Walerian Borowczyk: regie en scenario.
Er zijn 14 films gevonden.

Cérémonie d'amour

1988 | Drama

Frankrijk 1988. Drama van Walerian Borowczyk. Met o.a. Mathieu Carrière en Marina Piero.

Een actrice-courtisane heeft een man in haar netten verstrikt. Alle fantastisch-erotische obsessies van de regisseur zijn in deze film terug te vinden, maar ze zijn vrijwel inhoudsloos geworden door de herhaling, film na film, en het stellen van commercialiteit boven artisticiteit. De acteerprestaties zijn niet overtuigend genoeg om de film te redden. Maar de decors zijn prachtig en komen dankzij het camerawerk van Gérard Monceau uitstekend tot hun recht. Gebaseerd op de roman Tout doit disparaître van André Pieyre de Mandiargues.

Emmanuelle 5

1987 | Erotiek, Romantiek

Frankrijk 1987. Erotiek van Walerian Borowczyk en Walérian Borowczyk. Met o.a. Monique Abrielle, C. Hardester, Dara Burns Westberg en Yaseen Khan.

Het is verbluffend dat Borowczyk heeft geaccepteerd om een EMMANUELLE 5, over de eeuwige Emmanuelle Arsan, te maken. Maar het is waar dat het met deze ooit geniale regisseur sinds HISTOIRE D`UN P[KA1]ECH[KA1]E (1975) met elke film verder bergafwaarts gaat. Dat elke inspiratie ontbreekt blijkt ook weer uit dit onduidelijke scenario, waarin Emmanuelle na vele gepeperde avonturen uiteindelijk in een harem tot zichzelf komt. Natuurlijk zijn de opnamen nog steeds schitterend evenals de decors en de verfijnde regie. Maar het houdt verder allemaal niets in, de humor is bot en er komt huis-, tuin- en keukenfilosofie in voor. Borowczyk stelt teleur, maar dat zijn we inmiddels wel gewend.

L' Art d'aimer

1983 | Komedie, Erotiek

Frankrijk​/​​Italië 1983. Komedie van Walerian Borowczyk. Met o.a. Michele Placido, Marina Pierro, Massimo Girotti, Laura Betti en Philippe Lemaire.

De Romeinse tribuun Macarius brengt zijn jonge vrouw bij zijn moeder onder als hij oorlog moet gaan voeren, maar ze krijgt wel toestemming om de lessen van de dichter Ovidius, die de libertijnse liefde predikt, te volgen. Ze brengt, evenals haar schoonmoeder, zijn lessen in praktijk met een medecursist. Ondanks de klassieke inspiratie en de Italiaanse top-acteurs een verdere afgang van Borowczyk, die niet verder komt dan een banale en niet eens amusante seks-klucht die voor de bedoelde humor afhangt van een spionerende papegaai in de slaapkamer van de heldin. De vroegere esthetiek is vervangen door een slordige verkleed- en uitkleedpartij.

Dr. Jekyll et les femmes

1981 | Horror, Mysterie

Frankrijk​/​​Duitsland 1981. Horror van Walerian Borowczyk en Walérian Borowczyk. Met o.a. Udo Kier, Marina Pierro, Patrick Magee, Gisèle Préville en Howard Vernon.

Het verlovingsfeestje van Dr. Jekyll met Fanny Osbourne wordt verstoord door enkele geheimzinnige moorden in de omgeving van en vervolgens binnen de woning. Fanny ontdekt in Jekylls laboratorium diens geheim, maar zal hem uit liefde volgen in zijn definitieve transformatie. De neergaande lijn van Borowczyks films bereikt een absoluut dieptepunt met deze smakeloze en spanningsloze bewerking van Stevensons befaamde verhaal. Zelfs de vroegere esthetiek in aankleding en fotografie is verdwenen. De titelrol van Kier is na Morrissey's DRACULA en FRANKENSTEIN een herhalingsoefening, maar de film om hem heen werkt niet eens als parodie. Ook bekend als THE STRANGE CASE OF DR. JEKYLL AND LADY OSBOURNE, DR. JEKYLL AND HIS WIVES, DR. JEKYLL AND MISS OSBOURNE en BLOOD OF DR. JEKYLL.

Lulu

1980 | Drama

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1980. Drama van Walerian Borowczyk. Met o.a. Anne Bennent, Udo Kier, Michele Placido, Bruno Hübner en Heinz Bennent.

Een uiterst erotische verfilming over de vrouw die mannen te gronde richt maar door Jack the Ripper wordt vermoord. In Duitsland sinds 1914 al vijf keer eerder verfilmd waarvan de Pabst-versie met Louise Brooks uit 1929, DIE BŸCHSE DER PANDORA de meest geslaagde is.

Les Heroïnes du mal

1979 | Erotiek, Misdaad

Frankrijk 1979. Erotiek van Walerian Borowczyk. Met o.a. Marina Pierro, François Guetary, Jean-Claude Dreyfus, Gaelle Legrand en Assan Fall.

Een drieluik waarin enigszins bizarre seks en moordpartijen centraal staan. Borowczyk citeert veelvuldig zichzelf in deze niet echt schokkende film.

Collections privées

1978 | Erotiek

Frankrijk​/​​Japan 1978. Erotiek van Just Jaeckin, Shuji Terayama en Walerian Borowczyk. Met o.a. Laura Gemser, Roland Blanche, Catherine Gandois, Hiroshi Mikawi en Takeshi Wakamatsu.

Drieluik. I. Een zeeman strandt op een eiland vol aantrekkelijke vrouwen die na de liefde aan kannibalisme doen. II. Een jongeman verdwaalt na de dood van zijn moeder in vage jeugdherinneringen en hervindt moederliefde in de armen van een bordeelhoer. III. Een tingeltangelbezoeker koopt een nacht van een danseres en ontdekt 's ochtends haar eigen kind waarvoor geen plaats meer was in bed, in een kast. Schetsen over 'erotiek en het mysterie vrouw' blijven aan de decoratieve oppervlakte, waardoor flauwiteiten en cryptische onzin nauwelijks worden verhuld. Alleen Borowczyk maakt met het verhaal van De Maupassant een uitschieter binnen zijn latere werk, hoewel - ondanks de Max Ophüls-inspiratie - het voorbeeld niet wordt geëvenaard.

Interno di un convento

1977 | Erotiek

Italië 1977. Erotiek van Walerian Borowczyk. Met o.a. Ligia Branice, Marina Pierro, Gabriella Giacobbe, Loredano Martinez en Mario Maranzana.

In een klooster op het Italiaanse platteland nemen de nonnen het niet zo nauw met de gelofte van kuisheid. De abdis en een te hulp gesnelde bisschop slagen er niet in om orde op zaken te stellen. Langdradige, maar sfeervol gefilmde erotiek. Vrij naar Stendhals Promenades dans Rome. Ook bekend als WITHIN THE CLOISTER en INTERIOR OF A CONVENT.

La Marge

1976 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1976. Drama van Walerian Borowczyk. Met o.a. Sylvia Kristel, Joe Dallesandro, Mireille Audibert, Denis Manuel en André Falcon.

Een huisvader bezoekt tijdens een zakenverblijf in Parijs een prostituée en krijgt de volgende dag bericht over de dood van zijn vrouw en zoontje. Hij verdringt het bericht uit zijn bewustzijn om nog twee dagen en nachten met de prostituée door te brengen en rijdt zich daarna te pletter. Dallessandro heeft noch de leeftijd noch de spelvermogens om het katholieke zondebesef van de held uit de roman van Pieyre-de Mandiargues waar te maken, maar sluit visueel overtuigend aan bij Kristel die haar sterkwaliteit bewijst door haar erotische inbreng, ook wanneer ze van top tot teen gekleed is. De langdurige bedscènes na de eerste ontmoeting zijn minder boeiend en door een geforceerd zoeken naar variatie soms onbedoeld komisch.

La bête

1975 | Mysterie, Horror, Erotiek

Frankrijk 1975. Mysterie van Walerian Borowczyk. Met o.a. Sirpa Lane, Lisbeth Hummel, Robert Capia, Pierre Benedetti en Guy Tréjean.

Sinds de aanranding van een jonge aristocrate door een monsterachtig beest rust er een vloek op de stamhouders van de familie. Niettemin moet de huidige erfgenaam om financiële redenen trouwen met een rijke Amerikaanse wier komst op het kasteel tot bloedige conflicten leidt, om het geheim te bewaren. Het meisje dat het portret van haar stammoeder heeft gezien, droomt van haar en hoe ze het beest van genot tot stervens toe heeft uitgeput. De volgende ochtend wordt haar verloofde dood aangetroffen en blijkt hij bij het aantrekken van het doodskleed het onderlichaam van een beest te hebben. Het verhaal van 'het beest' was door de lengte een overgeschoten episode van CONTES IMMORAUX, waar een nieuwe raamvertelling omheen werd gefilmd. Stijlvolle aankleding en suggestieve scènes, maar het fotografisch celebreren van naakte vrouwenlichamen wordt eentonig. De scènes rond het monster met een geslachtsdeel als een fietspomp zijn vooral potsierlijk. Het scenario is van de regisseur. Het camerawerk is van Bernard Daillencourt en Marcel Grignon.

Dzieje grzechu

1975 | Drama

Polen 1975. Drama van Walerian Borowczyk. Met o.a. Grazyna Długołecka, Jerzy Zelnik, Olgierd Łukaszewicz, Roman Wilhelmi en Marek Walczewski.

Eerste Poolse speelfilm van de in Parijs gevestigde Borowczyk, die vooral bekend is van CONTES IMMORAUX en LA B[KA4]ETE. Erotisch getint verhaal over het ontaarden van een vrouw door een hopeloze liefde. Borowczyk`s interpretatie van de best-seller van Stefan Zeromski (1864-1925) die lange tijd op de Rooms-Katholieke index was geplaatst, is een pleidooi voor vrije erotische beleving. Prachtige beelden met zeer veel aandacht voor details.

Contes immoraux

1974 | Erotiek

Frankrijk 1974. Erotiek van Walerian Borowczyk. Met o.a. Lise Danvers, Fabrice Luchini, Charlotte Alexandra, Paloma Picasso en Pascale Christophe.

Schoonheid van vrouwelijke anatomie wordt gecelebreerd in vier episodes. Uiterst esthetische vormgeving en aankleding (van de decors, niet van de actrices) compenseert de zwakte van de scenario's waarvan alleen het deel over gravin Bathory die in maagdenbloed baadde om haar schoonheid te bewaren inhoudelijk boeiend is. Formele artisticiteit wordt op den duur eentonig door uitsluitend aandacht voor het lichaam en nauwelijks voor gezichtsexpressie, maar de eerste film van Borowczyk in dit genre blijft zijn meest geslaagde poging. Het camerawerk is van Bernard Daillencourt.

Blanche

1971 | Drama, Historische film

Frankrijk 1971. Drama van Walerian Borowczyk. Met o.a. Michel Simon, Ligia Branice, Lawrence Trimble, Jacques Perrin en Georges Wilson.

Bejaarde slotheer is getrouwd met een deugdzame jonge vrouw die ook wordt bemind door een zoon uit een eerder huwelijk. Bij een bezoek van de koning en zijn page worden beiden verliefd op haar, maar de jaloerse aandacht van de zoon redt haar eer. Niettemin is de jaloezie van de slotheer gewekt en dit leidt ondanks de onschuld van de vrouw tot een tragedie. Poolse ex- tekenfilmer geeft door minitieuze aandacht voor decor, aankleding, visuele details een voortdurend verrassende en beklemmende sfeer en geeft blijk van talent dat zijn latere opgaan in pretentieuze porno des te sterker doet betreuren. Hoewel acteurs als zetstukken in een middeleeuws schaakspel worden gebruikt is Simon ontroerend èn angstaanjagend.

Goto l'île d'amour

1968 | Experimenteel, Fantasy

Frankrijk 1968. Experimenteel van Walerian Borowczyk en Walérian Borowczyk. Met o.a. Pierre Brasseur, Ginette Leclerc, René Dary, Ligia Branice en Jean-Pierre Andreani.

De titel (Goto, het eiland van de liefde) is ironisch, want op het fictieve eiland bespioneert men elkaar en zucht de bevolking onder het juk van een krankzinnige dictator. Er is een theater waar onthoofdingen te zien zijn, er bestaan apparaten om vliegen te doden en er zijn andere akelige dingen die een concentratiekamp-achtige wereld suggereren. In die wereld speelt zich een ongelukkige, hopeloze en hartstochtelijke liefdesgeschiedenis af.