Marius Panduru

Cameraman

Marius Panduru is cameraman.
Er zijn 6 films gevonden.

Outbound

2010 | Drama

Roemenië 2010. Drama van Bogdan George Apetri. Met o.a. Ana Ularu, Mimi Branescu, Andi Vasluianu, Ioana Flora en Timotei Duma.

De nukkige Matilda mag één dag met verlof uit de gevangenis en peinst er niet over om terug te keren. Ze gaat meteen aan de slag om haar vlucht uit het land te regelen. Een keihard, nauwkeurig drama van alweer een nieuw talent uit Roemenië, met een indrukwekkende hoofdrol van Ana Ularu.

If I Want To Whistle, I Whistle

2010 | Drama

Roemenië/Zweden 2010. Drama van Florin Serban. Met o.a. George Pistereanu, Ada Condeescu, Mihai Constantin en Clara Voda.

Drama van Florin Serban over jonge Roemeense delinquent die verliefd wordt op stagiaire in de jeugdinrichting.

The Happiest Girl in the World

2009 | Drama

Nederland/Roemenië/Frankrijk/Japan 2009. Drama van Radu Jude. Met o.a. Andreea Bosneag, Doru Catanescu, Violeta Haret, Vasile Muraru en Diana Gheorghian.

De Roemeense Delia heeft een prijsvraag gewonnen. Ze krijgt een auto en mag in een reclamespotje voor een vruchtensapje spelen. De opnames zijn in Boekarest. Daar willen haar ouders de auto meteen verkopen om met het geld een bed & breakfast te beginnen. En de opnames van het spotje lopen ook niet bepaald op rolletjes. Regisseur Jude hanteert een nonchalante stijl, die het absurde van de situatie goed doet uitkomen, maar herhaalt zichzelf. Met wat minder variaties op dezelfde scènes was dit sterk geacteerde, soms erg grappige debuut een stuk scherper geweest.

Police, Adjective

2009 | Misdaad, Drama, Komedie

Roemenië 2009. Misdaad van Corneliu Porumboiu. Met o.a. Dragos Bucur, Vlad Ivanov, Ion Stoica en Irina Saulescu.

Net als zijn hilarische speelfilmdebuut 12:08 East of Bucharest is Porumboiu's Police, Adjective een droogkomische film over banale overanalysering. Ditmaal staat een politieagent centraal die met zijn geweten in de knoop zit als hij een scholier op heterdaad betrapt op het uitdelen van marihuana. Vat hij hem voor het kleine vergrijp in de kraag, wat de jongen voor zijn twintigste met een strafblad opscheept, of knijpt hij een oogje dicht? Als hij zijn meerdere om advies vraagt pakt die ter ondersteuning niet het wetboek, maar een woordenboek ter hand. Eén van de vele scherpe dialogen over taal en ethiek volgt.

The Way I Spent the End of the World

2006 | Drama

Roemenië/Frankrijk 2006. Drama van Catalin Mitulescu. Met o.a. Doroteea Petre, Timotei Duma, Ionut Becheru en Cristian Vararu.

Roemenië, 1989, vlak voor de val van Ceaucescu. De zeventienjarige Eva (Petre) wordt naar een tuchtschool gestuurd nadat ze een buste van de dictator kapot heeft laten vallen. Daar ontmoet ze Andrei (Vararu), ook een rebel. Ze willen Roemenië ontvluchten en gaan in training om over de ijskoude Donau te kunnen zwemmen. Thuis bereidt Eva's zevenjarige broertje Lalalilu (Duma) een aanslag voor op Ceaucescu, want hij wil zijn zus niet kwijt. Mooie, warme, ingehouden film uit de Roemeense golf kwaliteitscinema van rond 2005. Petre kreeg in Cannes de Un Certain Regard-prijs voor de beste actrice.

12:08 East of Bucharest

2006 | Drama, Komedie

Roemenië 2006. Drama van Corneliu Porumboiu. Met o.a. Mircea Andreescu, Teodor Corban en Ion Sapdaru.

Ironische kijk op het revolutionaire karakter van de Roemenen aan de vooravond van de val van Ceausescu op 22 december 1989. De tijd uit de titel is essentieel, want dat is het moment dat iedereen in Roemenië dankzij tv-beelden doorkreeg dat het gedaan was met de macht van de communistische dictator. In een lokaal tv-programma in een stadje ten oosten van Boekarest twisten 16 jaar na dato een drietal Roemenen over wie er toen wel of niet voor twaalven in opstand kwam. Met Caméra d'Or onderscheiden debuutfilm laat overtuigend zien hoe wezels en nietsnutten na de oorlog in verzetshelden kunnen veranderen. Dat is onweerstaanbaar geestig en schrijnend tegelijk.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Marius Panduru op televisie komt.

Reageer