal werker Wolski (Gersak), niet erg gehecht aan zijn vaderland, een hersocialiseringsproject voor ontspoorde jongeren. Marcel (Pintsch) bijvoorbeeld, zijn eerste kandidaat. Zestien jaar en opgegroeid met drugs, geweld en andere ellende. De afspraak: Marcel blijft een jaar op het ver afgelegen eilandje, waar hij en zijn lotgenoten eerst hun eigen onderkomen moeten bouwen. Geëngageerd drama van documentairemaker Schewe die met een grotendeels onervaren cast de eerste film op Tonga maakte.

24 Wochen

2016 | Drama

Duitsland 2016. Drama van Anne Zohra Berrached. Met o.a. Julia Jentsch, Bjarne Mädel, Johanna Gastdorf en Emilia Pieske.

Succesvolle comédienne Astrid (Jentsch) en haar vriend Markus (Mädel) zijn in blijde verwachting van hun tweede kindje. Dan blijkt na 24 weken zwangerschap dat het jongetje het Syndroom van Down heeft, en ook nog eens een ernstige hartkwaal. Wat nu? Dit Duitse drama, in Berlijn genomineerd voor de Gouden Beer, heeft qua opzet een hoog tv-film-van-de-weekgehalte, maar is niettemin erg aangrijpend. De acteurs zijn goed (Jentsch kreeg eerder veel prijzen voor haar hoofdrol in Sophie Scholl) en de thematiek is genuanceerd en geloofwaardig uitgewerkt, met aandacht voor alle morele en emotionele dilemma’s.

Der Staat gegen Fritz Bauer

2015 | Drama

Duitsland 2015. Drama van Lars Kraume. Met o.a. Burghart Klaußner, Ronald Zehrfeld, Lilith Stangenberg, Sebastian Blomberg en Michael Schenk.

Als de Duitse ­procu­reur-generaal Fritz Bauer (1903-1968) er niet was geweest, was SS‘er Adolf Eichmann, de man die de logistieke regie voerde over de massavernietiging van de ­Joden, nooit opgepakt. Bauer riskeerde een aanklacht wegens landverraad door de Israëlische geheime dienst in te schakelen voor Eichmanns opsporing in Argentinië. Hoe en waarom hij dat deed is te zien in deze spannende film, die het midden houdt tussen politieke thriller en psychologisch drama. De film kan gezien worden als een postuum eerbetoon aan een onbekende Duitse held, die zijn geheim meenam in zijn graf.

Francofonia

2015 | Documentaire, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Nederland 2015. Documentaire van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth en Johanna Korthals Altes.

Prikkelende mix van archiefbeelden, nagespeelde scènes en bespiegelingen van Sokurov zelf over de zinloosheid van oorlog, de waarde van kunst en de noodzaak van musea. Zonder musea, zegt Sokurov, raakt een volk niet alleen zijn verleden, maar ook zijn toekomst kwijt. Centraal in de film staan de (nagespeelde) ontmoetingen tussen de Franse directeur van het Louvre in oorlogstijd Jacques Jaujard (De Lencquesaing) en de Duitse nazi-officier Franziskus Wolff-Metternich (Utzerath). Onder leiding van Jaujard zijn de belangrijkste kunstwerken uit het Louvre weggehaald en verstopt in kastelen.

Gerhard Richter - Painting

2011 | Documentaire

Duitsland 2011. Documentaire van Corinna Belz.

Documentaire van de Duitse cineaste Corinna Belz toont precies wat de titel belooft: de beroemde schilder Gerhard Richter aan het werk in zijn Keulse studio. Dat is best bijzonder, want Richter geeft zelden interviews en liet zich voorheen al helemaal niet graag filmen. Praten doet hij in de film mondjesmaat, we zien de veelzijdige kunstenaar – zijn werk varieert van fotorealistisch tot zeer abstract - vooral ploeteren op een reeks grote doeken. Het resultaat is traag en schaamteloos highbrow, maar voor geïnteresseerden ook uniek en fascinerend.

More Than Honey

2012 | Documentaire

Zwitserland​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk 2012. Documentaire van Markus Imhoof.

De honingbij dreigt uit te sterven. Waarom dat erg is, wordt aangekaart in de documentaire More Than Honey. De kwestie gaat regisseur Markus Imhoof aan het hart: hij komt uit een familie waarin al generaties lang bijen worden gehouden. In de film komt alles langs wat met bijen te maken heeft, van mooie close-ups van de ogen van de beestjes, tot gesprekken met imkers die de veranderende industrie niet willen accepteren. Jammer genoeg wordt er geen enkele oplossing genoemd in de documentaire, waardoor je na afloop met een hoop vragen blijft zitten.

Westen

2013 | Drama

Duitsland 2013. Drama van Christian Schwochow. Met o.a. Jördis Triebel, Tristan Göbel, Alexander Scheer, Jacky Ido en Anja Antonowicz.

DDR, 1978. Nadat haar geliefde bij een auto-ongeluk is omgekomen besluit Nelly om met haar zoon Aleksej alles achter zich te laten. Met twee koffers plus list en bedrog weet ze het vrije West-Berlijn te bereiken. In een opvangcentrum wordt Nelly geconfronteerd met haar verleden. De in Oost-Duitsland opgegroeide regisseur Schwochow, geboren in het jaar waarin dit pakkende drama speelt, baseerde zich op een scenario van zijn moeder Heide. Het geheel doet denken aan de films van Christian Petzold (Barbara, Phoenix). Triebel munt uit in haar hoofdrol. Meerdere onderscheidingen.

Wer wenn nicht wir

2011 | Biografie, Drama

Duitsland 2011. Biografie van Andres Veiel. Met o.a. August Diehl, Lena Lauzemis, Alexander Fehling, Imogen Kogge en Thomas Thieme.

Speelfilmdebuut van documentairemaker Veiel over de heftige liefdesgeschiedenis tussen Bernward Vesper, zoon van een Hitler-trouwe dichter, en Gudrun Ensslin, een van de latere oprichters van de Rote Armee Fraktion. Een politiek liefdesdrama en intelligente karakterstudie ineen, waarbij Veiel zich volledig richt op de voorgeschiedenis van het extreemlinkse terrorisme in Duitsland. Die keuze maakt Wer wenn nicht wir stukken interessanter dan het veel bekendere Der Baader Meinhof Komplex (2008), maar als biografie is het wel wat aan de klassieke kant.

Father and Son

2004 | Drama

Rusland​/​​Nederland​/​​Duitsland​/​​Italië 2004. Drama van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Andrei Shchetinin en Aleksei Nejmyshev.

Father and Son, tweede deel in een drieluik van Aleksandr Sokoerov, ontvouwt in flarden een wereld waarin de moeder jong is gestorven, de vader in de zoon zijn overleden geliefde herkent, en waarin de jongen op zijn beurt tegen zijn stoere vader opkijkt. Het is een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Sokoerov, wiens zwaarmoedig bewustzijn meesterwerk na meesterwerk oplevert.

Flucht ins Leben - Die Erika und Klaus Mann Story

2001 | Drama, Documentaire

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2001. Drama van Andrea Weiss en Wieland Speck. Met o.a. Conny Appenzeller, Albrecht Becker, Sol Bondy, Thomas Bronner en Michael Callahan.

Father and Son, tweede deel in een drieluik van Aleksandr Sokoerov, ontvouwt in flarden een wereld waarin de moeder jong is gestorven, de vader in de zoon zijn overleden geliefde herkent, en waarin de jongen op zijn beurt tegen zijn stoere vader opkijkt. Het is een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Sokoerov, wiens zwaarmoedig bewustzijn meesterwerk na meesterwerk oplevert.

Viehjud Levi

1999 | Drama, Oorlogsfilm

Zwitserland​/​​Oostenrijk​/​​Duitsland 1999. Drama van Didi Danquart. Met o.a. Bruno Cathomas, Caroline Ebner, Ulrich Noethen, Martina Gedeck en Bernd Michael Lade.

Father and Son, tweede deel in een drieluik van Aleksandr Sokoerov, ontvouwt in flarden een wereld waarin de moeder jong is gestorven, de vader in de zoon zijn overleden geliefde herkent, en waarin de jongen op zijn beurt tegen zijn stoere vader opkijkt. Het is een nieuw hoogtepunt in het oeuvre van Sokoerov, wiens zwaarmoedig bewustzijn meesterwerk na meesterwerk oplevert.

Molokh

1999 | Drama, Biografie

Duitsland​/​​Rusland​/​​Japan​/​​Italië​/​​Frankrijk 1999. Drama van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Leonid Mozgovoy, Elena Rufanova, Leonid Sokol, Yelena Spiridonova en Vladimir Bogdanov.

Een onopwindend etmaal uit het leven van Eva Braun en Adolf Hitler in het jaar 1942 in de burcht in Berchtesgaden in Beieren. Veel prietpraat met Hitlers intieme entourage die bestaat uit rijkspropaganda-minister Dr. Josef Goebbels, zijn vrouw Magda en persoonlijk secretaris Martin Bormann.

Mat' i syn

1997 | Drama, Experimenteel

Rusland​/​​Duitsland 1997. Drama van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Gudrun Geyer en Aleksei Ananishnov.

Makkelijk één van de mooiste films ooit gemaakt, dit drama rondom een zieke vrouw die haar laatste dag doorbrengt in de armen van haar liefhebbende zoon. Sokurov laat zich naar eigen zeggen meer inspireren door schilders dan door filmmakers. En in het geval van Mother and Son vooral door de Duitse Romantici, zoals Casper David Friedrich. Het resultaat is adembenemend. De vervormende lenzen van cameraman Aleksey Fyodorov maken van donkere wolken, dansend gras en een stoomlocomotief fotogenieke onderdelen uit Sokurovs wereld, die altijd net buiten de werkelijkheid treedt.