Rudi Van Vlaenderen: cast.
Er zijn 6 films gevonden.

Het verdriet van België

1994 | Drama

Nederland​/​​Frankrijk​/​​België 1994. Drama van Claude Goretta. Met o.a. Mathias Engelbeen, Ronny Cuyt, Hilde Wils, Yvette Merlin en Greta Van Langendonck.

Niet helemaal geslaagde verfilming van Hugo Claus` gelijknamige monumentale bestseller uit 1983, tot een tv-serie gemaakt van 3 x 90m of 5 x 60m. Net als het boek is de lange tv- film gesitueerd in de periode 1939-1947, met delen die in elkaars verlengde liggen. Het is het verhaal van de jonge Louis (Engelbeen als kind, Cuyt als jongeman), die overeind blijft ondanks leugens, oorlog, hypocrisie, repressie, collaborerende vader van Uffelen en verbitterde moeder Basler, die het aanlegt met een Duitse officier. Speelt in een afgesloten, katholiek, Vlaams milieu vol tantes en ooms, nonnen en priesters, buurvrouwen, caf[KA1]ekameraden, oude bekenden en bekende vijanden. De centrale figuur heeft een beetje talent om de leugen te formaliseren (en wordt schrijver). Hij leert afstand te nemen en te glimlachen. Het is godgeklaagd dat een buitenlandse cineast, al is het dan de getalenteerde Zwitser Goretta, de roman van Claus (die zelf het scenario en de dialogen schreef) mocht, kon en wilde verfilmen. De beelden van Dominique Brenguier ogen mooi maar de personages blijven afstandelijk. Het geestige van de taal waarin het boek werd geschreven gaan door de harkerigheid van de meeste acteurs (Van Uffelen uitgezonderd) de mist in. De oppervlakkige anekdote onthult een aantal fundamentele zaken, maar in de mini-serie blijft het een plat verhaal over een Vlaams gezin dat fout was in WO II.

Ad Fundum

1993 | Familiefilm, Drama

België 1993. Familiefilm van Erik Van Looy. Met o.a. Tom Landuyt, Tom Van Bauwel, Mathias Sercu, Sven De Ridder en Margot Van Doorn.

Interessante debuutfilm over een uit de hand lopende ontgroening. Het eerste deel van de film baadt in een sfeertje van studentikoze gein, maar door overmatig drankgebruik en een fascistoïde houding van een harde kern van oudere studenten loopt een en ander behoorlijk uit de hand. In de ontknoping zorgt een wild-westvergelding voor een omgekeerde moraal.

De rivier waarin ik zwom

1988 | Drama

Nederland 1988. Drama van Eric Oosthoek. Met o.a. Lineke Ryxman, Saul Reichlin, Louis Mahoney, Thom Hoffman en Peter Tuinman.

Groots opgezette Nederlandse miniserie met internationale bezetting tegen een achtergrond van de politieke situatie in Mozambique waar de Renamo met steun van het Zuidafrikaanse bewind en gruwelijke middelen de linkse regering probeerde omver te werpen. Ryxman speelt een Nederlandse verpleegster die noodgedwongen uit Mozambique moet terugkeren nadat de Renamo, aangevoerd door een blanke huurling, een streekhospitaal uitmoordde. In Nederland ontmoet zij de Mozambiquaanse schrijver NGala (Mahoney) en later ziet zuj daar de huurling. Haar dilemma sleept zich tot het eind voort: ingrijpen of de man negeren met de zekerheid dat hij in de toekomst opnieuw slachtoffers zal maken. De Vos speelt de rol van haar vermoorde vriendin, Butzelaar is haar vader-predikant, Te Selle haar zus, Tuinman werkt voor de organisatie die Ryxman naar Mozambique stuurde en Hoffman is een ex-vriend van Ryxman. Oorspronkelijk in drie delen (van de scenaristen Carel Donck, Hugo Heinen en Willem Capteyn) werd later (1992) gereduceerd tot een 97m durende tv-film.

Hoe Bernard het trompetspelen verleerde

1980 | Komedie

België 1980. Komedie van Ludo Bex. Met o.a. Luk Van Melle, Rudi Van Vlaenderen, Frans Vercammen, Lydia Billiet en Alice Toen.

Drie vrienden-landlopers vinden het geld dat hen niet gelukkig maakt en een gevaar betekent voor hun eerlijke vriendschap. Scenario van Paul Koeck.

Het huis aan de Sint-Aldegondiskaai

1978 | Drama

België 1978. Drama van Anton Stevens. Met o.a. Cara Van Wersch, Ann Petersen, Peggy De Landtsheer, Monique De Beun en Magda De Winter.

De bewerking van een novelle van Rose Gronon. Een oude vrouw, die het huis uit haar jeugd terugziet, beleeft haar mislukte leven opnieuw. Een jeugd die werd verpest door tal van verantwoordelijkheden, een hopeloze liefde en de rivaliteit binnen het gezin. Nogal veel voor een kortverhaal en ook voor een film. De sfeer van het huis is goed weergegeven, maar de opeenvolgende flashbacks zijn opvallend banaal (alleen de kalenderblaadjes in de wind ontbreken). Kortom, een doodgewoon meldorama.

Want allen hebben gezondigd

1961 | Oorlogsfilm, Drama

België 1961. Oorlogsfilm van Paul Berkenman, Antoon Carette en Raymond Cogen. Met o.a. Robert Van Cauwenberghe, Michel Leblanc, Suzanne Juchtmans, Rudi Van Vlaenderen en Hilde Uytterlinden.

Een melodramatische oorlogsfilm: het rustige leven van een notarisgezin wordt tijdens WO II verstoord door de inkwartiering van enkele Duitse officieren die een half dozijn vluchtende joden hebben opgepakt en gevangen houden. Het verzet dringt de woning binnen, tumult, gevangenen die weigeren te ontsnappen en ander fraais. Het aanklagen van de oorlog en het racisme komt naïef over. Filmdebuut van Uytterlinden als de notarisdochter. Vlaamse chansonnier Will Ferdy is warempel te herkennen als... Duitse soldaat!