René Cardona is regisseur en acteur.
Er zijn 142 films gevonden.

Evil Birds

1987 | Actiefilm, Avonturenfilm, Drama, Fantasy, Horror

Verenigde Staten 1987. Actiefilm van René Cardona. Met o.a. Christopher Atkins, Michelle Johnson, Sonia Infante, Salvador Pineda en Aldo Sambrell.

Veelfilmer Cardona laat in Acapulco, Puerto Rico en in Spanje vogels dood en verderf zaaien om de bedreigende natuur te verdedigen. Een aantrekkelijke tv-journaliste, Johnson en haar vriendje-cameraman, Atkins, komen daar uiteraard achter. Met knipoogjes naar Hitchcock's THE BIRDS maar veel gewelddadiger en minder mysterieus. Ook bekend als BIRDS OF PREY.

Survive!

1976 | Actiefilm

1976. Actiefilm van René Cardona. Met o.a. Fernando Larranga, Luz Maria Aguilar, Hugo Stigliz en Pablo Ferrel.

Veelfilmer Cardona laat in Acapulco, Puerto Rico en in Spanje vogels dood en verderf zaaien om de bedreigende natuur te verdedigen. Een aantrekkelijke tv-journaliste, Johnson en haar vriendje-cameraman, Atkins, komen daar uiteraard achter. Met knipoogjes naar Hitchcock's THE BIRDS maar veel gewelddadiger en minder mysterieus. Ook bekend als BIRDS OF PREY.

Santo versus los cazadores de cabezas

1971 | Fantasy, Avonturenfilm

Mexico 1971. Fantasy van René Cardona. Met o.a. Santo, Nadia Milton, Freddy Fernández en Enrique Lucero.

In Amazonië probeert Santo de heldin uit de handen van de inboorlingen te redden. Deze keer bevindt de onvermoeibare Santo zich in een tropisch milieu, maar het resultaat is van gering artistiek gehalte.

La Horripilante bestia humana

1971 | Horror

Mexico 1971. Horror van René Cardona. Met o.a. José Elías Moreno, Carlos López Moctezuma, Norma Lazareno en Armando Silvestre.

Om het leven van zijn stervende zoon te redden, transplanteert een wetenschapper bij hem het hart en het bloed van een gorilla. Een schilderachtige Mexicaanse versie van een destijds bij de Amerikaanse film veel voorkomende verhaaltrant. Ook bekend als HORROR Y SEXO, NIGHT OF THE BLOODY APES en GOMAR - THE HUMAN GORILLA.

Santo en la venganza de la momia

1970 | Horror

Mexico 1970. Horror van René Cardona. Met o.a. Santo, Mary Montiel, Alma Rojo en Eric del Castillo.

De Mummie herrijst om zich op Santo te wreken. Een zwakke film gerealiseerd tijdens de laatste jaren van de Santo-serie.

Santo en el tesoro de Dracula

1968 | Horror, Actiefilm, Erotiek

Mexico 1968. Horror van René Cardona. Met o.a. Santo, Noelia Noel, Aldo Monti, Gina Moret en Jessica Rivano.

Santo, een in Mexico zeer populaire, gemaskerde worstelaar en de held van vele films, bouwt in het onderhavige werkje een tijdmachine, waarmee hij op zoek gaat naar de verborgen schat van graaf Alucard. Heel bar en vreselijk. Ook bekend als EL VAMPIRO Y EL SEXO.

Santo contra Capulina

1968 | Fantasy, Sciencefiction, Familiefilm

Mexico 1968. Fantasy van René Cardona. Met o.a. Santo, Capulina, Liza Alvarado en Cruz Castro.

Santo en een bevriend jochie vechten tegen twee kwaadwillige robots. Een kinderfilm en tevens het verval van de serie die begon met SANTO, EL ENMASCARADO DE PLATA.

Un par de robachicos

1966 | Komedie

Mexico 1966. Komedie van René Cardona Jr.. Met o.a. 'Viruta', 'Capulina', Ofelia Montesco en René Cardona.

Twee knechten op een boerderij krijgen te maken met ontvoeringen van kinderen en ze proberen de schuldigen te ontmaskeren. Een zwakke komedie met 'Viruta' en 'Capulina' in dubbelrollen.

Operación 67

1966 | Avonturenfilm

Mexico 1966. Avonturenfilm van René Cardona en René Cardona Jr.. Met o.a. Santo, Jorge Rivero, Elizabeth Campbell en Midori Nagashiro.

Santo en zijn metgezel strijden tegen een organisatie van valsemunters. Dit is een van de weinige films waarin de Mexicaanse worstelaar de hoofdrol deelde met Rivero.

Lucio Vázquez

1966 | Avonturenfilm

Mexico 1966. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Antonio Aguilar, Jaime Fernández, Alma Delia Fuentes en Eleazar García.

Een liefdesgeschiedenis over twee geliefden van verschillende sociale klassen tijdens de Mexicaanse Revolutie. Deze film hoort net als LAURO PUNALES bij de serie Corridos de la Revolucíon en bestaat uit de episoden El crimen de Chinameca, Un amor imposible en Así mueren los valientes

Lauro Puñales

1966 | Avonturenfilm

Mexico 1966. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Antonio Aguilar, Flor Silvestre, Jaime Fernández en Alma Delia Fuentes.

Een legerofficier wordt verliefd op een tegenstandster van de regering. De generaal die aan het hoofd van de troepen staat beveelt dat ze gefusilleerd moet worden. Bestaat uit de episoden Bajo la usurpación, El despertar de un pueblo en El mártir de Anenecuilco.

Las mujeres pantera

1966 | Horror, Avonturenfilm

Mexico 1966. Horror van René Cardona. Met o.a. Ariadna Welter, Elizabeth Campbell, 'Tongolele' en Eric del Castillo.

Nadat hij een vreemde legende over een van zijn voorouders heeft verteld, wordt een professor op mysterieuze wijze vermoord. De politie vraagt de hulp van twee vrouwelijke worstelaars om de zaak op te lossen. Dit is de laatste film waarin de twee dames het opnemen tegen het kwaad. Eerder deden ze dat in LAS LUCHADORAS CONTRA EL MEDICO ASESINO, LAS LUCHADORAS CONTRA LA MOMIA en LAS LOBAS DEL RING, alle van dezelfde regisseur. Een zwakke maar toch wel aparte film.

Juan Pistolas

1966 | Avonturenfilm

Mexico 1966. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Javier Solís, Eleazar 'Chechelo' García, Eva Norvind en Aurora Alvarado.

Twee vurige voorvechters van de revolutie stellen alles in het werk om de strijd te winnen. Solís speelt in deze avonturenkomedie hetzelfde personage als in LOS CUATRO JUANES. Het was zijn laatste film.

El caballo bayo

1966 | Drama

Mexico 1966. Drama van René Cardona. Met o.a. Antonio Aguilar, Maricruz Olivier, Jaime Fernández en Alejandro Reyna.

Een jongen en zijn vader komen in een dorp, waar vervolgens de vader wordt vermoord. Een vrouw komt de jongen te hulp en samen gaan ze op zoek naar de schat van generaal Villa. Gebaseerd op een populair liedje van José Albarrán. De regie is slecht maar de dialogen zijn uitstekend. De film bestaat uit de episoden La muerte en la ciénaga, El oro del rencor en Amarga riqueza

El Tesoro de Moctezuma

1966 | Avonturenfilm

Mexico 1966. Avonturenfilm van René Cardona en René Cardona Jr.. Met o.a. Santo, Jorge Rivero, Amedee Chabot en Maura Monti.

Santo vecht samen met zijn makker tegen de bende die de schat van Moctezuma heeft gestolen. De tweede en laatste film die Santo, 'el enmascarado de plata' samen met Rivero speelde en net zo slecht als de vorige.

Vuelve el Texano

1965 | Western

Mexico 1965. Western van Alfredo B. Crevenna. Met o.a. Alma Delia Fuentes, Rogelio Guerra, René Cardona en Raúl Ramírez.

'El Texano' probeert nog steeds zijn naam te zuiveren, die zijn vader als bandiet besmeurd heeft. Daartoe neemt hij zich voor de schurk 'El Charrasqueado' op te sporen en met hem af te rekenen. Het vervolg op EL SECRETO DEL TEXANO. Bestaat uit de episoden Vuelve el Texano, Carrera con la muerte en La coartada

La vuelta del mexicano

1965 | Western

Mexico 1965. Western van René Cardona. Met o.a. Elsa Aguirre, Jorge Rivero, Víctor Junco en Carlos Cortez.

Het vervolg op EL MEXICANO waarin de tweelingbroer van de hoofdpersoon uit die film het opneemt tegen een stel schurken. Deze film bestaat uit de episoden Linchamiento en El vengador en is net zo vreselijk als de eerste.

El mexicano

1965 | Western

Mexico 1965. Western van René Cardona. Met o.a. Jorge Rivero, Teresa Velázquez, Jaime Fernández en Wolf Ruvinskis.

Een man besluit de moord op zijn vrouw te wreken, samen met haar vader. Het meest opvallende zijn de nogal gewelddadige actiescènes. Verder onsamenhangend en tamelijk melodramatisch. De film bestaat uit de episoden El retador, No matarás en Redención. LA VUELTA DEL MEXICANO is het vervolg.

El jinete justiciero en retando a la muerte

1965 | Avonturenfilm, Horror

Mexico 1965. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Juan Gallardo, Sonia Infante, Ofelia Guilmáin en Lupe Mejía.

Het vervolg op AQUELLA ROSITA ALVIREZ. In deze film enige horrorachtige scènes. De held moet het onder meer opnemen tegen een heks en een moordenaar. Bestaat uit de episoden El difunto, El testigo en Descubiertos.

Caballo Prieto Azabache

1965 | Avonturenfilm

Mexico 1965. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Antonio Aguilar, Flor Silvestre, Jaime Fernández en Jorge Russek.

Een paardenhandelaar wordt door Pancho Villa aangenomen om een mooie, jonge vrouw verliefd te maken, die een spionne van de tegenpartij is. Bestaat uit de episoden La tumba abandonada, El espía de Villa en La muerte de Pancho Villa

Aquella Rosita Alvírez

1965 | Avonturenfilm

Mexico 1965. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Rosa de Castilla, Juan Gallardo, Ofelia Guilmáin en Eleazar 'Chechelo' García.

Een jongeman wordt veroordeeld tot de galg omdat hij de armen van een streek heeft geholpen en verdedigd, zelfs nadat ze zijn verloofde hadden vermoord. De film bestaat uit de episoden El condenado, El reto en Desenlace trágico. De basis van de verhalen is een figuur uit het liedje 'Corrido' van Rosita Alvírez. Er kwam een vervolg: EL JINETE JUSTICIERO EN RETANDO A LA MUERTE.

Pistolero del Oeste

1964 |

Mexico 1964. René Cardona. Met o.a. Abel Salazar, Rosa de Castilla, Luz María Aguilar en Conrado Cortés.

Een rijke grootgrondbezitter geeft opdracht een meisje te ontvoeren. Hij wil haar met zijn zoon laten trouwen, met de bedoeling twee ranches samen te voegen, maar de kidnappers vergissen zich en ontvoeren haar nichtje. Een ontspannen westernparodie.

Los sheriffs de la frontera

1964 | Western

Mexico 1964. Western van René Cardona. Met o.a. Fernando Casanova, Juan Gallardo, Dagoberto Rodríguez en Irma Serrano.

In een dorp waar al vier sheriffs zijn vermoord komt nummer vijf aan, vastbesloten om de bandieten uit te schakelen. Hij doet zich voor als revolverheld. Een parodie op de western, mislukt door de knullige regie.

Los lobas del ring

1964 | Sportfilm

Mexico 1964. Sportfilm van René Cardona. Met o.a. Lorena Velázquez, Elizabeth Campbell, María Eugenia San Martín en Sonia Infante.

Twee groepen vrouwelijke worstelaars, 'Las limpias' en 'Las sucias' komen tegen elkaar uit bij een wedstrijd, maar in beide kampen zijn verraadsters. De derde film die Cardona maakte over vrouwelijke worstelaars, een soort vervolg op LAS LUCHADORAS CONTRA EL MÉDICO ASESINO en LAS LUCHADORAS CONTRA LA MOMIA. De vrouwen zien er in ieder geval prachtig uit.

Las Luchadoras contra la momia

1964 | Horror, Avonturenfilm

Mexico 1964. Horror van René Cardona. Met o.a. Lorena Velazquez, Armando Silvestre, Elizabeth Campbell en Maria Eugenia San Martin.

Een groep voluptueuze vrouwelijke worstelaars (zeer populair in Mexico) vecht tegen een kwaadaardige oosterse genius en een eeuwenoude mummie, die de gave bezit om in een vampiervleermuis te veranderen. Abominabel. Ook bekend als THE WRESTLING WOMEN VS. THE AZTEC MUMMY.

Gabino Barrera

1964 | Avonturenfilm

Mexico 1964. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Antonio Aguilar, Jaime Fernández, María Duval en Liza Castro.

Als een jongen terugkeert naar zijn geboortedorp hoort hij dat zijn vader vermoord werd, terwijl deze streed voor de Mexicaanse Revolutie. De eerste van twee films, die beide bestaan uit drie delen. In dit geval: Gabino Barrera, Viva Zapata en La redención de un pueblo. Goed gemaakt. De tweede film heet EL HIJO DE GABINO BARRERA.

El hijo de Gabino Barrera

1964 | Avonturenfilm

Mexico 1964. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Antonio Aguilar, Jaime Fernández, Martha Duhalt en Eleazar García 'Chechelo'.

Het vervolg op GABINO BARRERA. De zoon van Barrera besluit de moord op zijn vader te wreken. Evenals de voorganger bestaat deze film uit drie delen: El hijo de Gabino Barrera, Triunfa el odio en La justicia de Gabino Barrera

El asesino invisible

1964 | Sciencefiction, Mysterie

Mexico 1964. Sciencefiction van René Cardona. Met o.a. Ana Bertha Lepe, Guillermo Murray, Carlos Agosti en Jorge Rivero.

Een geleerde ontdekt met behulp van zijn assistent en zijn dochter een middel om onzichtbaar te worden. Hij wordt vermoord en de formule verdwijnt. Intrige, mysterie en veel knokpartijen spelen zich af rond 'de man met het gouden masker', gespeeld door de debuterende Rivero, die later zeer bekend zou worden.

El Alazán y el Rosillo

1964 | Drama, Avonturenfilm

Mexico 1964. Drama van René Cardona. Met o.a. Antonio Aguilar, Flor Silvestre, Jaime Fernández en Adriana Roel.

Als een jongen na een aantal jaren terugkeert naar zijn geboortedorp, ontmoet hij zijn jeugdvriend die grootgrondbezitter is geworden. Het verhaal is van Aguilar zelf en heeft veel te maken met twee mythische figuren uit de Mexicaanse Revolutie: Villa en Zapata.

Santo versus el estrangulador

1963 | Horror

Mexico 1963. Horror van René Cardona. Met o.a. Santo, María Duval, Roberto Cañedo en Carlos López Moctezuma.

Een maniak besteedt zijn tijd aan het vermoorden van mooie artiestes. Een van de meest sadistische en geslaagde produkten uit de Santo-serie, waar zelfs een vervolg op gemaakt werd: EL ESPECTRO DEL ESTRANGULADOR.

El Espectro del estrangulador

1963 | Horror

Mexico 1963. Horror van René Cardona. Met o.a. Santo, Alberto Vázquez, María Duval en Carlos López Moctezuma.

Santo strijdt opnieuw tegen De Wurger, die door de reusachtige Tor weer aan het leven is geroepen. Een regelrecht vervolg op SANTO VERSUS EL ESTRANGULADOR : dat waren de goede tijden voor de serie die begon met SANTO, EL ENMASCARADO DE PLATA.

María Pistolas

1962 | Avonturenfilm

Mexico 1962. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Fernando Soler, José Elías Moreno, Julio Aldama en Dacia González.

Tijdens de Mexicaanse Revolutie lijft een jonge vrouw zich in bij de gelederen van Villa, waarin zij meestrijdt en de liefde leert kennen. Voor het eerst werden er kleur en bekende acteurs gebruikt in een Mexicaanse episodenfilm. De episoden heten: María Pistolas, Peligrosa avontura en La Revolución. De vervolgfilm heet EL CORRIDO DE MARIA PISTOLAS.

La edad de piedra

1962 | Komedie

Mexico 1962. Komedie van René Cardona. Met o.a. Viruta, Capulina, Lorena Velázquez en Sonia Infante.

Een geleerde stuurt twee mannen met een tijdmachine naar de prehistorie, waar ze een paar stenen moeten halen die nodig zijn voor een uitvinding. De decors zij vulgair en smakeloos, het enige wat de film waarde geeft, is de trieste humor van de twee komieken.

Fuerta, audaz y valiente

1962 | Western, Komedie

Mexico 1962. Western van René Cardona. Met o.a. Tin Tan, Luz Márquez, Javier Solís en René Cardona Jr..

De sheriff van een dorpje, die niet zo dapper is als hij wil doen geloven, moet een meisje redden dat gevangen is door de bende van de beruchte bandiet `El Yaqui` (de Yankee). In deze humoristisch bedoelde western is het enige ongewone element de aanwezigheid van een leeuw.

En peligro de muerte!

1962 | Komedie

Mexico 1962. Komedie van René Cardona. Met o.a. Viruta, Capulina, Tin Tan en Lorena Velázquez.

Nadat ze aan indianen zijn ontsnapt redden twee goudzoekers twee meisjes, die de dochter van de plaatselijke sheriff blijken te zijn. Dan komen zij oog in oog te staan met en bende goudzoekers. Deze saaie komedie speelt zich in het 'westen' af.

El corrido de María Pistolas

1962 | Avonturenfilm

Mexico 1962. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Fernando Soler, José Elías Moreno, Julio Aldama en Dacia González.

Als Mará Pistolas getrouwd is, moet ze weer de wapens opnemen om haar vrienden te redden uit de hinderlagen van een ex- generaal. Bestaat net als MARIA PISTOLAS uit drie episoden, geheten Matrimonio y morteja, Celos y recelos en Despues de la batalla.

Los encapuchados del infierno

1961 | Western

Mexico 1961. Western van Federico Curiel. Met o.a. Ana Bertha Lepe, Julio Alemán, Oscar Pulido en René Cardona.

Een geheimzinnige bandiet, `El encapuchado Negro` (Het Zwarte Masker) probeert een sarcofaag te stelen die de helft van een schatkaart bevat. De andere helft is in het bezit van een ander gemaskerde `El Jinete Negro` (De Zwarte Ruiter). Een infame western met maskers in alle kleuren en soorten, die twee opvolgers kent. Hij bestaat uit drie episoden: Los encapuchados del infierno, El tesoro maldito en Grito mortal.

Juan Polainas

1960 | Komedie

Mexico 1960. Komedie van René Cardona. Met o.a. Antonio 'Clavillazo' Espino, Irma Dorantes, Andrés Soler en Daniel 'Cino' Herrera.

Tijdens een denkbeeldige oorlog wil een generaal een sergeant wegens lafheid doden, maar deze verbergt zich in het huis van zijn tweelingbroer, die schoenmaker is. Een parodie op de Mexicaanse revolutie, die, hoewel niet helemaal slecht uitgevallen, zeer zwak geregisseerd is.

El Globero

1960 | Komedie

Mexico 1960. Komedie van René Cardona. Met o.a. Antonio 'Clavillazo' Espino, Cesáreo 'Pulgarcito' Quezadas, Rodolfo Landa en Irma Dorantes.

Om met haar vriend, die taxichauffeur is, te kunnen uitgaan, neemt een babysitster de baby waar zij op past mee in zijn auto. Ze bedrinken zich. Zijn collega, die hem komt aflossen, treft de baby aan. Plagiaat van QUE HAGO CON LA CRIATURA? van Ram[KA1]on Peon (1938) en geïnspireerd door THE KID van Charlie Chaplin.

Santa Claus

1959 | Familiefilm, Fantasy

Mexico 1959. Familiefilm van René Cardona. Met o.a. José Elías Moreno, Cesáreo Quezadas, José Luis 'Trotsky' Aguirre en Armando Arriola.

Het bekende verhaal van de Kerstman en de moeilijke strijd die hij moet voeren tegen de krachten van het kwaad om zijn missie uit te voeren: geschenken aan de kinderen brengen. Een armetierige smartlap, gemaakt met gebrek aan middelen en kennis van regie.

La Llorona

1959 | Drama

Mexico 1959. Drama van René Cardona. Met o.a. María Elena Marqués, Eduardo Fajardo, Luz María Aguilar en Carlos López Moctezuma.

Als gevolg van een vloek overlijden alle kinderen van een familie voordat zij vijf jaar oud worden. De tweede versie van de gelijknamige film uit 1933 van Ramón Peón. Uitstekend camerawerk van Jack Draper.

Aventuras de Joselito y Pulgarcito

1959 | Drama, Musical

Mexico/Spanje 1959. Drama van René Cardona en Antonio del Amo. Met o.a. Joselito, Pulgarcito, Enrique Rambal en Anita Blanch.

De eerste Mexicaanse produktie met de Spaanse zanger Joselito, gemaakt naar aanleiding van diens monsterachtige succes in het land van de Azteken. Om de co-produktie inhoud te geven moest Joselito een autochtone rivaal dulden, een zekere Pulgarcito. Zeer matig.

Una Señora movida

1958 | Komedie

Mexico 1958. Komedie van René Cardona. Met o.a. Antonio 'Clavillazo' Espino, Lorena Velázquez, Víctor Junco en Fanny Schiller.

Een jonge excentrieke vrouw roept haar hele familie bijeen om haar testament voor te lezen. Eén van haar verwanten doet een poging haar te vermoorden, maar haar man, met wie zij op gespannen voet leeft, redt haar het leven. De komiek 'Clavillazo' in de rol van de detective 'Peter Pérez', een van zijn eerste creaties. Zwak, maar niet onsympathiek.

La Ley del más rápido

1958 | Western

Mexico 1958. Western van René Cardona. Met o.a. René Cardona Jr., Sofía Alvarez, Lorena Velázquez en Dagoberto Rodríguez.

Het vervolg op 'El Puma' waarin de hoofdpersoon het wederom opneemt tegen de boosdoeners. Niet erg geslaagd, maar voor die tijd in ieder geval onderhoudend. De regisseur speelt, net als in de voorgaande aflevering, de rol van vader van zijn eigen zoon.

El Sordo

1958 | Komedie, Drama

Mexico 1958. Komedie van René Cardona. Met o.a. Antonio 'Clavillazo' Espino, Irma Dorantes, Cesáreo Quezadas en Oscar Pulido.

Een jongen, die beelden maakt voor de dorpskerk, wordt doof als gevolg van de klappen die hij krijgt als hij probeert te verhinderen dat zijn vriendin wordt geschaakt door een neger. Een onbeholpen pseudo-komedie waarin de komiek 'Clavillazo' zichzelf imiteert.

El Puma

1958 | Western

Mexico 1958. Western van René Cardona. Met o.a. René Cardona Jr., Sofía Alvarez, Lorena Velázquez en Dagoberto Rodríguez.

Een jeugdige advocaat wint een zaak tegen zijn vader, maar om een einde te maken aan het onrecht moet hij zijn toevlucht zoeken tot andere methoden, waartoe hij zich vermomt als een rechtdoener genaamd 'El Puma'. Eerste gelegenheid waarbij René Cardona zijn zoon een kans gaf zich op het witte doek waar te maken. Zijn rol is even onnatuurlijk als de film.

El Joven del carrito

1958 | Komedie

Mexico 1958. Komedie van René Cardona. Met o.a. Antonio 'Clavillazo' Espino, Maricruz Olivier, Rodolfo Landa en Oscar Pulido.

Door een opeenvolging van ongelukkige omstandigheden komt de sleutel van een schatkist terecht in de kar van een arme ijscoman, die zodoende wordt verdacht van diefstal. Het werd een flop, zowel bij de kritiek als aan de kassa.

Angel del infierno

1958 | Western

Mexico 1958. Western van René Cardona. Met o.a. Evangelina Elizondo, Julio Aldama, José Elías Moreno en Rodolfo Landa.

Een meisje komt in een dorp haar erfenis in bezit nemen, die blijkt te bestaan uit een vervallen dorpskroeg, El Infierno. Een slechte western naar een script van Andrew Solt, die al eerder zijn bijdrage had geleverd aan films als LITTLE WOMAN, JOAN OF ARC en IN A LONELY PLACE. Met toch nog een aantal interessante scènes en situaties.

A tiro limpio

1958 | Western

Mexico 1958. Western van René Cardona. Met o.a. René Cardona Jr., Sofía Alvarez, Lorena Velázquez en Juan Manuel Guerrero.

De derde en laatste aflevering van de avonturen van 'El Puma', veel minder van kwaliteit dan zijn voorgangers, waarin scènes uit de eerste en de tweede film werden opgenomen.

Pulgarcito

1957 | Familiefilm, Fantasy

Mexico 1957. Familiefilm van René Cardona. Met o.a. María Elena Marqués, José Elías Moreno, Nora Veryán en Manuel Dondé.

Het beroemde verhaal van Klein Duimpje (Perraul), klungelig op het witte doek gebracht, met een overvloed aan mislukte trucages.

Maratón de baile

1957 | Drama

Mexico 1957. Drama van René Cardona. Met o.a. Alfonso 'Pompín' Iglesias, Leonor Llausás, Elda Peralta en Raúl Meraz.

Er wordt een dansmarathon gehouden waar de meest uiteenlopende mensen op af komen: de een omdat hij geld nodig heeft om zijn kind te laten opereren, anderen omdat ze geld nodig hebben om te kunnen trouwen. Het was Cardona er in deze film niet om te doen om de marathondansers op de korrel te nemen, maar om ze in te passen in het genre van het melodrama. Het resultaat was een ridicule smartlap.

Las Tres pelonas

1957 | Drama, Avonturenfilm

Mexico 1957. Drama van René Cardona. Met o.a. Antonio Aguilar, Rodolfo Landa, Martha Valdés en Rosenda Monteros.

Tijdens de Mexicaanse Revolutie slaagt een aantal kameraden er in om na vele omzwervingen zich bij Pancho Villa te voegen. Een verward verhaal voor een veel te vernuftige film.

La Marca del Cuervo

1957 | Avonturenfilm

Mexico 1957. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Antonio Aguilar, Rodolfo Landa, Martha Valdés en Arturo Soto Rangel.

Een gemaskerde vreemdeling neemt het op tegen de schurk die in de hele streek angst en paniek zaait. Een inferieure variant op ZORRO.

La Cama de piedra

1957 | Avonturenfilm

Mexico 1957. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Antonio Aguilar, Rodolfo Landa, Daniel 'Chino' Herrera en Lorena Velázquez.

Een jongen komt in zijn geboortestad een erfenis opeisen waar een stel bandieten zich meester van wil maken. Uitsluitend bedoeld om de hoofdrolspeler te laten schitteren. Niets bijzonders.

Un Mundo nuevo

1956 | Avonturenfilm

Mexico 1956. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. René Cardona Jr., Lorena Velázquez, Arturo Arias en René Cardona.

Een aantal reders veroorzaakt het zinken van een schip om de verzekeringssom op te strijken. De verzekeringsmaatschappij stuurt een man op onderzoek. Het was er Cardona in deze film om te doen de zwemvaardigheid van zijn zoon te tonen. Vervelender kan nauwelijks.

Tú y la mentira

1956 | Drama, Musical

Mexico 1956. Drama van René Cardona. Met o.a. Miguel Aceves Mejía, Evangelina Elizondo, Alfredo Sadel en Alfredo Varela Jr..

Een avonturierster wordt verliefd op een beroemd zanger, met wie zij trouwt. Kort daarna echter bedriegt zij hem met zijn beste vriend. Vol liedjes en vrouwenhaat.

Pancho López

1956 | Komedie

Mexico 1956. Komedie van René Cardona. Met o.a. Luis Aguilar, Manuel Palacios 'Manolìn', Guillermina Téllez Girón en Carolina Barret.

Een jongeman heeft het met de verkoop van zijn ooms koeien verdiende geld uitgegeven aan vrouwen. Tegenover zijn oom doet hij het voorkomen alsof hij overvallen is. Jammer dat de hoofdrolspeelsters op het tweede plan geraken door het gelijknamige populaire liedje uit die tijd.

Los Hijos de Rancho Grande

1956 | Drama

Mexico 1956. Drama van Juan Bustillo Oro. Met o.a. Esther Fernández, Tito Guízar, René Cardona en Demetrio González.

De oude eigenaar van de Rancho Grande ziet toe hoe zijn bezittingen zijn verdeeld onder zijn werknemers, terwijl hij zelf tot de bedelstaf is gebracht. De opvolger van ALLA EN EL RANCHO GRANDE, maar oneindig veel slechter.

Lola torbellino

1956 | Musical

Spanje/Mexico 1956. Musical van René Cardona. Met o.a. Lola Flores, Agustín Lara, Luis Aguilar en Abel Salazar.

Een Spaanse danseres werkt met een Mexicaanse componist samen. Een afgezaagde folkloristische film met muzikale optredens uit de beide co-producerende landen.

Las Zapatillas verdes

1955 | Komedie, Musical

Mexico 1955. Komedie van René Cardona. Met o.a. Evangelina Elizondo, Manuel Capetillo, Delia Magaña en Carlos Riquelme.

Een ridicule en onderontwikkelde parodie op de beroemde film van Powell en Pressburger getiteld THE RED SHOES. Van een onrustbarende platvloersheid.

La Faraona

1955 | Drama, Musical

Mexico/Spanje 1955. Drama van René Cardona. Met o.a. Lola Flores, Agustín Lara, Joaquín Caballero en Julio Villarreal.

Een Spaanse zigeunerin moet een reis naar Mexico ondernemen om de erfenis van haar dood gewaande grootvader in ontvangst te nemen. Kleine en onbetekenende verheerlijking van het immense succes dat de Spaanse Lola Flores in Latijns- Amerika had.

Gallega en La Habana

1955 | Komedie

Mexico 1955. Komedie van René Cardona. Met o.a. Niní Marshall, Antonio Aguilar, Ana Bertha Lepe en Juan José Martínez Casado.

Een meisje uit Galicië emigreert naar Havanna, waar zij roem en liefde vindt. Komedie opgedragen aan het destijds machtige Centro Gallego in Havanna. Armetierig.

Los Margaritos

1954 | Komedie

Mexico 1954. Komedie van René Cardona. Met o.a. Fernando Fernández, Lilia del Valle, Antonio Badú en Elmo Michel.

Twee broers, rijke grootgrondbezitters, staan op het punt om te trouwen, maar ontmoeten bij toeval een verblindende vedette waarop beiden verliefd worden. Zeer matig.

La Desconocida

1954 | Drama

Mexico 1954. Drama van Chano Urueta. Met o.a. Irasema Dilián, Miguel Torruco, René Cardona en Eduardo Alcaraz.

Om een erfenis te krijgen moet een jonge schilderes per volmacht trouwen met een totaal onbekende man die haar probeert aan te randen. Niet te genieten, deze film.

El Pueblo sin dios

1954 | Drama

Mexico 1954. Drama van René Cardona. Met o.a. Armando Calvo, Antonio Badú, Leonor Llausás en Agustín Isunza.

Een priester stelt zich tot taak dorpspotentaten te bekeren. Zelfs op de meest onverwachte momenten slaagt de film erin om te moraliseren.

Caín y Abel

1954 | Komedie

Mexico 1954. Komedie van René Cardona. Met o.a. Antonio Badú, Fernando Fernández, Andrés Soler en Chula Prieto.

Twee broers met volmaakt verschillende karakters besluiten hun ruzie voorlopig bij te leggen, om te voorkomen dat hun gescheiden ouders hertrouwen. Het thema van de echtscheiding is op een onevenwichtige en zeker niet leuke manier gebracht.

Amor de lejos

1954 | Komedie, Musical

Mexico 1954. Komedie van René Cardona. Met o.a. Fernando Fernández, Evangelina Elizondo, Andrés Soler en Annabelle Gutiérrez.

Twee miljonairsdochters raken bevriend met de monteurs van een garage, die in de veronderstelling leven dat zij de dienstmeisjes van de miljonair zijn. Deze schandalig slechte komedie wordt opgeluisterd door de komieken 'Ferrusquilla', 'Tun Tun' en Régulo en Madaleno'

A los cuatro vientos

1954 | Drama

Mexico 1954. Drama van Adolfo Fernández Bustamante. Met o.a. Rosita Quintana, Miguel Aceves Mejía, Joaquín Pardavé en René Cardona.

Een meisje met zangtalent krijgt een contract aangeboden van een impresario. Hij wil een ster van haar maken. Zij neemt de aanbieding aan, maar verliest daardoor haar vriend. Niet te genieten, dit melodrama.

Sindicato de telemirones

1953 | Komedie, Musical

Mexico 1953. Komedie van René Cardona. Met o.a. Tito Guízar, Emilia Guiú, Eduardo Noriega en Rebeca Iturbide.

Een vooraanstaand programmamaker daagt een ex-leerling uit een concurrerend programma te maken, om uit te vinden wie van de twee het populairst is. Tegelijkertijd opgenomen met DE RANCHERO A EMPRESARIO, eveneens van Cardona en geproduceerd door de Guatemalteek Manuel Zeceña Diéguez, aan wie zelfs een goed decor teveel gevraagd was.

Nuevo amanecer

1953 | Drama, Mysterie

Mexico 1953. Drama van Rogelio A. González. Met o.a. Luis Aguilar, Gloria Marín, René Cardona en José Elías Moreno.

De wraak van een misdadiger die de voltrekking van de doodstraf afwacht. Als alle Mexicaanse melodrama's staat ook deze film bol van de muziek, samen met de verplichte revue. En weinig suspense.

Mulata

1953 | Drama

Mexico/Cuba 1953. Drama van Gilberto Martínez Solares. Met o.a. Pedro Armendáriz, Ninón Sevilla, René Cardona en Ricardo Román.

Na het overlijden van haar moeder wordt een halfbloed dochter opgevoed door de bazin van een pension die haar hard laat werken. De film slaagt er goed in de beklemmende atmosfeer over te brengen.

De ranchero a empresario

1953 | Komedie

Mexico 1953. Komedie van René Cardona. Met o.a. Tito Guízar, Emilia Guiú, Eduardo Noriega en Lupita Morán.

De eigenaar van een [KL]rancho[KLE] begint een revue en brengt het zelf tot zanger. Praktisch zonder verhaal, omdat bijna de halve film wordt gevuld met liedjes (bij elkaar 33 min).

As negro

1953 | Avonturenfilm, Drama

Mexico 1953. Avonturenfilm van Fernando Méndez. Met o.a. Antonio Badú, Meche Barba, René Cardona en Carolina Barret.

Als zij wees zijn geworden lezen twee broers de toekomst in een spel kaarten. De één zal een befaamd arts worden, de ander een misdadiger. Zeer acceptabele film, onder de gebruikelijke doeltreffende regie van Méndez.

Poker de ases

1952 | Komedie

Mexico 1952. Komedie van René Cardona. Met o.a. Luis Aguilar, Antonio Badú, David Silva en Susana Guízar.

Vier broers twisten om de gunsten van een zojuist uit de stad gearriveerd meisje. Het overgrote deel van de film wordt gevuld met stomme liedjes.

El Genial detective Peter Pérez

1952 | Komedie, Misdaad

Mexico 1952. Komedie van Agustín P. Delgado. Met o.a. Clavillazo, Rosa Arenas, René Cardona en Eduardo Noriega.

Een detective raakt verzeild in een eindeloze reeks verwikkelingen als hij een moordenaar op de hielen zit. Debuut van de komiek Clavillazo, die voor de camera's een te kille en te mechanische indruk maakt, met overdreven gebaren. Zwak.

El Enmascarado de Plata

1952 | Avonturenfilm

Mexico 1952. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. Víctor Junco, Crox Alvarado, Luis Aldás en Aurora Segura.

Een geheimzinnige gemaskerde bestrijder van het onrecht overlijdt aan de verwondingen die een stel dieven hem hebben toegebracht. Voordat hij sterft geeft hij zijn zoon opdracht om zijn werk voort te zetten. Met deze film doet een belangrijke mythe zijn intrede in de Mexicaanse film; deze mythe zou in de jaren zestig zijn hoogtepunt bereiken met in de hoofdrol Santo, de ster van het vrij worstelen.

Vuelva el sábado

1951 | Komedie

Mexico 1951. Komedie van René Cardona. Met o.a. María Elena Marqués, Abel Salazar, Oscar Pulido en Carolina Barret.

Om niet ontslagen te hoeven worden, wordt een verkoopster in een warenhuis geldinster; de klanten betalen hun schulden namelijk niet. Een zeer onevenwichtige komedie.

Por qué peca la mujer

1951 | Drama

Mexico 1951. Drama van René Cardona. Met o.a. Leticia Palma, Abel Salazar, Luis Aguilar en César del Campo.

Een verliefd stel gaat uit elkaar en beiden worden beroemd: zij als zangeres, hij als componist. Armetierig melodrama met veel te veel liedjes.

Mujeres de teatro

1951 | Komedie, Musical

Mexico 1951. Komedie van René Cardona. Met o.a. Emilia Guiú, Rosita Fornés, Armando Silvestre en Roberto Cobo.

Als er per ongeluk een pistool wordt afgevuurd op de vertegenwoordiger van een danssalon, wordt een van de zangeressen verdacht. Cardona maakte een ongedwongen film met uitstekende liedjes.

Canasta uruguaya

1951 | Komedie

Mexico 1951. Komedie van René Cardona. Met o.a. Alam Rosa Aguirre, Abel Salazar, Enrique Herrera en Jorge Reyez.

Een jonge provinciaalse bekwaamt zich in het pokerspel om de aandacht van haar geliefde op zich te vestigen en haar erfenis terug te krijgen. Volledig mislukte film.

Una Viuda sin sostén

1950 | Komedie

Mexico 1950. Komedie van René Cardona. Met o.a. Abel Salazar, Emilia Guiú, Oscar Pulido en Guillermo Calles.

Een meisje heeft er genoeg van dat haar vriend altijd met andere meisjes flirt en besluit te trouwen met een rijke grijsaard, die een hartverlamming krijgt als hij haar in de huwelijksnacht in haar ondergoed ziet. Ongelooflijk grof en prozaïsch.

También de dolor se canta

1950 | Komedie

Mexico 1950. Komedie van René Cardona. Met o.a. Pedro Infante, Guillermina Grin, Oscar Pulido en Isma Dorantes.

Een meisje wordt door haar favoriete acteur, die zij bij toeval heeft leren kennen, naar de stad gelokt met de belofte dat hij een ster van haar zal maken. Cardona had geen flauw idee waarvan hij nu eigenlijk een satire wilde maken; de karikaturale noot mist daardoor ieder effect.

Puerto de tentación

1950 | Drama

Mexico 1950. Drama van René Cardona. Met o.a. Ramón Armengod, Emilia Guiú, José María Linares en Gloria Ríos.

Een jonge zangeres ontfermt zich over een gewonde man op wie zij verliefd wordt; dan komt zij tot de ontdekking dat hij al getrouwd is. Routinematige film.

Yo quiero ser mala

1949 | Komedie

Mexico 1949. Komedie van René Cardona. Met o.a. María Elena Marqués, Abel Salazar en Oscar Pulido.

Een eenvoudig circusartieste gaat op 't slechte pad als zij erachter komt dat haar vriend haar bedriegt met de ster van de voorstelling. Gespeend van iedere natuurlijkheid.

Yo quiero ser hombre

1949 | Komedie

Mexico 1949. Komedie van René Cardona. Met o.a. Sara García, Abel Salazar, Alma Rosa Aguirre en Delia Magaña.

Om met haar neef te kunnen trouwen vermomt een meisje zich als jongen om er aldus achter te komen van wat voor type meisjes hij houdt. Een film gemaakt zonder het minste gevoel voor ritme en met uitzonderlijk slechte acteurs in de hoofdrollen.

Una Canción a la Vírgen

1949 | Drama

Mexico 1949. Drama van René Cardona. Met o.a. Luis Aguilar, Rosita Quintana, Alicia Caro en El Chicote.

De omzwervingen en de misère van een paar goede mensen vormen het toppunt van aanstellerij.

Lluvia roja

1949 | Drama

Mexico 1949. Drama van René Cardona. Met o.a. Jorge Negrete, Elsa Aguirre, Julio Villarreal en Alicia Caro.

Door een broederstrijd sterft een verliefd paar. Toentertijd de meest ambitieuze film van Cardona, waarin zijn beperkingen als regisseur duidelijk zichtbaar zijn.

El Charro del Cristo

1949 | Drama, Avonturenfilm

Mexico 1949. Drama van René Cardona. Met o.a. Luis Aguilar, Alicia Caro en José María Linares.

Een jonge man wint een weddenschap van de zoon van de dorpstiran, wat hem het recht geeft met diens verloofde te dansen. De winnaar trotseert hem en vindt de dood. In deze leuke smartlap speelt Aguilar een glansrol.

Madre adorada

1948 | Komedie

Mexico 1948. Komedie van René Cardona. Met o.a. Sara García, Abel Salazar en Víctor Manuel Mendoza.

Een moeder moet haar twee zonen beschermen tegen de verleidingen van een verraderlijke, wereldse vrouw op wie beiden verliefd zijn. Het is een eenvoudige film, maar goed geregisseerd door Cardona, die dit keer geen enkele rol voor zijn rekening heeft genomen. De film doet meer dan eens denken aan LOS TRES GARCIA. Ook bekend als MI MADRE ADORADA en MAMA LOLITA.

Lazos de fuego

1948 | Drama

Mexico 1948. Drama van René Cardona. Met o.a. David Silva, Meche Barba en Carolina Barret.

Een cabaretière wordt gekweld door een zonderling verleden en bovendien achtervolgd door een hele rits verliefde mannen. Zij komt echter op tragische wijze aan haar eind. Dit bijzonder slechte drama speelt zich af in de wereld van het cabaret, een van de favoriete onderwerpen van de Mexicaanse filmers.

La Vorágine

1948 | Drama, Avonturenfilm

Mexico 1948. Drama van Miguel Zacarías. Met o.a. Armando Calvo, René Cardona en Alicia Caro.

Een man voor wie de hele buurt bang is, gaat naar een ranch waar hij twee vrouwen ontvoert om ze als slavinnen te verkopen. Zowel het scenario als de regie is zeer verwarrend.

La Ultima noche

1948 | Drama

Mexico 1948. Drama van René Cardona. Met o.a. Ramón Armengod, Rosita Quintana en Oscar Pulido.

Een pianist en een danseres worden verliefd op elkaar en trouwen. Door een ongeneeslijke ziekte van de man ontstaan er problemen. De film is overdreven sentimenteel en flauw.

Soy charro de Rancho Grande

1947 | Komedie

Mexico 1947. Komedie van Joaquín Pardavé. Met o.a. Sofía Alvarez, Pedro Infante en René Cardona.

Omdat hij de armoede op het platteland zat is, vertrekt een cowboy naar de stad om fortuin te maken. Deze film werd op hetzelfde tijdstip opgenomen als LA BARCA DE ORO. Hoewel het geen echt leuke film is, is hij wel iets aardiger dan de hierboven genoemde produktie.

Soledad

1947 | Drama

Mexico 1947. Drama van Miguel Zacarías. Met o.a. Libertad Lamarque, René Cardona en Marga López.

Een huishoudster trouwt in het geheim met haar baas. De moeder van de man, die van niets weet, dwingt hem echter te trouwen met een rijk jong meisje. Dit is de meest verzorgde en geraffineerde film van Zacarías. Zeer de moeite waard.

Pito Pérez se va de bracero

1947 | Komedie

Mexico 1947. Komedie van Alfonso Patiño Gómez. Met o.a. Manuel Medel, Joan Page en René Cardona.

De zwerver en straatventer Pito Pérez emigreert naar de Verenigde Staten. Daar wordt hij na ettelijke baantjes en een reeks avonturen uiteindelijk uitgewezen. Door de onbekwaamheid van de regisseur is dit een in ieder opzicht mislukte film.

Felipe fue desgaciado

1947 | Komedie

Mexico 1947. Komedie van René Cardona. Met o.a. Antonio Badú, Meche Barba en José Elías Moreno.

De film beschrijft de moeilijkheden van een jongeman, die niet gehoorzaam is aan zijn ouders. Deze amusante komedie heeft een zeer goede kritiek gehad. Het goede spel van de komiek 'Mantequilla' is zeker het vermelden waard.

Chachita la de Triana

1947 | Drama

Mexico 1947. Drama van Ismael Rodriguez. Met o.a. Evita Muñoz, René Cardona en Luana Alcañíz.

De verhalen en leugens die een meisje moet verzinnen om thuis alles goed te laten verlopen. De film is duidelijk met tegenzin gemaakt.

Cartas marcadas

1947 | Komedie

Mexico 1947. Komedie van René Cardona. Met o.a. Pedro Infante, Marga López en René Cardona.

Een peetmoeder laat in haar testament vastleggen, dat als haar twee petekinderen de erfenis willen opstrijken zij met elkaar moeten trouwen; zij hebben echter een hekel aan elkaar. Het een en ander levert een zeer kinderachtige komedie op.

Si me han de matar mañana

1946 | Drama

Mexico 1946. Drama van Miguel Zacarías. Met o.a. Sofía Alvarez, Pedro Infante en René Cardona.

Een zangeres en een rijke grootgrondbezitter worden verliefd op elkaar, maar worden uit elkaar gedreven door het smerige gekonkel van de eigenaar van het etablissement, waar de vrouw optreedt. Dit is een machofilm, zoals maar zelden wordt vertoond.

El Tigre de Jalisco

1946 | Komedie

Mexico 1946. Komedie van René Cardona. Met o.a. Beatriz Aguirre, Delia Megaña en Manuel Fábregas.

In een dorp wordt een arme man door iedereen, en in het bijzonder door een Noordamerikaan, uitgelachen. Op een gegeven moment heeft de man er genoeg van. Dit is een soort parodie op de avonturenfilms met Mexicaanse cowboys en is zeer slecht geregisseerd.

El Principe del desierto

1946 | Drama, Avonturenfilm

Mexico 1946. Drama van Fernando A. Rivero. Met o.a. Abel Salazar, Malú Gatica en René Cardona.

De onmogelijke liefde tussen een Mexicaanse en een Arabische prins. Mexico moest zo nodig haar eigen Valentino hebben, om niet onder te doen voor andere landen. Een compleet belachelijke film.

Una Canción en la noche

1945 | Drama

Mexico 1945. Drama van René Cardona. Met o.a. Domingo Soler, Gustavo Rojo, Amanda del Llano en Tito Junco.

Een plattelandsmeisje trouwt met de oude eigenaar van de hacienda. Na een aantal jaren, waarin zij een kind krijgt, verdwijnt ze. Onevenwichtige film, zowel wat plot als wat regie betreft.

Los Buitres sobre el tejado

1945 | Drama, Mysterie

Mexico 1945. Drama van Alberto Gout. Met o.a. Andrea Palma, René Cardona en Alejandro Cobo.

Een vrouw bemint twee mannen tegelijk, en dat loopt tragisch af. Zwak.

Ay que rechulo es Puebla!

1945 | Komedie, Musical

Mexico 1945. Komedie van René Cardona. Met o.a. Antonio Badú, Sara García en René Cardona.

De avonturen van een ranchero totdat hij de liefde en het aanzien van zijn dorpsgenoten vindt. Schaamteloze plattelandskomedie.

Mis hijos

1944 | Drama

Mexico 1944. Drama van René Cardona. Met o.a. Sara García, Andrés Soler en Gustavo Rojo.

Als een trein ontspoort, overlijdt de machinist en verliest zijn vrouw haar geheugen. Destijds sloeg dit melodrama alle records van ongeloofwaardigheid, maar de regie is niet onverdienstelijk.

El Precio de una vida

1944 | Drama

Mexico 1944. Drama van René Cardona. Met o.a. Ramón Armengod, Esther Luquín en Jorge Treviño.

Het ongelukkige leven van een mijnwerker die lijdt aan stoflongen. Uitstekende en enigszins neorealistische film, die een goed sfeerbeeld geeft.

El Museo del crimen

1944 | Komedie, Mysterie

Mexico 1944. Komedie van René Cardona. Met o.a. David J. Bamberg 'Fu Man Chu', Pituka de Foronda, Ricardo Mondragón en Rafael Icardo.

Een diabetica en een verpleegster sterven als gevolg van het eten van vergiftigde bonbons. Een uitstekende film van Cardona, even vermakelijk als coherent, met in de hoofdrol de tovenaar Fu Man Chu, zoals hij heet in alle met hem gemaakte films.

El Abanico de Lady Windermere

1944 | Komedie, Drama

Mexico 1944. Komedie van Juan J. Ortega. Met o.a. Susana Guízar, Anita Blanch en René Cardona.

Uit wraak voor de ontrouw van haar man, gaat Margarita er met een minnaar vandoor. Naar de gelijknamige roman van Oscar Wilde. Statisch en kil melodrama.

La Mujer sin cabeza

1943 | Horror, Mysterie

Mexico 1943. Horror van René Cardona. Met o.a. David J. 'Fu Man Chu' Bamberg, Manuel Medel, Paco Fuentes en Angel T. Sala.

Een goochelaar wordt beschuldigd van de dood van een collega, met wie hij vlak voor zijn dood een woordenwisseling had. De derde en laatste film uit de trilogie van René Cardona met de goochelaar Bamberg, die werd begonnen met EL ESPECTRO DE LA NOVIA. Buitengewoon onderhoudend en intelligent.

Hotel de verano

1943 | Komedie, Musical

Mexico 1943. Komedie van René Cardona. Met o.a. Ramón Armengod, Janice Logan en Enrique Herrera.

Een zonderling neemt zijn intrek in een luxueus hotel. Niets bijzonders, behalve het debuut van de nieuwe komiek 'Tin Tan'.

El Espectro de la novia

1943 | Mysterie

Mexico 1943. Mysterie van René Cardona. Met o.a. David J. Bamberg 'Fu Man Chu', Manuel Medel, Josefina Escobedo en Miguel Angel Ferriz.

Een weduwe en haar kleinzoon nemen hun intrek in een oud huis dat zij heeft geërfd. Zij krijgen bezoek van de geest van een meisje. Verdienstelijke mysteriefilm, die werd opgenomen te zamen met twee andere produkten van dezelfde regisseur: EL AS NEGRO en LA MUJER SIN CABEZA.

El As negro

1943 | Mysterie

Mexico 1943. Mysterie van René Cardona. Met o.a. David J. Bamberg 'Fu Man Chu', Manuel Medel, Angel T. Sala en Janice Logan.

Een vermaard goochelaar krijgt van een minister opdracht een aantal belangrijke gestolen documenten terug te vinden. Vermakelijke mysteriefilm.

Divorciadas

1943 | Drama

Mexico 1943. Drama van Alejandro Galindo. Met o.a. Blanca de Castejón, René Cardona en Milisa Sierra.

Twee vriendinnen die verwikkeld zijn in echtscheidingsprocedures raken bevriend met de secretaresse van de rechtbank, die wordt ontslagen. Gevaarlijk reactionaire en stupide film.

Ave sin nido

1943 | Drama

Mexico 1943. Drama van Chano Urueta. Met o.a. Isabela Corona, Blanca de Castejón en René Cardona.

Een jonge vrouw leeft met haar man en diens dochtertje uit een vorige relatie, totdat het kind er achter komt wie haar echte moeder is. Onverteerbaar melodrama dat echter een gigantisch succes werd, zowel in de bioscoop als op de radio en, later, op de televisie. Ook bekend als ANITA DE MONTEMAR.

Jesusita en Chihuahua

1942 | Komedie

Mexico 1942. Komedie van René Cardona. Met o.a. Susana Guízar, René Cardona en Pedro Infante.

Een dappere man zet zijn leven op het spel voor de vrouw van wie hij houdt. Een verrassende western met ontzettend veel actie en vrij vermakelijk.

El Peñón de las ánimas

1942 | Drama

Mexico 1942. Drama van Miguel Zacarías. Met o.a. Jorge Negrete, María Félix, René Cardona en Carlos López Moctezuma.

Door een oude familievete moeten twee kleinzoons van een rijke grondbezitter een nieuwkomer doden. Deze man wordt echter verliefd op de verloofde van een van hen, en die liefde wordt beantwoord. Deze film is waarschijnlijk het enige acceptabele werk uit de hele carrière van Zacarías. De knappe María Félix maakt haar debuut.

El Misterioso señor Marquina

1942 | Komedie, Mysterie

Mexico 1942. Komedie van Chano Urueta. Met o.a. René Cardona, Susana Cora en Miguel Arenas.

Een aantal roekeloze berovingen wordt voorbereid door een man en uitgevoerd door een ander. Een zeer slechte misdaadfilm.

Unidos por el eje

1941 | Komedie

Mexico 1941. Komedie van René Cardona. Met o.a. René Cardona, Fernando Cortés en Delia Magaña.

Een oneindig aantal misverstanden leiden tot de duizend-en- één wederwaardigheden van een Siamese tweeling. Compleet onverteerbaar.

La Casa del rencor

1941 | Drama, Mysterie

Mexico 1941. Drama van Met o.a. Anita Blanch, René Cardona, Isabela Corona en Tomás Perrín.

Een jonggetrouwd paar moet door pech zijn toevlucht nemen tot een luguber huis waar een oude vrouw de pas gehuwden een sinister verhaal vertelt. Aardige mysteriefilm waarin duidelijk invloeden zijn waar te nemen van WUTHERING HEIGHTS en REBECCA.

Amor chinaco

1941 | Avonturenfilm, Romantiek

Mexico 1941. Avonturenfilm van Raphael J. Sevilla. Met o.a. Jorge Vélez, Gloria Martin en René Cardona.

Tijdens de Reformatie-oorlogen van 1858 worden een paar dames gevangengenomen door de aanhangers van Juárez. Middelmatige avonturenfilm die veel overeenkomst vertoont met de in 1937 ook door Sevilla geregisseerde film GUADALUPE LA CHINACA.

Mala yerba

1940 | Drama

Mexico 1940. Drama van Gabriel Soria. Met o.a. Arturo de Córdova, Lupita Gallardo, René Cardona en Estela Inda.

Een man is geïnteresseerd in een vrouw van lichte zeden, omdat hij ziet dat zij in de grond van haar hart een goede vrouw is. De muziek van deze film is de laatste die door de grote componist Silvestre Revueltas is gecomponeerd. Een onbenullig, huilerig melodrama.

El Secreto del sacerdote

1940 | Drama

Mexico 1940. Drama van Joselito Rodriguez. Met o.a. Arturo de Córdova, Alicia de Phillips, Pedro Armendáriz en René Cardona.

Een biechtgeheim brengt verdeeldheid onder drie onafscheidelijke vrienden. Het debuut van deze regisseur, die aan het zo afgezaagde Mexicaanse melodrama niets nieuws heeft bijgedragen.

Con su amable permiso

1940 | Mysterie

Mexico 1940. Mysterie van Fernando Soler. Met o.a. Fernando Soler, Virginia Serret en René Cardona.

De dochter van een bankier wordt ontvoerd door een misdadiger 'Mil Caras' genaamd. Vervolg op POBRE DIABLO waarin Fernando Soler weer hetzelfde personage vertolkt. Dit keer heeft hij de film zelf geregisseerd, zijn debuut. Gesitueerd in de wereld van de detectives.

Amor de mis amores

1940 | Drama

Mexico 1940. Drama van René Cardona. Met o.a. Rafael Falcón, Josefina Escobedo en Julieta Palavicini.

Een moeder offert haar eigen leven op voor haar kinderen. Walglijke, aanstellerige en huilerige lofzang op het moederschap.

El Secreto de la monja

1939 | Drama

Mexico 1939. Drama van Raphael J. Sevilla. Met o.a. Lupita Gallardo, José Crespo en René Cardona.

Een jonge kapitein verneemt dat zijn vrouw bij een schipbreuk wordt vermist. Wanhopig stort hij zich in een losbandig leven, totdat hij verliefd wordt op een lief, jong meisje. Zoals bij de film SOR JUANA INÉS DE LA CRUZ, geregisseerd door Peón in het jaar '35, worden de wederwaardigheden en avontuurtjes verteld van de beroemde dichteres Juana de Asbaje voordat zij haar intrede in het klooster deed.

Adiós, mi chaparrita

1939 | Drama

Mexico 1939. Drama van René Cardona. Met o.a. Rafael Falcón, Josefina Escobedo, Alfredo del Diestro en Antonio Badú.

Twee jonge Mexicanen gaan naar de Verenigde Staten om werk te zoeken. Als zij na korte tijd werkloos worden, moeten zij illegaal bomen omhakken. Het enige plattelandsmelodrama dat in dat jaar is geproduceerd, met een enigszins anti-amerikaanse sociale betrokkenheid. Zeer vrijmoedig en sympathiek.

Tierra brava

1938 | Drama, Komedie

Mexico 1938. Drama van René Cardona. Met o.a. Esther Fernández, Rafael Falcón, Joaquín Pardavé en Carlos López 'Chaflán'.

Een tabaksfabriek staat op het punt failliet te gaan door een hypotheek. Een film gewijd aan de verheerlijking van de folkloristische gewoonten in de tabaksstreek van Veracruz, vermengd met de klassenstrijd.

La Reina del río

1938 | Komedie, Musical

Mexico 1938. Komedie van René Cardona. Met o.a. Rafael Falcón, Gloria Morel, Susana Guízar en Domingo Soler.

Het leven van de mensen aan de kust met al hun gevoelens van haat en liefde. Onopvallende maar wel aardige komedie.

El Cobarde

1938 | Drama

Mexico 1938. Drama van René Cardona. Met o.a. Julián Soler, Adria Delhort, Josefina Escobedo en Antonio R. Frausto.

Een jongen moet, tegen zijn zin, naar een militaire academie. Al spoedig moet hij een gevaarlijke missie volbrengen om zijn vaderland te redden, maar hij is bang. Een film bestemd om de waarden en deugden op te hemelen van de kadetten die zich aanmelden bij militaire academies, waar men denkt te weten wat eer en mannelijkheid is. Onverteerbaar, hoe je het ook bekijkt.

Dos cadetes

1938 | Drama

Mexico 1938. Drama van René Cardona. Met o.a. Fernando Soler, Julián Soler, Sara García, Alvaro González en Carlos López Moctezuma.

Een jongen van adel en zijn vrijgevochten vriend melden zich aan als kadet bij een militaire academie. Carlos López Moctezuma was een van de beste schurken van de Mexicaanse film.

La Gran cruz

1937 | Drama

Mexico 1937. Drama van Raphael J. Sevilla. Met o.a. Joaquín Busquets, Elena D'Orgaz, René Cardona en Aurora Walker.

Een chemisch ingenieur ontdekt een springstof en wordt ontvoerd en blind gemaakt door een paar vijandelijke agenten. Intussen trouwt zijn verloofde met zijn broer. Onuitstaanbare film, waarin is getracht het melodrama te combineren met de spionagefilm. Het resultaat is slechts een onbelangrijk werkje.

La Cuna vacía

1937 | Drama

Mexico 1937. Drama van Miguel Zacarías. Met o.a. René Cardona, Lolita González, Adela Jaloma en José Rachini.

Een gelukkig getrouwd man met een dochter wordt de minnaar van een jong rijk meisje. Orthodox melodrama, gemaakt met groot vakmanschap maar zonder verder gewicht.

Don Juan Tenorio

1937 | Drama, Romantiek

Mexico 1937. Drama van René Cardona. Met o.a. René Cardona, Gloria Morel, Alberto Martí en Jesús Graña.

Filmbewerking van het beroemde werk van José Zorrilla. Cardona debuteerde hiermee en heeft zich beperkt tot de opname- tegenopname, waarschijnlijk het enige dat hij toen wist van de filmtechniek.

Allá en el Rancho Chico

1937 | Avonturenfilm

Mexico 1937. Avonturenfilm van René Cardona. Met o.a. René Cardona, Valentín Asperó, Lucha María Avila en Polito Ortín.

Infantiele versie van ALLÁ EN EL RANCHO GRANDE, die in de bioscoop weinig opzien heeft gebaard.

Alarma

1937 | Drama

Mexico 1937. Drama van René Cardona. Met o.a. Jorge Vélez, Yolanda Prida, Alfredo del Diestro en Jovita Prida.

Door een gemene streek raakt Ricardo, een brandweerofficier, gewond bij een explosie. Vreselijk melodrama, hoewel Cardona toch enig talent voor het filmen aan de dag legt.

Mariguana

1936 | Misdaad

Mexico 1936. Misdaad van José Bohr. Met o.a. José Bohr, Lupita Tovar, Barry Norton en René Cardona.

De zoon van een arts houdt samen met de politie een gevecht op leven en dood met marihuanahandelaars. Als hij tracht hun schuilplaats te ontdekken, valt hij in hun handen. Een onderhoudende film, doldwaas en chaotisch.

Honrarás a tus padres

1936 | Drama

Mexico 1936. Drama van Juan Orol. Met o.a. Victoria Blanco, Juan Orol, René Cardona en Lucha María Avila.

De dochter van een rentmeester van een suikerplantage wordt verleid en in de steek gelaten door een graaf. Ondraaglijk slecht.

El Calvario de una esposa

1936 | Drama

Mexico 1936. Drama van Juan Orol. Met o.a. Consuelo Frank, Consuelo Moreno, Juan Orol en René Cardona.

Een stierenvechter leidt, aangespoord door een slechte vriend, een onverantwoordelijk leven en schaadt hiermee het leven van zijn vrouw en kind. Smakeloos melodrama, opgeluisterd door een eindeloos aantal musicalnummers met als enig doel er een kassucces van te maken; daar is men overigens niet in geslaagd.

El Baúl macabro

1936 | Horror

Mexico 1936. Horror van Miguel Zacarias. Met o.a. Ramón Pereda, Esther Hernández, René Cardona en Manuel Noriega.

Een dokter creëert een wezen dat hij niet onder controle heeft. Vaag op FRANKENSTEIN geïnspireerde, middelmatige film. Het enige aardige is de aanwezigheid van de knappe Hernández die onder een laken op de operatietafel ligt.

Así es la mujer

1936 | Komedie, Musical

Mexico 1936. Komedie van José Bohr. Met o.a. José Bohr, René Cardona, Barry Norton en Carmen Conde.

Hoe een jongeman al het mogelijke doet om de liefde van een meisje te winnen. In deze eerste moderne Mexicaanse musical is de choreografie van alle musicalnummers een imitatie van die in de Hollywoodfilms met dansnummers van Busby Berkeley. Nogal middelmatig.

Allá en el Rancho Grande

1936 | Drama

Mexico 1936. Drama van Fernando de Fuentes. Met o.a. Tito Guízar, René Cardona, Esther Fernández en Lorenzo Barcelata.

De zoon van een rijke grondbezitter, die is opgevoed samen met twee wezen, stelt na het overlijden van zijn vader zijn jeugdvriend als opzichter aan. Na korte tijd vechten de twee vrienden om de liefde van dezelfde vrouw. Fernando de Fuentes maakt zich met dit werk los van de typische produkties over Mexicaanse cowboys die een idyllisch en irreëel Mexico creëren vol sentiment. Al met al een tamelijk goede film.

Sobre las olas

1932 | Biografie

Mexico 1932. Biografie van Miguel Zacarias. Met o.a. Adolfo Girón, Carmen Guerrero, René Cardona en Paco Martinez.

Een filmbiografie van de componist en violist Rosas (die de beroemde wals `Sobre las olas` (Op de golven) heeft gecomponeerd) in een enigszins geïdealiseerde en oninteressante versie.