Saeed Jaffrey: cast.
Er zijn 21 films gevonden.

The Inspector Lynley Mysteries: Deception On His Mind

2003 | Mysterie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 2003. Mysterie van Tim Leandro. Met o.a. Nathaniel Parker, Sharon Small, Tanveer Ghani, Anjali Jay en Tarek Ramini.

Mr. In-Between

2001 |

Verenigd Koninkrijk 2001. Paul Sarossy. Met o.a. Andrew Tiernan, Geraldine O'Rawe, Andrew Howard, Saeed Jaffrey en David Calder.

Mustang: The Hidden Kingdom

1994 | Documentaire

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Tony Miller. Met o.a. Harrison Ford en Saeed Jaffrey.

Sinds 1959, het jaar dat de Chinezen de Tibetaanse regering tot ballingschap dwongen, bereiken ons nog maar weinig beelden van de achtergebleven Tibetaanse boeddhisten. In deze documentaire geven regisseur/cameraman Tony Miller en zijn crew een opmerkelijk menselijke en beeldende kijk op het leven in het kleine Himalaya-koninkrijk Mustang, gelegen in een tijdloze uithoek ergens op de grens van Tibet en Nepal. Het is zo onbekend dat zelfs de Encyclopedia Brittannica er geen melding van maakt. In 1993 worden haar grenzen overschreden als de Dalai Lama een boodschapper, Lama Khamtruel Rinpoche, stuurt om het contact met de 7000 geïsoleerde inwoners te herstellen en hun vertrouwen te sterken. De reis van de 68-jarige Rinpoche te paard vanuit India duurt zes weken. Harrison Ford is de verteller, met Jaffrey als commentator, maar wie we eigenlijk missen is de overtuigde boeddhist Richard Gere. Een prachtige, bewogen en fascinerende documentaire.

Le prix d'une femme

1993 | Drama

Zwitserland​/​​Canada​/​​Frankrijk 1993. Drama van Gérard Krawczyk. Met o.a. Philippine Leroy-Beaulieu, Suchitra Pillai-Malik, Franck Lapersonne, Serge Dupire en David John Pope.

In Indië voor de opnamen van een publiciteitsfilm, wordt regisseusse Leroy-Beaulieu onverwachts geconfronteerd met de plaatselijke zeden en gewoonten. Alles begint met de vreemde ontmoeting met Pillai-Malik die smeekt om een rol in haar film. Voor haar is het een kwestie van leven of dood. De geëmancipeerde Française gelooft het verhaal van het meisje niet. Dat kan volgens haar niet meer aan het eind van de 20e eeuw. Een cultuurschok die de toeschouwer versteld doet staan. Het gegeven is sterker dan de uitwerking, die eerder traditioneel alle exotische clichés volgt. Krawczyk schreef het scenario samen met Odile Barsky, Chantal Pelletier, Jean- Pierre Sinapi en Daniel Tonachella. Opgenomen op Sri Lanka door Gérard de Battista.

Manika une vie plus tard

1989 | Mysterie, Drama

Frankrijk 1989. Mysterie van François Villiers. Met o.a. Julian Sands, Stéphane Audran, Jean-Philippe Écoffey, Saeed Jaffrey en Suresh Oberoy.

De tien-jarige Manika, die in een dorpje langs de kust van de Indische Oceaan woont, beweert dat ze in een vorig leven de vrouw van een rijke Brahmaan is geweest en in het kraambed is gestorven. Père Daniel doet wanhopige pogingen haar een reëelere kijk op de dingen bij te brengen. Hij gaat met haar mee naar Nepal, waar zij haar zogenaamde echtgenoot hoopt terug te vinden. Debutant Villiers vertelt, met als uitgangspunt een origineel thema, van deze lange tocht. Hij doet dit op kleurrijke, fantasievolle, vindingrijke en oorspronkelijke wijze. Prachtig camerawerk van Alain Levent.

Diamond's Edge

1989 | Mysterie, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1989. Mysterie van Stephen Bayly. Met o.a. Colin Dale, Darsley McLinden, Susannah York, Michael Robbins en Bill Paterson.

Een jonge detective en zijn veel slimmere broertje moeten uitvinden waarom internationale boeven zo fervent achter een doos met chocoladebobons aanzitten. Woordspelingen te over in deze parodie op klassieke Amerikaanse detectivefilms, maar van de grond komen doet het niet echt (ondanks de onlogische Londense locaties). Anthony Horowitz bewerkte zijn eigen boek The Falcon's Malteser voor de film.

The Deceivers

1988 | Avonturenfilm, Actiefilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1988. Avonturenfilm van Nicholas Meyer. Met o.a. Pierce Brosnan, Saeed Jaffrey, Shashi Kapoor, Helena Mitchell en David Robb.

In het India van 1825 verft een Britse koloniale ambtenaar (Brosnan) zichzelf bruin om zich uit te kunnen geven voor een autochtoon en zo in de cultus van een groep rituele wurgers te kunnen infiltreren. John Masters' exotische roman wordt in een fraaie, maar moeizame ervaring omgezet door Michael Hirst. De acteurs komen af en toe verward over en dat gevoel zal zich ook van het kijkerspubliek meester maken. Dit lusteloze avonturenverhaal werd volledig in India opgenomen en geproduceerd door Ismail Merchant.

Just Ask for Diamond

1988 | Familiefilm, Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1988. Familiefilm van Stephen Bayly. Met o.a. Susannah York, Patricia Hodge, Roy Kinnear, Michael Medwin en Peter Eyre.

Een niet al te snuggere privé-detective wordt geholpen door zijn broertje. Op een dag overhandigt een dwerg hun een pakje, dat ze verschrikkelijk goed moeten bewaren. Wanneer de dwerg wordt vermoord, maken ze het pakje open, en ze vinden een doosje snoep. Waarom deed de dwerg zo geheimzinnig en waarom zit een hele reeks andere lugubere personages achter een doodgewoon doosje chocolaatjes aan?

Partition: The day India burned

1987 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van John Shrapnel. Met o.a. Zohra Segal, Zia Mohyeddin en Saeed Jaffrey.

Een niet al te snuggere privé-detective wordt geholpen door zijn broertje. Op een dag overhandigt een dwerg hun een pakje, dat ze verschrikkelijk goed moeten bewaren. Wanneer de dwerg wordt vermoord, maken ze het pakje open, en ze vinden een doosje snoep. Waarom deed de dwerg zo geheimzinnig en waarom zit een hele reeks andere lugubere personages achter een doodgewoon doosje chocolaatjes aan?

My Beautiful Laundrette

1985 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Stephen Frears. Met o.a. Gordon Warnecke, Daniel Day-Lewis, Saeed Jaffrey, Roshan Seth en Derrick Branche.

Misschien niet meer helemaal de ervaring die het destijds was, maar Stephen Frears' bijtende aanklacht tegen de onder Thatcher verscherpte tegenstellingen tussen arm en rijk, links en rechts, zwart en wit is ook nu nog de moeite waard. Het voor een Oscar genomineerde script werd geschreven door Hanif Kureishi, zoon van een Pakistaanse vader en Engelse moeder. De film vertelt het verhaal van de rijke 'Paki' Omar (Gordon Warnecke) en de kansarme Brit Johnny (Daniel Day-Lewis) die samen, terwijl er om hen heen allerlei raciale, politieke en ideologische spanningen merkbaar zijn, een wasserette beginnen, en een relatie. Hoewel dat laatste aspect in de film nauwelijks extra belicht wordt.

The Far Pavilions

1984 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Avonturenfilm van Peter Duffell. Met o.a. Ben Cross, Amy Irving, John Gielgud, Rupert Everett en Christopher Lee.

Mini-serie in drie delen. Romantiek, actie, intriges in het koloniale India waar een liefdesrelatie ontluikt tussen Cross en Irving en niet iedereen is het daarmee eens. Kleurige serie met zorg gemaakt naar de roman van M.M. Kaye en met goed camerawerk van Jack Cardiff. In verkorte vorm werd de serie ook als normale bioscoopfilm in enkele landen uitgebracht.

Gandhi

1982 | Biografie, Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​India 1982. Biografie van Richard Attenborough. Met o.a. Ben Kingsley, Candice Bergen, Edward Fox, John Gielgud en Trevor Howard.

Filmische hagiografie van Mahatma Gandhi (1869-1948). Een zwaar geschminkte Kingsley doet z'n best om de Grote Ziel (Mahatma) van Brits-Indië wat menselijke trekjes te geven. Geen sinecure want Gandhi is in de gelijknamige film meer een heilige, met een fraaie aantekening op z'n historische conduitestaat: hij was het die de Britten het land uitjoeg en het volk vervolgens richting onafhankelijkheid loodste. De fraai gechoreografeerde massascènes zijn overigens spectaculair. Gandhi werd bekroond met acht Oscars, waaronder voor beste film, regie, hoofdrol en scenario (van John Briley, naar het boek van Louis Fischer).

Staying On

1980 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1980. Komedie van Silvio Narizzano. Met o.a. Trevor Howard, Celia Johnson, Saeed Jaffrey, Pearl Padamsee en Zia Mohyeddin.

Een tragikomedie rond een oud Brits echtpaar dat na de onafhankelijkheid in India is achtergebleven en nu moet meemaken dat hun huis verkocht gaat worden. Howard en Johnson na vierendertig jaar weer samen (sinds BRIEF ENCOUNTER) en aan hun acteertalent ontleent de film zijn voornaamste kracht. Naar het boek van Paul Scott.

The Last Giraffe

1979 | Familiefilm

Verenigde Staten 1979. Familiefilm van Jack Couffer. Met o.a. Susan Anspach, Simon Ward, Gordon Jackson, Don Warrington en Saeed Jaffrey.

Een Amerikaanse junglefotografe en haar echtgenoot/safarigids leveren verbitterd strijd tegen stropers om het behoud van de uitstervende Rothschild-giraffe in Kenia. Een onderhoudende bewerking van het boek Raising Daisy Rothschild.

Hullabaloo Over Georgie and Bonnie's Pictures

1978 | Erotiek

Verenigd Koninkrijk 1978. Erotiek van James Ivory. Met o.a. Larry Pine, Jane Booker, Victor Banerjee, Aparna Sen en Peggy Ashcroft.

In het tempo van een slak krijgt de kijker een milde ironische les over de moraal en het verschil tussen de Oosterse en Westerse mentaliteit aan de hand van een onbetekenend verhaaltje over twee tegen elkaar opbiedende kunstverzamelaars en een verheven maharadja, die uiteindelijk zijn collectie niet cedeert. Voor de volhouders. Scenario van Ruth Prawer Jhabvala en camerawerk van Walter Lassally.

The Chess Players

1977 |

India 1977. Satyajit Ray. Met o.a. Saeed Jaffrey, Sanjeev Kumar en Richard Attenborough.

In het tempo van een slak krijgt de kijker een milde ironische les over de moraal en het verschil tussen de Oosterse en Westerse mentaliteit aan de hand van een onbetekenend verhaaltje over twee tegen elkaar opbiedende kunstverzamelaars en een verheven maharadja, die uiteindelijk zijn collectie niet cedeert. Voor de volhouders. Scenario van Ruth Prawer Jhabvala en camerawerk van Walter Lassally.

Shatranj ke kilhari

1977 | Historische film

India 1977. Historische film van Satyajit Ray. Met o.a. Sanjeev Kumar, Saeed Jaffrey, Richard Attenborough, Amjad Khan en Shabana Azmi.

Twee Indiase aristocraten spelen liever schaak dan dat ze zich bewust zijn van de gebeurtenissen, die zich om hen heen afspelen: de British East India Company annexeert in 1856 een gebied en onttroont de plaatselijke maharadja. Parallel aan de zetten op het schaakbord bereidt een Engelse generaal de militaire operatie voor van de gebiedsiname. Een werk van de grote Indiase meester, waarin hij de apathie van zijn landgenoten versus de bezetters te kijk heeft willen zetten dat toch niet altijd de aandacht vasthoudt ondanks het degelijke spel. De westerse kijkers zullen bovendien niet al te zeer begaan zijn met de dikwijls schandalige geschiedenis van het subcontinent. Regisseur Ray componeerde zijn eigen muziek en schreef het scenario naar het verhaal van Munshi Premshand. Soumendu Roy verzorgde fotografie. De verhaalstem is van Amitabh Bachchan.

The Wilby Conspiracy

1975 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Actiefilm van Ralph Nelson. Met o.a. Sidney Poitier, Michael Caine, Nicol Williamson, Prunella Gee en Persis Khambatta.

Een vlotte achtervolgingsfilm over de Afrikaanse actievoerder Shack Twala (Poitier) en de onwillige blanke vriend Jim Keough (Caine) die hij op zijn vlucht voor de politie met zich meesleept. Je blijft denken aan Poitiers vroegere THE DEFIANT ONES, maar beide acteurs bezorgen hun spel een lichte toets. De sluwe Williamson steelt echter al hun scènes. Het scenario is van Rod Amateau en Harold Nebenzal naar een roman van Peter Driscoll. Het camerawerk is van John Coquillon en Herbert Smith.

The Man Who Would Be King

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Sean Connery, Michael Caine, Christopher Plummer, Saeed Jaffrey en Shakira Caine.

Schitterend avonturistisch drama naar een verhaal van Rudyard Kipling. Britse officieren (Cain en Connery) in koloniaal India reizen af naar Afghanistan om rijkdom te vergaren. Connery doet zich voor als de reïncarnatie van Alexander de Grote, zodat hij makkelijker schatten kan roven. Hoogmoed komt echter voor de val, ook in Afghanistan. Regisseur Huston maakte een exotisch epos à la Gunga Din, de klassieker uit 1939 toen Huston ook al aan de weg timmerde. Componist Maurice Jarre voorzag The Man Who Would Be King van blijmoedige deuntjes, zelfs tijdens bloedige veldslagen.

The Guru

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van James Ivory. Met o.a. Michael York, Rita Tushingham, Utpal Dutt, Saeed Jaffrey en Madhur Jaffrey.

Het serieuze, maar weinig meeslepende verhaal van rockster York die naar India gaat om te leren sitarspelen en mediteren van goeroe Dutt. Regisseur Ivory dweept met de Indiase manier van leven en de sfeer. Tushingham staat garant voor amusante intermezzo's, een welkome afwisseling in de traag lopende film.

Passage to India

1965 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Drama van Waris Hussein. Met o.a. Sybil Thorndike, Zia Mohyeddin, Cyril Cusack, Virginia McKenna en Michael Bates.

India in de tijd van de Engelse overheersing. Een jonge Engelse vrouw sluit vriendschap met een inlandse dokter. Een prima verfilming van de gelijknamige roman van E.M. Forster. Dit onderzoek naar culturele verschillen en de daaruit voortkomende spanningen en misverstanden doet in geen enkel opzicht onder voor de latere verfilming van David Lean.