Robert Richardson (1955): camera.
Er zijn 42 films gevonden.

The Equalizer 3

2023 | Actie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 2023. Actie van Antoine Fuqua. Met o.a. Denzel Washington, Dakota Fanning, David Denman, Sonia Ammar en Eugenio Mastrandrea.

Nadat hij is gestopt met zijn werk als moordenaar in dienst van de overheid, vertrekt Robert McCall naar Zuid-Italië. Zijn nieuwe vrienden worden bedreigd door lokale misdaadbazen. Hij besluit zijn vrienden te beschermen door de maffia aan te pakken.

Air

2023 | Drama, Sportfilm

Verenigde Staten 2023. Drama van Ben Affleck. Met o.a. Ben Affleck, Matt Damon, Viola Davis, Jason Bateman en Gustaf Skarsgard.

Het had niet veel gescheeld of de beste basketballer aller tijden, Michael Jordan (nee, niet LeBron James), had in Adidas-schoenen gespeeld. Dat wilde het aanstormende talent in 1984 namelijk zelf. Maar Sonny Vaccaro (Damon), basketbalgoeroe van het dan nog vooral jogging-merk Nike, is vastbesloten om Jordan binnen te slepen. Ook al zou dat betekenen dat ze speciaal voor hem een schoen moeten ontwerpen. Regisseur Affleck, die in de film ook Nike-eigenaar Phil Knight speelt, nam alleen maar goede beslissingen. En de beste is wel om de jonge Jordan niet te laten zien. Dat had de illusie namelijk meteen verbroken.

Emancipation

2022 | Drama

Verenigde Staten 2022. Drama van Antoine Fuqua. Met o.a. Will Smith, Ben Foster, Charmaine Bingwa, Gilbert Owuor en Ronnie Gene Blevins.

In 1863 ontvlucht de slaafgemaakte Peter (Smith) de hel van het Zuiden en begint hij aan een gruwelijke tocht door het moerasland van Louisiana. Deze in bloed en God gedrenkte fantasie is meer actiefilm (Peter vecht met een meterslange krokodil!) dan drama, en is ondanks de vele gruwelijkheden eerder spannend dan schokkend. En dat terwijl de makers de beroemde historische foto ‘Whipped Peter’, die destijds de rest van Amerika de ogen opende voor de mensonterende behandeling van slaven, als uitgangspunt namen. De bijna te mooie beelden zijn van cameraman Robert Richardson (oa Platoon, JFK, The Aviator, Django Unchained).

Venom: Let There Be Carnage

2021 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 2021. Thriller van Andy Serkis. Met o.a. Tom Hardy, Woody Harrelson, Michelle Williams, Naomie Harris en Reid Scott.

De op zichzelf staande Marvelfilm Venom uit 2018, over een journalist die bezeten raakt door een moordlustige alien, was geen topper in het stripheldengenre, maar bezat nog wel een zekere lompe charme. In dit vervolg, waarin Venom het opneemt tegen een seriemoordenaar die ook kampt met een buitenaardse parasiet, is alles opgeschroefd: de horror, de slapstick, de explosies. Met als gevolg een soort zestienplus-kinderfilm on speed; een bizarre mix van Natural Born Killers, Alien en Bassie en Adriaan. Gedurfd? Mwah. Het geheel getuigt eerder van totale desinteresse dan enige artistieke visie. Alleen de bescheiden speelduur van anderhalf uur is een pluspunt.

Once Upon a Time ... in Hollywood

2019 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2019. Komedie van Quentin Tarantino. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Timothy Olyphant en Margaret Qualley.

Hollywood 1969. De klassieke filmster, met gepommadeerd haar en strakke kaaklijn, moet langzaamaan plaatsmaken voor een nieuw type acteur, met lang, smoezelig haar. B-acteur Rick Dalton (DiCaprio) is zo’n klassieke filmheld en heeft het er maar moeilijk mee. Waarom kan hij niet net zo veel succes hebben als zijn buurvrouw, actrice Sharon Tate (Robbie)? Gelukkig blijft zijn vriend en vaste stuntman Cliff Booth (Pitt, kreeg een Oscar voor zijn rol) hem door dik en dun steunen. Uitbundige, caleidoscopische en heerlijke vertelling van Tarantino, waarin hij schaamteloos zijn stokpaardjes berijdt, persoonlijke herinneringen verwerkt, en de geschiedenis naar zijn hand zet. Aangekondigd als de negende van in totaal tien films die Tarantino zegt te gaan maken.

A Private War

2018 | Biografie, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2018. Biografie van Matthew Heineman. Met o.a. Rosamund Pike, Tom Hollander, Stanley Tucci, Jamie Dornan en Alexandra Moen.

Boeiende biopic over de Amerikaanse oorlogsverslaggever Marie Colvin (een voortreffelijke Pike), die bekend werd vanwege haar ooglapje (opgelopen in Sri Lanka) en de reportages die ze maakte in onder meer Syrië, Libië, Kosovo, Iran en Irak. Speelfilmdebuut van documentairemaker Heineman zoekt niet eindeloos naar verklaringen, maar laat simpelweg zien dat Colvin, hoewel ze getuige was van verschrikkelijk leed en nog even werd opgenomen met PTSS, niet anders kon dan keer op keer terugkeren naar de vele brandhaarden in de wereld.

Adrift

2018 | Avonturenfilm, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 2018. Avonturenfilm van Baltasar Kormákur. Met o.a. Shailene Woodley, Sam Claflin, Grace Palmer en Jeffrey Thomas.

'Sorry voor die bak clichés,' zegt de Britse Richard (Claflin) nadat hij de Amerikaanse Tami (Woodley) tijdens hun eerste afspraakje heeft uitgelegd waarom hij zo van zeilen houdt. Regisseur Kormákur (Everest) kan er ook wat van: dit drama over een verliefd stel dat de oceaan over zeilt en in een orkaan belandt, bevat geen enkel element dat we nog niet kenden uit eerdere, betere verdwaald-op-zeefilms. Evengoed valt er te genieten van spectaculaire stormscènes en mooi spel, met name van Woodley (The Fault in Our Stars).

Breathe

2017 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 2017. Drama van Andy Serkis. Met o.a. Andrew Garfield, Claire Foy, Hugh Bonneville en Tom Hollander.

Welgestelde Britse jongeman reist als theehandelaar met zijn net zwangere vrouw door koloniaal Kenia als hij plots geveld wordt door polio. Waarop zij hem met beademingsapparaat en al naar Groot-Brittannië terug laat vliegen en van vegetatieve staat richting levenslustige rolstoeler helpt. Idyllische BBC-film met lach en traan over ware liefde en emancipatie van zwaar gehandicapten, waar de nostalgie - van eind jaren vijftig tot begin jaren tachtig - vanaf druipt. Regiedebuut zonder verrassingen van acteur Andy Serkis, die daarmee het verhaal van producent Jonathan Cavendish's ouders verfilmde.

Live By Night

2016 | Misdaad, Drama, Historische film

Verenigde Staten 2016. Misdaad van Ben Affleck. Met o.a. Ben Affleck, Zoe Saldana, Elle Fanning, Chris Cooper en Brendan Gleeson.

‘De regels breken is niet genoeg. Je moet het lef hebben om je eigen regels te maken.’ De clichés en tegelwijsheden vliegen even overvloedig rond als de kogels in dit misdaaddrama naar een roman van Dennis Lehane. Regisseur en scenarist Affleck, wiens vorige film Argo drie Oscars won, speelt zelf een uit Boston afkomstige, quasi-nobele gangster die ten tijde van de Drooglegging een steeds machtiger imperium opbouwt in Florida. Dat valt niet in goede aarde bij de concurrentie. Als acteur haalt Affleck het niveau van zijn sterke tegenspelers geen moment, maar regisseren kan hij: Live by Night ziet er gelikt uit en is van begin tot eind onderhoudend.

The Hateful Eight

2015 | Western

Verenigde Staten 2015. Western van Quentin Tarantino. Met o.a. Samuel L. Jackson, Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins en Channing Tatum.

Tarantino's achtste film is een heerlijke mashup van western, thriller en whodunnit. Het duurt even voordat de sowieso al behoorlijke lange film op gang komt, maar dan is er ook geen houden meer aan. Vrijwel alle actie speelt zich af in een buitenpost in Wyoming, kort na de Amerikaanse burgeroorlog. Daar moeten de acht hoofdpersonages schuilen voor een sneeuwstorm. Maar de storm buiten valt in het niet bij wat zich daarbinnen zal afspelen, wanneer raciale sentimenten, eerzucht, achterdocht en wraak op elkaar botsen en leiden tot een uiterst bloederige climax.

World War Z

2013 | Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Malta 2013. Actiefilm van Marc Forster. Met o.a. Brad Pitt, Mireille Enos, Daniella Kertesz, Matthew Fox en Fana Mokoena.

Als een wereldwijd virus uitbreekt dat mensen in hondsdolle zombies transformeert, moet voormalig VN-medewerker Gerry Lane (Pitt) zijn gezin achterlaten om redding te brengen. De mix van klein menselijk drama en pandemiepaniek geeft de film een indrukwekkende grootsheid, die wordt versterkt door prachtig spektakel. Ingenieuze choreografieën van acteurs, figuranten, special effects en camerawerk in overvloed, maar zodra de actie bedaart, knaagt een gevoel van leegte. Personages missen diepgang, de held is te simpel en de finale voelt als een anticlimax.

Django Unchained

2012 | Actiefilm, Drama, Western

Verenigde Staten 2012. Actiefilm van Quentin Tarantino. Met o.a. Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington en Samuel L. Jackson.

Nadat Tarantino zich opwierp als plaatsvervangend wreker voor mishandelde vrouwen (Kill Bill, Death Proof) en onderdrukte Joden (Inglourious Basterds), waren de negentiende-eeuwse Amerikaanse slaven aan de beurt. Bevrijde slaaf Django (Foxx) wil met behulp van een Duitse premiejager (Waltz) zijn vrouw bevrijden uit handen van een sadistische plantage-eigenaar (DiCaprio). Thematisch gewaagde, cartoonesk-gruwelijke spaghettiwestern is opvallend rechttoe rechtaan verteld, met enkele briljante maar ook minder geslaagde scènes. Hoogtepunt is de wrang-komische bijrol van Samuel L. Jackson als valse huisslaaf.

Hugo

2011 | Avonturenfilm, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 2011. Avonturenfilm van Martin Scorsese. Met o.a. Asa Butterfield, Chloë Grace Moretz, Ben Kingsley, Sacha Baron Cohen en Ray Winstone.

Weesjochie stuit in Parijs treinstation op aan lager wal geraakte filmpionier George Méliès. Prachtig en betoverend uitstapje van de peetvader van de misdaadfilm naar een (winters) sprookje voor de hele familie, met adembenemende beelden, een aangrijpend verhaal en prima acteurs. Ook in de bijrollen goed bezet. Met oa Sacha Baron Cohen als gemene station-inspecteur en een bijna negentigjarige Christopher Lee als vriendelijke boekenverkoper. De vrijwel vlekkeloze film kreeg elf Oscarnominaties.

George Harrison: Living in the Material World

2011 | Documentaire, Biografie, Muziek

Verenigde Staten 2011. Documentaire van Martin Scorsese.

De film - die zijn titel ontleent aan Harrisons succesvolle album uit 1973 - vertelt over het leven van ex-Beatle George Harrison, die in 2001 overleed. De documentaire verweeft archiefbeelden en foto's met interviews met onder meer George zelf, zijn vrouw Olivia en zoon Dhani, Pattie Boyd, Paul McCartney, Ringo Starr, Yoko Ono, George Martin, Eric Clapton, Astrid Kirchherr, Klaus Voormann, Jeff Lynne, Eric Idle, Phil Spector, Tom Petty en Jane Birkin.

Shutter Island

2010 | Thriller, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 2010. Thriller van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Emily Mortimer en Michelle Williams.

U.S. Marshal Teddy (DiCaprio) speurt anno 1954 met een collega (Ruffalo) naar een gevaarlijke ontsnapte vrouwelijke gedetineerde op een psychiatrisch gevangeneneiland. Bij aankomst is de sfeer merkwaardig, en die wordt nog veel vreemder, terwijl de mannen hun naspeuringen doen. Fascinerende personages en verontrustende, verwarrende gebeurtenissen, mooie fotografie van Robert Richardson (Inglourious Basterds, Hugo) en een slim script naar een roman van Dennis Lehane nodigen uit om de film meermaals te bekijken. DiCaprio is uitstekend, de rest van de cast goed tot zeer goed.

Eat Pray Love

2010 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2010. Drama van Ryan Murphy. Met o.a. Julia Roberts, Javier Bardem, Richard Jenkins, Billy Crudup en Viola Davis.

Filmbewerking van het wat al te makkelijk als 'chicklit' afgeserveerde boek van Elizabeth Gilbert, waarin de schrijfster na haar scheiding op drie verschillende locaties ter wereld eten, bidden en liefde herontdekt. Moet het boek het hebben van afwisselend luchtige en ernstige introspectie, de film is eerder ongegeneerde damesromantiek. Julia Roberts gaat op zoek naar zichzelf in Italië, India en Indonesië: ze eet de beste pizza ter wereld, leert stilzitten in een yogacentrum en valt uiteindelijk in de charmante armen van Javier Bardem.

Inglourious Basterds

2009 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2009. Oorlogsfilm van Quentin Tarantino. Met o.a. Brad Pitt, Christoph Waltz, Mélanie Laurent, B.J. Novak en Diane Kruger.

Een groepje stoere Joods-Amerikaanse soldaten probeert tijdens WO II in bezet Frankrijk zoveel mogelijk nazi's te vermoorden. Een uitbaatster van een bioscoop probeert er onder de bezetting het beste van te maken. En een Duitse officier jaagt op Joden. Regisseur en scenarist Tarantino vervlocht hun verhalen tot een knap scenario, dat als basis diende voor deze ijzersterke oorlogsfilm. De tergende spanning in Inglourious Basterds wordt afgewisseld met zwarte humor. Messcherpe dialogen. Waltz kreeg terecht een Oscar voor zijn rol als SS'er Landa.

Shine a Light

2008 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 2008. Documentaire van Martin Scorsese. Met o.a. Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts, Ron Wood en Christina Aguilera.

Registratie van een concert uit de A Bigger Bang-tour van de Rolling Stones. Regisseur Scorsese, een Stones-fan van het eerste uur, koos voor een relatief kleine zaal om het optreden vast te leggen. Hij huurde een sterrenteam van cameramensen in, met oa Oscarwinnaars Robert Richardson (The Aviator), Andrew Lesnie (Lord of the Rings trilogie) en Robert Elswit (There Will Be Blood). De liedjes worden afgewisseld met archiefbeelden, maar uitgebreid achter de schermen filmen mocht Scorsese niet. Niettemin: een mooie concertfilm.

Standard Operating Procedure

2008 | Documentaire

Verenigde Staten 2008. Documentaire van Errol Morris. Met o.a. Christopher Bradley, Joshua Feinman, Sarah Denning, Zhubin Rahbar en Shaun Russell.

Documentaire van Errol Morris waarin hij zorgvuldig onderzoekt wat zich allemaal heeft afgespeeld in de Abu Ghraib-gevangenis ten tijde van de martelingen en vernederingen van Irakese gevangenen door Amerikaanse militairen.

The Good Shepherd

2006 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 2006. Drama van Robert De Niro. Met o.a. Matt Damon, Angelina Jolie, Alec Baldwin, Billy Crudup en Robert De Niro.

Edward Wilson (Damon) wordt vlak na WO II als talentvolle student gerekruteerd voor de pas opgerichte CIA. Hij maakt als spion al snel carrière in een geheime dienst die zich steeds meer onttrekt aan iedere controle. Opgejaagd door argwaan, plichtsbesef en geldingsdrang zet hij tijdens z'n loopbaan zijn eigen geluk opzij. Veertien jaar na A Bronx Tale nam De Niro opnieuw een regie op zich. Hij maakte van The Good Shepherd een noodzakelijke en actuele film, waarin de vraag wordt gesteld hoe lang het mogelijk is helder te denken wanneer het leven draait om geheimhouding en complotdenken.

The Aviator

2004 | Biografie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2004. Biografie van Martin Scorsese. Met o.a. Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, John C. Reilly en Alec Baldwin.

Maar liefst elf Oscarnominaties ontving dit biografische epos over filmproducent en vliegenier Howard Hughes, maar in de belangrijkste categorieën werd niets verzilverd. The Aviator is dan ook net geen meesterwerk - daarvoor loopt de vertelling hier en daar wat te stroef. Wat niet wegneemt dat Scorseses meesterhand veelvuldig zichtbaar is, in de decors en kostuums, de verbluffende actie en vlekkeloze jazzsoundtrack. DiCaprio is op zijn best als de ziekelijk ambitieuze Hughes en Blanchett en Beckinsale overtuigen als respectievelijk Katharine Hepburn en Ava Gardner, met wie hij relaties had.

Kill Bill: Vol. 2

2004 | Actiefilm, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 2004. Actiefilm van Quentin Tarantino. Met o.a. Uma Thurman, David Carradine, Lucy Liu, Vivica A. Fox en Michael Madsen.

Na de overdonderende finale van deel 1 leek het voor Quentin Tarantino lastig een waardige opvolger te maken. Hij slaagde niettemin met vlag en wimpel, door het accent te verleggen van actie naar de psychologische aspecten en de geschiedenis. Wat niet wil zeggen dat het een tam vervolg is geworden, integendeel, wederom is het een sprankelende ode aan de kungfufilm geworden. The Bride (Thurman) gaat verder met wraak nemen op haar voormalige collega's van de Deadly Viper Assassination Squad en krijgt, uiteindelijk, de kans to 'kill Bill'.

Kill Bill: Vol. 1

2003 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 2003. Actiefilm van Quentin Tarantino. Met o.a. Uma Thurman, David Carradine, Lucy Liu, Vivica A. Fox en Daryl Hannah.

Een jonge vrouw (Thurman) wordt op haar bruiloft neergeschoten door haar collega's, een club huurmoordenaars onder leiding van ene Bill. Ze overleeft ternauwernood, ontwaakt jaren later uit een coma, bemachtigt een samoeraizwaard en zoekt haar aanvallers op, om ze een voor een te vermoorden. Eerste deel van Tarantino's ode aan ouderwetse Aziatische vechtfilms, boordevol filmcitaten, met een sterk stukje anime, een puike soundtrack en vooral veel prachtig in beeld gebracht geweld. Sonny Chiba choreografeerde de zwaardsequenties. Deel 2 volgde in 2004.

The Four Feathers

2002 | Avonturenfilm, Drama, Oorlogsfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Avonturenfilm van Shekhar Kapur. Met o.a. Heath Ledger, Wes Bentley, Kate Hudson, Djimon Hounsou en Daniel Caltagirone.

Engeland, 1875. Britse soldaat Harry (Ledger) wordt afgeschreven door zijn legervriendjes omdat hij deserteert om bij zijn liefje Ethne (Hudson) te zijn. Maar zij viel op een soldaat, niet op een deserteur. Harry pareert door zich in Soedan incognito als slaaf te voegen bij het eigen regiment waar hij onder meer waakt over het leven van beste vriend Jack (Bentley), de man die nota bene ook hunkert naar Ethne. Een topzwaar drama met kundig gedoseerde emotionele manipulatie en maximale optische zeggingskracht. De broederschap druipt van het doek, de gevechten zijn knap gefilmd en de rode draad van verloren eer en liefde blijft op spanning. Een aangename zinsbegoocheling.

Snow Falling on Cedars

1999 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1999. Misdaad van Scott Hicks. Met o.a. Ethan Hawke, Youki Kudoh, Max von Sydow, James Cromwell en Richard Jenkins.

De Australische Hicks liet zijn hit Shine, waarmee hij dik in de prijzen viel, volgen door deze visueel wel érg mooie verfilming van de bestseller van David Guterson. Hawke speelt een jonge Amerikaan die begin jaren veertig een gepassioneerde maar verboden romance beleeft met een Japanse. Negen jaar later verslaat hij als journalist de rechtszaak tegen haar huidige man, die wordt beschuldigd van moord. De nadruk op esthetiek zit het drama een beetje in de weg en de morele boodschap over interraciale tolerantie wordt ons ook nogal opgedrongen.

Bringing Out the Dead

1999 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1999. Drama van Martin Scorsese. Met o.a. Nicolas Cage, Patricia Arquette, John Goodman, Ving Rhames en Tom Sizemore.

Frank Pierce (Nicolas Cage) is een arts die binnen de hectische wereld van de Eerste Hulp steeds moet opboksen tegen de dood. Hij wordt achtervolgd door het verleden en de patiënten die hij niet heeft kunnen redden. Hij heeft kwellende visioenen die zich uiteindelijk toe spitsen op de geest van één vrouw. Een vrouw voor wiens dood Frank zich in het bijzonder verantwoordelijk voelt. Zij bezoekt hem regelmatig en manifesteert zich na enige tijd in de lastige dochter van een man die hij wel heeft kunnen redden. Aan de hand van deze dagelijkse strijd op leven en dood schetst Bringing Out The Dead een meedogenloos beeld van verlossing en uiteindelijk van liefde.

The Horse Whisperer

1998 | Romantisch drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1998. Romantisch drama van Robert Redford. Met o.a. Robert Redford, Kristin Scott Thomas, Dianne Wiest, Scarlett Johansson en Sam Neill.

Redford speelt in deze romanverfilming de 'paardenfluisteraar' Tom Booker, volgens tegenspeelster Annie (Kristin Scott Thomas) één van die zeldzame mensen die 'in de ziel van het dier kijken en de wonden die ze daar vinden verzachten'. Volgens Tom is hij domweg iemand die 'paarden helpt met mensenproblemen'. Annie heeft haar getraumatiseerde dochter + dito paard naar Montana gesleept voor een sessie. Daar ontpopt ze zich tot de labiele stedeling die als een blok valt voor de boerenwijsheid van Tom en zijn entourage van stromende bergbeekjes, hoffelijke mannen en bakkende vrouwen. Cinematograaf Robert Richardson is verantwoordelijk voor de klassiek theatrale belichting en de zeer fraaie helikopteropnames.

Wag the Dog

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Barry Levinson. Met o.a. Dustin Hoffman, Robert De Niro, Anne Heche, Kirsten Dunst en Woody Harrelson.

Toen Wag the Dog eind 1997 in première ging, kon regisseur Barry Levinson (Rain Man, Sphere, Sleepers) niet vermoeden hoe profetisch zijn politieke satire zou worden. Want hoe verzin je het: een Amerikaanse president zet een oorlog met Albanië in scène om de aandacht af te leiden van een seksschandaal in zijn Witte Huis. Het bleek profetisch: de plot heeft sterke overeenkomsten met de gebeurtenissen rond stagiaire Monica Lewinsky, toen Bill Clinton meermaals op oorlogspad ging om de aandacht af te leiden van zijn seksuele escapades met 'that woman'. Twee Oscarnominaties, voor beste scenario en beste acteur (Hoffman).

U Turn

1997 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1997. Misdaad van Oliver Stone. Met o.a. Sean Penn, Nick Nolte, Jennifer Lopez, Billy Bob Thornton en Powers Boothe.

Maffia-knecht Bobby Cooper (Penn) strandt op weg naar het betalen van een enorme schuld in het woestijngehucht Superior. Hier begint een neo-film noir-klucht die lijkt op Red Rock West van John Dahl. Bobby krijgt opdracht van bruut Jake (Nolte) om zijn jonge vrouw Grace (Lopez) te vermoorden, maar Grace weet met haar charme de opdracht honderdtachtig graden te draaien. U Turn is vooral indrukwekkend door de grote namen-cast en de talloze trucjes die cameraman Robert Richardson (JFK) gebruikt om de film als een mescaline-trip vorm te geven. Als er een thema in de bizarheid zit, is het toch weer maatschappij-cynisch, Stone-achtig: 'A man with no ethics is a free man', stelt Jake.

Fast, Cheap and Out of Control

1997 | Documentaire

Verenigde Staten 1997. Documentaire van Errol Morris.

Maffia-knecht Bobby Cooper (Penn) strandt op weg naar het betalen van een enorme schuld in het woestijngehucht Superior. Hier begint een neo-film noir-klucht die lijkt op Red Rock West van John Dahl. Bobby krijgt opdracht van bruut Jake (Nolte) om zijn jonge vrouw Grace (Lopez) te vermoorden, maar Grace weet met haar charme de opdracht honderdtachtig graden te draaien. U Turn is vooral indrukwekkend door de grote namen-cast en de talloze trucjes die cameraman Robert Richardson (JFK) gebruikt om de film als een mescaline-trip vorm te geven. Als er een thema in de bizarheid zit, is het toch weer maatschappij-cynisch, Stone-achtig: 'A man with no ethics is a free man', stelt Jake.

Nixon

1995 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1995. Biografie van Oliver Stone. Met o.a. Anthony Hopkins, Joan Allen, Powers Boothe, Ed Harris en Bob Hoskins.

Hopkins is goed op dreef in dit fascinerende portret van Richard Nixon, de Amerikaanse president die na het Watergate schandaal in 1974 het veld moest ruimen. Regisseur Stone haalt de man niet gemakzuchtig onderuit, maar gaat op zoek naar Nixons tragiek. Van zijn moeizame jeugd als kind van strenge Quakers tot en met zijn politieke loopbaan die niet werd wat hij er misschien van verwachtte. Intrigerend is vooral de afgunst die Nixon lijkt te voelen voor John F. Kennedy. Allen, net als Hopkins genomineerd voor een Oscar, is goed als Pat, Nixons vrouw die geen greep krijgt op zijn duistere, zelfdestructieve kant.

Casino

1995 | Misdaad, Drama, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1995. Misdaad van Martin Scorsese. Met o.a. Robert De Niro, Sharon Stone, Joe Pesci, James Woods en Frank Vincent.

Na Goodfellas verfilmde Scorsese opnieuw een boek van Nicholas Pileggi over de Italiaans-Amerikaanse maffia. De Niro is Ace Rothstein, een charismatische gangster die voor de maffia enkele casino's in Las Vegas moet controleren. Zijn ondergang begint wanneer hij verliefd raakt op een callgirl (Stone). Met de komst van zijn vroegere, moordzuchtige maatje (Pesci) worden de zaken er niet beter op. Niet zozeer een maffiafilm per se, als wel een portret van de stad Las Vegas. Flitsende montage, energiek ritme en uitstekende jaren zeventig aankleding. Stone kreeg voor haar rol een Oscarnominatie.

Natural Born Killers

1994 | Thriller, Misdaad, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1994. Thriller van Oliver Stone. Met o.a. Woody Harrelson, Juliette Lewis, Robert Downey jr, Tommy Lee Jones en Tom Sizemore.

Stone trekt alle registers open in omstreden, briljant gemonteerde film met Woody Harrelson en Juliette Lewis als verliefde seriemoordenaars. Het moordlustige stel schiet voor de lol meer dan vijftig mensen overhoop op hun reis langs Route 666. Eén getuige houden ze altijd in leven om de wereld te laten weten dat 'Mickey and Mallory were here'. En die wereld wil het graag weten: dankzij de pulpmedia worden ze echte helden. Het overdadige geweld in de film zorgde destijds voor veel publiciteit.

Heaven & Earth

1993 | Oorlogsfilm, Drama, Experimenteel

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1993. Oorlogsfilm van Oliver Stone. Met o.a. Tommy Lee Jones, Hiep Thi Le, Joan Chen, Haing S. Ngor en Debbie Reynolds.

Tot het maken van een oninteressante film lijkt Stone niet in staat, al hoort het lange, wat warrige Heaven & Earth niet tot zijn beste werk. Na Platoon, waarin de regisseur zijn eigen oorlogservaringen verwerkte, en Born on the Fourth of July, over een gedesillusioneerde veteraan, toont dit slotdeel van zijn Vietnamtrilogie de oorlog door de ogen van een inheemse vrouw, die na veel ellende (soms schokkend in beeld gebracht) met een Amerikaanse soldaat meegaat naar de VS, waar het leven niet meteen beter wordt. Gebaseerd op de autobiografieën van de nu succesvolle zakenvrouw Le Ly Hayslip.

A Few Good Men

1992 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1992. Drama van Rob Reiner. Met o.a. Tom Cruise, Jack Nicholson, Demi Moore, Kevin Bacon en Kiefer Sutherland.

Onderhoudende en succesvolle Hollywoodfilm, waarin militair advocaten Daniel Kaffee (Cruise) en JoAnne Galloway (Moore) moeten zien te bewijzen dat ijzervreter kolonel Nathan R. Jessup (Nicholson) verantwoordelijk is voor de moord op een jonge marinier. Ze worden niet heel serieus genomen op de basis, waar Jessup geliefd en gevreesd is. Een studiobaas vroeg aan scenarist Aaron Sorkin waarom Galloway geen mannelijk personage was, als ze toch niet met Kaffee in bed zou duiken. Sorkin antwoordde dat 'slapen met Tom Cruise' niet de enige nuttige toepassing van vrouwen in een film was. Vier Oscarnominaties.

The Doors

1991 | Biografie, Drama, Muziek

Verenigde Staten 1991. Biografie van Oliver Stone. Met o.a. Val Kilmer, Meg Ryan, Kyle MacLachlan, Kathleen Quinlan en Kevin Dillon.

Rolling Stone vond het een geweldige film: 'a thrilling spectacle' en 'the King Kong of rock movies' met een 'ball-off-fire performance by Val Kilmer as Morrison'. En inderdaad. Tijdgenoot Oliver Stone fabriceerde een wervelende show rond de legendarische voorzanger en wist als geen ander de mythe van de jaren zestig in beeldtaal om te zetten. Zo werd larger-than-life James Douglas Morrison niet alleen postuum erkend als dichter (hij ligt al sinds 1971 begraven tussen Balzac, Molière en Wilde op de dichterssectie van Père Lachaise) maar ook als Hollywoodster.

JFK

1991 | Thriller, Historische film, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1991. Thriller van Oliver Stone. Met o.a. Kevin Costner, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Kevin Bacon en Michael Rooker.

Visueel meeslepende thriller over de moord op president Kennedy. Regisseur Oliver Stone, nooit te beroerd om een steen in een vijver te gooien, ontvouwde in zijn film een complottheorie die voor het eerst werd uiteengezet in het boek On the trail of the assassins van officier van justitie Jim Garrison: Kennedy's dood zou het werk zijn geweest van het militair-industrieel complex. Betrokkenen die zijn versie niet accepteren zullen moeten wachten tot het jaar 2029, wanneer alle geheime dossiers worden geopend. JFK: Het verhaal dat nooit ophoudt, zoals de volledige Nederlandse titel luidde, werd onderscheiden met Oscars voor de beste montage en beste fotografie.

Born on the Fourth of July

1989 | Oorlogsfilm, Drama, Biografie

Verenigde Staten 1989. Oorlogsfilm van Oliver Stone. Met o.a. Tom Cruise, Kyra Sedgwick, Raymond J. Barry, Jerry Levine en Frank Whaley.

Regisseur Stone baseerde het tweede deel van zijn drieluik (Platoon, Heaven & Earth) over de Vietnamoorlog op de autobiografie van Ron Kovic, die mentaal en fysiek gebroken uit de strijd terugkeerde en actief werd in de anti-oorlogbeweging. Dappere onderneming van Cruise, die overtuigt als naïeve idealist, die diep verbitterd raakt en eindigt als energieke activist. Net als veel films van Stone aan de bombastische kant, maar bovenal een trefzeker verwoorde boodschap over de verstrekkende gevolgen van de oorlog voor de Amerikaanse samenleving.

Talk Radio

1988 | Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 1988. Drama van Oliver Stone. Met o.a. Eric Bogosian, Ellen Greene, Leslie Hope, Alec Baldwin en John C. McGinley.

Barry Champlain is een populaire radiopresentator met een veelbesproken lokaal programma waarin hij de luisteraars en bellers voortdurend uitdaagt: 'Dit land gaat naar de klote, dus: stop met zoutjes eten en pak die telefoon!' Een groot mediabedrijf is geïnteresseerd in het programma en wil het landelijk gaan uitzenden, op voorwaarde dat Barry dan minder controversieel optreedt. Bewerking van het gelijknamige toneelstuk dat hoofdrolspeler Bogosian baseerde op de in 1984 door neonazi's vermoorde radiopresentator Alan Berg. Bogosian kreeg in Berlijn de Zilveren Beer voor zijn ziedende vertolking.

Wall Street

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Oliver Stone. Met o.a. Michael Douglas, Charlie Sheen, Daryl Hannah, Martin Sheen en Hal Holbrook.

De meedogenloze entrepreneur Gordon Gekko, het haar achterover gekamd, strak in het pak, ironische glimlach om de lippen, overdondert de aandeelhouders van een noodlijdend bedrijf met zijn mantra 'Greed is Good'. Hij weet ook de ambitieuze Bud Fox (Charlie Sheen) voor zich te winnen. Bud gaat door muren voor Gekko, totdat blijkt dat die van hem verlangt dat hij het bedrijf van zijn vader aan hem uitlevert. Formidabele aanklacht tegen de egoïstische en inhalige jaren tachtig. Oscar voor Douglas. In 2010 maakte regisseur Stone een iets minder goed, maar wel weer actueel, vervolg.

Salvador

1986 | Oorlogsfilm, Experimenteel, Thriller, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1986. Oorlogsfilm van Oliver Stone. Met o.a. James Woods, James Belushi, Michael Murphy, John Savage en Elpedia Carillo.

Fascinerende zij het nogal langdradige tragikomedie annex politiek drama dat zich afspeelt in het El Salvador van begin jaren tachtig. Gebaseerd op de ervaringen van journalist Richard Boyle. Woods is fenomenaal als de morsige, aan lager wal geraakte journalist die samen met een doorgedraaide dj (Belushi) naar Midden-Amerika afreist wanneer de politieke gebeurtenissen aldaar in een stroomversnelling raken. Atheïst Boyle denkt een keurig katholiek meisje te kunnen redden door met haar te trouwen en gaat daartoe voor het eerst in 32 jaar te biecht, hetgeen hilarische taferelen oplevert. De bij tijd en wijlen absurde sfeer heeft wel iets weg van Hunter S. Thompsons boek 'Fear and loathing in Las Vegas'.

Platoon

1986 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1986. Oorlogsfilm van Oliver Stone. Met o.a. Tom Berenger, Willem Dafoe, Charlie Sheen, Forest Whitaker en Francesco Quinn.

Eerste deel van Vietnamtrilogie (naast Platoon bestaande uit Born on the Fourth of July en Heaven and Earth) is gebaseerd op de aangrijpende oorlogservaringen van regisseur Stone. Charlie Sheen speelt Stone's alter ego, een 'all American boy' die zich in Vietnam ontwikkelt tot een eersteklas soldaat. De strijd tussen goed en kwaad speelt zich nu eens niet af tussen de Amerikanen en De Vijand (al dan niet uit Vietnam), maar binnen de Amerikaanse gelederen. Platoon won een Zilveren Beer in Berlijn en was de grote winnaar van de Oscaruitreiking van 1987, met een beeldje voor de beste film, regisseur, montage en geluid.