Johan Rabaeus: cast.
Er zijn 5 films gevonden.

Trolösa

2000 | Romantiek, Drama

Zweden​/​​Duitsland​/​​Italië 2000. Romantiek van Liv Ullmann. Met o.a. Lena Endre, Erland Josephson, Krister Henriksson, Michelle Gylemo en Juni Dahr.

Jarenlang probeerde Bergman een pijnlijke episode uit zijn leven te verwoorden maar hij vond geen houvast. Volgens regisseur Ullmann, een bekende verschijning in Bergmans oeuvre, zag Bergman het licht toen hij actrice Endre ontmoette. Zij was het canvas waarop Bergman zijn gefragmenteerde herinneringen kon vormgeven. Het kader van de film werd de oudere, getormenteerde Bergman die zich heeft teruggetrokken op een afgelegen eiland om een scenario te schrijven. Zijn isolatie wordt doorbroken door de bezoeken van toneelactrice Marianne die hem in een psycholoog-patiënt setting vertelt over haar huwelijk met beroemde dirigent Markus, hun dochtertje Isabelle en haar onstuimige affaire met licht ontvlambare huisvriend David. Vier verstrengelde leefwerelden die door ontrouw en jaloezie worden uiteengereten. Volgens de regisseur is niet alles kommer en kwel: 'Het licht in dit donkere verhaal is het feit dat we de pijn kunnen vergeten. Wat we nooit mogen vergeten is wat de ervaring ons leerde.'

Gossip

2000 | Drama, Komedie

Zweden 2000. Drama van Colin Nutley. Met o.a. Pernilla August, Helena Bergström, Lena Endre, Stina Ekblad en Ewa Fröling.

Alle verwijzingen, spiegels, inkijkjes, doorkijkjes, knipoogjes, overeenkomsten, kruisbestuivingen en overlappingen tussen de Zweedse werkelijkheid en fictie maken ensemblekomedie Gossip ingenieus, fascinerend en leerzaam. Maar met dik twee uur ook uitputtend, zeker voor de niet-Zweden onder ons. In ieder geval nog te begrijpen en interessant is het gegeven dat negen Zweedse topactrices (gespeeld door negen Zweedse topactrices) allen kans maken op de hoofdrol in de Hollywood-remake van de klassieke Greta Garbo-film Queen Christina (1933). De negen worden de gehele dag van de uitslag gevolgd. Een deel van Queen Christina sijpelt door in het leven van de actrices; Stella (Bergström) is bijvoorbeeld lesbisch, iets wat gesuggereerd wordt over koningin Christina in die film. Sommige verwikkelingen zijn voor niet-ingewijden onduidelijk. Heeft de muzikale carrière van Eivor (Ekblad) soms te maken met ABBA? En wat duidt de media-aandacht rond de zwangere buik van Cecilia (Richardson) en de kennelijke vader, regisseur Rolf (Brännström)? Op zulke punten reikt de aantrekkelijke ambitie van scenarist-regisseur Nutley wellicht net even te ver.

Stannar du sȧ springer jag

1995 | Romantiek

Noorwegen 1995. Romantiek van Gunila Ambjörnsson. Met o.a. Kim Anderzon, Johan Rabaeus, Staffan Kihlbom, Basia Frydman en Pia Johansson.

Anna is een gescheiden, zelfzekere, onafhankelijke vrouw van vijfenveertig. Enkel op het vlak van de liefde wil het niet lukken. Na vijf jaar heeft haar laatste vriend, Sten (Rabaeus) haar laten zitten, net nu ze een huis ge[KA3]erfd heeft waaraan nog heel wat moet gebeuren. Ze plaatst, op aanraden van vriendinnen, een annonce in de hoop een goede timmerman aan de haak te slaan. Maar dat loopt niet van een leien dakje. Een oppervlakkige romantische komedie waarin wel heel wat levenslessen vervat zitten (vooral langs vrouwelijke kant). Het minste dat je kan zeggen is dat de film ernorm 'man- onvriendelijk' is. Een leuk niemendalletje geschreven door regisseur Ambjörnsson. Fotografie van Hakan Holmberg. Dolby Stereo S.R. Digital.

Sommaren

1995 | Drama

Zweden​/​​Noorwegen​/​​Denemarken 1995. Drama van Kristian Petri. Met o.a. Gunilla Röör, Samuel Fröler, Christopher Jarredal-Antoniou, Markus Johansson en Lena Nilsson.

Tijdens een verblijf aan zee verdrinkt een van de zoontjes van Torun (R[KA3]o[KA3]or) nadat haar zus Ellen (Nilsson), die op de kinderen moest letten, door de warmte in zwijm viel. Torun heeft het verschrikkelijk moeilijk met de verwerking van het rouwproces. Het komt tot grote spanningen tussen haar en haar man Mikael (Fröler). Het lijkt wel alsof ze zichzelf wil straffen. Uiteindelijk ontvlucht ze het echtelijke dak. Pijnlijk realistische beschrijving van de dramatische en ingrijpende gevolgen van de dood van een kind voor de overige familieleden. Nadat de moeder haar gezin in de steek gelaten heeft vervalt de film echter in een kunstmatig melodrama, om dan weer gevoelig te eindigen. Onevenwichtig scenario van Stig Larsson en regisseur Petri. Fraaie fotografie van Stefan Kullänger. Dolby Stereo S.R. Digital.

Roland Hassel: Kidnapping

1989 | Misdaad

Zweden 1989. Misdaad van Mikael Håfström. Met o.a. Lars-Erik Berenett, Leif Liljeroth, Björn Gedda, Allan Svensson en Hans Westfelt.

De vrouw van een officier van justitie wordt op klaarlichte dag midden in Stockholm ontvoerd. Commissaris Roland Hassel (Berenett) begint zijn voorspelbare onderzoek en klaart deze routinezaak in nog geen anderhalf uur.