Darryl F. Zanuck: regie en productie.
Er zijn 18 films gevonden.

The Longest Day

1962 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1962. Oorlogsfilm van Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki en Darryl F. Zanuck. Met o.a. John Wayne, Robert Mitchum, Sean Connery, Robert Ryan en Rod Steiger.

De openingsscène van Spielbergs Saving Private Ryan maakte in 1998 nogal wat los bij het publiek: de close-up presentatie van de landing op de stranden van Normandië visualiseerde de ongekende slachting zoals nooit tevoren. In 1962 was The Longest Day even indrukwekkend voor het massaal toegestroomde publiek. Het immense project van producent/co-regisseur Zanuck bracht tientallen steracteurs op de been die met duizenden (echte) soldaten de beslissende slag historisch verantwoord verbeelden. The Longest Day is ook de eerste film in het genre waarin iedereen zijn eigen taal spreekt. Ontzagwekkend qua schaal, maar soms wat steriel.

The Roots of Heaven

1958 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Drama van John Huston. Met o.a. Errol Flynn, Juliette Gréco, Trevor Howard, Eddie Albert en Orson Welles.

Howard is in zijn eentje een kruistocht begonnen voor het behoud van de Afrikaanse olifant, een bedreigde diersoort die hij de `wortels van de hemel` noemt. Hij krijgt de hulp van een aan lager wal geraakte Britse majoor (Flynn) en een dienstertje uit een nachtclub (Gréco). De groep sympathisanten rond Howard wordt steeds groter, maar er groeien spanningen. Voor deze confrontatie van idealisme met materialisme kon Huston rekenen op de medewerking van een internationale rolverdeling van sterren, wat eigenlijk het zwakke punt van de film vormt. Er is bovendien een overmaat aan onuitgewerkte subplots, zo groot dat er een tv- serie van zou kunnen worden gemaakt. Toch blijft het een eerlijk pleidooi voor de bescherming van bedreigde diersoorten. Vrij gebaseerd op een bekroonde roman van Romain Gary, door Gary zelf in samenwerking met Patrick Leigh-Fermor bewerkt voor de film. Fotografie van Oswald Morris. Gefilmd in CinemaScope.

The Egyptian

1954 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Edmund Purdom, Jean Simmons, Victor Mature, Gene Tierney en Michael Wilding.

Bijna het hele team achter The robe (1953) mocht de historische-epos kunsten uitbreiden in de monsterproductie The Egyptian. Zelfs acteurs Simmons en Mature gingen weer de mediterrane hitte in, dit keer als vriend en liefde van de hoofdpersoon Sinuhe. 'The Egyptian' Sinuhe is een jonge dokter die in het gevlei van de nieuwe farao Akhenaten komt. Een soldaat, een Babylonisch hoertje, een stuntelende dienaar (Peter Ustinov), onbetrouwbare priesters en ontelbare figuranten treden aan in deze Egyptische aflevering van Dynasty. Mummies vertonen hier meer expressie dan de acteurs (uitgezonderd Ustinov), maar zo hoort het in een oud-Hollywoodse sandalenfilm. Zolang het er maar spectaculair, glanzend, zonnig en weelderig uitziet.

Viva Zapata!

1952 | Western, Actiefilm, Biografie

Verenigde Staten 1952. Western van Elia Kazan. Met o.a. Marlon Brando, Jean Peters, Anthony Quinn, Joseph Wiseman en Margo.

Een jaar na zijn succesfilm A Streetcar named Desire uit 1952 kwam Elia Kazan (Elia Kazanjoglou, geb. in Constantinopel) weer met een prima hoofdrol voor Marlon Brando, en ook weer met een goeie film: Viva Zapata! Naar een scenario van John Steinbeck, wiens boek East of Eden weer drie jaar later door Kazan met groot succes verfilmd zou worden. Brando speelt de Mexicaanse boerenopstandeling Zapata die samen met zijn broer Anthony Quinn (Griek, Indiaan of Mexicaan spelen, hij draaide er zijn hand niet voor om, maar ja, geboren uit Ierse vader en Mexicaanse moeder) de boeren in Mexico aan de macht brengt. (JvB/VPRO Gids)

The Snows of Kilimanjaro

1952 | Avonturenfilm, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Henry King en Henri King. Met o.a. Gregory Peck, Susan Hayward, Ava Gardner, Hildegard Knef en Leo G. Carroll.

Journalist en schrijver Peck ligt in Afrika aan de voet van de Kilimanjaro met een ontstoken beenwond op medische hulp te wachten. Ondertussen overdenkt hij, ijlend van koorts, zijn leven en de vrouwen die hij gekend heeft. In die vrouwen herkennen we Hayward, Gardner en Knef. Actie, romantiek en avontuur vormen de hoofdmoot in deze bewerking van een Ernest Hemingway-verhaal, dat destijds een groot succes kende. Voor het hedendaagse publiek zal het allemaal toch te sentimenteel en te naïef overkomen. De vele locaties zorgen voor de nodige afwisseling. Het verhaal werd bewerkt door Casey Robinson en Leon Shamroy was verantwoordelijk voor het adembenemend knappe camerawerk.

No Way Out

1950 | Drama, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1950. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Richard Widmark, Linda Darnell, Stephen McNally, Sidney Poitier en Ruby Dee.

Gewelddadig verhaal over rassenhaat met de kwezelachtige Widmark die gangster-vrienden de dood van zijn broer laat wreken door rassenrellen te veroorzaken. De film was zijn tijd ver vooruit; nog steeds imposant. Poitiers eerste film.

All About Eve

1950 | Drama

Verenigde Staten 1950. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Bette Davis, Anne Baxter, George Sanders, Celeste Holm en Gary Merrill.

'Fasten your seatbelts,' snerpt Margo Channing (Davis) in deze klassieker met de k van koninklijk, 'It's going to be a bumpy night.' Perfecte samenvatting van het aartsvileine verhaal over de op jaren komende Broadway-ster Channing die bewonderaarster Eve Harrington (Baxter) tot haar persoonlijke assistent benoemt. Wat Margo niet weet: Eve wil haar idool onttronen. Er valt een boek te schrijven over Mankiewicz' genadeloze glamourdissectie met het cirkelnarratief, en alle rumoer rondom de film draagt nog bij aan zijn mythische status. Bijrol van Marilyn Monroe. Zes Oscars. Naar 'The Wisdom of Eve' van Mary Orr.

The Return of Frank James

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van Fritz Lang. Met o.a. Henry Fonda, Gene Tierney, Jackie Cooper, Henry Hull en John Carradine.

Fonda speelt in het vervolg op JESSE JAMES weer Frank James, die de moord op zijn broer Jesse wil wreken. De bandieten Carradine en Tannen, die verantwoordelijk waren voor de dood van Jesse, worden na een schijnproces vrijgesproken. Fonda berooft met Whitman en Cooper een kantoor van de spoorwegmaatschappij, waarbij zijn achtervolgers een stationschef neerleggen; uiteraard krijgen de outlaws de schuld. Als Fonda verslaggeefster Tierney (haar debuut op het witte doek) in Denver leert kennen, plaatst zij zijn overlijdensbericht in de krant. Fonda meent dat hij ongenaakbaar is en zet de achtervolging op Carradine en Tannen voort. Ze krijgen Tannen te pakken, maar Carradine sterft later in een schuurtje, net voordat Fonda hem ter verantwoording kan roepen. Een kleurige productie en ongebruikelijk werk voor en van de meester-regisseur.

The Little Princess

1939 | Drama, Familiefilm, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van Walter Lang en William A. Seiter. Met o.a. Shirley Temple, Richard Greene, Anita Louise, Ian Hunter en Cesar Romero.

Kindsterretje Shirley Temple (1928-2014) dat tussen 1935 en 1938 voor oorverdovend gerinkel aan de bioscoopkassa zorgde, is te zien in haar eerste Technicolor-film. In dit lichtvoetige drama speelt ze een meisje dat door haar vader op een sjieke kostschool wordt achtergelaten wanneer hij wordt opgeroepen voor de Boerenoorlog. Na het bericht van zijn vermissing wordt Sara een Assepoester-achtige bediende. Natuurlijk is het energieke goudlokje niet klein te krijgen. Amusante tweede bewerking van het boek van Frances Hodgson Burnett is een passend stervehikel voor Temple.

The Hound of the Baskervilles

1939 | Mysterie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1939. Mysterie van Sidney Lanfield. Met o.a. Basil Rathbone, Nigel Bruce, Richard Greene, Wendy Barrie en Lionel Atwill.

Hoewel hij zelf een groot deel van de film buiten beeld blijft, zet Basil Rathbone hier zijn eerste Sherlock Holmes neer. Er zouden nog 12 films volgen, waarin hij als Holmes samenspeelt met Nigel Bruce in de rol van Dr. Watson. In The Hound of the Baskervilles raakt speurneus Holmes betrokken bij de mysterieuze erfenis van de familie Baskerville: er vinden steeds weer curieuze moorden plaats in hun landhuis. Prima sfeervolle productie naar de detective avonturen van Arthur Conan Doyle. Sinds 1975 bevat de film de voordien verwijderde, voor fans cruciale, zin 'Watson, de naald alsjeblieft'.

The Adventures of Sherlock Holmes

1939 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1939. Mysterie van Alfred L. Werker. Met o.a. Basil Rathbone, Nigel Bruce, Ida Lupino, George Zucco en Alan Marshal.

In The Hound of the Baskervilles speelden Rathbone en Bruce voor het eerst respectievelijk Sherlock Holmes en Doctor Watson en zouden dat nog twaalf keer samen doen. In dit eerste vervolg raken ze betrokken bij een grote juwelenroof. Liefhebbers zweren bij zijn vertolking van de door auteur Arthur Conan Doyle gecreëerde Britse detective, maar Rathbone zelf was er niet gelukkig mee. Zijn eerste Holmes-rol omschreef hij later als 'een negatief waarvan ik later talloze positieven van dezelfde foto heb gemaakt'.

Jesse James

1939 | Western, Biografie

Verenigde Staten 1939. Western van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Henry Fonda, Nancy Kelly, Randolph Scott en Henry Hull.

De gebroeders James, Frank (Fonda) en Jesse (Power), verdedigen net als anderen hun lapje grond tegen de gedwongen verkoop aan gewetenloze agenten van de spoorwegmaatschappij. Als hun huis in brand raakt, komt moeder James om. De broers wreken zich door een vertegenwoordiger van de maatschappij koud te maken. Men looft een zeer hoge beloning uit aan wie ze opbrengt, dood of levend. De outlaws handhaven zich met geslaagde overvallen op treinen en banken. Jesse (Power) probeert een geweldloos leven te gaan leiden, maar zijn vrouw Kelly kan niet op tegen het gevlucht van de ene schuilplaats naar de andere. Hoewel het lijkt dat de gebroeders James ongenaakbaar zijn, worden ze tenslotte verraden door een voormalige medeplichtige, Carradine. Regisseur Kings zorgvuldig opgebouwde western is inmiddels een klassieker geworden. Werd gevolgd door THE RETURN OF FRANK JAMES.

Drums Along the Mohawk

1939 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek, Drama, Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Avonturenfilm van John Ford. Met o.a. Claudette Colbert, Henry Fonda, John Carradine, Edna May Oliver en Eddie Collins.

In het jaar van het verpletterende Stagecoach maakte regisseur Ford nog een prachtige film. Vlak voor de Onafhankelijkheidsoorlog verhuizen Lana (Colbert) en Gilbert Martin (Fonda) naar een huisje in de Mohawk Valley. Vooral Lana moet erg wennen aan het karige, primitieve bestaan. En dan beginnen Indianen, aangevoerd door de eenogige Brit Caldwell (Carradine), hun dorpje ook nog aan te vallen en breekt ook nog de oorlog met de Britten uit. Met hulp van uitstekend spelende Colbert en Fonda schetste Ford in zijn eerste kleurenfilm een opmerkelijk realistisch beeld van een tumultueuze periode uit de Amerikaanse geschiedenis.

Heidi

1937 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1937. Familiefilm van Allan Dwan en Allen Dwan. Met o.a. Shirley Temple, Jean Hersholt, Arthur Treacher, Helen Westley en Mady Christians.

Het klassieke kinderverhaal dat in het Zwitserland van de 19e eeuw speelt. Goed gegeven voor Temple, die een meisje speelt dat bij haar grootvader Hersholt wordt weggehaald en bij de wrede Nash komt te wonen. Aardige zakdoekenfilm voor kinderen. De Nederlandse klompendansen horen niet in een Zwitsers verhaal thuis.

Forty-Second Street

1933 | Musical

Verenigde Staten 1933. Musical van Lloyd Bacon. Met o.a. Warner Baxter, Ruby Keeler, George Brent, Bebe Daniels en Dick Powell.

Voor producent Baxter is deze kans een nieuw muziekspektakel op Broadway te brengen waarschijnlijk ook zijn laatste. Tijdens de grote depressie is hij alles kwijtgeraakt, dus nu is het erop of eronder. Tot overmaat van ramp verstuikt zijn vedette Daniels haar enkel. Het werkeloze chorus-meisje Keeler zal echter redding brengen.

Cabin in the Cotton

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Bette Davis, Richard Barthelmess, Dorothy Jordan, Henry B. Walthall en Tully Marshall.

Gedateerd melodrama over katoenplukkers met eerlijke Barthelmess die bijna geruïneerd raakt door zuidelijke schone Davis; overdreven maar interessant.

The Public Enemy

1931 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1931. Misdaad van William A. Wellman. Met o.a. James Cagney, Jean Harlow, Eddie Woods, Beryl Mercer en Donald Cook.

Tom Powers en zijn vriend Matt Doyle groeien tijdens WO I op in een kansarme wijk van Chicago en raken al snel betrokken bij criminele activiteiten. Tijdens de drooglegging in de jaren dertig groeit Powers uit tot een gevreesde gangster. Cagney eist de aandacht op in deze harde maar intelligente gangsterfilm.

Little Caesar

1930 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1930. Misdaad van Mervyn LeRoy. Met o.a. Edward G. Robinson, Douglas Fairbanks jr, Glenda Farrell, Stanley Fields en Sidney Blackmer.

Een onbelangrijke dief wordt een onderwereld-grootheid. Gedenkwaardige rol van Robinson als Caesar Enrico Bandello in deze klassieke gangsterfilm die nog steeds spannend is. Scenario van Robert N.Lee, Darryl Zanuck en Francis Edward Faragoh naar de roman van W.R. Burnett. Camerawerk van Tony Gaudio.