Helen Delachaux

Editor

Helen Delachaux is editor.
Er zijn 3 films gevonden.

De wilde stad

2018 | Documentaire

Nederland 2018. Documentaire van Mark Verkerk.

Na Schoffies (2006) over Amsterdamse reigers en Amsterdam Wildlife (2015) met een stadsecoloog als leidsman, volgt nu een natuurfilm over de Amsterdamse 'jungle' met een dikke pratende kater als gids. Van station Amstel gaat het via Zorgvlied naar de Wallen, langs nationale evenementen als Koningsdag en de Gay Pride Canal Parade. De mooie, doch onsamenhangende beelden van allerhande dieren worden overstemd door de wens om te entertainen, met koddig commentaar van de kater, suggestieve montage, versnelde beeldsequenties en nadrukkelijk aanwezige Nederpop.

De nieuwe wildernis

2013 | Documentaire

Nederland 2013. Documentaire van Mark Verkerk en Ruben Smit.

De makers (Verkerk is filmmaker, Smit ecoloog en natuurfotograaf) verschansten zich ruim een jaar in de Oostvaardersplassen en filmden daar het wisselen van de seizoenen. Dat levert sensationeel mooie beelden op. De Oostvaardersplassen bestaan voor meer dan de helft uit moerasgebied. De rest is droog en uitermate geschikt voor grote grazers als edelhert, heckrund en konikpaard. Het leven van een van die konikpaarden, een zwart veulen, is de rode draad en meest emotionele verhaallijn in de film, waarin verder opvallende bijrollen zijn voor vos, ijsvogel en strontvlieg.

Buddha’s Lost Children Revisited

2009 | Documentaire

Nederland 2009. Documentaire van Mark Verkerk.

Tweede deel van documentaire over een klooster in het noorden van Thailand, waar de boeddhistische monnik Khru Bah (oud thaibox-kampioen) zich ontfermt over kansarme jongens uit de bergdorpen. Khru Bah doet dat op onorthodoxe wijze: omgang met bergpaardjes en bokstraining moet de jeugd behoeden voor gevaren als drugsmisbruik en prostitutie. De Nederlander Verkerk brengt het bij vlagen onderhoudend in beeld, maar weet geen dramatische lijn aan te brengen in zijn film, die te veel nakaart en refereert aan het eerdere deel, en geen eigen spoor volgt. Storend is ook de neiging van Verkerk om zelf door beeld te lopen, wanneer hij daar niks te zoeken heeft. Hetzelfde geldt voor zijn stichtelijke, ophemelende voice over. Wat meer distantie én diepgaander interviewwerk was wenselijk geweest.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Helen Delachaux op televisie komt.

Reageer