Béla Tarr

1955 Regisseur, Scenarist, Producer

Béla Tarr (1955) is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 9 films gevonden.

The Turin Horse

2011 | Drama

Hongarije/Frankrijk/Duitsland/Zwitserland/Verenigde Staten 2011. Drama van Béla Tarr en Ágnes Hranitzky. Met o.a. János Derzsi, Erika Bók en Mihály Kormos.

The Turin Horse is de antischepping van de wereld, waarmee de Hongaar Béla Tarr behalve het leven op aarde ook zijn werk als filmregisseur afsluit. Symbool voor de mensheid zijn een boer en zijn dochter die onwetend hun dagen slijten. Ondertussen leggen de beroemde, lang aangehouden zwart-witte shots van Tarrs vaste cameraman Fred Kelemen de eindeloze en daardoor komische herhaling van handelingen vast. The Turin Horse is de kroon op een grensverleggend en terecht veel bejubeld oeuvre.

A Londoni férfi

2007 | Drama

2007. Drama van Béla Tarr en Ágnes Hranitzky. Met o.a. Miroslav Krobot, Tilda Swinton en Ági Szirtes.

Tergend trage adaptatie van Georges Simenons roman L'homme de Londres uit 1934. Waarin spoorwegbeambte Maloin als enige getuige van een havenmoord een koffertje Britse ponden uit het water vist. Zijn treurige bestaan fleurt er niet echt van op. Zoals het de Hongaarse non-conformist Tarr (Sátántangó) betaamt, maakt hij het ook bij dit staaltje curieuze arthouse-Europudding de toeschouwer zo lastig mogelijk. Verlossend tot op een zeker niveau is de stemmige, zwart-wit fotografie van Fred Kelemen. Kort voor de opnamen van dit getroebleerde project verhing de vermaarde Franse co-producent Humbert Balsan zich.

Werckmeister harmóniák

2000 | Drama, Fantasy, Experimenteel

Frankrijk/Duitsland/Hongarije 2000. Drama van Béla Tarr en Ágnes Hranitzky. Met o.a. Lars Rudolph, Peter Fitz, Hanna Schygulla, János Derzsi en Djoko Rossich.

Zes jaar na het monumentale, zeven uur en een kwartier durende Satantango, komt regisseur Béla Tarr met een nieuwe lange speelfilm. Werckmeister Harmonial, 'slechts' tweeënhalf uur lang, draagt onmiskenbaar het handelsmerk van de Hongaarse meester, door sommigen gezien als de enige ware opvolger van Andrej Tarkovski. Zoals gebruikelijk filmt Tarr in zwart-wit en speelt het verhaal zich af op het Hongaarse platteland, in een klein, onaanzienlijk dorpje. Het dorpje wordt bezocht door een rondreizend buitenlands circus, met als grootste attractie 'De Prins'. De dorpsbewoners trekken in drommen naar het circus om dit mysterieuze verschijnsel te aanschouwen. Als blijkt dat De Prins niet zal verschijnen, slaat de toch al geladen stemming om in een complete opstand. Vier jaar lang werkte Tarr aan deze film.

Szenvedély

1998 | Misdaad, Romantiek

Hongarije 1998. Misdaad van György Fehér. Met o.a. Ildiko Bansagi, Janos Derzsi, Djoko Rossich en Janos Derzsi.

VV.

Sátántangó

1994 | Drama, Experimenteel

Hongarije 1994. Drama van Béla Tarr. Met o.a. Miklos B. Székely, Mihály Vig en Putyi Horváth.

Het hoofdpersonage van deze allegorie is een dokter (Berling), die zich opsluit in zijn desolate kamer. In de drank zoekt hij vergetelheid, want hij stelde als geneesheer de kanker vast van het tijdsgewricht. Tegen de ziekte, die ook zijn ziel en lichaam heeft aangetast, bestaat geen remedie. Er is een genezer, Irimias (Vig), maar in tegenstelling tot zijn bijbelse naamgenoot (Jeremias) is hij een valse profeet. Hij is een agent van een satanisch systeem. Het doorwerken van deze filmmarathon is niet eenvoudig. Niet enkel de speelduur vraagt een fysieke krachttoer, maar de symboliek van het verhaal is ook niet steeds vlug te doorgronden. Je moet doorlopend alert zijn. Sommige gebeurtenissen worden herhaald, maar dan gezien door een ander personage, zodat het geheel bestaat uit diverse cirkels die meestal troosteloosheid uitstralen. Een indrukwekkend apocalyptisch scenario van Tarr en Laszlo Krasznahorkai, gebaseerd op de roman van laatstgenoemde. Gabor Medvigy hanteerde de camera.

Damnation

1988 | Drama

Hongarije 1988. Drama van Béla Tarr. Met o.a. György Cserhalmi, Vali Kerekes, Gáspár Ferdinándy, Gyula Pauer en Miklós Székely B..

Een haveloze man van middelbare leeftijd zit in een troosteloos Hongaars stadje achter een nachtclubzangeres aan. Ze wil niets van hem weten. Zoals regisseur Tarr op de Britse dvd-uitgave zegt speelt dit verhaal een ondergeschikte rol: Damnation is vooral een film over regen, modder en huilende honden. De schoonheid van de wanhoop, gevangen in eindeloze zwart-wit takes. (KT)

Szabatgyalog

1981 | Drama

Hongarije 1981. Drama van Béla Tarr. Met o.a. András Szabó en Jolan Fodor.

In Szabatgyalog faalt Andres, een jonge verpleger, in zijn pogingen om menselijk contact te leggen. Hij is net vader geworden, maar wil niet met de moeder samenleven. Hij trouwt een andere vrouw met wie hij voortdurend ruzie maakt. Het café biedt Andres soms houdvast.

Panelkapcsolat

1981 | Drama

Hongarije 1981. Drama van Béla Tarr. Met o.a. Judit Pogány, Róbert Koltai, Ambrus Kyri, Mw. L. Bráda en Tivadar Gál.

Een sombere gedramatiseerde documentaire over een echtpaar dat na negen jaar huwelijk n[KA2]og niet in staat is tot werkelijke communicatie te komen. De sterke emoties (veel huilen) worden verhevigd door het veelvuldig gebruik van close-ups en zijn geloofwaardig door het voortreffelijke spel van het ook buiten de film gehuwd acteurspaar. De beperking van de camera tot pure registratie leidt soms tot zwakke momenten in deze zwart-wit omgezette kleurenfilm. Tarr is voornamelijk bekend door zijn in Mannheim bekroonde FAMILIENEST.

Családi tüzfészek

1979 | Drama, Documentaire

Hongarije 1979. Drama van Béla Tarr. Met o.a. L. Horváth, László Horváth, Gábor Kun, Gábor Kun Jr. en Laszlone Horvath.

E[KA1]en van de weinige Hongaarse films met amateurspelers. Het geeft een beeld van de nijpende woningnood in Boedapest, hoe een familie-eenheid onder onhoudbare druk komt te staan en tenslotte uit elkaar valt als gevolg van de slechte huisvestingomstandigheden. Een fascinerend experiment van de jonge Tarr (geb. 1955). Het door gebrek aan ruimte veelvuldig gebruik van close-ups, werkt echter vermoeidheid in de hand en doet de indruk van een groep bewoners teniet.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Béla Tarr op televisie komt.

Reageer