Danuta Stenka

Acteur

Danuta Stenka is acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Wilkolak

2018 | Drama, Horror

Polen/Nederland/Duitsland 2018. Drama van Adrian Panek. Met o.a. Danuta Stenka, Kamil Polnisiak, Nicolas Przygoda, Sonia Mietielica en Werner Daehn.

Wilkolak is Pools voor weerwolf, en hoewel er in de film geen weerwolven voorkomen, gaat deze allegorische WO II-film wel degelijk over het beest in de mens. Bijvoorbeeld in het handjevol kinderen dat in de nadagen van de oorlog door de Russen uit concentratiekamp Gross-Rosen wordt bevrijd en terechtkomt in afgelegen landhuis. Naast een paar verdwaalde Duitse soldaten en een groep verwilderde herdershonden krijgen ze namelijk ook nog te maken met zichzelf. Ondanks het horrorgenre en de continu aanwezige dreiging opvallend rustig, bijna poëtisch verteld door regisseur Panek.

Uwiklanie

2011 | Misdaad, Thriller, Drama

Polen 2011. Misdaad van Jacek Bromski. Met o.a. Maja Ostaszewska, Marek Bukowski en Danuta Stenka.

Deze romanadaptatie naar Zygmunt Miloszewski is een ware thrillermasterclass. Tijdens een psychotherapeutische retraite nabij Krakau eindigt een der participanten met een vleesspies in zijn oog. Openbaar aanklager Agata Szacka (permanent hooggehakte spetter Ostaszewska) heeft geen idee in welk wespennest ze zich begeeft. Oud communistenzeer versus nieuw consumentisme, privé- en beroepsloyaliteitsconflict, complotraadsels, de liefde - het gelaagde labyrintscenario van Uwiklanie ('Verstrikking') heeft het allemaal. Chirurgische montage, subtiel-sinistere synthscore en gedreven spel vervolmaken de weergaloze regie vol filmische details. Adembenemend.

Katyn

2007 | Drama, Historische film, Oorlogsfilm

Polen 2007. Drama van Andrzej Wajda. Met o.a. Andrzej Chyra, Maja Ostaszewska, Artur Zmijewski, Danuta Stenka en Jan Englert.

Vijftig jaar passeerden eer Moskou verantwoordelijkheid nam voor de massaexecuties op naar schatting 15.000 Poolse legerofficieren nabij Katyn in Rusland. Sovjetpropaganda had decennialang de schuld op de nazi's geschoven. Wajda, die als jongetje zijn vader verloor en er later achter kwam dat deze in 1940 in de bossen bij Katyn was vermoord, verfilmde de tragedie. Uitgaand van Andrzej Mularczyks boek Post mortem. In Katyn vertelt hij, in wat voelt als zijn persoonlijke vaarwel aan de doden, via het lot van enkele personages het onvoorstelbare. Zeven Poolse-filmprijzen, Oscar-nominatie.

Unser fremdes Kind

1998 | Drama

Duitsland/Polen 1998. Drama van Miroslaw Bork. Met o.a. Susanne Lüning, Oliver Stritzel, Danuta Stenka, Maciej Robakiewicz en Grzegorz Ruda.

Door een ernstig, maar niet dodelijk verkeersongeval van haar acht-jarige zoon Tomek (Krucz) komt Anna Kowalski (Stenka) uit Danzig (Polen) erachter dat haar man Pawel (Robakiewicz), niet Tomeks vader is, omdat de bloedgroep niet overeenstemt. Aanvankelijk beticht Pawel Anna van ontrouw, maar dan stellen zij vast dat Tomek bij de geboorte verwisseld moet zijn met het kind van de familie Schneider (L[KA3]uning en Stritzel) uit Dresden in de toenmalige DDR. De ouders van Oskar Schneider (Ruda) zijn al enige tijd gescheiden en vader Horst Schneider woont in het Poolse merengebied. Terwijl de ouders met elkaar strijden over het nagenoeg onoplosbare drama, vergeten zij de twee jongens, die goed met elkaar kunnen opschieten en zich ondertussen op een avontuurlijke boottocht hebben begeven. Uiteraard komt het tweetal terecht in een benarde positie, die de ouders tot bezinning brengt. Ze stellen alles in werking om de jongens te redden. Duits-Poolse samenwerking naar een idee van de Poolse tv- regisseur Bork, die samen met Hans-Werner Honert het niet al te verrassende scenario schreef. Honert produceerde de film voor de omroepen TVP en MDR. Het camerawerk is van Grzegorz Kedzierski.

Nocne Graffiti

1996 | Thriller, Actiefilm

Polen 1996. Thriller van Maciej Dutkiewicz. Met o.a. Marek Kondrat, Kasia Kowalska, Robert Janowski, Tomasz Dedek en Adam Ferency.

Marek Kossot, parachutisteninstructeur, heeft de dochter van zijn broer na diens dood opgevoed. Zij heeft inmiddels een relatie met een kok die haar van drugs voorziet. Kossot bezoekt de dealer maar moet een pak slaag van diens bende incasseren. Als Monika wordt opgepakt door de politie, besluit Kossot de hulp in te roepen van enkele oude makkers uit het leger om de drugsbende aan te pakken

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Danuta Stenka op televisie komt.

Reageer