Frances O'Connor (1967): regie, cast en scenario.
Er zijn 17 films en 1 serie gevonden.

Emily

2022 | Drama

Verenigd Koninkrijk 2022. Drama van Frances O'Connor. Met o.a. Emma Mackey, Fionn Whitehead, Oliver Jackson-Cohen, Gemma Jones en Adrian Dunbar.

Romantisch kostuumdrama over de mensenschuwe Emily Brontë (Mackey) en de totstandkoming van haar enige roman: de al vaak verfilmde negentiende-eeuwse klassieker Wuthering Heights. Parallel aan Cathy en Heathcliff in het boek, ontwikkelt Emily hier een haat-liefdeverhouding met de nieuwe hulpdominee William Weightman. Het sterkst aan deze psychologische impressie van het familie- en liefdesleven van de introverte schrijfster en dichteres, zijn de poëtische scènes waarin de geluidsband Emily’s gevoelswereld vleugels geeft. Als Weightman over regen spreekt, hoort Emily die vallen. Als er wordt gezoend, hoort ze de aanzwellende golven van de zee.

The Missing

2014 | Misdaad, Drama, Mysterie, Televisieserie

2014. Misdaad van Harry Williams en Jack Williams. Met o.a. James Nesbitt, Tchéky Karyo, Anastasia Hille, Frances O'Connor en Émilie Dequenne.

Drie tijdlijnen, een vermist meisje dat toch niet vermist is, doodgaat, toch niet dood is, maar wel weer vermist is: het tweede seizoen van thrillerdrama The Missing klinkt heel verwarrend, maar dat valt eigenlijk wel mee. Wie er eenmaal aan begint, kan niet stoppen met kijken. The Missing is complex, gaat over rouw, schuld en trouw, maar uiteindelijk vooral retespannend.

Mercy

2014 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 2014. Horror van Peter Cornwell. Met o.a. Dylan McDermott, Chandler Riggs, Frances O'Connor, Mark Duplass en Joel Courtney.

Tiener George heeft een goede band met zijn oma Mercy. Als oma niet langer in het verpleeghuis mag blijven omdat haar gedrag te wensen overlaat, neemt Georgie's moeder hem en zijn broer mee naar het oude huisje van Mercy, om daar voor oma te zorgen. ´Niet vergeten om oma haar medicijnen te geven, anders wordt ze lastig in de omgang´, waarschuwt de verpleger nog. Gebaseerd op een verhaal van Stephen King, wat helaas vooral in het sfeervolle eerste deel goed te zien is. Later wordt Mercy een nogal generieke griezelfilm, met de bijbehorende clichés en schrikeffecten.

Jayne Mansfield's Car

2012 | Drama

Verenigde Staten​/​​Rusland 2012. Drama van Billy Bob Thornton. Met o.a. Robert Duvall, John Hurt, Kevin Bacon, Billy Bob Thornton en Katherine LaNasa.

Om zijn vrouw Naomi in haar geboortegrond te begraven reist Brit Kingsley (Hurt) vanuit Londen naar het broeierige Alabama. Met niet bepaald open armen wordt hij ontvangen door de Caldwells, het Amerikaanse gezin dat Naomi twintig jaar eerder in de steek liet. Acteur/regisseur Thornton speelt op luchtige wijze met alle denkbare clichés van stijve Britten en ongemanierde cowboys. Jammer alleen dat zijn boodschap over hoe oorlog - het is 1969 - een familie generatie na generatie traumatiseert, er zo dik bovenop ligt.

The Hunter

2011 | Thriller

Australië 2011. Thriller van Daniel Nettheim. Met o.a. Willem Dafoe, Frances O'Connor, Sam Neill, Morgana Davies en Finn Woodlock.

In opdracht van een mysterieus biotechbedrijf vertrekt eenzame jager Martin (Dafoe) naar Tasmanië. Zijn missie: het opsporen van de Tasmaanse tijger, een diersoort die al sinds 1936 als uitgestorven wordt beschouwd. Maar aangekomen op het eiland wordt Martin al snel opgeslokt door de lokale intriges: eco-activist Jarrah wordt al meer dan een jaar vermist, en diens vrouw Lucy kan Martins hulp goed gebruiken. Intrigerende existentialistische thriller met een hoofdrol voor de wonderschone Tasmaanse wildernis. Dafoe is volledig in zijn element als gekwelde loner.

Darwin's Darkest Hour

2009 | Biografie, Documentaire

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Japan 2009. Biografie van John Bradshaw. Met o.a. Henry Ian Cusick, Frances O'Connor, Nigel Bennett, Richard Donat en Vanessa Walton-Bone.

Charles Darwin heeft jaren besteed aan zijn evolutietheorie. Maar door het besef dat de wereld en onze religie nooit meer hetzelfde zouden zijn, weigerde hij zijn The Origin of Species te publiceren. Darwins leven komt echter in een stroomversnelling als blijkt dat een andere wetenschapper, Alfred Wallace, op het punt staat een onderzoek te publiceren dat wel heel veel op het zijne lijkt.

Iron Jawed Angels

2004 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 2004. Drama van Katja von Garnier. Met o.a. Hilary Swank, Frances O'Connor, Julia Ormond en Anjelica Huston.

'Wees geduldig,' krijgen Alice Paul (Swank) en Lucy Burns (O'Connor) herhaaldelijk te horen: het vrouwenstemrecht komt wel. Maar het komt niet. De twee jonge vrouwen organiseren een reeks demonstraties rond het Witte Huis, ook tijdens de Eerste Wereldoorlog - dat wordt ze niet in dank afgenomen. Degelijk gemaakt televisiedrama over de eerste grote vrouwenbeweging die resulteerde in een grondwetswijziging, oogt modern onder regie van de Duitse Von Garnier (Bandits), en heeft een kundige cast. Genomineerd voor vijf Emmy's, Huston kreeg een Golden Globe voor haar rol.

Timeline

2003 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 2003. Sciencefiction van Richard Donner. Met o.a. Paul Walker, Frances O'Connor, Gerard Butler, Billy Connolly en David Thewlis.

Na de indrukwekkende verfilmingen van Coma en Jurassic Park, leek het schrijver Michael Crichton niet meer te kunnen schelen of zijn verhalen een beetje filmisch of begrijpelijk op het witte doek werden geplempt. Timeline lijkt zelfs meer geschreven als opzet voor een computergame, die inderdaad ook werd gemaakt. Net als in Jurassic Park is er een rijkaard die iets uit het verleden wil bemachtigen. Archeologieprofessor Johnston komt hierachter, staat erop diens tijdmachine te testen en raakt gevangen in het jaar 1357. Twee studenten tijdreizen naar de professor toe om hem te redden; een simpele opzet voor zwaardvechterij en vuurballen.

Windtalkers

2002 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Western, Drama

Verenigde Staten 2002. Oorlogsfilm van John Woo. Met o.a. Nicolas Cage, Adam Beach, Peter Stormare, Noah Emmerich en Mark Ruffalo.

Vanaf 1942 rekruteerde het Amerikaanse leger Navajo's om indiaans gecodeerde berichten te versturen op het Aziatische slagveld. De Japanners snapten er niets van. Een Amerikaanse communicatieofficier zei later zelfs dat 'Iwo Jima nooit was ingenomen zonder de Navajo's'. In Windtalkers wordt geharde sergeant Joe (Cage) toegewezen aan codespreker Yahzee (Beach) om de code te beschermen tijdens de slag om Saipan. De film leed zware verliezen omdat John Woo geen enkel oorlogsfilmcliché buiten schot hield. Bloederig geweld is waar het om draait, ten koste van de codesprekers die overigens pas in 1982 voor het eerst werden erkend op de door Reagan ingestelde National Navajo Code Talkers Day (14 augustus).

The Importance of Being Earnest

2002 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2002. Komedie van Oliver Parker. Met o.a. Rupert Everett, Colin Firth, Reese Witherspoon, Frances O'Connor en Judi Dench.

Als de kostuumfilms van Jane Austen's werk vooral over relaties gaan, dan gaat Oscar Wilde's The Importance of Being Earnest, zoals geregisseerd door Oliver Parker, over maniertjes en poses. De film zit vol met op zich serieuze identiteitsverwisselingen, klasseproblemen en rivaliteit, doch alles is bedekt onder Wilde's onbekommerdheid en elegante woordgrapjes. Jack Worthing (Firth) en Algernon Moncrieff (Everett) proberen ieder liefde en geld te winnen door het gebruiken van de naam Earnest - dat kan niet goed gaan. Regisseur Parker zette er wat anachronistische muziek onder en versnelde het tempo (onnodig) met montage en 'actiescènes' buiten.

Artificial Intelligence: AI

2001 | Sciencefiction, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 2001. Sciencefiction van Steven Spielberg. Met o.a. Haley Joel Osment, Sam Robards, Jude Law, Frances O'Connor en William Hurt.

Twee ouders in de niet al te verre toekomst treuren om hun zoon, die ingevroren ligt te wachten tot ooit een remedie voor zijn ziekte zal worden gevonden. Als troost kopen ze een levensecht robotjongetje (Osment). Maar het medicijn wordt gevonden, de zoon komt terug en de robot gaat afgedankt de boze buitenwereld in. De verwachtingen - Spielberg die een project van Kubrick voltooit - waren zo torenhoog dat het daarna alleen nog maar kon tegenvallen. Toch is A.I. zeker geen slechte sf-film, al gaat hij aan het einde helaas ten onder aan een te hoog suikergehalte.

Madame Bovary

2000 | Romantiek, Historische film

Verenigd Koninkrijk 2000. Romantiek van Tim Fywell. Met o.a. Frances O'Connor, Hugh Bonneville, Eileen Atkins, Desmond Barrit en Hugh Dancy.

Intelligente verfilming van Flauberts werk uit 1856 over de aspiraties van een plattelandsmeisje. Zijn 'obscene' (volgens rechtbank in 1857) roman is reeds vele malen verfilmd met als hoogtepunt Renoirs bewerking uit 1934. Deze versie (een 3-delige miniserie) is de derde Bovary productie van de BBC en legt ongewoon veel nadruk op de seksuele escapades van Emma (Frances O'Connor) wat haar romantische inslag enigszins overschaduwt. En Bonneville is wel erg sympathiek als de sukkelige Charles uit het onverfilmbaar geachte boek.

Bedazzled

2000 | Komedie, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2000. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Brendan Fraser, Elizabeth Hurley, Frances O'Connor, Miriam Shor en Orlando Jones.

Remake van de gelijknamige komedie uit 1967 (met Dudley Moore en Peter Cook). Kantoorjongen Elliot (Fraser) is zó verliefd op een collega die hem niet ziet staan, dat hij zich bereid verklaart zijn ziel te verkopen voor haar liefde. Ziedaar de Duivel (Hurley, in snel wisselende, gewaagde pakjes) die hem de vervulling van zeven wensen belooft. Hij wordt Rijk, een Gevierd Auteur, een Sportster... maar gelukkig? Regisseur Ramis werkte het thema 'nieuwe rondes, nieuwe kansen' acht jaar eerder succesvoller uit in Groundhog Day. Bedazzled valt in dat licht fors tegen, en moet het uitsluitend hebben van Fraser die hier en daar bijzonder geestig is.

About Adam

2000 | Romantische komedie

Ierland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2000. Romantische komedie van Gerard Stembridge. Met o.a. Stuart Townsend, Kate Hudson, Frances O'Connor, Charlotte Bradley en Rosaleen Linehan.

Lucy (Hudson) ontmoet Adam (Townsend) en laat hem haar familie ontmoeten. Iedereen is weg van Adam, zodanig zelfs dat Lucy's zussen Laura (O'Connor) en Alice (Bradley) ook een romance met hem beginnen. Adam, die rondrijdt in een lichtblauwe E-type ('A Jaguar is sex on wheels'), is er voor iedereen, geen probleem. About Adam moet een plagerige romantische komedie zijn, maar is niet zo grappig. Eerder is het de Ierse Teorama, omdat ook in About Adam een mysterieuze seks-engel vrijheid verschaft voor allen die er voor openstaan.

Mansfield Park

1999 | Drama, Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Patricia Rozema. Met o.a. Frances O'Connor, Jonny Lee Miller, Alessandro Nivola, Lindsay Duncan en Embeth Davidtz.

Losse bewerking van Jane Austens roman over de arme Fanny die bij haar gefortuneerde oom en tante gaat wonen. Als jongvolwassene kan ze kiezen uit drie huwelijkskandidaten. Tot teleurstelling van haar oom (gespeeld door toneelschrijver Harold Pinter), heeft Fanny een nogal sterke eigen wil - én ambities als schrijfster. De Canadese Patricia Rozema putte voor haar scenario ook uit Austens brieven en dagboeken, en creëerde zo een intelligent, scherp historisch drama met een sobere aankleding die des te meer ruimte biedt aan de uitstekende acteurs.

Kiss Or Kill

1997 | Thriller

Australië 1997. Thriller van Bill Bennett. Met o.a. Frances O'Connor, Matt Day, Chris Haywood, Barry Otto en Max Cullen.

Eng goede road-thriller. De criminele geliefden Nikki (O'Connor) en Al (Day) slaan op de vlucht als een van hun slachtoffers per ongeluk sterft. Deze bleek in het bezit te zijn van een voor een voetbalster bezwarende video. Tijdens hun vlucht door de Australische binnenlanden krijgen ze niet alleen de politie, maar ook de furieuze atleet achter zich aan. Kiss or Kill viel (helaas alleen in eigen land) flink in de prijzen. (IdH/VPRO Gids)

Love And Other Catastrophes

1996 | Komedie, Familiefilm, Experimenteel

Australië 1996. Komedie van Emma-Kate Croghan. Met o.a. Matt Day, Matthew Dyktynski, Alice Garner, Frances O'Connor en Radha Mitchell.

Mia (O`Connor) die lesbisch is, heeft nog [KA1]e[KA1]en dag de tijd om van studierichting aan de filmacademie te veranderen. Daarvoor moet ze eerst een hoge boete betalen aan de bibliotheek want anders wordt het dossier niet goedgekeurd, maar het geld heeft ze niet. Juist die dag moet ze een housewarming-party organiseren, terwijl zij en Alice (Garner) nog een derde figuur nodig hebben om de flat te delen; bovendien heeft ze uitgerekend ruzie met haar vriendin Danni (Mitchell) die daarom in de armen van de koele Savita (Dougherty) is gevlucht - dus op haar kan ze niet meer rekenen. Alice die werkt aan een scriptie over Doris Day als militante feministe, is tot over haar oren verliefd op Ari (Dyktynski), maar de kans dat ze hem krijgt is uiterst klein, want hij verdient een behoorlijk zakcentje door eenzame, rijpere vrouwen pleziertjes te bezorgen. Michael (Day) studeert medicijnen en is wanhopig op zoek naar een nieuwe kamer, omdat hij het gezuip en gekots van zijn kamergenoten beu is. Het leven van deze vijf zal die dag een drastische wending krijgen. De film behandelt 24 uur uit het leven van vijf universiteitstudenten, hun relaties, hun onzekerheden en hun angsten. De rolprent heeft een grote intensiteit en brengt het niet erg strakke verhaal op een grappige maar tevens meeslepende wijze. Een snel ritme en spitse dialogen maken er een aangename kijkervaring van. Debutante Croghan schreef het scenario samen met Yael Bergman en Helen Bandis, die voor de gelegenheid medeproducenten waren, naar een verhaal van Stavros Andonis Efthymiou, die deze low-budget film produceerde. Harris in de rol van professor Novak is down- under een bekend filmcriticus en Martin speelt zichzelf. Het grote aantal verwijzingen en knipogen naar de films van de jaren 1960-90 maken deze rolprent voor cinefielen een delicatesse. Fotografie van Justin Brickle. Dolby Stereo.

Halifax F.P.: The Feeding

1994 | Thriller, Misdaad

Australië 1994. Thriller van Steve Jodrell. Met o.a. Rebecca Gibney, Steve Bisley, Deborra-Lee Furness, Frances O'Connor en Dino Marnika.

Een enge vrouwenmoordenaar zaait paniek in Melbourne. De slachtoffers worden na een afgrijselijke verkrachting op een beestachtige wijze gedood en daarna opgemaakt. In de volksmond wordt de psychopathische dader de Make-up Moordenaar genoemd. Na zeven slachtoffers zit de politie nog steeds met de handen in het haar. Jane Halifax (Gibney) wordt gevraagd om een dadersprofiel te maken. Tegelijkertijd heeft men geen halve maatregelen genomen en een speciale smeris uit Sidney laten overkomen. Jonah Cole (Bisley) is in speurderszaken de tegenpool van Halifax. Hij rekent op zijn intu[KA3]itie, terwijl Jane uiterst precies de feiten uitpluist, combineert en deduceert. Uiteraard krijgen ze de nodige wrijving. Dan wordt Frances (O`Connor) gearresteerd, een labiele vrouw, die met de moorden in verband zou kunnen staan. Frances is een pathologische leugenaarster en een geboren manipulatrice. Cole en Halifax krijgen aan haar een harde dobber en besluiten de irritaties te vergeten en samen te werken. Dit leidt tot wederzijdse waardering. Zo komen ze op de sinistere Birgit Grant (Furness). Het scenario van Mac Gudgeon is onderhoudend, al gebruikt hij de nodige clichés. Wat deze film heel aardig maakt en enigszins verheft boven een tv-film, zijn de goede spelprestaties van de hoofdrollen.