Gijs Scholten van Aschat (1959): cast en scenario.
Er zijn 51 films en 5 series gevonden.

Invasie

2024 | Actiefilm, Thriller

Nederland 2024. Actiefilm van Bobby Boermans. Met o.a. Tarikh Janssen, Gijs Blom, Jasha Rudge, Ortál Vriend en Gijs Scholten van Aschat.

Vanuit het niets worden Curaçao en Aruba aangevallen door een dictatoriaal buurland. Politiek Den Haag is verbijsterd. Wanneer het conflict in snel tempo escaleert, moeten drie jonge mariniers het verschil zien te maken.

Cast

2023 | Komedie

Nederland 2023. Komedie van Niek Barendsen en Ilse Warringa. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Jacqueline Blom, Lykele Muus, Imanuelle Grives en Claire Bender.

Uitstekende komedieserie van Ilse Warringa (De Luizenmoeder) en Niek Barendsen (Welkom in de Gouden Eeuw) over een castingbureau dat ten dode lijkt opgeschreven als de castingdirecteur (Gijs Scholten van Aschat) het iets te gezellig maakt met twee jonge actrices. Om het bureau tóch te laten voortbestaan, zetten zijn twee overgebleven collega’s (Jacqueline Blom en Michiel Nooter) samen met een gladde manager (Lykele Muus) een radicaal-progressieve koers in, met de aanstelling van een intimiteitscoördinator en véél meer oog voor diversiteit. Het resulteert in een prettig scherpe satire over de veranderende mores in de culturele sector, met veel geestige cameo’s van bekende acteurs die een uitvergrote versie van zichzelf spelen.

De stamhouder

2023 | Drama

Nederland 2023. Drama van Diederik van Rooijen. Met o.a. Robert de Hoog, Sallie Harmsen, Gijs Scholten van Aschat, Marcel Hensema en Matthijs van de Sande Bakhuyzen.

De Stamhouder vertelt het verhaal van Alexander Münninghoff (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) die eind jaren ‘60 als een blok valt voor de zelfverzekerde, vrijgevochten Ellen (Sallie Harmsen). Wanneer hij na een mooie liefdesnacht bekent dat zijn vader, Frans Münninghoff, tijdens de oorlog een SS’er was, reageert Ellen echter afwijzend. Haar familie heeft zwaar geleden onder de oorlog. Ze verdwijnt uit zijn leven… om er een goede maand later weer in te verschijnen. Ze is zwanger. De twintigers willen het kind houden en besluiten te trouwen. Maar dan wel op voorwaarde dat Alexander afrekent met zijn duistere familieverleden. Alexander komt erachter dat hij maar bitter weinig weet over zijn ouders en grootvader (Gijs Scholten van Aschat).

Zee van tijd

2022 | Drama

Nederland 2022. Drama van Theu Boermans. Met o.a. Reinout Scholten van Aschat, Gijs Scholten van Aschat, Sallie Harmsen, Elsie de Brauw en Kim Hertogs.

In de jaren tachtig varen Lucas en Johanna samen met hun vijfjarige zoontje Kai in een groot zeilschip over de Middellandse Zee. Het is een idyllische reis, totdat de kleine Kai ongemerkt overboord valt en zijn vertwijfelde ouders langzaam maar zeker moeten accepteren dat hun zoontje dood is. Integer maar nogal dik aangezet familiedrama schakelt heen en weer tussen de rampzalige gebeurtenissen en de nasleep daarvan in de jaren tachtig, en ruim dertig jaar later, wanneer Lucas en Johanna elkaar na lange tijd weer terugzien. Openingsfilm van het NFF 2022.

Rampvlucht

2022 | Thriller

Nederland 2022. Thriller van Michael Leendertse. Met o.a. Yorick van Wageningen, Thomas Hoppener, Joy Delima, Bart Slegers en Guy Clemens.

Op 4 oktober 1992 stort een vliegtuig van de vliegmaatschappij EL-AL op een flatgebouw in de Bijlmer neer. Twee journalisten en een dierenarts gaan op onderzoek uit als blijkt dat maanden na het ongeluk mensen en dieren ineens ziek worden. Bekroond met het Gouden Kalf voor beste serie.

April, May en June

2019 | Drama

Nederland 2019. Drama van Will Koopman. Met o.a. Linda de Mol, Tjitske Reidinga, Elise Schaap, Olga Zuiderhoek en Bas Hoeflaak.

Drie halfzussen, met drie verschillende vaders vragen zich bij de naderende dood van hun moeder af: ‘Wat straks te doen met onze autistische broer Jan?’

Hiernamaals

2019 | Drama, Familiefilm

Nederland 2019. Drama van Willem Bosch. Met o.a. Sanaa Giwa, Romana Vrede, Gijs Scholten van Aschat, Ilse Warringa en Jan-Paul Buijs.

Sam is zestien en zorgt voor haar broertjes en eigenlijk ook voor haar vader. Haar moeder is dood. Sam wil iedereen blij en tevreden houden. Dan komt ze zelf in het hiernamaals terecht, bij haar moeder. Willem Bosch, eerder scenarist van ondermeer Penoza en Van god los, schreef en regisseerde dit ontwapenende jeugddrama dat de dood nuchter, soms lichtvoetig en tegelijkertijd met grote gevoeligheid benadert. Mooie hoofdrol van de jonge Giwa als het meisje dat de kans aangrijpt om haar leven nog een keer over te doen.

The Possession of Hannah Grace

2018 | Thriller, Horror

Verenigde Staten 2018. Thriller van Diederik van Rooijen. Met o.a. Shay Mitchell, Stana Katic, Grey Damon, Gijs Scholten van Aschat en Kirby Johnson.

Megan Reed heeft nachtdienst in een mortuarium wanneer er een zwaar toegetakeld lichaam wordt binnengebracht. Terwijl ze in haar eentje opgesloten zit in de keldergangen krijgt ze afgrijselijke visioenen.

De dirigent

2018 | Drama, Romantiek

Nederland​/​​België 2018. Drama van Maria Peters. Met o.a. Christanne de Bruijn, Annet Malherbe, Raymond Thiry, Gijs Scholten van Aschat en Tim Ahern.

New York, jaren twintig. De van oorsprong Nederlandse Antonia Brico ontworstelt zich aan armoede, jeugdtrauma’s en vooroordelen en wordt een van de eerste vrouwelijke dirigenten. Zo’n geschiedenis verdient een meeslepende verfilming, maar dat is De dirigent helaas niet geworden. Regisseur en scenarist Maria Peters (Sonny Boy) heeft duidelijk hart voor de feministische thematiek, maar strooit veel te kwistig met Hollywoodclichés. Dat leidt hier en daar ook tot soapy acteerwerk, al is theateractrice Christanne de Bruijn wel lekker pittig in de hoofdrol.

Doris

2018 | Komedie

Nederland 2018. Komedie van Albert Jan van Rees. Met o.a. Tjitske Reidinga, Bracha van Doesburgh, Monique van de Ven, Gijs Scholten van Aschat en Peter Blok.

Doris (Reidinga) is een antiheldin à la Soof en Bridget Jones: 45 jaar, gescheiden, moeder van twee pubers en werkloos. Tot overmaat van ramp wordt ze verliefd op haar beste vriend Tim (Clemens), maar ze is te onzeker om hem ermee te confronteren. Sympathieke midlife-romcom speelt zich af op fotogenieke locaties in Amsterdam (hoe kan het ook anders) en onderscheidt zich met een redelijk fris script en zeer innemende hoofdrolspelers. Vervolg op de gelijknamige tv-serie uit 2013, maar prima op zichzelf te bekijken.

Kill Switch

2017 | Sciencefiction

Verenigde Staten​/​​Nederland​/​​Duitsland 2017. Sciencefiction van Tim Smit. Met o.a. Dan Stevens, Bérénice Marlohe, Tygo Gernandt, Charity Wakefield en Gijs Scholten van Aschat.

Een experiment met onbeperkte energie loopt helemaal uit de hand, waarna wetenschapper Will Porter een mysterieuze doos naar zijn eindbestemming moet zien te brengen. Regiedebuut van Nederlander Tim Smit, die zeven jaar geleden als student wereldfaam vergaarde met zijn korte film What's in the Box?

Klem

2017 | Drama

Nederland 2017. Drama van Met o.a. Barry Atsma, Jacob Derwig, Georgina Verbaan, Yenthe Bos en Jamie Grant.

Wat te doen als de vader van het hartsvriendinnetje van je dochter een zware crimineel blijkt te zijn? Om dat gegeven draait Klem, de Nederlandse dramaserie waarin Barry Atsma en Jacob Derwig twee vaders spelen: Atsma als hardwerkende, alleenstaande vader Hugo Warmond en Derwig als crimineel Marius Milner, die net een jarenlange straf heeft uitgezeten voor moord maar zijn leven wil beteren.

De helleveeg

2016 | Drama, Komedie

Nederland 2016. Drama van André van Duren. Met o.a. Hannah Hoekstra, Benja Bruijning, Hadewych Minis, Anneke Blok en Gijs Scholten van Aschat.

Neef Albert (Bruijning) is al sinds zijn vijfde geobsedeerd door zijn twaalf jaar oudere tante Tiny, een verongelijkte, hondsbrutale Brabantse schoonheid (schitterend gespeeld door actrice Hannah Hoekstra). Wat zich vervolgens tussen hen over een periode van tientallen jaren zal afspelen is in deze boekverfilming meer een tragikomedie dan het gitzwarte melodrama over katholieke hypocrisie uit A.F.Th. van der Heijdens gelijknamige roman, maar drijft op dezelfde snedige dialogen. Helaas mist de voortslepende ontknoping psychologisch reliëf en kampt de film met lelijke verouderings-make-up. Bovendien ontkracht het bitterzoete slotakkoord de grimmige conclusie van het boek. Is dat nou hypocriet of niet?

Als de dijken breken

2016 | Drama, Televisieserie

2016. Drama van Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Susan Visser, Loek Peters, Bianca Krijgsman en Aart Staartjes.

Geslaagde dramaserie waarin Nederland en België te maken krijgen met een watersnoodramp. ‘Als de dijken breken’ kan bogen op een ijzersterke cast, met onder anderen Gijs Scholten van Aschat als de minister-president van Nederland en Aart Staartjes als recent gepensioneerde weduwnaar, die tijdens en na de storm de wil vindt om door te zetten. Aan de Belgische kant, de EO financierde de serie samen met de VRT, leren we onder anderen Thomas Ryckewaert kennen als gevangene Ronnie en Daisy van Praet als zijn vriendin – en tevens alleenstaande moeder – Sonja. Volgens de makers is het geen rampenserie, maar een serie over mensen die een ramp overkomt. ‘Het gaat veel meer over hoe kom je uit zo’n rampgebied, wat ga je dan doen? En als je eruit bent, wat dan? Hoe bouw je je leven weer op?’

Publieke werken

2015 | Drama, Historische film

Nederland 2015. Drama van Joram Lürsen. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig, Rifka Lodeizen en Juda Goslinga.

Het is 1888. Vioolbouwer Vedder (met veel plezier gespeeld door Scholten van Aschat) woont tegenover het zojuist gebouwde Centraal Station in Amsterdam. Hij kan zijn huis verkopen voor een goede prijs, omdat ze daar een hotel willen bouwen. Maar Vedder vraagt het dubbele. Neef Anijs (een bijna wanhopig trotse Derwig) woont in Hoogeveen. Hij is apotheker, maar gedraagt zich als een dokter. Het zijn twee kleine lieden die het - tegen beter weten in - opnemen tegen de hoge heren. Historisch drama met internationale allure, gebaseerd op de succesroman van Thomas Rosenboom. Met een voor Nederlandse begrippen groot budget (een kleine zes miljoen euro).

De poel

2014 | Horror

Nederland 2014. Horror van Chris W. Mitchell. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen, Bart Klever en Katja Herbers.

Twee bevriende, bij de bank ontslagen mannen van middelbare leeftijd gaan met hun families wildkamperen aan een pittoreske poel in the middle of nowhere. Al snel blijkt het er niet pluis. En toch blijven ze zitten waar ze zitten - ook als de een na de ander eraan moet geloven. Met De poel kleurt Nederbrit Mitchell keurig binnen de lijntjes van het genre: niet het clichérijke beetje lust, de Bijbelse broedertwist, de suggestieve cameravoering of de dreigende soundtrack, maar de theatercoryfeeën in de hoofdrollen vormen de grootste attractie van het gruwelijke sprookje.

Doodslag

2012 | Thriller

Nederland 2012. Thriller van Pieter Kuijpers. Met o.a. Theo Maassen, Maryam Hassouni, Gijs Scholten van Aschat, Najib Amhali en Eric van Sauers.

Max (Maassen) is chauffeur van een ambulance. Hij wordt in zijn werk regelmatig gehinderd en getreiterd door beschonken omstanders. Als een paar opgeschoten jongens hem en zijn leuke kersverse collega Amira (Hassouni) beletten door te rijden naar een noodgeval, omdat ze willen dat hij eerst zorgt voor hun slechts licht gewonde vriend, ontploft hij. Intelligente telefilm stelt de vraag wat schadelijker is: hufterigheid of misplaatste stoerdoenerij. Prima spel van Maassen en Hassouni. Scholten van Aschat is sterk als populistische cabaretier. Ook in de bioscoop uitgebracht.

Met donker thuis

2011 | Drama

Nederland 2011. Drama van Joeri Holsheimer. Met o.a. Robert de Hoog, Gaite Jansen, Gijs Scholten van Aschat en Anneke Blok.

Johnny, een 21-jarige militair, brengt als kistdrager de gesneuvelde pelotongenoot Diederick van Afghanistan naar huis. Maar hij moet nog één missie volbrengen: een verjaardagscadeau van Diederick aan de tweelingzus Fleur geven.

Tirza

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Sylvia Hoeks, Johanna ter Steege, Abbey Hoes en Nasrdin Dchar.

De hoogbegaafde Tirza (Hoeks) woont bij haar gescheiden vader (Scholten van Aschat), met wie ze een bijzonder sterke band heeft. Vader vindt het maar niets dat ze met haar vriend (Dchar) op vakantie naar Namibië gaat, en besluit haar achterna te reizen wanneer ze niets meer van zich laat horen. In deze Nederlandse inzending voor de Oscars speelt de negenjarige Keitumetse Matlabo de sterren van de hemel als Namibiaans meisje dat toeristen aanklampt met de vraag of ze 'behoefte hebben aan gezelschap'. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Arnon Grunberg.

Adem

2010 | Drama

België​/​​Nederland 2010. Drama van Hans Van Nuffel. Met o.a. Stef Aerts, Wouter Hendrickx, Gijs Scholten van Aschat, Marie Vinck en Kris Cuppens.

Drama van Hans Van Nuffel over jonge mensen die ondanks de long- en spijsverteringsziekte mucoviscidose proberen te leven en lief te hebben.

Tiramisu

2008 | Drama

Nederland 2008. Drama van Paula van der Oest. Met o.a. Anneke Blok, Jacob Derwig, Olga Zuiderhoek, Rifka Lodeizen en Bert Geurkink.

De gevierde, niet meer piepjonge actrice Anne (Blok) heeft een nieuwe boekhouder (Derwig), een keurige vent met een bril en een koophuis in Diemen. Anne leidt een bohémienbestaan op een chaotische woonboot in het centrum van Amsterdam. Natuurlijk kunnen die tegenpolen elkaar iets leren: terwijl Jacob de teugels wat meer laat vieren, neemt Anne eindelijk verantwoordelijkheid voor haar daden. De schematische opzet en het voorspelbare verloop vormen de zwakste schakels van de film, die gered wordt door het sterke spel van de acteurs en de prettige filmmuziek van Michiel Borstlap en Room Eleven.

De avondboot

2007 | Drama

Nederland 2007. Drama van Karim Traïdia. Met o.a. Anneke Blok, Gijs Scholten van Aschat, Carine Crutzen, Celia Nufaar en Lou Landré.

Net als in de film Eilandgasten spelen de verschillende verhalen zich af op het eiland Vlieland. De gasten van Duinroos I en II zijn gekomen naar het eiland om te ontspannen en van zee en natuur te genieten, maar soms lopen de spanningen hoog op. Het liefst zouden ze hun vakantie willen afbreken en met de eerste de beste boot vertrekken, maar het eiland blijkt hen ook te kunnen helpen bij het oplossen van hun problemen.

Afblijven

2006 | Jeugdfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2006. Jeugdfilm van Maria Peters. Met o.a. Sem Veeger, Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Tessa Schram, Melody Klaver en Gijs Scholten van Aschat.

De vijftienjarige Melissa (Veeger) houdt van hiphopdansen, maar van haar vader mag ze alleen naar klassieke muziek luisteren. Tegen zulke strenge regels kan Melissa natuurlijk alleen maar in opstand komen. Ze volgt stiekem danslessen, treedt op in een clip, krijgt een fout vriendje en slikt een XTC-pil. Verfilming van een populair jeugdboek van Carry Slee, waarin voor jongeren herkenbare problemen aan bod komen. Geen dubbele bodems, geen grapjes, gewoon een serieus drama over serieuze zaken; het zou verfrissend zijn, als de ernst niet zo zwaar op de maag lag. Een lichtere toets had de soap-achtige verwikkelingen meer geloofwaardigheid verleend.

Peter Van Straaten/Een Gelukkige Hand

2005 | Biografie, Drama, Documentaire

Nederland 2005. Biografie van Pieter Verhoeff. Met o.a. Pierre Bokma, Ingeborg Elzevier, Renée Fokker, Hans Kesting en Gijs Scholten van Aschat.

Film over de Peter van Straaten is een mengsel van documentaire en drama. Bekentenissen van de tekenaar, cartoons en een achtdelig feuilleton waarin acteurs verhalen van Van Straaten naspelen wisselen elkaar af. De mooiste stukken van Een gelukkige hand spelen zich af in het Italiaanse of Gelderse bos waar de tekenaar naar vogels spiedt. 'Hoor! Een Vlaamse gaai!'

Masterclass

2005 | Drama, Fake documentaire

Nederland 2005. Drama van Hans Teeuwen. Met o.a. Pierre Bokma, Peer Mascini, Sacha Bulthuis, Gijs Scholten van Aschat en Monic Hendrickx.

Regiedebuut van caberetier Hans Teeuwen is een pseudo-documentaire over een masterclass van acteursgoeroe Peer Mascini (gespeeld door Peer Mascini), die helemaal uit de hand loopt. Met een mal uitgangspunt is niets mis. Maar dan moet de malligheid wel buiten haar oevers treden en boven de leut en de eenduidigheid uitstijgen. Dat is in Masterclass niet het geval.

Kameleon 2

2005 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Familiefilm

Nederland 2005. Jeugdfilm van Steven de Jong. Met o.a. Jos van der Donk, Koen van der Donk, Hidde Maas, Maarten Spanjer en Gijs Scholten van Aschat.

De schippers van de Kameleon was de best bezochte Nederlandse film van 2003: de schelmenstreken van de Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer - naar de 63-delige kinderboekenserie van Hotze de Roos - trokken bijna 750 duizend bezoekers. Dus kwam er een vervolg. De boot scheert nog iets sneller over het water; de tegenstelling tussen idealisme en materialisme - gepersonifieerd in de Friese vrijbuiters en de stadse bedriegers en schuinsmarcheerders - zijn wat verder aangescherpt. Een slecht gemaakte film met een benauwd makende, reactionaire ondertoon.

Het ravijn

2005 | Drama

Nederland 2005. Drama van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Kristen Denkers, Mijs Heesen, Kenneth Herdigein en Peter Paul Muller.

De 53-jarige Max wordt getroffen door een hersenbloeding. In het ziekenhuis komt hij weer bij. Hij kan niet plassen, niet lopen en hij praat slecht. De schaamte en woede over zijn omstandigheden kosten hem bijna de relatie met zijn veel jongere vrouw. Klinkt misschien als ziekte-van-de-week-film van de commerciëlen, maar is in werkelijkheid een verfrissend onsentimentele film over de pijn en verwarring van ­iemand die door een beroerte is getroffen. Sterk spel van Scholten van Aschat en scherpe dialogen. Gebaseerd op de autobiografische roman van Max Pam. Regisseuse Van Kilsdonk maakte in 2001 de fraaie telefilm Ochtendzwemmers.

De schippers van de Kameleon

2003 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Familiefilm, Drama

Nederland 2003. Jeugdfilm van Steven de Jong en Marc Willard. Met o.a. Jos van der Donk, Maarten Spanjer, Koen van der Donk, Peter Tuinman en Saar Koningsberger.

In de lawine aan nostalgische jeugdliteratuurverfilmingen kon een bewerking van De Kameleon natuurlijk niet ontbreken. Wie kent nu níet de boeken rond de Friese tweeling Hielke en Sietse, die avonturen beleven met hun gekleurde boot? Steven de Jong (die zelf als de vader van de jongens graag zijn spierballen laat zien) stapt ontspannen terug in de tijd en levert een jeugdavontuur af met deftige dames die zich boos maken over was op zondag, heuse nozems, een enge windhoos en dolle achtervolgingen te water. Oubollig en charmant tegelijk.

De passievrucht

2003 | Drama

Nederland 2003. Drama van Maarten Treurniet. Met o.a. Peter Paul Muller, Halina Reijn, Carice van Houten, Jan Decleir en Dai Carter.

Armin Minderhout (Muller) ontdekt na de plotselinge dood van zijn vrouw Monika (Van Houten) dat hij nooit vruchtbaar was. Maar van wie is dan zijn veertienjarige zoon? Armins nieuwe vriendin Ellen (Reijn) spoort hem aan om het verleden te laten rusten maar hij moet en zal weten wie de vader is. 'Omdat ik het niet ben!' aldus de radeloze Armin. Het gelijknamige boek van Karel Glastra van Loon draaide om hoe en wat, de film draait om wie. Boeiende boekverfilming van regisseur Treurniet (Pleidooi, Zwarte Sneeuw), met prima cast onder wie Halina Reijn en Carice van Houten.

Cloaca

2003 | Drama, Komedie

Nederland 2003. Drama van Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat, Jaap Spijkers, Pierre Bokma, Peter Blok en Elsie de Brauw.

Na vijftien jaar brengt het lot vier voormalige studievrienden weer bij elkaar. Ambitieuze politicus Joep (Scholten van Aschat), homoseksuele ambtenaar Pieter (Bokma), cokesnuivende advocaat Tom (Blok) en tikje ranzige regisseur Maarten (Spijkers) zijn allemaal min of meer vastgelopen in hun leven, wat leidt tot pijnlijke, af en toe bijzonder komische verwikkelingen. Gebaseerd op een toneelstuk van Maria Goos. Mede dankzij de uitstekende acteurs - oude bekenden van de toneelschool in Maastricht - kreeg deze goede telefilm onder meer de publieksprijs op het filmfestival van Utrecht.

Loenatik - De moevie

2002 | Familiefilm, Komedie, Drama

Nederland 2002. Familiefilm van Bobby Eerhart. Met o.a. Karen van Holst Pellekaan, Martin van Waardenberg, John Buijsman, Judith Bovenberg en Jacqueline Blom.

Patiënten Bep Brul, mevrouw De Haas, de Majoor, Fats en Dr. Doolittle moeten verhuizen omdat hun psychiatrische kliniek Zonnedael lekt, bladdert en tocht. Hun nieuwe onderkomen lijkt wel een strafkamp dus besluiten ze om te ontsnappen en terug te gaan naar hun geliefde Zonnedael. Maar niet voordat ze onderweg hun grootste en gekste fantasieën uitleven. Een uitbundige film voor jong en oud. Van Waardenberg schreef samen met Van Holst Pellekaan het scenario en werd genomineerd voor een Gouden Kalf voor beste hoofdrolspeler.

De afrekening

2002 |

Nederland 2002. Paul Ruven. Met o.a. Cees Geel, Halina Reijn, Gijs Scholten van Aschat, Ariane Schluter en Mark Rietman.

In de hoop zijn onschuld te bewijzen in een declaratieaffaire, neemt Hans Gerdsen de uitdaging aan om zich een week lang te laten volgen door een televisiecamera. Voor het oog van de natie gaat de geplaagde polititcus op zoek naar het mysterie achter de verdachte declaratie. Aanvankelijk denkt hij hiermee een strategische publiciteitsstunt uit te halen. Maar naarmate de camera meer binnendringt in zijn privé-leven, raakt Gerdsen verstrikt in een Big Brother-achtige nachtmerrie. Het politieke drama leidt tot een emotionele gezinsanalyse, terwijl de kijkers telefonisch hun stem uitbrengen

Babyphoned

2002 | Korte film

Nederland 2002. Korte film van Diederik van Rooijen. Met o.a. Zita Chailloux, Gijs Scholten van Aschat en Tamar van den Dop.

Als Mark 's ochtends naar zijn werk gaat, begint Ellen haar dag in huis. Ze zorgt voor hun babydochtertje Luna, en neemt de babyfoon overal met zich mee. Langzaam raakt Ellen steeds meer in de stress door de baby. We leven mee met de wanhoop van de jonge moeder, totdat het einde van de film alles in een ander daglicht zet

Reis door de nacht

2001 |

Nederland 2001. Joram ten Brink. Met o.a. Gijs Scholten van Aschat en Bert Luppes.

Als Mark 's ochtends naar zijn werk gaat, begint Ellen haar dag in huis. Ze zorgt voor hun babydochtertje Luna, en neemt de babyfoon overal met zich mee. Langzaam raakt Ellen steeds meer in de stress door de baby. We leven mee met de wanhoop van de jonge moeder, totdat het einde van de film alles in een ander daglicht zet

Olivetti 82

2001 | Drama, Thriller

België 2001. Drama van Rudi Van Den Bossche. Met o.a. Dirk Roofthooft, Hilde Heijnen, Hans De Munter, Peter Gorissen en Ingrid De Vos.

Op kerstavond wordt een man op het politiebureau ondervraagd. We weten niet waarom, we weten niet wie hij is. Aangezien de man zijn lippen stijf opeen houdt, schuiven de agenten hem een Olivetti 82-typemachine voor de neus. Hierop tikt de man, Bernard van de Wiele, een schrijver zo blijkt, zijn tragische lotgevallen. Eriek Verpale schreef Olivetti 82 als monoloog voor toneel. Van Den Bossche, die naar verluidt het stuk vijf maal heeft gezien, neemt zijn kijkers filmisch in flashbacks mee naar het verleden van Bernard. Dat gaat subtiel en navrant.

De Bovenman

2001 | Korte film

Nederland 2001. Korte film van Deirdre de Boer. Met o.a. Monique van de Ven en Gijs Scholten van Aschat.

Op kerstavond wordt een man op het politiebureau ondervraagd. We weten niet waarom, we weten niet wie hij is. Aangezien de man zijn lippen stijf opeen houdt, schuiven de agenten hem een Olivetti 82-typemachine voor de neus. Hierop tikt de man, Bernard van de Wiele, een schrijver zo blijkt, zijn tragische lotgevallen. Eriek Verpale schreef Olivetti 82 als monoloog voor toneel. Van Den Bossche, die naar verluidt het stuk vijf maal heeft gezien, neemt zijn kijkers filmisch in flashbacks mee naar het verleden van Bernard. Dat gaat subtiel en navrant.

Storm in mijn hoofd

2000 | Drama

Nederland 2000. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Coen Flink, Pierre Bokma, Will van Kralingen, Suzanne Davina en Jappe Claes.

In de vijfde Telefilm van dit tv-seizoen speelt Coen Flink de rol van de grote theateracteur Lucas Bron die terugkijkt op zijn leven. Waarom is zijn vrouw krankzinnig geworden en hoe is ze aan haar eind gekomen? De vorm waarin het verhaal is gegoten heeft iets weg van de spreekwoordelijke film die vlak voor het eind van iemands leven wordt afgedraaid. Heden en verleden buitelen over elkaar heen, het echte leven krijgt de dimensies van een toneelvoorstelling en andersom, mensen van vlees en bloed worden gereduceerd tot personages. In woorden vervat krijgt het verhaal iets kunstmatigs, maar met de beelden van regisseur Frans Weisz en cameraman Goert Giltaij komt het overtuigend tot leven. Mooie rollen van Pierre Bokma als de zoon, en Will van Kralingen als de vrouw van Lucas Bron. De VARA zond Storm in mijn hoofd vorig jaar zomer uit als hommage aan de toen net overleden Coen Flink. Het scenario werd geschreven door Chiem van Houweninge.

Lek

2000 | Actiefilm, Thriller, Misdaad

Nederland 2000. Actiefilm van Jean van de Velde. Met o.a. Cas Jansen, Ricky Koole, Victor Löw, Thomas Acda en Gijs Scholten van Aschat.

De pers en de Gouden Kalveren-jury waren eensgezind positief over Lek. Met reden. Een goed overwogen scenario, een nauwkeurige casting, geïnspireerd spel en de strakke regie van Van de Velde (All Stars) maken de film tot een sterke Nederlandse politiefilm. Lek biedt een realistisch verhaal waarin agent Eddy (Jansen) door de CID wordt gestimuleerd om van zijn jeugdvriend Sjaak (Löw), momenteel lid van een misdaadbende, een informant te maken. Löw is leuk als geharde crimineel, die werk en zorg voor zijn jonge gezin handig weet te combineren.

De Zwarte Meteoor

2000 | Sportfilm, Drama

Nederland 2000. Sportfilm van Guido Pieters. Met o.a. Peter Tuinman, Erik van der Horst, Thekla Reuten, Gijs Scholten van Aschat en Jet Novuka.

Almelo, eind jaren vijftig. Puber Felix (Van der Horst) leert de liefde kennen en durft in opstand te komen tegen zijn vader dankzij de wijze levenslessen van zijn vriend en idool Steve Mokone, de zwarte sterspeler van Heracles en de eerste buitenlandse voetballer in Europa. De Zwarte Meteoor is een sympathieke film, kundig doordrenkt met spruiterige oubolligheid, gebaseerd op het gelijknamige boek van sportverslaggever Tom Egbers. In 2002 publiceerde hij een tweede boek over Mokone, Twaalf gestolen jaren, gebaseerd op eigen onderzoek naar Mokone's arrestatie in New York in 1977 en zijn negenjarige gevangenschap, vanwege creditcardfraude en mishandeling van zijn vrouw. Mokone was naar eigen zeggen onschuldig.

Oud Geld - Serie II

1999 |

Nederland 1999. Rudolf van den Berg en Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Pim Lambeau, Annemarie Prins, Marcel Musters, Saskia Temmink en Michiel de Monchy.

Almelo, eind jaren vijftig. Puber Felix (Van der Horst) leert de liefde kennen en durft in opstand te komen tegen zijn vader dankzij de wijze levenslessen van zijn vriend en idool Steve Mokone, de zwarte sterspeler van Heracles en de eerste buitenlandse voetballer in Europa. De Zwarte Meteoor is een sympathieke film, kundig doordrenkt met spruiterige oubolligheid, gebaseerd op het gelijknamige boek van sportverslaggever Tom Egbers. In 2002 publiceerde hij een tweede boek over Mokone, Twaalf gestolen jaren, gebaseerd op eigen onderzoek naar Mokone's arrestatie in New York in 1977 en zijn negenjarige gevangenschap, vanwege creditcardfraude en mishandeling van zijn vrouw. Mokone was naar eigen zeggen onschuldig.

Zonder Zelda

1998 | Drama

Nederland 1998. Drama van Maarten Treurniet. Met o.a. Isabel Erisman, Damien Hope, Elsie de Brauw, Gijs Scholten van Aschat en Jaap Spijkers.

Na de kwaliteitseries Pleidooi en Zwarte Sneeuw maakte regisseur Treurniet de tv-film Zonder Zelda. Ook hierin strooit hij lyrisch met stijlmiddelen en gevoelens en dat spreekt zeer aan. De Brauw (Cloaca) en Spijkers (De Poolse bruid) spelen Zelda en Wander. Zij kennen elkaar nog goed van vroeger en aangezien Zelda nu op zoek is naar haar vader, die dorpsdokter was, krijgt Wander haar na vele jaren weer te zien. Het script van Zonder Zelda geschreven door Mieke de Jong is aan de lange kant, maar Treurniet en de acteurs (ook Erisman als jonge Zelda is goed) dikken het stevig aan.

Oud geld - aflevering 7 en 8

1998 |

Nederland 1998. Willem van de Sande Bakhuyzen. Met o.a. Pim Lambeau, Annemarie Prins, Marcel Musters, Saskia Temmink en Michiel de Monchy.

Na de kwaliteitseries Pleidooi en Zwarte Sneeuw maakte regisseur Treurniet de tv-film Zonder Zelda. Ook hierin strooit hij lyrisch met stijlmiddelen en gevoelens en dat spreekt zeer aan. De Brauw (Cloaca) en Spijkers (De Poolse bruid) spelen Zelda en Wander. Zij kennen elkaar nog goed van vroeger en aangezien Zelda nu op zoek is naar haar vader, die dorpsdokter was, krijgt Wander haar na vele jaren weer te zien. Het script van Zonder Zelda geschreven door Mieke de Jong is aan de lange kant, maar Treurniet en de acteurs (ook Erisman als jonge Zelda is goed) dikken het stevig aan.

Het glinsterend pantser

1998 | Drama

Nederland 1998. Drama van Maarten Treurniet. Met o.a. Thom Hoffman, Gijs Scholten van Aschat, Victor Löw, Tamar van den Dop en Edgar Wurfbain.

Na de kwaliteitseries Pleidooi en Zwarte Sneeuw maakte regisseur Treurniet de tv-film Zonder Zelda. Ook hierin strooit hij lyrisch met stijlmiddelen en gevoelens en dat spreekt zeer aan. De Brauw (Cloaca) en Spijkers (De Poolse bruid) spelen Zelda en Wander. Zij kennen elkaar nog goed van vroeger en aangezien Zelda nu op zoek is naar haar vader, die dorpsdokter was, krijgt Wander haar na vele jaren weer te zien. Het script van Zonder Zelda geschreven door Mieke de Jong is aan de lange kant, maar Treurniet en de acteurs (ook Erisman als jonge Zelda is goed) dikken het stevig aan.

De juiste maat

1998 | Komedie, Korte film

Nederland 1998. Komedie van Heddy Honigmann. Met o.a. Katelijne Verbeke, Gijs Scholten van Aschat, Heleen Hummelen en Elsie de Brauw.

Louise is gek op haar minnaar Arne. Arne is ook dol op Louise, maar hij komt wel erg vaak zijn afspraken niet na. Het valt ook niet mee, die verantwoordelijkheid voor zijn kinderen. Toch heeft Louise telkens opnieuw goede hoop, maar van haar vriendin Linde krijgt ze op haar kop. 'We hadden afgesproken niet over ons te laten lopen, weet je nog?' Louise doet haar best om flink te zijn, en probeert vooral haar seksuele honger naar Arne in de hand te houden. In alles wat ze daartoe onderneemt, is haar vriendin haar steun en toeverlaat

4

1998 |

Nederland 1998. Jonathan Weyland. Met o.a. F. Ogilvie, Gunnar Smit, Marlene Henny en Gijs Scholten van Aschat.

Louise is gek op haar minnaar Arne. Arne is ook dol op Louise, maar hij komt wel erg vaak zijn afspraken niet na. Het valt ook niet mee, die verantwoordelijkheid voor zijn kinderen. Toch heeft Louise telkens opnieuw goede hoop, maar van haar vriendin Linde krijgt ze op haar kop. 'We hadden afgesproken niet over ons te laten lopen, weet je nog?' Louise doet haar best om flink te zijn, en probeert vooral haar seksuele honger naar Arne in de hand te houden. In alles wat ze daartoe onderneemt, is haar vriendin haar steun en toeverlaat

Vijf uur eerder

1997 | Drama

Nederland 1997. Drama van Frank Ketelaar. Met o.a. Leny Breederveld, Marit van Bohemen, Gijs Scholten van Aschat en Diederik Ebbinge.

Louise is gek op haar minnaar Arne. Arne is ook dol op Louise, maar hij komt wel erg vaak zijn afspraken niet na. Het valt ook niet mee, die verantwoordelijkheid voor zijn kinderen. Toch heeft Louise telkens opnieuw goede hoop, maar van haar vriendin Linde krijgt ze op haar kop. 'We hadden afgesproken niet over ons te laten lopen, weet je nog?' Louise doet haar best om flink te zijn, en probeert vooral haar seksuele honger naar Arne in de hand te houden. In alles wat ze daartoe onderneemt, is haar vriendin haar steun en toeverlaat

The Gambler

1997 | Biografie, Drama

Hongarije​/​​Nederland​/​​Verenigd Koninkrijk 1997. Biografie van Károly Makk en Karoly Makk. Met o.a. Michael Gambon, Jodhi May, Polly Walker, Dominic West en John Wood.

Als Dostojevski in 27 dagen een nieuwe roman moet inleveren, wordt Anna naar hem toegestuurd om als stenografe voor hem te werken. In de race tegen de klok dicteert Dostojevski het verhaal van The gambler en wordt hun liefde voor elkaar bezegeld

Off mineur

1996 |

Nederland 1996. Ramón Gieling. Met o.a. Caroline van Houten, Ella van Drumpt, Hans Croiset, Johan van Essche en Katelijne Verbeke.

Off mineur laat ons de wanhoopsdaad zien van de geestelijk en lichamelijk aan lager wal geraakte musicus Maximiliaan Belmer; in een vlaag van verstandsverbijstering vermoordt hij zijn vrouw Irma. Na deze wanhoopsdaad gaan we terug in de tijd en beleven de laatste weken van hun huwelijk, dat dan al in verregaande staat van ontreddering verkeert. De tragiek van Max en Irma is het aloude drama van twee mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen leven. Ofschoon de conclusie weinig optimistisch is, blijkt Off mineur toch een levensdriftig uitgevochten oorlog

Novellen - Erwt

1996 |

1996. Simone van Dusseldorp. Met o.a. Gwen Eckhaus, Margo Dames, Josefien Hendriks en Gijs Scholten van Aschat.

Off mineur laat ons de wanhoopsdaad zien van de geestelijk en lichamelijk aan lager wal geraakte musicus Maximiliaan Belmer; in een vlaag van verstandsverbijstering vermoordt hij zijn vrouw Irma. Na deze wanhoopsdaad gaan we terug in de tijd en beleven de laatste weken van hun huwelijk, dat dan al in verregaande staat van ontreddering verkeert. De tragiek van Max en Irma is het aloude drama van twee mensen die niet met en niet zonder elkaar kunnen leven. Ofschoon de conclusie weinig optimistisch is, blijkt Off mineur toch een levensdriftig uitgevochten oorlog

Belle van Zuylen - Madame de Charrière

1993 | Documentaire, Historische film, Romantiek

Nederland 1993. Documentaire van Digna Sinke. Met o.a. Will van Kralingen, Laus Steenbeeke, Kees Hulst, Carla Hardy en Patty Pontier.

Belle van Zuylen (Van Kralingen) werd in 1740 geboren op slot Zuylen - vandaar de naam - nabij Utrecht als Isabella Agneta van Tuyll van Serooskerken. Ze trouwde in 1771 met Charles-Emmanuel de Charri[KA2]ere (Hulst) - vandaar Madame de Charri[KA2]ere; het paar vestigde zich in Zwitserland, in Colombier in de buurt van Neuch[KA4]atel. Ze kregen nooit kinderen. Belle werd 65 jaar oud. Het huwelijk was niet bepaald gelukkig. Op 48-jarige leeftijd ontmoet Belle in Paris als ze haar echtgenoot is ontvlucht, de 21-jarige Benjamin D`Hermenches (Steenbeeke) door wie ze zich zeer gecharmeerd voelt. Benjamin is constant op de vlucht voor schuldeisers en zijn vader. Hij smeert hem naar Engeland. Hij staat naderhand uitgeput bij Belle voor de deur. Ze verleent hem onderdak, maar zijn vader weet er een eind aan te maken. Hun relatie zetten ze dan grotendeels per brief voort. Dat zal bijna zeven jaar duren tot hij er met Madame Germaine de Stael (Hardy) vandoor gaat (naar Parijs). De film gaat over voernoemde periode, en valt gemakkelijk in drie periodes in te delen. Belle van Zuylen wordt geportretteerd als een hunkerende en tekort komende vrouw, maar ze was tegelijkertijd een gepubliceerd, verlicht schrijfster van romans en toneelstukken die ook componeerde. De film bevat muziekstukken van haar hand. Ze nam ten opzichte van haar eigen stand best een kritisch standpunt in en zette zich ook in voor vrouwen, wat in de film mooi wordt gesymboliseerd door haar hulp aan haar dienstmaagd (Pontier) als die in verwachting raakt van een onbekende vader. Het scenario van regisseuse Sinke was wat aan de lange kant en bij de montage door Menno Boerema sneuvelden er ruim 40m die naderhand voor een drie-delige mini- serie van ieder ca 52m weer gebruikt werden. De fotografie was in handen van Goert Giltaij.

Op afbetaling

1992 | Drama

Nederland 1992. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Coen Fink, Annet Malherbe, Willem Nijholt, Gijs Scholten van Aschat en Coen Flink.

Driedelige tv-serie naar de gelijknamige roman van Simon Vestdijk uit 1952. Soutendijk is een overspelige echtgenote die eind van de jaren 1950 in een middelgrote Nederlandse provinciestad een verhouding heeft met de oudere confr[KA2]ere van een advocaat. Zij weet niet dat zij betrapt is, haar man houdt de vernedering voor zich, maar besluit zich te wreken, niet meteen, maar in termijnen, op afbetaling. Oorspronkelijk bedoeld als bioscoopfilm, maar geweigerd op de Nederlandse Filmdagen omdat alles eerst op de buis kwam. De bioscoopversie van 1993 is compacter (120m), de donkere beelden van cameraman Goert Giltray komen op een groot scherm beter tot hun recht en het verhaal werd verstandig geremonteerd. Voortreffelijke vertolkingen maar als film niet goed genoeg om op het Festival van Berlijn (1993) in de prijzen te vallen.

De drie beste dingen in het leven

1992 | Komedie

Nederland 1992. Komedie van Ger Poppelaars. Met o.a. Loes Wouterson, Jack Wouterse, Victor Löw, Gijs Scholten van Aschat en Gerard Thoolen.

De film is een poging het levensgevoel van midden-dertigers weer te geven. Sacha, een violiste, verlegt de waarden, die ze tot dan toe in het leven gevonden heeft, als ze de `vrije jongens` Caspar en Maarten (Löw en Wouterse) ontmoet. Zij geeft haar net-burgerlijke verloofde Ben de bons en stippelt voor zichzelf een nieuwe route uit, onder invloed van het tweetal en nog een mysterieuze figuur. Debuutregisseur Poppelaars gaat als scenarioschrijver uit van het idee: 'Wat verbindt mensen? Het feit dat ze allemaal alleen zijn.' Camerawerk van Lex Wertwijn.

De provincie

1991 | Drama, Romantiek

Nederland 1991. Drama van Jan Bosdriesz. Met o.a. Thom Hoffman, Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Tamar van den Dop en Peter Oosthoek.

Geslaagd regiedebuut van vijftig-jarige Bosdriesz met drie jongens en een meisje in een verhaal waarin heden en verleden door elkaar lopen. In de Hollandse polder zijn drie kameraden, een meeloper, een slachtoffer en een leider verliefd op een knappe vioolspelende Van den Dop. Zij trouwt met Bokma de grote bink wat later noodlottig afloopt. Naar de gelijknamige debuutroman van Jan Brokken, aangevuld met elementen uit diens verhalenbundel De zee van vroeger. Knappe vertolkingen in scherp portret van een dorpssamenleving waarin vriendschap en haat, liefde en jaloezie de hoofdthema's vormen. Ondanks discutabele climax en zware thema's géén zwaarmoedige film met erg fraai camerawerk van Jules van den Steenhoven.

De avonden

1989 | Drama, Biografie

Nederland 1989. Drama van Rudolf van den Berg. Met o.a. Thom Hoffman, Pierre Bokma, Elja Pelgrom, Dela Maria Vaags en Jobst Schnibbe.

Het relaas van een troosteloze oudejaarsweek in 1946, zoals die ­beleefd wordt door Frits van Egters (Hoffman). Frits is een intelligente en gevoelige, maar door weerzin en desillusie cynisch geworden zoon uit een kleinburgerlijk milieu. Het meesterwerk van Gerard Reve uit 1947 leek moeilijk te verfilmen, omdat een groot deel van de roman zich afspeelt in het hoofd van Frits van Egters. Regisseur Van den Berg deed toch een poging en het resultaat werd terecht bekroond met het Gouden Kalf voor de beste film. Hoffman kreeg ook een Kalf, voor zijn uitstekende hoofdrol. En de film werd de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Dorst

1988 | Drama

Nederland 1988. Drama van Willy Breebaart. Met o.a. Alexander van Heteren, Gijs Scholten van Aschat, Pollo Hamburger, Lieneke le Roux en Henk Strijbos.

Een matte karakterloze debuutfilm, gemaakt met steun van N.O.S.-Televisie, het Fonds voor de Nederlandse Film en Cobo over een aan de drankverslaafde jonge journalist, die een primeur over de paardedoping bij de drafsport wil schrijven, maar daar vrijwel de hele film over doet en dan ten slotte met een onbenullig stukje eindigt op een onbeduidende krantepagina. De film zelf vergaat het niet anders. Ongeloofwaardig en nietszeggend. Het is maar even dat u `t weet wat er met (uw) subsidiegelden gebeurd is.

In de schaduw van de overwinning

1986 | Oorlogsfilm, Drama

Nederland 1986. Oorlogsfilm van Ate de Jong. Met o.a. Jeroen Krabbé, Edwin de Vries, Linda van Dyck, Marieke van der Pol en Rijk de Gooyer.

Krabbé, De Vries, Van Dyck, Rijk de Gooyer, daar zijn ze allemaal weer in de zoveelste Hollandse oorlogsfilm. Kunstenaar Krabbé krijgt de leiding over het verzet (en krijgt als stoere verzetsstrijder ook precies die dingen te doen die je in dit soort films van stoere verzetsstrijders mag verwachten), terwijl De Vries zijn grote denkraam heeft gericht op het redden van honderden joden. Heel af en toe spannend, maar meestal dus niet. In de beste momenten is te zien met welk talent Ate de Jong later zoveel geld verdiende in Hollywood (Highway to Hell, Drop Dead Fred).