Valeriu Andriuta is acteur.
Er zijn 3 films gevonden.

Donbass

2018 | Drama

Duitsland/Oekraïne/Frankrijk/Nederland/Roemenië 2018. Drama van Sergei Loznitsa. Met o.a. Valeriu Andriuta, Georgiy Deliev en Evgeny Chistyakov.

Het conflict tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten aan de hand van een elftal vignetten, die (zeer) losjes met elkaar verbonden zijn. De regisseur - zelf in Oekraïne geboren - houdt zich niet in en geeft alle partijen er flink van langs in deze uitbundige, maar ook onevenwichtige film. Donbass wisselt namelijk vaak van toon, en is dan weer theatraal, dan weer gefilmd als een documentaire. De plot, voor zover aanwezig, is vanwege het fragmentarische karakter niet altijd even goed te volgen, en het ene vignet is een stuk beter dan het andere.

A Gentle Creature

2017 | Drama

Frankrijk 2017. Drama van Sergei Loznitsa. Met o.a. Vasilina Makovtseva, Valeriu Andriuta, Liya Akhedzhakova, Sergei Kolesov en Dimitry Bykovsky.

Wanneer een naamloze vrouw ('de zachtmoedige', naar Dostojevski) een pakket dat ze aan haar man in een Siberische gevangenis stuurde onbestelbaar retour krijgt, begint ze aan een lange reis om uit te zoeken wat er loos is. Het wordt een bureaucratische hordenloop langs machtsmisbruikers en uitbuiters die steeds absurdere, duistere trekjes aanneemt en uitmondt in een kafkaësk horrorsprookje over Rusland als gevangenissysteem waaruit geen ontsnapping mogelijk is. Vlijmscherpe maatschappijkritiek met een begrijpelijk woedend, maar niettemin zichzelf overschreeuwend slot.

Beyond the Hills

2012 | Drama

Roemenië 2012. Drama van Cristian Mungiu. Met o.a. Cosmina Stratan, Cristina Flutur, Valeriu Andriuta en Dana Tapalaga.

De naar Duitsland geëmigreerde Roemeense Alina (Flutur) keert terug naar Roemenië om Voichita (Stratan), haar goede vriendin van vroeger (de film suggereert een jeugdliefde), op te halen. Maar die blijkt inmiddels in een streng klooster te leven en wil niet mee. Zodat Alina ook maar in het klooster gaat wonen. Op feiten gebaseerd drama van Mungiu, de regisseur van 4 maanden, 3 weken & 2 dagen, laat prachtig zien hoe de goede bedoelingen van de priester die het klooster leidt uiteindelijk catastrofaal zijn voor de eigenzinnige vrouw.