Hal B. Wallis (1899-1986): scenario en productie.
Er zijn 44 films gevonden.

Rooster Cogburn

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Stuart Millar en Stuart Miller. Met o.a. John Wayne, Katharine Hepburn, Anthony Zerbe, Richard Jordan en John McIntire.

In 1970 won John Wayne - zijn enige - Oscar voor zijn rol in de western True Grit (1969). Zes jaar later maakte hij deze sequel. Nadat haar vader door bandieten is vermoord schiet Rooster Cogburn de pinnige Eula Goodnight (Hepburn) al mopperend te hulp. En Goodnight moppert bekwaam terug. Jammer genoeg haalde de latere film niet het niveau van de voorganger en lukt het Hepburn niet haar vergelijkbare rol in The African Queen (1951) ook maar te benaderen. Toch een mooie samenwerking tussen deze twee iconen.

The Don Is Dead

1973 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Richard Fleischer. Met o.a. Anthony Quinn, Frederic Forrest, Robert Forster, Al Lettieri en Angel Tompkins.

Als je dan in de hoogtijdagen van The Godfather zo nodig een maffiafilm moet maken, zal producent Hal B. Wallis hebben gedacht, huur dan tenminste een vakman in. En zo deelde Fleischer (Mr. Majestyk, Fantastic Voyage) de lakens uit bij dit ouderwets sleazy don-vehikel over oudere capo Angelo die door het lint gaat wanneer zijn object van begeerte wordt omgelegd. Wraak is de oplossing der dommen en dus vliegt de stront door de ventilator. Booshoofd Quinn is pico bello als Don Angelo, de actie lekker ongepolijst. Impressionistische muziekjes van Jerry Goldsmith.

Mary, Queen of Scots

1971 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1971. Historische film van Charles Jarrott. Met o.a. Vanessa Redgrave, Glenda Jackson, Patrick McGoohan, Timothy Dalton en Nigel Davenport.

Een weinig accuraat geschiedenislesje, maar goed kostuumdrama met sterke vertolkingen van Redgrave als Mary en Jackson als koningin Elisabeth, rivalen om de macht in Engeland tijdens de Tudor-periode. Scenario van John Hale. Camerawerk van Christopher Challis.

True Grit

1969 | Western, Thriller

Verenigde Staten 1969. Western van Henry Hathaway. Met o.a. John Wayne, Glen Campbell, Kim Darby, Jeremy Slate en Robert Duvall.

Marguerite Roberts schreef de film naar het boek van Charles Portis. Wayne, als Rooster Cogburn de marshal, kreeg zijn eerste en enige Oscar, ongetwijfeld omdat men het de hoogste tijd vond deze filmgigant eindelijk zo`n ding te geven; niet omdat deze film zo geweldig was. Het is een trage western zonder veel actie en pas tegen het einde komt er een beetje vaart in. Wayne helpt Darby, het jonge meisje dat achter de moordenaars van haar vader aan zit. De plaatjes van Lucien Ballard zijn mooi, Campbell is een vrij kleurloze tegenspeler en de westernfan komt niet aan zijn trekken. Vervolg: ROOSTER COGBURN. Later een tv-film (1978).

Five Card Stud

1968 | Western, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1968. Western van Henry Hathaway. Met o.a. Dean Martin, Robert Mitchum, John Anderson, Inger Stevens en Roddy McDowall.

Bij een kaartspel wordt een valsspeler door vier van de vijf anderen opgehangen. Alleen Martin verzet zich, maar die wordt bewusteloos geslagen. McDowall en de zijnen zetten de hangpartij voort. Dan verschijnt de geestelijke Mitchum op het toneel. En plotseling verdwijnt de één na de ander, gewurgd met prikkeldraad of in het klokketouw opgehangen. Dan valt de verdenking op Mitchum, die meedeelt dat de gehangen man zijn broer was. Martin en Mitchum staan voor een eindduel tegenover elkaar. Ray Gauldens roman werd door Marguerite Roberts bewerkt. Hal Wallis produceerde en Daniel Fapp deed het camerawerk. Maurice Jarre schreef de muziek.

Barefoot in the Park

1967 | Komedie, Romantiek, Experimenteel

Verenigde Staten 1967. Komedie van Gene Saks. Met o.a. Robert Redford, Jane Fonda, Charles Boyer, Mildred Natwick en Herb Edelman.

Paul (Redford) en Corie (Fonda) installeren zich na een luxueuze wittebroodsweek in een armzalig appartementje in Greenwich Village. Hun buurman, gespeeld door de eeuwig charmante Boyer, wint de sympathie van Corie, wat hem dan weer de jaloezie van Paul oplevert. Plezierig scenario van Neil Simon, die zelf zijn toneelstuk voor de film bewerkte. Het is vooral het frisse, ongedwongen spel van de twee hoofdrollen dat de aandacht de hele film door vasthoudt. Redford speelde de rol al eerder op de planken van Broadway. De tv-serie met een zwarte cast, geproduceerd in 1970, werd na twaalf afleveringen stopgezet.

Roustabout

1964 | Muziek, Musical

Verenigde Staten 1964. Muziek van John Rich. Met o.a. Elvis Presley, Barbara Stanwyck, Leif Erickson, Joan Freeman en Sue Ane Langdon.

Elvis is een vrijbuitende zanger die zich bij de kermis van Stanwyck aansluit en de betekenis van hard werken en ware liefde leert kennen. Stanwyck en de overige rollen maken er een aardige Presley-zangfilm van.

Becket

1964 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1964. Biografie van Peter Glenville. Met o.a. Richard Burton, Peter O'Toole, John Gielgud, Gino Cervi en Donald Wolfit.

De twaalfde-eeuwse Britse koning Hendrik II (O'Toole) vindt het ambt nogal saai. Liever stort hij zich in het nachtleven, om een stevig potje te drinken en achter de vrouwen aan te zitten. Hierbij krijgt hij hulp van de Saksische Becket (Burton). Als dank benoemt hij hem tot aartsbisschop van Canterbury, als de vorige, lastige kerkleider overlijdt. Maar tot zijn verbazing ontpopt Becket zich tot een vroom en hardwerkend man die niet te beroerd is om zijn vorst stevig dwars te zitten. Acteerkanonnen Burton en O'Toole schitteren in deze fraaie, met Oscarnominaties overladen productie uit het uitmuntende filmjaar 1964.

Blue Hawaii

1961 | Muziek, Musical, Komedie

Verenigde Staten 1961. Muziek van Norman Taurog. Met o.a. Elvis Presley, Joan Blackman, Angela Lansbury, Iris Adrian en Roland Winters.

Plezierige Presley-film gesteund door Lansbury`s aanwezigheid als moeder van soldaat Chad Gates (Elvis) die naar de eilanden terugkeert en bij een reisbureautje gaat werken, dat uitstapjes op Hawaii organiseert.

All in a Night's Work

1961 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1961. Komedie van Joseph Anthony. Met o.a. Dean Martin, Shirley MacLaine, Charles Ruggles, Cliff Robertson en Norma Crane.

Gebaseerd op een toneelstuk van Owen Elford naar het gelijknamige boek van Margit Veszi. De welgestelde eigenaar van een uitgeverij wordt dood gevonden met een lach op zijn gezicht. Zijn neef Tony (Martin) erft de zaak maar hij vreest dat Katie (MacLaine), die ook een aardige som ontvangt, de boel wil chanteren om haar 'omgang' met de miljonair te verbergen. Zij is namelijk als laatste gezien met de uitgever en Tony vermoedt dat ze verantwoordelijk is voor de laatste grijns van zijn oom. Ondanks zijn vermoedens valt hij voor de bevallige Katie die ten stelligste ontkent iets met de dood van zijn oom te maken te hebben. De luchtige komedie komt uit de pen van maar liefst zes schrijvers, drie voor de film en drie voor het toneelstuk en het boek. Joseph Anthony, zelf Broadwayregisseur en -schrijver, dirigeerde de klucht vlot en met gevoel voor dosering met Martin en MacLaine in een perfecte combinatie van humor en romantiek. (VM/VPRO Gids)

Hollywood or Bust

1956 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1956. Komedie van Frank Tashlin. Met o.a. Dean Martin, Jerry Lewis, Anita Ekberg, Pat Crowley en Maxie Rosenbloom.

Lewis is een naïeve filmfanaat, die kost wat kost zijn idool, Ekberg, wil ontmoeten. Martin is een gokker, die dringend om geld verlegen zit. Ze nemen samen deel aan een loterij en winnen een auto. Ze besluiten ermee naar Hollywood te trekken. De laatste - en zeker niet de beste - komedie van het duo, tussen wie het op dat ogenblik al lang niet meer boterde. Het magere scenario van Erna Lazarus geeft Lewis ruim de kans om de clown uit te hangen, terwijl Martin de gaatjes mag vullen met enkele liedjes. Ekberg hoeft alleen maar mooi te zijn in haar eigen rol. Daniel Flapp zette alles op film. Alleen leuk voor fervente Martin/Lewis-fans.

3 Ring Circus

1954 | Komedie

Verenigde Staten 1954. Komedie van Joseph Pevney. Met o.a. Wallace Ford, Zsa Zsa Gabor, Joanne Dru, Jerry Lewis en Dean Martin.

Het schijnt dat de relatie tussen de twee komieken tijdens de opnames zich op een record-dieptepunt bevond. Aan het resultaat is dat niet af te lezen. De film is een zeer succesvol, maar bij serieuze filmcritici mager scorende Martin-Lewis farce waarbij Martin op de versiertoer is en Lewis van alles verknalt. Het koppel speelt twee soldaten die na hun diensttijd bij het circus gaan werken. Jerry droomde er altijd van om clown te worden, maar de clown in dienst, de altijd dronken Puffo weet van geen wijken. Pete blijft vooral bij het circus hangen vanwege de arrogante trapezewerkster en de mooie eigenares. Uiteraard stelt het verhaal niks voor, het is vóór alles een podium voor de gekkigheid van Lewis.

Money From Home

1953 | Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1953. Misdaad van George Marshall. Met o.a. Dean Martin, Jerry Lewis, Patricia Crowley, Robert Strauss en Jack Kruschen.

Honey Talk Nelson vraagt zijn neef Virgil Yokum om hulp bij het trainen van het paard My Sheba voor een grote race. Het winnen van deze wedstrijd is de enige mogelijkheid voor Honey Talk om zijn schulden af te betalen aan een bookmaker. Maar wanneer hij de mooie eigenaar van het paard Phyllis Leigh ontmoet en neef Virgil de vrouwelijke dierenarts Autumn Claypool bespioneert, is het duidelijk dat zij de problemen met de bookmaker van later zorg vinden. (VM/VPRO Gids)

Sorry, Wrong Number

1948 | Thriller

Verenigde Staten 1948. Thriller van Anatole Litvak. Met o.a. Barbara Stanwyck, Burt Lancaster, Ann Richards, Wendell Corey en Ed Begley.

De filmbewerking is niet zo goed als het oorspronkelijke hoorspel, maar het blijft spannend. Een hypochondrische erfgename hoort over de telefoon een plan tot moord, en stelt vast dat zij het slachtoffer is. Stanwyck stond op de nominatie voor een Oscar voor haar gedurfde rol. Het scenario is van Lucille Fletcher naar haar hoorspel. Het camerawerk is van Sol Polito.

Passage to Marseille

1944 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Humphrey Bogart, Michèle Morgan, Claude Rains, Philip Dorn en Peter Lorre.

Het verhaal is als volgt: een Franse verbindingsofficier onderhoudt contacten met een Amerikaanse verslaggever, die een reportage wil schrijven over de commandant van een Free French Air Force Squadron, die ooit een ontsnapte gevangene was van Duivelseiland, de Franse strafkolonie. Wie dit niet leest, begrijpt niets van de film want die ontrolt zich in flash-backs, binnen flash-backs en daarbinnen weer flash-backs, tot de derde macht dus. En dat alles wordt met veel dialoog aan elkaar geknoopt - wie even niet oplet, is algauw de draad kwijt. Bedoeld als een nieuwe CASABLANCA, maar het zal duidelijk zijn dat dit niet gelukt is. Een prachtige cult-film voor de fans van de cast. Edward Ciannelli heet in werkelijkheid Eduardo Ciannelli. Scenario van Casey Robinson en Jack Moffitt naar de roman Men without Country van Charles Nordhoff. Camerawerk van James Wong Howe.

Yankee Doodle Dandy

1942 | Musical, Muziek, Biografie

Verenigde Staten 1942. Musical van Michael Curtiz. Met o.a. James Cagney, Joan Leslie, Walter Huston, Irene Manning en Rosemary DeCamp.

Cagney draagt deze film in zijn eentje door een dynamische herschepping van het leven van George M. Cohan. Hij won een verdiende Oscar voor een uitmuntende zang- en dans-prestatie, evenals de dirigenten Ray Heindorf en Heinz Roemheld. Er bestaan twee met de computer ingekleurde versies, waarvan er een voor tv is bestemd. Robert Buckner en Edmund Joseph schreven het scenario. Camerawerk van James Wong Howe.

Now, Voyager

1942 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Drama van Irving Rapper. Met o.a. Bette Davis, Paul Henreid, Claude Rains, Gladys Cooper en Bonita Granville.

Charlotte Vale (Davis), afkomstig uit een rijke familie in Boston, zit erg onder de plak bij haar moeder. Het muizige meisje bloeit op onder invloed van een psychiater (Rains) en valt tijdens een cruise als een baksteen voor een architect (Henreid). Die is echter getrouwd, daarom werpt Charlotte zich op als surrogaatmoeder van zijn ongelukkige dochter. Fraai melodrama met prima spel van Henreid en Rains (die ook speelden in Casablanca) en een fantastische rol voor Davis, die er een Oscar voor kreeg. Klassieker.

Casablanca

1942 | Romantiek, Oorlogsfilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1942. Romantiek van Michael Curtiz. Met o.a. Humphrey Bogart, Ingrid Bergman, Paul Henreid, Claude Rains en Peter Lorre.

Drievoudig Oscarwinnaar Casablanca wordt nog altijd genoemd als een van de beste films ooit. Maar in 1942 verwachtte niemand, inclusief cast en crew, ook maar iets van het project dat een laag budget had en een onaf script. Ingrid Bergman klaagde tot op het eind dat ze ervan baalde dat ze niet te horen kreeg op welke man haar personage verliefd moest zijn. Op Rick Blaine (Bogart), de veeldrinkende bareigenaar in nazi-bezet Casablanca? Of op Victor Laszlo (Henreid), de Franse verzetsheld? Bergmans vertwijfeling blijkt een kracht in het verhaal over keuzes, liefde, romantiek, politiek, vrijheid en heroïek in een schemerige wereld.

They Died with Their Boots On

1941 | Biografie, Western, Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1941. Biografie van Raoul Walsh. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Arthur Kennedy, Charley Grapewin en Gene Lockhart.

Biografische film over generaal Custer (Flynn) volgens aloud Hollywood-concept, sterk geïdealiseerd dus. We volgen hem vanaf zijn rebelse studententijd in West Point, tot het historische gevecht te Little Bighorn. De film is subliem gemaakt, met een Flynn op het hoogtepunt van zijn kunnen, omringd door een uitstekende cast van bijrolspelers. Gedeeltelijk een romantische komedie, voor de rest het heroïsche portret van een man wiens indianenpolitiek later (en vooral in onze tijd) veel kritiek opleverde. They Died with Their Boots On is de eerste van zeven westerns die Walsh met Flynn maakte.

The Strawberry Blonde

1941 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1941. Komedie van Raoul Walsh. Met o.a. James Cagney, Olivia de Havilland, Rita Hayworth, Alan Hale en Jack Carson.

Cagney is dynamisch in dit verhaal rond 1890 over een tandarts die het te pakken heeft van rijke-mannenjaagster Hayworth, maar die met De Havilland trouwt. Nieuwe versie: One Sunday Afternoon, wat dezelfde titel is van de vroegere Gary Cooper-film waarvan dit een nieuwe versie is. Scenario van Julius J. en Philip G. Epstein naar het theaterstuk One Sunday Afternoon van James Hogan.

The Sea Wolf

1941 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1941. Avonturenfilm van Michael Curtiz. Met o.a. Edward G. Robinson, John Garfield, Ida Lupino, Alexander Knox en Gene Lockhart.

Na een botsing met een ferry uit San Francisco neemt kapitein Robinson twee overlevenden aan boord, auteur Knox en de ontsnapte gevangene Lupino. Hij dwingt Knox tot werken. De zieke Lupino wordt verzorgd door zeeman Garfield. De drie besluiten de tirannie van de psychopatische Robinson te ontvluchten en stelen een reddingssloep. Na dagen rondzwerven, worden ze weer opgepikt door Robinson, nu blind en alleen aan boord. Beklemmende en angstaanjagende verfilming van de roman van Jack London, bewerkt door Robert Rossen. De vier hoofdpersonages spelen hun rol optimaal, met een huiveringwekkende Robinson. Ongetwijfeld de meest verfilmde roman van London (BARRICADE en WOLF LARSEN), maar deze versie werd nooit geëvenaard. Fotografie van Sol Polito en muziek van Erich Wolfgang Korngold. Oorspronkelijk 100m. Bestaat ook als ingekleurde versie.

The Maltese Falcon

1941 | Film noir, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1941. Film noir van John Huston. Met o.a. Humphrey Bogart, Mary Astor, Peter Lorre, Sydney Greenstreet en Gladys George.

De partner van privédetective Sam Spade (Bogart) wordt doodgeschoten tijdens een opdracht. Spade gaat op zoek naar de moordenaar en komt er al snel achter dat de moord te maken heeft met The Maltese Falcon, een kostbaar beeldje dat al jaren onvindbaar is. Allerlei louche types zijn op zoek naar het juweel. Een film noir waarbij humor, spanning, drama en romantiek op de seconde zijn afgemeten. Bogart speelt voortreffelijk de rol van een koele privédetective die verstrikt raakt in een web van intriges. Een klassieker die de film noir-liefhebber gezien moet hebben.

Sergeant York

1941 | Oorlogsfilm, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1941. Oorlogsfilm van Howard Hawks. Met o.a. Gary Cooper, Walter Brennan, Joan Leslie, George Tobias en Stanley Ridges.

Schitterend verhaal over de pacifist York (Cooper) die tijdens WO I wordt opgeroepen, de noodzaak inziet om te vechten en een held wordt. Cooper kreeg een Oscar voor zijn rol in deze fijnzinnige, knappe film waarin scènes van het pastorale Amerika afgewisseld worden met krijgsscènes. Scenario van Abem Finkel en Harry Chandler. Camerawerk van Sol Polito en Arthur Edeson.

High Sierra

1941 | Misdaad, Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1941. Misdaad van Raoul Walsh. Met o.a. Humphrey Bogart, Ida Lupino, Alan Curtis, Arthur Kennedy en Joan Leslie.

Roy Earle, bijgenaamd Mad Dog Earle (Bogart) komt na lang zitten uit de bak en de jaren zijn hem aan te zien. Hij is naïef genoeg om te geloven dat hij de draad weer kan oppakken, waar hij hem heeft laten vallen, maar de wereld is onderwijl veranderd. Hij kan alleen nog maar de weg van de zelfvernietiging inslaan. Tegen de fraaie achtergrond van de bergkam Lone Pine wordt hij in de finale afgeknald. Een klassieke Bogart, en een opwindend gangsterverhaal met Dillinger als voorbeeld, inclusief diens kapsel. Lupino is het liefje en Leslie het verlamde meisje met wie Bogart bevriend raakt. John Huston bewerkte samen met W.R. Burnett diens boek voor de film. Camerawerk van Tony Gaudio. Opnieuw gemaakt als: I DIED A THOUSAND TIMES en als western verpakt als COLORADO TERRITORY. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.

Virginia City

1940 | Western

Verenigde Staten 1940. Western van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Miriam Hopkins, Randolph Scott, Humphrey Bogart en Frank McHugh.

Deze vrij trage western heeft slecht spel van Bogart en goede rollen van Flynn en Scott. Robert Bruckner schreef het verhaal over Flynn, officier van de Noordelijken, die in de Burgeroorlog een kamp van de Zuidelijken weet te ontvluchten. Hij moet dan een voor de Zuidelijken bestemde goudzending uit Virginia City tegenhouden. Scott is de man die de zending er juist door moet krijgen. Maar ze verenigen zich als de Mexicaanse bandiet Bogart aanvalt die ook het goud in bezit wil krijgen. Sol Polito maakte soms fraaie beelden, helaas in zwart/wit, voor producent Hal Wallis.

They Drive By Night

1940 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1940. Drama van Raoul Walsh. Met o.a. Humphrey Bogart, George Raft, Ann Sheridan, Ida Lupino en Gale Page.

Merkwaardig gespleten melodrama. De eerste helft van de film draait rond de broers Raft en Bogart die de kost proberen te verdienen als freelance vrachtwagenchauffeurs, de auto-avonturen eindigen met een ongeluk waarbij Bogart zijn arm verliest. In de tweede helft legt de getrouwde Lupino het aan met Raft. Het duurt lang voordat de kijker doorheeft wat deze twee verhalen met elkaar te maken hebben. Destijds waren Raft en Bogart rivalen waarbij Raft duidelijk de grotere ster was. Maar hij liet hoofdrollen in The Maltese Falcon en Casablanca aan zich voorbij gaan en raakte in de vergetelheid, terwijl 'Bogie' een icoon is geworden.

The Sea Hawk

1940 | Actiefilm, Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1940. Actiefilm van Michael Curtiz. Met o.a. Errol Flynn, Brenda Marshall, Claude Rains, Flora Robson en Donald Crisp.

Alleen al Errol Flynn op de piek van zijn fabelachtige carrière tussen de masten zien opereren is een voorrecht. Niemand heeft de degen ooit beter en met meer flair gehanteerd dan Flynn en The Sea Hawk geeft hem ruim baan. Het aantrekkelijke verhaal handelt over patriottisch piraat Geoffrey Thorpe, die Spaanse schepen berooft, gevangen wordt genomen en probeert te voorkomen dat Filips' Armada Engeland verovert. De toenmalige reclamemakers hadden misschien wel gelijk: 'Nooit tevoren zo veel opwindends in een enkele film!' De gepassioneerde filmmuziek is van Erich Wolfgang Korngold.

It All Came True

1940 | Mysterie, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1940. Mysterie van Lewis Seiler. Met o.a. Ann Sheridan, Humphrey Bogart, Jeffrey Lynn, Zasu Pitts en Jessie Busley.

Een apart verhaal combineert komedie, drama, muziek en sentiment als gangster Bogart zich schuilhoudt in een eigenaardig pension. Een mooie uitstalkast voor Sheridan die 'Angel in Disguise' en 'The Gaucho Serenade' zingt. Scenario van Michael Fessier en Lawrence Kimble naar een kort verhaal van Louis Bromfield. Camerawerk van Ernest Haller.

All this, and heaven too

1940 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1940. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Henry Daniell, Walter Hampden, Virginia Weidler, Barbara O'Neill en Jeffrey Lynn.

Een apart verhaal combineert komedie, drama, muziek en sentiment als gangster Bogart zich schuilhoudt in een eigenaardig pension. Een mooie uitstalkast voor Sheridan die 'Angel in Disguise' en 'The Gaucho Serenade' zingt. Scenario van Michael Fessier en Lawrence Kimble naar een kort verhaal van Louis Bromfield. Camerawerk van Ernest Haller.

The Roaring Twenties

1939 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1939. Misdaad van Raoul Walsh. Met o.a. James Cagney, Priscilla Lane, Humphrey Bogart, Gladys George en Jeffrey Lynn.

Na WO I raakt Eddie Bartlett (Cagney) in Amerika betrokken bij dranksmokkel. Hij slaagt er niet in om een eerlijke job te vinden. Hij vormt een team met zijn vroegere maten George Hally (Bogart) en advocaat Lloyd Hart (Lynn). Eddie wordt verliefd op zangeres Jean Sherman (Lane), maar zij kiest voor Lloyd, met wie ze trouwt. Platzak en afgewezen wordt Eddie taxichauffeur. Een toevallige ontmoeting met Jean zal zijn leven grondig veranderen. De twee populairste film-gangsters vormen een onvergetelijk duo in een realistische, ongenadige prent over de misdaad in de jaren 1920. Uitstekende vertolkingen, niet in de laatste plaats ook van de verschillende bijrollen. Schitterend opgebouwd scenario naar een verhaal van Mark Hellinger. Anatole Litvak fungeerde als regie-assistent.

The Private Lives of Elizabeth and Essex

1939 | Historische film, Biografie, Romantisch drama

Verenigde Staten 1939. Historische film van Michael Curtiz. Met o.a. Olivia de Havilland, Alan Hale, Robert Warwick, Henry Daniell en Nanette Fabray.

Groots opgezet epos over de stormachtige, tragische liefde tussen koningin Elizabeth I (Davis) en Robert Devereux, de tweede graaf van Essex (Flynn). Hier en daar wat traag en soapy, maar vooral visueel een spektakel. Davis, die de koningin in 1955 opnieuw zou spelen als oude vrouw in The Virgin Queen, was het oneens met de keuze voor de populaire Flynn als tegenspeler en opperde zelf Laurence Olivier. De ijverige actrice, die zelf veel research voor haar rol verrichtte, vreesde Flynns lakse werkwijze - achteraf gezien wel terecht; zij is overtuigender dan hij.

Each Dawn I Die

1939 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1939. Thriller van William Keighley en Max Steiner. Met o.a. James Cagney, George Raft, George Bancroft, Jane Bryan en Maxie Rosenbloom.

Sensatiejournalist Cagney heeft een rotsvast vertrouwen in de rechterlijke macht. Hij betrapt een openbare aanklager op corruptie. Hij wordt de gevangenis ingepraat wegens het in dronken toestand aanrijden van een voetganger. Cagney is er ingeluisd, maar hij kan niets bewijzen. In de bajes sluit hij vriendschap met de tot levenslang veroordeelde Raft. Cagney helpt Raft ontsnappen, zodat deze zijn onschuld kan bewijzen. Onwaarschijnlijke, maar boeiend gemaakte film noir, met een uitzonderlijk duo in de hoofdrollen. Het scenario van Norman Reilly Raine, Warren Duff en Charles Perry, gebaseerd op de roman van Jerome Odlum, stelt echter hevig teleur. Fotografie was in handen van Arthur Edeson, terwijl Max Steiner voor de achtergrondmuziek zorgde.

Dark Victory

1939 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Drama van Edmund Goulding. Met o.a. Bette Davis, George Brent, Humphrey Bogart, Geraldine Fitzgerald en Ronald Reagan.

Bette Davis krijgt het als kankerpatiënte zwaar voor haar kiezen in deze veredelde 'weepie'. Maar huilen mocht ze niet, dat moest iemand anders voor haar doen. Want zei Goulding: 'No one will cry about anyone who cries about himself.' Daarom verrijkte hij Brewer & Blochs toneelstuk met een extra personage (gespeeld door Geraldine Fitzgerald) dat de tranen plaatsvervangend de vrije loop moest laten. 'That gave Miss Davis a clear course for martyrdom,' schatte Goulding in. De ingreep lukte: het publiek identificeerde zich moeiteloos met Fitzgerald, en Davis werd terecht een publiekslieveling. Dark Victory liet de kassa overtuigend rinkelen.

The Sisters

1938 | Drama, Historische film, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1938. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Errol Flynn, Bette Davis, Anita Louise, Ian Hunter en Donald Crisp.

Louise Elliott (Davis), Helen Elliott (Louise) en Grace Elliott (Bryan) zijn zusjes met huwelijksproblemen die op de voet worden gevolgd. Louise heeft in deze chic aangeklede film de meeste sores uiteraard, want haar onbetrouwbare man Frank Medlin (Flynn) is op stap in het San Francisco van 1905. Scenario van Milton Krims naar een roman van Myron Brinig. Camerawerk van Tony Gaudio.

The Adventures of Robin Hood

1938 | Avonturenfilm, Romantiek, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van Michael Curtiz en William Keighley. Met o.a. Errol Flynn, Olivia de Havilland, Basil Rathbone, Claude Rains en Patric Knowles.

Eind jaren dertig vonden filmmakers die verzot waren op zwart-wit (en grijs) het nieuwe kleurenfilmprocédé Technicolor maar vulgair. Maar toen de oogstrelende, bruisende avonturenfilm The Adventures of Robin Hood de hit van het jaar werd, gingen velen om. De gracieuze Errol Flynn is onweerstaanbaar als Sir Robin of Locksley, die 'steelt van de rijken en geeft aan de armen'. Olivia de Havilland, die Maid Marian speelt, vertelde als hoogbejaarde dat ze hem tijdens de opnamen eens zo vurig zoende, dat Flynn 'als ik dat zo mag zeggen, problemen kreeg met zijn maillot'.

Marked Woman

1937 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1937. Misdaad van Lloyd Bacon. Met o.a. Bette Davis, Lola Lane, Humphrey Bogart, Isabel Jewell en Jane Bryan.

Een huiveringwekkend gangsterdrama over advocaat Bogart die Bette en vier vriendinnen ertoe overhaalt te getuigen tegen hun baas, Ciannelli, koning van de onderwereld. Scenario van Robert Rossen en Abem Finkel. Camerawerk van George Barnes.

It's Love I'm After

1937 | Komedie

Verenigde Staten 1937. Komedie van Archie Mayo. Met o.a. Leslie Howard, Bette Davis, Olivia de Havilland, Eric Blore en Patric Knowles.

Twee theatersterren komen maar niet aan trouwen toe, hoewel ze zich dat nu al elf keer hebben voorgenomen. Dan krijgt de gevierde Basil (Howard) plots de onverdeelde aandacht van een andere vrouw (De Havilland). Haar verloofde haalt de acteur over zich zo saai te gedragen dat de verliefdheid wel móet bekoelen. Met tegengesteld effect. En dan is de chaos compleet. Geestig geschreven screwball comedy met uitstekende rollen van Howard en Davis, en een leuke bijrol van Eric Blore als Basils butler die zijn dienstbaarheid door niets of niemand laat verstoren.

Gold Diggers of 1937

1936 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1936. Musical van Lloyd Bacon. Met o.a. Dick Powell, Joan Blondell, Glenda Farrell, Victor Moore en Lee Dixon.

De derde GOLD DIGGERS-film heeft nauwelijks een verhaallijn. Het gaat over enkele vertegenwoordigers in verzekeringen die een Broadway-show financieel willen steunen. Gelukkig is choreograaf Busby Berkeley weer aanwezig om de film te redden door zijn sprookjesachtige balletten, die de toeschouwer keer op keer verbazen door de fantasie waarmee die man te werk gaat. Powell wordt weer bijgestaan door Blondell. Voor de deze keer minder sterke songs tekenden niet alleen Harry Warren en Al Dubin, maar ook Harold Arlen en E.Y. Harburg. Arthur Edeson hanteerde de camera. Met de volgende GOLD DIGGER IN PARIS (1938) zou de reeks afgesloten worden.

Ceiling Zero

1936 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1936. Avonturenfilm van Howard Hawks. Met o.a. James Cagney, Pat O'Brien, June Travis, Stuart Erwin en Barton MacLane.

Twee vliegers, die in dienst zijn van dezelfde maatschappij, riskeren levens en ook hun vriendschap als zij rivalen worden, wanneer een vrouw tussen hen in komt. Beter dan de meeste Cagney-O'Brien films. Fraaie luchtopnamen. Scenario van Frank Wead. Camerawerk van Arthur Edeson.

Cain and Mabel

1936 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1936. Musical van Lloyd Bacon. Met o.a. Marion Davies, Clark Gable, Allen Jenkins, Roscoe Karns en Walter Catlett.

Prijzige musical met Marion Davies (1897-1961) in de hoofdrol als een serveerster die het bijna maakt als zangeres op Broadway. Om haar carrière uit het slop te halen fabriceert haar manager een mediaoffensief rond de vermeende relatie van zijn ster met profbokser Larry Cain (Clark Gable). Helaas kunnen de twee elkaar niet uitstaan, getuige het niet aflatende verbale spervuur van - middelmatig geformuleerde - venijnigheden. De matte opvoering wordt aangedikt met wanstaltige decors, de grootste ooit toentertijd. Davies, de protegé van mediamagnaat William Randolph Hearst, was in de herfst van haar carrière en maakte een jaar later haar laatste film.

A Modern Hero

1934 | Drama

Verenigde Staten 1934. Drama van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Richard Barthelmess, Jean Muir, Marjorie Rambeau, Florence Eldridge en Dorothy Burgess.

Pabsts enige Amerikaanse film naar de roman van Louis Bromfield met Barthelmess als een jongeman die stijgt op de ladder van succes tot hij meedogenloos is geworden als industrieel. Een goede bijrol van Rambeau. Scenario van Gene Markey en Kathryn Scola. Camerawerk van William Rees.

Forty-Second Street

1933 | Musical

Verenigde Staten 1933. Musical van Lloyd Bacon. Met o.a. Warner Baxter, Ruby Keeler, George Brent, Bebe Daniels en Dick Powell.

Voor producent Baxter is deze kans een nieuw muziekspektakel op Broadway te brengen waarschijnlijk ook zijn laatste. Tijdens de grote depressie is hij alles kwijtgeraakt, dus nu is het erop of eronder. Tot overmaat van ramp verstuikt zijn vedette Daniels haar enkel. Het werkeloze chorus-meisje Keeler zal echter redding brengen.

Cabin in the Cotton

1932 | Drama

Verenigde Staten 1932. Drama van Michael Curtiz. Met o.a. Bette Davis, Richard Barthelmess, Dorothy Jordan, Henry B. Walthall en Tully Marshall.

Gedateerd melodrama over katoenplukkers met eerlijke Barthelmess die bijna geruïneerd raakt door zuidelijke schone Davis; overdreven maar interessant.

Little Caesar

1930 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1930. Misdaad van Mervyn LeRoy. Met o.a. Edward G. Robinson, Douglas Fairbanks jr, Glenda Farrell, Stanley Fields en Sidney Blackmer.

Een onbelangrijke dief wordt een onderwereld-grootheid. Gedenkwaardige rol van Robinson als Caesar Enrico Bandello in deze klassieke gangsterfilm die nog steeds spannend is. Scenario van Robert N.Lee, Darryl Zanuck en Francis Edward Faragoh naar de roman van W.R. Burnett. Camerawerk van Tony Gaudio.