Richard Boone (1917-1981): cast.
Er zijn 53 films gevonden.

The Bushido Blade

1981 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Tom Kotani. Met o.a. Richard Boone, Shin'ichi Chiba, Frank Converse, Laura Gemser en James Earl Jones.

Doorsnee actieproduct waarin een Japans zwaard uit de vorige eeuw centraal staat. De film werd een maand na de dood van Boone uitgebracht. Het was helaas geen waardige afsluiting van zijn carrière.

Winter Kills

1979 | Komedie, Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1979. Komedie van William Richert en William Richart. Met o.a. Jeff Bridges, John Huston, Anthony Perkins, Sterling Hayden en Eli Wallach.

De jongere broer van een vermoorde Amerikaanse president probeert zelf de zaak op te lossen en hij doet een boekje open over verschillende politieke idiote betweters. De enige pret in deze sjieke onzinfilm is het proberen te ontdekken wie van de medespelers de meeste gêne verraadt. Scenario van de regisseur. Gefilmd in Panavision.

The Big Sleep

1978 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1978. Thriller van Michael Winner. Met o.a. Robert Mitchum, Sarah Miles, Candy Clark, Richard Boone en James Stewart.

Detective Philip Marlowe (Mitchum) wordt ontboden door de oude, verzwakte, naar rust verlangende generaal Sternwood (Stewart). De generaal heeft twee dochters. Charlotte (Miles) is een gokster en trekt op met schurken. Camilla (Clark) is het slachtoffer van een afperser. Hun gedrag brengt de oude man tot wanhoop, en hij wil dat Marlowe er een einde aan maakt. Goede remake, die trouwer is aan de roman van Raymond Chandler dan Howard Hawks' versie uit 1944 maar het charisma mist van Bogart/Bacall, al werd een beroep gedaan op heel wat bekenden. Winner zelf schreef het scenario, dat in beeld werd gebracht door Robert Paynter. Jerry Fielding componeerde er een somber klinkende score bij.

The Last Dinosaur

1977 | Sciencefiction, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Japan 1977. Sciencefiction van Alex Grasshoff en Tom Kotani. Met o.a. Richard Boone, Joan Van Ark, Steven Keats, Luther Rackley en Tatsu Nakamura.

Een fantasieverhaal, in Japan gemaakt, over de rijkste man ter wereld die een pas ontdekte, prehistorische wereld binnentreedt om de Tyrannosaurus Rex te besluipen. Amusante onzin uit de 'Godzilla'-school, oorspronkelijk voor de bioscoop bedoeld. Scenario van William Overgard.

The Shootist

1976 | Western, Drama

Verenigde Staten 1976. Western van Don Siegel. Met o.a. John Wayne, Lauren Bacall, James Stewart, Ron Howard en Richard Boone.

Prima western waarin John Wayne zijn laatste rol vertolkt, en wat een toepasselijke: hij speelt een oude premiejager die door kanker nog maar enkele weken te leven heeft (Wayne zelf overleed drie jaar later aan dezelfde ziekte). De acteur kan trots zijn op zijn afscheid van het witte doek: hij vertolkt de bejaarde scherpschutter met veel liefde en inzicht. Nadat de gangster van zijn lijfarts (Stewart) te horen krijgt dat hij dood gaat wil hij nog maar een ding: op een waardige manier sterven, maar de hardvochtige dorpelingen voelen daar weinig voor.

God's Gun

1976 | Western

Israël​/​​Verenigde Staten 1976. Western van Gianfranco Parolini. Met o.a. Jack Palance, Lee Van Cleef, Paul Smith, Leif Garrett en Richard Boone.

Een moedige priester neemt het op tegen de Clayton-bende, maar moet dit met de dood bekopen. Zijn tweelingbroer, een vermaard scherpschutter, stapt in zijn schoenen en deze onmerkbare persoonsverwisseling komt de Claytons zeer duur te staan. Van Cleef (in dubbelrol) en Palance (als hoofd van de bende) zetten geroutineerd hun welbekende figuren neer in deze spaghetti-western vol geweld, die vermoedelijk meer doden te zien geeft dan enige andere film in dit genre. Parolini regisseerde als Frank Kramer.

Diamante Lobo

1976 | Western

Italië​/​​Israël 1976. Western van Gianfranco Parolini. Met o.a. Lee Van Cleef, Jack Palance, Richard Boone, Sybil Danning en Leif Garret.

De burgers van Juno City, Texas, worden geterroriseerd door Clayton (Palance) en zijn bende. Zelfs de drankzuchtige sheriff en de bange rechter, niet in staat hun autoriteit te laten gelden, worden vernederd. Alleen de dominee durft de tirannen het hoofd te bieden, maar dat moet hij met de dood bekopen. Zijn zoon roept de hulp in van zijn oom, Diamante Lobo (Van Cleef), een uitstekend schutter, die de boeven dan ook een voor een neerlegt. Zwak geregisseerde western met acteurs die plichtmatig hun rollen spelen.

Against a Crooked Sky

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Earl Bellamy. Met o.a. Richard Boone, Stewart Peterson, Geoffrey Land, Jewel Blanch en Henry Wilcoxon.

Een jongen op zoek naar zijn zuster wordt door Indianen ontvoerd; al te eenvoudige, ouderwetse western geschikt als familie-film.

The Great Niagara

1974 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1974. Avonturenfilm van William Hale. Met o.a. Richard Boone, Michael Sacks, Randy Quaid, Jennifer Salt en Burt Young.

Tijdens de depressie in de jaren dertig probeert de verbitterde, kreupele Richard Boone zijn beide zoons over te halen om net als hij ooit de Niagara-watervallen te bedwingen. Compleet met spectaculaire reddingsactie.

Hec Ramsey: Dead Heat

1974 | Western, Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 1974. Western van Richard Quine. Met o.a. Richard Boone, Richard Lenz, Harry Morgan, Jackie Cooper en Sheree North.

Als een jonge voorman van een ranch levenloos wordt aangetroffen, stelt de dokter vast dat hartstilstand de doodsoorzaak is. Deputy-sheriff Hec Ramsey (Boone) van New Prospect, die geneusd heeft in de criminele wetenschappelijke literatuur is daar niet zo zeker van. Hij stelt een onderzoek in. Geen onaardige, maar zeker geen opwindende speurders-western met een flinke dosis humor. Met dezelfde figuren naar de oorspronkelijke pilotfilm HEC RAMSEY uit 1972. Er waren negen vervolgen w.o. HEC RAMSEY: SCAR TISSUE. Scenario van Brad Radnitz. Camerawerk van Emil Oster.

Hec Ramsey: Scar Tissue

1973 | Mysterie, Western

Verenigde Staten 1973. Mysterie van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Richard Boone, Harry Morgan, Chill Wills, Kurt Russell en Richard Lenz.

Russell kwam zonder vader ter wereld, omdat die hem voor zijn geboorte gesmeerd was. Als zijn moeder in armoede en onder zeer kommervolle omstandigheden sterft, besluit Russell zich op zijn vader te wreken. Hij bezit een oude brief met een foto. Wanneer hij in het stadje New Prospect van speurneus deputy-sheriff Hec Ramsey (Boone) aankomt, heeft hij al aardig wat kerels willen koud maken omdat hij dacht het zijn gehate vader was. Ook hier weer misverstanden, maar Boone voorkomt ternauwernood het ergste; hij overtuigt hem ervan dat niemand in New Prospect zijn vader kan zijn totdat die - tot ieders verrassing - uitgerekend daar opduikt. Boone moet een bloedbad voorkomen, en lukt maar net. Mann Rubin schreef het zeer voorspelbare scenario. Emil Oster was de cameraman van dienst.

Hec Ramsey: The Century Turns

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van Daniel Petrie.

Russell kwam zonder vader ter wereld, omdat die hem voor zijn geboorte gesmeerd was. Als zijn moeder in armoede en onder zeer kommervolle omstandigheden sterft, besluit Russell zich op zijn vader te wreken. Hij bezit een oude brief met een foto. Wanneer hij in het stadje New Prospect van speurneus deputy-sheriff Hec Ramsey (Boone) aankomt, heeft hij al aardig wat kerels willen koud maken omdat hij dacht het zijn gehate vader was. Ook hier weer misverstanden, maar Boone voorkomt ternauwernood het ergste; hij overtuigt hem ervan dat niemand in New Prospect zijn vader kan zijn totdat die - tot ieders verrassing - uitgerekend daar opduikt. Boone moet een bloedbad voorkomen, en lukt maar net. Mann Rubin schreef het zeer voorspelbare scenario. Emil Oster was de cameraman van dienst.

Hec Ramsey

1972 | Western

Verenigde Staten 1972. Western van Daniel Petrie. Met o.a. Richard Boone, Rick Lenz, Sharon Acker, Harry Morgan en R.G. Armstrong.

Pilot van de gelijknamige serie met Boone in de titelrol. Hij accepteert een baan als deputy-sheriff en ligt daarbij nogal eens overhoop met zijn baas Lenz. Hij heeft zo zijn eigen methodes, maar die blijken wel heel afdoende te zijn. Deze tv-film werd gevolgd door nog een negental. Net als deze prent stond ook de serie op een hoog niveau met vaak vakbekwame regisseurs (Andrew McLaglen en George Marshall) en vele goede gastrolacteurs (Rory Calhoun, Kurt Russell, Angie Dickinson, Jackie Cooper, Kim Hunter, Stuart Whitman, Stella Stevens enz.). Scenario van Harold Jack Bloom. Camerawerk van Robert B. Houser.

Goodnight, My Love

1972 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1972. Mysterie van Peter Hyams. Met o.a. Barbara Bain, Gianni Russo, Walter Burke, Lou Wagner en Lou Cutell.

Fatale blondine Bain huurt privé-detective Boone en zijn assistent Dunn in om haar verdwenen verloofde op te sporen. Wanneer ze hem vinden ligt hij op de grond, na nogal hardhandig uit een raam te zijn geduwd. Ze ontdekken dat hij is opgeruimd in opdracht van nachtclubeigenaar Buono, die hij had bestolen. De zaak wordt ingewikkelder wanneer blijkt dat de opdracht al vóór de diefstal werd gegeven. Ongewone maar uitstekend opgebouwde hulde aan de film noir, die volledig de sfeer ademt van de grote klassiekers in het genre. De handeling speelt zich dan ook af in het L.A. van 1946. De dialogen zijn leuk en bijzonder spitsvondig. Het duo van de ruwe Boone en de immer bange dwerg Dunn is praktisch volmaakt, en Buono brengt een knappe persiflage op Sidney Greenstreet.

Deadly Harvest

1972 | Misdaad

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Michael O'Herlihy. Met o.a. Richard Boone, Patty Duke, Michael Constantine, Murray Hamilton en Jack Kruschen.

Semi-idyllisch bestaan van ex-spion, nu druivenkweker, die van slag raakt als een bom opduikt in zijn vrachtauto. Frustrerend ongelijk; een paar goede rollen, andere weer slecht; vaak een goede sfeer, maar te snel gemaakt.

In Broad Daylight

1971 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1971. Misdaad van Robert Day. Met o.a. Richard Boone, Suzanne Pleshette, Stella Stevens, Fred Beir en John Marley.

Een recentelijk blind geworden filmster (Boone) ontdekt dat zijn vrouw hem ontrouw is en beraamt een dubbele moord. Uitmuntende rollen in een recht - voor - zijn raapthriller.

Big Jake

1971 | Western, Actiefilm

Verenigde Staten 1971. Western van George Sherman. Met o.a. John Wayne, Richard Boone, Patrick Wayne en Christopher Mitchum.

Big Jake (Wayne) komt in actie als zijn kleinzoon door John Fain (Boone) en diens bende wordt ontvoerd. Het loopt allemaal niet op rolletjes maar ondertussen krijgen zijn zoons (Patrick Wayne en Christopher Mitchum) weer respect voor hun vader. Ze erkennen in hem de leider en leggen zich neer bij zijn plan, dat leidt tot de dood van Fain en de zijnen en de bevrijding van Little Jake gespeeld door Ethan Wayne, uiteraard ook een zoon van John. Productie lag in handen van Johns oudste zoon Michael. De actiescènes werden geregisseerd door Cliff Lyons.

The Kremlin Letter

1970 | Thriller

Verenigde Staten 1970. Thriller van John Huston. Met o.a. Richard Boone, Orson Welles, Patrick O'Neal, Barbara Parkins en Dean Jagger.

Een Russische spion wordt gedood wanneer hij een brief wil bemachtigen waaruit blijkt dat de Amerikanen en de Sovjets een overeenkomst hebben gesloten om gezamenlijk het Chinese atoomarsenaal te vernietigen. Een ploeg Amerikaanse agenten, o.l.v. O'Neal, wordt naar Moskou gezonden om deze compromitterende brief terug te vinden. Vervelende en niet te ontwarren thriller met een heleboel bekende gezichten, die de film ook niet kunnen redden. Het scenario van Huston en Gladys Hill, gebaseerd op een roman van Noel Behn, lijkt wel geschreven in geheimschrift, enkel te ontcijferen door ingewijden. Fotografie van Ted Scaife. Gefilmd in Panavision.

Madron

1970 | Western

Verenigde Staten 1970. Western van Jerry Hopper. Met o.a. Richard Boone, Leslie Caron, Paul Smith, Gabi Amrani en Chaim Banai.

Een non die een slachtpartij van een wagenkaravaan overleefde en een boze scherpschutter proberen in deze western de Apachen, die op oorlogspad zijn, op een dwaalspoor te brengen. De opnamen zijn gemaakt in de Negevwoestijn van Israël.

The Night of the Following Day

1969 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1969. Thriller van Hubert Cornfield. Met o.a. Marlon Brando, Richard Boone, Rita Moreno, Pamela Franklin en Jess Hahn.

Uitstekende vertolkingen geven deze onverkwikkelijke vertelling over de ontvoering van een jonge erfgename meer inhoud dan de film strikt genomen verdient. Op gezette tijden behoorlijk hard. De film loopt bij tv-vertoning derhalve kans ingekort te worden. Gefilmd op locaties in Frankrijk.

The Arrangement

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Kirk Douglas, Faye Dunaway, Deborah Kerr, Richard Boone en Hume Cronyn.

Onduidelijke, onplezierige film, naar Kazans eigen roman over een man die genoeg heeft van de competitie in de reclamewereld en plotseling razend wordt. Hij neemt zijn leven opnieuw in ogenschouw, zijn omgeving (inclusief zijn mai[KA4]itresse), zijn gezin (inclusief zijn bejaarde hulpbehoevende vader). De gevolgen zijn voor iedereen verschrikkelijk. Goede acteurs gaan totaal de mist in, vooral Kerrs rol is vernederend.

Kona Coast

1968 | Misdaad

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Lamont Johnson. Met o.a. Richard Boone, Vera Miles, Joan Blondell, Steve Ihnat en Chips Rafferty.

Goede acteurs in een routineus melodrama over het gevecht van een kapitein van een vissersboot om de kerels te pakken te krijgen die zijn dochter vermoordden. Rockster Eddy uit de jaren vijftig heeft een kleine rol. Op Hawaii opgenomen.

Hombre

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Martin Ritt. Met o.a. Paul Newman, Fredric March, Richard Boone, Diane Cilento en Cameron Mitchell.

Gezelschap postkoetspassagiers leert elkaar tijdens reis door ongenaakbaar Arizona beter kennen dan ze lief is. Het gegeven lijkt een beetje op dat van Stagecoach (die befaamde western van John Ford) met dit verschil dat niemand van de reizigers echt deugt. Ook John Russell (Newman) niet. Hij is een loner, die door Apache indianen werd opgevoed, een 'hombre' die z'n blanke pappenheimers kent. Pas aan het slot van de film - en dat is dan echt op de valreep - toont hij iets van z'n nobele inborst. Eerder maakten regisseur Ritt en Newman oa de western Hud en The Outrage, een soort remake van Kurosawa's Rashomon.

The War Lord

1965 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Charlton Heston, Richard Boone, Rosemary Forsyth, Maurice Evans en Guy Stockwell.

Deze pseudo-epische film werd veel te ambitieus geproduceerd om nog een mooie en intelligente productie te zijn. Het ontbreekt de regie aan flair en visie, waardoor het geheel een onacceptabel spektakel is. De handeling betreft een middeleeuws verhaal waarin ridder Heston een weinig bekende wet wil uitvoeren: zijn heerlijke recht op de bruidsnacht (met Forsyth) van een aan hem onderdanige man. Een getrouwe bewerking door John Collier en Millard Kaufman van het intrigrerende toneelstuk van Leslie Stevens The Lovers. Het camerawerk is van Russell Metty. Gedraaid in Panavision.

Rio Conchos

1964 | Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1964. Western van Gordon Douglas en Clair Huffaker. Met o.a. Richard Boone, Stuart Whitman, Jim Brown, Tony Franciosa en Wende Wagner.

Iemand bewapent oorlogszuchtige Indianen. Legerkapitein Whitman moet uitzoeken wie. Hij wordt begeleid door Indianenhater Boone en de Mexicaanse bandiet Franciosa, die uit de gevangenis zijn ontslagen om Whitman bij deze opdracht te helpen. O'Brien is de man op de achtergrond. Maar voor ze die te pakken hebben gaan ze door een hel in deze actierijke en spannende western, die op de roman van Clair Huffaker is gebaseerd. Hijzelf en Joseph Landon bewerkten het boek. Joe MacDonald stond achter de camera en Jerry Goldsmith schreef de muziek. De zwarte voetbalster Brown maakte zijn debuut in deze film.

A Thunder of Drums

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van Joseph M. Newman. Met o.a. Richard Boone, George Hamilton, Luana Patten, Arthur O'Connell en Charles Bronson.

James Warner Bellah, de schrijver achter de beroemde cavalerietrilogie van regisseur John Ford (Fort Apache, She Wore a Yellow Ribbon, Rio Grande), kon van A Thunder of Drums niet meer dan een tussendoortje maken. Soldaten, Indianen en romance genoeg, maar spannend wordt het niet. Dat heeft ook te maken met het (mis)casten van Richard Boone als gefrustreerde kapitein en George Hamilton als de groene officier McQuade. De laatste wil een ex (Luana Patten) versieren, maar gaat gebukt onder schuldgevoel als haar verloofde door Apaches wordt afgemaakt.

The Alamo

1960 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1960. Western van John Wayne. Met o.a. John Wayne, Richard Widmark, Laurence Harvey, Richard Boone en Frankie Avalon.

Westernlegende Wayne schreef mee aan het script van zijn droomproject The Alamo, liet maar liefst twee jaar sets bouwen, huurde een keur aan westernacteurs in, regisseerde en produceerde zelf en stak ook nog eens een flink bedrag eigen geld in de productie. En hij speelde natuurlijk de hoofdrol. Als kolonel Davy Crockett is hij opgescheept met twee ruziënde aanvoerders (Widmark en Harvey). In de kloosterruïne The Alamo moeten de drie helden met een handvol dappere Texaanse soldaten weerstand bieden aan het enorme Mexicaanse leger. Puike, ouderwetse western.

I Bury the Living

1958 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 1958. Horror van Albert Band. Met o.a. Richard Boone, Theodore Bikel, Peggy Maurer en Herbert Anderson.

Lugubere verwikkelingen rondom een kerkhofbeheerder die de dood van zijn klanten persoonlijk arrangeert.

The Tall T

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Budd Boetticher. Met o.a. Randolph Scott, Richard Boone, Maureen O'Sullivan, Arthur Hunnicutt en Skip Homeier.

Een geladen western, geschreven door Burt Kennedy naar een verhaal van Elmore Leonard. Boone, Silva en Homeier overvallen een postkoets en ontvoeren Scott en O'Sullivan. Ze hopen voor de laatste een losgeld te krijgen. Scott en O'Sullivan willen tweedracht tussen het drietal zaaien teneinde hun vrijheid terug te krijgen. Charles Lawton Jr. zette de film goed in beeld en Harry Joe Brown produceerde samen met Scott. Mischa Bakaleinikoff schreef de muziek.

The Garment Jungle

1957 | Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Misdaad van Vincent Sherman en Robert Aldrich. Met o.a. Lee J. Cobb, Kerwin Mathews, Gia Scala, Richard Boone en Susan Alexander.

Goed verwerkt verhaal over corruptie door gangsters die geïnfiltreerd zijn in de vakbonden in de kledingindustrie, met romantische intermezzo's die het tempo van het gewelddadige gebeuren wat afremmen.

Lizzie

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Hugo Haas. Met o.a. Eleanor Parker, Richard Boone, Joan Blondell, Hugo Haas en Ric Roman.

Shirley Jacksons THE BIRD NEST is de basis voor een met overleg geacteerd melodrama over Parker die ontdekt dat zij een gespleten persoonlijkheid heeft.

Star in the Dust

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Charles Haas. Met o.a. John Agar, Mamie Van Dooren, Richard Boone, Leif Erickson en Coleen Gray.

Een western naar een prima scenario van Oscar Brodney, die de roman Law Man van Lee Leighton bewerkte. Alles speelt zich binnen één dag af. Agar is een sheriff die Boone in zijn gevangenis heeft en hem voor zonsondergang moet hangen. Boone is door de ranchers gecontracteerd om voor duizend dollar steeds een farmer om zeep te brengen. Hij neemt aan dat de ranchers, met hun duistere leider bankier Erickson, hem wel zullen bevrijden maar de farmers komen naar de stad om te zorgen dat dat niet gebeurt. Alle ingrediënten zijn er om een spannende western te maken - dat dat niet helemaal gelukt is, komt door Haas, die zijn regiedebuut maakte. Eastwood speelde hier zijn eerste cowboyrol na zijn filmdebuut in 1955. Hij speelt een man in dienst van de ranchers. Het was de derde maal dat hij in een Agar-film speelde.

Battle Stations

1956 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1956. Oorlogsfilm van Lewis Seiler. Met o.a. John Lund, William Bendix, Keefe Brasselle, Richard Boone en James Lydon.

Voor de zoveelste keer opgewarmd verhaal over de bemanning van een schip die zich in WO II opmaakt om strijd te leveren met de Jappen in de Stille Zuidzee.

Away All Boats!

1956 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1956. Oorlogsfilm van Joseph Pevney. Met o.a. Jeff Chandler, Frank Faylen, Julie Adams, David Janssen en George Nader.

Voor de zoveelste keer opgewarmd verhaal over de bemanning van een schip die zich in WO II opmaakt om strijd te leveren met de Jappen in de Stille Zuidzee.

Ten Wanted Men

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Bruce Humberstone. Met o.a. Randolph Scott, Jocelyn Brando, Richard Boone, Alfonso Bedoya en Donna Martell.

Dit is een teleurstellende western. Het matige scenario van Kenneth Gamet, naar een verhaal van Irving Ravetch en Harriet Frank Jr., gaat over de schurk Boone die de dood van Scotts broer op zijn geweten heeft. Voordat Scott aan Boone kan komen moet hij met tien revolverhelden afrekenen. Scott vindt zijn draai niet; Boone heeft de beste rol. Scott produceerde de film samen met Harry Joe Brown. Wilfrid Cline deed het, soms slordige, camerawerk en de technische afwerking was ook middelmatig. In kleine rollen zien we ex-westernhelden Jack Perrin en Franklyn Farnum.

Robber's Roost

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van Sidney Salkow. Met o.a. George Montgomery, Richard Boone, Sylvia Findley, Bruce Bennett en Peter Graves.

Matige herverfilming (de eerste film is uit 1933) van het boek van Zane Grey, door Salkow, John O'Dea en Maurice Geraghty bewerkt. Bennett is een kreupele rancher die slim denkt te zijn door twee veedievenbendes, die elkaar beconcurreren, in dienst te nemen om zijn kudde te bewaken. Beide passen dan wel op elkaar en zijn vee blijft gespaard. Boone en Graves zijn de rivalen. Montgomery wordt gezocht voor een moord die Boone gepleegd heeft, en daarom is hij bij de bende gegaan. Hij moet Findley, de dochter van Bennett, beschermen, en hij wordt verliefd op haar. De beide bendes komen met elkaar in conflict en de climax wordt bereikt. Cameraman Jack Draper deed zijn werk nog het best.

Man Without a Star

1955 | Western

Verenigde Staten 1955. Western van King Vidor. Met o.a. Kirk Douglas, Jeanne Crain, Claire Trevor, William Campbell en Richard Boone.

Kirk Douglas ontfermt zich als nonchalante cowboy over een jonge collega (Campbell). Beiden gaan werken bij een rancheigenaresse (Crain), tot er een belangenstrijd dreigt tussen voorstanders van vrije graasruimte enerzijds en prikkeldraadliefhebbers anderzijds. Man without a Star is niet de allerbeste western uit de creatieve jaren vijftig, maar de acteerprestaties onder Hollywood-icoon King Vidor (The Big Parade, Duel in the Sun) zijn prima en de fotografie van Russell Metty (Touch of Evil) is beeldschoon.

The Siege at Red River

1954 | Western

Verenigde Staten 1954. Western van Rudolph Maté. Met o.a. Van Johnson, Joanne Dru, Richard Boone, Milburn Stone en Jeff Morrow.

Een goede, actierijke western, door J. Robert Bren en Gladys Atwater geschreven en bewerkt door Sidney Boehm. Johnson is officier van de Zuidelijken aan het eind van de Burgeroorlog. Hij steelt van de Noordelijken een aantal machinegeweren. Die worden weer door Boone gestolen en aan de Indianen doorverkocht, en die vallen er een fort van de Noordelijken mee aan. Zij krijgen hulp van Johnson, die de geweren weer terug veroverde. Men laat hem uit dank ontsnappen, en Dru wacht op hem. Edward Cronjager deed het camerawerk voor producent Leonard Goldstein.

The Raid

1954 | Actiefilm, Historische film, Western

Verenigde Staten 1954. Actiefilm van Hugo Fregonese. Met o.a. Van Heflin, Anne Bancroft, Richard Boone, Lee Marvin en Tommy Rettig.

In 1864, enkele maanden voor het einde van de Amerikaanse Burgeroorlog, ontsnapt majoor Heflin samen met een paar andere zuidelijke officieren uit het gevangenenkamp in Platsburg. Ze ontkomen naar Canada, en daar plannen ze een aanval op een stadje in Vermont. Goed opgebouwde western, met uitstekend spel van vooral Bancroft en de kleine Rettig. Het scenario, dat Sydney Boehm baseerde op Francis Cockrells adaptatie van Herbert Ravenal Sass' roman Affair At St. Albans, is geïnspireerd door een waargebeurd feit, en het geeft een realistisch beeld van de zinloosheid van oorlogsgeweld. Lucien Ballard hanteerde de camera en Roy Webb componeerde de score.

Dragnet

1954 | Misdaad

Verenigde Staten 1954. Misdaad van Jack Webb. Met o.a. Jack Webb, Ben Alexander, Richard Boone, Ann Robinson en Stacy Harris.

Bij hun onderzoek naar een brute moord lappen brigadier Friday en agent Frank Smith zo'n beetje alle burgerlijke vrijheden aan hun laars; filmversie van een klassieke tv-show die een subliem beeld van zijn tijd geeft. Bijzonder aanbevolen, zolang het niet om esthetica gaat.

Vicki

1953 | Misdaad

Verenigde Staten 1953. Misdaad van Harry Horner. Met o.a. Jeanne Crain, Jean Peters, Elliott Reid, Casey Adams en Richard Boone.

Een nieuwe versie van I WAKE UP SCREAMING, Boone is de doortastende agent die zeker weet dat agent Reid zijn vriendin, het zangeresje Peters doodde. De dramatische flair is niet steeds aanwezig.

The Robe

1953 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1953. Drama van Henry Koster. Met o.a. Richard Burton, Jean Simmons, Victor Mature, Michael Rennie en Richard Boone.

Dit bijbels epos rond de mantel van J. van Nazareth ging de boeken in als de eerste film in CinemaScope ('met balkjes'). Marcellus Gallio (Burton) bemachtigt het tuniek van de godenzoon en wordt spontaan krankzinnig waarna zijn slaaf Demetrius (prachtige rol van Mature) ermee aan de haal gaat. Oscars voor de grandioze decors, overdadige kostuums en het bonte camerawerk. Philip Dunne adapteerde de roman van Lloyd C. Douglas, de beelden zijn van Leon Shamroy, en Alfred Newman schreef de prachtscore. Gevolgd door Demetrius and the Gladiators.

Man on a Tightrope

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Fredric March, Gloria Grahame, Terry Moore, Cameron Mitchell en Adolphe Menjou.

Een sfeervol circusdrama van een troupe die van plan is van achter het IJzeren Gordijn te ontsnappen; sterke rollen.

City of Bad Men

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van Harmon Jones. Met o.a. Jeanne Crain, Dale Robertson, Richard Boone, Lloyd Bridges en Carl Betz.

Rovers trachten de opbrengst van een bokswedstrijd te stelen in Nevada rond 1890; de film combineert western met een onderhoudend gevecht tussen Jim Corbett en Bob Fitzsimmons.

Beneath the 12-Mile reef

1953 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van Robert D. Webb. Met o.a. Richard Boone, J. Carrol Naish, Gilbert Roland, Terry Moore en Robert Wagner.

Rovers trachten de opbrengst van een bokswedstrijd te stelen in Nevada rond 1890; de film combineert western met een onderhoudend gevecht tussen Jim Corbett en Bob Fitzsimmons.

Beneath the 12 Mile Reef

1953 | Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1953. Romantiek van Robert D. Webb. Met o.a. Robert Wagner, Terry Moore, Gilbert Roland, J. Carrol Naish en Richard Boone.

Romeo-en-Julia-achtig verhaal dat zich afspeelt onder families van sponzenduikers in Key West, Florida. Adembenemende opnamen. Een van de eerste films gedraaid in CinemaScope.

Way of a Gaucho

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Jacques Tourneur. Met o.a. Gene Tierney, Rory Calhoun, Richard Boone, Everett Sloane en Hugh Marlowe.

Een damesdrama dat omstreeks 1870 in Argentinië speelt, waarin Tierney en Calhoun iets moois op de pampas proberen op te bouwen.

Return of the Texan

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Delmer Daves. Met o.a. Dale Robertson, Joanne Dru, Walter Brennan, Richard Boone en Robert Horton.

Een slordige western met Robertson die vecht om zijn ranch te redden.

Red Skies of Montana

1952 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1952. Actiefilm van Joseph M. Newman. Met o.a. Richard Widmark, Jeffrey Hunter, Constance Smith, Richard Boone en Richard Crenna.

Een afgezaagd verhaal over de bos-brandweer. De film wordt gered door spectaculaire brandopnamen.

Kangaroo

1952 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Maureen O'Hara, Peter Lawford, Finlay Currie, Richard Boone en Chips Rafferty.

Australië, omstreeks 1900. Na een schietpartij in Sidney vluchten Lawford en Boone het binnenland in, waar ze onderdak vinden op de boerderij van de oude McGuire. Ze horen dat hij nog steeds treurt om zijn zoon, die als kind spoorloos is verdwenen. Boone geeft zich voor hem uit. De oude man gelooft het verhaal, maar intussen is Lawford verliefd geworden op zijn mooie dochter O'Hara. Een western die zich 'down under' afspeelt. Niet bepaald origineel, wel onderhoudend. Een vluggertje voor Milestone, die de film zonder veel persoonlijkheid inblikte. Scenario van Harry Kleiner naar een verhaal van Martin Berkeley. Knappe locatie- fotografie van Charles C. Clarke.

The Desert Fox

1951 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1951. Oorlogsfilm van Henry Hathaway. Met o.a. James Mason, Cedric Hardwicke, Jessica Tandy, Luther Adler en Leo G. Carroll.

Winston Churchill noemde veldmaarschalk Erwin Rommel in 1942 'een groot generaal', vanwege diens vermeend ordelijke overwinningen in Noord-Afrika. Het waren dergelijke uitspraken die Rommel (de woestijnvos) bij de nazi's én bij de geallieerden op een voetstuk plaatsten, en die het mogelijk maakten dat productiemaatschappij Fox slechts zes jaar na het einde van WO II deze Rommel-ode uitbracht. James Mason speelde de nazi als een onkreukbare strateeg, een man die niets moest hebben van z'n baas Hitler. Protesten tegen de film waren wijdverbreid, in de VS en in Europa, vanwege de verheerlijking van de topnazi.

Call Me Mister

1951 | Musical, Drama

Verenigde Staten 1951. Musical van Lloyd Bacon. Met o.a. Betty Grable, Dan Dailey, Danny Thomas, Dale Robertson en Frank Fontaine.

Deze musical gaat niet ten onder, dankzij het redelijk aanvaardbare plot. Soldaat Dailey, gelegerd in Japan, is onwettig afwezig om snel te trouwen met Grable, die met een USO-groep rondreist.

Halls of Montezuma

1950 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1950. Oorlogsfilm van Lewis Milestone. Met o.a. Richard Widmark, Jack Palance, Robert Wagner, Jack Webb en Reginald Gardiner.

Grimmige actiefilm over een aanval door mariniers in WO II, spelend in het gebied van de Stille Oceaan. Goede acteurs maken de stereotiepen aanvaardbaar.