Gérard Depardieu (1948): regie, cast en productie.
Er zijn 154 films en 1 serie gevonden.

Umami

2022 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Japan 2022. Komedie van Slony Sow. Met o.a. Gérard Depardieu, Kyôzô Nagatsuka, Pierre Richard, Rod Paradot en Sandrine Bonnaire.

Gabriel Carvin ontvangt als de leidende chef-kok van Frankrijk zijn derde Michelin ster. Waar andere chef-koks uitzinnig blij zouden zijn, is Gabriel na de winst diep ongelukkig. Uit wanhoop wendt Gabriel zich tot hypnose, waardoor hij zich een verlies van een culinaire wedstrijd van jaren geleden ineens weer herinnert. Dat is voor hem reden om op zoek te gaan naar geluk, zichzelf en de bijzondere smaak van umami.

Fahim

2019 | Komedie, Drama

Frankrijk 2019. Komedie van Pierre-François Martin-Laval. Met o.a. Gérard Depardieu, Ahmed Assat, Isabelle Nanty en Mizanur Rahaman.

Elfjarig schaaktalent Fahim Mohammad (Ahmed) vlucht met zijn vader van Bangladesh naar Frankrijk, waar hij een beroemde schaakmeester hoopt te ontmoeten. De man in kwestie (Depardieu) blijkt een brompot die een middelmatig schaakklasje leidt in Parijs, maar hij erkent Fahims talent en neemt hem onder zijn hoede. Met de asielaanvraag wil het intussen niet vlotten. Dit waargebeurde verhaal is verdienstelijk verfilmd, met een fijne cast en aangenaam nuchtere toon, maar de inspiratie spat er ook weer niet van af. Gebaseerd op het boek Un roi clandestin, dat Fahim Mohammad schreef met zijn schaakleraar Xavier Parmentier.

Un beau soleil intérieur

2017 | Komedie, Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​België 2017. Komedie van Claire Denis. Met o.a. Juliette Binoche, Xavier Beauvois, Philippe Katerine, Josiane Balasko en Sandrine Dumas.

De Parijse kunstenaar Isabelle (Binoche), vijftigplus en single, is een minnares op zoek naar de Ware. Haar verlangen leidt tot een absurde oefening in aantrekken en afhouden, langs een reeks op verovering gerichte mannen, afgewisseld met teleurstellingen en huilbuien. Een verfrissend atypische tragi-romcom van Claire Denis (White Material) en de aan het scenario meeschrijvende romancier Christine Angot. In plaats van verliefdheid te idealiseren, ontleden zij haar als een toestand van hardnekkige emotionele verwarring en instabiliteit. Theatraal en ontwapenend, maar ook wat repetitief.

Tour de France

2016 | Drama

Frankrijk 2016. Drama van Rachid Djaidani. Met o.a. Gérard Depardieu, Sadek, Louise Grinberg en Nicolas Marétheu.

Een bouwvakker treedt al reizend in de voetsporen van schilder Claude Joseph Vernet en raakt zodoende opgescheept met Far’Hook, een vriend van zijn zoon uit Parijs. Ondanks de generatiekloof en de cultuurschok ontstaat er tijdens de reis een onwaarschijnlijke vriendschap.

Marseille

2016 | Drama

Frankrijk 2016. Drama van Met o.a. Gérard Depardieu, Benoît Magimel, Géraldine Pailhas, Nadia Farès en Stéphane Caillard.

Een bouwvakker treedt al reizend in de voetsporen van schilder Claude Joseph Vernet en raakt zodoende opgescheept met Far’Hook, een vriend van zijn zoon uit Parijs. Ondanks de generatiekloof en de cultuurschok ontstaat er tijdens de reis een onwaarschijnlijke vriendschap.

Valley of Love

2015 | Drama

Frankrijk​/​​België 2015. Drama van Guillaume Nicloux. Met o.a. Gérard Depardieu, Isabelle Huppert, Dan Warner, Aurélia Thierrée en Dionne Houle.

Een bouwvakker treedt al reizend in de voetsporen van schilder Claude Joseph Vernet en raakt zodoende opgescheept met Far’Hook, een vriend van zijn zoon uit Parijs. Ondanks de generatiekloof en de cultuurschok ontstaat er tijdens de reis een onwaarschijnlijke vriendschap.

Le grand soir

2012 | Komedie

Frankrijk​/​​België​/​​Duitsland 2012. Komedie van Gustave Kervern en Benoît Delépine. Met o.a. Benoît Poelvoorde, Albert Dupontel, Brigitte Fontaine, Bouli Lanners en Areski Belkacem.

Veertiger Not is 'de oudste punk met een hond in Europa'. De grap van deze absurdistische, zwartkomische film van de makers van Aaltra is dat de humor nooit om te lachen is. Not is een onsympathiek, egocentrisch, meelijwekkend personage, en ook de vrije val van zijn schlemielige en kleinzielige broer Jean-Pierre is allesbehalve komisch. En toch ga je uiteindelijk met de personages mee, juist omdat de makers geen moment proberen ze sympathiek te maken. En vanwege een handvol heerlijk anarchistische scènes.

A Farewell to Fools

2013 | Komedie, Drama

2013. Komedie van Bogdan Dumitrescu. Met o.a. Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Laura Morante en Bogdan Iancu.

Roemenië 1945. Als de 11-jarige Alex een lijk vindt van een Duitse soldaat, stelt de commandant een ultimatum. De moordenaar krijgt tot morgenvroeg de tijd om zich te melden. Zo niet, dan worden er tien hoogwaardigheidsbekleders uit het dorp geëxecuteerd.

Life of Pi

2012 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​China 2012. Avonturenfilm van Ang Lee. Met o.a. Suraj Sharma, Irrfan Khan, Gérard Depardieu, Rafe Spall en Tabu.

De bestseller Life of Pi van Canadees Yann Martel werd door velen onverfilmbaar geacht wegens het dramatisch beperkte gegeven: een jonge schipbreukeling dobbert ruim een half jaar in een sloep op zee, vergezeld door een tijger. Maar Lee (Brokeback Mountain) heeft er iets prachtigs van gemaakt. Niet alleen de geanimeerde tijger, ook de zee, vissen en sterren zien er verbluffend mooi uit - zeker in 3D. Verstilde spektakelfilm is ode aan de verbeeldingskracht of pleidooi voor een spirituele blik, net wat de kijker wil. Oscars voor de regie, het camerawerk, de muziek en de special effects.

Asterix en Obelix bij de Britten

2012 | Avonturenfilm, Komedie, Familiefilm

Frankrijk​/​​Spanje​/​​Italië​/​​Hongarije 2012. Avonturenfilm van Laurent Tirard. Met o.a. Gérard Depardieu, Edouard Baer, Guillaume Gallienne, Valérie Lemercier en Fabrice Luchini.

Na achtereenvolgens Gallië, Egypte en Spanje te hebben veroverd, richt het Romeinse Rijk in deze vierde stripverfilming haar pijlen op Groot-Brittannië. De invasie verloopt voorspoedig, tot een opstandig dorpje de hulp inroept van Asterix en Obelix. Net als de drie eerdere films een felgekleurd spektakel met uitbundige special effects, maar zo leuk als bijvoorbeeld Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre (2002) wordt het geen moment. Veel van de humor schuilt in oubollige grappen over de Frans-Britse rivaliteit en met tenenkrommend Engels accent (oa door Catherine Deneuve) uitgesproken dialogen.

Raspoutine

2011 | Biografie, Drama

Frankrijk​/​​Rusland 2011. Biografie van Josée Dayan en Irakli Kvirikadze. Met o.a. Gérard Depardieu, Fanny Ardant, Vladimir Mashkov, Filipp Yankovski en Anna Mikhalkova.

De Siberische boer Raspoetin reist als prediker en genezer door het Russische rijk. Zijn invloed reikt tot tsarina Alexandra aan het Russische hof. Met het begin van de oorlog in 1914 wordt de invloed van Raspoetin steeds gevaarlijker voor de ambities van de Russische adel.

Potiche

2010 | Komedie

Frankrijk 2010. Komedie van François Ozon. Met o.a. Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard en Judith Godrèche.

Bourgeois dametje Suzanne (Deneuve) is de echtgenote van een hoekige paraplufabriekseigenaar (Luchini), die het danig verknalt bij zijn stakende werknemers. Wanneer hij wordt gegijzeld neemt Suzanne de taken over, met hulp van een linkse burgemeester (Depardieu). Lichtvoetige komedie naar een populair toneelstuk speelt zich af in de jaren zeventig en dat zullen we weten ook: de kleuren knallen alle kanten op. Hoogtepuntje in deze film met zeer relaxte rol van Deneuve is een seniorendansje tussen de diva met Depardieu in de disco.

Mammuth

2010 | Drama

Frankrijk 2010. Drama van Gustave de Kervern en Benoît Delépine. Met o.a. Gérard Depardieu, Yolande Moreau, Miss Ming, Isabelle Adjani en Benoît Poelvoorde.

Zestiger Serge, alias Mammuth, is zijn arbeidsleven lang niet één dag ziek of werkloos geweest. Om zijn volle pensioen te toucheren moet hij echter ontbrekende loonstrookjes van diverse ex-werkgevers overleggen. En route, dan, door de Charente-kuststreek, op de robuuste jaren zeventig-motor waaraan simpelman Serge zijn bijnaam dankt. Op Super 16mm geschoten, tegendraadse roadmovie voert Joris Goedbloed op zijn zelfherontdekkingsreis langs zonderlinge plekken en types. Depardieu op z'n stoïcijns-nurkse best krijgt kleurrijk bijrolgezelschap van kunstenares-dichteres Miss Ming, Isabelle Adjani, cartoonist Siné, Benoît Poelvoorde en stripauteur Blutch. Opgedragen aan Depardieus gestorven zoon Guillaume.

La tête en friche

2010 | Drama, Komedie

Frankrijk 2010. Drama van Jean Becker. Met o.a. Gérard Depardieu, Gisèle Casadesus, Maurane, Patrick Bouchitey en Jean-François Stévenin.

De vriendelijke dikkerd Germain (Depardieu) leidt een simpel bestaan op het Franse platteland. Hij is zo goed als analfabeet, maar daar komt verandering in wanneer hij in een parkje de 95-jarige kinderloze vrouw Margueritte (Casadesus) ontmoet. Zij introduceert hem in de wondere wereld van (Franse) literatuur. Doordat hij gaat lezen gaan er nieuwe werelden voor hem open. Becker schetst een nogal zoet verhaal dat zonder het prima spel van Depardieu en vooral Casadesus het glazuur van de tanden zou laten springen. Een mooie film voor wie daar tegen kan.

L'autre Dumas

2010 | Historische film, Drama

Frankrijk 2010. Historische film van Safy Nebbou. Met o.a. Gérard Depardieu, Benoît Poelvoorde, Mélanie Thierry en Dominique Blanc.

Poelvoorde, die al in Entre ses mains en Coco avant Chanel bewees, over een aanzienlijk dramaregister te beschikken, speelt Auguste Maquet, de belangrijkste nègre (ghost writer) van romancier Alexandre Dumas père (1802-1870). In prerevolutionair Parijs anno 1848 geeft Maquet zich uit voor zijn patron om Dumas-bewonderaarster Charlotte (Thierry) te verleiden. Conflict blijft niet uit. Voor deze ambachtelijke kostuumproductie bewerkte literatuurkenner Gilles Taurand het theaterstuk Signé Dumas. Pikant: Dumas was mulat en zijn vertolker Depardieu is blank, hetgeen de makers virulente kritiek uit Afrikaanse hoek opleverde.

À l’origine

2009 | Drama

Frankrijk 2009. Drama van Xavier Giannoli. Met o.a. François Cluzet, Emmanuelle Devos, Gérard Depardieu, Sökö Kaukoranta en Vincent Rottiers.

In een klein, ingedut noord Frans plaatsje krijgt oplichter Paul (Cluzet) voet aan de grond door zich voor te doen als een grote ondernemer die er een weg gaat aanleggen. Ook de burgemeester (Devos) krijgt hij enthousiast. Sterker, de twee beginnen een affaire. Krachtig drama, gebaseerd op heuse gebeurtenissen, combineert observaties over sociale klasseverschillen, de worstelingen van het Franse platteland en een onwaarschijnlijke liefde. Film kreeg een Gouden Palm-nominatie en werd voor elf Franse Césars genomineerd, waarvan die voor Devos voor beste vrouwelijke bijrol werd verzilverd.

Bellamy

2009 | Misdaad, Drama

Frankrijk 2009. Misdaad van Claude Chabrol. Met o.a. Gérard Depardieu, Clovis Cornillac en Jacques Gamblin.

Vertrouwd, kalm en op een vreemde manier aandoenlijk, het Simenoneske adieu van Chabrol (1930-2010). Depardieu is Paul Bellamy, beroepsgedeformeerd observerend en chronisch hulpvaardig politierechercheur op vakantie in het familiehuis te Nîmes. De vermaarde zeebonkige speurder ziet echter zijn zomerverpozing verstoord door pimpelende stiefbroer Jacques en een zonderlinge man die zijn hulp inroept. De mens als mysterie en het leven als samenloop van omstandigheden, gezien door de lens van een empathische meesterregisseur op zijn best. Chabrols geheime wapen Gamblin speelt drie rollen. Opgedragen aan twee Georges: Simenon en Brassens.

Asterix en de Olympische Spelen

2008 | Avonturenfilm, Komedie, Familiefilm, Fantasy

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​België​/​​Spanje 2008. Avonturenfilm van Frédéric Forestier en Thomas Langmann. Met o.a. Gérard Depardieu, Clovis Cornillac, Alain Delon, Benoît Poelvoorde en Vanessa Hessler.

In deze derde live-action stripverfilming vergezellen Galliërs Asterix (Cornillac) en Obelix (Dépardieu) een landgenoot die, om het hart te winnen van een mooi meisje, meedoet aan de Olympische Spelen. Gebruik van toverdrank is, vanwege dopingcontroles, niet toegestaan. Minder leuk dan de voorgangers Astérix et Obélix contre César en Mission Cléopâtre, wat voornamelijk te wijten is aan het wat saaie script. Het gekibbel tussen Caesar (Delon) en Brutus (Poelvoorde) is nog wel amusant, net als de cameo's van Michael Schumacher en Zinédine Zidane.

Les enfants de Timpelbach

2008 | Jeugdfilm

Frankrijk​/​​Luxemburg 2008. Jeugdfilm van Nicolas Bary. Met o.a. Raphaël Katz, Adèle Exarchopoulos, Ilona Bachelier, Martin Jobert en Léo Legrand.

Waar zie je tegenwoordig nog een aardappelkanon? Of een gezet ventje dat friet snijdt door met een tennisracket de piepers uit de lucht te slaan? De kinderen van Timpelbach zit vol met dergelijk kostelijk vertier. Enig voor de kinderziel, en slinkse terzijdes houden de oudere kijkers bij de les. Het basismateriaal is een internationale bestseller van kinderboekenschrijver Henry Winterfeld (1901-1990) over een pastoraal Europees dorpje dat door omstandigheden wordt bestierd door louter kinderen. De filmmakers maakten er een bonte zoekplaat van in de populaire visuele stijl van Guillermo Del Toro, met oog voor bouwkundig en mechanisch detail, maar bovenal met gevoel voor licht moralistische humor.

L'instinct de mort

2008 | Biografie, Actiefilm, Drama, Misdaad

Frankrijk​/​​Canada 2008. Biografie van Jean-François Richet. Met o.a. Vincent Cassel, Cécile de France, Gérard Depardieu, Gilles Lellouche en Roy Dupuis.

Eerste deel van duur tweeluik vertelt in vettekrantenkoppenstijl hoe de charismatische sociopaat Jacques René Mesrine (1936-1979) vlijtig, zoniet stuntelend, aan zijn zwarejongenscarrière werkt. Van Algerijnse burgeroorloggruwel via bankroverij in Frankrijk tot Québec-vlucht laat Mesrine, deels met liefje Jeanne 'Janou' Schneider, voornamelijk chaos en ellende achter. Cassel doet een krokante schurkenrol in deze staalkaart van amoraliteit, indertijd pervers opgeslurpt door de media. Welbeschouwd voedt ook L'instinct de mort (naar Mesrines gelijknamige eerste autobiografie uit 1977) met gelikte CinemaScope-avonturen de discutabele mythe van JM als anarchistische volksheld. Vervolg: L'ennemi public no.1.

Hello Goodbye

2008 |

Frankrijk​/​​Israël​/​​Italië 2008. Graham Guit. Met o.a. Fanny Ardant, Gérard Depardieu en Sasson Gabai.

Na hun vakantie in Tel Aviv stelt de tot het jodendom bekeerde Gisèle haar echtgenoot Alain voor de keus: Een nieuw begin in Israël of een scheiding. De emigratie valt echter goed tegen.

Babylon A.D.

2008 | Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 2008. Actiefilm van Mathieu Kassovitz. Met o.a. Vin Diesel, Michelle Yeoh, Mélanie Thierry, Gérard Depardieu en Charlotte Rampling.

In de toekomst is Oost-Europa teruggevallen tot een staat van anarchie en oorlog. Huurling Toorop (Diesel) krijgt op een dag opdracht om het meisje Aurora (Thierry) en haar begeleidster, Zuster Rebeka (Yeoh) via Siberië naar Amerika te smokkelen. Onderweg blijkt echter dat Aurora geen gewoon meisje is. Regisseur Kassovitz (La Haine) vond de film mislukt, omdat de studio zich er teveel mee had bemoeid. Toch boeit Babylon A.D. bij vlagen, vooral in de scènes die zich afspelen in de kapotgeschoten oude wereld.

La vie en rose

2007 | Drama, Muziek, Biografie

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Tsjechië 2007. Drama van Olivier Dahan. Met o.a. Marion Cotillard, Sylvie Testud, Clotilde Courau, Jean-Paul Rouve en Gérard Depardieu.

Dahans biopic La vie en rose doet de Franse chansonnière Edith Piaf te kort met zijn clichérijke, stroperige en uitputtende film, die geen enkel nieuw inzicht biedt. De Franse chansonnière scheldt, vecht, zingt, zuipt, spuit, maakt ruzie, beledigt en neukt. Tot slot klinkt Non, je ne regrette rien. Dat is spijtig voor actrice Marion Cotillard, die zich Piafs pathetische armgebaren en schuifelende tred feilloos heeft eigen gemaakt. Ze overtuigt als de jonge straatkat, als het ziekelijke drankorgel en als mannenverslindster, en ze weet bovendien Piafs nummers foutloos te playbacken. Haar Oscarwinnende optreden maakt de matige film toch de moeite waard.

Quand j'étais chanteur

2006 | Romantisch drama, Muziek

Frankrijk 2006. Romantisch drama van Xavier Giannoli. Met o.a. Gérard Depardieu, Cécile de France, Mathieu Amalric, Christine Citti en Patrick Pineau.

Alain Moreau (Depardieu) zingt belegen liedjes in discotheken, meestal voor een publiek van gedesillusioneerde veertigplussers. Maar op een avond valt zijn oog op de prachtige, veel jongere, makelaarsassistente Marion (De France). Ze belanden in bed, de volgende ochtend heeft ze spijt en vertrekt. Maar Alain kan haar niet vergeten en benadert haar, zogenaamd omdat hij wil dat ze een woning voor hem zoekt. Mooi, complex liefdesverhaal, met prima spel van Depardieu en vooral van De France. In Frankrijk een met prijzen overladen, stevige hit.

Paris Je T' Aime

2006 | Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​Liechtenstein 2006. Drama van Olivier Assayas, Frédéric Auburtin, Gurinder Chadha, Sylvain Chomet en Ethan Coen.

Twintig vermaarde regisseurs uit alle windstreken maakten een vijf minuten durend, in Parijs gesitueerd filmpje over de liefde. De meesten doen wat ze meestal doen, maar dan in het kort. Paris je t'aime is soms heel leuk, een enkele keer ontroerend, dan weer bar en boos, en de som der delen is niet meer dan het geheel.

Last Holiday

2006 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2006. Drama van Wayne Wang. Met o.a. Queen Latifah, LL Cool J, Gérard Depardieu, Timothy Hutton en Alicia Witt.

Voormalig rapper Queen Latifah heeft zich, vooral na haar Oscargenomineerde rol in Chicago, ontwikkeld tot een gewild actrice. Last Holiday draait dan ook voornamelijk om haar performance. Ze speelt een wat verlegen huismus, die nooit eens voor zichzelf opkomt. Dan hoort ze van haar arts dat ze nog maar kort te leven heeft. Ze koopt van haar spaargeld een ticket naar de plaats waar ze altijd al naar toe wilde: Karlovy Vary in Tsjechië. Daar vindt de vrouw die het verwezenlijken van haar dromen altijd uitstelde, eindelijk de nodige levenslust, waarna al haar problemen op voorspelbare wijze worden opgelost.

Les rois maudits

2005 |

Frankrijk​/​​Italië 2005. Josée Dayan. Met o.a. Gérard Depardieu en Jeanne Moreau.

Voormalig rapper Queen Latifah heeft zich, vooral na haar Oscargenomineerde rol in Chicago, ontwikkeld tot een gewild actrice. Last Holiday draait dan ook voornamelijk om haar performance. Ze speelt een wat verlegen huismus, die nooit eens voor zichzelf opkomt. Dan hoort ze van haar arts dat ze nog maar kort te leven heeft. Ze koopt van haar spaargeld een ticket naar de plaats waar ze altijd al naar toe wilde: Karlovy Vary in Tsjechië. Daar vindt de vrouw die het verwezenlijken van haar dromen altijd uitstelde, eindelijk de nodige levenslust, waarna al haar problemen op voorspelbare wijze worden opgelost.

Je préfère qu'on reste amis

2005 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 2005. Komedie van Olivier Nakache en Eric Toledano. Met o.a. Jean-Paul Rouve, Gérard Depardieu en Annie Girardot.

Sinds zijn scheiding twee jaar geleden heeft Claude geen vrouw meer ontmoet, hij is daar eenvoudig te verlegen voor. Op de bruiloft van zijn broer raakt hij aan de praat met de charmeur Serge en die geeft hem een goede tip. Loop alle bruiloften van wildvreemde mensen af en je ontmoet vanzelf de vrouw van je dromen!

Warum Salieri, Signora Bartoli?

2004 | Muziek

Frankrijk 2004. Muziek van Yves Angelo. Met o.a. Gérard Depardieu en Cecilia Bartoli.

Sinds zijn scheiding twee jaar geleden heeft Claude geen vrouw meer ontmoet, hij is daar eenvoudig te verlegen voor. Op de bruiloft van zijn broer raakt hij aan de praat met de charmeur Serge en die geeft hem een goede tip. Loop alle bruiloften van wildvreemde mensen af en je ontmoet vanzelf de vrouw van je dromen!

RRRrrrr!!!

2004 | Komedie

Frankrijk 2004. Komedie van Alain Chabat. Met o.a. Alain Chabat, Maurice Barthelemy, Elise Larnicol, Marina Foïs en Pef Martin Laval.

Franse humor over holbewoners

Les temps qui changent

2004 | Romantiek, Drama

Frankrijk 2004. Romantiek van André Téchiné. Met o.a. Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Malik Zidi, Gilbert Melki en Lubna Azabal.

Vijftiger Antoine (Depardieu) heeft zich in drie decennia opgewerkt tot een vermogende man. Het enige wat hij werkelijk begeert is zijn liefde van toen, Cécile (Deneuve). Hij gelooft in de Eeuwige Liefde maar treft in Tanger - haar woonplaats - een vrouw die de schijnzekerheid van baan en gezin niet lichtzinnig opgeeft voor zijn romantische ideaal. De thuiskomst van haar zoon (Zidi) gooit extra roet in het eten. Regisseur Téchiné (Les roseaux sauvages) vlecht ogenschijnlijk nodeloze terzijdes over religie, familie, politiek en seksualiteit in een wonderlijk coherent verhaal over wilskracht, rusteloosheid en tederheid. Overtuigend samenspel van oudgedienden Depardieu en Deneuve.

La femme musketeer

2004 |

Kroatië​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 2004. Steve Boyum. Met o.a. Gérard Depardieu, Nastassja Kinski en Michael York.

Het is 1660. De inwoners van Frankrijk zijn verdeeld: er zijn aanhangers van kerk en staat, de kardinaal en de koning, en zij hebben elk hun eigen leger. De kardinaal heeft zijn bewakers en de koning beschikt over musketiers. Eén van de musketiers neemt een bijzondere positie in. Zij combineert de edele trekken van haar aantrekkelijke moeder met de uitzonderlijke schermkwaliteiten van haar vader, Frankrijks beroemdste musketier. Haar naam is Valerie D'Artagnan. Zij krijgt de kans om als eerste vrouwelijke musketier aan het hof te dienen en vertrekt naar Parijs. Al snel wordt ze op een speciale missie gezonden. Ze moet de aanstaande bruid van de koning uit handen van ontvoerders redden, maar al snel blijkt dat er veel meer op het spel staat voor de koning dan alleen het verlies van zijn aanstaande. Het complot dat zich dan ontvouwt kan alleen op de klassieke musketierwijze worden opgelost: Eén voor allen en allen voor één!

36 Quai des Orfèvres

2004 | Thriller, Misdaad

Frankrijk 2004. Thriller van Olivier Marchal. Met o.a. Daniel Auteuil, Gérard Depardieu, André Dussollier en Valeria Golino.

In Parijs worden op brute wijze overvallen op geldtransporten gepleegd. De doorgewinterde politiemannen Vrinks (Auteuil) en Klein (Depardieu), die beiden in de race zijn voor een promotie, onderzoeken de zaak. Eens kenden ze elkaar goed, maar van de oude vriendschap is weinig over. Meer nog dan een politiethriller is 36 Quai des Orfèvres een fascinerend acteergevecht tussen twee veteranen. Auteuil fronst en loenst dat het een aard heeft, en Depardieu liet een dun snorretje staan dat al snel lijkt op te lossen onder zijn acteergeweld. Depardieu wint uiteindelijk, met een haarlengte verschil.

Ruby & Quentin

2003 | Komedie, Misdaad

Frankrijk​/​​Italië 2003. Komedie van Francis Veber. Met o.a. Gérard Depardieu, Jean Reno, André Dussollier, Jean-Pierre Malo en Richard Berry.

Melige en aanstekelijke gangsterkomedie, met Gérard Depardieu als domme en Jean Reno als slimme boef.

Nathalie

2003 | Drama, Erotiek

Frankrijk​/​​Spanje 2003. Drama van Anne Fontaine. Met o.a. Fanny Ardant, Emmanuelle Béart, Gérard Depardieu, Judith Magre en Wladimir Yordanoff.

Gecompliceerd Frans relatiedrama: gyneacologe Catherine (Ardant) vraagt prostituee Marlène (Béart) om tegen betaling contact te leggen met haar vreemdgaande man Bernard (Depardieu). Na afloop moet Marlène - die zich voor deze gelegenheid Nathalie laat noemen - verslag doen van de manier waarop Bernard avances maakt. Het scenario bevat naast de hoer en de bedrogen echtgenote nog enkele andere vrouwen. Maar die staalkaart van vrouwenrollen blijft geconstrueerd en staat een meeslepend verloop in de weg. De verrassend bedoelde ontknoping, die zich snel en gemakkelijk laat raden, helpt ook niet.

Crime Spree

2003 | Komedie, Misdaad, Actiefilm

Canada​/​​Verenigd Koninkrijk 2003. Komedie van Brad Mirman. Met o.a. Gérard Depardieu, Harvey Keitel, Johnny Hallyday, Renaud en Stéphane Freiss.

Een paar Franse criminelen moeten iets goed maken met hun baas en worden voor een 'klusje' naar Chicago gestuurd. Daar weten ze binnen de kortste keren zowel de plaatselijke maffia als de FBI achter zich aan te krijgen. Behoorlijke geslaagde misdaadkomedie waarin dankbaar gebruik wordt gemaakt van zwaargewichten Depardieu en Keitel en ook nog aardige rollen zijn weggelegd voor de Franse rocksterren Johnny Hallyday en Renaud. Grapjes over incompetente misdadiger worden vanzelfsprekend afgewisseld met cultureel gebekvecht over Fransen en Amerikanen. Debuterend regisseur Mirman schreef eerder de scripts van onder meer Body of Evidence (dat geval met Madonna) en Highlander III.

Ruy Blas

2002 | Romantiek, Avonturenfilm, Historische film, Drama

Frankrijk 2002. Romantiek van Jacques Weber. Met o.a. Carole Bouquet, Gérard Depardieu, Jacques Weber, Jacques Sereys en Anne Suarez.

Een paar Franse criminelen moeten iets goed maken met hun baas en worden voor een 'klusje' naar Chicago gestuurd. Daar weten ze binnen de kortste keren zowel de plaatselijke maffia als de FBI achter zich aan te krijgen. Behoorlijke geslaagde misdaadkomedie waarin dankbaar gebruik wordt gemaakt van zwaargewichten Depardieu en Keitel en ook nog aardige rollen zijn weggelegd voor de Franse rocksterren Johnny Hallyday en Renaud. Grapjes over incompetente misdadiger worden vanzelfsprekend afgewisseld met cultureel gebekvecht over Fransen en Amerikanen. Debuterend regisseur Mirman schreef eerder de scripts van onder meer Body of Evidence (dat geval met Madonna) en Highlander III.

Napoléon

2002 | Drama, Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Historische film

Duitsland​/​​Italië​/​​Canada​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Drama van Yves Simoneau. Met o.a. Christian Clavier, Isabella Rossellini, Gérard Depardieu, John Malkovich en Heino Ferch.

Serie over het leven van Napoleon. Voor het eerst wordt hij afgebeeld als een man van vlees en bloed, een soldaat, politicus en idealist tegelijk. Hij plaatste zichzelf boven andere mensen en transfomeerde zichzelf in een mythe. De kijker ziet hoe hij omging met macht, vrouwen en zijn veeleisende Corsicaanse familie.

I Am Dina

2002 |

Zweden​/​​Finland​/​​Noorwegen​/​​Duitsland​/​​Denemarken 2002. Ole Bornedal. Met o.a. Gérard Depardieu, Christopher Eccleston en Pernilla August.

Na een tragisch ongeval in haar jeugd en met de onverschillige aanwezigheid van haar vader groeit Dina uit tot een eigengereide vrouw in Noorwegen rond 1860. Visueel stijlvolle bewerking van de roman Dina’s Book van Herbjørg Wassmo neemt ons mee naar ruige natuur met fjorden, waar Dina op eigen wijze haar leven inricht en met mannen omgaat. Engels gesproken drama met een internationale cast: de Britse Eccleston speelt een Rus, Mads Mikkelsen heeft een bijrol. Veel onderscheidingen, waaronder voor de Zweedse hoofdrolspeelster Bonnevie.

Astérix & Obélix: Mission Cléopâtre

2002 | Komedie, Familiefilm

Frankrijk​/​​Duitsland 2002. Komedie van Alain Chabat. Met o.a. Gérard Depardieu, Christian Clavier, Monica Bellucci, Alain Chabat en Jamel Debbouze.

De beeldschone Cleopatra (Bellucci) wedt met Caesar (scenarist/regisseur Chabat zelf) dat ze in drie maanden een paleis kan oprichten. Architect Numérobis ziet het niet gebeuren en roept de hulp in van Asterix & Obelix (Clavier en Depardieu) en hun vermaarde brouwer Panoramix. Cleopatra's vaste architect Amonbofis voelt zich gepasseerd en probeert de bouw te saboteren. Een magnifieke en peperdure productie, gebaseerd op de strip Astérix et Cléopâtre, en voorzien van leuke extra's als een dansnummer op 'Walk like an Egyptian'. Vervolg op het kassucces Astérix et Obélix contre César uit 1999.

Aime ton père

2002 | Drama

Frankrijk​/​​Canada​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Zwitserland 2002. Drama van Jacob Berger. Met o.a. Gérard Depardieu, Guillaume Depardieu, Sylvie Testud, Julien Boisselier en Noémie Kocher.

Een vlaag van latent sadisme of een geïnspireerde coup? Dat is de vraag die men zich kan stellen bij het casten van vader en zoon Depardieu in een film over een rotte vader-zoonrelatie. Pa is een egocentrisch en gevierd auteur die per motor zijn Nobelprijs voor de Literatuur gaat ophalen. Hij krijgt een ongeluk en vervolgens de boemerang van zijn gebrekkige vaderschap op de neus: zoonlief gijzelt papa. Met de zus/dochter (een giftig acterende Testud) doet het disfunctionele-familiedrama er nog een zwartgallige schep bovenop. Bergers deels autobiografische afrekening is intens gespeeld, maar zoveel bitter ressentiment vraagt enig incasseringsvermogen.

Vidocq

2001 | Mysterie, Horror, Fantasy, Misdaad, Thriller

Frankrijk 2001. Mysterie van Pitof. Met o.a. Gérard Depardieu, Guillaume Canet, Inés Sastre, André Dussollier en Edith Scob.

Fantasievol vermaak over een markant figuur uit de Franse geschiedenis, Eugène François Vidocq (1775-1857). Deze Vidocq bindt de strijd aan met een duivels monster. Het verhaal is niet al te boeiend, het zijn vooral de dromerige belden die indruk maken.

Les misérables

2001 | Drama, Historische film, Actiefilm

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Spanje​/​​Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 2001. Drama van Josée Dayan en Lewis Milestone. Met o.a. Gérard Depardieu, John Malkovich, Virginie Ledoyen, Christian Clavier en Enrico LoVerso.

Miniserie in vier delen met mooie hoofdrollen, bewerking van de beroemde gelijknamige roman van Victor Hugo uit 1862. Depardieu kruipt in de huid van Jean Valjean, de ex-gevangene die zijn leven betert, maar desondanks 17 jaar lang door de Franse justitie wordt achtervolgd. Malkovich speelt de rol van Javert en Moreau is een ideale Moeder Innocence.

Le placard

2001 | Komedie, Drama

Frankrijk 2001. Komedie van Francis Veber. Met o.a. Daniel Auteuil, Gérard Depardieu, Michel Aumont, Thierry Lhermitte en Michèle Laroque.

In Le placard van scenarist/regisseur Veber (La Cage aux Folles) doet een heteroseksuele man zich voor als homo. De man, accountant François (Auteuil), voelt zich daartoe genoodzaakt. Hij wordt door zijn ex, zijn zoon en zijn collega's gezien als een onopmerkelijke niemand met wie je geen rekening hoeft te houden. Het condooms fabricerende bedrijf waar hij werkt wil hem na twintig werkjaren zomaar ontslaan, maar, zo adviseert zijn buurman (Aumont) hem wijselijk, 'als men denkt dat je homoseksueel bent, zal men daarvan afzien uit angst voor aantijgingen van seksuele discriminatie'. Le placard is een farce, maar wel een intelligente, met een cast van Franse topacteurs.

Vatel

2000 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​België 2000. Drama van Roland Joffé. Met o.a. Gérard Depardieu, Uma Thurman, Tim Roth, Julian Glover en Julian Sands.

Engels gesproken Europudding met Hollywood-slagroom. April 1671: op zijn Château de Chantilly geeft de berooide Prince de Condé een driedaags feest met bacchanaal om bij Louis XIV naar een generaalspost te hengelen. In deze prerevolutionaire hogedrukpan leidt chefkok-meesterpatissier François Vatel de forse keukenbrigade. Helaas kan ook Depardieu als gedoemde perfectionist-cuisinier de stoofpot van 36 miljoen dollar niet laten smaken. Diverse muzikale anachronismen, een potsierlijke Julian Sands als Zonnekoning en schmierkeizer Roth wekken vooral de lachlust op. Toegegeven: de dis wordt oogverblindend mooi geserveerd. César voor Beste Decors.

102 Dalmatians

2000 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 2000. Komedie van Kevin Lima. Met o.a. Glenn Close, Gérard Depardieu, Ioan Gruffudd, Alice Evans en Tim McInnerny.

Aan het einde van 101 Dalmatians belandde Cruella de Vil in de gevangenis, vanwege haar wrede dierenbeulschap. In de nor werd ze behandeld door psychiater Dr. Pavlov en inmiddels zou ze echt nooit meer een jas van dalmatiër-bont willen hebben, zegt ze. Dus mag ze op borgtocht vrij. Dat gaat fout. Gelukkig krijgen de pups hulp van Cruella's reclasseringsambtenaar Chloe (Alice Evans), een asielmanager (Gruffudd) en een papegaai (die denkt dat-ie een rottweiler is). De voorganger was leuker en de oorspronkelijke animatiefilm uit 1961 was nog veel beter. Maar de kostuums zijn mooi en werden genomineerd voor een Oscar.

Un pont entre deux rives

1999 | Romantiek, Drama

Frankrijk 1999. Romantiek van Gérard Depardieu en Frédéric Auburtin. Met o.a. Carole Bouquet, Gérard Depardieu, Charles Berling, Stanislas Crevillen en Dominique Reymond.

Knap werk van en met Depardieu als werkloze metselaar in het Normandië van de jaren '60. Het gezin dient gevoed dus accepteert hij een klus - bouwen aan een brug - ver van huis. Het zwakke vlees dient eveneens gevoed lijkt de boodschap want vrouwlief (Bouquet) accepteert tegelijkertijd de avances van man-van-de-wereld (Berling), toevallig een ingenieur van dezelfde brug. Een eenvoudig verhaal dat wordt gedomineerd door het grenzeloze acteertalent van de spelers. Gebaseerd op het boek van Alain Leblanc. (VM/VPRO Gids)

Les Acteurs

1999 | Drama

Verenigde Staten 1999. Drama van Bertrand Blier. Met o.a. Pierre Arditi, Josiane Balasko, Jean-Paul Belmondo, François Berléand en Dominique Blanc.

Knap werk van en met Depardieu als werkloze metselaar in het Normandië van de jaren '60. Het gezin dient gevoed dus accepteert hij een klus - bouwen aan een brug - ver van huis. Het zwakke vlees dient eveneens gevoed lijkt de boodschap want vrouwlief (Bouquet) accepteert tegelijkertijd de avances van man-van-de-wereld (Berling), toevallig een ingenieur van dezelfde brug. Een eenvoudig verhaal dat wordt gedomineerd door het grenzeloze acteertalent van de spelers. Gebaseerd op het boek van Alain Leblanc. (VM/VPRO Gids)

Bérénice

1999 | Drama

Frankrijk 1999. Drama van Jean-Daniel Verhaeghe. Met o.a. Carole Bouquet, Gérard Depardieu, Jacques Weber, Isabel Otero en Hugues Quester.

Knap werk van en met Depardieu als werkloze metselaar in het Normandië van de jaren '60. Het gezin dient gevoed dus accepteert hij een klus - bouwen aan een brug - ver van huis. Het zwakke vlees dient eveneens gevoed lijkt de boodschap want vrouwlief (Bouquet) accepteert tegelijkertijd de avances van man-van-de-wereld (Berling), toevallig een ingenieur van dezelfde brug. Een eenvoudig verhaal dat wordt gedomineerd door het grenzeloze acteertalent van de spelers. Gebaseerd op het boek van Alain Leblanc. (VM/VPRO Gids)

Balzac

1999 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1999. Drama van Josée Dayan. Met o.a. Gérard Depardieu, Jeanne Moreau, Fanny Ardant, Virna Lisi en Katja Riemann.

Prestigieuze en door de Académie Balzac hemelhooggeprezen biopic van Balzac concentreert zich vooral op zijn literaire activiteiten en de vrouwen in zijn leven. De schrijver van 'Eugénie Grandet', 'Le Père Goriot' en 'Le Colonel Chabert' die is begonnen als een mislukte zakenman, houdt van het leven, van luxe, van mooie kleren, en vooral van vrouwen. De 'lastigste' vrouw in zijn leven, is zijn moeder Charlotte-Laure (Jeanne Moreau). Zij beschouwt haar zoon als een nietsnut, een dromer en een mislukkeling. Balzacs eerste liefde, in 1820, is Madame de Berny (gespeeld door de Italiaanse actrice Virna Lisa), die 20 jaar ouder is dan hij. Zij is een soort moederfiguur die hem volop steunt in zijn literaire ambities. Balzac flirt ondertussen ook met de jonge Laure d'Abrantès (Katja Riemann). Maar zijn grote liefde was de getrouwde Poolse gravin Evelyne Hanska (Fanny Ardant). Het scenario van Balzac werd geschreven door Didier Decoin, die eerder tekende voor Le Comte de Monte Cristo en Les Misérables, tv-series waarin hoofdrolspeler Gérard Depardieu ook acte de présence gaf.

Astérix et Obélix contre César

1999 | Komedie, Avonturenfilm

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Italië 1999. Komedie van Claude Zidi. Met o.a. Gérard Depardieu, Christian Clavier, Roberto Benigni, Gottfried John en Michel Galabru.

Belastinginner Incorruptus doet goede zaken in Gallië maar krijgt geen cent los in het dorp van Asterix en Obelix (Christian Clavier en Gérard Depardieu). Hoogste tijd voor Caesar om zelf een kijkje te nemen. Zijn plan is om de druïde en de permanent gedrogeerde Obelix te ontvoeren zodat de Galliërs het zonder toverdrank moeten stellen. De listige Destructivus (Roberto Benigni) staat de veldheer bij. Een zeer vermakelijke film die het bronmateriaal eer aandoet. In 1999 goed voor een verdubbeling van het jaarlijkse bioscoopbezoek in Frankrijk.

The Man in the Iron Mask

1998 | Avonturenfilm, Historische film, Fantasy, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1998. Avonturenfilm van Randall Wallace. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Jeremy Irons, John Malkovich, Gabriel Byrne en Anne Parillaud.

Gelikte avonturenfilm rond Louis XIV die zijn tweelingbroer (tweemaal DiCaprio) verborgen houdt uit angst de troon te verliezen. Wallace (scenarist van Braveheart) buit het talent van zijn cast niet uit. DiCaprio, van wiens Titanic-hype de film profiteerde, kreeg de Razzie Award voor 'slechtste filmkoppel' voor zijn dubbelrol. Het scenario is van debuterend regisseur Wallace, die de oorspronkelijke roman van Alexandre Dumas père vrijelijk bewerkte. Irons, Malkovich en Depardieu treden aan als drie gepensioneerde musketiers.

Le comte de Monte-Cristo

1998 | Avonturenfilm, Actiefilm, Historische film

Frankrijk 1998. Avonturenfilm van Josée Dayan. Met o.a. Gérard Depardieu, Ornella Muti, Jean Rochefort, Pierre Arditi en Sergio Rubini.

Gelikte avonturenfilm rond Louis XIV die zijn tweelingbroer (tweemaal DiCaprio) verborgen houdt uit angst de troon te verliezen. Wallace (scenarist van Braveheart) buit het talent van zijn cast niet uit. DiCaprio, van wiens Titanic-hype de film profiteerde, kreeg de Razzie Award voor 'slechtste filmkoppel' voor zijn dubbelrol. Het scenario is van debuterend regisseur Wallace, die de oorspronkelijke roman van Alexandre Dumas père vrijelijk bewerkte. Irons, Malkovich en Depardieu treden aan als drie gepensioneerde musketiers.

Le comte de Monte Cristo

1998 | Romantiek, Actiefilm, Avonturenfilm

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1998. Romantiek van Josée Dayan. Met o.a. Jean Rochefort, Ornella Muti, Gérard Depardieu en Sergio Rubini.

Niet alleen in Engeland wordt uitstekend kostuumdrama gemaakt. Dat bewijst Le comte de Monte Cristo, een prestigieuze Franse miniserie in vier delen naar de roman van Alexandre Dumas, met in de hoofdrollen grote namen als Gérard Depardieu, Ornella Muti en Jean Rochefort. Le Comte de Monte Cristo is het verhaal van Edmond Dantès (Depardieu), die in 1815 als jonge kapitein op de grote vaart een veelbelovende carrière voor de boeg heeft. Maar op de avond van zijn verloving met de mooie Mercédès (Muti) wordt hij gearresteerd en kort daarna wegens vermeend Bonapartisme tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Na zijn ontsnappping keert hij terug naar Parijs om - zoals hij het zelf noemt - te verwonderen en te verbazen, om te fascineren en te verwarren. Maar vooral om wraak te nemen op het hooggeplaatste volkje dat hem in het cachot deed belanden.

La parola amore esiste

1998 | Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1998. Romantiek van Mimmo Calopresti. Met o.a. Fabrizio Bentivoglio, Marina Confalone, Emanuela Macchniz, Giovanna Giuliani en Mimmo Calopresti.

Niet alleen in Engeland wordt uitstekend kostuumdrama gemaakt. Dat bewijst Le comte de Monte Cristo, een prestigieuze Franse miniserie in vier delen naar de roman van Alexandre Dumas, met in de hoofdrollen grote namen als Gérard Depardieu, Ornella Muti en Jean Rochefort. Le Comte de Monte Cristo is het verhaal van Edmond Dantès (Depardieu), die in 1815 als jonge kapitein op de grote vaart een veelbelovende carrière voor de boeg heeft. Maar op de avond van zijn verloving met de mooie Mercédès (Muti) wordt hij gearresteerd en kort daarna wegens vermeend Bonapartisme tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld. Na zijn ontsnappping keert hij terug naar Parijs om - zoals hij het zelf noemt - te verwonderen en te verbazen, om te fascineren en te verwarren. Maar vooral om wraak te nemen op het hooggeplaatste volkje dat hem in het cachot deed belanden.

Bimboland

1998 | Komedie, Fantasy, Erotiek

Frankrijk 1998. Komedie van Ariel Zeitoun. Met o.a. Judith Godrèche, Aure Atika, Gérard Depardieu, Sophie Forte en Armelle.

De archeologe Cécile leert van haar buurvrouw Alex hoe zij zich moet optutten om mannen het hoofd op hol te jagen. Als de verleidelijke Brigitte stroopt ze heel wat party's af. Tot haar verrassing wordt haar heimelijke liefde, de archeoloog Laurent, verliefd op haar. In het dagelijkse leven, wanneer zij geen make-up opheeft, herkent hij haar zelfs niet. Na een tijdlang een vermoeiend dubbelleven te hebben geleid, besluit Cécile dat het maar eens uit moet zijn met Laurents voorkeur voor Brigitte

Behind The Mask

1998 | Documentaire

Verenigde Staten 1998. Documentaire van Rob Done. Met o.a. Randall Wallace, Leonardo DiCaprio, Gérard Depardieu, John Malkovich en Jeremy Irons.

De archeologe Cécile leert van haar buurvrouw Alex hoe zij zich moet optutten om mannen het hoofd op hol te jagen. Als de verleidelijke Brigitte stroopt ze heel wat party's af. Tot haar verrassing wordt haar heimelijke liefde, de archeoloog Laurent, verliefd op haar. In het dagelijkse leven, wanneer zij geen make-up opheeft, herkent hij haar zelfs niet. Na een tijdlang een vermoeiend dubbelleven te hebben geleid, besluit Cécile dat het maar eens uit moet zijn met Laurents voorkeur voor Brigitte

XXL

1997 | Romantiek, Komedie

Frankrijk 1997. Romantiek van Ariel Zeitoun. Met o.a. Michel Boujenah, Gérard Depardieu, Elsa Zylberstein, Catherine Jacob en Gina Lollobrigida.

De ondertitel van XXL luidt: 'Een film met grote ideeën', waarop een Franse criticus schreef 'Ja, maar welke ideeën?' Wat precies groot is aan de film en waar de warrige, kluchtige verwikkelingen op slaan, is onduidelijk. Alain denkt geramd te zitten met zijn modewinkel en verloofde in Parijs. De poppen gaan echter aan het dansen vanaf het moment dat de dood van een oude vent allerlei mensen aantrekt, onder wie Jean die er met Alains verloofde vandoor gaat.

She's So Lovely

1997 | Romantiek, Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1997. Romantiek van Nick Cassavetes. Met o.a. Sean Penn, Robin Wright, John Travolta, Harry Dean Stanton en Debi Mazar.

Eddie is grillig, onvoorspelbaar en paranoïde. Hij houdt zielsveel van zijn vrouw Mo, maar hun turbulente relatie eindigt abrupt wanneer hij voor geruime tijd in een psychiatrische kliniek belandt. Jaren later vindt hij Mo in de suburbs waar ze inmiddels een gezinnetje heeft gesticht met haar nieuwe echtgenoot Joey. Scriptlogica dicteert op zo'n moment een spetterende thrillerfinale tussen Eddie en Joey maar dit is een script van vader John Cassavetes (1929-1989) waarin de subjectieve realiteit van de personages regeert. Het volstaat om te zeggen dat de plot de kijker op zijn minst verwonderd zal achterlaten. Penn (gecast door Cassavetes senior voor zijn dood) domineert de film van begin tot einde met zijn adembenemende vermogen om sluimerende waanzin verbaal én non-verbaal over te brengen. De ware mysteries kruipen in She's so Lovely niet weg in het donker maar houden zich schuil in het licht.

Cannes... les 400 coups

1997 | Documentaire

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Zwitserland 1997. Documentaire van Gilles Nadeau. Met o.a. Georges Cravenne, Louisette Fargette, Roger Vadim, Claudia Cardinale en Henri Alekan.

Een overzicht van vijftig jaar Festival van Cannes, beginnende met de valse start in 1939, om dan over te schakelen op het echte eerste festival van 20 september tot en met 5 oktober 1946. De vele documentaire beelden met beroemde vedetten van destijds die langs de Croisette paraderen worden afgewisseld met interviews met de groten van vandaag. Er wordt natuurlijk aandacht besteed aan het afgebroken festival van 1968, dat als gevolg had dat nevenmanifestaties als [KL]La quainzaine des r[KA1]ealisateurs[KLE] en [KL]La semaine de la critique[KLE] het levenslicht zagen. Tevens worden fragmenten getoond uit films die hun loopbaan startten in Cannes, evenals beelden van enkele prijsuitreikingen. Het geheel zit eerder rommelig in elkaar en werd duidelijk vlug gemonteerd (door Martine Evin) om de concurrenten voor te zijn. Michel Pascal en Nadeau schreven het scenario. Pascal stond tevens in voor de commentaar en de interviews. Achter de camera stonden Jean-Claude Lemercier, Jacques Pamart en Gorka Sistiaga.

Unhook the Stars

1996 | Drama, Komedie

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1996. Drama van Nick Cassavetes. Met o.a. Gena Rowlands, Marisa Tomei, Gérard Depardieu, Jake Lloyd en Moira Kelly.

Ontroerend eerste werk van Cassavetes (zoon van in 1989 overleden John) is een stervehikel voor zijn moeder Rowlands. Zij speelt de kloeke hen die voor iedereen altijd klaar staat, maar uiteindelijk beseft dat een leven niet kan bestaan uit louter geven. Prachtige momenten tussen Rowlands en haar buurjongetje Jake Lloyd en een kort optreden van Depardieu als joviale vrachtwagenchauffeur. Cassavetes maakte vervolgens het veel rauwere She´s So Lovely.

Le plus beau métier du monde

1996 | Komedie, Familiefilm

Frankrijk 1996. Komedie van Gérard Lauzier. Met o.a. Gérard Depardieu, Michèle Laroque, Souad Amidou, Ticky Holgado en Guy Marchand.

Ontroerend eerste werk van Cassavetes (zoon van in 1989 overleden John) is een stervehikel voor zijn moeder Rowlands. Zij speelt de kloeke hen die voor iedereen altijd klaar staat, maar uiteindelijk beseft dat een leven niet kan bestaan uit louter geven. Prachtige momenten tussen Rowlands en haar buurjongetje Jake Lloyd en een kort optreden van Depardieu als joviale vrachtwagenchauffeur. Cassavetes maakte vervolgens het veel rauwere She´s So Lovely.

Joseph Conrad's The Secret Agent

1996 | Historische film, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1996. Historische film van Christopher Hampton. Met o.a. Bob Hoskins, Patricia Arquette, Gérard Depardieu, Robin Williams en George Spelvin.

Joseph Conrad's 'The Secret Agent' bleek moeilijk te verfilmen. Door Hampton (Carrington) tenminste. Londen wordt gepast claustrofobisch in beeld gebracht, maar de film is niet spannend of dramatisch genoeg. Gezien de capabele acteurs op de lijst wil dat wat zeggen over de plot. Meneer Verloc (Bob Hoskins) is een Russische contraspion in Londen anno 1890. Om de Russische anarchisten in diskrediet te brengen moet Verloc een bomaanslag plegen.

Bogus

1996 | Komedie, Familiefilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1996. Komedie van Norman Jewison. Met o.a. Whoopi Goldberg, Gérard Depardieu, Haley Joel Osment, Andrea Martin en Denis Mercier.

Zevenjarige koter Albert (ster in de dop Osment) verliest zijn moeder en belandt bij moeders adoptiezus Harriet (Goldberg). Zij is een koele zakenvrouw zonder enig moederlijk instinct. Bij gebrek aan warmte valt Albert terug op een sympathieke vent die hij heeft ontmoet in een kleurboek, de (denkbeeldige?) Fransman Bogus (Depardieu). De filmmakers wedden op twee paarden: het helingsproces van Albert en het ontdooien van Harriet. Door gebrek aan focus komen beide matig uit de verf, ondanks het sterke acteerwerk. Het winnende paard is Depardieu die met zijn typerende geestdrift een fantastische, warmbloedige joker neerzet.

Élisa

1995 | Drama

Frankrijk 1995. Drama van Jean Becker. Met o.a. Vanessa Paradis, Gérard Depardieu, Clotilde Courau, Sekkou Sall en Florence Thomassin.

Nadat haar moeder zelfmoord pleegde bracht Marie (Paradis) jaren door in een treurig weeshuis, sloot zich later in de straten van Parijs aan bij een bende boefjes, en besluit op zeventienjarige leeftijd op zoek te gaan naar haar vader (Depardieu) om eens een flink appeltje met hem te schillen; was hij immers niet in hoge mate verantwoordelijk voor de dood van haar moeder? Sterk acteerwerk van Paradis, Depardieu en de anderen zorgt dat Élisa blijft boeien. Regisseur Becker maakte in 1983 L'été meurtrier, waarin Isabelle Adjani ook al op zoek ging naar het verleden.

Les anges gardiens

1995 | Actiefilm, Komedie, Fantasy

Frankrijk 1995. Actiefilm van Jean-Marie Poiré. Met o.a. Gérard Depardieu, Christian Clavier, Eva Grimaldi, Yves Rénier en Alexandre Eskimo.

Antoine Carco (Depardieu) is de eigenaar van een goedlopende topless-tent vol valse glitter. Een vriend ligt op sterven en Carco belooft hem naar Hong Kong te gaan om zijn zoon Bao naar Frankrijk te halen en hem bij zijn moeder te brengen; ook moet hij $ 40 miljoen meenemen, die zijn vriend aan de Chinese maffia ontfutseld heeft.

Le hussard sur le toit

1995 | Historische film, Avonturenfilm, Drama, Romantiek

Frankrijk 1995. Historische film van Jean-Paul Rappeneau. Met o.a. Olivier Martinez, Juliette Binoche, Pierre Arditi, François Cluzet en Gérard Depardieu.

Ten tijde van de release de duurste film ooit gemaakt in Frankrijk, dit historische melodrama van Cyrano de Bergerac-regisseur Rappeneau. De film speelt zich af in 1832. Napoleon is van het toneel en er heerst een machtsvacuüm in Frankrijk, dat bovendien geteisterd wordt door verschrikkelijke cholera-epidemieën. Dit is het decor van een onmogelijke liefdesgeschiedenis tussen een Italiaanse avonturier (Martinez) en een getrouwde Franse adellijke dame (Binoche). Mooie mensen, fraaie kostuums, prachtige landschappen, aangrijpende beelden van de cholera-patiënten en -slachtoffers, maar Martinez slaagt er niet in om de film een ziel te geven.

Le garçu

1995 | Drama

Frankrijk 1995. Drama van Maurice Pialat. Met o.a. Elisabeth Depardieu, Fabienne Babe, Dominique Rocheteau, Antoine Pialat en Géraldine Pailhas.

Le Garcu heeft iets weg van een 'home movie' op bioscoopformaat, een ogenschijnlijke willekeurig gemonteerde compilatie van fascinerende 'tranches de vie' uit het leven van een gescheiden stel (Depardieu en Palhas) en hun 4-jarige spruit ('gespeeld' door het zoontje van de regisseur). Pialat wekt met zijn bijna documentaire stijl van filmen de suggestie dat de alledaagse werkelijkheid -het 'gewone leven' buiten beeld- even belangrijk is als 'het verhaal' in de film. Een van de centrale gebeurtenissen uit Le Garcu -de dood van Depardieu's vader (gespeeld door Claude Davy)- wordt al even 'alledaags' in beeld gebracht: geen emotionele close-ups van een stervende man maar een paar op afstand gefilmde -hier en daar bijna tragikomische- scenes waarin een zenuwachtige Depardieu soms moeite heeft om z'n lachen in te houden.

Una pura formalità

1994 | Misdaad, Drama, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1994. Misdaad van Giuseppe Tornatore. Met o.a. Gérard Depardieu, Roman Polanski, Sergio Rubini, Nicola Di Pinto en Tano Cimarosa.

Ergens midden in een bos, in een bouwvallig en sprookjesachtig politiebureau, worden twee onafscheidelijke personages met elkaar geconfronteerd: een politiecommissaris en een verdachte. De laatste, Onoff (Depardieu), doet zich voor als schrijver en is in de regen betrapt zonder papieren. De commissaris (Polanski), die het werk van Onoff uit zijn hoofd kent, ondervraagt hem streng, maar dit blijkt schijn te zijn.

My Father, The Hero

1994 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1994. Komedie van Steve Miner. Met o.a. Gérard Depardieu, Katherine Heigl, Dalton James, Lauren Hutton en Faith Prince.

De veertien-jarige Heigl heeft er weinig trek in om twee weken met haar vader, Depardieu, door te brengen op een tropisch eiland. Eenmaal daar aangekomen ontmoet ze echter James, een aantrekkelijke jongeman die haar hartje in vuur en vlam zet. Vastbesloten indruk op hem te maken, doet ze net alsof ze een mondain leven leidt en beweert ze dat haar vader niet alleen haar minnaar is, maar ook een internationale spion. Nutteloze remake van de Franse film MON PÈRE, CE HÉROS uit 1991, met een Depardieu die pijnlijk veel moeite heeft met het Engels. Het spirituele van de originele film is hier totaal afwezig. Wat resteert is de frisheid van Heigl en de charme van Hutton als haar moeder. Het scenario werd veramerikaniseerd door Francis Veber en Charlie Peters. Fotografie van Daryn Okada.

Les cent et une nuits de Simon Cinéma

1994 |

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1994. Agnès Varda. Met o.a. Michel Piccoli, Marcello Mastroianni, Henri Garcin, Julie Gayet en Mathieu Demy.

Ter gelegenheid van Honderd Jaar Film maakte Varda een compilatie in combinatie met een filmverhaal met gastoptredens. Piccoli is de honderd jaar oude monsieur Simon Cin[KA1]ema, die een eenzaam bestaan voert in zijn kasteel. Hij is aan zijn rolstoel gekluisterd. Jonge schoonheid Gayet, studente aan de filmacademie wordt door hem ingehuurd om gedurende 101 dagen, telkens een dagje te besteden aan zijn herinneringen en bespiegelingen. Ze wordt overrompeld door alles wat met film te maken heeft: posters, memorabilia, (korte en lange) filmfragmenten (w.o. L`AGE D`OR, LADRI DI BICICLETTI, THE THIEF OF BAGDAD, ORPH[KA1]EE, UN CHIEN ANDALOU, THE WIND uit 1928, etc. etc.). Zijn vriend is Mastroianni, Garcin is zijn butler, Demy (de zoon van Varda en Jacques Demy) een produktie-assistent, die een romance beleeft met Gayet. Tot en met de naam op de credits van Schygulla langere optredens van de `acteur of actrice van de dag` en erna (vanaf Azema tot en met Toscan Du Plantier) cameo's, de z.g. 'steelse en stralende verschijningen'. Muziek van o.a. Max Steiner, Bernard Herrmann, Maurice Jarre, Michel Legrand, George Delarue, Francis Lai en Henri Mancini. Varda heeft in de prent al haar passie voor- en al haar ervaring met het filmvak gestopt van de laatste veertig jaar. Haar keuze is typisch continentaal Europees en zal bij haar eigen landgenoten de hartstochten het meeste doen oplaaien, al kan geen enkele cinefiel om dit eerbetoon aan de Tiende Muze heen. Camerawerk van Eric Gautier.

Le colonel Chabert

1994 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Frankrijk 1994. Drama van Yves Angelo. Met o.a. Gérard Depardieu, Fanny Ardent, Fabrice Luchini, André Dussollier en Daniel Prévost.

Gesitueerd begin 1800. De titelpersonage komt uit een tehuis voor vondelingen in Parijs, neemt dienst in het leger van de Republiek, huwt met een jonge vrouw, verdient zijn strepen aan het front, wordt kolonel en blijft voor dood liggen tijdens de slag van Eylau. Hij ontwaakt tussen de lijken, is zijn geheugen kwijt, wordt door boeren opgevangen en door een arts verzorgd, en krijgt langzamerhand zijn geheugen terug.

La machine

1994 | Sciencefiction, Thriller

Frankrijk​/​​Duitsland 1994. Sciencefiction van François Dupeyron. Met o.a. Gérard Depardieu, Nathalie Baye, Didier Bourdon, Natalie Woerner en Erwan Baynaud.

Psychiater Depardieu heeft een fantastische machine uitgedokterd, waarmee hij delen van het brein van twee personen kan verwisselen. Hij wil in de geest van een psychopaat dringen om uit te zoeken hoe de hersenen van een maniakale moordenaar werken. Zijn keuze valt op Bourdon, een man met een moedercomplex die al drie vrouwen heeft gedood. Mislukt als SF, mislukt als thriller en mislukt als analyse van de psyche van een seriemoordenaar. De acteurs presteren ver beneden de middelmaat, en deze film is hun talent niet waardig. Dupeyron schreef zelf het voorspelbare, onbenullige en stroeve scenario, dat onaf lijkt. Dietrich Lochmann stond achter de camera. Dolby Stereo.

Hélas pour moi

1993 | Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 1993. Drama van Jean-Luc Godard. Met o.a. Gérard Depardieu, Laurence Masliah, Bernard Verley, Jean-Louis Loca en François Germond.

Godard brengt een fabel waarin hij zich laat kennen als gelegenheidstheoloog. Hij baseert zich op een tekst van Giacomo Leopardi waarin de Schepper zijn bezorgdheid uit voor het onheil dat de mensen aanrichten (o.a. oorlog). Plus een legende die door zowel Plato als Molière, Kleist en Giraudoux zijn omgewerkt tot een toneelstuk waarin God de wens uitdrukt de menselijke emoties aan den lijve te ondervinden. Het verhaal navertellen is onmogelijk. Godard voelt zich als 'genie' veel te ver gevorderd om zich nog bezig te houden met zoiets banaals als een storyline. De film richt zich dan ook uitsluitend tot de liefhebbers en kenners van deze cineast, daar anderen onmogelijk zullen doordringen in dit intellectualistische universum, dat in beeld gebracht werd door Caroline Champetier, muzikaal omlijst door werk van o.a. Bach en Darling.

Germinal

1993 | Drama

Frankrijk​/​​België​/​​Italië 1993. Drama van Claude Berri. Met o.a. Gérard Depardieu, Jean Carmet, Renaud, Judith Henry en Jean-Roger Milo.

Na Albert Capellani (1913) en Yves Allégret (1963) waagde ook Claude Berri zich aan de verfilming van Zola's gelijknamige roman over de kommervolle arbeidsomstandigheden van mijnwerkers in het laat negentiende-eeuwse Frankrijk. De nuances uit Zola’s verhaal zijn in Berri's peperdure productie ver te zoeken. De meeste personages zijn weinig meer dan karikaturen waaraan de solide spelende acteurs te weinig eer konden behalen. Depardieu speelt een tekortgedane mijnwerker voor wie de maat nu echt vol is. Cameraman en inmiddels ook regisseur Yves Angelo deed vooral z'n best bij het in beeld brengen van de frequent langsmarcherende 'verworpenen der aarde'.

François Truffaut : Portraits volés

1993 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1993. Documentaire van Serge Toubiana en Michel Pascal. Met o.a. Gérard Depardieu, Eva Truffaut, Claude Chabrol, Jean-Louis Richard en Jean Gruault.

Degelijk portret van de grote regisseur Fran[KA10]cois Truffaut (1932-1984) waarin alle aspecten van zijn talent belicht worden. Vanaf zijn jeugd, waarin hij zich voor het medium film ging interesseren tot en met de eerste stappen als assistent en scenarist. Over zijn grote doorbraak met LES 400 COUPS inclusief de apotheose van de prijsuitreiking op het Festival van Cannes en zijn grote bewondering voor Alfred Hitchcock. De film bevat zeldzame opnamen van Truffaut met de Master of Suspense. Ook het verhaal van zijn alter-ego Antoine Doinel, in de films steeds vertolkt door Jean-Pierre Léaud. Tot slot een resem fragmenten uit zijn bekendste films. Het geheel wordt van commentaar voorzien door een hele reeks bekende namen uit de Franse cinema die allen vrienden waren van - of gewerkt hebben met Truffaut. Pure hulde waardoor de film wellicht kritiekloos lijkt. Toubiana en Pascal schreven het scenario en beeldmateriaal werd bijeengeschoten door Maurice Fellous, Jean-Yves Le Mener en Michel Sourioux.

1492: Conquest of Paradise

1992 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten 1992. Avonturenfilm van Ridley Scott. Met o.a. Angelo Molina, Michael Wincott, Tchéky Karyo, Frank Langella en Mark Margolis.

In deze versie van het Columbus-verhaal is de rusteloze en eigenzinnige navigator een man die denkt het paradijs ontdekt te hebben, maar die door kwade elementen in zijn groep de inlanders tegen zich krijgt. Hij blijkt niet in staat het nieuwe land te besturen en als hij dan ook nog eens keer op keer zonder buit van betekenis naar Spanje terugkomt, laten zijn broodheren hem vallen. Hij slijt zijn laatste dagen in vergetelheid en hij heeft dus niets te maken met de uitroeïng van hele volkeren en culturen. Zo kan je het natuurlijk ook zien. De opnamen zijn schitterend mooi en de film is veel geloofwaardiger dan het eerder in 1992 uitgekomen CHRISTOPHER COLUMBUS: THE DISCOVERY. Alleen Weaver valt uit de toon. Depardieu is prachtig: geladen, rusteloos, eigenwijs, gedreven, en ook de rest van de cast speelt de sterren van de hemel.

Tous les matins du monde

1991 | Biografie, Drama, Romantiek

Frankrijk 1991. Biografie van Alain Corneau. Met o.a. Gérard Depardieu, Jean-Pierre Marielle, Anne Brochet, Guillaume Depardieu en Caroline Silhol.

Drama naar de gelijknamige roman van Pascal Quignard, met in de hoofdrol Gérard Depardieu als basse de viole Marin Marais, die aan het hof van Lodewijk XIV als hofmuzikant op Versailles werkt. In flashbacks vertelt een vergrijsde Depardieu over zijn jeugdjaren en zijn rivaliteiten. De jonge Marais wordt gespeeld door Depardieu's zoon Guillaume. Dit juweeltje over barokke muziek is indrukwekkend in beeld gebracht met een spel van licht en schaduw in de stijl van de toenmalige schilder Georges de la Tour. De beeldvoering, de taal en de muziek zorgen voor een meeslepend melancholische sfeer. Genomineerd voor maar liefst elf Césars, waarvan er drie werden verzilverd (Beste Film, Beste Regisseur en Beste Acteur). 

Mon père, ce héros

1991 | Komedie, Drama

Frankrijk 1991. Komedie van Gérard Lauzier. Met o.a. Gérard Depardieu, Marie Gillain, Catherine Jacob, Patrick Mille en Charlotte de Turckheim.

De gescheiden André (Depardieu) brengt de vakantie door met zijn dochter Véro (Gillain) op het eiland Mauritius, waar ze ieder jaar rust en ontspanning zoeken. Dit keer verloopt het echter anders dan andere jaren: Véro staat met haar vijftien jaar in de belangstelling bij de jongens en wordt verliefd op de leuke Benjamin. Om de jongen jaloers te maken zegt ze dat André haar minnaar is, zodat haar vader al gauw bekend staat als een liefhebber van jonge meisjes. De jonge acteurs zijn goed, Depardieu draait op routine.

Merci la vie

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Bertrand Blier. Met o.a. Charlotte Gainsbourg, Anouk Grinberg, Gérard Depardieu, Michel Blanc en Jean Carmet.

'Ik kan niet over de film praten, want ik heb het verhaal nog niet begrepen.' Dixit Blier over zijn absurdistische hutspot van drama, zwarte komedie, tijdsbeeld en farce. Waarin braaf schoolmeisje Camille (Gainsbourg) de vers gehuwde en fris gemaltraiteerde Joëlle (Grinberg) ontmoet en zich samen met haar nieuwe hartsvriendin in het volle chaosleven stort. Cine-anarchist Blier doet z'n klassieker Les valseuses dunnetjes over met twee actrices zonder vangnet, maar ergens tussen AIDS-epidemie en WO II-scènes raakt hij het spoor bijster. Bijrollend: Michel Blanc, Gérard Depardieu, Jean-Louis Trintignant.

Uranus

1990 | Komedie, Historische film

Frankrijk 1990. Komedie van Claude Berri. Met o.a. Michel Blanc, Gérard Depardieu, Jean-Pierre Marielle, Philippe Noiret en Gérard Desarthe.

Vlak na WO II staan in een Frans dorpje nog maar weinig huizen ongeschonden overeind. Ingenieur Archambaud (Marielle) huisvest daarom een aantal van zijn dorpsgenoten. Het is een bont gezelschap, met een communist (Blanc) maar ook met een voormalige nazi-collaborateur (Desarthe). Tegelijk banen roddel en achterklap de weg voor lieden die willen afrekenen met zuiplap en vrouwenversierder Leopold (Depardieu). Berri maakte Uranus na zijn enorme succes met Jean de Florette en Manon des sources. Het werd wederom een verhaal waarin hij de hardvochtigheid van sommige van zijn landgenoten geraffineerd aan de kaak stelt.

Green Card

1990 | Romantische komedie

Australië​/​​Frankrijk​/​​Verenigde Staten 1990. Romantische komedie van Peter Weir. Met o.a. Gérard Depardieu, Andie MacDowell, Bebe Neuwirth, Gregg Edelman en Robert Prosky.

Georges (Depardieu in zijn eerste Amerikaanse film), trouwt met Brontë (MacDowell) om zo een verblijfsvergunning te bemachtigen. Om het schijnhuwelijk gestalte te geven moeten ze instanties én familie en vrienden zien te overtuigen van hun wederzijdse liefde, wat resulteert in een aaneenschakeling van hilarische scènes. Depardieu is fantastisch als de rokende, koffie drinkende en rood vlees etende Fransman tegenover de frêle gezondheidsfreak Brontë. De Australische regisseur Peter Weir (Witness, Fearless, The Truman Show) kreeg een Oscarnominatie voor zijn scenario. Fraai camerawerk van Geoffrey Simpson, terwijl Hans Zimmer componeerde.

Cyrano de Bergerac

1990 | Romantisch drama, Historische film, Komedie

Frankrijk 1990. Romantisch drama van Jean-Paul Rappeneau. Met o.a. Gérard Depardieu, Anne Brochet, Vincent Perez, Jacques Weber en Roland Bertin.

Nooit verouderende romantiek over hoe de buitenkant vaak het zicht belemmert op innerlijke schoonheid. Mooie jongeling Christian wil de schone Roxane het hof maken, maar is verbaal ietwat zwakbegaafd. Vervolgens fungeert de met een immense neus uitgeruste poëet Cyrano - overigens een historisch figuur die leefde van 1619-1655 - als souffleur d’amour. Depardieu op z’n uitbundigst, Rappeneau op z’n zwierigst, componist Jean-Claude Petit op z’n kamerbreedst: deze Cyrano is zonder twijfel de heerlijkste filmadaptatie ooit van Edmond Rostands theaterstuk. Terecht met prijzen overladen.

Trop belle pour toi

1989 | Romantisch drama

Frankrijk 1989. Romantisch drama van Bertrand Blier. Met o.a. Gérard Depardieu, Carole Bouquet, Josiane Balasko, François Cluzet en Roland Blanche.

Onconventioneel relatiedrama waarin Gérard Depardieu een succesvolle man speelt met een beeldschone vrouw (Bouquet) en twee kinderen. Dan wandelt de alledaags ogende uitzendkracht Colette (Balasko) zijn kantoor binnen. De twee worden verliefd, maar de echtgenote is niet van plan zich te laten verdrijven. Regisseur Blier weet het verhaal prachtig op de rails te houden met uitgediepte personages en levensechte dialogen. Bijzonder fraaie beelden van cinematograaf Philippe Rousselot (L'ours, Dangerous Liaisons). Césars voor beste film, voor Depardieu en voor Bouquet.

I want to go home

1989 | Komedie

Frankrijk 1989. Komedie van Alain Resnais. Met o.a. Gérard Depardieu, Adolph Green, Micheline Presle, Laura Benson en Linda Lavin.

In Frankrijk wordt een expositie georganiseerd ter ere van de tekenfilmregisseur Joe Wellman, die er voor de gelegenheid heenreist. Zijn dochter studeert in Parijs aan de universiteit en ziet haar vader zelden. Zij heeft weinig waardering voor zijn werk, dat zij nauwelijks als serieus kan zien. Wel zou ze graag de hoogleraar van Gauthier, gespecialiseerd in Flaubert, ontmoeten, maar weet niet dat deze weer bewondering voor haar vader heeft. Aan dit thema verbindt Alain Resnais schitterende variaties op de gevoelige en de wat de vormgeving betreft uiterst precieze wijze die we van hem kennen. Het zal niet zijn meest belangrijke film zijn, maar er gaat een bepaalde charme vanuit en natuurlijk gaat het ook altijd om rake typeringen. Scenario van Jules Feiffer. Camerawerk van C. Van Damme en Gilbert DuHalde.

Deux

1989 | Drama, Komedie

Frankrijk 1989. Drama van Claude Zidi. Met o.a. Gérard Depardieu, Maruschka Detmers, Michelle Goddet, Philippine Leroy-Beaulieu en Beata Tyszkiewicz.

Na uitsluitend komedies geregisseerd te hebben, maakte Zidi verrassend genoeg deze film over een moeizame, stormachtige en nogal sadomasochistische relatie tussen een wispelturige man, Marc Lambert (Depardieu) en een ordelijke vrouw, H[KA1]el[KA2]ene Muller (Detmers). De dialogen zijn van de romanschrijfster Catherine Rihoit, die samen met Zidi het scenario schreef. Er wordt ontzettend veel gepraat in deze film. Niet dat feit is irritant, maar wel de slordige wijze waarop de film in elkaar is gezet. Camerawerk van Jean-Jacques Tarbes.

Drôle d'endroit pour une rencontre

1988 | Drama

Frankrijk 1988. Drama van François Dupeyron en Francois Dupron. Met o.a. Nathalie Cardone, Jean-Pierre Santier, Alain Rimoux, André Wilms en Catherine Deneuve.

Tijdens een weekend buiten op een sinistere picknickplaats langs de snelweg, komen een man en een vrouw elkaar toevallig tegen. Ze brengen 48 uur samen door. Ze kwetsen elkaar en proberen elkaar uit, totdat ze elkaar accepteren. Deze `huis clos`-situatie vindt paradoxaal genoeg in de open lucht plaats. Het decor (of eigenlijk anti-decor) wordt gevormd door de velden. Dit psychologisch drama over eenzaamheid doet denken aan de films van Marguerite Duras. De dialogen zijn ook erg literair en door de aanwezigheid van Depardieu doet de film sterk denken aan de film LE CAMION. Ook andere vergelijkingen dringen zich op, zoals die met VIAGGIO IN ITALIA van Rossellini. Een veelbelovend debuut van Dupeyron. Het scenario is van de regisseur en Dominique Faysse. Het camerawerk is van Charlie Van Damme.

Camille Claudel

1988 | Biografie, Drama

Frankrijk 1988. Biografie van Bruno Nuytten. Met o.a. Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Danièle Lebrun, Laurent Grévill en Alain Cuny.

Ergens tussen haar hoofdrollen in Possession en La reine Margot in beweegt zich de bezeten vertolking van co-producente Adjani als beeldhouwster Camille Claudel (1864-1943). Camilles grote malheur is niet haar ijzeren wil om in een mannentijd als vrouw zelfstandig te zijn. Nee, de ontmoeting op 18-jarige leeftijd met mentor Auguste Rodin, wiens artistieke talenten gelijk opgaan met zijn egomaniakale karakter, zal haar geest breken. Voormalige stercameraman Nuytten ensceneerde classicistisch een uitmuntend staaltje Frans-biografische filmkunst met prachtige fotografie van Pierre Lhomme en dito decors van Bernard Vézat. Zeven Césars, waaronder eentje voor Adjani, haar derde.

Sous le soleil de Satan

1987 | Drama

Frankrijk 1987. Drama van Maurice Pialat. Met o.a. Gérard Depardieu, Sandrine Bonnaire, Maurice Pialat, Alain Artur en Yann Dedet.

Niet vaak was er tijdens een filmfestival van Cannes zoveel te doen over de toekenning van de Gouden Palm als in 1987, toen Maurice Pialat hem kreeg voor deze loodzware film. De regisseur maakte een obsceen gebaar naar de joelende pers en publiek toen hij de prijs in ontvangst nam. In Sous le soleil de Satan probeert een priester (Depardieu) een jonge vrouw (Bonnaire) te redden die ongetrouwd zwanger een van haar minnaars vermoordt. Een woeste verfilming van de beroemde roman van Georges Bernanos uit 1926, interessant, maar zeker niet voor iedereen.

Tenue de soirée

1986 | Komedie, Erotiek, Drama, Misdaad

Frankrijk 1986. Komedie van Bertrand Blier. Met o.a. Gérard Depardieu, Michel Blanc, Miou-Miou, Jean-François Stévenin en Mylène Demongeot.

Klassieker uit het oeuvre van Bertrand Blier, de Fransman die grossiert in zwarte humor. Onbehouwen dief (Gérard Depardieu) verstoort een woordenwisseling tussen echtelieden (Miou-Miou en Michel Blanc) en neemt ze prompt mee op sleeptouw. Het drietal, gaandeweg verwikkeld in een absurdistische ménage-à-trois, berooft diverse huizen, maar de welgestelde eigenaren zijn zo verveeld dat ze de dieven verwelkomen als een aardig verzetje. Boosaardige grappen, rake observaties van de strijd der seksen en uitstekend spel van met name Depardieu, een van Bliers favoriete acteurs.

Rue du départ

1986 | Drama

Frankrijk 1986. Drama van Tony Gatlif. Met o.a. François Cluzet, Christine Boisson, Ann-Gisel Glass, Jean-Pierre Bacri en Maurice Barrier.

Een intiem beeld van de gewone mensen in het armoedige milieu van de Parijse buitenwijken. Een erg precies uitgewerke regie maar met in een vreemde omgeving geplaatste decors, overdadige belichting en veel pittoreske beelden. Jammer genoeg is het een mooie film over vieze buurten en een brave film over randfiguren. Onsamenhangend scenario en onduidelijke personnages die nooit overtuigen, met uitzondering van Boisson. Na LES PRINCES een teleurstellende film van Gatlif.

Les fugitifs

1986 | Misdaad, Komedie

Frankrijk 1986. Misdaad van Francis Veber. Met o.a. Pierre Richard, Gérard Depardieu, Jean Carmet, Anaïs Bret en Maurice Barrier.

Seriebankrover Jean Lucas (Depardieu), na een langer verblijf in het staatspension vastbesloten om eerlijk burger te blijven, wordt bij een bankbezoek zelf gijzelaar van stuntelende overvaller François Pignon (Richard). Tijdens het chaotische vluchttraject vat Lucas meer en meer sympathie op voor de amateurcrimineel. Pignon blijkt een berooide weduwnaar wiens dochtertje dermate is getraumatiseerd door het overlijden van haar moeder dat ze niet meer wil praten. Vermakelijke kaskraker van het succestrio Richard/Depardieu/Veber viert de empathie en het optimisme. Veber tekende in 1989 ook voor de zoutarme Amerikaanse remake Three Fugitives.

Jean de Florette

1986 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland​/​​Italië 1986. Komedie van Claude Berri. Met o.a. Yves Montand, Gérard Depardieu, Daniel Auteuil, Elisabeth Depardieu en Margarita Lozano.

Stadsmens Jean de Florette (Depardieu) erft een landgoed in de Provence en verhuist met vrouw en dochter Manon (Ernestine Mazurowna) naar de boerderij. Maar buurboeren Le Papet (Montand) en Galignette (Auteuil) azen zelf op het stuk grond en proberen hem geniepig en achterbaks beentje te lichten. Het acteerwerk van vooral Depardieu, Montand en Auteuil is geïnspireerd en komt optimaal tot zijn recht op de sissend hete gronden van Zuid-Frankrijk. Sterk psychologisch drama naar een roman van Marcel Pagnol. Al snel verscheen een vervolg: Manon des sources.

Une femme ou deux

1985 | Komedie

Frankrijk 1985. Komedie van Daniel Vigne. Met o.a. Gérard Depardieu, Sigourney Weaver, Ruth Westheimer, Michel Aumont en Zabou Breitman.

Een paleontoloog reconstrueert liefdevol het skelet van de eerste Franse vrouw. Hij wordt daarbij te hulp gestaan door een vrouw die zich voordoet als Amerikaanse geleerde. De vonken spatten er vanaf maar zodra de echte geleerde haar intrede doet worden de grappen systematisch. Er blijven echter nog enkele smakelijke stukken over. Een frisse en amusante produktie verdient lof in een wat komedies betreft magere tijd. Scenario van regisseur Vigne en Elisabeth Rappeneau.

Police

1985 | Misdaad, Thriller

Frankrijk 1985. Misdaad van Maurice Pialat. Met o.a. Gérard Depardieu, Sophie Marceau, Richard Anconina, Pascale Rocard en Sandrine Bonnaire.

Tijdens de opnamen van Police, het gefragmenteerde verhaal van een harde rechercheur die valt voor een meisje met dubieuze connecties, dreef Pialat (1925-2003) zijn modus operandi op de spits. Er steekt iets buitengewoon pervers in het feit dat de getergde, agressieve sfeer in deze sublieme anti-policier is terug te voeren op Pialats manipulaties, psychopesterijen en woedeuitbarstingen op en buiten de set. Police keert het verwrongen karakter van een moeilijke man naar buiten - en reflecteert tezelfdertijd het wijdverbreide onvermogen tot liefde en communicatie van mensen. De cast brilleert, de sombermooie fotografie is van Luciano Tovoli, coscenariste was Catherine Breillat.

Rive droite, rive gauche

1984 | Thriller, Drama

Frankrijk 1984. Thriller van Philippe Labro. Met o.a. Gérard Depardieu, Nathalie Baye, Bernard Fresson, Carole Bouquet en Charlotte de Turckheim.

De succesvolle jurist Paul (Depardieu) krijgt het aan de stok met een van zijn belangrijke cliënten wanneer hij de zaak openbaar maakt van de charmante Sacha (Baye), die door die man is lastiggevallen, en daarna werd ontslagen. Pauls jaloerse vrouw Babée (Bouquet) doet ook nog een duit in het zakje. Wat onevenwichtig drama dat zich afspeelt in de betere kringen aan beide kanten van de Seine in Parijs, heeft een prima cast. Depardieu en Baye stonden vaker tegenover elkaar, zoals in La dernière femme en Le retour de Martin Guerre. Bouquet werd genomineerd voor een César voor haar rol.

Le Tartuffe

1984 | Komedie, Romantiek, Drama

Frankrijk 1984. Komedie van Gérard Depardieu. Met o.a. Gérard Depardieu, François Périer, Paule Annen, Yveline Ailhaud en Elisabeth Depardieu.

Bewerking van Jacques Lassalle`s bewerking van het toneelstuk van Moli[KA2]ere over de arme sloeber Tartuffe, die onder de vleugels van de steenrijke Orgon (Périer) komt, hem zijn erfgenaam maakt en wil dat zijn dochter met hem trouwt. De alomvertegenwoordigheid van Depardieu in de titelrol lijkt bedoeld om een ster van hem te maken. Hij heeft zich heel trouw gehouden aan Moliére's schrift en geest, maar heeft daarentegen de afstand tussen het toneel en het publiek bewust weggelaten en het is dan alsof men niet meer naar een toneelstuk kijkt. Dat is echter een betwistbaar standpunt. Toch een goede prestatie, die prachtig gefilmd is. Het camerawerk is van Pascal Marti. Mono.

Fort Saganne

1984 | Drama, Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Frankrijk 1984. Drama van Alain Corneau. Met o.a. Gérard Depardieu, Philippe Noiret, Catherine Deneuve, Sophie Marceau en Michel Duchaussoy.

Saganne (Depardieu) is een man van gewone komaf die in 1911 als soldaat in het Franse Vreemdelingenlegioen de koloniale belangen van zijn land dient. Fanatiek als hij is ontwikkelt Saganne zich onder kolonel Dubreuilh (Noiret) tot een militair strateeg in de Sahara. Drie uur durend epos over de sociale klim van een ambitieuze man is niet steeds even boeiend, hoewel de acteurs een leuk ensemble vormen. Deneuve is te zien als journaliste met wie Saganne een affaire heeft, Marceau speelt het rijke meisje dat hij trouwt.

Les compères

1983 | Komedie, Drama

Frankrijk 1983. Komedie van Francis Veber. Met o.a. Pierre Richard, Gérard Depardieu, Anny Duperey, Michel Aumont en Stéphane Bierry.

Wanneer haar zestienjarige zoon Tristan ervan tussen gaat met zijn vriendinnetje, en vader noch politie de zoektocht naar de jonge weglopers als urgent beschouwt, verzint moeder Christine (Duperey) een list. Ze vertelt aan twee ex-geliefden, eerst aan hardgekookte reporter Jean (Depardieu) en daarna aan beroepsdepressieveling François (Richard), dat ze de vader zijn van Tristan, teneinde hen op de speurtocht te zetten. Vebers derde film is een voortreffelijk geschreven goedgevoelkomedie met acteurs die hun al stevig aangezette personages nog eens lekker breed spelen. Hollywood-remake: Fathers' Day (1997, Ivan Reitman).

La lune dans le caniveau

1983 | Misdaad, Mysterie, Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk 1983. Misdaad van Jean-Jacques Beineix. Met o.a. Gérard Depardieu, Nastassja Kinski, Victoria Abril, Vittorio Mezzogiorno en Bertice Reading.

Een havenarbeider wordt geobsedeerd door wraak op de aanrander van zijn zusje, die haar tot zelfmoord dwong. Hij wordt verliefd op de vriendin van een rijke dronkelap. Werkelijkheid en romantische wraak-fantasie[KA3]en gaan dan onontwarbaar door elkaar lopen. Een pretentieuze en onbegrijpelijke mislukking van de regisseur van DIVA, die de roman van David Goodis gebruikt voor een oogverblindende maar holle vormgeving. De bekwame acteurs zijn niet meer dan een decoratieve beeldvulling en alleen Abril en Reading (als Depardieu's vaste vriendin en stiefmoeder) brengen er een schijn van leven in. De film gaat amechtig van het ene quasi-einde naar het andere en lijkt eindeloos te duren.

Le grand frère

1982 | Drama, Misdaad

Frankrijk 1982. Drama van Francis Girod. Met o.a. Gérard Depardieu, Jean Rochefort, Roger Planchon, Jacques Villeret en Souad Amidou.

Een ex-legionair komt voor een wraakactie in Marseille en krijgt hulp van enkele aan de zelfkant levende Arabische randfiguren, die zijn verantwoordelijkheidsbesef opwekken. Zijn verliefdheid op een meisje wekt de afgunst van haar dertien- jarige broer, die hem door middel van een anonieme brief bij de politie aangeeft. Deze ambitieuze poging om de romantische film noir van vóór WO II nieuw leven in te blazen met actuele, sociale en politieke observaties en geweldelementen, struikelt over een warrig scenario, dat vooral in de eerste helft op een chaotische manier door tijd, locaties en uiteenlopende thematieken springt zonder enige organische eenheid. Individueel treffende scènes en toegewijd acteren slagen er niet in om de film adem te geven. Het scenario is van regisseur Girod en Michel Grisolia. Het camerawerk is van Bernard Zitzermann.

Danton

1982 | Biografie, Historische film, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Polen​/​​Portugal 1982. Biografie van Andrzej Wajda. Met o.a. Gérard Depardieu, Wojciecj Pszoniak, Roger Planchon, Jacques Villeret en Angela Winkler.

De revolutionair Danton (Depardieu) keert in 1793 naar Parijs terug. Hij merkt dat zijn vroegere medestander Robespierre (Pszoniak) ten eigen bate een schrikbewind uitoefent met massale executies, tot Robespierre zelf met zijn volgelingen door het tribunaal wordt gevonnist. De gebeurtenissen rond de Poolse vakbond Solidariteit die zich in 1981 verzette tegen het communistische regime, vertroebelt in deze film de historische tragedie over het teloorgaan van de revolutionaire idealen - al dateert Wajda`s project van lang daarvoor en regisseerde hij ook al het Poolse toneelstuk van Sprawa Dantona (die in werkelijkheid Stanislawa Przybyszewska heet) waaraan het scenario ontleend is. Zonder die associatie (met Solidarno[KA5]s) is het een nogal teleurstellende film, die niet meer is dan een fraai gefotografeerd prentenboek en waarvan de belabberde nasynchronisatie de Poolse acteurs (allemaal Robespierristen) tot ongenuanceerde schurken maakt. Zeer goed spel van hoofdrol Depardieu, Chereau als Desmoulins en Planchon als Fouquier- Tinville. De film werd (niettemin) meervoudig bekroond. Het scenario is van Jean-Claude Carrière, Agnieszka Holland, Boleslaw Michalek, Jacek Gasiorowski en regisseur Wajda. Het camerawerk is van Igor Luther. Mono.

Le retour de Martin Guerre

1981 | Drama, Historische film

Frankrijk 1981. Drama van Daniel Vigne. Met o.a. Gérard Depardieu, Nathalie Baye, Roger Planchon, Maurice Barrier en Isabelle Sadoyan.

In de 16e eeuw zijn een jongen en een meisje aan elkaar uitgehuwelijkt door hun boerenfamilies. Het huwelijk is geen succes en de echtgenoot verdwijnt om acht jaar later als volwassene zijn erfdeel en gezin weer op te eisen. Ondanks de positieve verklaring van de vrouw ontstaat er twijfel aan zijn identiteit, die tijdens een rechtszaak bewezen moet worden. Dit vernuftig scenario en de overtuigende tijdsreconstructie kregen van de regisseur niet meer dan een bekwame filmvorm, maar het opmerkelijke spel - vooral van Baye en Planchon - houdt de aandacht vast. Het scenario is van regisseur Vigne en Jean-Claude Carrière. Het camerawerk is van André Neau.

Le choix des armes

1981 | Misdaad, Drama, Thriller

Frankrijk 1981. Misdaad van Alain Corneau. Met o.a. Yves Montand, Gérard Depardieu, Catherine Deneuve, Michel Galabru en Gérard Lanvin.

Klassieke policier van de veelzijdige Corneau (1943-2010). Waarin vervroegd uitgetreden gangster Noël Durieux (Montand) op zijn paardenfokkerij nabij Parijs ongenode gasten krijgt: zwaargewonde Serge en dolle hond Mickey, ontsnapte bandieten op de vlucht. Meteen is de fatalistische toon gezet, zoals in Série noire en Police Python 357, de andere Corneau-hoogvliegers uit deze periode. Scenario van de regisseur en journalist/romanauteur Michel Grisolia snijdt en passant zaken aan als ouder worden, loyaliteit en liefde. Muziek van Philippe Sarde en cameravoering van Pierre-William Glenn lijken welhaast in symbiose.

La femme d'à côté

1981 | Drama, Thriller, Romantiek

Frankrijk 1981. Drama van François Truffaut. Met o.a. Gérard Depardieu, Fanny Ardant, Véronique Silver, Henri Garcin en Michèle Baumgartner.

Hitchcockiaans drama over echtelijke ontrouw. Twee voormalige geliefden (fraaie rollen van Depardieu en Ardant), nu beiden getrouwd, komen per toeval naast elkaar te wonen en pakken in het geheim hun verhouding weer op. Wanneer de schuldgevoelens beginnen op te spelen, komt het overspel uit. Regisseur Truffaut (Jules et Jim) had zijn carrière lang iets met verstoorde en gestoorde liefde, en in La femme d'à côté (vrij vertaald: De buuv) laat hij in rustige, afgemeten kaders in detail zien hoe een dierlijke, fysieke aantrekkingskracht langzaam maar heel zeker uit de hand kan lopen.

La chèvre

1981 | Avonturenfilm, Komedie

Mexico​/​​Frankrijk 1981. Avonturenfilm van Francis Veber. Met o.a. Pierre Richard, Gérard Depardieu, Michel Robin, Pedro Armendáriz jr en Corynne Charbyt.

Een meisje dat altijd in zeven sloten tegelijk loopt verdwijnt tijdens haar vakantie in Mexico. Een even grote kluns bij haar vader in dienst, wordt met een detective achter haar aan gestuurd, in de hoop dat zijn pech tot opsporing zal leiden. Het oorspronkelijke scenario van Véber wordt in de uitwerking extra leuk omdat de regie de acteurs niet komisch laat spelen, maar normaal reageren binnen komische situaties. Richard is daardoor grappiger dan in jaren en vormt een verrassend geslaagd duo met Depardieu. Camerawerk van Alex Phillips.

Mon oncle d'Amérique

1980 | Komedie, Drama

Frankrijk 1980. Komedie van Alain Resnais. Met o.a. Gérard Depardieu, Nicole Garcia, Roger Pierre, Marie Dubois en Nelly Borgeaud.

Aan de hand van drie fictieve levenslopen giet Resnais de theorieën van neurochirurg-filosoof Henri Laborit (1914-1995) in een hoogst originele cinepuzzelvorm. Textielfabrieksdirecteur René, actrice Janine en schrijver-politicus Jean handelen allemaal zowel naar oerinstincten als naar maatschappelijke 'wetten' zoals door Laborit geponeerd. Deze worden geïllustreerd met rattenexperimenten. Geestoprekkende, veelbekroonde cinema van een meester. Voor het oorspronkelijke afficheontwerp tekende stripauteur Enki Bilal. Nevenrolletje van Catherine Frot, die later tot Frankrijks meest geliefde actrice zou uitgroeien.

Loulou

1980 | Drama

Frankrijk 1980. Drama van Maurice Pialat. Met o.a. Isabelle Huppert, Gérard Depardieu, Guy Marchand, Humbert Balsan en Christian Boucher.

'Ik zou zo nog meer films met hem maken, met de ogen dicht,' zei Isabelle Huppert na Loulou over cineast Pialat (1925-2003). Met haar hele hebben en houden was de actrice in het confronterende script van Pialat en co-scenariste Arlette Langmann gedoken. Resultaat: een hyperrealistisch psychodrama over verveelde bourgeoise Nelly die aan haar ziekelijk jaloerse wederhelft (Marchand) ontsnapt met semi-analfabete ex-bajesklant en uitvreter Loulou (Depardieu). Ongemakkelijk schurende cinema van een man voor wie het acteurtje tergen tot de modus operandi behoorde - en die daarmee vaak opmerkelijke resultaten boekte.

Le dernier métro

1980 | Oorlogsfilm, Drama, Romantiek

Frankrijk 1980. Oorlogsfilm van François Truffaut. Met o.a. Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Jean Poiret, Heinz Bennent en Andréa Ferréol.

Catherine Deneuve is de onbetwiste ster van deze 'kroniek van het theater tijdens de oorlog, gezien door de ogen van een kind' (zoals Truffaut zijn film zelf noemde). Als echtgenote van een ondergedoken, joodse theaterdirecteur (Bennent) probeert Deneuve de 'troupe' bij elkaar te houden en het lopende toneelproject tot een goed einde te brengen. Truffaut vond Deneuve zonder meer fantastisch: 'een gepassioneerde actrice die nu haar echte kunnen kon tonen'. En 'de kei' Gérard Depardieu (Deneuve's minnaar in Le dernier metro) werd meteen gecontracteerd als hoofdrolspeler van Truffauts volgende film, La femme d'à côté (1981).

Je vous aime

1980 | Drama, Romantiek, Komedie

Frankrijk 1980. Drama van Claude Berri. Met o.a. Catherine Deneuve, Jean-Louis Trintignant, Gérard Depardieu, Serge Gainsbourg en Alain Souchon.

Dertiger Alice nodigt voor oudejaarsavond de vier mannen uit van wie ze heeft gehouden. De liefde was oprecht, maar ze kan zich nu eenmaal niet binden. Niet zo raar: het is nog best lastig kiezen, als je ziet wat een charmant gezelschap het viertal vormt. Plezierige hoofdrol van Catherine Deneuve in een lichtvoetig drama dat, geheel in lijn met de tijdsgeest, de klassieke rolpatronen tussen vrouwen en mannen enigszins op z'n kop zet. De muziek (genomineerd voor de Franse César) is van Serge Gainsbourg, die samen met Deneuve 'Dieu est un fumeur de havanes' zingt.

Inspecteur la Bavure

1980 | Komedie

Frankrijk 1980. Komedie van Claude Zidi. Met o.a. Coluche, Gérard Depardieu, Dominique Lavanant, Julien Guiomar en Alain Mottet.

Een onhandige politie-inspecteur - die door zijn moeder in het voetspoor van zijn gestorven vader is gedwongen - en een ambitieuze journaliste proberen ieder staatsvijand nummer 1 te pakken te krijgen, die echter met valse identiteit vriendschap met de blunderaar sluit. De combinatie Coluche-Depardieu geeft enige sjeu aan de komedie die het politiesysteem angstvallig spaart en alleen de stuntelende hoofdpersoon op de korrel neemt. De uniformering is ook de enige oorspronkelijkheid aan de voor het overige, afgekloven gags.

Temporale Rosy

1979 | Komedie, Sportfilm

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1979. Komedie van Mario Monicelli. Met o.a. Gérard Depardieu, Faith Minton, Roland Bock, Helga Anders en Gianrico Tedeschi.

Een bokser, die na een uitdaging door een karateka zijn hand verbrijzeld heeft, is verliefd op een catcheuse in een rondtrekkende show, maar kan niet verwerken dat hij op haar kosten moet leven. Hij probeert een come-back in de ring, maar wordt verslagen, waarna de geliefde opponent hem ook nog eens k.o. slaat. Deze eerste filmkijk achter de schermen - vóór ALL THE MARBLES - van de vrouwelijke catch-shows, gecombineerd met een onevenwichtige romance stelt in de uitwerking teleur, omdat het scenario te weinig mogelijkheden benut en te veel ruimte geeft aan voor de hand liggende platvloersheden. De weinig gelukkige nasynchronisatie van de vrijwel volledig buitenlandse cast blijkt een extra-handicap, zodat sporadisch spectaculaire of treffende momenten overblijven. Age, Scarpelli en de regisseur bewerkten de roman van Carlo Brizzolara tot scenario. Camerawerk van Tonino delli Colli. Ook bekend als ROSY LA BOURRASQUE.

L'ingorgo

1979 | Drama, Romantiek

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Spanje 1979. Drama van Luigi Comencini. Met o.a. Alberto Sordi, Annie Girardot, Fernando Rey, Patrick Dewaere en Ángela Molina.

Op de autobaan tussen het vliegveld en Rome ontstaat een verkeersopstopping waar na 24 uur - bij het einde van de film - nog steeds geen voortgang in is gekomen. Deze zeer bittere satire laat de 'bewoners' van de verschillende auto's zien als representanten van een gestagneerde maatschappij in al haar lagen. De internationale co-productie noodzaakte de aanwezigheid van een reeks sterren, maar de portretten van door onbekende of amateur-acteurs gespeelde passagiers zijn minstens zo belangrijk, in alle varianten tussen grimmige humor en regelrechte tragedie. Ook qua organisatorische vormgeving van de apocalyps bijna een meesterwerk.

Buffet froid

1979 | Thriller, Komedie

Frankrijk 1979. Thriller van Bertrand Blier. Met o.a. Gérard Depardieu, Jean Carmet, Bernard Blier, Denise Gence en Carole Bouquet.

Alphonse (Depardieu) ruziet op een metroperron wat met een man, en geeft hem zijn mes. Later op de avond ziet hij de man weer, het mes in zijn buik gestoken. Politieinspecteur Morvandieu (Blier, vader van de regisseur) is niet bijzonder geboeid. Beiden wonen in een vervreemdende, vrijwel lege flat. Bertrand Blier maakte in de jaren zeventig en tachtig een reeks absurdistische, wat duistere films zoals Préparez vos mouchoirs en Tenue de soirée, waarmee Gérard Depardieu zichzelf op de kaart zette als ongrijpbare, provocatieve acteur. Het scenario van Blier kreeg een César.

Reve De Singe

1978 | Familiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1978. Familiefilm van Marco Ferreri. Met o.a. Mimsy Farmer, James Coco, Gail Lawrence (Abigail Clayton), Marcello Mastroianni en Gérard Depardieu.

Alphonse (Depardieu) ruziet op een metroperron wat met een man, en geeft hem zijn mes. Later op de avond ziet hij de man weer, het mes in zijn buik gestoken. Politieinspecteur Morvandieu (Blier, vader van de regisseur) is niet bijzonder geboeid. Beiden wonen in een vervreemdende, vrijwel lege flat. Bertrand Blier maakte in de jaren zeventig en tachtig een reeks absurdistische, wat duistere films zoals Préparez vos mouchoirs en Tenue de soirée, waarmee Gérard Depardieu zichzelf op de kaart zette als ongrijpbare, provocatieve acteur. Het scenario van Blier kreeg een César.

Préparez vos mouchoirs

1978 | Drama, Erotiek

Frankrijk​/​​België 1978. Drama van Bertrand Blier. Met o.a. Gérard Depardieu, Patrick Dewaere, Carole Laure, Michel Serrault en Eléonore Hirt.

Vanaf zijn doorbraak Les Valseuses in 1974 hield Bertrand Blier zich in zijn films graag bezig met de seksuele machtsstrijd tussen vrouwen en mannen. Zo ook in dit met een Oscar onderscheiden drama waarin Solange (Carole Laure), seksueel onbevredigd, lijdt onder het uitblijven van een zwangerschap. Haar man (Bliers favoriete acteur Gérard Depardieu) stelt voor het eens met een ander (Patrick Dewaere) te proberen. Nauwelijks beter, maar de mannen kunnen het wel met elkáár vinden. Fraai tijdsbeeld en uitstekende acteurs: Blier maakt met Dewaere ook nog het tedere Beau-père voordat de acteur in 1982 door zelfmoord omkwam.

Les chiens

1978 | Thriller, Drama

Frankrijk 1978. Thriller van Alain Jessua. Met o.a. Gérard Depardieu, Victor Lanoux, Nicole Calfan, Pierre Vernier en Gérard Séty.

De eigenaar van een kennel traint bloeddorstige, agressieve honden die hij verkoopt aan mensen die bang zijn voor gewelddelicten. De terreur van de honden wordt erger dan het te bestrijden euvel, zodat een nieuw geïnstalleerde huisarts geleidelijk aan steeds meer in verzet tegen de trainer komt. De film begint als sociale thriller, maar wordt dan een symbolische griezelfilm met steeds onduidelijker strekking. Ondanks individueel sterke scènes en rollen is de totaal-indruk onbevredigend en niet overtuigend. Scenario van André Ruellan naar een idee van regisseur Jessua. Camerawerk van Etienne Becker.

Le sucre

1978 | Drama, Thriller

Frankrijk 1978. Drama van Jacques Rouffio. Met o.a. Gérard Depardieu, Michel Piccoli, Jean Carmet, Nelly Borgeaud en Roger Hanin.

Een speculant weet een rentenier over te halen om diens kersverse erfenis te investeren in aandelen op de suikermarkt waarvan de beursnotities worden gecontroleerd door een financiële haai. Minder een sociale satire op de paniek die bij marktfluctuaties kan ontstaan dan een karikaturale karakterstudie die een reeks uitgelezen acteurs alle kansen op ongewone types geeft. Scenario van Georges Conchon en de regisseur.

Die linkshändige Frau

1978 | Drama

Duitsland 1978. Drama van Peter Handke. Met o.a. Bruno Ganz, Edith Clever, Markus Mühleisen, Gérard Depardieu en Rüdiger Vogler.

Een indrukwekkende literaire studie over een vrouw die haar man en haar zoontje in een isolement brengt door de eerste te verzoeken haar huis te verlaten, met camerabeelden als Japanse etsen van Robby Müller.

Ciao maschio

1978 | Drama, Experimenteel

Frankrijk​/​​Italië 1978. Drama van Marco Ferreri. Met o.a. Gérard Depardieu, James Coco, Marcello Mastroianni, Geraldine Fitzgerald en Gail Lawrence.

Een Fransman in New York werkt als belichter bij een feministische theatergroep. Daarnaast heeft hij nog een baantje in een wassenbeeldenmuseum, helpt hij de bejaarden in zijn wijk en zorgt hij voor een toevallig gevonden aapje. De dood van het beestje en de zwangerschap van zijn vriendin doen hem in een crisis belanden, waarbij hij later met het museum - symbool van de westerse beschaving - in vlammen opgaat. Ferreri's cultuurpessimisme krijgt hier een extra-dimensie door de achtergrond van de Newyorkse stadsrand aan de Hudson-oever. Daar woont een treffende verzameling verstotelingen die zichzelf hebben overleefd, hoewel de vrouwen wel overlevingsinstinct hebben en wellicht 'de nieuwe mens' zullen baren. Prachtige rollen van Depardieu, Mastroianni en Fitzgerald compenseren de zwartheid van de film met warmte en ontroering. Het scenario is van regisseur Ferreri, Gerard Brach en Rafael Azcona. Het camerawerk is van Philippe Sarde. Ook bekend als BYE BYE MONKEY.

Violanta

1977 | Drama, Mysterie

Zwitserland​/​​Spanje 1977. Drama van Daniel Schmid. Met o.a. Lucia Bosé, Maria Schneider, Lou Castel, Ingrid Caven en François Simon.

Bewerking van een roman van de duitstalige Zwitserse schrijver Conrad F. Meyer [KL]Die Richterin[KLE]. Na als inzet gefungeerd te hebben voor een dobbelspelletje tussen twee mannen moet Violenta (Bos[KA1]e) met de winnaar (een rechter) trouwen. Ze vergiftigt hem en dat blijft een goed bewaard geheim waarvan alleen de kijker de hoogte is. Zij heeft bovendien zijn plaats ingenomen en regeert zonder mededinging over de bergvallei. Voor het huwelijk van haar dochter nodigt zij Silver uit, die officieel haar broer is. De twee jonge mensen worden verliefd op elkaar en begaan, althans dat veronderstellen zij, incest, maar dan komen ze te weten dat het meisje in feite de dochter van Violenta`s eerste liefde is. Niets staat hun huwelijk nu meer in de weg en Violenta vergiftigt zichzelf aan het begin van de ceremonie. Deze sinistere roman is geschreven door een auteur vol schuldgevoelens vanwege zijn verhouding met zijn zus. Daar komt dan nog eens de zelfmoord van zijn moeder bij, die zo krankzinning geworden was dat Freud deze roman analyseerde. De regisseur heeft dus met een loodzware erfenis te maken en dat is in zijn film te merken aan de spelers, die zo stijf overkomen dat het lijkt alsof de symboliek op hen drukt (het thema van de grot), hoewel Bos[KA1]e fascinerend is. De landschappen, daarentegen, zijn fantastisch (camerawerk van Renato Berta), maar vooral na een meesterwerk als LA PALOMA mogen we deze film, die Schmids zeer persoonlijke combinatie is van magie, romantiek en ironische kitsch, maar half geslaagd noemen.

Vera Baxter

1977 | Drama

Frankrijk 1977. Drama van Marguerite Duras. Met o.a. Claudine Gabay, Delphine Seyrig, Gérard Depardieu, Noëlle Chatelet en Claude Aufort.

Vera is de trouwe echtgenote van een ontrouwe man. Hij verschaft haar een minnaar, verteerd als hij wordt door schuldgevoelens. Geleidelijk aan groeit het koppel uit elkaar. De regisseuse en romanschrijfster gaat in deze film door met haar experiment: het achterwege laten van alle dramatiek, het laten prevaleren van het woord boven het beeld, het creëren van een statische toestand. Zij houdt zich aan geen enkele regel, maakt geen gebruik van muziek en er zijn geen gegevens over tijd en plaats. Uiteindelijk blijft er niets meer van een verhaal over. Een fascinerende film. De een zal het aanspreken, de ander totaal niet.

Le Camion

1977 | Experimenteel

Frankrijk 1977. Experimenteel van Marguerite Duras. Met o.a. Marguerite Duras en Gérard Depardieu.

Regisseuse Duras en acteur Depardieu zitten samen aan een tafel, terwijl zij het scenario voorleest over een vrouw die een lift krijgt van een vrachtwagenchauffeur. Hij luistert, of stelt vragen, zij antwoordt. Afgewisseld door beelden van een vrachtwagen, waarvan de inzittenden onzichtbaar blijven en die door een avondlandschap rijdt. Dit opmerkelijke experiment waarin het beeld `vernietigd wordt` en vervangen door de tekst, krijgt een suggestieve en bijna hallucinerende werking door de taalschoonheid (en Duras' dictie) en de simpelheid van de fotografie.

La Nuit tous les chats sont gris

1977 | Fantasy

Frankrijk 1977. Fantasy van Gérard Zingg. Met o.a. Gérard Depardieu, Robert Stephens, Charlotte Crow, Laura Betti en Ann Zacharias.

Een excentrieke Brit vertelt aan een twaalf-jarig nichtje zelf verzonnen avonturen van een jonge dief en rokkenjager. Naarmate de alcoholconsumptie van de verteller toeneemt gaat hij zich steeds meer identificeren met zijn creatie. De debuterende regisseur heeft onvoldoende greep op zowel de werkelijkheid als de fictie, zodat een verwarrende mengelmoes ontstond waaraan zowel het spel van Depardieu (die de film zelf produceerde) als de kwaliteit van de fotografie weinig kon verbeteren.

Dites-lui que je l'aime

1977 | Thriller, Romantiek

Frankrijk 1977. Thriller van Claude Miller. Met o.a. Gérard Depardieu, Miou-Miou, Jacques Denis, Dominique Laffin en Claude Piéplu.

Een eenzame fabrieksarbeider blijft geobsedeerd door zijn inmiddels getrouwde jeugdliefde en moeder van een kind. Hij schrijft haar en belt haar nog regelmatig. De jonge buurvrouw in zijn pension is in stilte verliefd op hem en wordt het slachtoffer van zijn opgekropte frustraties. De film offert thriller-elementen van Patricia Highsmith's Sweet Sickness aan romantische bezetenheid en maakt die treffend waar, tot aan het ontsporende einde. Opmerkelijke, tegendraadse rollen van Depardieu en Miou-Miou. Het scenario is van Miller en Luc Béraud. Het camerawerk is van Pierre Lhomme.

Baxter, Véra Baxter

1977 | Drama, Experimenteel

Frankrijk 1977. Drama van Marguerite Duras. Met o.a. Claudine Gabay, Delphine Seyrig, Gérard Depardieu, Noëlle Chateljet en Nathalie Nell.

V[KA1]era, die door haar geliefde echtgenoot bedrogen wordt en door hem uit eigenbelang in de armen van een ander is gedreven, is onderwerp van de verhalen in een bar. Een onbekende vrouw die het verhaal gehoord heeft gaat V[KA1]era `s avonds opzoeken - na een dag met gesprekken met de rivale, met de ex- minnaar en (telefonisch) met de echtgenoot - om haar van zelfmoord te weerhouden, tenzij ze zelf de Dood is. Om te zien en te horen een hypnotisch-trage film - alleen de echtgenoot (de stem is van François Périer) praat telefonisch 'normaal' - die inhoudelijk een herhalingsoefening is van Duras' eerdere werk, en die door de schematische opbouw eentonig wordt, maar wel móói eentonig.

René la Canne

1976 | Misdaad, Oorlogsfilm

Italië​/​​Frankrijk 1976. Misdaad van Francis Girod. Met o.a. Gérard Depardieu, Sylvia Kristel, Michel Piccoli, Stefano Patrizi en Jean Carmet.

Een politieman slaagt er niet in een behendige oplichter te arresteren, tot beiden tijdens de oorlog in een Duits werkkamp worden geplaatst, vriendschap sluiten en ontsnappen met behulp van de vriendin van de gangster. Na de bevrijding zet ieder zijn oorspronkelijke loopbaan weer voort, maar de speurder kan de oude band niet vergeten. De film maakt de herinneringen van inspecteur Borniche tot een kluchtige schelmenkomedie, en weet de juiste toon niet te treffen zodat de zwarte grappen onnodig smakeloos werken terwijl de vrolijke inzet van de acteurs krampachtig werkt. Kristel toont in een minder extreme rol komedie-aanleg. Luxueuze aankleding en kleureffecten lijken de aandacht van de regisseur te hebben opgeëist ten koste van het scenario.

Rene La Canne

1976 |

1976. Francis Girod. Met o.a. Michel Piccoli, Gérard Depardieu en Sylvia Kristel.

Een politieman slaagt er niet in een behendige oplichter te arresteren, tot beiden tijdens de oorlog in een Duits werkkamp worden geplaatst, vriendschap sluiten en ontsnappen met behulp van de vriendin van de gangster. Na de bevrijding zet ieder zijn oorspronkelijke loopbaan weer voort, maar de speurder kan de oude band niet vergeten. De film maakt de herinneringen van inspecteur Borniche tot een kluchtige schelmenkomedie, en weet de juiste toon niet te treffen zodat de zwarte grappen onnodig smakeloos werken terwijl de vrolijke inzet van de acteurs krampachtig werkt. Kristel toont in een minder extreme rol komedie-aanleg. Luxueuze aankleding en kleureffecten lijken de aandacht van de regisseur te hebben opgeëist ten koste van het scenario.

Novecento

1976 | Drama, Historische film

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1976. Drama van Bernardo Bertolucci. Met o.a. Robert De Niro, Gérard Depardieu, Dominique Sanda, Burt Lancaster en Sterling Hayden.

Op een landgoed in Noord-Italië worden in 1900 op dezelfde dag de zoon van een hereboer en de zoon van een landarbeider geboren. De film volgt hen, en hun families, gedurende tachtig jaar in vriendschap en verwijdering, met de nadruk op het fascisme: de bourgeois collaboreert passief, de arbeider wordt partizaan. Dit uitzonderlijk ambitieuze epos mist tegen het eind overtuigingskracht door een al te naïef geloof in het revolutionair elan van de landarbeiders, maar levert daarvóór de ene briljante scène na de andere.

Maitresse

1976 |

1976. Barbet Schroeder. Met o.a. Roland Bertin, Bulle Ogier, Gérard Depardieu, Nathalie Keryan en Andre Rouyer.

Op een landgoed in Noord-Italië worden in 1900 op dezelfde dag de zoon van een hereboer en de zoon van een landarbeider geboren. De film volgt hen, en hun families, gedurende tachtig jaar in vriendschap en verwijdering, met de nadruk op het fascisme: de bourgeois collaboreert passief, de arbeider wordt partizaan. Dit uitzonderlijk ambitieuze epos mist tegen het eind overtuigingskracht door een al te naïef geloof in het revolutionair elan van de landarbeiders, maar levert daarvóór de ene briljante scène na de andere.

L' Ultima Donna

1976 | Drama

Italië 1976. Drama van Marco Ferreri. Met o.a. David Biffani, Ornella Muti, Renato Salvatori, Michel Piccoli en Zouzou.

Op een landgoed in Noord-Italië worden in 1900 op dezelfde dag de zoon van een hereboer en de zoon van een landarbeider geboren. De film volgt hen, en hun families, gedurende tachtig jaar in vriendschap en verwijdering, met de nadruk op het fascisme: de bourgeois collaboreert passief, de arbeider wordt partizaan. Dit uitzonderlijk ambitieuze epos mist tegen het eind overtuigingskracht door een al te naïef geloof in het revolutionair elan van de landarbeiders, maar levert daarvóór de ene briljante scène na de andere.

Je t'aime, moi non plus

1976 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1976. Drama van Serge Gainsbourg. Met o.a. Jane Birkin, Joe Dallesandro, Hugues Quester, Reinhard Kolldehoff en Gérard Depardieu.

De relatie tussen homoseksuele vrachtrijders wordt verstoord, als een van hen zich aangetrokken voelt tot een jongensachtige serveerster in een wegrestaurant die zijn aandacht met een heftige verliefdheid beantwoordt. Het bedrijven van de liefde veroorzaakt navrant-komische, praktische problemen die tenslotte in de vrije natuur worden opgelost. Bij het conflict met zijn jaloerse vriend kiest de chauffeur echter z[KA1]i[KA1]jn partij en laat het meisje achter. Dit verrassend regiedebuut van chansonnier Gainsbourg plaatst aandoenlijk primitieve personages in een letterlijk en figuurlijk `niemandsland`, dat door een uitgekiende fotografie de vervreemdende werking van de Amerikaanse hyperrealistische schilderkunst krijgt. Birkin is aangrijpend tragisch. (De film heeft met het roemruchte hijgduet van weleer niet meer gemeen dan de titel).

Je t'aime moi non plus

1976 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1976. Drama van Serge Gainsbourg. Met o.a. Jane Birkin, Joe Dallesandro, Gérard Depardieu en Michel Blanc.

De relatie tussen homoseksuele vrachtrijders wordt verstoord, als een van hen zich aangetrokken voelt tot een jongensachtige serveerster in een wegrestaurant die zijn aandacht met een heftige verliefdheid beantwoordt. Het bedrijven van de liefde veroorzaakt navrant-komische, praktische problemen die tenslotte in de vrije natuur worden opgelost. Bij het conflict met zijn jaloerse vriend kiest de chauffeur echter z[KA1]i[KA1]jn partij en laat het meisje achter. Dit verrassend regiedebuut van chansonnier Gainsbourg plaatst aandoenlijk primitieve personages in een letterlijk en figuurlijk `niemandsland`, dat door een uitgekiende fotografie de vervreemdende werking van de Amerikaanse hyperrealistische schilderkunst krijgt. Birkin is aangrijpend tragisch. (De film heeft met het roemruchte hijgduet van weleer niet meer gemeen dan de titel).

Barocco

1976 | Mysterie, Romantiek, Thriller, Drama

Frankrijk 1976. Mysterie van André Téchiné. Met o.a. Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Marie-France Pisier, Jean-Claude Brialy en Julien Guiomar.

Intriges en corruptie tijdens een verkiezingscampagne vormen de achtergrond voor een bezeten liefde van Laure (Adjani) die haar dode geliefde Samson doet herleven in de persoon van zijn moordenaar (dubbelrol van Depardieu). De ondoorzichtige plot is bijzaak. De film is grotendeels opgenomen in Amsterdam dat door de camera werd getransformeerd in een expressionistisch decor. De toespelingen op andere films zijn in de briljante vormgeving perfect geïntegreerd. Het scenario is van Marilyn Goldin en regisseur Téchiné. Het camerawerk is van Bruno Nuytten. Eastmancolor, Mono.

Sept morts sur ordonnance

1975 | Thriller, Misdaad

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Spanje 1975. Thriller van Jacques Rouffio. Met o.a. Michel Piccoli, Gérard Depardieu, Jane Birkin, Marina Vlady en Charles Vanel.

Een familieclan van chirurgen in de provincie ziet zijn hegemonie en inkomen bedreigd door de vestiging van een andere, begaafde chirurg die ze in diskrediet willen brengen, zodat hij een gewone artsenpraktijk moet beginnen. Hij ontdekt dat tien jaar eerder een voorganger als gevolg van een soortgelijke zenuwoorlog zelfmoord heeft gepleegd, na eerst vrouw en kinderen te hebben gedood. Een film over maffia-achtige praktijken in de medische wereld lijkt onvoorstelbaar, maar is op ware gebeurtenissen gebaseerd. Sterk spel van Piccoli, Depardieu en vooral Vanel als machtig hoofd van de clan.

Maîtresse

1975 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1975. Drama van Barbet Schroeder. Met o.a. Bulle Ogier, Gérard Depardieu, Holger Löwenadler, André Rouyer en Tony Taffin.

Een berooide provinciaal verkoopt huis aan huis kunstboeken en verkent daarbij ook de mogelijkheden tot inbraak. Zo wordt hij geconfronteerd met het dubbelleven van een aantrekkelijke flatbewoonster die een etage lager meesteres is van masochistische client[KA2]ele. Nieuwsgierigheid en een zekere fascinatie doen hem aan haar `mises-en-sc[KA2]ene` deelnemen en hij leert de strikte scheiding van beide levens accepteren van de vrouw van wie hij gaat houden, maar ze blijkt n[KA2]og een (geheim) leven te hebben. Schroeder meende dat dat weinig bekende aspect van de erotiek voldoende interessante filmstof was en vergat daardoor zijn scenario dat geen moment boeit of overtuigt. De klinische, onsensationele presentatie van sadistische praktijken geeft een zekere fascinatie, maar draagt niets bij tot de dramatiek. De broze, meisjesachtige Ogier is een verrassende, maar weinig overtuigende keus voor de rol van meesteres.

La Dernière femme

1975 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1975. Drama van Marco Ferreri. Met o.a. Gérard Depardieu, Ornella Muti, Zouzou, Michel Piccoli en Renato Salvatori.

Een werkloze ingenieur is met zijn zoontje door zijn feministische vrouw verlaten. Hij wordt verliefd op een verzorgster in de cr[KA2]eche van zijn baby, die in de daaruit volgende verhouding steeds meer groeit in haar moederrol en zich uiteindelijk gaat verzetten tegen de seksualiteit die haar tot een object maakt. De man die zijn bestaansrecht als vader en als minnaar heeft verloren, castreert zichzelf. Indringende tragedie plaatst de personages tegen onpersoonlijke nieuwbouw en maakt aannemelijk dat de hoofdpersoon (met volledige inzet door Depardieu gespeeld) zich alleen nog kan bewijzen door middel van zijn geslacht. Dat hij als fallocraat verzet oproept, maar zelf zijn ergste slachtoffer is, maakt Ferreri's pessimisme over het failliet van de gangbare relatie-structuren genuanceerd en beangstigend overtuigend.

Vincent, François, Paul et les autres

1974 | Drama, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1974. Drama van Claude Sautet. Met o.a. Yves Montand, Michel Piccoli, Serge Reggiani, Gérard Depardieu en Stéphane Audran.

Vincent, François, Paul en de anderen zijn goede vrienden. In de weekeinden komen ze regelmatig bij elkaar in Pauls landhuis in de Provence, op zondagavond keren allen weer terug naar de stad en naar hun eigen problemen. Fabrikant Vincent (Montand), heeft moeilijkheden met zijn bedrijf, zijn vrouw en zijn minnares. Arts François (Piccoli) wordt door zijn vrouw bedrogen. En Paul (Reggiani) is schrijver en gelukkig getrouwd, maar zijn boek zal wel nooit af komen. Mooi, optimistisch portret van drie vrienden die elkaar door hun mid-life crises helpen.

Stavisky...

1974 |

Italië​/​​Frankrijk 1974. Alain Resnais. Met o.a. Roberto Bisacca, Michael Lonsdale, Anny Duperey, François Périer en Claude Rich.

Vincent, François, Paul en de anderen zijn goede vrienden. In de weekeinden komen ze regelmatig bij elkaar in Pauls landhuis in de Provence, op zondagavond keren allen weer terug naar de stad en naar hun eigen problemen. Fabrikant Vincent (Montand), heeft moeilijkheden met zijn bedrijf, zijn vrouw en zijn minnares. Arts François (Piccoli) wordt door zijn vrouw bedrogen. En Paul (Reggiani) is schrijver en gelukkig getrouwd, maar zijn boek zal wel nooit af komen. Mooi, optimistisch portret van drie vrienden die elkaar door hun mid-life crises helpen.

Stavisky

1974 | Drama, Historische film

Frankrijk​/​​Italië 1974. Drama van Alain Resnais. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Charles Boyer, Anny Duperey, François Périer en Michael Lonsdale.

De oplichter en lieveling van de jet-set Stavisky is betrokken bij een financieel schandaal en komt ook door het toenemende antisemitisme steeds meer alleen te staan. In dezelfde periode (1933) is Lev Trotsky een banneling aan de C[KA4]ote d`Azur. Meer dan in een politieke analyse is Resnais ge[KA3]interesseerd in de uitzonderlijk elegante reconstructie van de periode en het portret van een raadselachtig mens (Belmondo in zijn enige echt goede rol in jaren). Scenario van Jorge Semprun.

Pas si méchant que ça

1974 | Komedie, Drama, Romantiek

Zwitserland​/​​Frankrijk 1974. Komedie van Claude Goretta. Met o.a. Gérard Depardieu, Marlène Jobert, Dominique Labourier, Philippe Léotard en Michel Robin.

Komedie met rasacteur Gérard Depardieu die met zijn befaamde gevoel voor urgentie een jonge erfgenaam van een sukkelige meubelhandel neerzet op het verstilde Zwitserse platteland. Om zijn personeel te kunnen betalen slaat hij aan het roven. Tijdens deze helft van zijn dubbelleven loopt hij postlokettiste Nelly (Jobert) tegen het lijf die haar saaie bestaan maar al te graag inlevert voor een leven van criminaliteit. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Les valseuses

1974 | Komedie, Drama

Frankrijk 1974. Komedie van Bertrand Blier. Met o.a. Gérard Depardieu, Patrick Dewaere, Miou-Miou, Jeanne Moreau en Brigitte Fossey.

Anarchistische zwarte schelmenkomedie, een verfilming van Bliers eigen roman, betekende de internationale doorbraak van de regisseur die een van Frankrijks meest consistente filmmakers zou blijken. Depardieu en Dewaere zijn twee jonge schooiers die zich vermaken met diefstal en beroving, mishandeling en aanranding. Vrolijke verwikkelingen worden afgewisseld door wrede, misogyne grappen. Jeanne Moreau zorgt voor enige gratie als een ex-gevangene die met beiden het bed deelt. Isabelle Huppert is even te zien als verlegen tiener met gemengde gevoelens voor de bandeloze anti-helden. Depardieu zou een van Bliers vaste acteurs worden, Dewaere werkte nog tweemaal met de regisseur voordat hij in 1982 door zelfmoord om het leven kwam.

La Femme du Gange

1974 | Experimenteel

Frankrijk 1974. Experimenteel van Marguerite Duras. Met o.a. Catherine Sellers, Gérard Depardieu, Christian Baltauss, Dionys Mascolo en Robert Bonneau.

Een man keert terug naar S. Thala waar hij met zijn verdwenen maitresse heeft geleefd. Hij deelt zijn leven met haar alsof ze er nog is. Evenals in haar romans behandelt Duras in deze film de moeilijkheden in de communicatie tussen mensen. Buitenaardse stemmen vloeien samen en scheppen zo een fascinerende en benauwende werkelijkheid in het verminkte geheugen. Een poëtische wereld met grote kundigheid gefilmd.

Rude journée pour la reine

1973 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Zwitserland 1973. Drama van René Allio. Met o.a. Simone Signoret, Jacques Debary, Orane Demazis, Olivier Perrier en Arlette Chosson.

Een werkster van middelbare leeftijd droomt uit haar arbeidsomstandigheden en gezinsleven weg in fantasieën die gevoed worden door de geïllustreerde pers en kasteelromans. Gevangenisstraf voor haar stiefzoon die een jong meisje zwanger heeft gemaakt wordt door haar ook geromantiseerd, met alle bittere gevolgen vandien. Het idee dat onontwikkelde mensen worden gesust met valse droombeelden waardoor ze hun eigen situatie gelaten accepteren, kreeg een rechtlijnige uitwerking die snel voorspelbaar wordt. Signoret kan haar eigen intelligentie niet wegspelen in deze naïeve rol, maar blijft bezienswaardig als altijd.

Les Gaspards

1973 | Komedie

België​/​​Frankrijk 1973. Komedie van Pierre Tchernia. Met o.a. Michel Serrault, Philippe Noiret, Charles Denner, Michel Galabru en Annie Cordy.

Tijdens werken, Parijs ligt praktisch open, verdwijnen er regelmatig mensen. Niet tevreden met de acties van de politie besluit een vader van een verdwenen meisje zelf op onderzoek uit te gaan. Op zijn tocht door de catacomben van Parijs ontdekt hij een volledige leefgemeenschap van mensen die de stadsdrukte beu zijn. Deze komedie is in feite een fabel over de hedendaagse stadsmens.

L'affaire Dominici

1973 | Misdaad, Drama, Thriller

Zweden​/​​Frankrijk​/​​Italië 1973. Misdaad van Claude-Bernhard Aubert. Met o.a. Jean Gabin, Victor Lanoux, Gérard Darrieu, Paul Crauchet en Geneviève Fontanel.

Frankrijk was begin jaren vijftig in de ban van de rechtszaak tegen boer Gaston Dominici vanwege de drievoudige (lust?)moord op een vakantievierend Brits gezinnetje in een gehucht in Zuidoost-Frankrijk. Volgens befaamd uitgesproken acteur Jean Gabin had de simpele boer geen eerlijk proces gehad, en daarom stak de gevierde acteur z’n nek uit voor deze krachttoer, waarin hij zelf de boer verbeeldt. Niet in Gastons l’accent du Midi, maar netjes in schoolfrans voor maximaal bereik. Helder rechtbankdrama, over een onopgehelderde zaak die nog regelmatig stof doet opwaaien.

Deux hommes dans la ville

1973 | Drama, Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1973. Drama van José Giovanni. Met o.a. Alain Delon, Jean Gabin, Michel Bouquet, Mimsy Farmer en Illaria Occhini.

Delon speelt een bankrover die na tien jaar gevangenisstraf vrijkomt. Hij blijft op het rechte pad, zelfs als zijn vrouw omkomt. Maar een politierechercheur (Bouquet) heeft het op hem gemunt. Dit indringende echte-mannen verhaal wordt moeiteloos gedragen door de drie Franse acteerkanonnen Delon, Bouquet en Gabin (als sociaal werker). Gérard Depardieu is te zien in een bijrolletje. De gevangenis en het niet kunnen aarden zijn zaken waarmee scenarist/regisseur Giovanni innig bekend is. Hij vocht tegen de nazi's met de resistance, maar kwam na de oorlog in de gevangenis.

Au rendez-vous de la mort joyeuse

1973 | Mysterie, Fantasy

Frankrijk 1973. Mysterie van Juan Luis Buñuel. Met o.a. Françoise Fabian, Jean-Marc Bory, Yasmine Dahm, Jean-Pierre Darras en Claude Dauphin.

Een gezin krijgt het gevoel dat hun zojuist betrokken villa een spookhuis moet zijn. Dit is voor een bevriende tv-regisseur aanleiding om een reportage te komen maken waarbij zich ook onverklaarbare incidenten voordoen, tot ironisch genoegen van de fantasierijke dochter in de puberteit die medeplichtig is aan de dingen die in huis gebeuren. De zoon van de beroemde vader Luis Buñuel combineert in zijn debuutfilm mysterieuze en fantastische elementen met alledaagse ironie en weet daarmee per scène te boeien, al is de optelsom weinig bevredigend en nauwelijks overtuigend.

Un Peu de soleil dans l'eau froide

1972 | Drama

Frankrijk 1972. Drama van Jacques Deray. Met o.a. Claudine Auger, Marc Porel, Bernard Fresson, Barbara Bach en Judith Magre.

Een depressieve journalist gaat bij familie in de provincie logeren en wordt verliefd op een getrouwde bourgeoise die hem volgt naar Parijs. Terug in zijn oude leventje wordt de geliefde een blok aan zijn been en verzandt hun relatie in de sleur. De middelmatige roman van Françoise Sagan werd als scenario iets meer uitgediept en kreeg een attente en elegante filmvorm. Grootste zwakte is het nukkig acteren van de jonge Porel, waardoor de definitief fatale aanhankelijkheid van zijn minnares wezenloos wordt.

Nathalie Granger

1972 | Drama, Experimenteel

Frankrijk 1972. Drama van Marguerite Duras. Met o.a. Lucia Bosé, Jeanne Moreau, Gérard Depardieu, Luce Garcia-Ville en Dionys Mascolo.

Twee vrouwen zitten zwijgend in een villa met grote tuin. Het dochtertje van een van hen komt thuis en haar gewelddadige gedrag tegen klasgenootjes geeft zorgen. De radio heeft berichten over geweldserupties in de buitenwereld. Een vertegenwoordiger komt langs met verkooppraatjes en gaat tegenover de stilte van de vrouwen steeds meer praten. De wasmachine die hij wil slijten hebben ze al. Deze film waarin ogenschijnlijk niets gebeurt, biedt voor wie het wil opbrengen fascinerend materiaal voor een eigen zingeving, maar is anders louter banaal en vervelend. De eerste film waarin Depardieu (als vertegenwoordiger) echt opviel. Scenario van Duras, en de beelden zijn van Ghislain Cloquet.

La scoumoune

1972 | Misdaad, Actiefilm, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1972. Misdaad van José Giovanni. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Michel Constantin, Claudia Cardinale, Enrique Lucero en Aldo Bufi Landi.

In 1961 was Jean Beckers regiedebuut Un nommé La Rocca gebaseerd op Giovanni's roman L'excommunié. Elf jaar later draaide de auteur zelf deze adaptatie en week nauwelijks van het filmorigineel af. Ex-bajesklant Giovanni (1923-2004) schetst trefzeker de grimmige vrijbuiterssfeer van het schurkenleven dat hoofdpersoon Roberto en z'n maat Xavier in de jaren 30 leiden. Gangsterkroniek volgt de kompanen tot na WO II, wanneer nor en ander ongeluk hun tol hebben geëist. Belmondo is zijn laconiek viriele zelf, onder de geweldige muziek staat de signatuur van Giovanni's drie jaar later bij een duikexpeditie verdronken kameraad François de Roubaix.

Le viager

1971 | Komedie

Frankrijk 1971. Komedie van Pierre Tchernia. Met o.a. Michel Serrault, Michel Galabru, Jean-Pierre Barras, Rosy Varte en Claude Brasseur.

Een familie koopt het huis van een bejaarde tegen lijfrente in de veronderstelling dat hij binnen enkele jaren gestorven zal zijn. In plaats daarvan gaat het met iedereen vervolgens economisch steeds slechter, terwijl de oude baas steeds vitaler wordt. Een simpel gegeven werd met rake situatiehumor en leuke spelprestaties een pittige komedie waaraan Asterix- auteur René Goscinny ook meeschreef. Een fraaie rol van Serrault als uitgekookte grijsaard, ondanks de weinig overtuigende bejaardengrime. Het scenario is van regisseur Tchernia en René Goscinny. Het camerawerk is van Jean Tournier.

Le tueur

1971 | Misdaad, Thriller

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1971. Misdaad van Denys de La Patellière. Met o.a. Jean Gabin, Fabio Testi, Bernard Blier, Uschi Glas en Félix Martin.

Een killer weet zich te laten overplaatsen van de gevangenis naar een psychiatrische inrichting en ontsnapt. Bij zijn opsporing komen een commissaris van de oude stempel, die op intuïtie vertrouwt, en zijn collega die voor moderne gecomputeriseerde aanpak is, met elkaar in conflict. De botsende opvattingen tussen Gabin en Blier zijn dankzij de acteurs boeiender dan de achtervolgingen waarbij de lijken zich voorspelbaar opstapelen. De regisseur schreef zelf het scenario. Het camerawerk is van Claude Renoir.

Le cri du cormoran le soir au-dessus des jonques

1970 | Komedie, Musical

Frankrijk 1970. Komedie van Michel Audiard. Met o.a. Michel Serrault, Paul Meurisse, Bernard Blier, Marion Game en Françoise Giret.

Een werkloze laat zich door een gangster huren als lijk, om in zijn doodkist diamanten over de grens te smokkelen. Deze prent naar een boek van Evan Hunter steunt uitsluitend op woordspelige dialooggrapjes en op acteurs die doen wat ze kunnen. Filmdebuut in een kleine rol van Gérard Depardieu.

Le Soir Au-dessus Des Cri Du Cormoran

1970 | Komedie

Frankrijk 1970. Komedie van Michel Audiard. Met o.a. Paul Meurisse, Bernard Blier en Gérard Depardieu.

Een werkloze laat zich door een gangster huren als lijk, om in zijn doodkist diamanten over de grens te smokkelen. Deze prent naar een boek van Evan Hunter steunt uitsluitend op woordspelige dialooggrapjes en op acteurs die doen wat ze kunnen. Filmdebuut in een kleine rol van Gérard Depardieu.