Florestano Vancini (1926-2008): regie, cast en scenario.
Er zijn 17 films gevonden.

Piazza di Spagna

1992 | Drama

Italië 1992. Drama van Florestano Vancini. Met o.a. Fabio Testi, Serena Grandi, Lorella Cuccarini, Ethan Wayne en Stefano Madia.

Een overdadig vervolgverhaal, in vijf afleveringen van 100m elk, dat speelt rond de Spaanse Trappen in Rome. In het wereldje van de haute couture wordt leven en werken gevolgd van de middenklasse, de hogere burgerij en de adel, met alle liefdes, intriges, verkrachtingen, jaloezietjes en flirtpartijen van dien. De acteerprestaties zijn van ongelijk niveau in deze soap-opera, die niet meer is dan een zeepbel.

Gino Cervi : un attore

1991 | Biografie, Documentaire

Italië 1991. Biografie van Tonino Cervi en Sergio d'Ottavi. Met o.a. Gino Cervi, Sergio Tofano, Evi Maltagliati, Michele Placido en Luciano Pavarotti.

Een interessante documentaire, in vijf delen van een uur, over het leven van Gino Cervi (1901-1974), een van de beste Italiaanse acteurs van de 20e eeuw. Cervi, zoon van een toneelcriticus, stond vanaf 1924 op de planken. Hij was te zien in films, waaronder een aantal onvergetelijke klassiekers, voor de tv speelde hij o.a. commissaris Maigret, en op het toneel schitterde hij als Cyrano en Falstaff. Zijn persoonlijkheid, zijn carrière en zijn bijdragen aan de wereld van het amusement worden uit de doeken gedaan in interviews met acteurs, regisseurs en zelfs politici. Met scènes uit oude ZW-films.

Complot international

1989 | Misdaad

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1989. Misdaad van Florestano Vancini. Met o.a. Erland Josephson, Jean-François Poron en Gerd Bockmann.

Uitgangspunt is een gevangen genomen drugssmokkelaar, die gewond raakt door een messteek in de hartstreek. Dan volgen er de gebruikelijke, afgezaagde avonturen rond een modieus thema. Is evenwel het aanzien waard dankzij de krachtige hand van de regisseur, wiens stijl aan een shockbehandeling doet denken.

La Neve nel bicchiere

1986 | Drama

Italië 1986. Drama van Florestano Vancini. Met o.a. Marnie Maitland, Anna Lelio, Massimo Ghini, Anna Teresa Rossini en Peter Chatel.

Een goed geproduceerde tv-film over drie generaties van arme boeren, hun strijd en hun hoop, die geleidelijk aan de bourgeoisie gaan vormen. Een verhaal dat zich uitstrekt van het eind van de 19e eeuw tot en met de door oorlogen geteisterde jaren van deze eeuw. Goed geregisseerd met prima acteurs.

La Piovra 2

1985 | Misdaad, Drama

Duitsland​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Misdaad van Florestano Vancini. Met o.a. Michele Placido, Florinda Bolkan, Martin Balsam, Nicole Jamet en Cariddi Nardulli.

Deze voortreffelijk geproduceerde en geacteerde, 6 uur durende mini-serie over een inspecteur van politie die vastbesloten is de Mafia te breken, is een drama van hoog niveau. Placido, als de inspecteur en bendebestrijder die hoge bendeleden, kleine dealers en keurige witte-boordencriminelen in de val lokt, levert één van de beste acteerprestaties van zijn carrière. Ook bekend als THE OCTOPUS 2.

La baraonda - Passioni popolari

1980 | Komedie

Italië 1980. Komedie van Florestano Vancini. Met o.a. Giuliano Gemma, Edy Angelillo en Enrico Grazioli.

Een weinig bijzondere film over een dokter die toevallig zijn vroegere liefde tegenkomt. Daardoor komen herinneringen en nostalgische gevoelens uit de tijd dat zij geliefden waren naar boven, maar dat brengt hen in een lastige situatie.

Un Dramma borghese

1979 | Drama, Erotiek

Italië 1979. Drama van Florestano Vancini. Met o.a. Franco Nero, Dalila di Lazzaro, Lara Wendel en Carlos Bagno.

Een journalist is voor zijn werk in Zwitserland en haalt zijn 15-jarige dochter van kostschool om haar na jaren van scheiding opnieuw te leren kennen. Het meisje ontwikkelt een erotische fixatie en heeft haar vader bijna verleid, als een doortastende oudere schoolvriendin opduikt en de aandacht monopoliseert. Het opmerkelijke spel van de vroegrijpe Wendel geeft de eerste helft van de film overtuigingskracht, hoewel Nero zich zichtbaar meer opgelaten voelt dan het scenario motiveert. De tweede helft is een clichématig melodrama. De oorspronkelijke versie heeft een documentaire proloog en epiloog over de schrijver van de roman - Guido Morselli - die in de export gewoonlijk gecoupeerd zijn.

La violenza - quinto potere

1975 | Drama

Italië 1975. Drama van Florestano Vancini. Met o.a. Michele Abruzzo, Mario Adorf, Maria Grazia Buccella, Silvia Dionsio en Turi Ferro.

Speelt in een rechtszaal in Sicilië, en gaat over een zaak tussen twee rivaliserende mafiabendes. De film is lachwekkend want alleen de kleine criminelen komen in moeilijkheden en de grote bazen gaan onderuit. Interessant voor de kijkers die de Italiaanse cultuur, de politiek en de wetgeving een beetje kennen. Goed spel.

Amore amaro

1974 | Drama

Italië 1974. Drama van Florestano Vancini. Met o.a. Lisa Gastoni, Leonard Mann, Rita Livesi en Maurizio Fiori.

In de Noord-Italiaanse stad Ferrara van rond 1935 wordt een student, wiens vader als antifascist in de gevangenis zit, verliefd op een knappe lerares. Hun romance wordt overschaduwd door het politieke geweten van de jongeman die zijn vader wil volgen, waardoor de vrouw die in fascistische kringen verzeild is geraakt, hem verlaat. Een aantal goede acteurs en een verhaal dat goed in elkaar zit.

Il Delitto Matteotti

1973 | Drama

Italië 1973. Drama van Florestano Vancini. Met o.a. Franco Nero, Mario Adorf, Ricardo Cucciola, Damiano Damiani en Renzo Montagnani.

Een socialistische partijsecretaris stelt in 1924 corruptie en intimidatie van fascisten bij een verkiezingscampagne aan de kaak en wordt daarna ontvoerd en vermoord. De vriendschap tussen Mussolini en de Italiaanse koning schort het vonnis op, ondanks onweerlegbare bewijzen tijdens het proces. Er komen nieuwe verkiezingen waarbij de fascisten door dezelfde praktijken definitief aan de macht komen. Interessante, maar gortdroge historische reconstructie zonder diepergaande analyse. Bravoure- rol van Adorf als Il Duce.

I Fatti di Bronte

1971 | Drama, Historische film

Joegoslavië​/​​Italië 1971. Drama van Florestano Vancini. Met o.a. Ivo Garrani, Mariano Rigilio, Giuliano Petrelli, Fillippo Scalzo en Mico Cundari.

In 1860 komen Siciliaanse boeren in verzet en eisen hun onteigende land terug, waarbij extremisten hun kans grijpen en de tegenstanders Britse hulp inroepen. Na een bloedig ontspoorde opstand komen Noordelijke troepen in naam van Garibaldi de orde herstellen, maar door misverstanden en omdat ze het dialect niet spreken worden uitgerekend de gematigde leiders ter dood veroordeeld. Dit vergeten stuk historie kreeg intelligente scenariobewerking, die echter in zwart-wit-contrasten verfilmd werd alsof het een spaghetti-western was. Joegoslavische in plaats van Siciliaanse lokaties ondermijnen de authenticiteit, en het inkorten van de bedoelde tv-serie tot bioscooplengte versimpelt de stof - die niettemin blijft boeien - nog meer.

Un Estate in quattro

1968 | Drama, Erotiek

Italië 1968. Drama van Florestano Vancini. Met o.a. Giuliano Gemma, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand en Rosemary Dexter.

Zweeds echtpaar leert tijdens de vakantie op een Italiaans eiland een toeristenpaar kennen van wie de probleemloze erotiek contrasteert met hun door leeftijdsverschil en oud zeer, gefrustreerde relatie. De Zweed vermoordt de jonge Italiaan als surrogaat wraak op een vroegere rivaal. Goed acteren geeft meerwaarde aan de bedoelde hommage aan Ingmar Bergman, al is de tekening van een verziekt huwelijk hier veel oppervlakkiger en wordt die afgezet tegenover de schijnbaar ongecompliceerde seksuele vrijheid van Italianen, waarmee alleen het ene stereotiep door het andere vervangen wordt.

L'isola

1968 | Erotiek, Romantiek, Drama

Italië 1968. Erotiek van Florestano Vancini. Met o.a. Giuliano Gemma, Bibi Andersson, Gunnar Björnstrand en Rosemary Dexter.

Zweeds echtpaar op vakantie in Italië wordt geconfronteerd met Italiaans echtpaar en naast wat film-toerisme, wat bloot en zogenaamd-gewaagddoenerij is het niet duidelijk wat Vancini bedoelt: dat de Zweden met hun vrije seks een gefrustreerd volk zijn of dat de Italianen gezond met seks weten om te gaan?

I lunghi giorni della vendetta

1966 | Western

Italië​/​​Spanje 1966. Western van Florestano Vancini. Met o.a. Giuliano Gemma, Gabriella Giorgelli, Francisco Rabal, Conrado Sanmartin en Nieves Navarro.

Gemma ontsnapt uit de gevangenis, en de lange weg van de wraak is daar. Gemma heeft onschuldig gezeten en de schuldigen krijgen nu problemen - tot aan de laatste man, zoals dat in een spaghetti-western hoort. Een goede, spannende film. Vancini heet gebruikt de naam Stan Vance als pseudoniem. Scenario van Fernando Di Leo. Camerawerk van Francisco Marin.

La Banda Casaroli

1962 | Drama, Misdaad

Italië 1962. Drama van Florestano Vancini. Met o.a. Jean-Claude Brialy, Renato Salvatori, Tomas Milian, Gabriele Tinti en Carlisto Carlisti.

Een werkloze laat zich door twee kordate lotgenoten overhalen om mee te doen in de oplichterijen waarmee ze in hun onderhoud voorzien. Het trio pleegt ook bankovervallen tot het mis gaat en de twee anderen door de politie worden gedood. Zonder vrienden en zonder toekomst pleegt de overlevende zelfmoord. Sociaal drama geeft in deze realistische aanpak meer aandacht aan de misdaad dan aan de onderliggende aspecten en motivaties, waardoor het noodlottige einde onnodig melodramatisch overkomt, ondanks het goede spel van Milian. Treffende en sfeervolle fotografie.

La Lunga notte del '43

1960 | Oorlogsfilm

Italië 1960. Oorlogsfilm van Florestano Vancini. Met o.a. Belinda Lee, Gabriele Ferzetti, Andrea Checchi en Gino Cervi.

Een vooraanstaand militant van de nieuwe republikeins- fascistische partij wordt vermoord en dit geeft aanleiding tot een lange nacht van vergeldingsmaatregelen. Een goede sfeer, maar de cineast heeft te veel aandacht gehad voor de idylle in de film (met laatste rol van Lee).

La donna del fiume

1954 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1954. Drama van Mario Soldati. Met o.a. Sophia Loren, Gérard Oury, Rik Battaglia, Lise Bourdin en Enrico Olivieri.

Een meisje wordt verleid door een smokkelaar en geeft hem aan bij de politie, ondanks het feit dat ze een kind van hem verwacht. Als hij later uit de gevangenis wordt ontslagen, is het zoontje plotseling verdwenen. Lorens eerste grote sterrol kreeg achter de camera`s medewerking van velen die later een eigen reputatie zouden verwerven (Pasolini schreef de dialoog). Een aanvankelijk sfeervol, broeierig melodrama ontspoort tegen het einde met veel louterende droefenis die de ster nog niet overtuigend weet te acteren.