Jaromil Jireš is regisseur en acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Ein kurzer Traum - Der Film des Prager Frühlings

1998 | Documentaire, Historische film

Duitsland 1998. Documentaire van Ulrich Kasten en Fred Gehler. Met o.a. Milos Forman, Jan Němec, Jaromil Jireš, Jirí Menzel en Miroslav Ond[KA1]ricék.

Wat is er geworden, dertig jaar na dato, van de cineasten die midden jaren 1960 aan de wieg stonden van de `nouvelle vague` in Tsjechoslowakije? Even leek het erop of er een frisse wind doorheen de verstarde communistische propaganda-film waaide. Jonge cineasten raakten gewaagde onderwerpen aan en lieten het leven van alledag zien in een communistische gemeenschap. Het sociaal realisme kende internationaal succes in die dagen. Maar met de inval van het Russische leger in Praag op 21 augustus 1968 kwam er een einde aan de Praagse Lente en aan de moedige pogingen van enkele jonge mensen. De regisseurs van deze uitstekend uitgewerkte documentaire gingen op zoek naar de overlevenden van die Praagse Lente en spraken in schilderachtige decors als het Caf[KA1]e Slavia, destijds d[KA1]e ontmoetingsplaats van iedereen die in Praag met film te maken had, met o.a. Forman (de enige die het land kon ontvluchten om in Amerika furore te maken), Němec, Jireš, Menzel en Chytilová. Sommigen van hen kregen nadien beroepsverbod, anderen maakten nog films waarin ze hun idealen meer symbolisch moesten uitdragen. Ze brengen een hulde aan enkele overleden collega's, zoals scenarist Bohumil Hrabal en cineast Evald Schorm. Het scenario is van Kasten, Gehler en Libuše Hofmanová. Gudrun Bramann stond in voor de montage en Wolfgang Lindig maakte de filmopnamen. Spijtig genoeg zijn de getoonde filmfragmenten meestal in Duitse versie. Toch een aanrader voor filmstudenten.

Lev s bilou hřivou

1987 | Biografie

Tsjechoslowakije 1987. Biografie van Jaromil Jireš. Met o.a. Luděk Munzar, Jana Hlváčová, Veronika Žilková, Zlata Adamovska en Hanna Militká.

Een teleurstellende biografie van componist Leos Janacek, wiens stormachtige leven en carrière worden afgebeeld in een reeks verwarde en onnodig expressionistische scènes. Alleen het tragische verhaal van zijn dochter Olga is samenhangend en indrukwekkend. De muziek is goed maar vertraagt de film door de wijze waarop zij gebruikt is.

Prodloužený čas

1984 | Komedie

Tsjechoslowakije 1984. Komedie van Jaromil Jireš. Met o.a. Mil[KA5]os Kopecký, Tatána Fischerová, Petr Čepek, Ota Sklenčka en Jana Ditětová.

Milde, ironische film over een beminde, brave en oppassende professor in de kunstgeschiedenis (Kopecký), die voor een maagaandoening in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Daar wordt vastgesteld dat hij aan kanker lijdt en dat de kans op herstel gering is. Kopecký, die niets meer te verliezen heeft gaat doen waar hij zin in heeft, en zegt wat hij op zijn hart heeft; hij trouwt met de veel jongere Fischerova, die wel wat ziet in de ouder wordende, wijze heer. Onderhoudend en grappig, maar wel wat oppervlakkig, inclusief de goede afloop: hij geneest toch. Het scenario is van Jaromil Jiriš en Marta Kadlečiková. De fotografie is van Jaroslav Kučera.

Katapult

1984 | Komedie

Tsjechoslowakije 1984. Komedie van Jaromil Jireš. Met o.a. Jiři Bartoška, Kateřina Machá-0cková, Jiřina Jirásková, Barbora Štěpánová en Johana Tesařova-Dvořáková.

In deze ironische komedie worden droom en werkelijkheid vermengd in een verhaal over een ingenieur op middelbare leeftijd, die zijn gelukkige, maar stereotiepe gezinsleven meer dan zat is. Hij heeft avontuurtjes met vijf verschillende vrouwen, die door een computer voor hem worden uitgekozen. Regisseur Jires had wat meer zwarte humor in zijn film kunnen stoppen, maar de figuren uit de bestseller van Vladimir Páral uit 1967 zijn best amusant.

Neuplne Zatmeni

1982 | Familiefilm

Tsjechoslowakije 1982. Familiefilm van Jaromil Jireš. Met o.a. Lucie Pátková, Oldřich Navrátil, Blanka Bohková, Jana Březinova en Gabriela Beštáková.

De veertien-jarige Pátková maakt een lelijke val uit de zweefmolen en begint geleidelijk aan haar gezichtsvermogen te verliezen. Haar moeder probeert haar gerust te stellen door te zeggen dat haar blindheid maar tijdelijk is, en dat ze spoedig zal genezen. Ze moet worden opgenomen in een speciale kliniek, waar ze erachter komt dat het een blindeninstituut is. Men vertelt haar dat ze hoogstwaarschijnlijk nooit zal zien. Ze voelt zich misleid en is vertwijfeld. Een film, die zonder valse sentimenten probeert duidelijk te maken dat men oprecht moet zijn en iemand moet begeleiden bij zijn handicap - zeker als het gaat om een kind. Het scenario is van Danielá Fischerová en Jires. Het camerawerk is van Emil Sirotek.

Útěky domu

1980 | Drama

Tsjechoslowakije 1980. Drama van Jaromil Jireš. Met o.a. Jana Brejchová, Jan Kanyza, Tomàš Holý, Evald Schorm en Josef Somr.

Een psychologisch drama. Marie, een mode-ontwerpster, is bang haar veel jongere man te verliezen en verwaarloost hun aangenomen zoon die dan ook van huis wegloopt. Gelukkig overwint de vrouw de crisis en vindt er een familiereunie plaats. Dit moralistische verhaal is te conventioneel in de behandeling van het thema om te overtuigen.