Jonas Cornell (1938): regie, cast en scenario.
Er zijn 9 films gevonden.

Taurus

2002 | Misdaad, Thriller

Zweden 2002. Misdaad van Rickard Petrelius. Met o.a. Boman Oscarsson, Cecilia Frode, Agneta Ekmanner, Lennart Hjulström en Loa Falkman.

Hamilton

1998 | Thriller, Actiefilm

Zweden​/​​Noorwegen 1998. Thriller van Harald Zwart. Met o.a. Peter Stormare, Lena Olin, Mark Hamill, Mats Lȧngbacka en Madeleine Elfstrand.

De Zweedse geheim agent Hamilton wordt door de CIA te hulp geroepen wanneer uit Moermansk een atoombom wordt gestolen. Hamilton kwijt zich van zijn taak, maar dan blijkt dat er een tweede atoombom is gestolen. Aanwijzingen voeren hem naar hoge legerofficieren in Moskou, die samenwerken met een duistere Amerikaanse fabrikant

Skyerness skygge rammer mig

1997 | Drama

Denemarken 1997. Drama van Jonas Cornell. Met o.a. Trine Dyrholm, Ole Lemke en Tomas Villum Jensen.

Kopenhagen 1950. Jens studeert rechten en werkt parttime op een advocatenkantoor. Hij woont bij zijn ouders en heeft een vriendin. Alles keurig en geregeld. Tot Jens op een dag wordt uitgenodigd voor een biertje door een van de oudere advocaten. Vanaf dat moment verandert zijn leven drastisch en begint een tocht langs de zelfkant met een onstuimig eind.

Adam & Eva

1997 | Romantiek

Zweden 1997. Romantiek van Hannes Holm en Mȧns Herngren. Met o.a. Björn Kjellman, Josefin Nilsson, Tintin Anderzon, Jacob Ericksson en Reine Brynolfsson.

Kopenhagen 1950. Jens studeert rechten en werkt parttime op een advocatenkantoor. Hij woont bij zijn ouders en heeft een vriendin. Alles keurig en geregeld. Tot Jens op een dag wordt uitgenodigd voor een biertje door een van de oudere advocaten. Vanaf dat moment verandert zijn leven drastisch en begint een tocht langs de zelfkant met een onstuimig eind.

Polis Polis Potatismos

1993 | Mysterie, Misdaad

Zweden​/​​Duitsland 1993. Mysterie van Per Berglund. Met o.a. Gösta Ekman, Kjell Bergqvist, Rolf Lassgȧrd, Arthur Brauss en Andrea Heuer.

In het luxueuze Hotel Savoy wordt een beroemde industrieel doodgeschoten. Rechercheur Martin Beck (Ekman) volgt een spoor dat regelrecht naar een internationaal netwerk van illegale wapenhandel leidt. Na een tijdje begint hij echter te vermoeden dat hij met opzet op een verkeerd spoor werd gezet. Goede krimi, zonder veel verrassingen. Met verluchtigende knipoogjes in het scenario van Berglund en John Cornell, onttrokken aan de roman van Maj Sjöwall en Per Wahlöö, die in het Nederlands verscheen als De man die even wilde afrekenen. Acteursprestaties zijn aanvaardbaar. Verschillende situaties verwijzen naar de actualiteit. Fotografie van Tony Forsberg. Gevolgd door POLISMÖRDAREN.

Lad isbjørnene danse

1990 | Familiefilm, Drama

Denemarken 1990. Familiefilm van Birger Larsen. Met o.a. Birthe Neumann, Tommy Kenter, Anders Schoubye en Paul Hüttel.

Gebaseerd op het gelijknamige boek van Ulf Stark. Voor de 9-jarige Lasse (Schoubye) pakt feestmaand december anders uit dan gehoopt als moeder Mor (Birthe Neumann) zijn artistieke vader Far (Tommy Kenter) inruilt voor een nette tandarts. Kwajongen Lasse past zich braaf aan en verandert langzaam in een kloon van zijn surrogaatvader. Maar Lasse's ware aard lonkt naar zijn echte vader. Beste Deense film en beste acteur (Tommy Kenter), volgens de Deense filmcritici. Op het Kopenhaagse Robert filmfestival, het belangrijkste Deense filmevenement, viel de film in dezelfde categorieën in de prijzen.

Bluff stop

1977 | Drama

Zweden 1977. Drama van Jonas Cornell. Met o.a. Björn Andrésen, Barbro Skarp, Keve Hjelm, Maj-Britt Nilsson en Agneta Ekmanner.

Een bijna volwassen jongen droomt van zijn entree in het 'echte leven', als concertpianist tezamen met zijn vriendinnetje. In de benepen burgerlijkheid van de jaren vijftig treft hij echter alleen loze façades aan, bij familie, docenten en zelfs bij generatiegenoten. De film geeft een echt treffend beeld van die tijd vol vermolmd waardenbesef, maar voegt daar niets nieuws of oorspronkelijks aan toe. Velen zullen nieuwsgierig zijn hoe Andresen - de symbolische Schoonheid uit MORTE A VENEZIA - zich heeft ontwikkeld: als een helemaal niet zo mooie jongen en een niet meer dan redelijk begaafd acteur.

Grisjakten

1970 | Drama

Zweden 1970. Drama van Jonas Cornell. Met o.a. Hans Alfredson, Keve Hjelm, Ingvar Kjellson, Tord Peterson en Ann-Marie Gyllenspetz.

Een bureaucraat voert een opdracht uit om honderdduizenden wilde zwijnen op Zwedens grootste eiland systematisch te verdelgen met rijdende abattoirs. Hij doet dit zonder de noodzaak van zijn opdracht kritisch te beschouwen hoewel hij privé een vriendelijk en gevoelig mens is en de slachtpartijen zelf niet kan aanzien. De film stelt de tot excessieve wreedheid leidende bureaucratie aan de kaak, waarbinnen niemand zich verantwoordelijk hoeft te voelen, omdat de democratie verantwoordelijk is. Het werd een indringende harde allegorie, waarbij de zwijnejacht al even onthullende nevenscènes kreeg in Buñuel-achtige episodes. Alfredson is beklemmend als de goedmoedige dienstklopper en kreeg sterk tegenspel van Hjelm als de staatssecretaris die zich de schizofrenie van zijn bestaan bewust wordt en zich met de zwijnen gaat vereenzelvigen.

Puss och kram

1967 | Komedie

Zweden 1967. Komedie van Jonas Cornell. Met o.a. Agneta Ekmanner, Sven-Bertil Taube, Hokan Serner, Lena Granhagen en Rolf Larsson.

Schrijver heeft de bons van zijn vriendin gekregen en vraagt onderdak bij een oude schoolvriend. Dat leidt tot conflicten in diens huwelijk en uiteindelijke tot plaatsinname van de gast in het echtelijke bed. Dit debuut van een filmkriticus in [KL]Nouvelle vague[KLE]-stijl heeft voor de Zweedse cinema een ongewone speelsheid (en soms irritante modieusheden), maar is vooral een filmische liefdesverklaring aan de hoofdrolspeelster en echtgenote van regisseur Ekmanner.