Kaare Kroppan: cast.
Er zijn 3 films gevonden.

Kristin Lavrandsdatter

1995 | Romantiek, Historische film, Drama

Zweden​/​​Duitsland​/​​Noorwegen 1995. Romantiek van Liv Ullmann. Met o.a. Elisabeth Matheson, Bjøorn Skagestad, Sverre Anker Ousdal, Henny Moan en Rut Tellefsen.

Een liefdesgeschiedenis uit Noorwegen in de middeleeuwen. Kristin (Matheson), de dochter van landeigenaar Lavrans (Ousdal) die drie zonen verloor door diverse spelingen van het lot, is al op jonge leeftijd door haar ouders beloofd aan Simon Darre (Langhelle), maar zij voelt veel meer voor een knappe jongen uit het dorp. Als de zoon van de dorpspredikant haar in de bossen probeert te verkrachten, vraagt Kristin aan haar ouders toestemming om naar een klooster in Oslo te mogen gaan en tot bezinning te komen. In die stad ziet zij ridder Erlend Nikulauss[KL23]n (Skagestad). Hoewel hij een man is met een zekere twijfelachtige reputatie, kiest Kristin voor hem. De liefde is wederzijds. Hun verhouding komt uit, Kristin moet het klooster verlaten, haar vaders trouwbelofte is daarmee gebroken. Als Erlend aan Lavrans om de hand van Kristin vraagt, ontsteekt hij in grote woede. Hierop probeert Erlend Kristin te ontvoeren, maar Erlends minnares Eline (Endre) weerhoudt hem. Als Eline later zelfmoord pleegt, kunnen Erlend en Kristin toch trouwen, maar dan brandt de kerk af. De film is wel mooi, maar te lang en veel te traag. Het scenario dat dramatische spanning mist en voorspelbaar is, is van regisseuse Ullmann naar de roman Kransen van Nobelprijswinnares in 1928 Sigrid Undset. Ullmann speelde deze rol ooit op het toneel aan het begin van haar carrière en zij wilde hem graag in de film doen, maar ironisch genoeg regisseert ze hem in de tweede speelfilm die ze maakt. Matheson die de reïncarnatie van de jonge Ullmann zou kunnen zijn, is schiet helaas tekort. Gelukkig zijn de bijrollen voortreffelijk en is het camerawerk van Sven Nykvist erg mooi. De filmrechten waren vijftig jaar in handen van een advocaat die ze nooit had willen verkopen. Na zijn dood kocht een Zweedse producent de rechten en bood Ullmann de kans de film te draaien, maar zij besloot na het voltooien van deze rolprent de andere twee delen van de trilogie van Sigrid Undset Kristin Lavransdatter, Husfrue en Korset niet te verfilmen en niet meer met deze producenten samen te werken omdat ze aangedrongen hadden dat deze film korter had moeten zijn, op zijn minst voor een release buiten Scandinavië. Ook bekend als KRANSEN.

Villhesten

1994 | Familiefilm, Mysterie, Avonturenfilm, Fantasy

Noorwegen 1994. Familiefilm van Morten Kolstad. Met o.a. Linda Digernes, Susanne Nielsen, Trygve Vassbotn, Michael Solhjem en Arild Elias Torgersen.

Ragnhild (Digernes) is een meisje van elf uit een bescheiden milieu en ze is bang voor paarden. Tijdens een hevig nachtelijk noodweer staat er een paard voor haar raam. Het edele dier is gewond aan zijn been en Ragnhild zou het graag willen helpen door de wond te verzorgen, maar ze durft niet. Als het onweer voorbij is en het paard verdwenen, vraagt Ragnhild in het dorp of iemand een paard gezien heeft. Ze begrijpt snel dat de mensen menen dat zij het legendarische wilde paard bedoelt. Het is een eigenzinnig beest dat de ergste winter en het grootste gevaar heeft overleefd. Ragnhild wil het gaan zoeken. Ze krijgt hulp van Mona (Nielsen), een paardengek, die pas in de buurt is komen wonen. Later komen daarbij het stuk van de klas J[KL23]rgen (Vassbotn) en Runar (Solhjem) en Geir (Torgersen), twee jagerszonen. Ze vinden inderdaad het paard, het is gewond en Ragnhild overwint haar angst, berijdt het en maant het tot kalmte als er twee schoten klinken. Zoveelste paardenfilm, die vooral meisjes rond de negen zal aanspreken, met mooie natuuropnames. Het spel van de amateurs is niet eens onaardig. Het scenario is van regisseur Kolstad en Lars Borg. Het camerawerk is van Pȧl Bugge Haagenrud.

Den Sommeren jeg fylte 15

1975 | Familiefilm, Drama

Noorwegen 1975. Familiefilm van Knut Andersen. Met o.a. Steffen Rothschild, Anne Lise Tangstad, Kaare Kroppan, Gretha Ryen en Carina Ruude.

Een puber gaat bij zijn oom op het platteland logeren en is getuige van enkele dramatische gebeurtenissen die deze vakantie van vorige vakanties onderscheiden. Een door zijn oom verleide dienstbode pleegt zelfmoord, maar één van diens andere geliefden wijdt het neefje in de liefde in. Deze kennis brengt hij weer in praktijk met een leeftijdgenote. Deze met opzichtig gebruik van de zoomlens gefotografeerde film over het volwassen worden wisselt muffe sentimentaliteit af met al even muffe erotische scènes. De locaties en de spelers zijn aantrekkelijk, maar het scenario en de regie weten niet wat ze ermee moeten doen.