Kenji Mizoguchi is regisseur en scenarist.
Er zijn 31 films gevonden.

Akasen chitai

1956 | Biografie, Drama

Japan 1956. Biografie van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Machiko Kyo, Ayako Wakao, Aiko Mimasu en Michiko Kogure.

Verschillende prostitu[KA1]ees uit Dreamland, een bordeel in Tokio, vertellen hun verhaal. Een gevoelige behandeling door Mizoguchi (dit is de laatste film die hij heeft gemaakt). Vooral de moeite waard is Kyo als een keiharde, cynische vrouw-van- plezier. De scène met haar vader is een hoogtepunt in deze film. Ook bekend onder de titels RED-LIGHT DISTRICT en STREET OF SHAME.

Yokihi

1955 | Romantiek, Drama

Japan 1955. Romantiek van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Machiko Kyo, Sô Yamamura, Eitaro Shindo, Sakae Ozawa en Masayuki Mori.

Keizer Mori neemt de plattelandsdochter Kyo tot concubine. Hij wordt door zijn hebzuchtige verwanten van de troon verstoten, Kyo wordt gedood en Mori aanbidt haar standbeeld. Een adembenemend mooie, poëtische liefdesgeschiedenis, fabel, tragedie. Ook bekend als PRINCESS YANG KWEI FEI.

Shin Heike Monogatari

1955 | Avonturenfilm, Drama

Japan 1955. Avonturenfilm van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Raizo Ichikawa, Yoshiko Kuga, Maritoshi Hayashi, Michiyo Kogure en Ichijiro Oya.

Japan in de twaalfde eeuw: de leider is monnik geworden, maar behoudt vanuit zijn klooster de wereldlijke en geestelijke macht in handen. Een jonge samoerai wil echter de macht grijpen. Mizoguchi's eerste kleurenfilm geeft schitterend het middeleeuwse Japan en de opkomst van de samoeraicultuur weer.

Uwasa No Onna

1954 | Drama

Japan 1954. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Yoshiko Kuga, Tomoemon Otani en Eitaro Shindo.

Een melodramatische geschiedenis over Tanaka, de bazin van een geishahuis, die ontdekt dat haar minnaar in feite verliefd is op haar dochter. Een van de mindere Mizoguchi-films. USA-titels: THE WOMAN OF THE RUMOR en THE WOMAN IN THE RUMOUR.

Sansho dayu

1954 |

Japan 1954. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kisho Hanayagi, Eitaro Shindo, Kyoko Kagawa en Kinuyo Tanaka.

Archetypische Mizoguchi: adembenemende landschappen, precieze composities en soepele cameravoering kenmerken dit wrede epos over de ondergang van een adellijke familie in de elfde eeuw (Heian-periode).

Sansho daiyu

1954 | Drama, Historische film

Japan 1954. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Yoshiaki Hanayaki, Kyoko Kagawa, Eitaro Shindo en Ichirô Sugai.

Een verhalend, po[KA3]etisch drama dat speelt in het Japan van de 11e eeuw, waarin de lotgevallen van een familie centraal staan. De zachtmoedige vader, gouverneur van een provincie, wordt verbannen, de kinderen (Hanayaki, Kagawa) worden als slaven verkocht, de moeder (Tanaka) wordt tot prostitutie gedwongen. Een meeslepende film, schitterend van regie en cameravoering (Kazuo Miyagawa). Oorspronkelijk 130m. Engelse titel SANSHO THE BAILIFF.

Chikamatsu monogatari

1954 | Drama

Japan 1954. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kazuo Hasegawa, Kyoko Kagawa, Yoko Minamida, Eitaro Shindo en Chieko Natiwa.

Tijdens de 18e eeuw ontluikt in Kyoto een verboden liefde, die zal eindigen met de kruisiging van de twee geliefden. Terecht één van de meest beroemde films van de meester-filmer Mizoguchi. Opvallend zijn de geweldig mooie natuurbeelden en de tederheid in het liefdesverhaal. Een echte klassieker uit de Japanse filmkunst. Het scenario is van Matsutaro Kawaguchi en Yoshikata Yoda.

Ugetsu Monogatari

1953 | Drama, Oorlogsfilm

Japan 1953. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Machiko Kyo, Masayuki Mori, Kinyo Tanaka, Sakae Ozawa en Mitsu-ko Mito.

Een griezelig spookverhaal uit Japan in de 16e eeuw, over twee boeren die hun gezin in de steek laten, de [KA1]e[KA1]en om in de stad rijk te worden, de ander om een samoerai te worden. Deze prachtig gefotografeerde film (camera Kazuo Miyagawa) werd bekroond op het filmfestival van Venetië.

Gion Bayashi

1953 | Drama

Japan 1953. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Ishiura Sumao, Koshiba Kanji, Ichirô Sugai, Shindo Eitaro en Kawazu Seizaburo.

Een griezelig spookverhaal uit Japan in de 16e eeuw, over twee boeren die hun gezin in de steek laten, de [KA1]e[KA1]en om in de stad rijk te worden, de ander om een samoerai te worden. Deze prachtig gefotografeerde film (camera Kazuo Miyagawa) werd bekroond op het filmfestival van Venetië.

Saikaku ichidai onna

1952 | Drama

Japan 1952. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Toshirô Mifune, Toshiko Yamane, Yuriko Hamada en Ichiro Tsugai.

Een obligaat verhaal over de schone Tanaka, die verbannen wordt omdat ze een samoerai (kleine rol van Mifune) bemint. Zij eindigt als een hoer. Het verhaal wordt verteld door een vrouw van vijftig en getoond aan de hand van flashbacks. Visueel en feministisch. Deze film kreeg een prijs op het Internationale Jury Filmfestival in Venetië, 1952.

Saikaku nichidai onna

1952 | Drama

Japan 1952. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Yuriko Hamada, Hisako Yamane, Toshirô Mifune en Kinuyo Tanaka.

Opkomst en ondergang van jonge vrouw. Courtisane wordt geisha en eindigt als eenzame bedelares. Memorabele scènes in het geishahuis en in het bamboebos waar de heldin een zelfmoordpoging onderneemt. Virtuoos camerawerk, zelfs voor een Mizoguchi-film waarin de standaard altijd hoog is.

The Lady from Musashino

1951 | Drama

Japan 1951. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Tanaka Kinuyo, Masayuki Mori, Sô Yamamura en Yukiko Todoroki.

In de verwarring en de cynische atmosfeer die de tijd na de Japanse capitulatie overheersen, is de jonge Michiko de enige die haar eergevoel behoudt. Ze is ongelukkig getrouwd met een professor die met behulp van Franse literatuur zijn losbandige leven goedpraat, maar ze blijft onverstoorbaar en trouw. Het is bij Mizoguchi bijna onvermijdelijk dat zo'n vrouw tenonder zal gaan. Haar ouderwetse zuiverheid tussen de opportunisten maakt haar tot een ideale martelaar, een noodlot dat in een precies geplande regie wordt uitgewerkt.

Oyû-sama

1951 |

Japan 1951. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Eitaro Shindo, Eijirô Yanagi, Reiko Kondo, Kiyoko Hirai en Yuji Hori.

Weduwe woont in huis bij haar gelukkig getrouwde zuster. Een en ander resulteert in een 'platonisch concubinaat': de man van de zuster blijkt de weduwe te begeren. Film vol emotionele spanning en laconieke humor.

Yuki fujin ezu

1950 | Drama

Japan 1950. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Michiyo Kogure, Eijirô Yanagi, Ken Uehara, Yuriko Hamada en Sô Yamamura.

Een huwelijksdrama waarin een door haar autoritaire man constant vernederde en bedrogen vrouw niet om echtscheiding durft te vragen vanwege haar burgerlijke afkomst. Als ze, beïnvloed door een vriendin, toch het onderwerp ter sprake brengt wordt ze door haar man brutaal aangepakt. Een voor zijn tijd vrij gewaagde aanpak van een controversieel thema, hoewel wat dat betreft de film natuurlijk danig verouderd is. Ook bekend als A PICTURE OF MADAM YUKI.

Waga koi wa moenu

1949 | Drama, Historische film

Japan 1949. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Ichirô Sugai, Eitaro Ozawa, Koreya Senda en Eijirô Tono.

Een interessante film geïnspireerd op het leven van Eiko Kageyama, een vrouw die aan het einde van de 19de eeuw streed voor stemrecht en gelijkberechtiging van vrouwen in Japan. Haar politieke triomf betekent meteen ook het einde van haar huwelijk met een vooraanstaand politicus, waarvan ze ondervindt dat hij haar privé autoritair behandelt. Compact verteld, sociaal- historisch relevant en schitterend vertolkt door Tanaka in de hoofdrol. Engelse titel: MY LOVE HAS BEEN BURNING.

Yoru no onnatachi

1948 |

Japan 1948. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kumeko Urabe, Tomie Tsunoda, Mimpei Tomimoto, Kinuyo Tanaka en Ken Tanaka.

Vrouw met tuberculeus zoontje raakt na het overlijden van haar kind in de prostitutie verzeild, net als haar jongere zuster. Mizoguchi's tekening van 'het milieu' met zijn pooiers, nachtclubeigenaren, zwarthandelaren en malafide dokters is overtuigend - geen van de vrouwen komt er onbeschadigd vanaf.

Joyû Sumako no koi

1947 |

Japan 1947. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Sô Yamamura en Kinuyo Tanaka.

Vertelling over de eerste moderne Japanse toneelactrice Sumako, gezien tegen de achtergrond van een melodramatische liefdesaffaire. Over de opkomst van het moderne westerse theater in Japan.

Utamaro o meguru gonin no onna

1946 | Drama

Japan 1946. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Minosuke Bando, Kinuyo Tanaka, Kotaro Bando, Hiroko Kawasaki en Toshiko Izuka.

Een vrij ingewikkeld melodrama waarin een schilder het toevallige middelpunt is van een reeks amoureuze verwikkelingen met noodlottige afloop. Doelloos en langdradig. De film is alleen genietbaar door de stijl en visuele flair van Mizoguchi. Ook bekend als UTAMARO AND HIS FIVE WOMEN.

Josei no shôri

1946 |

Japan 1946. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Shin Tokudaiji, Mitsuko Miura, Michiko Kuwano en Kinuyo Tanaka.

Over de beginnende emancipatie van de Japanse vrouw in een door de Amerikanen bezet naoorlogs Japan. Mizoguchi's eerste, door de Amerikanen in gang gezette statement over feodale vrouwenonderdrukking.

Josei no shori

1946 | Drama

Japan 1946. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Michiko Kuwano, Eiko Uchimura, Toyoko Takahashi en Mitsuko Miura.

Een sociaal melodrama met Tanaka als advocate die moet kiezen tussen de liefde voor haar familie en haar plichten als ambtsdraagster. Thematisch verwant met Mizoguchi's vroegere film WHITE THREADS OF THE WATERFALL. Ook deze film is een aangrijpend geheel met een opvallend sterk slot. Tanaka is groots in de hoofdrol. Ook bekend als THE VICTORY OF WOMEN.

Meito Bijomaru

1945 | Avonturenfilm, Drama

Japan 1945. Avonturenfilm van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Shotaro Hanayagi, Isuzu Yamada, Ichijiro Oya, Eijirô Yanagi en Kan Ishii.

Een merkwaardig kort samouraï-drama met Hanayagi als een in ongenade gevallen vechtheer die de hem overkomen schande wil tenietdoen. Ondanks het korte tijdsbestek gebeurt er heel veel, al is niet altijd even duidelijk wat. Visueel is de film in ieder geval schitterend. Ook bekend als THE FAMOUS SWORD BIJOMARU.

Miyamoto musashi

1944 |

Japan 1944. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kinuyo Tanaka, Kigoro Ikushima, Kanemon Nakamura en Chojuro Kawarazaki.

Mizoguchi's adaptatie van beroemde Miyamoto Musashi-sage over briljante zwaardvechter. Ode aan de 'warrior spirit' van de Japanse samoerai. Veel actiescènes.

Genroku Chushingura

1942 | Avonturenfilm, Drama

Japan 1942. Avonturenfilm van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Utaemon Ichikawa, Kanemon Nakamura, Yoshizaburo Arashi en Chojuro Kawarazaki.

Samouraiverhaal over edelman die een leider van samouraikrijgers beledigt en ze allemaal tegen zich krijgt uit wraak. Eer en regels spelen belangrijke rol wat onder andere veroorzaakt wordt door de tijd waarin de film werd gemaakt. Vakmanschap van regisseur is onmiskenbaar.

Zangiku monogatari

1939 | Drama

Japan 1939. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Yoku Umemura, Tokusaburo Arashi, Kakuko Mori, Gonjurô Kawarazaki en Kôkichi Takada.

Huishoudster spoort jonge acteur aan zijn Kabuki-kunst te verbeteren. Hij sluit zich aan bij een groep en wordt beroemd. Dan sterft het meisje van wie hij altijd gehouden heeftà

Aa kokyo

1938 |

Japan 1938. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Fumiko Yamaji, Isamu Yamaguchi, Kumeko Urabe, Koichi Toribashi en Mari Mihato.

Huishoudster spoort jonge acteur aan zijn Kabuki-kunst te verbeteren. Hij sluit zich aan bij een groep en wordt beroemd. Dan sterft het meisje van wie hij altijd gehouden heeftà

Naniwa Ereji

1936 | Drama

Japan 1936. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Isuzu Yamada, Benkei Shiganoya, Yoko Umemura, Kansaku Hara en Eitaro Shindo.

Een tragisch verhaal over een meisje dat, om haar familie financieel te helpen, slaapt met haar baas. Deze film is de eerste samenwerking tussen Mizoguchi en scenario-schrijver Yoshikata Yoda, die de onafscheidelijke medewerker van Mizoguchi werd bij al zijn latere films. Ook bekend als OSAKI ELEGY.

Gion no shimai

1936 | Drama

Japan 1936. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Isuzu Yamada, Yoko Umemura, Benkei Shiganoya, Kazuko Hisano en Fumio Okura.

Een van de beroemdste films van Mizoguchi. De strijd tussen twee geisha's symboliseert de strijd, de haat-liefde verhouding tussen het oude Japan van de traditionele waarden en het progressieve Japan dat vooruitkijkt naar de toekomst. Een must voor cinefielen en voor liefhebbers van de Japanse cinema. Ook bekend als SISTERS OF GION.

Orizuru Osen

1935 |

Japan 1935. Kenji Mizoguchi. Met o.a. Isuzu Yamada, Shizuko Takizawa, Shin Shibata, Mitsusaburô Ramon en Daijirô Natsukawa.

Over de tragische liefde tussen dokter Sokichi Hata en de beeldschone bediende Osen, die zich prostitueerde om de opleiding van de aankomende dokter te bekostigen. Osen wordt gearresteerd wegens diefstal, Sokichi maakt zijn opleiding af. Jaren later ontmoet hij haar weer op een treinstation.

Gubijinsô

1935 | Drama

Japan 1935. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Yôko Umemura, Ichirô Tsukida, Mitsugu Terajima, Kazuyoshi Takeda en Chiyoko Okura.

Trotse vrouw wordt na een gepassioneerde verhouding verworpen door haar minnaar. Het enige dat haar rest is: zelfmoord.

Gubijin-so

1935 | Drama

Japan 1935. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Kuniko Miyake, Chiyoko Okura, Ichiro Tsukida, Daijiro Natsukawa en Yoko Umemura.

Inhoudelijk vrij conventioneel liefdesdrama dat door de subtiele regie en de visuele flair van Mizoguchi blijft boeien. Een jongeman reist met zijn vader naar Tokio om in het huwelijk te treden met zijn jeugdliefde. Hij wordt echter hals over kop verliefd op een andere vrouw. Ook bekend als RED POPPY.

Taki no shiraito

1933 | Drama

Japan 1933. Drama van Kenji Mizoguchi. Met o.a. Takako Irie, Tokihiko Okada, Suzuko Taki, Kumeko Urabe en Ichirô Sugai.

Een subliem melodrama van de in het genre moeilijk te overtreffen Mizoguchi. Shiraito, een jonge artieste, wordt verliefd op Kinya, die advocaat wil worden maar geen geld heeft om zijn studie te betalen. Ze schiet hem het geld voor en als ze genoeg heeft gespaard om hem te gaan bezoeken in Tokio probeert haar baas haar te bestelen. In haar woede vermoordt ze de man. Ze wordt gearresteerd. Als ze de rechtbank wordt binnengeleid ziet ze tot haar ontzetting dat Kinya de procureur is die haar zaak toegewezen heeft gekregen. Kinya wordt verscheurd tussen zijn beroepsplicht en zijn gevoelens van dankbaarheid voor Shiraito. Ook bekend als WHITE THREADS OF THE WATERFALL.