József Madaras

Acteur

József Madaras is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

A Zsarnok svíve, avagy Boccaccio Magyaroszágon

1981 | Avonturenfilm, Drama

Italië/Hongarije 1981. Avonturenfilm van Miklós Jancsó. Met o.a. Ninetto Davoli, László Gálffy, Thérèse-Ann Savoy, József Madaras en László Márkus.

Een parabel - zich afspelend in de 15e eeuw - over een in Itali[KA3]e opgegroeide Hongaar die op verzoek het koningschap in zijn geboorteland op zich neemt en al gauw de speelbal wordt van elkaar bestrijdende machthebbers. De intriges aan het hof zijn meesterlijk verweven met verhalen van Boccaccio en leiden tot een verrassende ontknoping. Hoewel Jansc[KA1]o de uitgestrekte poesta`s heeft verlaten en de studio is ingetrokken, zijn de voor hem kenmerkende ingredi[KA3]enten (het thema macht, ballet, naakt) nog volop aanwezig. Het scenario is van de maakster van MATERNALE, Giovanna Gagliardo.

Ménesgazda

1978 | Drama

Hongarije 1978. Drama van András Kovács. Met o.a. József Madaras, Ferenc Fábián, Sándor Horváth, Károly Sinka en Ferenc Bács.

De in de begindagen van de Koude Oorlog door de partij aangestelde baas van een stoeterij lukt het niet het vertrouwen te winnen van zijn medewerkers, die legerofficieren waren in het oude regime. Als de autoriteiten besluiten de stoeterij te sluiten en de officieren te arresteren, wordt hij verdacht medeplichtig te zijn, waardoor het voor hem en anderen fataal afloopt. Deze zeer gedegen film van de veteraan Kovács is zonder meer een van de hoogtepunten van de Hongaarse cinema.

Az Er[KA11]od

1978 | Sciencefiction

Hongarije 1978. Sciencefiction van Miklós Szinetár. Met o.a. Bella Tanai, Sándor Oszter, István Kovács, József Madaras en Adám Rajhona.

Een saaie verfilming van de gelijknamige roman van Jancs[KA1]o`s vaste scenarioschrijver Gyula Hern[KA1]adi. Hij gaat over een avontuurlijk gezelschap dat tegen betaling door een merkwaardig genootschap in de gelegenheid wordt gesteld oorlogje te spelen met een groepje brute huurlingen. Voorwaarde is, dat tot het bittere einde wordt doorgegaan. Het thema (de voortdurende machtswisseling van overwinnaars en overwonnenen) is eerder Jancsó op het lijf geschreven en het is daarom jammer dat niet hij, maar toneel- en tv-regisseur Szinetár deze film heeft gemaakt.

Szerelem, Elektra

1974 | Drama

Hongarije 1974. Drama van Miklós Jancsó. Met o.a. Mari Tör[KA11]ocsik, József Madaras, György Cserhalmi, Lajos Balázsovits en Mária Bajcsay.

László Gyurkó's visie op de Griekse sage, verwerkt in een toneelstuk, is het uitgangspunt. Het is een reeks van visuele indrukken geworden, waarin de techniek van de lange shots het meest extreem is toegepast: de hele film bestaat uit slechts tien opnamen. In de vorm van een happening werden voor dit schouwspel twee honderd dansers en professionele volkskunst-ensembles bijeengebracht. Jancsó heeft aan het stuk een revolutionaire wending gegeven.

Még kér a nép

1971 | Historische film, Experimenteel

Hongarije 1971. Historische film van Miklós Jancsó. Met o.a. Andrea Drahota, Lajos Balázsovits, András Bálint, Gyöngyi Bürös en József Madaras.

Het historische gegeven van dit meesterwerk is de eerste georganiseerde boerenopstand in Hongarije aan het eind van de vorige eeuw, met stakingen en een agrarisch proletarische beweging die bloedig werd onderdrukt. De titel verwijst naar de socialistische `psalmen` die tijdens deze gebeurtenissen werden gezongen en ook in de film voorkomen. Kenmerkende stijlmiddelen zijn zeer lange shots, veel totaalopnamen en een onafgebroken beweging van mensen. Bekroond met de prijs voor de beste regie in Cannes (1972) in een choreografisch geheel.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer József Madaras op televisie komt.

Reageer