Anton Profes: muziek.
Er zijn 24 films gevonden.

Der veruntreute Himmel

1958 |

Duitsland 1958. Ernst Marischka. Met o.a. Anni Rosar, Hans Holt, Victor de Kowa, Vilma Degischer en Kai Fischer.

Teta Linek (Rosar) werkt als kokkin op het landgoed Grafenegg in Bohemen. Ze is goed voor haar werk, gelovig, tuk op geld en verschrikkelijk gierig. Ze wil een stoel in de hemel verdienen en besluit daarom haar neef Mojmir (Meisel) om te praten om theologie te gaan studeren en priester te worden. Als hij ja zegt, stuurt ze hem geld en ze heeft geen enkele behoefte om hem op te zoeken, want de gedachte aan haar eigen zaligheid schenkt haar meer dan voldoening. Na een groot aantal jaren vraagt Mojmir zijn tante om een som geld en ze besluit hem op te zoeken. Mojmir is weliswaar de pastoor van Hustopec, maar hij heeft er niet veel van terecht gebracht, en hij heeft voortdurend met van alles en nog wat gesjoemeld. Teta, die niet meer de jongste is, besluit een bedevaart naar Rome te maken en mag tijdens een massa-audiëntie bij Paus Pius XII (hij is het zelf!) op de eerste rij zitten. Ze valt in zwijm van de emotie en sterft daarop in vrome handen. Melodramatische bewerking van Marischka, die zelf het scenario schreef naar de gelijknamige roman van Franz Werfel, die hij kort voor zijn dood in 1945 had geschreven en naar de toneelbewerking van het boek door Leslie Bush-Fekete en Mar-Helen Fay. Werfel, die als de vertegenwoordiger van het religieuze expressionisme beschouwd mag worden, vluchtte in 1938 voor de nazi's naar Amerika, waar hij in 1945 op slechts 55-jarige leeftijd stierf - altijd nog beter in exil te gaan dan in een concentratiekamp afgeslacht te worden. Rosar's sterfscène is zeer dramatisch, maar nog altijd de moeite waard. Het camerawerk is van Bruno Mondi. In 1990 onder dezelfde titel bewerkt als tv-film door Ottokar Runze. Agfacolor en Perfectone.

Das Dreimäderlhaus

1958 | Muziek

Oostenrijk 1958. Muziek van Ernst Marischka. Met o.a. Karlheinz Böhm, Ewald Balser, Magda Schneider, Gustav Knuth en Rudolf Schock.

Het leven, de liefdes en het muzikale werk van Schubert in superromantische verpakking volgens het Marischka-recept, oer- Duits dus. Naar het boek Schrammer van Rudolf Hans Bartsch. Al in 1918 werd het door Richard Oswald verfilmd.

Sissi - Schicksalsjahre einer Kaiserin

1957 | Drama, Romantiek, Historische film

Oostenrijk 1957. Drama van Ernst Marischka. Met o.a. Romy Schneider, Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Gustav Knuth en Vilma Degischer.

Prima hoogtepunt van deze laatste Sissi-film speelt zich af in de Scala van Milaan waar het keizerlijk paar wordt ontvangen met een luidkeels gezongen 'Slavenkoor' uit de Nabucco van Verdi: een daad van protest van de Italiaanse aristocratie die overigens zelf niet kwam opdagen maar het (verklede) huispersoneel naar de opera had gestuurd. Hierna hield Schneider het voor gezien. Regisseur Marischka zwaaide nog met de geldbuidel - ze kon 1 miljoen mark krijgen als ze toehapte - maar Schneider bleek niet te paaien. Ze zou overigens nog één keer Sissi spelen, in Visconti's Ludwig (1972), maar toen als volwassen actrice in een voortreffelijke rol.

Sissi - Die junge Kaiserin

1956 | Romantiek, Drama, Historische film

Oostenrijk​/​​Duitsland 1956. Romantiek van Ernst Marischka. Met o.a. Romy Schneider, Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Gustav Knuth en Walter Reyer.

Wederom een overvloed aan hoepeljurken, kroonluchters en edelweiss in Sissi's tweede avontuur, waarin haar jeugdige nukkigheid bijna tot oorlog met de buurlanden leidt. Franz Joseph houdt zich intussen met staatszaken bezig. Tegen ministers die hem waarschuwen voor een lankmoedige houding tegenover opstandig Hongarije zegt hij diepzinnig: ''t Is nog veel gevaarlijker om een land alsmaar als vijandig te beschouwen.' (waarmee scenarist Marischka maar wil zeggen dat de geallieerden van WO II zo'n tien jaar na dato ook wel wat compassie mogen hebben met de voormalige vijanden Duitsland en Oostenrijk). Verder uiteraard de bekende kitsch met veel uitbundige massascènes, suikerspinzoete glimlachjes van Sissi en oogverblindende Agfacolor.

Sissi

1955 | Drama, Romantiek, Historische film

Oostenrijk 1955. Drama van Ernst Marischka. Met o.a. Romy Schneider, Karlheinz Böhm, Magda Schneider, Uta Franz en Gustav Knuth.

Het eerste deel van een geromantiseerde trilogie over de jonge jaren van keizerin Elisabeth van Oostenrijk-Hongarije. Regisseur Marischka liep al decennia lang rond met het plan om het leven van Elisabeth alias Sissi - (toekomstig) echtgenote van de Oostenrijkse keizer Franz Joseph - te verfilmen. Begin jaren vijftig stond vast dat Romy Schneider de titelheldin zou vertolken. Ze wist hoe ze een kroon moest dragen (dat had ze al laten zien in Mädchenjahre einer Königin, waarin ze koningin Victoria speelde) en bovendien beschikte ze over net dat vleugje eigenzinnigheid dat perfect paste bij de Sissi die Marischka voor ogen stond. Sissi moest geen belegen historische figuur worden, maar een wispelturige jongedame die het keizerlijk hof een poepje zou laten ruiken. Volgden nog twee Sissi-films.

Mädchenjahre einer Königin

1954 | Historische film, Romantiek, Drama

Oostenrijk 1954. Historische film van Ernst Marischka. Met o.a. Romy Schneider, Adrian Hoven, Magda Schneider, Karl Ludwig Diehl en Paul Hörbiger.

Het sterk geromantiseerde verhaal over het vorstinnenleven van Victoria (gespeeld door Romy Schneider) verloopt zo'n beetje volgens het sjabloon dat we uit de latere Sissi-films kennen. De koningin in kwestie is een sympathieke jongedame die zich weinig aantrekt van de hofetiquette en bij voorkeur naast de rode lopers loopt. Daarnaast kent ze haar plicht, en is ze bereid om offers te brengen. Maar als het op de liefde aankomt, heeft hare hoogheid een uitgesproken eigen willetje. In de film speelt Romy's real life-moeder Magda de barones Lehzen, de vertrouwelinge van Victoria. De hofintriges komen overigens niet echt uit de verf, en de romantische verwikkelingen zijn tamelijk slaapverwekkend, maar voor liefhebbers van La Romy doet dat er nauwelijks toe.

Du bist die Welt für mich

1953 | Muziek, Drama

Duitsland 1953. Muziek van Ernst Marischka. Met o.a. Rudolf Schock, Annemarie Düringer, Fritz Imhoff, Richard Romanowsky en Dagny Servaes.

Oersentimenteel: het zogenaamde levensverhaal van Richard Tauber, nagezongen door de koning van de mierzoete Schmalz Rudolph Schock, een slecht acteur al mag je zoiets alleen maar fluisteren gezien de reusachtige horden van zakdoekenbrigades die destijds de bioscoopkassa's bestormden.

Ferienkind

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Karl Leiter. Met o.a. Hans Moser, Lizzi Holzschuh, Gisa Wurm, Theodor Danegger en Gertrud Wolle.

Een gepensioneerde stationschef neemt een jongen in huis die later zijn kleinzoon blijkt te zijn. Hij verzoent zich hierdoor met zijn dochter. Een soms ontroerende creatie van Moser in een verder niet zo overtuigende film. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Die kluge Marianne

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van Hans Thimig. Met o.a. Paula Wessely, Hermann Thimig, Alfred Neugebauer, Jane Tilden en Will Dohm.

Een pas getrouwde toneelschrijver durft zijn provinciaalse vrouw niet voor te stellen aan zijn drie vrienden met wie hij heeft gezworen altijd vrijgezel te blijven. Een toneelmatig maar amusant blijspel, luchtig geacteerd door Wessely en de haar omringende heren. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Der weiße Traum

1943 | Musical

Duitsland 1943. Musical van Géza von Cziffra. Met o.a. Wolf Albach-Retty, Olly Holzmann, Oskar Sima, Hans Olden en Lotte Lang.

Schlagers: `Wie sch[KA3]on w[KA3]ar` heut` die Welt f[KA3]ur mich` en `Kauf dir einen bunten Luftballon` en het Weense ijsballet van Karl Sch[KA3]afer. Ruzie tussen vriendinnetjes van een vari[KA1]et[KA1]e-theaterdirecteur en dito eigenaar veroorzaken de sluiting, waarna de eerste zijn nieuwe revue met zijn schaatsende vriendin maar op het ijs uitbrengt. De film bracht 35 miljoen mark op en liep nog jarenlang in Sovjet- bioscopen. De regisseur filmde hetzelfde verhaal in 1960 nog eens met Toni Sailer in de hoofdrol onder de titel KAUF DIR EINEN BUNTEN LUFTBALLON. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was. Het camerawerk is van Hans Schneeberger.

Sommerliebe

1942 | Romantiek

Duitsland 1942. Romantiek van Erich Engel. Met o.a. O.W. Fischer, Siegfried Breuer, Winnie Markus, Lotte Lang en Hedwig Bleibtreu.

Een jonge actrice en een jonge baron worden tijdens de zomervakantie verliefd op elkaar. Zij ziet echter tegen een huwelijk op, omdat dat het einde van haar carri[KA2]ere zou betekenen. Romantiek rond de eeuwwisseling in bijpassend kostuum en interieur; veel m[KA1]e[KA1]er valt er niet te beleven. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Schicksal

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Géza von Bolváry. Met o.a. Heinrich George, Werner Hinz, Will Quadflieg en Gisela Uhlen.

Een trouwe dienaar adopteert de kinderen van zijn vermoorde heer. Een vleugje nazi-propaganda leidde onmiddellijk na WO II tot een verbod, maar de film verdient de aandacht door de sublieme rolbezetting met George voorop. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Die heimliche Gräfin

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Géza von Bolváry. Met o.a. Marte Harell, Elfriede Datzig, Rosa Albach-Retty, Wolf Albach-Retty en Paul Hörbiger.

Een gezelschapsdame ruilt van naam met een gravin die aan het toneel gaat. Er ontstaan nogal wat verwikkelingen, mede doordat de pseudo-gravin op een berucht avonturierster lijkt. Veel gepraat, weinig sfeer. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was. Scenario van Géza von Cziffra. Camerawerk van Willy Winterstein.

Wir bitten zum Tanz

1941 | Komedie

Duitsland 1941. Komedie van Hubert Marischka. Met o.a. Hans Moser, Paul Hörbiger, Hans Holt, Elfie Mayerhofer en Theodor Danegger.

Twee dansleraren zitten elkaar in de haren. Met Moser en H[KA3]orbiger wordt zo`n gegeven een kostelijk blijspel. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Leinen aus Irland

1939 | Historische film

Duitsland 1939. Historische film van Heinz Helbig. Met o.a. Otto Tressler, Irene von Meyendorff, Rolf Wanka, Georg Alexander en Hans Olden.

Een intrigant tracht in het keizerlijke Oostenrijk van het parlement toestemming te krijgen om Iers linnen in te voeren. In deze onder invloed van Berlijn gemaakte, nogal saaie film uit het vrijwillig bij Duitsland aangesloten Oostenrijk moet het parlementaire stelsel het ontgelden. Ook niet vrij van antisemitische trekjes.

Dein Leben gehört mir

1939 | Misdaad

Duitsland 1939. Misdaad van Johannes Meyer. Met o.a. Karin Hardt, Dorothea Wieck, Karl Martell, Ivan Petrovitch en Rolf Wanka.

Vioolvirtuoos Fabreani (Martell) wordt tijdens een boottocht vergiftigd. In het verdere verloop van de film lost de politie de misdaad op. Iedereen is verdacht. De verhoudingen tussen de personages, liefde, afgunst en jaloezie, zijn zo gecompliceerd, dat ze zelfs de oplettende toeschouwer in verwarring brengen. Minder zou hier meer geweest zijn. Misdaadfilm met een beetje spanning.

Gastspiel im Paradies

1938 | Komedie

Duitsland 1938. Komedie van Karl Hartl. Met o.a. Hilde Krahl, Albert Matterstock, Gustav Waldau, Oskar Sima en Georg Alexander.

Omdat ze een eind wil maken aan de spilzucht van haar vader (Alexander), neemt Ellen (Krahl) het alpenhotel Paradies zelf over. Ze regeert met ijzeren hand, tot ze verliefd wordt op Graaf Wetterstein (Matterstock), die voortdurend in financiële moeilijkheden zit. Hij brengt haar ertoe, niet alleen haar verstand, maar ook haar hart te laten spreken. Zij ondersteunt het toneelgezelschap financieel, zoals vroeger haar vader al deed. Na allerlei verwikkelingen volgt een happy end. Een heerlijke liefdeskomedie met een hoog tempo en met een ideale bezetting, tot in de kleinste rollen toe.

Man spricht über Jacqueline

1937 | Drama

Duitsland 1937. Drama van Werner Hochbaum. Met o.a. Wera Engels, Albrecht Schoenhals, Sabine Peters, Hans Zesch-Ballot en Fritz Genschow.

De verfilming van het boek van Katherine Holland over een Duits meisje dat in Engeland een Franse diplomaat leert kennen en hem achterna reist, waarna beiden trouwen. Dan wordt zij bang dat hij iets over haar verleden te weten komt en wil ze zelfmoord plegen. Een aardig melodrama. Scenario van Katrin Holland, F.D. Andam en de regisseur. Camerawerk van Georg Bruckbauer. In 1942 in Engeland verfilmd als TALK ABOUT JACQUELINE.

Fremdenheim Filoda

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Hans Hinrich. Met o.a. Ida Wüst, Richard Romanowsky, Theo Lingen, Sabine Peters en Mady Rahl.

Een Amerikaanse miljonair van Duitse komaf (Florath), die anoniem wil blijven, stuurt mevrouw Filoda (W[KA3]ust) via een detectivebureau 5.000 mark. Mevrouw Filoda opent daarmee een pension, in het begin tegen de zin van haar familie. Na heel wat geharrewar en misverstanden denkt mevrouw Filoda ten onrechte dat haar buurman (Henckels) haar geldschieter is. Een tijdlang lijkt het, alsof het geld verkeerd bezorgd is. Pas wanneer de miljonair persoonlijk verschijnt, wordt alles duidelijk. Een vrolijk blijspel met goede dansmuziek, een schare uitstekende blijspel- acteurs en een onderhoudend draaiboek. Geen grootse filmkunst maar een leuke komedie, die boven het gemiddelde uitsteekt. Ook bekend als PENSION FILODA.

Schatten der Vergangenheit

1936 | Drama

Oostenrijk​/​​Duitsland 1936. Drama van Werner Hochbaum. Met o.a. Luise Ullrich, Oskar Sima, Lucie Höflich, Gretl Berndt en Gustav Diessl.

Een ex-gevangene wordt aangezien voor haar tweelingzuster, nadat deze verdronken is, waarna de ware schuldige van de misdaad waarvoor zij gevangen zat, bekend wordt. Een uiterst interessante regie van een ingewikkeld scenario over verwisselende identiteiten met een moedige knipoog naar de toenmalige Duitse actualiteit. Regisseur Hochbaum verdient het herontdekt te worden.

Die Ewige Maske

1936 | Drama

Duitsland​/​​Oostenrijk 1936. Drama van Werner Hochbaum. Met o.a. Peter Petersen, Mathias Wieman, Olga Tschechowa, Franz Schafheitlin en Tom Kraa.

Een verrassende expressionistische film van de doorsnee-regisseur Hochbaum over een geleerde die meent door experimenten met een serum een dode op zijn geweten te hebben. In nachtmerries spoken allerlei personen met vreemde maskers op beschuldigend door zijn verwarde geest. Naar de roman van Leo Lapaire.

Der Favorit der Kaiserin

1936 | Historische film

Duitsland 1936. Historische film van Werner Hochbaum. Met o.a. Olga Tschechowa, Anton Pointner, Willy Eichberger, Adele Sandrock en Trude Marlen.

Keizerin Elisabeth van Rusland wil alleen nog maar jonge, knappe officieren om zich heen zien. Een alleraardigste historische komedie.

Sylvia und ihr Chauffeur

1935 | Komedie

Oostenrijk 1935. Komedie van Johann A. Hübler-Kahla. Met o.a. Olga Tschechowa, Gusti Huber, Wolf Albach-Retty, Leo Slezak en Paul Heidemann.

Een jongeman (Albach-Retty) en zijn vriend (Slezak) kunnen op een oud kasteel net de eindjes aan elkaar knopen. De een beheert het kasteel en werkt daarnaast als taxichauffeur, de ander, een vroegere operazanger, is kok en bediende. Door autopech strandt de rijke weduwe Sylvia (Tschechowa) op het kasteel. Ze denkt dat de beheerder de eigenaar is en wordt prompt verliefd op hem. Maar hij heeft alleen maar oog voor haar geadopteerde dochter Angelika. Grootmoedig maakt Sylvia plaats voor het jonge geluk. Als huwelijksgeschenk voor de geliefden koopt ze het kasteel. Veel muziek, veel Weense couleur locale, veel bekende spelers - en toch kan de film niet echt boeien. Alleen Leo Slezak met zijn komisch talent is een plezier om te zien. Ook bekend als EIN WALZER UM DEN STEFANSTURM.

Vorstadtvariété

1934 | Drama, Historische film

Oostenrijk 1934. Drama van Werner Hochbaum. Met o.a. Mathias Wieman, Luise Ullrich, Oskar Sima, Hans Moser en Frieda Richard.

Een verfilming van Felix Saltens toneelstuk Der Gemeine over een fatsoenlijke dienstplichtige soldaat die jaloers wordt als zijn meisje in een variété-theater optreedt, waarna het meisje zelfmoord pleegt.