Thierry Garrel

Producer

Thierry Garrel is producer.
Er zijn 4 films gevonden.

I Was a Slave Labourer

1999 | Documentaire, Oorlogsfilm

Duitsland/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk 1999. Documentaire van Luke Holland. Met o.a. Rudy Kennedy, Rolf Breuer, Ernest David, Peter Gingold en Roman Halter.

Rudy Kennedy was een van de miljoenen joodse dwangarbeiders die tijdens WO II verplicht werden om voor Duitse firma's te werken. Rudy werkte voor I.G. Farben, die o.a. gas produceerden dat de Duitsers gebruikten in de vernietigingskampen. In 1996 trekt hij van Londen naar Duitsland. Hij wil de Duitse regering dwingen een vergoeding te betalen aan de nog meer dan twee miljoen overlevende dwangarbeiders. Samen met Roman Halter zet hij een organisatie op stapel die de eis juridische kracht moet bijzetten. Na een onvervalste Don Quichotte-strijd zou de organisatie er drie jaar later in slagen om van de Duitse staat en de betrokken firma's een bedrag los te krijgen van driehonderd miljard mark. Deze strijd tegen een overmacht werd in verschillende landen en op diverse niveau's uitgevochten. Een boeiend verslag van dit gevecht wordt gegeven in deze documentaire die ook nog overvloedig archiefmateriaal bevat van de slavenkampen. Holland schreef het scenario samen met Rudy Kennedy, die ook de commentaar insprak. Montage is van Annette Williams. Achter de camera namen Holland, Bruno Sorrentino en Paul Paley plaats.

Massoud, l'Afghan

1998 | Documentaire

België/Canada/Frankrijk 1998. Documentaire van Christophe De Ponfilly.

In juli 1997 arriveert De Ponfilly en zijn crew in Afghanistan, een land dat een speciale aantrekkingskracht uitoefend op de regisseur/scenarist. Sinds hij hier zijn eerste documentaire draaide, UNE VALLE CONTRE UN EMPIRE, in 1981, is hij reeds voor de achtste maal in het land. In de rotsachtige bergen, in de Panjshirvallei in het noodwesten van Afghanistan, wordt hij naar de schuilplaats gebracht van Massoud, de onbetwistbare leider van de revolutie tegen de Taliban, de Islam- fundimentalisten die het land onder een Moslim-terreur willen brengen. De revolutionairen maken zich klaar voor de ultieme strijd tegen de Taliban. Een onthutsend portret van de vrijheidsstrijder die de bijnaam kreeg van de 'Leeuw van Panjshir'. Eerst leidde hij zijn volk tegen het Rode Leger en de Sovjet-terreur, nu tegen landgenoten die het volk de vrijheid willen ontnemen. Na een aanvankelijke overwinning in juli 1997. keert De Ponfilly in december van dat jaar terug, om te moeten vaststellen dat de overwinning maar tijdelijk was. Leeft Massoud op dat moment nog? In de film werden fragmenten verwerkt uit de vroegere documentaires van De Ponfilly over Afghanistan. Hij schreef het scenario en sprak zelf de commentaar in. Bovendien tekende hij ook nog voor de fotografie en de montage. Een onvergetelijk beeld van een 'oorlog waar niemand belangstelling voor heeft', dixit de auteur.

Cahiers de Medellin

1998 | Drama

Frankrijk/België/Spanje 1998. Drama van Catalina Villar. Met o.a. Willerand López, Camilo Patiño, Juan Carlos Loaiza, Dorálba Valencia en Maria Eugenia Posso.

De troosteloze sloppenwijk San Domingo in Medellin, Colombia. Een leraar geeft zijn studenten de opdracht om een verhandeling te schrijven over hun leven, hun familie, hun toekomstverwachtingen. We volgen vijf van deze studenten op hun zoektocht naar de herkomst van hun voorouders. Ondertussen hebben ze ook de tijd om te mediteren over de toestand van hun land in het heden, een land dat leeft van de drugsmokkel en waar jongeren zonder vorm van proces door gewapende milities worden doodgeschoten. 'Ga maar eens kijken op het kerkhof', zegt een van de protagonisten. 'Daar vind je geen oude mensen, maar jongens tussen de zestien en de 24'. Een schrijnend document van kansarme jongeren, die beseffen dat ze al het mogelijke moeten doen om hun wijk te ontgroeien, zodat ze zich in een beter milieu kunnen ontplooien. Het werd zeker geen droge documentaire, maar een pakkend en ontroerend pamflet over jonge mensen die hun omgeving aanklagen. Boeiend en ontluisterend, een blik in een wereld die we hier haast niet kennen. Villar schreef zelf het scenario. Claudio Martinez stond in voor de montage. Achter de camera nam Carlos Sanchez plaats. Bekroond op het Festival van Nyon in 1998.

Récréations

1992 | Documentaire, Familiefilm

Frankrijk 1992. Documentaire van Claire Simon.

Claire Simon observeert peuters die spelen op een speelplaats van een kindertuin in Parijs. De kinderen gaan helemaal op in hun spel en merken de camera's niet eens op. Soms zijn ze lief voor elkaar, maar het volgende moment kent hun wreedheid geen grenzen. En toch blijft alles uiterst onschuldig. Hun spel wordt enkel onderbroken door de schoolbel. Angst, liefde, verdriet, hebzucht, concurrentiestrijd, alle emoties uit het dagelijkse leven van een volwassene vinden we terug in deze kinderwereld, maar dan zonder complex en onberedeneerd. Het springen over een bank kan een even huiveringwekkende en uitputtende strijd zijn als het beklimmen van de Everest. Simon slaagt erin om, met veel close-up-opnamen, deze kinderwereld op pellicule te vangen. Ze laat ons deel uitmaken van dit universum, een levensstadium dat we allemaal doorgemaakt hebben, maar al lang vergeten zijn. Het volgen van deze spelende kinderen is een ontzettend boeiende filmervaring. Suzanne Koch monteerde het geheel en Claire Simon tekende zelf voor de fotografie.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Thierry Garrel op televisie komt.

Reageer