Joseph Ruttenberg (1889-1983): camera.
Er zijn 53 films gevonden.

Speedway

1968 | Muziek, Musical

Verenigde Staten 1968. Muziek van Norman Taurog. Met o.a. Elvis Presley, Nancy Sinatra, Bill Bixby, Gale Gordon en William Schallert.

Een doorsnee Presley-muziekfilm over een goedhartige stockcar-racer. Scenario van Philip Shuken. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

A Global Affair

1964 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1964. Drama van Jack Arnold. Met o.a. Bob Hope, Yvonne De Carlo, Michèle Mercier, Robert Sterling en John McGiver.

Dit keer geen komedie: Hope ontfermt zich over een baby die is gevonden in het gebouw van de VN en een vrouwelijke vertegenwoordiger van elk land eist het kind op.

Who's Been Sleeping in My Bed?

1963 | Komedie

Verenigde Staten 1963. Komedie van Daniel Mann en Guy Ferland. Met o.a. Dean Martin, Elizabeth Montgomery, Carol Burnett, Martin Balsam en Jil St. John.

Een onverplichtend niemendalletje over tv-ster Martin die door verloofde Montgomery naar het altaar wordt gesleept. Burnett is in haar filmdebuut de assistente van Martins psychiater.

The Hook

1963 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1963. Oorlogsfilm van George Seaton. Met o.a. Kirk Douglas, Robert Walker, Jr., Nick Adams, Nehemiah Persoff en Enrique Magalona.

De film gaat over de mens in een situatie van oorlog (in Korea) en richt zich speciaal op het gevecht van man tegen man, in tegenstelling tot het massale doden in een veldslag. Een serieuze film, die veel te denken geeft. De muziek is verzorgd door harmonica-virtuoos Larry Adler. Scenario van Henry Denker naar de roman L'Hamecon van Vahé Katcha. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

It Happened at the World's Fair

1963 | Muziek, Komedie, Actiefilm, Drama, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1963. Muziek van Norman Taurog. Met o.a. Elvis Presley, Joan O'Brien, Gary Lockwood, Yvonne Craig en Vivky Tiu.

Lockwood heeft gokschulden gemaakt. Nu moet hij met zijn vriend Elvis hun vliegtuig verpanden. In een poging wat bij te verdienen, komen ze terecht op de wereldtentoonstelling van Seattle. Elvis bekommert zich om het dochtertje van de Chinese boer die hen oppikte toen ze stonden te liften. Ondertussen wordt hij ook nog verliefd op O'Brien. Ook al heeft het plot niet veel om het lijf, de film is toch nog één van de betere producten uit de Elvis-filmografie, daterend van voor de tijd dat zijn films lopende bandwerk werden. Al met al zingt hij wel weer een hele elpee vol. Het scenario werd geschreven door Si Rose en Seaman Jacobs. Voor het verzorgde camerawerk was veteraan Joseph Ruttenberg verantwoordelijk. Een must voor Elvis-fans.

Who's Got the Action?

1962 | Komedie

Verenigde Staten 1962. Komedie van Daniel Mann. Met o.a. Dean Martin, Lana Turner, Eddie Albert, Nita Talbot en Walter Matthau.

Om de gokverslaving van manlief Steve Flood (Martin) onder controle te krijgen wordt Melanie (Turner) incognito zijn bookmaker. Dat wordt een probleem wanneer hij begint te winnen en ze haar eigen spullen moet verkopen om hem te betalen. Bovendien krijgt ze ook nog zijn mafiose ex-bookmaker op haar nek. Hoewel goed bedoeld komt de humor niet echt van de grond maar het is leuk om Turner eens niet in een glamourrol te zien.

Two Loves

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Charles Walters. Met o.a. Shirley MacLaine, Laurence Harvey, Jack Hawkins, Juano Hernandez en Nobu MacCarthy.

In een afgelegen plaats in Nieuw-Zeeland ontmoet de onorthodoxe lerares Anna Vorontosov (Maclaine) de verwarde professor Paul Lathrope (Harvey). Totaal gedeprimeerd dreigt deze voortdurend dat hij zelfmoord gaat plegen. De film eindigt met een gewelddadige climax. Knap gespeeld, sentimenteel drama naar de roman The Spinster van Sylvia Ashton Warner. Er werd goed gebruik gemaakt van de exotische locaties, zonder dat deze de opbouw van het verhaal of de sfeer verstoren. MacLaine en Harvey spelen de sterretjes van de hemel, maar hun talent had toch een beter verhaal verdiend. Het scenario is van Ben Maddow. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

Bachelor in Paradise

1961 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1961. Komedie van Jack Arnold. Met o.a. Bob Hope, Lana Turner, Janis Paige, Jim Hutton en Paula Prentiss.

Een Hope-film over de enige vrijgezel in een gemeenschap van echtparen. Amusant, maar niet geweldig. Hope heeft betere films gemaakt; Paige is zoals altijd leuk. Het scenario is van Valentine Davies en Hal Kanter naar een verhaal van Vera Caspary. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

Ada

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Susan Hayward, Dean Martin, Martin Balsam, Ralph Meeker en Frank Maxwell.

Een zeper van het type `van krantenjongen-tot-miljonair` over een arm meisje (Hayward) dat de gemakzuchtige Martin helpt gouverneur te worden, terwijl zij zelf een enorme standvastigheid aan de dag moet leggen om de politieke corruptie te overwinnen. Hayward contra Hyde-White in de volksvertegenwoordiging van de staat vormt het hoogtepunt van de film. William Driskill bewerkte de roman van Wirt Williams tot scenario. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Butterfield 8

1960 | Drama, Komedie, Romantiek, Thriller

Verenigde Staten 1960. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Elizabeth Taylor, Laurence Harvey, Eddie Fisher, Dina Merrill en Mildred Dunnock.

Gloria Wandrous (Taylor) wisselt regelmatig van partner en neemt het niet zo nauw met de (toen geldende zedelijke) moraal. Eigenlijk heeft ze een hekel aan haar leven als dure prostituee, en zou ze er graag mee willen ophouden, maar de wilskracht ontbreekt. Tenslotte wordt ze verliefd op twee mannen uit haar kringetje: jazz-musicus Steve (Fisher) en playboy Weston (Harvey) - de laatste voelt ook veel voor haar en wil zich laten scheiden van zijn vrouw Emily (Merrill). De film wordt gedragen door het degelijke acteerwerk van de hoofdrollen en Taylor kreeg een Oscar voor haar rol, want het smartelijke scenario (van Charles Schnee en John Michael Hayes) stelt niet zoveel voor. Gebaseerd op het boek van John O'Hara.

The Wreck of the Mary Deare

1959 | Drama, Thriller, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1959. Drama van Michael Anderson. Met o.a. Gary Cooper, Charlton Heston, Michael Redgrave, Emlyn Williams en Richard Harris.

Dat was kantje-boord: de kapitein van een gezonken schip wordt beschuldigd van onachtzaamheid, maar wordt bij een verhoor vrijgesproken dankzij de getuigenis van een kapitein van een reddingsvaartuig. De trucages zijn de echte sterren. Scenario van Eric Ambler, naar een roman van Hammond Innes. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Green Mansions

1959 | Drama, Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1959. Drama van Mel Ferrer. Met o.a. Audrey Hepburn, Anthony Perkins, Lee J. Cobb, Sessue Hayakawa en Henry Silva.

W.H. Hudsons romance, die zich afspeelt in Zuid-Amerika, lijdt onder het spel van Hepburn als Rima het Vogelmeisje, dat er door het lot toe is veroordeeld dat zij het reservaat nooit zal verlaten. Audrey is totaal niet op haar plaats in deze rol. Perkins is beter als de verwarde mannelijke hoofdrolspeler.

The Reluctant Debutante

1958 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1958. Drama van Vincente Minnelli. Met o.a. Rex Harrison, Kay Kendall, John Saxon, Sandra Dee en Angela Lansbury.

Lord Jimmy Broadbent (Harrison) en zijn nieuwe vrouw, de snob Lady Sheila Broadbent (Kendall), laten de in Amerika opgegroeide dochter Jane (Dee) uit zijn eerste huwelijk overkomen naar Londen, om haar te introduceren bij de Britse aristocratie. Maar de losse Jane voelt zich er helemaal niet thuis en wordt verliefd op muzikant David Parkson (Saxon), die geen al te beste reputatie heeft. Lady Sheila doet alles om de relatie op de klippen te laten lopen. Een af en toe plezierige komedie, die het vooral moet hebben van de verschillen tussen stijve Britten en levenslustige Amerikanen. William Douglas Home bewerkte zijn eigen toneelstuk, maar Minnelli slaagt er niet in het geheel natuurlijk te laten overkomen. De Britse acteurs in de cast zijn uitstekend en lonen de moeite van het kijken. Fotografie is van Joseph Ruttenberg, en de opvallend kleurrijke decors werden ontworpen door Jean d'Aubonne.

Gigi

1958 | Musical, Historische film

Verenigde Staten 1958. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Leslie Caron, Maurice Chevalier, Louis Jourdan, Hermione Gingold en Jacques Bergerac.

De laatste klapper van het grote MGM-musicaltijdperk is allesbehalve de minste. Sterren Caron en Chevalier, regisseur Minnelli en schrijvers Lerner en Loewe, ieder een rij aan beroemde musicals op hun cv, stuwen Gigi naar hoog niveau. Het is de Pretty Woman van de jaren vijftig. Jongedame Gigi in Parijs aan het begin van deze eeuw begrijpt de Franse obsessie voor liefde niet. Ondanks waarschuwingen van familie, blijft Gigi haar ongepolijste zelf. Als Gaston (Jourdan) ten tonele verschijnt wil Gigi zichzelf toch veranderen, maar voor Gaston hoeft het niet. Welgeteld acht Oscars en het liedje 'Thank Heaven for Little Girls' onderstrepen de klasse van Gigi.

Until They Sail

1957 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Drama van Robert Wise. Met o.a. Jean Simmons, Joan Fontaine, Paul Newman, Piper Laurie en Sandra Dee.

Rechtbankmelodrama dat in Nieuw-Zeeland speelt in WO II over vier zussen (Fontaine, Simmons, Laurie en Dee) die liefde, misère en moord meemaken. Naar het verhaal van James A. Michener door Robert Anderson tot scenario bewerkt. Camerawerk van Joseph Ruttenberg. Gefilmd in CinemaScope.

Man on Fire

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Ranald MacDougall. Met o.a. Bing Crosby, Inger Stevens, Mary Fickett, E. G. Marshall en Malcolm Broderick.

Sinds de scheiding is Earl Carleton alleen verantwoordelijk voor de opvoeding van zijn zoontje Ted. Als op een dag zijn hertrouwde ex-vrouw Gwen op de stoep staat om te praten over gemeenschappelijk voogdijschap is dat het begin van een bittere juridische strijd.

The Swan

1956 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1956. Komedie van Charles Vidor. Met o.a. Grace Kelly, Alec Guinness, Agnes Moorehead, Jessie Royce Landis en Brian Aherne.

Een aardige zedenkomedie van Franz Molnar met aantrekkelijke, maar weinig geïnspireerde spelers. Jourdan is goed als Kelly's vrijer, maar zij werd aan prins Guinness beloofd. Al eerder verfilmd in 1925 en 1930 als ONE ROMANTIC NIGHT. Dit was de laatste film van Kelly, die daarna Prinses Gracia van Monaco werd. Scenario van John Dighton. Camerawerk van Joseph Ruttenberg en Robert Surtees.

Somebody Up There Likes Me

1956 | Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1956. Biografie van Robert Wise. Met o.a. Paul Newman, Pier Angeli, Everett Sloane, Sal Mineo en Steve McQueen.

Het geromantiseerde verhaal over het leven van van Rocky Graziano, het heetgebakerde straatvechtertje, dat wereldkampioen lichtgewicht boksen werd. De film is strak opgebouwd volgens het klassieke Hollywood-bio-recept van de jaren 1950-60: er wordt een indrukwekkende parallel getrokken tussen zijn vuistgevechten in de buurt en zijn triomfen in de ring. De film gaf de kans aan een hele nieuwe generatie van jonge acteurs: Newman, Mineo, McQueen en Loggia. Vooral Newman was de onmiddellijke ontdekking, ook al was hij in feite slechts een tweede keuze, want oorspronkelijk zou James Dean deze rol gespeeld hebben, ware het niet dat hij kort voor het begin van de opnamen verongelukte. Joseph Ruttenberg won een Oscar voor de sfeervolle zwart-wit fotografie. De titelsong wordt gekweeld door Perry Como, en het scenario is van Ernest Lehmann naar de biografie van Rowland Barber.

The Prodigal

1955 | Familiefilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Familiefilm van Richard Thorpe. Met o.a. Lana Turner, Edmund Purdom, James Mitchell, Louis Calhern en Audrey Dalton.

Bijbelse onzin 'made in Hollywood'. Jood Purdom wordt verliefd op gojse Turner, de hoge priesteres van een liefdesgodin. Bij gevolg wordt hij uit de gemeenschap verstoten. Vol wroeging keert hij niet veel later naar huis terug om herenigd te worden met de mispoge. Hij heeft inmiddels geleerd dat een impulsieve daad verregaande gevolgen kan hebben. Het scenario van Maurice Zimm heeft, behoudens enkele citaten, bitter weinig met het oude testament te maken. De film lijkt eerder een western, waarin men het spoor bijster raakt door de decors en kostuums. Er werd duidelijk veel geld aan de productie gespendeerd, maar het is echter vraag is of iemand zich ooit voor deze mengelmoes zal interesseren. Camerawerk van Joseph Ruttenberg. Bombastische score van Bronislau Kaper.

Interrupted Melody

1955 | Drama, Biografie, Muziek, Musical, Thriller

Verenigde Staten 1955. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Eleanor Parker, Glenn Ford, Roger Moore en Cecil Kellaway.

Een mooie biografie over de Australische operazangeres Marjorie Lawrence, die haar come-back maakte na lang door polio geveld te zijn geweest. Eileen Farrell zingt voor Parker. William Ludwig en Sonya Levien wonnen Oscars voor het verhaal en het scenario.

The Last Time I Saw Paris

1954 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1954. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Elizabeth Taylor, Van Johnson, Donna Reed, Walter Pidgeon en Eva Gabor.

Over deze MGM-hoogglansproductie wordt nogal eens verondersteld dat hij is gebaseerd op Elliot Pauls gelijknamige sfeerroman uit 1942. Literaire bron is echter het korte verhaal ‘Babylon Revisited’ van F. Scott Fitzgerald. Waarin Charles Wills (Johnson), tijdens de bevrijding van Parijs als Amerikaans journalist middenin de euforie, wordt gekust door een jonge schone (Taylor) die daarna meteen verdwijnt. De jongedame op wie de letterknecht met romanambities vervolgens verliefd wordt, blijkt de zus van de spontane zoenster. Hollywoodiaanse luxe-soap in Technicolor deed het uitstekend aan de bioscoopkassa. Let op het speelfilmdebuut van Roger ‘007’ Moore.

Her 12 Men

1954 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1954. Drama van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Greer Garson, Robert Ryan, Barry Sullivan, Richard Haydn en Barbara Lawrence.

Een sentimentele film met Garson als toegewijde juf op een jongensschool. Een niet-geslaagde poging GOODBYE, MR. CHIPS te imiteren. Scenario van William Roberts en Laura Z. Hobson. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Brigadoon

1954 | Musical, Fantasy

Verenigde Staten 1954. Musical van Vincente Minnelli. Met o.a. Gene Kelly, Van Johnson, Cyd Charisse, Elaine Stewart en Barry Jones.

Op 24 mei 1754 vraagt de predikant van het Schotse dorpje Brigadoon God de bewoners te beschermen tegen heksen en demonen. Zijn bede zal worden verhoord, op één voorwaarde: Brigadoon moet verdwijnen. Slechts eens in de honderd jaar zal het een dag tot leven komen. Op 24 mei 1954 verdwalen Kelly en Johnson, twee Amerikanen, tijdens een uitstapje in de Highlands. Ze komen terecht in een dorpje dat op geen enkele kaart staat. Een sprookjesmusical met ingrediënten die aan LOST HORIZON doen denken. De muzikale fragmenten zijn sterk, maar het verhaal is te oppervlakkig uitgewerkt. Alan Jay Lerner adapteerde zijn Broadway-musical uit 1947, met songs van hemzelf en Frederick Loewe. In beeld gebracht door Joseph Ruttenberg. Charisse wordt als zangeres gedubd door Carole Richards. Gedraaid in CinemaScope.

Julius Caesar

1953 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1953. Historische film van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Marlon Brando, James Mason, John Gielgud, Louis Calhern en Edmond O'Brien.

Senator Brutus (Mason) sluit zich schoorvoetend aan bij collega Cassius (Gielgud), die de toegenomen macht van Caesar vreest: ze vermoorden hem. Bij de begrafenis vertelt Brutus aan het volk wat zijn redenen waren, hoezeer Caesar op het verkeerde spoor was geraakt. Daarop neemt Caesars vriend Marcus Antonius (Brando), met vlammende ogen en een donderend stemgeluid, het woord. Filmstudio MGM verplaatste het toneelstuk van Shakespeare naar grootse sets en maakte dit tot een prachtige toneelverfilming. Vijf Oscarnominaties, maar alleen die voor art direction werd binnengehaald.

The Prisoner of Zenda

1952 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Richard Thorpe. Met o.a. James Mason, Stewart Granger, Deborah Kerr, Jane Greer en Louis Calhern.

De ontelbare films over een man die vanwege omstandigheden en gelijkenissen moet invallen voor een staatshoofd, stammen alle van het boek 'The Prisoner of Zenda' van Engelsman Anthony Hope. We noemen de stomme versie (1922), de klassieke versie (1937), de lollige versie (1979) en animatie (1999). Deze uit 1952 is geslaagd, maar scène voor scène overgenomen van de 1937-versie en daarom niet sprankelend. Granger speelt Rudolf Rassendyll, die op vakantie gaat naar Ruritanië en daar te maken krijgt met intriges tussen de kroonprins Rudolf V (weer Granger) en diens foute broer Rupert (Mason). De ster van de 1922-versie, Lewis Stone, speelt de kardinaal.

Because You're Mine

1952 | Musical, Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1952. Musical van Alexander Hall. Met o.a. Mario Lanza, Doretta Morrow, James Whitmore, Dean Miller en Rita Corday.

Operaster Lanza moet in dienst en wordt verliefd op Morrow, de zuster van zijn overste (Whitmore). Alleen voor Lanza-fans. Scenario van Karl Tunberg en Leonard Spigelgass. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

The Great Caruso

1951 | Biografie, Muziek, Drama

Verenigde Staten 1951. Biografie van Richard Thorpe. Met o.a. Mario Lanza, Ann Blyth, Jarmila Novotna, Dorothy Kirsten en Carl Benton Reid.

Aan zijn stervende moeder belooft Enrico Caruso (Lanza) zijn leven te wijden aan de opera. Maar zijn carrière vlot niet erg, ook niet als hij van Londen naar Amerika verhuist. Hij wil opgeven, maar een fan (Blyth) haalt hem over door te zetten. De rest is geschiedenis. In het scenario wordt het sentiment niet geschuwd, maar Lanza heeft een fraaie tenorstem en zijn muzikale interpretaties met werk van componisten als Verdi, Rossini, Donizetti, Puccini, Bach, Gounod en Leoncavallo zijn van grote klasse. Een Oscar voor het geluid.

Cause for Alarm

1951 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1951. Misdaad van Tay Garnett. Met o.a. Loretta Young, Barry Sullivan, Bruce Cowling, Margalo Gillmore en Bradley Mora.

Ellen Jones (Young), echtgenote van de psychisch gestoorde Georges (Sullivan), probeert op alle mogelijke manieren een brief, die al gepost is terug te krijgen, omdat deze haar in verband zou kunnen brengen met een moord. Interessante, maar niet helemaal gelukte psychologische thriller met een verrassende plotwending. Het scenario van Mel Dinelli en Tom Lewis geeft de hoofdrolspelers de kans hun talent ten volle aan te wenden. De regie van Tay Garnett is echter te zwak om de film boven de middelmaat te krijgen. Joseph Ruttenberg hanteerde de camera. De melodieuze score is gemaakt door André Previn.

The Miniver Story

1950 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1950. Drama van H.C. Potter. Met o.a. Cathy O'Donnell, Henry Wilcoxon, Leo Genn, Walter Pidgeon en Reginald Owen.

Ellen Jones (Young), echtgenote van de psychisch gestoorde Georges (Sullivan), probeert op alle mogelijke manieren een brief, die al gepost is terug te krijgen, omdat deze haar in verband zou kunnen brengen met een moord. Interessante, maar niet helemaal gelukte psychologische thriller met een verrassende plotwending. Het scenario van Mel Dinelli en Tom Lewis geeft de hoofdrolspelers de kans hun talent ten volle aan te wenden. De regie van Tay Garnett is echter te zwak om de film boven de middelmaat te krijgen. Joseph Ruttenberg hanteerde de camera. De melodieuze score is gemaakt door André Previn.

The Bribe

1949 | Film noir, Drama, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1949. Film noir van Robert Z. Leonard. Met o.a. Ava Gardner, Robert Taylor, Charles Laughton, Vincent Price en John Hodiak.

Een Amerikaanse geheim agent moet op een visserseiland in Midden-Amerika een bende wapensmokkelaars ontmaskeren, maar wordt verliefd op de vrouw van één van de smokkelaars.

That Forsyte Woman

1949 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Drama van Compton Bennett. Met o.a. Errol Flynn, Greer Garson, Walter Pidgeon, Robert Young en Janet Leigh.

Overdadig Victoriaans drama met prima acteurs en prachtige kostuums, waarvoor een Oscar werd uitgereikt. De levenslustige echtgenote van puissant rijke Soames Forsyte wordt uit frustratie over diens Victoriaanse terughoudendheid verliefd op een jonge architect.

Julia Misbehaves

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Peter Lawford, Elizabeth Taylor en Cesar Romero.

Een verhaal dat van de hak op de tak springt, over Garson die aan een revue verbonden is en naar haar deftige echtgenoot Pidgeon terugkeert als dochter Taylor op het punt van trouwen staat; Romero is lollig als opschepperige acrobaat. De sterren schijnen zich op hun gemak te voelen in slapsticksituaties. Scenario van William Ludwig, Arthur Wimperis, Harry Ruskin, Gina Kaus en Monckton Hoffe. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

B.F.'s Daughter

1948 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1948. Drama van Robert Z. Leonard. Met o.a. Barbara Stanwyck, Van Heflin, Charles Coburn, Richard Hart en Keenan Wynn.

Stanwyck als dominerende rijkelui's dochter die het huwelijk van de anti-kapitalistische professor Heflin ruïneert. Een desastreuze film, naar de roman van J.P. Marquand. De film kan gekenmerkt worden als een 'socio-exploitation'-werkje, dat handig probeerde in te haken op de na-oorlogse socialistische gezindheid van het publiek, door toespelingen op de bittere ervaringen van de depressie-jaren in de V.S. die vooral gekenmerkt werden door grote werkloosheid en armoede.

Killer McCoy

1947 | Misdaad, Sportfilm

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Roy Rowland. Met o.a. Mickey Rooney, Brian Donlevy, Ann Blyth, James Dunn en Tom Tully.

Rooney is een talentvolle jonge bokser. Op een dag doodt hij per ongeluk een trainer. De gangsterbende die de boksring leidt, biedt hem bescherming aan. Maar de voorwaarden worden hem teveel. Knap geacteerde actiefilm die een vernietigend beeld geeft van de misdadige sluier waarin de bokstopsport gehuld wordt. Het scenario van Frederick H. Brennan, Thomas Lennon, George Bruce en George Oppenheimer zit vol gaten, waarschijnlijk te wijten aan het feit dat teveel scenarioschrijvers bij het project betrokken waren. Een remake van THE CROWD ROARS (1938). Rooney is indrukwekkend in de titelrol. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

The Valley of Decision

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Greer Garson, Gregory Peck, Donald Crisp, Lionel Barrymore en Preston Foster.

Pittsburgh, 1873. Mary Rafferty komt als dienstmeisje bij de familie Scott in huis, tot grote ergernis van haar vader Pat, die als mijnwerker voor de Scotts werkte en door een bedrijfsongeval in een rolstoel terecht is gekomen. Mary wint al snel het respect van de Scotts. De oudste zoon van de familie, Paul, wordt verliefd op haar.

Mrs. Parkington

1944 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1944. Drama van Tay Garnett. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Edward Arnold, Gladys Cooper en Agnes Moorehead.

De kordate Garson heeft vergaande ambities, huwt de gefortuneerde maar huiselijk aangelegde Pidgeon en beklimt de sociale ladder. Een lange maar verzorgde smartlap. Robert Thoeren en Polly James bewerkten een roman van Louis Bromfield tot scenario. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

Gaslight

1944 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1944. Drama van George Cukor. Met o.a. Ingrid Bergman, Charles Boyer, Joseph Cotten, Dame May Whitty en Angela Lansbury.

In deze sfeervolle klassieker trouwt Paula Alquist (Bergman) met Gregory Anton (Boyer). Ze trekken in het huis van haar recent overleden tante. Al snel gebeuren er geheimzinnige dingen, lampen beginnen onverklaarbaar zwakker te branden, ze hoort vreemde geluiden. Volgens haar man verbeeldt ze zich dingen, en ze begint aan zichzelf te twijfelen. Gelukkig krijgt ze hulp van Brian Cameron (Cotton). Zeer sfeervolle thriller is gebaseerd op een toneelstuk, wat te zien is, maar allerminst stoort. Veel mooie zwart/wit opnamen van mistig Londen. Bergman won een Oscar voor haar rol.

Madame Curie

1943 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1943. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Henry Travers, Albert Bassermann en Robert Walker.

Ondanks sommige langdradige scènes is de biografie van de beroemde wetenschapsvrouw over het algemeen uitmuntend. Garson en Pidgeon vormen als altijd een goed stel. Scenario van Paul Osborn en Paul H. Rameau naar het boek van Eve Curie. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Woman of the Year

1942 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1942. Komedie van George Stevens. Met o.a. Katharine Hepburn, Fay Bainter, Reginald Owen, Roscoe Karns en William Bendix.

Het huwelijk van sportverslaggever Tracy en de vermaarde politieke columniste Hepburn loopt gevaar en hij meent dat het veroorzaakt wordt doordat zij zich teveel in haar werk verdiept. Er is een onvergetelijke scène als Hepburn haar eerste honkbalwedstrijd probeert te begrijpen. Het is de eerste keer dat het beroemde filmduo samenwerkt in één film en dat was het begin van een grote reeks vrolijke en onderhoudende rolprenten. Scenario van Ring Lardner Jr. en Michael Kanin. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Random Harvest

1942 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1942. Romantisch drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Ronald Colman, Philip Dorn, Susan Peters en Henry Travers.

Naar een verhaal van James Hilton over een legerofficier Colman die als gevolg van WO I aan geheugenverlies lijdt, maar door de niet aflatende pogingen van een jonge revuedanseres gered wordt voor eeuwige opsluiting in een psychiatrische inrichting. Oscar-nominaties voor Colman, Leroy, Peters, en het scenario dat door George Froeschel, Claudine West, Arthur Wimperis en Hilton werd geschreven. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Mrs. Miniver

1942 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Drama van William Wyler. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Teresa Wright, Henry Travers en Dame May Whitty.

Greer Garson speelt het titelpersonage, een gewone vrouw die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog staande tracht te houden wanneer man en zoon aan het front zijn en zij een gewonde jonge Duitser in huis haalt. Sterk melodrama van Wyler werd onderscheiden met zes Oscars, oa voor Garson, Wright, regisseur Wyler en Best Picture, en gaf naar verluidt mede aanzet tot het geven van Amerikaanse steun aan de Britse bondgenoten - hoewel het geschetste beeld van het leven in Engeland beslist 'gehollywoodiseerd' is. Mrs. Miniver is gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Struther (pseudoniem van Joyce Anstruther) dat in 1960 voor tv opnieuw werd verfilmd.

Two-Faced Woman

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van George Cukor. Met o.a. Greta Garbo, Melvyn Douglas, Constance Bennett, Roland Young en Robert Sterling.

Deze luchtige film gaat over tijdschriftenuitgever Larry Blake (Douglas), die tijdens een ski-vakantie Karin (Garbo) leert kennen. Ze worden verliefd en dan wordt hij teruggeroepen naar New York. Als hij niet terugkomt, wordt Karin ongerust over de idylle en reist af naar de grote stad, waar ze aanklopt bij Larry en zich uitgeeft voor haar (niet bestaande) tweelingzuster. Ze gaan samen naar het wintersportoord om zuslief op te zoeken. De rest laat zich raden. Garbo die niet zo in deze rol past, sloot haar filmcarrière af met deze film, die geweldig flopte.

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

1941 | Horror, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1941. Horror van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Ingrid Bergman, Lana Turner, Donald Crisp en Ian Hunter.

Wat regisseur Rouben Mamoulian tien jaar eerder lukte, daar sloeg Gone with the Wind-maker Fleming de plank mis: zijn versie van Robert L. Stevensons Victoriaanse horrorverhaal over een door ambitie en chemicaliën gespleten persoonlijkheid is griezelig noch meeslepend. Tracy doet zijn best als de Londense wetenschapper die zichzelf fataal als proefkonijn inzet om z'n gevaarlijke brouwseltje te testen. Maar Bergman en Turner ruilden in de castingfase onfortuinlijk van rol en de perverse ondertoon uit de roman werd discreet gekuist. Rest ons een luxueus melodrama met sfeerdecors en bijpassende fotografie van de Rus Joseph Ruttenberg (1889-1983).

Waterloo Bridge

1940 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1940. Romantiek van Mervyn LeRoy en Vivien Leigh. Met o.a. Robert Taylor, Lucile Watson, Virginia Field, Maria Ouspenskaya en C. Aubrey Smith.

September 1939. De Engelsen beseffen nu dat oorlog met Duitsland onvermijdelijk is. Kolonel Taylor moet naar Frankrijk, naar het front. Vlak voor zijn vertrek ontmoet hij op de Waterloo Bridge de knappe balletdanseres Leigh. Ze willen trouwen tijdens zijn eerste verlof. Wat later verliest ze haar baan, waardoor ze aan lager wal raakt. Wie graag de tranen laat vloeien, zit hier op de juiste plaats. Sentimenteler (en ouderwetser) kan het niet. Taylor en Leigh spelen met een ernst die (anderen) op de lachspieren gaat werken. Toch werd de film een klassieker in het genre. S.N. Behrman, Hans Rameau en George Froeschel bewerkten het toneelstuk van Robert E. Sherwood. Reeds in 1931 verfilmd en in 1956 nogmaals het onderwerp van de film GABY. Mooi camerawerk van Joseph Ruttenberg. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

The Philadelphia Story

1940 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1940. Romantische komedie van George Cukor. Met o.a. Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, Ruth Hussey en John Howard.

Elegante komedie met Cary Grant als de opdringerige ex-echtgenoot van een inmiddels weer trouwlustige grande dame (Katharine Hepburn), die deze keer een oogje heeft op een kolenmagnaat. En met James Stewart als de schrijver/roddeljournalist die de society-bruiloft zal verslaan. Vooral de spitse, nu wat oubollig overkomende dialogen werden geprezen. Naar de gelijknamige toneelhit van Philip Barry. Stewart won een Oscar voor zijn rol. Herverfilmd als de musical High Society, met Bing Crosby in de rol van Grant, Frank Sinatra in die van Stewart, en Grace Kelly in die van Hepburn.

Broadway Melody of 1940

1940 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1940. Musical van Norman Taurog. Met o.a. Fred Astaire, George Murphy, Eleanor Powell, Frank Morgan en Ian Hunter.

Vriendschap en rivaliteit tussen danspartners Astaire en Murphy doen deze heerlijke, onderschatte MGM-musical sprankelen. Met kostelijke tafereeltjes, een mooie rol van Astaire, opvallende Cole Porterliedjes en niet te evenaren Astaire- Powellnummers als 'Begin The Beguine'. Hadden ze het gegeven van begin af aan maar iets meer onder controle gehouden... Scenario van Leon Gordon en George Oppenheimer. Camerawerk van Oliver T. Marsh en Joseph Ruttenberg.

The Women

1939 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1939. Drama van George Cukor. Met o.a. Norma Shearer, Joan Crawford, Rosalind Russell, Paulette Goddard en Joan Fontaine.

'There is a name for you ladies,' merkt parfumverkoopster Crystal (Crawford) op tegen de Manhattan-luxekippetjes in wier gezelschap ze verkeert, 'but it isn't used in high society... outside of a kennel.' Ziedaar de teneur van het door Cukor met een sterrencast geïnspireerd verfilmde theaterstuk van Clare Boothe, bewerkt door Anita Loos en Jane Murfin. Het verhaal over upperclassvrouwen en hun omgang met mannen en elkaar is een niet aflatend vuurwerk van hatelijke observaties, innuendi en scheermesscherpe pointes. Het geraffineerde: die mannen zijn louter in de gesprekken present.

The Shopworn Angel

1938 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1938. Drama van H.C. Potter. Met o.a. Margaret Sullavan, James Stewart, Walter Pidgeon, Hattie McDaniel en Sam Levene.

Stewart en Sullavan vormen steeds een prima paar zelfs in een middelmatige damesfilm. Een naïeve soldaat wordt verliefd op een actrice met losse moraal, maar onder zijn invloed verandert ze. Mooi gedaan, inclusief een meesterlijk Slavko Vorkapich-begin met WO I-opnames. Een nieuwe versie van de film uit 1929 met Gary Cooper en Nancy Carroll. Scenario van Waldo Salt naar een verhaal van Dana Burnet. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Everybody Sing

1938 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1938. Musical van Edwin L. Marin. Met o.a. Allan Jones, Judy Garland, Fanny Brice, Reginald Owen en Billie Burke.

Schelle musical met een stom verhaal en songs die je meteen weer kunt vergeten. Goede acteurs, die echter moeten knokken met het zwakke materiaal over een krankzinnige familie die betrokken raakt bij het opzetten van een show. Na de luide finale kun je een vervolg verwachten met de titel: EVERYBODY SHUT UP. Of iedereen nú zijn mond wil houden. Scenario van Florence Ryerson en Edgar Allen Woolf. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

A Day at the Races

1937 | Familiefilm, Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1937. Familiefilm van Sam Wood. Met o.a. Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Allan Jones en Maureen O'Sullivan.

Groucho is Dr. Hackenbush die de ingebeelde zieke Dumont komt behandelen; veel klassieke sc[KA2]enes (Chico die aan Groucho racetips verkoopt, enzovoort), maar niet het succes van A NIGHT AT THE OPERA vanwege minder opwindende muziek en nevenintrige. Scenario van Robert Pirosh, George Seaton en George Oppenheimer. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

The Three Godfathers

1936 | Western

Verenigde Staten 1936. Western van Richard Boleslawski. Met o.a. Chester Morris, Lewis Stone, Walter Brennan, Irene Hervey en Willard Robertson.

Een weinig vertoonde en daardoor ondergewaardeerde filmversie van het boek van Peter B. Kyne (twee keer eerder verfilmd) over drie slechteriken die na een bankoverval op Kerstavond door de sheriff en zijn meute achtervolgd worden tot in de woestijn. Daar treffen zij een stervende vrouw aan die net een kind gebaard heeft. Ze adopteren de zuigeling. Mooi opgenomen en met warmte geacteerd. Scenario van Edward E. Paramore Jr., en Manuel Seff. Camerawerk van Joseph Ruttenberg. Hertiteld MIRACLE IN THE SAND.

Piccadilly Jim

1936 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Komedie van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Robert Montgomery, Madge Evans, Frank Morgan, Eric Blore en Billie Burke.

Goede lichte komediespelers in een P.G. Wodehouse-verhaal over romantische beslommeringen van vader en zoon. De film stelt tenslotte teleur door al te grote lengte. Het scenario is van Charles Brackett en Edwin Knopf naar de roman Piccadilly Jim. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.

Fury

1936 | Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1936. Drama van Fritz Lang. Met o.a. Sylvia Sidney, Spencer Tracy, Walter Abel, Bruce Cabot en Edward Ellis.

Een man (Tracy) in een Amerikaans stadje wordt vals beschuldigd van moord en daarna bijna gelynchd door een volksgericht. Hij weet echter wonderwel te ontsnappen en zweert dat hij geen middel ongemoeid zal laten de ware daders voor het gerecht te slepen. Een ijzersterke film. De visie van Lang over Amerika op z'n smalst. Nog altijd actueel. Sydney is de onbetrouwbare meid. Naar het verhaal Mob Rule van Norman Krasna dat door Lang en Bartlett Cormack tot scenario werd bewerkt. Achter de camera stond Joseph Ruttenberg.