Majid Majidi is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 6 films gevonden.

The Song of Sparrows

2008 |

Iran 2008. Majid Majidi. Met o.a. Mohammad Amir Naji, Hossein Aghazi, Maryam Akbari en Kamran Dehghan.

Het leven is goed voor Karim, de nukkige pater familias van een gezin uit een gat onder de rook van Teheran. Maar dan gaat het dure gehoorapparaat van zijn dochter stuk, en verliest Karim zijn baan op een struisvogelboerderij. Dus gaat hij op z'n brommer naar de stad om geld te verdienen. Blijmoedige, af en toe wat al te burleske zedenschets, waarin regisseur Majidi hebzucht en altruïsme, de drukke stad en het rustieke dorp, en volwassenen en de jeugd wel erg nadrukkelijk tegenover elkaar plaatst. Iraanse inzending voor de Oscars, Madji maakte eerder het ook al Oscargenomineerde Children of Heaven.

Baran

2001 | Drama, Romantiek

Iran 2001. Drama van Majid Majidi. Met o.a. Zahra Bahrami, Hossein Abedini, Mohammad Amir Naji, Hossein Mahjoub en Abbas Rahimi.

Warmbloedige Iraanse komedie over de besognes van Afghaanse illegale arbeiders op een bouwplaats in Teheran. De actie draait om een jonge werkman die een iele jongen saboteert nadat deze zijn makkelijke baantje van thee en brood rondbrengen heeft overgenomen. Als de jongen een meisje blijkt te zijn gaat het roer volledig om. Een bezienswaardigheid, dankzij het genoeglijke scenario tegen de achtergrond van het dagelijks leven van walmende oliestelletjes en rijen bij de steenovenbakker. Het belabberde geopolitieke lot van Afghaanse vluchtelingen (voor 9/11) geeft het werk extra lading.

The Color of Paradise

1999 | Drama

Iran 1999. Drama van Majid Majidi. Met o.a. Hossein Mahjoub, Mohsen Ramezani, Farahnaz Safari en Salameh Feyzi.

Huppelende kinderen op een bergweide, een jongetje met zijn grootmoeder in haar alfalfaveldje, mistige wouden en meanderende bergbeekjes: het Iraanse drama De kleur van het paradijs is gemonteerd als een droomgezicht van Perzisch natuurschoon. De idyllische weelde wordt nog versterkt door een keerzang van vogels en insecten, aangevuld met het ruisen van wind of regen. Het is de wereld van de achtjarige blinde Mohammad (dito Ramezani), een levendig jongetje dat tot ongenoegen van oma dreigt te worden verstoten door zijn vader. Poëtisch, oprecht en gedenkwaardig.

De schoenen van Zahra

1999 | Drama, Komedie, Familiefilm

Iran 1999. Drama van Majid Majidi. Met o.a. Nafise Jafar, Bahare Sediqi, Amir Farrokh Hashemian, Amir Naji en Jafar Mohammadi.

Film over Ali, een jongen van negen jaar en zijn zusje Zahra. Ali verliest op weg naar huis de net gerepareerde schoenen van zijn zusje Zahra. Hij durft dat thuis niet te zeggen. Hij spreekt met Zahra af dat ze het voor hun ouders geheim houden en dat ze zijn schoenen aantrekt naar school. Op school levert dat wat problemen op. Plotseling ziet Zahra een meisje in haar schoenen lopen en samen met Ali achtervolgt ze haar. Ze ziet dat het meisje het thuis nog armer heeft dan Ali en Zahra, zodat ze de schoenen niet terug durven te vragen. Dan hoort Ali van een hardloopwedstrijd. Degene die als derde eindigt, krijgt een paar gymschoenen

Pedar

1996 | Drama

Iran 1996. Drama van Majid Majidi. Met o.a. Mohammed Kasebi, Parivash Nazarieh, Hassan Sadeghi en Hossein Abedini.

Eigenzinnig Iraans familiedrama over veertien-jarig knaapje dat na de dood van zijn vader op zoek ging naar werk aan de kust om zijn moeder en zus te kunnen onderhouden. Hij blijft een tijdje weg en als hij terugkeert naar zijn moeder, voor wie hij geschenken en geld heeft meegebracht, blijkt zij tot zijn onthutsing hertrouwd te zijn. De jongen is woedend want hij beschouwt dit als een teken dat men hem niet mans genoeg vindt om hen te onderhouden. Hij doet al het mogelijke om zijn stiefvader het leven zuur te maken en weigert een voet in het nieuwe huis te zetten. Hij wordt ziek, belandt toch in het nieuwe huis van zijn moeder en stiefvader-politieman, geneest, maar vlucht met het dienstwapen van de stiefvader die besluit hem een lesje te leren. De stiefvader gaat hem op zijn motorfiets achterna, vindt hem en neemt hem mee terug naar huis. Maar onderweg valt de motorfiets in panne en zij moeten het hele traject te voet in zandstormen afleggen. Tijdens die tocht krijgt de jongen medelijden met zijn vrij hulpeloze stiefvader en verzoent zich met hem. Bij momenten wat langdradig, deze tweede film van Majidi, die in 1992 indrukwekkend debuteerde met BADUK. In pseudo-documentaire stijl wordt onomwonden de patriarchale macht aan de kaak gesteld, minder emotioneel opgebouwd dan de beste Iraanse films, maar toch nog vrij indrukwekkend. Internationale titel: THE FATHER, soms THE GODFATHER.

Baduk

1992 | Avonturenfilm

Iran 1992. Avonturenfilm van Majid Majidi. Met o.a. Mehrollah Mazarzehi, Norahmad Barahoi, Mohammad Kaesbi, Hossein Hajjar en Nourollah Barahui.

Het tragische verhaal van twee kinderen die hun ouders kwijtraken, en op weg naar de stad door een slavenhandelaar verkocht worden. De jongen, Jafar (Mazarzehi) komt terecht bij een smokkelaar Abdollah, die elke dag vrachtwagens met kinderen naar de grens tussen Iran en Pakistan stuurt, om daar sigaretten en drugs over de grens te smokkelen. Deze worden dan weer verhandeld door de 'Baduks' in de stad. Jafar loopt weg van Abdollah, om zijn zusje Jamal te zoeken, die verkocht en verscheept is naar Saoedi Arabië. Een geloofwaardig verhaal, goede couleur locale en Majidi laat de kinderen goed acteren.