Zdzislaw Wardejn

Acteur

Zdzislaw Wardejn is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Chamanka

1997 | Mysterie, Thriller

Frankrijk/Polen/Zwitserland 1997. Mysterie van Andrzej Zulawksi en Andrzej Zulawski. Met o.a. Iwona Petry, Bugoslaw Linda, Agnieszka Wagner, Pawel Delag en Wojtek Kowman.

In Warschau ontmoeten anthropoloog Michel (Linda) en een jonge studente (Petry) uit de provincie elkaar, die de Italiaanse genoemd wordt. De Italiaanse, die bijna een nimfomane is, verleidt Michel zodanig dat de vonken er vanaf vliegen. Michel raakt in haar ban. In de moerassen niet ver van de Poolse hoofdstad vindt hij een gemummificeerd lichaam, dat hij meeneemt naar het wetenschappelijke instituut, waar hij werkt. Het is een sjamaan, met wie Michel slaagt te communiceren; hij vertelt Michel dat hij in deze droevige staat is aangeland omdat een jonge vrouw in het bezit wilde komen van zijn macht. Ondertussen werkt onze onverzadigbare studente op het abattoir, waar zij zich sterkt met het gelatine-achtige slachtafval, dat uit de vleesmolen spuit. Michel kan echter zijn noodlot niet ontlopen, want hij wordt geconfronteerd met de uranium-maffia uit de Oekraïne! Deze wonderlijke film bevat een fors aantal seksscène's, de nodige kritiek op de postcommunistische maatschappij en werd door de filmresencenten vooral in Frankrijk gedoodverfd als porno. In Polen liep het storm, vooral vanwege de onvolwassen jeugd, maar buiten het eigen land deed de film eigenlijk niets. Elfde film van de regisseur, die ook elf boeken schreef, na een lange periode van stilte. Het vreemde scenario is van Manuela Gretkowska, die af en toe in de Poolse versie van Elle een artikel schrijft. De hoofdrol Linda is goed en draagt in feite de film, al is Petry - om haar lekkere lichaam - niet te versmaden. Het camerawerk is van Andrzej Jaroszewicz. Wordt niet echt aanbevolen, maar oordeel zelf.

Poznan '56

1996 | Drama

Polen 1996. Drama van Filip Bajon. Met o.a. Tadeusz Szymków, Michal Zebrowski, Mateusz Hornung, Arkadiusz Walkowiak en Agata Kalusza.

De film is naar de authentieke feiten, maar de personages zijn fictief. In Poznan in Polen brak in 1956 een staking uit die tegen de communistische dictatuur was gericht. Zenek (Zebrovski) is zeer terughoudend en blijft liever bij moeders thuis, maar hij laat zich door charismatische stakingsleider Stach (Szymkow) meeslepen in de maalstroom van de gebeurtenissen. Zijn zoontje Piotrek (Hornung) is op dat moment met een vriendje in het centrum van de stad. Beiden zijn pas twaalf jaar oud en ze beleven 'avonturen' als nooit te voren. De vreedzame betoging loopt uit de hand en bij het eerste geweld vallen de schoten; in het strijdgewoel riskeren de jongens een enkele reis naar de hel. Een der vaders is bij de militie en moet de staking onderdrukken, terwijl de ander een stakende arbeider is; voor de vaders en de zonen is Polen na deze onrust niet meer hetzelfde, maar ook zij zijn drastisch veranderd. Deze rolprent is met de precisie van een documentaire in expressieve zwart-wit fotografie van Lukasz Kosmicki in beeld gebracht en werd op het filmfestival van Moskou meervoudig bekroond.

Trzy kroki od milosci

1988 | Romantiek, Drama

Polen 1988. Romantiek van Ryszard Rydzewski. Met o.a. Marzenna Manteska, Jolanta Grusznic, Jan Frycz, Zdzislaw Wardejn en Maria Probosz.

Door een ongeluk kan ballerina Sylvia niet meer dansen. Ze wordt ook nog in de steek gelaten door haar ambitieuze man, een regisseur die zijn eerste film probeert te maken. Sylvia probeert zelfmoord te plegen, maar als ze herstelt aanvaardt ze een rol in een film van een oudere regisseur die in stilte verliefd op haar is. Een sentimenteel verhaal, dat tegen alle wetten van geloofwaardigheid ingaat.

Rykowisko

1987 | Komedie

Polen 1987. Komedie van Grzegorz Skurski. Met o.a. Roman Wilhelmi, Slawomira Lozinska, Franciszek Pieczka, Zbigniew Buczkkowski en Bruno O[KA2]ya.

De komst van Capusta, een Amerikaans congreslid van Poolse afkomst, in zijn geboortedorp voor een jachtpartij veroorzaakt een reeks intriges bij de plaatselijke bureaucraten. Voor ex- houtvester Szalaj is dit een gelegenheid om een wanhopige actie te beginnen om een schutting te verwijderen, die de toegang tot het bos verspert. Een licht satirische komedie.

Sezon na bazanty

1986 | Drama

Polen 1986. Drama van Wieslaw Saniewski. Met o.a. Ewa Blaszczyk, Cezary harasimowicz, Jaroslaw Kopaczewski, Beata Tyszkiewisz en Ryszard Kotys.

Een familiedrama dat sterk geworteld is in de specifieke politieke situatie van het Polen van 1981. Pawel, een zwaardvechter, verneemt dat zijn ex-vrouw besluit te emigreren en achtervolgt haar tot in Oostenrijk om hun kleine zoon te kidnappen. De media roepen hem uit tot held van de dag en steunen hem in zijn sportcarrière. Het teleurgestelde kind probeert terug te vluchten naar zijn moeder. De boodschap van deze sentimentele en nogal over-geacteerde film lijkt nogal verward.

Bez milosci

1980 | Drama

Polen 1980. Drama van Barbara Sass. Met o.a. Dorota Stalinska, Zdzislaw Wardejn, Wladyslaw Kowalski, Malgorzata Zajaczkowska en Emilian Kaminski.

Dit sterke debuut van Barbara Sass wordt beschouwd als een van de beste Poolse vrouwenfilms. Ewa, een meedogenloze journaliste die carrière maakt, exploiteert zonder scrupules een aan de alcohol verslaafd arbeidersmeisje die haar om hulp had gevraagd. Het meisje doet een zelfmoordpoging, terwijl onverwachte omstandigheden Ewa's succes ongedaan maken en haar als een moreel gebroken mens achterlaten. Intense film met een strak tempo en een ongelooflijke rol van Dorota Stalinska.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Zdzislaw Wardejn op televisie komt.

Reageer