Baard Owe (1936-2017): cast.
Er zijn 10 films en 1 serie gevonden.

Headhunters

2011 | Actiefilm, Misdaad, Thriller

Noorwegen​/​​Zweden​/​​Denemarken​/​​Duitsland 2011. Actiefilm van Morten Tyldum. Met o.a. Aksel Hennie, Synnøve Macody Lund, Nikolaj Coster-Waldau, Joachim Rafaelsen en Baard Owe.

Headhunters, gebaseerd op de gelijknamige Noorse roman van Jo Nesbø, is niet de beste thriller die rond 2011 uit Scandinavië kwam overwaaien, maar bij vlagen vermakelijk. De gladde en onsympathieke zakenman/kunstdief Roger Brown moet vluchten nadat een klus verkeerd uitpakt. De onwaarschijnlijkheden onderweg storen, maar worden ook snel vergeten door de vaart en originele plotwendingen van het verhaal. Stijlvolle decors, gladde beelden en montage; Headhunters is een makkelijk wegkijkende actiefilm met weinig pretenties.

O'Horten

2007 | Drama

Noorwegen​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Denemarken 2007. Drama van Bent Hamer. Met o.a. Baard Owe, Espen Skjønberg, Ghita Nørby, Henny Moan en Bjørn Floberg.

Na veertig jaar trouwe dienst gaat de rustige, pijprokende spoorwegman Odd Horten met pensioen. Wat nu? Na een feestje met zijn collega's, waarbij ze hem een treinliedje toezingen, raakt Horten verzeild in de ijskoude, nachtelijke straten van Oslo. Daar rijdt hij onder andere mee in de auto van een oude man die claimt geblinddoekt uitstekend te kunnen zien. Droge humor, gekruid met fijnzinnige melancholie in dit prettige portret van een wat onhandig en aandoenlijk gewoontedier. Regisseur Hamer maakte eerder het eveneens aardige Kitchen Stories.

Beyond

2000 | Avonturenfilm, Drama, Familiefilm

Denemarken​/​​Zweden 2000. Avonturenfilm van Åke Sandgren. Met o.a. Robert Hansen, Ralf J. Hollander, Otto Brandenburg, Baard Owe en Jesper Asholt.

Twee jongens op vakantie, een verborgen schat en een wijze grootvader die voor advies zorgt: Beyond (Dykkerne in het Deens) heeft de standaardingrediënten van een jeugdfilm. Toch kent de uitwerking van de formule enige verrassingen; niet alleen blijken er in Denemarken nog echte nazi's rond te lopen, ook maakt de film een uitstapje naar het griezelgenre. De eerste liefde die Christian ontdekt, komt ook aardig uit de verf, maar het zijn vooral de scènes in de duikboot die overtuigen. De bovennatuurlijke ontknoping in het wrak had zelfs aanleiding voor een echte horrorfilm kunnen zijn.

Im Laboratorium des Doktor von Trier

1998 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1998. Documentaire van Achim Forst. Met o.a. Lars von Trier, Henning Camre, Tómas Gislason, Maurice Drouzy en Peter Schepelern.

Twee jongens op vakantie, een verborgen schat en een wijze grootvader die voor advies zorgt: Beyond (Dykkerne in het Deens) heeft de standaardingrediënten van een jeugdfilm. Toch kent de uitwerking van de formule enige verrassingen; niet alleen blijken er in Denemarken nog echte nazi's rond te lopen, ook maakt de film een uitstapje naar het griezelgenre. De eerste liefde die Christian ontdekt, komt ook aardig uit de verf, maar het zijn vooral de scènes in de duikboot die overtuigen. De bovennatuurlijke ontknoping in het wrak had zelfs aanleiding voor een echte horrorfilm kunnen zijn.

Oog van de adelaar

1997 | Jeugdfilm, Avonturenfilm

Denemarken 1997. Jeugdfilm van Peter Flinth. Met o.a. Bjørn Floberg, Björn Granath, Lasse Baunkilde, Nijas Ørnbak-Fjeldmose en Lars Lohmann.

Het verhaal van Ørnens øye is niet innovatief, maar debuterend regisseur Flinth pakt wel groots uit. Wat geen kwaad kan in dit heuse ridderverhaal dat in de Middeleeuwen speelt, om precies te zijn in het jaar 1218. Hoofdpersoon is prins Valdemar die een complot tegen zijn vader ontdekt en probeert met keukenhulpje Aske het land te redden, maar dat gaat zo maar niet omdat een snode eenogige ridder hem via de ogen van een adelaar kan volgen. Oog van de adelaar won oa de Cinekid prijs voor de beste film bij het Cinekid festival 1997.

Troll syn

1994 | Historische film, Fantasy

Noorwegen 1994. Historische film van Ola Solum. Met o.a. Julia Onsager-Steen, Liv Bernhoft-Osa, Bjorn Willberg-Andersen, Reidar Sørensen en Baard Owe.

Noorwegen is midden veertiende eeuw in de greep van de Zwarte Dood. De inwoners van het dorpje Justedal sluiten zich van de buitenwereld af in de hoop de epidemie te kunnen ontvluchten. De vader van Onsager-Steen brengt het meisje naar de bergen waar hij haar de schapen laat hoeden. Ondertussen wordt in het dorp een bruiloft gevierd. Eén van de genodigden blijkt echter besmet te zijn en in korte tijd is ook Justedal weggemaaid. Wanneer het meisje terugkomt vindt ze alleen haar moeder terug. Een beroemde Noorse legende die tijdens de Deense bezetting van Noorwegen, de hoop op een nationale wedergeboorte aanwakkerde. De epidemie doodde bijna zeventig procent van de bevolking. De jonge Onsager- Steen geeft schitterend gestalte aan haar personage. Anja Breien schreef het scenario en Harald Gunnar-Paalgard stond in voor de prachtige fotografie.

The Kingdom

1994 | Fantasy, Horror, Mysterie, Drama, Televisieserie

Denemarken​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​Zweden 1994. Fantasy van Lars von Trier. Met o.a. Ernst-Hugo Järegård, Kirsten Rolffes, Holger Juul Hansen, Søren Pilmark en Ghita Nørby.

De arrogante, Zweedse neurochirurg Stig Helmer minacht de Denen, maar toch werkt hij in een groot ziekenhuis in Kopenhagen. Hij zou wel een toontje lager mogen zingen: onlangs verpestte hij een hersenoperatie op een meisje, dat nu in vegetatieve staat verkeert. Ook in het ziekenhuis ligt een patiënte die steeds het geluid van een huilend meisje hoort, ze gaat op onderzoek uit. Het zijn twee van de verhaallijnen in deze prachtige serie, waarin Von Trier een surrealistische wereld vol onverklaarbare fenomenen laat zien in fraaie sepiakleuren. Er zijn twee series van vier afleveringen gemaakt, tot een geplande derde serie kwam het niet omdat acteurs Ernst-Hugo Järegård en Kirsten Rolffes inmiddels overleden waren.

Notater om Körlighedon

1989 |

Denemarken 1989. Jörgen Leth. Met o.a. Claus Nissen, Stina Ekblad, Jan Nowicki, Baard Owe en Edith Guillaume.

De amoureuze verlangens van Nissen in de rol van een romanschrijver, worden minitueus geobserveerd door de poëtische Leth in zijn inmiddels bekende docudramastijl, met eindeloze tableaux die op minimale wijze melancholische beweginkjes en situaties uitbeelden. Geloofwaardige vertolkingen maar aanmatigende poppenkasterij.

Vargens Tid

1988 | Avonturenfilm, Historische film

Zweden 1988. Avonturenfilm van Hans Alfredson. Met o.a. Benny Haag, Melinda Kinnaman, Lili Lindfors, Gunnar Eyjolfsson en Per Mattsson.

De zwerftochten van een jongen met een troep zigeuners in de 16e- eeuw, toen een koninklijk decreet het wettelijk maakte, ja zelfs verplicht, om iedere zigeuner die in het vizier kwam neer te schieten. De jongen is de tweelingbroer van een verdwenen knaap die verloofd was met de dochter van het stamhoofd. De in spreuken pratende zigeuners zijn goed en moedig, de Zweden barbaarse schoften.

Medea

1988 | Drama, Fantasy

Denemarken​/​​Duitsland 1988. Drama van Lars von Trier. Met o.a. Udo Kier, Kirsten Olesen, Henning Jensen, Ludmilla Glinska en S[KL13]olbjörg Hojfeldt.

Medea (Olesen), dochter van koning Aigeus (Owe), wordt door haar vader uitgehuwelijkt aan Jason (Kier), leider van de Argonauten, die na jarenlange zoektocht het Gulden Vlies gevonden heeft. Nadat Medea haar broer gedood heeft wordt het koppel verbannen naar Korinthe. Hier wordt Jason verliefd op Glauke, dochter van Koning Kreon (Jensen) en ook al heeft Medea hem twee prachtige zonen geschonken, toch verstoot hij haar. Als Medea en haar kinderen door Kreon verbannen worden doet ze beroep op haar magische krachten. Dit leidt vanzelfsprekend tot een tragedie die gesmoord wordt in het bloed. Minder dan twintig jaar na Pasolini doet von Trier zijn eigen poging om de Griekse tragedie van Euripides in filmbeelden te vertalen. Ook zijn versie is slechts ten dele gelukt, daar hij te traag vertelt en zijn personages te afstandelijk voorstelt. De moord van Medea op haar kinderen werd echter zeer schokkend in beeld gebracht. Von Trier bewerkte een nooit verfilmd scenario van Carl Theodor Dreyer en Preben Thomsen. Volgens zijn eigen verklaring was het zeker niet de bedoeling een Dreyer-film te draaien, maar hulde te brengen aan de grootmeester van de Deense film. Hij slaagt wel in zijn poging om, evenals Dreyer, te spelen met licht en schaduwen en te filmen uit onverwachte camerahoeken. Sejr Brockmann stond in voor de fotografie. Een interessant document, maar geen geslaagde film.

Christa

1970 | Erotiek

Denemarken 1970. Erotiek van Birte Tove en Clinton. Met o.a. Daniel Gelia, Baard Owe, Gastone Rossilli, Susan Hurley en Inge Levin.

Een na[KA3]ieve, bijna aandoenlijke `seksfilm`. Het Deense exportprodukt van het eind der jaren zestig, inclusief toeristische opnames, hippe muziek en kleding. De film ademt de geest van die tijd: vrije relaties, bewust ongehuwd moederschap en zelfs een stickie. Een brave blote-borstenshow, niets onder de gordel (bij mannen zeer zorgvuldig vermeden). Tove is stewardess bij een luxe luchtvaartmaatschappij en ontmoet in die hoedanigheid allerlei mannen, met wie ze kortstondig een relatie aanknoopt, op zoek naar de ware Jacob. Veel wordt tot vervelens toe besproken, maar beslist niet getoond: de paus, de pil, abortus (nee!), groepsseks etc. De titelfiguur wordt achterna gezeten door de vervelende rijke vader van haar kindje. Deze komt jammerlijk om aan het eind van de film door zelfmoord. Het verhaal is vagelijk opgehangen aan een oude Deense legende.