Leda Gloria

Acteur

Leda Gloria is acteur.
Er zijn 19 films gevonden.

Il compagno Don Camillo

1965 | Komedie

Italië/Frankrijk/Duitsland 1965. Komedie van Luigi Comencini. Met o.a. Fernandel, Gino Cervi, Graziella Granata, Leda Gloria en Gianni Garko.

Burgemeester Capone wil een uitwisselingsverbond aangaan met een Russisch dorpje. Don Camillo dringt in de delegatie van Italiaanse communisten om het plan te saboteren en helpt de vrouwelijke tolk uit de Sovjetunie te ontvluchten. Deel 5 uit de Don Camillo-serie kreeg nieuwe impulsen door een afwijkende enscenering. Hoewel het een opdrachtfilm betreft voor de Italiaanse regisseur Comencini (Marcellino, pan y vino, Le avventure di Pinocchio, Il gatto) en het resultaat waarschijnlijk daardoor onder de maat bleef, is Il compagno Don Camillo toch vlotter en aardiger dan alle vroegere delen, afgezien van deel 1. De plot is achterhaald door de geschiedenis, maar sfeer en acteerwerk vergoeden veel.

Don Camillo monsignore... ma non troppo

1961 | Komedie

Italië/Frankrijk 1961. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Carl Zoff, Fernandel, Gino Cervi, Gina Rovere en Leda Gloria.

Don Camillo is gepromoveerd naar het Vaticaan, maar mist zijn oude parochie. Als hij hoort dat Peppone zijn kapelletje wil laten afbreken keert hij ijlings terug.

Cocagne

1960 | Komedie

Frankrijk/Italië 1960. Komedie van Maurice Cloche. Met o.a. Fernandel, Dora Doll, Leda Gloria, Rellys en Andrex.

Een zondagsschilder waant zich ten onrechte een tweede Van Gogh en verlaat zijn werk en gezin om zich in de Camargue geheel aan zijn 'kunst' te wijden. Het scenario van niks en de vlakke regie die zelfs van de fraaie locatie niets maakt, resulteren in een vervelende 'non'-komedie. Bij gebrek aan een echte rol gaat Fernandel zich mateloos te buiten aan bekkentrekkerij.

La loi c'est la loi

1958 | Komedie

Frankrijk/Italië 1958. Komedie van Christian-Jaque. Met o.a. Fernandel, Totò, Nathalie Nerval, Leda Gloria en Mario Besozzi.

Een Franse douanier ligt overhoop met een Italiaanse smokkelaar die getrouwd is met zijn ex-vrouw. Dan blijkt hij net over de grens geboren te zijn en op de Franse noch Italiaanse nationaliteit aanspraak te kunnen maken. Verbitterd wil hij de misdaad in, maar zijn oude vijand helpt hem weer het rechte pad op. De confrontatie tussen twee beroemde komieken geeft geen van beiden optimale kansen, maar het scenario is leuk genoeg om de film desondanks vermakelijk te houden.

Guendalina

1957 | Drama, Komedie

Frankrijk/Italië 1957. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Jacqueline Sassard, Raf Vallone, Sylva Koscina, Raffaele Mattioli en Carla Gravina.

Tijdens een vakantie aan zee ontdekt een verwend 15-jarig meisje hoe slecht het huwelijk van haar ouders eigenlijk is en wordt zelf voor de eerste keer heimelijk verliefd. Haar beginnende erotische bewustwording en haar desillusies worden door Lattuada met gevoel en tact bekeken, z[KA2]onder het verlekkerde voyeurisme dat veel van zijn latere films kenmerkt. Sassard en Gravina maken hun debuut en Koscina (ook nog aan het begin van haar carrière) speelt een karakterrol als moeder van de hoofdpersoon.

Don Camillo e l'onorevole Peppone

1955 | Komedie

Italië/Frankrijk 1955. Komedie van Carmine Gallone. Met o.a. Fernandel, Gino Cervi, Leda Gloria, Claude Sylvain en Gaston Rey.

Tussen 1952 en 1965 verschenen vijf Don Camillo's, bitterzoete lachfilms waarin de spanning tussen het communisme en het katholicisme in Italië keer op keer werd ontladen met een stoot relativerende humor. De centrale figuur is titelheld Don Camillo (Fernandel), een goedgemutste biechtvader die waakt over een parochie van godvrezende bergbewoners. Peppone (Gino Cervi) is de communistische burgemeester, de natuurlijke vijand van Don Camillo. Kerkelijke en wereldlijke macht botsen weer hevig in deze derde aflevering (met een losgeslagen tank als gevolg!) maar met vereende kracht weten de heren hun individuele ambities te verwezenlijken. In 2005 werden de films opnieuw uitgebracht in digitaal opgepoetste versies.

Non è mai troppa tardi

1953 | Fantasy, Familiefilm

Italië 1953. Fantasy van Filippo Walter Ratti. Met o.a. Paolo Stoppa, Isa Barzizza, Marcello Mastroianni, Giulio Donnini en Leda Gloria.

Een krenterige pandhuishouder weigert een juweel van zijn jeugdliefde in onderpand te nemen en droomt op kerstavond weg in herinneringen over hoe hij door zijn hebzucht zijn leven verknoeide, en krijgt nachtmerries over zijn eenzame toekomst. Hij ontwaakt herboren en zijn liefdadigheid wordt beloond met een gezellige kerst bij zijn familie. De Italiaanse variant op Dickens' Christmas Carol wordt door de modernisering van het verhaal en door de andere nationaliteit van de acteurs niet overtuigender, hoewel Stoppa een goede Scrooge blijkt.

Le retour de Don Camillo

1953 | Komedie

Frankrijk/Italië 1953. Komedie van Julien Duvivier. Met o.a. Fernandel, Gino Cervi, Leda Gloria, Paolo Stoppa en Charles Vissière.

Tweede aflevering van een reeks Don Camillo films met de beroemde Franse komiek Fernandel in de hoofdrol van excentrieke pastoor. Dit vervolg op Don Camillo (1952) is beter dan het origineel. Het verhaal is geloofwaardiger, de dialogen zijn flitsender en de hoofdrolspelers zijn aantoonbaar beter op elkaar ingespeeld. Don Camillo heeft zijn geliefde dorp verlaten in ruil voor een nogal afgelegen post in de bergen. Hij wil het liefst zo snel mogelijk weer naar huis, en andersom willen zijn vroegere parochianen, met inbegrip van de burgemeester, hem graag weer terug. René Barjavel en regisseur Duvivier baseerden het scenario op de boeken van Giovanni Guareschi.

Le boulanger de Valorgue

1952 | Komedie, Drama

Italië/Frankrijk 1952. Komedie van Henri Verneuil. Met o.a. Fernandel, Pierrette Bruno, François Linel, Leda Gloria en Madeleine Sylvain.

De dochter (Bruno) van een Italiaanse kruidenierster zegt dat haar baby van de bakkerszoon is. Bakker Fernandel weigert de bezoedeling van zijn zoon die in militaire dienst is, te geloven en levert geen brood meer aan iedereen in het dorp die op hand van kruidenierster Gloria is. Deze provençaalse platte- landskomedie geeft Fernandel alle kansen, terwijl de schildering volgens het scenario van Yves Favier en Pierre Lozach van het dorpsleven en de landschapsfotografie van cameraman Charles Suin de charme van de film verhogen.

Le Ragazze di Piazza di Spagna

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Luciano Emmer. Met o.a. Lucia Bosé, Cosetta Greco, Liliana Bonfatti, Marcello Mastroianni en Eduardo De Filippo.

Een drietal naaisters van een Romeins modehuis verstoren de relatie met hun verloofdes, door romantische fantasieën, maar kiezen tenslotte toch met iets meer realiteitszin voor het huwelijk. Deze conformistische komedie die is gemaakt in de stijl van het neo-realisme geeft behalve aan romantische perikelen ook de nodige aandacht aan de toenmalige woningnood, zodat tevens een interessant tijdsbeeld ontstaat.

L' Eterna catena

1952 | Drama

Italië 1952. Drama van Anton Giulio Majano. Met o.a. Gianna Maria Canale, Marcello Mastroianni, Marco Vicario, Leda Gloria en Aldo Niccodemi.

Een aspirant-zangeres wordt zowel bemind door de broer van haar verloofde, een koopvaardijofficier, als door diens werkgever. De verloofde vermoordt uit jaloezie de scheepsmagnaat, zijn broer neemt de schuld op zich en gaat in het Vreemdelingenlegioen. Volks melodrama was typerend voor de Italiaanse cinema de van jaren vijftig, werkt nu eerder op de lachspieren dan traanklieren ondanks de dodelijk serieuze inzet van de acteurs. Vicario zou later regisseur worden en de filmbroer Mastroianni - hier in voor die periode vaste rol als jonge idealist - leiden in MOGLIAMANTE.

Napoli millionaria

1950 | Drama

Italië 1950. Drama van Eduardo De Filippo. Met o.a. Totò, Eduardo De Filippo, Titina De Fillippo, Leda Gloria en Delia Scala.

Een film over dingen die vele Napolitanen voor, tijdens of na WO II hebben meegemaakt. Eduardo De Filippo is Gennaro Iovine, een goudeerlijke trambestuurder, die aan het begin van de oorlog zijn baan verliest. Zijn vrouw Amalia (Leda Gloria) weet de situatie de baas te blijven door te scharrelen op de zwarte markt. Zij houdt haar man daar zorgvuldig buiten, want Gennaro vindt dat snel verdiend geld corrumpeert en de mensen hebzuchtig en ongevoelig maakt. Alleen Gennaro`s vriend Pasquale (Totò) weet van Amalia's activiteiten. Alle spelers zijn in topvorm. Naar het toneelstuk uit 1945 van acteur/regisseur/schrijver De Filippo.

Il Mulino del Po

1949 | Drama, Historische film, Muziek, Experimenteel

Italië 1949. Drama van Alberto Lattuada. Met o.a. Carla del Poggio, Jacques Sernas, Isabella Riva, Giacomo Giuradei en Leda Gloria.

Een molenaar kan de woekerbelasting aan een grootgrondbezitter niet opbrengen. Zijn zoon steekt de molen in brand en wordt gevangen gezet. Zijn aanstaande schoonzoon gaat noodgedwongen toch voor de uitbuiter werken en kiest bij een stakingsconflict niet de zijde van de molenaars. De vrijgekomen molenaarszoon stelt hem aansprakelijk voor het leed van de familie en doodt hem. Dit historisch-sociaal plattelandsdrama, dat zich rond de eeuwwisseling in Ferrara afspeelt, werd een verraad aan het neorealisme genoemd vanwege de situering in het verleden. De film heeft echter standgehouden als een van de beste Italiaanse boerenfilms, met NOVECENTO en L'ALBERO DEGLI ZOCCOLI.

Anime in Tumulto

1942 | Drama

Italië 1942. Drama van Giulio Del Torre. Met o.a. Gina Falckenberg, Carlo Tamberlani, Leda Gloria, Teresa Franchini en Sergio Tofano.

Een bekend chirurg voert bij een rijke vrouw een spoedoperatie uit. Later worden arts en patiënt verliefd op elkaar en ze trouwen. De chirurg verzwijgt voor zijn vrouw dat ze na de operatie geen kinderen meer kan krijgen. Hij weet niet dat een verpleegster zwanger van hem is. Als hij later het kindje moet opereren beseft hij dat hij de vader is. Zijn vrouw, die inmiddels weet dat ze onvruchtbaar is, kiest voor de dood om het kind in ieder geval een echte vader te geven. Van dik hout zaagt men planken - een tranentrekker van de eerste orde.

Montevergine

1939 | Drama

Italië 1939. Drama van Carlo Campogalliani. Met o.a. Amedeo Nazzari en Leda Gloria.

Een smid uit het provinciale gehucht Montevergine wordt beschuldigd van een moord die hij niet heeft gepleegd. Hij moet uit Italië vluchten en zoekt een veilig onderkomen in Argentinië. Na enige tijd wordt zijn onschuld erkend. Op de terugweg naar zijn land wordt hij plotseling onterecht gevangen genomen. Na tien jaar wordt zijn droom om naar huis terug te gaan eindelijk werkelijkheid, echter er doet zich opnieuw iets voor. Een film met teveel absurde elkaar overlappende voorvallen, zodat de geloofwaardigheid aangetast wordt. Het verhaal is verwarrend en het spel plichtmatig.

Sette giorni all'altro mondo

1936 | Komedie, Romantiek

Italië 1936. Komedie van Mario Mattoli. Met o.a. Armanda Falconi, Leda Gloria en Mimi Aymler.

Een rokkenjager met een eigen bedrijf vertelt zijn vrouw dat hij voor zaken naar Oslo in Noorwegen moet. In werkelijkheid verzint hij dat verhaal om in Abruzzo zijn maîtresse te kunnen ontmoeten. Zijn vrouw doorziet zijn plannetje echter en er wacht hem dan ook een verrassing. Erg onderhoudend met een paar goede acteurs.

L'aria del continente

1935 | Komedie

Italië 1935. Komedie van Gennaro Righelli. Met o.a. Angelo Musco, Leda Gloria, Rosina Anselma, Valentino Bruchi en Luigi Cimara.

Redelijk interessante, grappige en onderhoudende komedie. Angelo Musco is een man van middelbare leeftijd. Hij is afkomstig van het Siciliaanse platteland en besluit naar het continent te gaan, naar het vasteland van Italië. In Rome ontmoet hij een vrouw. Zo beginnen zijn romantische avonturen. Veelvuldig bezoekt hij de renbaan en de kust van Ostia. Eenmaal terug in Sicilië vertelt hij zijn familieleden over het leven in Rome. Dan gaat Musco weer naar Rome, maar deze keer met zijn zus en zijn nicht. De laatstgenoemde ontmoet een intellectuele jongeman op wie ze verliefd wordt. Als hij weer terug is op het platteland voegt de vrouw waarmee Musco in Rome een relatie had zich weer bij hem. Ook de jongeman komt langs, omdat hij met Musco's nicht wil trouwen.

Palio

1932 | Komedie

Italië 1932. Komedie van Alessandro Blasetti. Met o.a. Guido Celano, Leda Gloria, Ugo Ceseri en Laura Nucci.

Een van regisseur Blasetti's vroege, minder bombastische films. Een verhaal over liefde en de strijd om succes te behalen op de renbaan. Een jockey moet vernedering en minachting van zijn tegenstanders dulden, die hem met de paardenrennen willen laten stoppen. Desondanks slaagt hij erin de race te winnen. Een matige film.

Terra madre

1930 | Drama

Italië 1930. Drama van Alessandro Blasetti. Met o.a. Sandro Salvini, Leda Gloria, Isa Pola en Carlo Ninchi.

Spectaculair plattelandsepos - dat in sommige opzichten geïnspireerd is door films van Fritz Lang - is niet vrij van al te rooskleurige sentimentaliteit, maar is belangrijk in de Italiaanse filmgeschiedenis door de keuze van volkse personages. Niet alles wat nu cliché lijkt, was dat al tijdens de ontstaansperiode en de scène van een mis in de openlucht tussen de akkers en schapenweiden van de Campagna heeft nog weinig aan visuele werking verloren.

op televisie
2 uitzendingen

Datum
Zender
Tijd
woensdag 08 januari
WDR Fernsehen
07:30 - 09:10

Le retour de Don Camillo (1953) is deze week eenmaal op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Datum
Zender
Tijd
dinsdag 07 januari
WDR Fernsehen
07:55 - 09:40

Reageer