Cédomir Kolar: productie.
Er zijn 13 films gevonden.

Foxtrot

2017 | Drama

Israël​/​​Zwitserland​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2017. Drama van Samuel Maoz. Met o.a. Lior Ashkenazi, Sarah Adler, Yonaton Shiray, Shira Haas en Dekel Adin.

Absurdistisch drama over hedendaags Israël, verdeeld over drie hoofdstukken. In hoofdstuk 1 zien we hoe echtpaar te horen krijgt dat hun zoon, soldaat in het Israëlische leger, is omgekomen 'bij het uitoefenen van zijn plicht'. In hoofdstuk 2 zien we die zoon en zijn eenheid de verveling verdrijven bij een wegversperring. En wat er in hoofdstuk 3 gebeurt verklappen we niet. Gewaagde, maar bijzonder geslaagde (en ook gelaagde) vertelling van Maoz (Lebanon), die in zijn film meermalen van toon wisselt, maar evenwel een evenwichtige, fenomenale film afleverde.

Centaur

2017 | Drama

Kirgizië​/​​Nederland​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2017. Drama van Aktan Arym Kubat. Met o.a. Aktan Arym Kubat, Nuraly Tursunkojoev, Zarema Asanalieva, Taalaikan Abazova en Bolot Tentimyshov.

Een arme werkman steelt 's nachts dure racepaarden uit een stal om op hun rug met gespreide armen door de nacht te galopperen. 'Het paard is de vleugels van de mens', is het Kirgizische spreekwoord dat het motto is van deze bespiegeling over verlies van de Kirgizische volkscultuur door opkomend kapitalisme en islam. De verschillende verhaallijnen, opgehangen aan een mythe over de beschermheilige der paarden, zijn met de nodige humor en drama opgezet maar komen niet altijd even overtuigend uit de verf.

An Episode in the Life of an Iron Picker

2013 | Drama

Bosnië en Herzegovina​/​​Frankrijk​/​​Slovenië​/​​Italië 2013. Drama van Danis Tanovic. Met o.a. Nazif Mujic, Senada Alimanovic en Semsa Mujic.

Tanovic zag het waarschijnlijk in de krant of op tv: een Roma-gezin met twee kinderen sjokt met de zwangere moeder van arts naar arts, terwijl de vrouw - zo is snel duidelijk - een miskraam heeft. Maar niemand wil helpen, want het gezin kan de noodzakelijke 980 Mark niet ophoesten. Tanovic vroeg het gezin de pijnlijke geschiedenis voor de camera na te spelen. Gefilmd in negen dagen slechts, met ongetwijfeld minimale aanwijzingen: 'Laat maar zien hoe het ging.' En zo ging het dus. Een neorealistisch wondertje, waar je net zo stil van wordt als die man en die vrouw op het scherm.

La tendresse

2013 | Drama, Komedie

België​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2013. Drama van Marion Hänsel. Met o.a. Marilyne Canto, Olivier Gourmet, Adrien Jolivet, Sergi López en Margaux Châtelier.

Als hun jongvolwassen zoon zijn been breekt bij een snowboardongeluk, zoeken zijn gescheiden vader en moeder hem samen op. Tijdens de lange autorit naar de Alpen en hun overnachting in het skihotel wordt duidelijk hoe de twee zich tot elkaar verhouden, wat ze nog voor elkaar voelen, en hoe hun kind over hen denkt. Opmerkelijk lichtvoetige, losse film van de Belgische Marion Hänsel, met een prachtig rolletje van de Spaanse acteur Sergi López als liftende zeeman die laat zien dat het raadzaam is het leven te nemen zoals het is.

No Man's Land

2001 | Drama, Oorlogsfilm, Komedie

Bahrein​/​​Slovenië​/​​Italië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​België 2001. Drama van Danis Tanovic. Met o.a. Branko Djuric, Filip Sovagovic, Georges Siatidis, Katrin Cartlidge en Serge-Henri Valcke.

Het is 1993 en de oorlog in voormalig Joegoslavië is in volle gang. Twee soldaten, een Serviër en een Bosniër, komen terecht in een loopgraaf. Ze zitten vast tussen de linies, samen met een derde soldaat die op een mijn ligt die bij de minste beweging kan ontploffen. Een ongewoon ensemble dat gedoemd is om te moeten samenwerken. De VN en de media krijgen er lucht van en al snel is de patstelling het middelpunt van wereldwijde belangstelling. Frisse galgenhumor van debuterend regisseur Tanovic. In 2002 kreeg No Man's Land (en niet patisseriefilm Amélie!) de Oscar voor beste buitenlandse film.

The Light Thief

2010 | Drama

Kirgizië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Nederland 2010. Drama van Aktan Arym Kubat. Met o.a. Aktan Arym Kubat, Taalaikan Abazova, Askat Sulaimanov, Asan Amanov en Stanbek Toichubaev.

In een winderige vallei in Kirgizië voorziet goedhartige elektricien Svet-Ake (regisseur en coscenarist Kubat) zijn arme dorpsgenoten van gratis stroom en van goede raad en daad. De komst van een inhalige politicus en dito Chinese investeerders dreigt zijn mini postcommunistische idylle te verstoren. Filmmaker Kubat draaide op zijn geboortegrond, net als in zijn internationaal gelauwerde eersteling Beshkempir (The Adopted Son) uit 1998. Lichtdief is opnieuw een visueel fascinerende dubbelzinnige ode aan het door de Sovjet-Unie gesubsidieerde plattelandsleven van zijn jeugd. Een aandoenlijke film, gedraaid op locatie.

Noir océan

2010 | Drama

België​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2010. Drama van Marion Hänsel. Met o.a. Adrien Jolivet, Nicolas Robin, Alexandre de Seze en Steve Tran.

In de Zwarte Oceaan dobbert een Frans marineschip in 1972 richting Stille Oceaan om assistentie te verlenen bij de atoomproeven op het atol Moruroa. De kalme registratie van het routineuze bestaan van de matrozen voert de boventoon, waarbij cineast Hänsel de suggestie wekt van een zielloze bemanning in zalige onwetendheid. De onontkoombare paddenstoelwolk fungeert als de dreun die de jongens uit hun microkosmos rukt. Noir océan beklijft als een ongewone opgroeifilm van grote allure, hoewel het fragiele moois uiteindelijk deels wordt ontkracht door een prekerige voice-over.

Cirkus Columbia

2010 | Drama

Bosnië en Herzegovina​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Slovenië​/​​België​/​​Servië 2010. Drama van Danis Tanovic. Met o.a. Miki Manojlovic, Mira Furlan, Milan Strljic en Svetislav Goncic.

Nostalgisch drama van Danis Tanovic over Bosniër die na fortuin te hebben gemaakt in Duitsland terugkeert naar zijn geboortedorp, vlak voor de Bosnische oorlog uitbreekt.

11'09''01 - September 11

2002 | Drama, Documentaire

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Israël​/​​Japan​/​​Verenigde Staten​/​​Ethiopië​/​​Mexico​/​​Iran 2002. Drama van Youssef Chahine, Alejandro G. Iñárritu, Shohei Imamura, Claude Lelouch en Ken Loach. Met o.a. Maryam Karimi, Emmanuelle Laborit, Jérôme Horry, Nour El-Sherif en Ahmed Seif Eldine.

Elf regisseurs uit verschillende landen en culturen, onder wie Ken Loach, Sean Penn, Samira Makhmalbaf, Alejandro Gonzálex Iñárritu en Danis Tanovic, geven hun visie op de aanslagen in New York. Ze hadden volledige artistieke vrijheid; alleen de symbolische lengte van elke bijdrage stond vast: elf minuten, negen seconden en één frame (11''09''01). Niet alle bijdragen zijn even sterk, maar dat doet er eigenlijk niet toe. Samen laten de elf filmpjes zien op hoeveel verschillende manieren filmmakers kunnen reageren en reflecteren op de wereld om hen heen.

Train de vie

1998 | Oorlogsfilm, Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​Hongarije​/​​België​/​​Israël​/​​Nederland 1998. Oorlogsfilm van Radu Mihaileanu. Met o.a. Lionel Abelanski, Rufus, Clément Harari, Michel Muller en Johan Leysen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog verzinnen de leden van een kleine joodse gemeenschap een plan om aan de naderende nazi's te ontkomen: met een oude trein doen ze alsof ze op transport zijn gezet, terwijl ze ondertussen via Rusland naar Palestina willen reizen. Dat betekent dat sommigen van hen zich moeten verkleden als Duitse militairen. Maf gegeven tegen een wrange achtergrond wordt lichtvoetig gebracht door de van oorsprong Roemeense regisseur Mihaileanu, die zelf zijn vaderland ten tijde van het Ceausescu regime ontvluchtte. Let op een rol van de Vlaamse Johan Leysen, die eerder met Mihaileanu Trahir maakte.

Beshkempir

1998 | Drama, Experimenteel, Familiefilm

Rusland​/​​Frankrijk​/​​Kirgizië 1998. Drama van Aktan Arym Kubat. Met o.a. Mirlan Abdykalykov, Adir Abilkassimov, Mirlan Cinkozoev, Talai Mederov en Albina Imasheva.

Lente in Kirgizië. Op een stoffig dorpsplein wordt een baby overgedragen aan zijn adoptieouders. Hij heet Beshkempir, naar de 'vijf oude vrouwen' die het overdrachtritueel voltrokken. Het jongetje groeit op in onwetendheid totdat een vriendje hem begint te pesten met zijn afkomst. Een beslissend moment dat het einde van zijn onschuld inluidt. Regisseur Aktan Abdykalykov (nu bekend als Aktan Arym Kubat ,1957) studeerde aan de Kunstacademie van Kirgizië en werkte als artdirector voor de Kirghizfilm Studio. Beshkempir, zijn eerste lange speelfilm, is het beeldende en autobiografische verslag van een eeuwenoude Kirgizische traditie, waarbij grote gezinnen een pasgeborene afstaan aan een kinderloos stel. In zijn eersteling verbeeldt Abdykalykov zijn vroege herinneringen aan het idyllische platteland van de voormalig Sovjet republiek door de ogen van tiener Beshkempir - zijn bloedeigen zoon. Fraai gekaderd en met vaste hand gedraaid in afwisselend bonte kleuren en verschoten zwart-wit, ontvouwt zich een onbezorgde tijd van vissen in meanderende riviertjes, van moddergevechten en ontluikende lustgevoelens. Bekroond met diverse prijzen op de filmfestivals van Sétubal (Portugal), Locarno, Singapore en Tokio. (VM/VPRO Gids)

Kini & Adams

1997 | Komedie

Burkina Faso 1997. Komedie van Idrissa Ouedraogo. Met o.a. Vusi Kunene, David Mohloki, Nithati Moshesh, John Kani en Netsayi Chigwendere.

Lente in Kirgizië. Op een stoffig dorpsplein wordt een baby overgedragen aan zijn adoptieouders. Hij heet Beshkempir, naar de 'vijf oude vrouwen' die het overdrachtritueel voltrokken. Het jongetje groeit op in onwetendheid totdat een vriendje hem begint te pesten met zijn afkomst. Een beslissend moment dat het einde van zijn onschuld inluidt. Regisseur Aktan Abdykalykov (nu bekend als Aktan Arym Kubat ,1957) studeerde aan de Kunstacademie van Kirgizië en werkte als artdirector voor de Kirghizfilm Studio. Beshkempir, zijn eerste lange speelfilm, is het beeldende en autobiografische verslag van een eeuwenoude Kirgizische traditie, waarbij grote gezinnen een pasgeborene afstaan aan een kinderloos stel. In zijn eersteling verbeeldt Abdykalykov zijn vroege herinneringen aan het idyllische platteland van de voormalig Sovjet republiek door de ogen van tiener Beshkempir - zijn bloedeigen zoon. Fraai gekaderd en met vaste hand gedraaid in afwisselend bonte kleuren en verschoten zwart-wit, ontvouwt zich een onbezorgde tijd van vissen in meanderende riviertjes, van moddergevechten en ontluikende lustgevoelens. Bekroond met diverse prijzen op de filmfestivals van Sétubal (Portugal), Locarno, Singapore en Tokio. (VM/VPRO Gids)

Pred dozhdot

1994 | Drama

Noord-Macedonië​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Drama van Milcho Manchevski. Met o.a. Grégoire Colin, Rade Serbedzija, Katrin Cartlidge en Gregiore Colin.

Before the rain, de eerste speelfilm van de in Macedonië geboren regisseur, werd bekroond met de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. In een cyclisch maar niet gesloten, prachtig drieluik, geeft Manchevski een spitse beschrijving van het conflict tussen orthodoxen en moslims in Macedonië. Hij laat zien hoe iedereen gedwongen wordt partij te kiezen in een land waar culturele tradities, hechte familiebanden en een sterk gevoel voor eigen identiteit gemakkelijk kunnen leiden tot etnische haat. In het eerste verhaal 'Words' verbergt een orthodoxe monnik een Albanees moslimmeisje dat wordt verdacht van moord. De tweede episode 'Faces' speelt zich af in Londen waar fotografe Anne verliefd wordt op de Macedonische fotograaf Alexander. Als Alexander in het derde deel 'Pictures' terugkeert naar zijn dorp in Macedonië, ontkomt ook hij niet aan het conflict, wat hem medeverantwoordelijk maakt voor de dramatische gebeurtenissen in het begin van de film.