Nuria Espert

Regisseur, Acteur

Nuria Espert is regisseur en acteur.
Er zijn 10 films gevonden.

The House Of Bernarda Alba

1991 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Stuart Burge en Nuria Espert. Met o.a. Glenda Jackson, Joan Plowright, Deborah Findlay, Suzanna Hamilton en Gillian Hanna.

Sinds haar man gestorven is, leeft Jackson met haar vijf dochters in bijna totale afzondering. Ze hebben nauwelijks contact met de buitenwereld. Er heerst een beklemmende atmosfeer en de frustraties en spanningen stapelen zich op. Het komt tot een uitbarsting wanneer de verloofde van de oudste dochter een verhouding begint met haar jongere zus. Knap uitgewerkte tragedie, haast letterlijk verfilmd van het toneelstuk [KL]La casa de Bernarda Alba[KLE] van Federico Garcia Lorca, in een vertaling en aanpassing van Robert David Macdonald, maar dan opgenomen in re[KA3]ele decors. Toneelliefhebbers zullen smullen van de schitterende vertolking van beide doorgewinterde actrices. Het is als in een droom om de (niet eenvoudige) teksten door deze dames te horen declameren. Niet direct voor een avondje ontspanning, maar wie iets minder oppervlakkigs zoekt, zit hiermee zeker goed. Mooie fotografie van Simon Kossoff.

El rey y la reina

1985 | Drama, Historische film

Spanje 1985. Drama van José Antonio Paramo. Met o.a. Omero Antonutti, Nuria Espert, Xavier Elorriaga, Victor Valverde en Ramiro Oliveros.

Spanje 1936. Tuinier R[KA1]omulo (Antonutti) verafgoodt zijn werkgeefster hertogin van Alqu[KA1]ezar (Espert) ondanks het feit dat ze hem doorlopend kleineert. Wanneer de oorlog uitbreekt keren de rollen echter om. Rómulo zorgt ervoor dat de hertogin uit de handen blijft van de burgers die de macht overnamen. De hertogin wordt een gevangene in haar eigen kasteel waar haar tuinier het u voor het zeggen heeft. Een Buñueliaanse parabel over de wispelturigheid van het meester/knecht-rollenspel. De acteurs leveren aanvaardbare prestaties, maar de regisseur heeft wel hoger gegrepen dan hij kan waarmaken met als gevolg dat de film zich soms voortsleept. Fernando Saenz baseerde zijn scenario op een roman van Ramon José Sender. Fotografie van Francisco Fraile.

Triángulo

1972 | Drama

Spanje/Portugal 1972. Drama van Rafael Moreno Alba. Met o.a. Nuria Espert, Américo Coimbra, Máximo Valverde en Frank Braña.

Een vrouw op rijpere leeftijd bedriegt haar echtgenoot met een jongeman. Een hoogst pretentieus, hoogdravend melodrama, zelfs een beetje belachelijk.

Viva la muerte

1971 | Oorlogsfilm, Biografie, Experimenteel

Frankrijk/Tunesië 1971. Oorlogsfilm van Fernando Arrabal. Met o.a. Anouk Ferjac, Nuria Espert en Núria Espert.

Arrabal heeft de Spaanse Burgeroorlog niet bewust meegemaakt, aangezien hij in 1932 werd geboren. Toch zitten er in deze film veel verwijzingen naar die periode, gebaseerd op vage herinneringen van de regisseur zelf. De vader van een jongen is door de militairen van Franco gearresteerd; hij is verraden door de moeder. Het geheel heeft een onwerkelijke sfeer vol persoonlijke obsessies. De film is een hommage aan Buñuel en bevat geniale ideeën, de regisseur laat bijvoorbeeld bij dit somber en bloederig verhaal een Deens kinderliedje horen. Barokke cinema.

Laia

1970 | Drama

Spanje 1970. Drama van Vicente Lluch. Met o.a. Nuria Espert, Francisco Rabal, Julieta Serrano, Daniel Martín en Julieat Serrano.

Een verbitterde vrouw voelt zich niet in staat om van haar eigen man te houden en koestert alleen warme gevoelens voor haar zoon. De derde speelfilm van de regisseur Vicente Lluch, die de mooie toneelactrice Nuria Espert op een overdreven manier in het zonnetje zet.

El Certificado

1969 |

Spanje 1969. Vicente Lluch. Met o.a. Nuria Espert, Adolfo Marsillach, Carlos Otero en Víctor Petit.

Een ongehuwd meisje acht het maagdelijkheidscertificaat een van haar meest kostbare bezittingen. Dit is een vreemde satire op de destijds heersende preutsheid.

Biotaxia

1967 | Drama

Spanje 1967. Drama van José María Nunes. Met o.a. Nuria Espert, Paolo Bussoms en Joaquín Jorda.

Een actrice, volstrekt tevreden met het leven dat zij leidt, ontdekt dat ze om haar huidige status te handhaven haar geluk moet prijsgeven. Een vervelende intellectuele film.

María Rosa

1964 | Drama, Misdaad

Spanje 1964. Drama van Armanso Moreno. Met o.a. Nuria Espert, Francisco Rabal, Luis Dávila en Carlos Otero.

Een man die op een getrouwde vrouw verliefd is, vermoordt haar echtgenoot en onmiddellijk daarna begint hij de weduwe het hof te maken. Een hoogdravend en aanmatigend drama - kunstmatig theatraal.

Trigo limpio

1962 | Drama

Spanje 1962. Drama van Ignacio F. Iquino. Met o.a. Nuria Espert, Víctor Valverde, Ismael Merlo en Lina Canalejas.

Een jong meisje wordt gevangen genomen, verkracht en vernederd door het revolutionaire leger. Een van de meest gewelddadige, anticommunistische smaadschriften ooit gemaakt.

A las cinco de la tarde

1960 | Drama

Spanje 1960. Drama van Juan Antonio Bardem. Met o.a. Francisco Rabal, Nuria Espert, Germán Cobos en Enrique A. Diosdado.

In deze film ontstaat een vriendschap tussen twee stierenvechters (de één heeft afgedaan en is bangelijk, de ander is op het hoogtepunt van zijn populariteit) vóór een zeer belangrijk gevecht. Een van de weinige kritische Spaanse films over de wereld van de stierenvechters. Triomfen en folklore ontbreken dan ook.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Nuria Espert op televisie komt.

Reageer