Harry Dean Stanton (1926-2017): cast.
Er zijn 73 films gevonden.

Lucky

2017 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2017. Drama van John Carroll Lynch. Met o.a. Harry Dean Stanton, David Lynch, Ron Livingston en Ed Begley jr.

'De geestelijke reis van een negentigjarige atheïst.' Zo wordt Lucky treffend omschreven op de filmposter. De hoofdpersoon wordt niet alleen gespeeld door cultacteur Stanton (Paris, Texas), maar is ook in grote lijnen op hem gebaseerd. We volgen Lucky terwijl hij door zijn stoffige woestijndorpje sloft, van diner tot stamkroeg, al mijmerend over het leven en de naderende dood. Mooi, verstild, wrang-komisch regiedebuut van acteur Lynch (Fargo) is evident geïnspireerd door het werk van Jim Jarmusch. Een waardig monument voor Stanton, die kort na de opnames overleed.

The Last Stand

2013 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 2013. Actiefilm van Kim Jee-woon. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, Eduardo Noriega, Forest Whitaker, Harry Dean Stanton en Peter Stormare.

Na een onnavolgbare politieke carrière is de 65-jarige Arnold Schwarzenegger terug in The Last Stand. Hij speelt de oude, roestige sheriff Ray Owens, die zijn dagen slijt in een gat aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Dan ontsnapt een levensgevaarlijke Mexicaanse drugsbaron uit handen van de FBI; in een gepantserde raceauto zet hij koers richting Mexico. Niets of niemand lijkt hem tegen te kunnen houden, in een westernvariant vol sardonisch geweld, tal van explosies, voor miljoenen aan blikschade en een handvol ironische oneliners, waarmee Schwarzenegger vooral zichzelf op de korrel neemt.

Seven Psychopaths

2012 | Komedie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 2012. Komedie van Martin McDonagh. Met o.a. Colin Farrell, Sam Rockwell, Olga Kurylenko, Woody Harrelson en Abbie Cornish.

Een mislukte scenarioschrijver (Farrell) raakt verzeild in het criminele circuit van Los Angeles wanneer zijn geflipte maat (Rockwell) het hondje van een gangster (Harrelson) kidnapt. Bizarre film van de maker van In Bruges is inktzwarte komedie, bloedige thriller en experimentele Hollywoodpastiche tegelijk. Het verhaal zwabbert alle kanten op, maar wel vol overgave, met inventieve en geestige terzijdes. Als geheel niet echt bevredigend, maar zeker ook niet saai. Smakelijke bijrollen van Christopher Walken, Tom Waits en Harry Dean Stanton.

Inland Empire

2006 | Experimenteel, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Polen 2006. Experimenteel van David Lynch. Met o.a. Laura Dern, Jeremy Irons, Justin Theroux, Harry Dean Stanton en Diane Ladd.

Hollywood-actrice Nikki Grace (Dern) was ooit een ster, maar de rollen liggen tegenwoordig niet meer voor het oprapen. Ze is dan ook erg blij met een nieuwe acteerklus. Maar de film blijkt vervloekt en Nikki verliest zich steeds meer in haar personage. De bijna drie uur durende film wordt ook bevolkt door Poolse prostituees en mensen in konijnenpakken. Lynch' was bij Inland Empire meer geïnteresseerd in een verkenning van het onderbewustzijn dan in een duidelijke verhaallijn. Het maakt Inland Empire net zo fascinerend en ondoorgrondelijk als zijn formidabele debuutfilm Eraserhead.

The Wendell Baker Story

2005 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2005. Komedie van Andrew Wilson en Luke Wilson. Met o.a. Luke Wilson, Eva Mendes, Owen Wilson, Jacob Vargas en Harry Dean Stanton.

Luke Wilson regisseerde zichzelf, bijgestaan door oudere broer Andy, met middelste broer Owen als tegenspeler. De bedoeling was een jolige film over ontwapenende boef Wendell (Luke) die na de nodige criminele en penitentiaire omzwervingen begint als opzichter van een soort bejaardenhotel. De hoofdverpleger (Owen) blijkt een nog grotere oplichter, wat Wendell aanzet tot allerhande hoofdbrekens. Zoals gezegd, een topfilm voor Wilson-fans, maar voor het overige publiek ligt jolig en taai wellicht wat al te dicht bij elkaar in deze goedbedoelde rolprent.

The Big Bounce

2004 | Komedie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 2004. Komedie van George Armitage. Met o.a. Owen Wilson, Charlie Sheen, Vinnie Jones, Gary Sinise en Morgan Freeman.

Sympathieke lapzwans Jack (dito Wilson) vermaakt zichzelf en de kijker met zon, zand, bikini's en criminaliteit op de immer prettig ogende eilanden van Hawaii. Het verhaal - iets over gestolen geld en onderling verraad - doet er weinig toe, wat telt zijn de talloze loom komische situaties en de vele typetjes waarvoor de makers talloze sterren voor een dagje overvlogen, onder wie Vinnie Jones, Charlie Sheen, Willie Nelson, Bebe Neuwirth en Harry Dean Stanton. Hapklaar vermaak uit de koker van schrijver Elmore Leonard, de man die ook materiaal leverde voor Get Shorty, Jackie Brown en Out of Sight.

The Pledge

2001 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2001. Thriller van Sean Penn. Met o.a. Jack Nicholson, Robin Wright, Aaron Eckhart, Sam Shepard en Mickey Rourke.

In het winterse landschap van Nevada wordt het gruwelijk verminkte, levenloze lichaam gevonden van een jong meisje. Rechercheur Jerry Black, slechts zes uur verwijderd van zijn pensionering, vertelt het vreselijke nieuws aan de ouders, en doet ze de plechtige belofte dat hij de dader zal vinden. Verfilming van de roman Das Versprechen van Friedrich Dürrenmatt, een zwartgallige aanvulling op Dürrenmatts scenario voor de klassieke misdaadfilm Es geschah am hellichten Tag (1958). Regisseur Penn zet de kijker regelmatig bekwaam op het verkeerde been, Nicholson is in topvorm.

The Straight Story

1999 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1999. Drama van David Lynch. Met o.a. Richard Farnsworth, Sissy Spacek, Jane Galloway Heitz, Joseph A. Carpenter en Harry Dean Stanton.

Regisseur Lynch, maker van enkele van de meest verontrustende en bizarre films (Blue Velvet) uit de recente filmgeschiedenis verbaasde in 1999 vriend en vijand met dit vertederend simpele en tegelijkertijd gepassioneerde, waargebeurde verhaal over een oudere man die per grasmaaier honderden kilometers reist om zijn broer te bezoeken. De 79-jarige voormalige stuntman Richard Farnsworth speelt op prachtige wijze Alvin Straight, die begint aan een serene tocht vol levensherinneringen en geestige ontmoetingen. Farnsworth, die aan botkanker leed, werd overladen met onderscheidingen - waaronder een Oscarnominatie - maar maakte in 2000 een einde aan zijn leven.

The Mighty

1998 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1998. Drama van Peter Chelsom. Met o.a. Kieran Culkin, Elden Hanson, Sharon Stone, Harry Dean Stanton en Gena Rowlands.

Bolleboos Kevin is klein en kreupel omdat hij lijdt aan het syndroom van Morquio; hij groeit wel van binnen maar niet van buiten. Zijn klasgenoot Max is juist heel groot, doubleert regelmatig en moet het niet hebben van zijn intellect. Deze combinatie van brein en massa moet het opnemen tegen pesterige leeftijdsgenoten, falende familieverbanden en medisch onheil. Dergelijke films richten zich doorgaans op de traanbuis maar The Mighty heeft meer te bieden. Een warmbloedige familiefilm met minimale emotionele manipulatie en een geweldige cast.

She's So Lovely

1997 | Romantiek, Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1997. Romantiek van Nick Cassavetes. Met o.a. Sean Penn, Robin Wright, John Travolta, Harry Dean Stanton en Debi Mazar.

Eddie is grillig, onvoorspelbaar en paranoïde. Hij houdt zielsveel van zijn vrouw Mo, maar hun turbulente relatie eindigt abrupt wanneer hij voor geruime tijd in een psychiatrische kliniek belandt. Jaren later vindt hij Mo in de suburbs waar ze inmiddels een gezinnetje heeft gesticht met haar nieuwe echtgenoot Joey. Scriptlogica dicteert op zo'n moment een spetterende thrillerfinale tussen Eddie en Joey maar dit is een script van vader John Cassavetes (1929-1989) waarin de subjectieve realiteit van de personages regeert. Het volstaat om te zeggen dat de plot de kijker op zijn minst verwonderd zal achterlaten. Penn (gecast door Cassavetes senior voor zijn dood) domineert de film van begin tot einde met zijn adembenemende vermogen om sluimerende waanzin verbaal én non-verbaal over te brengen. De ware mysteries kruipen in She's so Lovely niet weg in het donker maar houden zich schuil in het licht.

Fire Down Below

1997 | Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1997. Actiefilm van Félix Enríquez Alcalá. Met o.a. Steven Seagal, Kris Kristofferson, Marg Helgenberger, Harry Dean Stanton en Stephen Lang.

Een industrieel (Kristofferson) wil zijn chemisch afval kwijt in een dorpje in de heuvels van Kentucky maar heeft niet gerekend op een aikidomeester (Seagal). En die is wel in voor een stevig potje matten met het geboefte (gelukkig vallen ze hem keurig één voor één aan). Seagal - met zijn eeuwige staartje en leren jas - lijkt zich wat in te houden na zijn mallotige schopfilm On Deadly Ground (1994) maar het blijft een B-film volgens de A-Team formule. De actiescènes - waaronder een achtervolging per truck en auto - worden evenwel keurig geregisseerd door tv- en inmiddels speelfilmregisseur Alcalá.

Midnight Blue

1996 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1996. Mysterie van Skott Snider. Met o.a. Damian Chapa, Annabel Schofield, Steve Kanaly, Dean Stockwell en Harry Dean Stanton.

Zakenman Martin wordt in zijn dromen achtervolgd door de sensuele Martine met wie hij één passionele nacht heeft beleefd. Hij probeert te achterhalen wie en waar zij is, maar slaagt daar niet in. Dan ontmoet hij de vrouw van zijn nieuwe baas en wordt de situatie nog complexer

Larry McMurtry's Dead Man's Walk

1996 | Western

Verenigde Staten 1996. Western van Yves Simoneau. Met o.a. F.Murray Abraham, David Arquette, Keith Carradine, Patricia Childress en Joaquim de Almeida.

Zakenman Martin wordt in zijn dromen achtervolgd door de sensuele Martine met wie hij één passionele nacht heeft beleefd. Hij probeert te achterhalen wie en waar zij is, maar slaagt daar niet in. Dan ontmoet hij de vrouw van zijn nieuwe baas en wordt de situatie nog complexer

Down Periscope

1996 | Komedie

Verenigde Staten 1996. Komedie van David S. Ward. Met o.a. Kelsey Grammer, Lauren Holly, Bruce Dern, Harry Dean Stanton en Rob Schneider.

Marginale wie-niet-sterk-is-moet-slim-zijn-komedie van David S. Ward (King Ralph) met Kelsey Grammer (succesvol in de tv-series Cheers en Frasier) als inventieve duikbootkapitein Dodge. In een voorspelbaar en weinig enerverend verhaal krijgt hij een kwakkelend dieseltje uit WO II met dito bemanning toegewezen om de nucleaire supersub van de rijkelijk gedecoreerde admiraal Graham (Bruce Dern) te verslaan in een marine-oefening. Stanton en Dern kunnen slecht uit de voeten met hun eendimensionale rollen. Kortom: te serieus voor humor en te flauw voor dijenkletsers.

Playback

1995 | Thriller, Erotiek

Verenigde Staten 1995. Thriller van Oley Sassone. Met o.a. George Hamilton, Tawny Kitaen, Shannon Whirry, Harry Dean Stanton en Charles Grant.

Deze film speelt in de betere kringen en gaat over intriges binnen een grote onderneming, waar seks, hebzucht en machtswellust hoogtij vieren. Het spel is houterig, maar een gunstige uitzondering wordt gevormd door Whirry, die behalve verleidelijk wiebelen met welgevormde derrière ook nog charmant en gracieus spelen kan.

Never Talk to Strangers

1995 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Duitsland 1995. Thriller van Peter Hall. Met o.a. Rebecca De Mornay, Antonio Banderas, Dennis Miller, Len Cariou en Harry Dean Stanton.

Dr. Sarah Taylor (De Mornay) is een briljante psychiater, die zich bezighoudt met zwaar gestoorde criminelen. Terwijl ze boodschappen doet in een supermarkt ontmoet ze de charmante, raadselachtige Tony Ramirez (Banderas). Ze begint een hartstochtelijke relatie met hem. Dan vindt ze verwelkte bloemen voor haar deur, worden op haar antwoordapparaat dreigende boodschappen ingesproken en maakt iemand haar kat dood. Flinterdunne erotische thriller, die het moet hebben van de chemie tussen de hoofdrolspelers. Daarmee zit het wel goed, waardoor je de onwaarschijnlijkheden in het scenario bijna vergeet.

Les cent et une nuits de Simon Cinéma

1994 |

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1994. Agnès Varda. Met o.a. Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Henri Garcin, Julie Gayet en Mathieu Demy.

Ter gelegenheid van Honderd Jaar Film maakte Varda een compilatie in combinatie met een filmverhaal met gastoptredens. Piccoli is de honderd jaar oude monsieur Simon Cin[KA1]ema, die een eenzaam bestaan voert in zijn kasteel. Hij is aan zijn rolstoel gekluisterd. Jonge schoonheid Gayet, studente aan de filmacademie wordt door hem ingehuurd om gedurende 101 dagen, telkens een dagje te besteden aan zijn herinneringen en bespiegelingen. Ze wordt overrompeld door alles wat met film te maken heeft: posters, memorabilia, (korte en lange) filmfragmenten (w.o. L`AGE D`OR, LADRI DI BICICLETTI, THE THIEF OF BAGDAD, ORPH[KA1]EE, UN CHIEN ANDALOU, THE WIND uit 1928, etc. etc.). Zijn vriend is Mastroianni, Garcin is zijn butler, Demy (de zoon van Varda en Jacques Demy) een produktie-assistent, die een romance beleeft met Gayet. Tot en met de naam op de credits van Schygulla langere optredens van de `acteur of actrice van de dag` en erna (vanaf Azema tot en met Toscan Du Plantier) cameo's, de z.g. 'steelse en stralende verschijningen'. Muziek van o.a. Max Steiner, Bernard Herrmann, Maurice Jarre, Michel Legrand, George Delarue, Francis Lai en Henri Mancini. Varda heeft in de prent al haar passie voor- en al haar ervaring met het filmvak gestopt van de laatste veertig jaar. Haar keuze is typisch continentaal Europees en zal bij haar eigen landgenoten de hartstochten het meeste doen oplaaien, al kan geen enkele cinefiel om dit eerbetoon aan de Tiende Muze heen. Camerawerk van Eric Gautier.

Blue Tiger

1994 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Thriller van Norberto Barba. Met o.a. Virginia Madsen, Toru Nakamura, Dean Hallo, Ryo Ishibashi en Sal Lopez.

Gena Hayes en haar vijfjarige zoontje raken betrokken bij een schietpartij, waarbij haar zoontje om het leven komt. Gena weet niets over de dader, alleen dat hij een getatoeëerde tijger op zijn borst heeft en lid is van de gevreesde Japanse mafia. Zij is op enorme wraak uit en niemand kan haar tegenhouden in haar persoonlijke vendetta. Gena ondergaat een Samoerai-metamorfose en dringt binnen in de levensgevaarlijke wereld van de Yakuza om de dood van haar kind te wreken.

Against The Wall

1994 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. Kyle MacLachlan, Samuel L. Jackson, Clarence Williams III, Frederic Forrest en Harry Dean Stanton.

De bloedige opstand van 1971 in de beruchte gevangenis van Attica. Het bruisende, krachtige verhaal gaat over een gevangenisbewaarder die nog een groentje is. Hij komt in een afschuwelijke initiëringsceremonie terecht.

Hotel Room

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van David Lynch en James Signorelli. Met o.a. Glenne Headly, Freddie Jones, Harry Dean Stanton, Griffin Dunne en Deborah Unger.

Drie verschillende gebeurtenissen die plaats vinden in het Newyorkse Railroad Hotel in kamer 603. De regie van Lynch mist alle schwung, waaraan hij juist zijn reputatie te danken heeft. Martin Scorcese's NEW YORK STORIES uit 1989, ook geen supersterke film, is veel beter, vooral het stuk met Woody Allen. Running gag: de piccolo is dezelfde persoon en wordt in 36 jaar tijd geen dagje ouder. Al met al een grote teleurstelling.

Hostages

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van David Wheatley. Met o.a. Jay O. Sanders, Josef Sommer, Colin Firth, Natasha Richardson en Ciarán Hinds.

Deze film van documentair karakter geeft een scherp beeld over het lot van de gegijzelden van de Hezbollah in Libanon rond 1986. Het `gezelschap` bestaat o.a. uit: de Engelse tv- verslaggever John McCarthy (Firth), AP chef-de-bureau in Beiroet Terry Anderson (Sanders) en de afgezant van de Anglicaanse kerk Terry Waite (Asquith). De kijker krijgt een helder idee over wat er zich achter de schermen moet hebben afgespeeld, waarom politici zich niet met de zaak wilden bemoeien en bovenal de uiterst benarde positie waarin de gevangenen verkeerden. Ook de nimmer aflatende strijd van het thuisfront komt aan bod, de motieven van de kidnappers, alsmede schandalige deals zoals wapens in ruil voor de bevrijding van de slachtoffers. Sterk spel, goede regie en een strak scenario (van Bernard MacLaverty). De fotografie is van John Hooper. Tony Ham monteerde heel effectief tussen het drama de echte journaalopnamen.

Twin Peaks: Fire Walk With Me

1992 | Drama, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1992. Drama van David Lynch. Met o.a. Sheryl Lee, Ray Wise, Chris Isaak, Kiefer Sutherland en Grace Zabriskie.

Geen sequel, zoals Twin Peaks co-producer Mark Frost van plan was, maar een prequel, waarin werd uitgelegd waarom Laura Palmer was zoals ze was en waarom ze vermoord werd. Uiteindelijk kreeg Lynch zijn zin, wat resulteerde in Fire Walk With Me. De film is perverser en weirder dan de tv-serie (in de bioscoop kan en mag immers meer dan op tv), maar het nieuwe is er een beetje vanaf en enkele helden uit de tv-serie kregen, omdat het verhaal zich afspeelt vóór de gebeurtenissen in de tv-serie, minimale aandacht.

Man Trouble

1992 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1992. Romantische komedie van Bob Rafelson. Met o.a. Jack Nicholson, Ellen Barkin, Harry Dean Stanton, Beverly D'Angelo en Michael McKean.

Een operazangeres (Barkin) wordt bedreigd en huurt een aan lager wal geraakte hondentrainer (Nicholson) in om haar te beschermen. Na aanvankelijke wederzijdse afkeer bloeit er iets moois tussen de twee. Nicholson, die onder de regie van Rafelson met een script van Carole Eastman aan de slag gaat, dat kan iets prachtigs opleveren, weten we sinds het meesterwerk Five Easy Pieces. Maar wat viel dat tegen bij deze film. Distributeur 20th Century Fox durfde zelfs geen persvoorstellingen voor de film te organiseren en Man Trouble flopte vreselijk.

Payoff

1991 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1991. Misdaad van Stuart Cooper. Met o.a. Keith Carradine, Kim Greist, Harry Dean Stanton, John Saxon en Robert Harper.

Voormalige smeris Peter MacAllister (Carradine) is getraumatiseerd door de moord op zijn ouders, toen hij nog een kind was. Als volwassen man weet hij dat dit het werk van de maffia was. Hij besluit zijn vader en moeder te wreken en het spoor leidt naar een van de casino's aan Lake Tahoe in Nevada.

Wild at Heart

1990 | Thriller, Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1990. Thriller van David Lynch. Met o.a. Nicolas Cage, Laura Dern, Diane Ladd, Willem Dafoe en Isabella Rossellini.

Nadat Sailor (Cage) uit de gevangenis wordt vrijgelaten, waar hij een straf uitzat omdat hij - uit zelfverdediging - een man vermoordde, zoekt hij meteen zijn geliefde Lula (Dern) op. Maar Lula's moeder (Ladd, in werkelijkheid ook Derns moeder) heeft een hekel aan Sailor en stuurt een huurmoordenaar achter hem aan. Het verliefde stel vlucht weg in een convertible. Een van de begrijpelijkere films van Lynch, die hem draaide terwijl zijn cultsoap Twin Peaks op tv triomfen vierde. Wild at Heart won een Gouden Palm in Cannes, onder gejuich, maar ook boe-geroep. Dat laatste misschien door het wel erg excessieve geweld.

Twister

1990 | Komedie

Verenigde Staten 1990. Komedie van Michael Almereyda. Met o.a. Suzy Amis, Dylan McDermott, Harry Dean Stanton, Crispin Glover en Lindsay Christman.

In deze onverschillige zwarte komedie zien we het zinloze leven van een miljonair (Stanton) en zijn groteske familie in hun wanordelijke verblijf in Kansas. TWISTER werd een cultfilm, hoewel hij niet in alle bioscopen te zien was wegens het bankroet van de filmmaatschappij. Producent Wieland Schulz-Keil verfilmde eveneens de literaire werken UNDER THE VOLCANO en THE DEAD. De film TWISTER is gebaseerd op de roman Oh! van Mary Robison. Acteur Tim Robbins en schrijver William Burroughs zijn heel even te zien in deze film.

The fourth War

1989 | Thriller, Actiefilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1989. Thriller van John Frankenheimer. Met o.a. Roy Scheider, Jürgen Prochnow, Tim Reid, Lara Harris en Harry Dean Stanton.

Een persoonlijk conflict tussen Amerikaans kolonel Scheider en Russisch kolonel Prochnow aan de Tsjechische en Oostduitse grens in 1988 zorgt voor wat internationale spanningen. Zogenaamde glasnost-thriller met de bekende vooroordelen, politieke en menselijke stereotiepen in eigenlijk een voorbijgestreefde Koude Oorlog-film waarin de favoriete acteur Scheider zichzelf voor aap zet als een soort Patton-figuur maar dan met Vietnam-frustraties. Stanton is helemaal ongeloofwaardig als een generaal. Genre-fans zullen het met deze kritiek oneens zijn en ze moeten beslist achterover leunen, gaan kijken en genieten. Scenario van Kenneth Ross en Stephen Peters.

Dream a Little Dream

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Marc Rocco. Met o.a. Corey Feldman, Meredith Salenger, Jason Robards, Piper Laurie en Harry Dean Stanton.

De zeventig-jarige Robards en de zeventien-jarige Feldman verwisselen van lichaam na een een motorongeluk, waardoor Robards nog even zijn jeugd mag overdoen. Als hij zijn 'eerste' klungelige schreden zet op het pad der liefde, ontaardt het geheel in een verschrikkelijke banale klucht. De zoveelste komedie der verwisselingen. Echt niks aan. Scenario van Daniel Jay Franklin.

Stars and Bars

1988 | Komedie

Verenigde Staten 1988. Komedie van Pat O'Connor. Met o.a. Daniel Day-Lewis, Harry Dean Stanton, Martha Plimpton, Matthew Cowles en Joan Cusack.

Een complete misser waarin het talent van Day-Lewis grondig wordt verknoeid. Hij is een Britse kunstexpert die naar Amerika reist om een Renoir te kopen en in plaats daarvan te maken krijgt met de boerse Stanton en andere excentriekelingen. Oudbakken, niet leuk en zeer gênant.

Mr. North

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Danny Huston. Met o.a. Anthony Edwards, Robert Mitchum, Lauren Bacall, Harry Dean Stanton en Anjelica Huston.

De debuutfilm van Huston, waar zijn vader John nog aan meewerkte als scenarioschrijver (samen met Janet Roach), is gebaseerd op het boek [KL]Theophilus North[KLE] van Thornton Wilder (1875-1975). Mr. North, een briljante jongeman (Edwards) zonder middelen, arriveert in een kustplaatsje Newport (Rhode Island) en maakt zich in korte tijd populair door zijn charme en zijn diverse bekwaamheden: leraar en tennisinstructeur. Hij geneest de voorname Mitchum van een winderige kwaal met pepermunt-pillen en maakt bekenden gelukkig met zijn electrostatische ontladingen. Daarna moet hij zich verantwoorden voor het uitoefenen van de geneeskunst zonder daarvoor gediplomeerd te zijn. Er was veel talent betrokken bij het maken van deze film, niettemin werd het een teleurstelling, ondanks de fraaie locaties. Camerawerk van Robin Vidgeon. Gesitueerd rond 1925.

Slam Dance

1987 | Drama, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1987. Drama van Wayne Wang. Met o.a. Tom Hulce, Mary Elizabeth Mastrantonio, Virginia Madsen, Harry Dean Stanton en Millie Perkins.

Het lijkt alsof de excentrieke striptekenaar Hulce slachtoffer wordt van een van zijn eigen verhalen. Twee ongure elementen dringen zijn flat binnen en slaan hem zonder reden knock-out. Als hij dit wil melden bij de politie, blijkt dat hij verdacht wordt van moord op een mysterieus blondje. Hij raakt verzeild in een wereld van moord, corruptie, chantage en politieke schandalen. Een vreemde, verrassende film in een postmoderne stijl. Het onontwarbare scenario van Don Opper is een scherpe satire op een hypocriete samenleving waarin socio- culturele waarden niet meetellen. Qua sfeer toont het enige gelijkenis met Kafka's Het Proces. Meer te genieten door de sublieme vormgeving dan door het ingewikkelde verhaal. Schitterende fotografie van Amir Mokri.

Pretty in Pink

1986 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1986. Drama van Howard Deutch. Met o.a. Molly Ringwald, Andrew McCarthy, Jon Cryer, Annie Potts en Harry Dean Stanton.

Tiener Andie (Ringwald) komt uit een arm gezin, raakt op school verliefd op een jongen uit een welgestelde familie, maar heeft ook nog een leuke jeugdvriend. Wat klinkt als een doorsnee bakvissendrama is toch maar mooi een jaren tachtig-klassieker geworden. Film zette destijds, samen met tijdgenoot The Breakfast Club (1985), de toon op modegebied, heeft een prima cast, en is bovenal de moeite nog altijd waard vanwege de soundtrack: fraaie nummers van New Order, Orchestral Manoeuvres in the Dark, Suzanne Vega en The Smiths.

One Magic Christmas

1985 | Familiefilm, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Canada 1985. Familiefilm van Phillip Borsos. Met o.a. Mary Steenburgen, Gary Basaraba, Harry Dean Stanton, Arthur Hill en Elisabeth Harnois.

Een vrouw heeft door alle tegenslag de ware kerstmentaliteit verloren, maar de Kerstman en een beschermengel beramen met haar dochter een plan om haar op te monteren. Een onderhoudend Disneysprookje, hoewel het af en toe knap serieus toe gaat. Stanton is de onwaarschijnlijkste beschermengel uit de filmgeschiedenis! In Canada gemaakt.

Fool For Love

1985 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1985. Drama van Robert Altman. Met o.a. Sam Shepard, Kim Basinger, Harry Dean Stanton, Randy Quaid en Martha Crawford.

Vervelende, in vieze drekkleuren gefilmde, pretentieuze adaptatie van het toneelstuk van Sam Shepard over de incestueuze relatie tussen broer Shepard en zus Basinger. Veel gezwets over relaties, liefde, De Maatschappij en meer van die onderwerpen waar middelmatige cineasten als Altman steeds weer mee komen aandraven in saaie, zelfgenoegzame drama's.

The Bear

1984 | Biografie, Sportfilm

Verenigde Staten 1984. Biografie van Richard C. Sarafian. Met o.a. Gary Busey, Cinthia Lake, Harry Dean Stanton en Steve Greenstein.

Het verhaal van de Amerikaanse voetballer Paul Bryant, bijgenaamd 'De Beer'. Een biografische sportfilm, goed geregisseerd, maar niet interessant voor hen die niet echt van voetbal houden.

Repo Man

1984 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van Alex Cox. Met o.a. Emilio Estevez, Harry Dean Stanton, Vonetta McGee, Olivia Barash en Sy Richardson.

Een jonge punker gaat werken als repo-man, iemand die auto's bij de 'eigenaar' weghaalt waarvan de afbetaling stagneert. Een mengeling van sociale satire en SF met boeiende resultaten. Stanton speelt perfect de rol van een professionele repo-man, die Estevez de kneepjes van het vak bijbrengt. Michael Nesmith produceerde de film, die vrijwel meteen na het uitkomen een cult- movie werd.

Red Dawn

1984 | Sciencefiction, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van John Milius. Met o.a. Patrick Swayze, Charlie Sheen, C. Thomas Howell, Lea Thompson en Ben Johnson.

Damn. De Russen zijn Amerika binnengevallen. Een klein groepje tieners trekt zich terug in de bergen en start een guerrillaoorlog. Red dawn is een beroerde film, maar wel van een interessante maker. Regisseur Milius is aartsconservatief, verzamelt vuurwapens, is bestuurslid van de National Rifle Association en vindt dat vrouwen uit het leger geweerd moeten worden. Hij is de bedenker van oneliners als 'Go ahead, make my day' (Dirty Harry) en 'I love the smell of napalm in the morning' (Apocalypse Now). Hij regisseerde onder andere het sterke surf-epos Big Wednesday (1978) en Conan the Barbarian (1982).

Paris, Texas

1984 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1984. Drama van Wim Wenders. Met o.a. Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell, Hunter Carson en Aurore Clément.

Schitterend gespeelde en gefilmde roadmovie waarin Travis (fantastische rol van Stanton) na vier jaar afwezigheid uit de woestijn terugkeert en zijn zoontje opspoort om samen met hem op zoek te gaan naar zijn vrouw (Kinski). Regisseur Wenders: 'We zijn gewoon op weg gegaan en hebben gekeken - zoals Travis, die begint te lopen, net zolang tot hij iemand tegenkomt. Gewoon gekeken en niet gezocht naar reeds bekende filmbeelden.' De beelden die door Robby Müller werden gevonden zjn prachtig en worden ijzersterk ondersteund door een soundtrack van Ry Cooder. Wenders kreeg onder andere een BAFTA en een Gouden Palm voor z'n film.

I Want to Live

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van David Lowell Rich. Met o.a. Lindsay Wagner, Martin Balsam, Pamela Reed, Harry Dean Stanton en Seymour Cassel.

In deze speciaal voor de tv gemaakte productie is Wagners vertolking van de aan lager wal geraakte jonge vrouw, Barbara Graham, die in 1955 wegens een roofmoord tot de gaskamer in San Quentin veroordeeld werd en ter dood gebracht, niet meer dan een slap aftreksel van de met een Oscar bekroonde rol van Susan Hayward in de oorspronkelijke verfilming. Bewerking van het scenario uit 1958 (van Nelson Gidding en Don M. Mankiewicz). Het scenario voor deze film is van Mankiewicz en Gordon Cotler.

Christine

1983 | Horror, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1983. Horror van John Carpenter. Met o.a. Keith Gordon, John Stockwell, Alexandra Paul, Robert Prosky en Harry Dean Stanton.

Naar het gelijknamige boek van Stephen King. De film behelst een liefdesverhaal tussen de sukkelige Arnie (Keith Gordon) en Christine (een auto, een Plymouth Fury uit 1958 om precies te zijn). Probleem is dat de rood-witte, fraai gestroomlijnde en uitbundig verchroomde grande dame geen andere vrouw naast zich duldt. Ze is 'real sensitive' en wil absolute toewijding. Het wordt griezelig wanneer Arnie zijn nieuwe liefde niet meer onder controle heeft en Christine mensen begint dood te rijden. Carpenter bouwt de spanning goed op en het soms bloedige geweld is zorgvuldig gedoseerd en altijd relevant. Donald M. Morgan schoot de bijzonder fraaie beelden.

Young Doctors in Love

1982 | Komedie

Verenigde Staten 1982. Komedie van Garry Marshall. Met o.a. Michael McKean, Sean Young, Harry Dean Stanton, Patrick Macnee en Hector Elizondo.

Een groep jonge artsen loopt stage op de chirurgische afdeling van een groot ziekenhuis. De film is niet veel meer dan een aaneenschakeling van weinig geslaagde grappen, waarbij - anders dan men zou verwachten - seks amper een rol speelt.

One From the Heart

1982 | Drama, Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1982. Drama van Francis Ford Coppola. Met o.a. Frederic Forrest, Teri Garr, Raul Julia, Nastassja Kinski en Lainie Kazan.

Overdadig geproduceerde maar vrijwel plotloze romantische komedie over een stel (Forrest en Garr) dat ruzie maakt en vervolgens andere partners (Kinski respectievelijk Julia) uitzoekt. De gestileerde decors van Las Vegas, gemaakt door Dean Tavoularis, en het camerawerk van Vittorio Storaro en Ronal V. Garcia zijn verbluffend! Met mooie plaatjes alleen maak je helaas geen film. Tom Waits zong de geluidsband vol, terwijl de acteurs één van Coppola's meest surreële produkties opvoeren. Een must voor de nieuwsgierigen, maar anderen zijn bij deze gewaarschuwd. Let goed op Rebecca De Morney als de eigenaresse van een restaurant. Allen Goorwitz is het pseudoniem van Allen Garfield.

Escape from New York

1981 | Sciencefiction, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1981. Sciencefiction van John Carpenter. Met o.a. Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Donald Pleasence en Isaac Hayes.

In 1997 is Manhattan een ommuurde gevangenis voor de meest gewelddadige criminelen die Amerika te bieden heeft. Wanneer de Air Force One neerstort op het eiland moet de verguisde oorlogsheld Snake Plissken (Russell) de president zien te bevrijden uit handen van de lokale bendes. De meesterlijke hand van Carpenter (Christine, Prince of Darkness) geeft de film een griezelig duister gevoel ondanks de beperkte technische middelen van die tijd. In 1996 deed Carpenter het zelf nog een keer over (Escape from L.A.) met wederom Russell in de hoofdrol.

UFOria

1980 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1980. Sciencefiction van John Binder. Met o.a. Cindy Williams, Harry Dean Stanton, Fred Ward, Harry Carey jr en Beverly Hope Atkinson.

In een innemende, soms wat onhandige mengvorm van MELVIN AND HOWARD en CLOSE ENCOUNTERS OF THE THIRD KIND speelt Williams de rol van een maffe cassière van een supermarkt, die gelooft dat zij een buitenaardse boodschap heeft ontvangen en dat ze een vrouwelijke Noach zal worden op een UFO-ark. Deze produktie van Melvin Simon ging door de handen van drie filmdistributeurs voor ze in roulatie kwam.

The Oldest Living Graduate

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Jack Hofsiss. Met o.a. Henry Fonda, George Grizzard, Cloris Leachman, John Lithgow en Harry Dean Stanton.

Een verfilmd toneelstuk waarin Fonda het enige lid is van een plaatselijke militaire academie dat nog leeft (vandaar de titel). Het verhaal draait om de strijd tussen Fonda en zijn zoon, Grizzard. De laatste wil zijn land - nu nog prachtig natuurschoon - gaan ontwikkelen en laten bebouwen. Fonda zet alles op alles om dat te verhinderen. Perfect spel, boeiend toneel en eens te meer een waardige rol van Fonda in de laatste periode van zijn leven.

The Black Marble

1980 | Romantiek, Drama, Horror, Experimenteel, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1980. Romantiek van Harold Becker. Met o.a. Robert Foxworth, Paula Prentiss, Harry Dean Stanton, Barbara Babcock en John Hancock.

Van inzicht getuigend maar vreemd genoeg een niet beklijvend liefdesverhaal over sexy smeris Prentiss en haar nieuwe collega (Foxworth), een romantische alcoholist die verdrinkt in de werkelijkheid van zijn baan. Naar de roman van Joseph Wambaugh.

Private Benjamin

1980 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1980. Komedie van Howard Zieff. Met o.a. Goldie Hawn, Eileen Brennan, Armand Assante, Robert Webber en Sam Wanamaker.

Vlak na haar huwelijk overlijdt de echtgenoot van de verwende Judy Benjamin (Hawn). De treurende weduwe zoekt een nieuw begin, een gehaaide army recruiter haalt haar over om dienst te nemen in het leger 'want daar krijgt iedereen een mooi privéappartement'. Als ze in de barak haar kapitein (Brennan) vraagt waar dat appartement zich toch bevindt mag ze latrines poetsen met haar tandenborstel. Elektrisch, dat dan weer wel. Niettemin aardt Benjamin beetje bij beetje in het leger. Leuke komedie, een van de betere van Hawn, wordt op het eind wel erg voorspelbaar.

La mort en direct

1980 | Sciencefiction, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 1980. Sciencefiction van Bertrand Tavernier. Met o.a. Romy Schneider, Harvey Keitel, Max von Sydow, Harry Dean Stanton en Vadim Glowna.

Katherine (Schneider) is ongeneeslijk ziek en heeft nog maar twee maanden te leven. Ze wordt benaderd door Roddy (Keitel), een cameraman die de camera heeft laten inbouwen in een van zijn ogen. Roddy werkt voor Death Watch, een reality-tv-programma over stervende mensen, onder het motto 'Death is the new pornography'. Maar Roddy wordt verliefd op Katherine. Fascinerend sf-drama van Tavernier, die er in 2012 over zei: 'Toen ik hem maakte was dit sf. Maar helaas, alles wat we aan de kaak stelden in de film is nu onderdeel van ons leven.'

Young Maverick

1979 | Western

Verenigde Staten 1979. Western van Hy Averback. Met o.a. Charles Frank, Susan Blanchard, John Dehner, Donna Mills en James Woods.

In deze aflevering van de serie die vlak voor 1980 een nieuw leven werd ingeblazen, raakt Frank als Young Maverick, verstrikt in een pokerspel, waarbij een kanskaart getrokken wordt die alleen maar door een dode uitgedeeld kon zijn. Een rondborstige, aantrekkelijke weduwe kruist bovendien nog het pad van de neef (Frank) die - net zoals zijn oom Bret - het gokken niet kan laten. Aardig vanwege het spel van Frank.

Wise Blood

1979 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1979. Drama van John Huston. Met o.a. Brad Dourif, Daniel Shor, Amy Wright, Harry Dean Stanton en Ned Beatty.

Een briljante filmbewerking van Flannery O'Connors bijzondere verhaal over hel en verdoemenis. Een man komt uit militaire dienst en besluit zijn uniform te verruilen voor de rok van een dominee. Hij ontmoet een blinde prediker, die in werkelijkheid niet blind is, maar hem ervan overtuigt hetzelfde te doen, zodat hij tot de waarheid kan afdwalen. Een smetteloze rolverdeling wordt aangevoerd door Dourif, die als bezeten prediker van de Kerk Zonder Christus een enge wereld in de Amerikaanse staat Georgia bewoont, alsof er niets anders bestaat.

The Rose

1979 | Musical, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1979. Musical van Mark Rydell. Met o.a. Bette Midler, Alan Bates, Frederic Forrest, Harry Dean Stanton en Barry Primus.

Op het hoogtepunt van haar succes een populaire rockzangeres (Midler) haar glitterleven beu. Ze wil ermee stoppen, maar dat is zeer tegen de zin van haar manager Bates, die haar dwingt om door te gaan. Als gevolg daarvan grijpt zij meer en meer naar drugs en alcohol. Deprimerend beeld van de showbiz, geïnspireerd op het trieste leven van Janis Joplin. Midler speelt de sterren van de hemel, maar de film laat nogal te wensen over en haar personage weet geen sympathie te winnen. De titelmelodie van haar debuutfilm werd een wereldsucces. Bill Kerby en Bo Goodman schreven het scenario dat in troosteloze, maar indrukwekkende, beelden werd omgezet door Vilmos Zsigmond. Gefilmd in Panavision.

Straight Time

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Ulu Grosbard. Met o.a. Dustin Hoffman, Theresa Russell, Gary Busey, Harry Dean Stanton en M. Emmet Walsh.

Hoffman geeft reclasseringsambtenaar Walsh, een glibberige figuur, het nakijken na zijn vrijlating uit gevangenschap. Hij begint opnieuw een leven op het kromme pad. Een meeslepend, hoewel niet ongewoon drama, dat echter door de schitterend gespeelde bijrollen een extra stimulans krijgt.

Flatbed Annie & Sweetiepie: Lady Truckers

1979 | Misdaad

Verenigde Staten 1979. Misdaad van Robert Greenwald. Met o.a. Annie Potts, Kim Darby, Harry Dean Stanton, Arthur Godfrey en Rory Calhoun.

Potts en Darby vormen een innemend duo vrouwelijke truckers die het hoofd bieden aan een zware jongen met de vlam in de pijp. Het verhaaltje van Robie Robinson heeft niet veel om het lijf en de film is dan ook niet veel meer dan een lange achtervolging. Bevat enkele best leuke momenten maar langer dan een uur had dit niet mogen duren.

Flatbed Annie & Sweetiepie: Lady Trucke

1979 | Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Actiefilm van Robert Greenwald. Met o.a. Arthur Godfrey, Annie Potts, Kim Darby, Rory Calhoun en Harry Dean Stanton.

Potts en Darby vormen een innemend duo vrouwelijke truckers die het hoofd bieden aan een zware jongen met de vlam in de pijp. Het verhaaltje van Robie Robinson heeft niet veel om het lijf en de film is dan ook niet veel meer dan een lange achtervolging. Bevat enkele best leuke momenten maar langer dan een uur had dit niet mogen duren.

Alien

1979 | Horror, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1979. Horror van Ridley Scott. Met o.a. Sigourney Weaver, John Hurt, Tom Skerritt, Ian Holm en Harry Dean Stanton.

Meesterlijke horrorfilm van Ridley Scott uit 1979, later gevolgd door meerdere sequels. Ellen Ripley (Weaver) is een van de bemanningsleden van een ruimteschip dat een SOS-signaal van een verre planeet opvangt. Daar aangekomen blijkt er geen mens meer aanwezig te zijn. Wel is er een kweektuin waar hongerige, onverwoestbare buitenaardse parasieten klaar zijn om uit hun ei te springen om ruimtevaarders op te eten. De film werd gedraaid in een bescheiden maar effectief decor, met een beperkt budget en met een kleine, destijds grotendeels onbekende cast. De fraaie speciale effecten werden beloond met een Oscar.

Renaldo and Clara

1978 | Drama, Biografie, Muziek

Verenigde Staten 1978. Drama van Bob Dylan. Met o.a. Bob Dylan, Sara Dylan, Sam Shepard, Ronee Blakely en Ronnie Hawkins.

Een zelfingenomen, slechtgemaakt gedramatiseerd verslag van Dylans 'Rolling Thunder Revue'. Dylan speelt 'Renaldo', zijn vrouw Sara is 'Clara'; Hawkins is 'Bob Dylan', Blakely is 'mevrouw Dylan'; Neuwirth is 'De gemaskerde Tortilla'. Pretentieus en afstotend. Uitsluitend voor hele doorgewinterde fans, maar een hele zit.

The Missouri Breaks

1976 | Western

Verenigde Staten 1976. Western van Arthur Penn. Met o.a. Marlon Brando, Jack Nicholson, Kathleen Lloyd, Randy Quaid en Frederick Forrest.

Montana omstreeks 1880. Als Tom Logan (Nicholson), de leider van een agressieve bende paardendieven, een ranch koopt om als uitvalsbasis voor zijn activiteiten te gebruiken huurt een van zijn buren de excentrieke huurmoordenaar Lee Clayton (Brando) in om af te rekenen met de dieven. Schitterende anti-western die traag, maar fascinerend verloopt. Niet iedereen waardeerde het bizarre personage van Brando, of de abrupte overgangen tussen humor en ernst. The Missouri Breaks flopte jammerlijk en Penn (Bonnie and Clyde, Little Big Man) maakte daarna vijf jaar geen film.

Rancho Deluxe

1975 | Komedie, Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Komedie van Frank Perry. Met o.a. Jeff Bridges, Sam Waterston, Elizabeth Ashley, Charlene Dallas en Clifton James.

Een ongebruikelijke, maar heel aardige western-komedie over twee eigentijdse gelegenheidsveedieven, geschreven door cult- auteur Thomas McGuane (92 IN THE SHADE), met muziek van Jimmy Buffett (die ook meedoet in de film). Het camerawerk is van William A. Fraker.

Rafferty and the Gold Dust Twins

1975 | Drama

Verenigde Staten 1975. Drama van Dick Richards. Met o.a. Alan Arkin, Sally Kellerman, MacKenzie Phillips, Alex Rocco en Charles Martin Smith.

Aantrekkelijke maar doelloze film over een stel vrouwen die een aggenebbisj Arkin dwingen hen van New Orleans naar L.A. te rijden. Voor tv hertiteld als RAFFERTY AND THE HIGHWAY HUSTLERS.

Farewell, My Lovely

1975 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1975. Misdaad van Dick Richards. Met o.a. Robert Mitchum, Charlotte Rampling, John Ireland, Sylvia Miles en Jack O'Halloran.

Derde verfilming van de roman van Raymond Chandler, deze keer met Mitchum als Phillip Marlowe. Gangster O`Halloran, die net een gevangenisstraf van zeven jaar wegens bankroof heeft uitgezeten, vraagt Marlowe zijn vroegere vriendin Velma op te sporen. Marlowe beseft niet in wat voor wespennest hij zich begeeft door deze opdracht te aanvaarden. Mitchum is o.k. als oude, vermoeide, drankzuchtige Marlowe, maar het scenario van David Zelag Goodman komt niet in de buurt van de typische s[KA1]erie-noire-sfeer van Chandlers roman. Wie van deze nostalgisch-mysterieuze sfeer houdt, kan beter naar de eerdere verfilmingen kijken: THE FALCON TAKES OVER (1942) of MURDER, MY SWEET (1944). In 1978 zou Mitchum voor THE BIG SLEEP nogmaals in de huid kruipen van Marlowe. Fotografie van John Alonzo en muziek van David Shire.

92 in the Shade

1975 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Drama van Thomas McGuane. Met o.a. Peter Fonda, Warren Oates, Margot Kidder, Burgess Meredith en Harry Dean Stanton.

Roman van Thomas McGuane (winnaar National Book Award in Amerika) gaat over elkaar beconcurrerende kapiteins van vissersboten rond Keys Islands, Florida; geregisseerd door auteur zelf. Buitensporig ongelijkmatig, maar uitstekend vertolkt en bij tijd en wijle kostelijk amusement.

Where the Lilies Bloom

1974 | Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1974. Drama van William A. Graham. Met o.a. Julie Gholson, Jan Smithers, Matthew Burrill, Helen Harmon en Harry Dean Stanton.

Aangrijpend drama over vier kinderen die samen met hun vader ergens in de Appalachen een deerniswekkend bestaan leiden. Wanneer de vader ziek wordt en sterft, houden de kinderen dit geheim voor de buitenwereld, die hen anders naar een weeshuis zou sturen. Earl Hamner Jr. schreef het gevoelige scenario, zich baserend op de roman van Vera en Bill Cleaver. De film biedt een kijk op een ons totaal onbekende, ruwe wereld, bevolkt door primitieve personages. Stanton is uitstekend als de buurman die de familie ooit land heeft ontstolen en verliefd is op de oudste dochter. Urs Furrer filmde de prachtige landschappen en Earl Scruggs componeerde een passende hillbilly score.

Cockfighter

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van Monte Hellman. Met o.a. Warren Oates, Richard B. Shull, Harry Dean Stanton, Troy Donahue en Millie Perkins.

Ongewoon, gewelddadig maar interessant drama over een man die hanen traint voor gevechten in Georgia. Oates zwijgt geheel in de film, maar zijn gesproken gedachten fungeren als het verhaal. Gefilmd in Georgia. Ook wel getiteld BORN TO KILL, WILD DRIFTER, GAMBLIN' MAN.

Dillinger

1973 | Misdaad, Biografie, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van John Milius. Met o.a. Warren Oates, Ben Johnson, Cloris Leachman, Michelle Phillips en Richard Dreyfuss.

Een biografische verfilming over de legendarische gangster uit de titel en zijn bende, die Amerika tijdens de Grote Crisis opschrikten met een reeks van brutale bankovervallen. Na de dood van een vijftal FBI-agenten in een vuurgevecht, besluit topfunctionaris Melvin Purvis niet eerder te rusten voordat Dillinger is neergelegd. Hij wordt uiteindelijk bij het Biographe Theatre te grazen genomen. Veel geschiet en geknal en de beroemde gangster wordt te rooskleurig voorgesteld. Weinig diepgravend, want we volgen zijn carrière vanaf het moment dat hij al een beruchte boef was. In 1945 al eens eerder gefilmd als superieure B-film en in 1991 minder opwindend als tv-film gedaan.

Badlands

1973 | Misdaad, Film noir, Drama, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Terrence Malick. Met o.a. Martin Sheen, Sissy Spacek, Warren Oates, Ramon Bieri en Alan Vint.

Begin 1958 doodden de negentienjarige Charlie Starkweather en zijn dertienjarige vriendin Caril Ann Fugate elf ogenschijnlijk willekeurige personen. Regisseur Malick baseerde er zijn briljante, overrompelende debuut op. Goedgekapte vuilnisman Kit (Sheen) vermoordt in South Dakota de vader van de veel jongere, dromerige majorette Holly (Spacek). Ze vluchten naar de Badlands in Montana. In korte tijd vermoordt hij meerdere mensen, zonder wroeging, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Malick brengt het secuur en elegant in beeld, wat de gruwelijkheid alleen maar benadrukt. Sheen en Spacek zijn fantastisch.

Billy Cry For Me

1972 | Western, Romantiek

Verenigde Staten 1972. Western van William A. Graham. Met o.a. Cliff Potts, Xochitl, Harry Dean Stanton en Don Wilbanks.

Een zwerver wordt verliefd op een indianenmeisje, met tragische gevolgen, in deze Western vol geweld. De titel (en aangemerkte premièrejaar) verandert steeds, maar de film wordt er niet beter op. Ook bekend als FACE TO THE WIND en COUNT YOUR BULLETS en APACHE MASSACRE en THE LONG TOMORROW. Gedraaid in Panavision.

Two Lane Blacktop

1971 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten 1971. Drama van Monte Hellman. Met o.a. James Taylor, Warren Oates, Laurie Bird, Dennis Wilson en David Drake.

Taylor met zijn opgevoerde Chevrolet `55 gaat een race aan met Oates` blinkende splinternieuwe Pontiac. Met deze eenvoudige regel is eigenlijk het hele scenario van de film verteld, de personages kregen zelfs geen naam. Hellmann slaagt er echter op onnavolgbare wijze in de wanhoop van een hele generatie schrijnend in beeld te brengen. Uitstekende acteerprestaties van de hoofdrolspelers; zanger Taylor is perfect in een van zijn zeldzame filmrollen en Oates is subliem. Geen enkele beweging in de film is nutteloos, geen beeld overbodig. Het scenario van Rudolph Wurlitzer en Will Corry zal zeker niet door iedereen gewaardeerd worden, maar wie zich kan inleven in de aparte filmstijl van Hellman (in de enige film waarover hij de complete zeggenschap had) ziet een betoverende wereld voor zich opengaan, bevolkt met meer toverkollen dan feeën. Prachtige beelden geschoten door Jack Deerson. Gedraaid in Widescreen.

The Miniskirt Mob

1968 | Misdaad

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Maury Dexter. Met o.a. Jeremy Slate, Diane McBain, Sherry Jackson, Patty McCormack en Ross Hagen.

McBain speelt de leidster van een motorbende, hoewel zij de indruk wekt in een bloemencorso meer tot haar recht te komen. Wie de titel goed vindt, vindt de film misschien ook zo.

Day of the Evil Gun

1968 | Western

Verenigde Staten 1968. Western van Jerry Thorpe. Met o.a. Glenn Ford, Arthur Kennedy, Dean Jagger, John Anderson en Paul Fix.

In 1956 zocht John Wayne in John Fords westernklassieker The Searchers al naar een warm thuis en dito vrouw. Een vervolg was overbodig. Toch zou regisseur Jerry Thorpe twaalf jaar later de thematiek opnieuw verkennen, wat een aanmerkelijk lauwere versie opleverde. Het verhaal: na een paar jaartjes brommen komt cowboy Lorn (Ford) thuis, om te ontdekken dat zijn vrouw en dochters door de Apachen zijn ontvoerd. Zijn buurman (Kennedy) blijkt verliefd te zijn op z'n vrouw, en na een therapeutische knokpartij besluiten ze samen naar de gekidnapten te zoeken. Boeven, Indianen en deserteurs bemoeilijken de zoektocht.

The Hostage

1967 | Misdaad

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Russell S. Doughton Jr.. Met o.a. Don O'Kelly, Dean Stanton, John Carradine, Ron Haggerty en Ann Doran.

Een goed geproduceerde film, waarvoor slechts een gering budget beschikbaar was over een zesjarig jongetje dat zich verstopt in een verhuiswagen en ingesloten raakt. Bij het kaartspelen had één der chauffeurs een man omgebracht en zijn lijk in een meubel verborgen, dat door het joch ontdekt wordt. Geheel op locatie opgenomen in Iowa.

Rebel Rousers

1967 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1967. Drama van Martin B. Cohen en Martin Cohen. Met o.a. Cameron Mitchell, Jack Nicholson, Bruce Dern, Diane Ladd en Harry Dean Stanton.

Architect Mitchell vindt het niet leuk als Dern een drag-race houdt met als inzet Derns zwangere vriendin. Nicholson, toegerust met een uitbundig gekleurde onderbroek, steelt de show in dit interessante tijdsbeeldje. Ook bekend als WILD RIDERS.

Cool Hand Luke

1967 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Komedie van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, George Kennedy, J.D. Cannon, Lou Antonio en Robert Drivas.

Stervehikel voor Newman speelt zich af in een wrede gevangenis waar Luke voor een klein vergrijp terecht komt en pas na de nodige confrontaties met medegevangene Dragline (de met een Oscar bekroonde Kennedy) en talloze vernederingen uit weet te ontsnappen. Newman, genomineerd voor een Oscar, is geweldig als de eenling die onder alle omstandigheden het hoofd koel houdt. Memorabel is een wedstrijd hardgekookte eieren eten die Luke wint (hij verorbert er maar liefst 50). In bijrollen duiken vele bekende gezichten op, onder wie Jo Van Fleet (als Luke's zieke moeder), Harry Dean Stanton en Dennis Hopper. (RdL/VPRO Gids)

The Alfred Hitchcock Hour: Four O'Clock

1957 | Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 1957. Misdaad van Alfred Hitchcock. Met o.a. E.G. Marshall, Nancy Kelly, Richard Long, Tom Pittman en Harry Dean Stanton.

Horlogemaker Paul Steppe (Marshall) vermoedt dat zijn vrouw, Fran (Kelly), hem bedriegt. Enkele kleine details sterken hem in zijn vermoeden en hij besluit haar en haar minnaar uit de weg te ruimen met een tijdbom. Paul heeft ontdekt dat zijn rivaal altijd om vier uur in zijn huis is. Hij stelt de bom in de kelder op dat tijdstip af. Enkele inbrekers sturen zijn plan echter danig in de war. Hitchcock op zijn best in een verhaal dat de zenuwen door je keel doen gieren. Door Marshall off-screen zijn gedachten te laten uitspreken, zit je tegen het einde op het puntje van je stoel. Schitterend scenario van Francis Cockrell naar een verhaal van Cornell Woodrich. John L. Russell was fotograaf. De enige film in de tv-reeks Suspicion uit 1957, die Hitchcock zelf regisseerde. Ingeleid door Dennis O'Keefe.