Jon Blair

Regisseur

Jon Blair is regisseur.
Er zijn 2 films gevonden.

Anne Frank Remembered

1995 | Familiefilm, Documentaire, Biografie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1995. Familiefilm van Jon Blair.

Deze documentaire over Anne Frank is van belang omdat hij veel nieuwe feiten aandraagt, nooit eerder gepubliceerde foto's laat zien en bewijst dat Anne wel degelijk literaire aspiraties had. De film begint met het huwelijk van haar ouders en eindigt met de toewijding van haar vader tot zijn dood in 1980 om Anne's boodschap van verdraagzaamheid over de wereld uit te dragen. Wat haar dagboek aangaat - meer dan 25 miljoen exemplaren in vijftig talen - is dat zeker gelukt. Blair heeft heel degelijk zijn werk gedaan, zijn materiaal zeer goed onderzocht en bedient zich van de succesvolle techniek die Claude Lanzmann voor het eerst gebruikte met zijn standaardwerk over de holocaust SHOAH. De film is meer dan de moeite waard en kreeg terecht de Oscar in 1996 als Beste Documentaire. Het jaar ervoor was hij al gelauwerd met de Emmy Award. De commentaarstem bij de originele versie is van Kenneth Branagh en Glenn Close leest stukken voor uit Anne's dagboek.

Schindler

1983 | Documentaire, Biografie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1983. Documentaire van Jon Blair. Met o.a. Moshe Bejski, Ludwik Feigenbaum, Helena Hirsch, Ryszard Horowitz en Ruth Kalder.

De eerste documentaire die aandacht besteedde aan de persoon van Oskar Schindler. Blair portretteert hem als een opportunist, een ijdele, impulsieve man die graag in het middelpunt van de belangstelling staat. Door zijn charme en vriendschap met hooggeplaatste nazi-bonzen krijgt hij in 1939 de leiding over een emaillefabriek in Krakau. Hij neemt joodse arbeiders in dienst als goedkope arbeidskrachten. Er wordt tevens aandacht besteed aan zijn vriendschap met Armon G[KA3]otz, de sadistische bewaker van het getto. Via gesprekken met diverse overlevenden tekent hij de evolutie in het karakter van Schindler (1908-1974) en zoekt hij naar een motief waarom deze `zijn` joden redde. Na de oorlog is hij zijn ondernemingslust verloren en leeft hij van een armoedig pensioen in Frankfort, maar ieder jaar gaat hij een maand naar Isra[KA3]el, waar hij als held gevierd wordt. Na zijn dood wordt hij in Jeruzalem begraven. Een verhelderende documentaire over een vergeten held, ge[KA3]illustreerd met veel archiefbeelden. Dank zij Steven Spielberg`s SCHINDLER`S LIST (1993) werd hij internationaal gerehabiliteerd.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jon Blair op televisie komt.

Reageer